io-tech testasi ylempään keskihintaluokkaan sijoittuvan Nokia 8.1 -älypuhelimen.

Nokian puhelimien lisenssioikeudet itselleen hankkinut HMD Global (myöhemmin lyhyemmin HMD) on onnistunut tekemään jo kertaalleen kuopatusta suomalaisesta puhelinbrändistä uudelleen relevantin ja vajaan parin vuoden aikana yritys on noussut maailmanlaajuisesti kymmenen suurimman älypuhelinvalmistajan joukkoon. Markkinoiden TOP5:een on vielä paljon matkaa, mutta yrityksen laitetoimitukset ovat olleet toistaiseksi jatkuvassa kasvussa.

Vuoden 2018 osalta HMD:n ainoaksi ”lippulaivajulkistukseksi” jäi MWC:ssä esitelty Nokia 8 Sirocco, joka oli jo julkaistessa toteutukseltaan hieman vanhentunut. Nokia 9 –mallia odotettiin syksyksi, mutta lopulta sitä ei koskaan nähty huhujen mukaan lykkääntyneestä julkaisusta johtuen. Ylempää keskihintaluokkaa yritys sen sijaan tukevoitti loppuvuodesta kahden mallin voimin. Toinen niistä oli Nokia 7.1 ja toinen joulukuussa julkaistu Nokia 8.1.

Nimestään huolimatta Nokia 8.1 ei ole seuraaja syksyllä 2017 myyntiin tulleelle Nokia 8:lle, vaan valmistajan mukaan kyse on Nokia 7 Plus –mallin henkisestä seuraajasta. io-techin toimituksen valinnan saanut 7 Plus sai siis korvaajan poikkeuksellisen nopeasti noin yhdeksän kuukauden markkinoilla olon jälkeen. Kiinassa 8.1 julkaistiin jo aiemmin viime syksynä Nokia X7 –mallinimellä.

Nokia 8.1:n myynti alkoi Suomessa 14. tammikuuta 399 euron verolliseen suositushintaan. Hinta on sama kuin Nokia 7 Plussalla aikanaan. Nykyään poistuvaa mallia saa tarjouksista jo alle kolmen sadan. 8.1:n lanseerauksen yhteydessä HMD laski 7.1-mallin suositushintaa 50 eurolla 329 euroon, joka selkeyttää mallien keskinäistä asemointia.

Perehdymme tässä artikkelissa Nokia 8.1:n toimintaan ja ominaisuuksiin kattavasti noin kahden viikon käytännön testijakson pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Nokia 8.1 toimitetaan HMD Globalin puhelimille tyypillisessä litteähkössä pahvirasiassa, jonka pinnassa on värikäs tuotekuva sekä laitteen mallitiedot. Pakkauksen sisällä on puhelimen ohella pikakäyttöohjeet, korttikelkan irrotustyökalu, nappikuulokkeet, USB Type-C –kaapeli sekä 18 watin (9 V, 2 A) pikalaturi.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Nokia 8.1:n muotoilu tuo välittömästi mieleen edeltäjämalli 7 Plussan. Mielleyhtymä muodostuu ensisijaisesti laitteen kehyksen yksityiskohtien johdosta. Metallikehyksen reunaosat ovat mattapintaiset ja keskellä kulkee kiiltävä tasainen koristeraita. Testikappaleemme sinisessä värivaihtoehdossa raita on kiiltävän hopea. Toteutus on varsin yksinkertainen, mutta erottaa 8.1:n positiivisesti massasta. Rinnakkain vertailtaessa voi huomata, että 8.1:n kehyksen pyöristysten kaarevuussäde on hieman 7 Plussan vastaavia jyrkempi, joka tekee 8.1:stä havaittavasti pulleamman tuntuisen.

Yleisesti tarkasteltuna 8.1 on muodoiltaan varsin symmetrinen ja tasapaksu ”läpyskä”. Paksuus poikkeaa oikeastaan vain takakameran kyhmyn kohdalla. Lasipinnat ovat täysin tasaisia reunojen pieniä pyöristyksiä lukuun ottamatta.

Nokia 8.1:n koko on yhden käden käytön kannalta hieman kömpelön puoleinen. Jos kourat eivät ole erityisen suuret, saattaa yhdellä kädellä operointi olla paikoin hankalaa, sillä ohjelmistopuolelta ei löydy sitä helpottavia toimintoja sivulle painotettavaa näppäimistöä ja sormenjälkitunnistinta pyyhkäisemällä avautuvaa ilmoitusvalikkoa lukuun ottamatta.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 154,8 x 75,8 x 8,0 mm
  • Paino: 180 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 81,2 %

Ulkomitoiltaan Nokia 8.1 on nykypäivän keskiluokkaa. Vertailun vuoksi edeltäjämalli Nokia 7 Plus on 3,6 mm pidempi, 0,2 mm kapeampi ja tismalleen saman paksuinen. Paino on pienentynyt kolmella grammalla. ”Nimiedeltäjä” Nokia 8:aan verrattuna 8.1 on sen sijaan 3,3 mm pidempi, 2,1 mm leveämpi ja 0,1 mm paksumpi sekä 20 grammaa painavampi.

Saman luokan kilpailijoista Huawei Nova 3 on 2,2 mm pidempi, 2,1 mm kapeampi ja 0,7 mm ohuempi. Pocophone F1 on puolestaan 0,7 mm pidempi, 0,5 mm kapeampi ja 0,8 mm paksumpi.

Suomessa Nokia 8.1:stä on saatavilla sini-hopea ja teräs-kupari-värivaihtoehdot, joista testikappaleemme edustaa ensin mainittua.

Nokia 8.1:n rakenne koostuu alumiinirungosta sekä lasisesta etu- ja takakuoresta. Pudotuskestävyyden kannalta takakuoren materiaalissa on menty takapakkia, sillä alumiini on saanut siirtyä lasin tieltä, joka tarkoittaa luonnollisesti lisää kolhuissa potentiaalisesti rikkoontuvia pintoja. Materiaalien sovitus on toteutettu laadukkaasti ja lasi saumautuu suoraan metalliin.

Nokia 8.1:n rakenne on tukevan tuntuinen, eikä se natise tai elä väänneltäessä oikeastaan lainkaan. Puhelimeen ei ole toteutettu neste- tai pölysuojausta, joka on täysin ymmärrettävää vielä tässä hintaluokassa.

Takakuori on valmistettu tasapintaisesta lasista, jonka reunat on pyöristetty saumattomamman vaikutelman aikaansaamiseksi. Laitteen käsituntumassa ei ole valittamista, mutta se ei yllä mukavuudessa markkinoiden parhaimmistoon. Nokia 8.1:ssä käytetyt lasit eivät ole markkinajohtaja Corningin valmistamat, vaan ne ovat japanilaisen Nippon Electric Glassin (NEG) Dinorex-suojalasia.

Kuten useimmat markkinoilta löytyvät lasikuoriset puhelimet, myös Nokia 8.1 kerää melko herkästi sormenjälkiä, mutta ne eivät onneksi näy tasaista tummansinistä väriä vasten erityisen räikeästi. Totesimme 8.1:n lasikuoret myös varsin liukkaiksi sekä talvisen pakkassään kuivattamaa ihoa vasten että monella muullakin ihmisestä erillisellä alustalla. Puhelin kolahti pariin otteeseen itsekseen alas mm. sohvan käsinojalta ja lopulta kohtalokkain seurauksin työpöydältä paperipinon päältä näyttö edellä lattialle. Ensisilmäyksellä puhelimeen ei tullut vaurioita, mutta samana iltana kovassa pakkassäässä ulkoilun jälkeen näyttöön havaittiin ilmestyneen poikittainen halkeama reunasta reunaan.

 

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Nokia 8.1:n ehkäpä mielenkiintoisin tekninen yksityiskohta on melko tuore Qualcommin Snapdragon 710 –järjestelmäpiiri, jonka yritys julkaisi viime toukokuussa täyttämään 600- ja 800-sarjan piirien välistä aukkoa. Ylemmän keskiluokan puhelimiin suunnattu piiri valmistetaan Samsungin modernilla 10 nanometrin LPP-prosessilla (Low Power Plus).

Piirissä on käytetty kustomoitua kahdeksanytimistä Kryo 360 -prosessoriratkaisua, joka koostuu kahdesta 2,2 GHz maksimikellotaajuudella toimivasta Cortex-A75-ytimeen pohjautuvasta Kryo 360 Gold -ytimestä sekä kuudesta 1,7 GHz maksimikellotaajuudella toimivasta Cortex-A55-pohjaisesta Kryo 360 Silver -ytimestä. Ydintyyppien suhde on siis muuttunut ja suorituskykyisiä ytimiä on neljän sijaan kaksi kappaletta. Prosessorisuorituskyvyn kerrotaan nousseen 15-25 % Snapdragon 660 -piiriin nähden, vaikka virrankulutus on laskenut jopa 40 %.

Piiri hyödyntää myös Snapdragon 845:ssä esiteltyä järjestelmävälimuistia. Grafiikkapuolella on käytetty Adreno 616 -grafiikkasuoritinta, jonka suorituskyvyn kehutaan olevan 35 % parempaa kuin 660-mallissa. Integroitu X15 LTE-modeemi tukee Cat. 15-nopeusluokan latausnopeutta (800 Mbit/s) sekä 4×4 MIMO- ja LAA-tekniikoita (License-Assisted Access). Piiri sisältää myös tekoälytehtäville pyhitetyn AI Enginen.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 710 -järjestelmäpiiri (2 x Kryo 360 Gold CPU, 6 x Kryo 360 Silver CPU, Adreno 616 GPU, X15 LTE-modeemi)
  • 4 Gt LPDDR4X-RAM-muistia
  • 64 Gt eMMC 5.1 –muistia (vapaana noin 51 Gt)
  • micro-SD-muistikorttipaikka (max. 400 Gt)
  • LTE Cat.6 (300/50 Mbit/s), 2CA (carrier aggregation), VoLTE, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac 2,4 & 5 GHz
  • Bluetooth 5.0, NFC
  • GPS, GLONASS, Beidou
  • 3,5 mm ääniliitäntä, monokaiutin, älyvahvistin
  • 3500 mAh akku, USB Type-C 2.0, 18 W pikalataustuki

Nokia 8.1:n muistimäärät ovat varsin tavanomaiset – nykypäivän ylemmän keskiluokan puhelimelta voisi odottaa jopa 128 Gt:n tallennustilaa ja kuuden gigatavun RAM-muistia. Tallennuskapasiteettia voi laajentaa muistikortin avulla – se ei kuitenkaan mahdu puhelimeen samanaikaisesti kahden SIM-kortin kanssa. LTE-yhteyksien osalta HMD ei ole valitettavasti hyödyntänyt Snapdragon 710 –piiriin integroidun X15-modeemin maksimikapasiteettia, vaan maksiminopeus on rajattu Cat.6-nopeuksiin, joka riittää varmasti valtaosalle käyttäjistä, mutta on silti jossain määrin pieni pettymys.

Puhelimen alapäätyyn on sijoitettu mikrofoniaukko, USB Type-C-liitäntä sekä monokaiutin. USB-liitäntä tukee perustason 2.0-nopeutta. Kaiuttimen äänenlaatu on parempaa keskitasoa – se toistaa jonkin verran myös alempia taajuuksia ja mittasimme siitä kohtalaisen korkean 77,5 dBA melutason (30 cm päästä).

Näytön alapuolelle jäävä kaistale ei ole nykymittapuulla erityisen pieni, muttei erityisen suurikaan. Kaistaleeseen on sijoitettu hillitty Nokia-logo. Navigointipainikkeet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön puolella, mutta valitettavasti niiden asettelu ei ole käyttäjän muokattavissa (ilman pientä ”puukottamista” ADB:n kautta tietokoneen komentokehotteelta). Asetuksista on mahdollista ottaa käyttöön myös Android Pien uudet pyyhkäisyeleet, jos ne miellyttävät käyttäjää enemmän.

Nokia 8.1:n näytön läpimitta, kuvasuhde ja toteutus ovat muuttuneet Nokia 7 Plussasta. 6,18-tuumaisen näytön kuvasuhde on aiempaa laajempi, eli näytön tarkkuus on kasvanut pystysuunnassa 86 pikseliä. Samalla näytössä on kuitenkin otettu käyttöön loviratkaisu, joka haukkaa melko tarkalleen samankorkuisen kaistaleen näytön yläreunasta. Lovi on melko suurikokoinen ja kattaa arviolta noin puolet näytön leveydestä. Valmistaja on ”piilottanut” loven oletuksena mustalla rajauksella, eikä sitä ole mahdollista kytkeä näkyviin laitteen asetuksista. Pienenä kauneusvirheenä yläkulmien keinotekoiset pyöristykset ovat säteeltään tiukemmat kuin näytön alanurkkien pyöristykset.

Keskihintaluokan puhelimelle varsin harvinaisena ratkaisuna HMD on toteuttanut Nokia 8.1:een HDR10-tuen, joka on totuttu yleensä näkemään vain high-end-puhelimissa. Sama tuki löytyy myös Nokia 7.1 –mallista, mutta eroavaisuutena 8.1:stä puuttuu Pixelworksin reaaliaikaiseen HDR-muunnokseen pystyvä näyttöprosessori, eli tavallisen kuvamateriaalin muuttaminen HDR-muotoiseksi ei onnistu.

Näyttöön liittyviä lisäominaisuuksia ovat mm. lukitusnäytöllä ilmoituksia näyttävä ”himmennetty näyttö”, sinistä valoa suodattava ”yövalo” sekä näytön herätys kaksoisnäpäytyksellä.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,18-tuumainen LCD IPS –näyttöpaneeli
  • 1080 x 2246 pikseliä, 18,7:9-kuvasuhde, 408 PPI
  • HDR10-tuki
  • Reunoilta pyöristetty NEG Dinorex –lasi
  • Yövalo, Himmennetty näyttö (AOD), herätys kaksoisnapauttamalla

Kuvanlaadultaan näyttöä voi luonnehtia kokonaisuutena hyväksi – siinä ei ole merkittävää valittamista, mutta se ei myöskään aiheuta erityisempää ihailua millään osa-alueella. Näytön tummien sävyjen toisto ja kontrasti ovat IPS-näytöksi melko hyvällä tasolla ja maksimikirkkaus on keskimääräistä korkeampi.

Tervetulleena parannuksena näytön asetuksiin on nyt sisällytetty ”näytön väritila” –säädöt, joka mahdollistaa valinnan neljästä esiasetuksesta (Dynaaminen, Eloisa, Elokuvateatteri, Perus). Ensin mainittu säätää väriä, kontrastia ja kirkkautta automaattisesti tilanteen mukaan. Dynaaminen ja Eloisa toistavat valkoiset sävyt sinertävinä – neutraalia värintoistoa kaipaavalle Perus on paras vaihtoehto.

Nokia 8.1:n yläpäätyyn on sijoitettu 3,5 mm:n ääniliitäntä sekä mikrofoniaukko. Vasemman kyljen yläosassa sijaitsee korttikelkka, jossa on paikat kahdelle nano-SIM-kortille tai vaihtoehtoisesti toisen niistä korvaavalle micro-SD-muistikortille.

Kuten jo edellä mainittiin, näytön yläpuolella vaikuttaa ensisilmäyksellä olevan nykymittapuulla leveähkö kaistale, joka on kuitenkin silmänlumetta, sillä valmistaja on piilottanut leveähkön näyttöloven mustilla sivupalkeilla. Näyttöloveen sijoitettu pieni kuulokeaukko on melko syvä ja kerää herkästi likaa sisäänsä. Etukameran tarkkuus on 20 megapikseliä ja sen parina on kiinteätarkenteinen objektiivi. Ilmoitusvaloa ei valitettavasti vieläkään löydy.

Paikalleen kiinteästi liimatun Dinorex-takalasin alla sijaitsee puhelimen 3500 mAh, jonka kapasiteetti on harmillisesti pienentynyt noin viidellä prosentilla edeltäjämalli Nokia 7 Plussan akkuun nähden. Akku on varsin tavanomaisen kokoinen tämän näyttökokoluokan puhelimeen. Lataaminen onnistuu mukana toimitettavalla pikalaturilla 18 watin teholla. Langaton lataus ei ole tuettuna.

Sormenjälkitunnistin sijaitsee takakameran alapuolella varsin sopivalla korkeudella ja sen käyttäminen on luontevaa. Hieman takalasin pintaa syvemmälle sijoitettu tunnistin löytyy helposti näppituntumalla. Tunnistimen toiminnassa ei ole valittamista, vaikka se ei olekaan nopeudeltaan aivan markkinoiden terävintä huippua. Tunnistusvarmuus oli testijaksolla hyvä.

Kamera

HMD:n puhelimille tyypilliseen tapaan takakamera on sijoitettu keskelle takakuoren yläosaa selkeästi kohollaan olevaan kyhmyyn. Kyhmyn korkeus (vajaa pari milliä) on kasvanut hieman Nokia 7 Plussasta ja se pitää sisällään kaksi kameraa. Vaikka kyhmy on melko korkea, ei puhelin pääse keikkumaan pöytäpinnalla käytettäessä aivan laitteen yläreunojen painamista lukuun ottamatta. Kaksois-LED-salama on sijoitettu kamerakyhmyn vasemmalle puolelle.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin 1/2,55”-kuvasensori, 1,4 um pikselikoko, f1.8, Dual Pixel –tarkennus, OIS
  • 13 megapikselin kuvasensori
  • kaksois-LED-salama
  • AI-kohteentunnistus
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 30 FPS

Kaksoiskameran tekninen toteutus on muuttunut edeltäjämalliin nähden, sillä toissijaista kameraa ei hyödynnetä enää optiseen zoomaukseen, vaan se toimii ainoastaan apuna syvyystietojen määrittelyssä sekä tekoälytoiminnoissa. Suuntaus on harmillinen, sillä telekuvauksessa toisesta kamerasta olisi ollut käyttäjälle paljon enemmän konkreettista hyötyä. 12 megapikselin pääkamera on teknisiltä ominaisuuksiltaan hyvin samankaltainen edeltäjämallin kameran kanssa. Kuvansensori käyttää melko suurikokoisia 1,4 mikrometrin pikseleitä ja Dual Pixel –tarkennusta. Zeiss-objektiivin valovoima on f1.8 ja siitä löytyy myös optinen kuvanvakain.

Nokia 8.1:n kameran toimintanopeus on kaikilta osin perustoimivaa tasoa. Kamera ei ole miltään osin huippunopea, muttei myöskään häiritsevän hidas. Tarkennus toimii riittävän nopeasti ja varsin luotettavasti ja kuva tallentuu välittömästi suljinta painettaessa, olivat kuvausolosuhteet sitten valoisat tai hämärät.

HMD on uudistanut hieman kamerasovellustaan sitten Nokia 7 Plussan, mutta muutokset ovat melko maltillisia. Kamerasovelluksen versio oli testin aikana 91.9.1170.11. Käyttöliittymän ilme on melko selkeä, mutta parannettavaakin löytyy. Kuvaustilat on nyt sijoitettu oikealle suljinpainikkeen viereen ja niitä on mahdollista vaihtaa vain pystysuuntaista listaa selaamalla, joka on hieman kömpelöä. Erillinen kuvaustilavalikko olisi parempi ratkaisu.

Näkymän vasen reuna on ahdettu melko täyteen pikatoimintoja (mm. Google Lens, AR-efektit, kaksoiskameratila) joiden päätteleminen kuvakkeiden perusteella ei ole aivan yksioikoista. HDR-tilan valinta on siirretty asetusvalikon puolelle, joka on siltä osin ymmärrettävää, että puhelin tarjoaa varsin hyvin toimivan automaatti-HDR-tilan. Asetuksista saa kytkettyä päälle myös AI-kuvauskohteentunnistuksen.

Ammattilainen-nimellä kulkeva manuaalitila on mahdollista aktivoida suljinpainiketta vasemmalle pyyhkäisemällä. Säädöt ovat nykymittapuulla perustasoa, sillä tarjolla on valkotasapainon, tarkennuksen, herkkyyden (ISO 100-1600), suljinajan (1/500-4 s) sekä valotuksen kompensoinnin (-2…+2) säädöt. RAW-kuvien tallennusmahdollisuutta ei ole.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa Nokia 8.1:n kamera ei tee lainkaan hassumpaa jälkeä. Jälki on terävää ja eläväistä. Yksityiskohtien tarkkuuden suhteen kuvat eivät pärjää pikselitasolla aivan 12 megapikselin luokan parhaimmistolle. Dynamiikassakaan ei ole valittamista, etenkin jos pitää automaattista HDR-tilaa päällä. Lumisissa maisemissa kameralla on paikoin pieniä vaikeuksia valkoisen luonnollisen sävyn toistamisessa.

Valon määrän vähentyessä kamera tasapainottelee varsin onnistuneesti kohinan ja yksityiskohtien kanssa. Kuviin jää tasaista häiritsemätöntä kohinaa, joka on hyvä ratkaisu, sillä samalla yksityiskohdat säilyvät olosuhteet huomioiden varsin hyvin. Myös värit toistuvat varsin hyvin. Optinen kuvanvakain estää kuvien tärähtämistä varsin onnistuneesti.

Pisimmillään automatiikka venyttää suljinajan 1/14 sekuntiin, joka ei ole optisella vakaimella varustetulle kameralle erityisen pitkä. Herkkyys nousi testeissämme korkeimmillaan noin ISO 3000 –arvoon.

Vertailimme Nokia 8.1:n kuvanlaatua kahdessa eri kuvaustilanteessa rinnatusten Nokia 7 Plussan ja Nokia 8:n kanssa. Vertailukuvassa on rinnakkain pikselitason 277 x 600 pikselin rajaus jokaisella puhelimella samasta tilanteesta otetuista kuvista.

Pilvisenä talvipäivänä otetussa kuvassa erot jäävät valkotasapainoa lukuun ottamatta melko maltillisiksi. Nokia 8.1:n kuvan värimaailma on joukon sinertävin, kun taasen kahden vertailulaitteen valkotasapaino oli selvästi luonnollisempi. Lisäeroja löytääkseen on siirryttävä tutkimaan otoksia pikselitasolla. Etenkin Nokia 7 Plussaan verrattuna 8.1:n kuva vaikuttaa yksityiskohdiltaan hieman pehmeämmältä. Nokia 8:n kuva on kolmikon kohinaisin. Kaikki kolme puhelinta käyttävä ISO 100 –herkkyyttä, mutta Nokia 8.1:n suljinaika on hieman kumppaneitaan lyhyempi.

Iltahämärässä otetuissa kuvissa eroa on päiväkuvia enemmän. Nokia 7 Plussan värimaailma on luonnollisin, kahden muun kamera tekee kuvasta liian kellertävän. Nokia 8.1:n kuva on yleisilmeeltään valoisin ja värintoistoltaan eloisin. Pikselitasolla tutkittuna 8.1:n otos on terävin – kohinanvaimennus ei ole selvästikään päässyt puremaan yksityiskohtiin yhtä kovaa, koska myös tasainen kohina on nähtävissä selvimmin. Nokia 8:n kuva on selvästi pehmein ja myös yksityiskohdat ovat kärsineet eniten. 8.1 käyttää joukon lyhyintä suljinaikaa ja suurinta herkkyyttä.

Nokia 8.1:n toissijainen 13 megapikselin kamera on pääosin syvyysterävyysefektin luomista varten, joka tuntuu hieman haaskaukselta ottaen huomioon, että edeltäjämallissa toista kameraa voitiin käyttää myös zoomaamiseen.

Testiemme mukaan efekti toimii yksinkertaisempien kohteiden kanssa pääosin hyvin, mutta monimutkaisempien muotojen kanssa efektin onnistuminen on tuurista kiinni. Tästä on hyvä esimerkki ensimmäinen esimerkkikuva, jossa osa merkkien välistä näkyvästä taustasta on jäänyt sumentumatta. Eri syvyystasot tunnistuvat kuvissa kohtalaisen hyvin. Käyttäjä voi hienosäätää efektin voimakkuutta reaaliaikaisesti etsimessä ennen kuvan ottamista, mutta ei kuvan ottamisen jälkeen.

Nokia 8.1:llä on mahdollista taltioida videokuvaa korkeimmillaan 4K 30 FPS –laadulla. 60 FPS ruudunpäivitysnopeutta ei ole jostain syystä tarjolla millään resoluutiolla. Video tallentuu H.264-koodekilla (High@L5.1, CABAC 1 Ref frames) .MP4-kääreeseen noin 42 Mbit/s bittivirralla ja hyvälaatuisella 256 kbit/s stereoäänellä. Puhelin käyttää äänen tallennuksessa OZO-tilaääntä.

Laadultaan videokuva on kohtalaisen hyvää. Värit toistuvat eläväisinä ja jälki on melko terävää sekä yksityiskohtaista. Tarkennuksen kanssa esiintyi kuitenkin joissain tilanteissa pientä hakemista ja ruudunpäivitysnopeus ei luonnollisestikaan yllä 60 FPS materiaalin tasolle. 4K-videoon ei myöskään ilmeisesti ole tarjolla elektronista kuvanvakautusta ja optinen vakautuskaan ei pysty tekemään ihmeitä, joka näkyy selkeästi videolla kävellessä.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Kaikkien muiden HMD Globalin nykyisten mallien tapaan myös Nokia 8.1 kuuluu Android One –ohjelmaan, eli se on lähes kustomoimaton ja sille annetaan Android-markkinoiden parhaimmistoon kuuluva päivityslupaus. Android-versio on uusin Android 9 Pie ja tämän artikkelin kirjoitushetkellä tammikuun lopulla laitteeseen oli saapunut uusimmat tammikuun tietoturvakorjaukset.

Valmistaja ei ole kustomoinut käyttöliittymän ulkoasua lähes mitenkään. Taustakuvista ja sovelluskuvakkeista löytyy yrityksen omia toteutuksia ja käyttäjä voi valita myös sovelluskuvakkeiden kehyksen muodon. Sovelluskattaus perustuu Androidin vakiovalikoimaan, josta osan käyttäjä voi halutessaan jättää asentamatta puhelimen ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä. HMD:n omia sovelluksia ovat ainoastaan tukisovellus ja kamerasovellus.

Vakio-Androidille tyypillisesti käyttöjärjestelmän lisäominaisuuskattaus ei ole lähellekään yhtä laaja kuin valmistajan itse kustomoimissa käyttöliittymissä. Onneksi sentään pientä parannusta on havaittavissa mm. näytön värien säädön muodossa. Etenkin Huawein ja Samsungin puhelimista siirtyvät saattavatkin tuntea käyttökokemuksen hieman karuksi ja pelkistetyksi.

Android One –ohjelmaan kuuluvana laitteena Nokia 8.1 saa käyttöjärjestelmäpäivityksiä vähintään kahden vuoden ajan julkaisusta sekä tietoturvakorjauksia vähintään kolmen vuoden ajan. Toisin sanoen laitteelle on luvassa Android R –päivitys vuonna 2020 sekä tietoturvapäivityksiä loppuvuoteen 2021 asti.

 

Käyttökokemukset ja suorituskyky

Nokia 8.1 vieraili io-techin käyttötestissä tammikuun puolivälissä noin parin viikon ajan, jonka myötä laitteesta saatiin muodostettua varsin kattava kokonaiskuva. Laitteen toiminnassa ei havaittu mitään ongelmia.

Nokia 8.1:n käytännön suorituskyvystä emme löytäneet mitään valitettavaa. Käyttöjärjestelmä ja sovellukset pyörivät sujuvasti, eikä käyttökokemuksessa ole juuri eroa high-end-hintaluokan puhelimiin. Vertailimme puhelinta käyttöliittymässä liikkumisen, moniajon sekä sovellusten avausaikojen osalta Nokia 7 Plussaan sekä OnePlus 6T:hen, ja totesimme nopeuden olevan ensin mainittuun nähden lähes identtistä, mutta häviävän hieman huippunopealle 6T:lle.

Pelikäyttöön 8.1 soveltuu kohtalaisen hyvin, vaikka ei ylläkään suorituskyvyssä hintaluokkansa kovimpien tehomyllyjen tasolle. Kokeilimme laitteella PUBG Mobile, Asphalt 9 ja Gods of Rome –pelejä, joista kaikki pyörivät vähintään kohtalaisen hyvin korkeammillakin asetuksilla. PUBG toimi sujuvasti HD-tason grafiikoilla, antialiasointi päällä ja high-ruudunpäivitysnopeudella.

Puhelin lämpeni hieman yläosastaan pidempien pelisessioiden aikana, mutta lämpötila ei noussut häiritsevän korkeaksi. Jäähdytysratkaisun toiminasta suuntaa antavassa CPU Throttling –rasitustestissä prosessorisuorituskyky säilyi tasaisen korkeana noin kahdeksan minuutin ajan, jonka jälkeen suorituskykyisten ytimien kellotaajuus laski huomattavasti alemmas ja suorituskyky tippui noin puoleen.

Synteettisissä suorituskykytesteissä verrokkina käytettiin edeltäjämalli Nokia 7 Plussaa (Snapdragon 660), samaan hintaluokkaan sijoittuvaa Snapdragon 845 –piirillistä Pocophone F1:tä sekä Kirin 970 –piirillistä Huawei Nova 3:a.

Nokia 8.1:n suorituskyky on siltä kantilta poikkeuksellisen mielenkiintoinen asia, ettei Snapdragon 710 –järjestelmäpiiriä käyttäviä puhelimia ole aiemmin nähty Suomen markkinoilla. Edeltäjämalliin nähden prosessorisuorituskyky on parantunut vain vähäisesti, mutta grafiikkapuolella parannusta on tapahtunut karkeasti ottaen 40–50 %. Hintaluokan parhaimmistoon verrattuna Nokia 8.1:llä ei kuitenkaan ole mitään jakoa, sillä Pocophone F1 on kaikilla osa-alueilla selvästi suorituskykyisempi ja Huawei Nova 3:kin on selvästi vahvempi erityisesti grafiikkapuolella. Maininnan arvoisena seikkana alkuperäiseen Nokia 8:aan (Snapdragon 835) nähden prosessorisuorituskyky on vain hieman heikompaa, mutta grafiikkapuolella vauhdista jäädään selvästi (suorituskykyvertailu sisarmalleihin).

Anandtech-sivuston tekemän viimesyksyisen testihuijauspaljastuksen vuoksi Nova 3:lla ajetut synteettisten testisovellusten tulokset kannattaa ottaa varauksella, sillä ainakin yrityksen muiden Kirin 970 –piiriä käyttävien puhelimien on todettu nostavan järjestelmäpiirin käyttöjännitettä ja toimintarajoja epätavallisen korkealle yleisimpien testisovellusten kohdalla. Mahdollisista testihuijauksista huolimatta Kirin 970:n käytännön suorituskyky on käyttökokemuksien perusteella hintaluokassaan hyvää.

 

Akunkesto

Nokia 8.1 vietti ympärivuorokautisessa käyttötestissämme noin kahden viikon ajan ja kokemuksemme akunkestosta osoittautuivat varsin positiivisiksi. Akun kapasiteetin pienentyminen ei siis vaikuttaisi vahingoittaneen akunkestoa mainittavasti. Testijaksolle mahtui myös yksi ulkomaanreissu, jonka aikana laitteen käyttö oli tavallista aktiivisempaa. Kuvaajassa vihreät pisteet tarkoittavat akun jäljellä ollutta varausta päivän jälkeen, punaiset pisteet kahden päivän jälkeen ja siniset pisteet kolmen päivän jälkeen.

Yhdellä latauksella selvittiin toistuvasti ongelmitta kahden päivän yli. Yhden päivän käytön (noin 16 h) jälkeen akkua oli jäljellä tyypillisesti 60–80 % noin 1-2 tunnin näytön päälläoloajalla. Toisen päivän jälkeen akun varausta oli jäljellä tyypillisesti 30–40 % näytön päälläoloajan liikkuessa 3-4 tunnin tienoolla. Pariin kertaan yhdellä latauksella päästiin myös kolmen päivän toiminta-aikaan, näytön päälläoloajan oltua 3,5-4,5 tunnin haarukassa.

Yhteenvetona Nokia 8.1:lla vaikuttaisi selviävän keskitasoisella käytöllä melko helposti kahden päivän yli ja kevyemmällä käytöllä kolmen tai jopa neljän päivän yli. Mittaustuloksien perusteella yhdellä latauksella ainakin 7-8 tunnin näytön päälläoloajat ovat saavutettavissa päivän aikana aktiivisessa käytössä.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselailua, muutamia puheluita, satunnaista lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Ajoimme Nokia 8.1:llä myös io-techin puhelinartikkeleissa yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan laitteiden kesken vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi valittiin seuraavat puhelimet: Nokia 7 Plus, OnePlus 6T ja Huawei Nova 3 (Pocophone F1:n tuloksia ei ollut saatavilla).

YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n kautta kahden tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tässä testissä akun varaus väheni kaikkiaan 14 %, eli noin seitsemän prosenttia tunnissa, joka tarkoittaa laskennallisesti  varsin hyvää yli 14 tunnin toistoaikaa. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloivassa GFXBench Manhattan -akkutestissä 8.1 saavutti toistuvasti noin 300 minuutin tuloksen (taulukossa kolmen testiajon keskiarvo), joka on kohtalaisen hyvä, mutta häviää silti selvästi edeltäjämalli 7 Plussan tulokselle. Positiivisena lisähuomiona puhelimen grafiikkasuorituskyky ei laskenut juurikaan testin aikana.

Sekalaista yleiskäyttöä simuloivassa PCMarkin akkutestissä 8.1:n tulos on parempaa keskitasoa ja hieman edeltäjämalliaan parempi.

Nokia 8.1 latautuu mukana toimitettavalla 18 watin pikalaturilla melko verkkaisesti. Vartissa tyhjään akkuun latautuu noin 20 %:n varaus ja puolessa tunnissa lukema on noussut noin 40 %:iin. Tunnin lataamisen jälkeen akun kapasiteetista on täyttynyt noin kolme neljännestä. Viimeisen kymmenen prosentin lataaminen on tyypilliseen tapaan todella hidasta (30 min) ja kokonaislatausajaksi tyhjästä täyteen muodostuu tunti ja 50 minuuttia.

 

Yhteenveto

Uusi Nokia 8.1 on testijaksomme perustella hyvä puhelin, mutta samalla sillä on piinallisen suuret saappaat täytettävänään. Nokia 7 Plus oli nimittäin erinomainen puhelin, eikä 8.1 ole valitettavasti mennyt aivan kaikilla osa-alueilla parempaan suuntaan.

Nokia 8.1:n rakenneratkaisut jakavat varmasti mielipiteitä. Laitteen fyysisten mittojen pienentyminen on positiivinen asia, mutta samalla muotoilu on mennyt hieman pulleampaan suuntaan. Laitteen takakuoren muuttuminen lasiseksi ei ole hyvä asia pudotuskestävyyden kannalta ja lisäksi totesimme lasipinnat erittäin liukkaiksi. Sinällään puhelin tuntuu hyvin tehdyltä ja jämäkältä.

Sisältä löytyy tuore Snapdragon 710 -piiri, jonka suorituskyky riittää tarjoamaan hyvän käyttökokemuksen, mutta joka ei kuitenkaan pärjää kilpailussa hintaluokan pahimmille kilpailijoille. Pieni miinus rapsahtaa myös siitä, ettei järjestelmäpiirin modeemin koko suorituskykykapasiteettia ole ulosmitattu 8.1:ssä. Näyttö on hyvä ja se tarjoaa tässä hintaluokassa harvinaisen HDR10-tuen, jonka hyöty saattaa kuitenkin jäädä monilla käyttäjillä pieneksi. Muistia on riittävästi, muttei ylimäärin. Akunkesto osoittautui testijaksolla hyväksi.

Kamera on yksi Nokia 8.1:n hyvin toteutetuista ominaisuuksista. Kuvanlaatu on varsin tasaisen hyvää eri olosuhteissa, ollen keskihintaluokan parhaimmistoa, vaikkakaan ei aivan parempien high-end-puhelimien tasoa. Kaksoiskameran toinen sensori tuntuu menevän hieman hukkaan, sillä sitä käytetään vain efektien tuottamiseen. Monet edeltäjämallin käyttäjät jäävätkin varmasti kaipaamaan kaksinkertaista optista zoomausta. 4K-videon kuvanlaadussa ei ole valittamista, joskin parempi kuvanvakautus olisi poikaa.

Softapuolen toteutus on tuttu yrityksen aiemmista malleista. Android One –ohjelmaan kuuluminen takaa sujuvan Android-käyttökokemuksen sekä hyvän päivitystuen, mutta toisaalta käyttöjärjestelmän lisäominaisuuksien puolelta saattaa löytyä etenkin Samsungin ja Huawein puhelimista siirtyvien mielestä ikäviä puutteita.

Kokonaisuudessaan Nokia 8.1 on erinomainen vaihtoehto noin 400 euron hintaluokassa. Etenkin suorituskyvyn osalta 8.1 on kuitenkin varsin tiukoilla mm. Pocophonen, Huawei Nova 3:n ja viime vuoden tarjoushuippumallien kanssa. Kokemustemme perusteella Nokia 7 Plussan omistajan ei kannata lähteä suin päin päivittämään laitettaan, sillä parannukset ovat kokonaisuuden kannalta varsin pieniä ja joiltain osin on menty jopa takapakkia. Vaikka kyseessä onkin hyvä puhelin, ei Nokia 8.1 mielestämme aivan täytä edeltäjänsä tapaan toimituksen valinta –arvonimen vaatimuksia.

Plussaa

  • Hyvä IPS-näyttö HDR10-tuella
  • Tukevan tuntuinen rakenne
  • Sulava käytännön suorituskyky
  • Hyvä akunkesto
  • Kameran kuvanlaatu
  • Kustomoimaton Android hyvällä päivitystuella

Miinusta

  • Näyttöloven koko
  • Lasinen takakuori on liukas ja rikkoontumisherkkä pudotessa
  • Snapdragon 710 –piirin suorituskyky ei pärjää pahimmille kilpailijoille
  • Kamerassa ei optista zoomausta (kuten edeltäjämallissa)
  • LTE-yhteydet rajattu Cat.6-nopeuksiin, vaikka modeemi pystyisi parempaan
  • Käyttöjärjestelmän rajalliset lisäominaisuudet

 

This site uses XenWord.
;