io-tech testasi HMD Globalin ensimmäisen 5G-älypuhelimen – Nokia 8.3:n

HMD Global julkaisi mallistonsa ensimmäisen 5G:tä tukevan puhelimen, Nokia 8.3:n, alun perin jo maaliskuussa, jolloin kyseessä oli yksi markkinoiden ensimmäisiä keskihintaluokan 5G-älypuhelimia. Osana laitteen markkinointistrategiaa oli sen esiintyminen uudessa 007-elokuvassa No Time to Die, joka kuitenkin maailmanlaajuisen koronatilanteen myötä siirrettiin loppuvuodelle ja lopulta vuoteen 2021. Puhelimen oli tarkoitus tästä huolimatta tulla markkinoille kesän aikana. Kesä tuli ja meni, mutta puhelinta ei näkynyt, kunnes viimein syyskuun lopulla Nokia 8.3 5G (tästedes lyhennettynä ilman 5G:tä) ilmaantui jälleenmyyjien valikoimiin.

Loppukevään ja viimeistään kesän aikana keskihintaisten 5G-puhelinten apajille ehtivät myös kilpailijat. io-techin testissäkin ovat käyneet 300-400 euron hintaluokkaan sijoittuvat OnePlus Nord, Motorola Moto G 5G Plus, Samsung Galaxy A51 5G, Xiaomi Mi 10 Lite 5G ja Huawei P40 Lite 5G. Edellä mainituista erityisesti OnePlus, Motorola ja Samsung erottuivat edukseen hyvinä puhelimina luokassaan myös Xiaomin tarjotessa hyvää, muttei kuitenkaan joukosta erottuvaa laatua. Huawei puolestaan jää hyvästä rautasuorituksestaan huolimatta auttamatta kilpailijoidensa jälkeen Googlen palveluiden puutteen myötä.

HMD Global on hinnoitellut Nokia 8.3:n selvästi edellä mainitusta joukosta erottuvalla tavalla, vaikkakin rautaominaisuuksiensa puolesta puhelin on hyvin lähellä viittä kilpakumppaniaan tarjoten 6 tai 8 gigatavua RAM-muistia, 64 tai 128 gigatavua tallennustilaa ja Qualcommin Snapdragon 765G -järjestelmäpiirin. Nokia 8.3 on saatavilla 599 euron suositushintaan 64 gigatavun tallennustilalla ja 6 gigatavun RAM-muistilla tai 649 euron hintaan 8 gigatavun RAM-muistilla ja 128 gigatavun tallennustilalla. Värivaihtoehtoja Nokia 8.3:lla on vain yksi – Polar Night -nimeä kantava tummansininen.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan puhelin on saatavilla artikkelin kirjoitushetkellä lokakuun puolivälissä suositushintaan.

Tässä artikkelissa tutustumme Nokia 8.3:een reilun viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta hieman täysimittaista testiartikkelia lyhyemmässä muodossa. Testissä ollut yksilö edustaa kalliimpaa 8 gigatavun RAM-muistilla ja 128 gigatavun tallennustilalla varustettua versiota.

 

Pakkaus ja sen sisältö

HMD Global toimittaa Nokia 8.3:n Nokia 5.3:sta tutussa valkoisessa neliskanttisessa pahvipakkauksessa, jonka päällä komeilee värilliset kuvat puhelimesta sekä etu- että takapuolelta. Paketissa toimitetaan itse laitteen lisäksi USB Type-C -kaapeli, 18 watin verkkovirta-adapteri, perinteiset nappikuulokkeet sekä käyttöohje- ja takuutietolappuset. Kuvasta poiketen mukana tulee myös perinteinen korttikelkan avaustyökalu.

Mukana toimitettavat kuulokkeet ovat äänenlaadultaan luokassaan hyvät. Nappikuulokkeille ominaiseen tapaan ne eivät vaimenna ympäristön ääniä, eikä bassotoisto pääse loistamaan, mutta ääni vaikuttaa kuitenkin subjektiivisen kokemuksen perusteella olevan suhteellisen hyvin tasapainossa.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Nokia 8.3 on tunnistettavissa HMD Globalin tuoreeksi Nokia-älypuhelimeksi. Sukunäkö aiemmin julkaistuun 200 euron hintaluokkaan sijoittuvaan hieman pienempikokoiseen Nokia 5.3:een on selvä. Etupuolelta edullisempaan sisarukseen eroa löytyy kameran sijainnissa, sillä se on siirretty pisaralovesta näytön vasemman yläkulman reikään.

Takaa huomio puolestaan kiinnittyy suurikokoiseen pyöreään kamerakehykseen, jollainen myös Nokia 5.3:sta löytyy ja samankaltaiseen sinertävään värimaailmaan. Takakuori itsessään on kuitenkin Nokia 8.3:ssa mattapintaisen muovin sijaan kiiltävää lasia. Tämän myötä takakuori myös kerää jonkin verran sormenjälkiä, mutta lasin väri onnistuu peittämään niitä suhteellisen hyvin. Lasi itsessään tummansinisine sävyineen on esteettisesti varsin hyvännäköinen.

Fyysiset mitat

  • Ulkomitat: 171,9 x 78,56 x 8,99 mm
  • Paino: 227 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 82,9 %

Ulkomitoiltaan Nokia 8.3 on erittäin suurikokoinen puhelin. 6,81-tuumaisella näytöllään se erottuu myös alussa mainituista haastajistaan selvästi ollen 0,11” suurempi kuin suurikokoisin kilpailija Motorola Moto G 5G Plus. Näytön koon lisäksi puhelimen näytön ja ulkomittojen suhde on pykälän kilpailijoitaan heikompi. Nokia 8.3 onkin Motorolaan nähden jopa 3,9 mm korkeampi, 4,56 mm leveämpi ja 20 grammaa painavampi. Paksuudeltaan laitteet ovat käytännössä identtiset.

Nokia 8.3:n suurta kokoa kuvastaa myös sen ulkomitat suhteessa Samsungin massiiviseen Galaxy S20 Ultraan, jonka näyttö on 6,9-tuumainen. Nokia on peräti 5 mm korkeampi, 2,56 mm leveämpi ja 0,19 mm paksumpi kuin Samsungin Galaxy S20 -sarjan lippulaiva. Painoakin Nokialla on 5 grammaa enemmän.

Nokia 8.3:n suurta kokoa ikään kuin alleviivaa sen muotoilu. Nykyisin varsin yleisiä pyöristyksiä pitkiä sivuja kohden Nokiassa ei juurikaan ole. Takalasi pyöristyy laidoiltaan aavistuksen antaen kädessä yhtenevän tuntuman, mutta ei kuitenkaan riittävästi, jotta se juurikaan parantaisi puhelimen käytettävyyttä yhdellä kädellä. Käytännössä Nokia 8.3 onkin useimmille kahden käden puhelin.

Takalasi itsessään on siis lasia, minkä lisäksi puhelin on kädessä muutenkin varsin jämäkän tuntuinen. Korkeahko 227 gramman paino lisää omalla tavallaan laitteen laatuvaikutelmaa saaden puhelimen tuntumaan kädessä tiiviiltä ja yhtenäiseltä paketilta. Puhelimen sisällä kiertää alumiinikehys, mutta laidoilla näkyvät kehykset ovat kuitenkin kiiltäpintaista muovikomposiittia, mikä hieman heikentää muuten laadukasta käsituntumaa. Pyöristetyt muovikuoret yhdessä kiiltävälasisen takakuoren kanssa ovat käsissä myös suhteellisen liukkaat.

Virallista IP-luokitusta Nokia 8.3:lta ei löydy, joten kaikenlaista kastelemista puhelinta käyttäessä kannattaa välttää. IP-luokituksen puute alkaa 600 euron puhelimessa olla miinus varsinkin, kun ottaa huomioon selkeimpiä kilpailijoita 200 euroa korkeamman hinnan.

Päädyissä mielenkiinto keskittyy Nokia 8.3:n pohjaan yläpäädyn sisältäessä ainoastaan toisen puhelimen mikrofoneista. Pohjassa sijaitsee USB 2.0 -nopeuksia tukevan Type-C-liitännän kaverina monokaiutin, toinen mikrofoneista ja 3,5 mm:n kuulokeliitäntä. Näytön alla sijaitseva leukakaistale on nykymittapuulla suhteellisen suurikokoinen ja siihen on sijoitettu Nokia-logo.

Pohjan 3,5 mm:n kuulokeliitäntä miellyttänee ainakin osaa käyttäjistä sen uupuessa nykyisin lähes kaikista kalliimman pään laitteista. Liitäntä myös tarjoaa myös varsin hyvin äänenpainetta ja sen kautta voi ajaa suhteellisen vaikeasti soitettavia AKG K612 Pro -kuulokkeita kohtalaisen kovalla äänenvoimakkuudella.

Näytön vasemmassa yläkulmassa sijaitseva 24 megapikselin etukamera tuottaa varsin tyypillistä jälkeä. Päivänvalossa kuvat ovat suhteellisen yksityiskohtaisia ja tarkkoja, mutta valon määrän vähentyessä jälki pehmenee.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,81” IPS LCD -näyttö, HDR10
  • 20:9-kuvasuhde, 1080 x 2400 pikseliä, 386 PPI

Nokia 8.3:n suurikokoinen IPS LCD -näyttö on kuvanlaadultaan silmämääräisen arvion perusteella hyvä. 20:9-kuvasuhteen 6,81-tuumainen näyttö on nykypäivän mobiilimarkkinoiden suurimmasta päästä, minkä myötä sen Full HD+ -resoluutio ei yllä enää aivan markkinoiden terävimpään. Tästä huolimatta näyttö ei kuitenkaan missään nimessä ole epätarkka. Näyttö tukee HDR10-standardia ja YouTubessa tehdyn testin perusteella kuvanlaatu on hyvää. Valitettavasti Netflix tunnistaa Nokia 8.3:n Widevine L3 -laitteena, minkä myötä suoratoistopalvelun kuvanlaatu jää SD-tasolle. DRM info -sovellus kuitenkin tunnistaa puhelimen Widevine-tason olevan L1, joten Netflixin HD-tuki voi tulla mukaan myöhemmällä päivityksellä joko valmistajan tai Netflixin toimesta.

Värintoistoltaan ja kirkkaudeltaan Nokia 8.3:n näyttö on silmämääräisesti hyvällä tasolla, eikä kummankaan kanssa kohdattu mainitsemisen arvoisia miinuksia. OLED-näyttöjen mustan tasoon IPS LCD -paneeli ei kuitenkaan ymmärrettävästi pääse. Suoraan paketista otettuna näytön värit olivat hieman viileään kallellaan, mutta asetuksista löytyvä näytön värilämpötilan säätö liukukytkimellä antaa varsin vapaat kädet värimaailman säätämiseen mieluisaksi.

OnePlus Nordin ja Motorola Moto G 5G:n IPS-näytöille Nokia häviää virkistystaajuutensa myötä. Nokia 8.3 tukee vain perinteistä 60 Hz:n virkistystaajuutta Motorolan ja OnePlussan tarjotessa 90 Hz.  Toisena näyttöön liittyvänä miinuksena puhelimessa toiminee näyttöä kiertävä kehys. Se ei ole poikkeuksellisen leveä, muttei kuitenkaan enää 600 euron puhelinten tasolla. Erityisesti korkeahko alareunus on harmillinen puhelimen ollessa muutenkin suurikokoinen.

Kuten jo mainittu, teknisiltä ominaisuuksiltaan Nokia 8.3 vastaa pitkälti muidenkin valmistajien keskihintaluokkaan tuomia 5G-älypuhelimia. Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri on tuttu OnePlus Nordista ja Xiaomi Mi 10 Lite 5G:stä ja se on molempien kohdalla todettu toimivaksi järjestelmäpiiriksi. Kuitenkin edellä mainitut puhelimet ovat 200 euroa Nokia 8.3:a edullisempia, minkä myötä Snapdragon 765G:n löytymistä HMD Globalin uutuudesta ei voi pitää puhtaasti hyvänä asiana. Nokia 8.3:n kanssa samassa hintaluokassa kilpaileekin muun muassa OnePlus 8T ja Xiaomi Mi 10T, joista kumpikin sisältää Qualcommin Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin.

RAM-muistin ja tallennustilan osalta Nokia 8.3 häviää 200 euroa edullisemmalle OnePlus Nordille tarjoten perusmallissaan vain 6 gigatavua RAM-muistia ja 64 gigatavua tallennustilaa. Nordin perusmallia vastaavat 8 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua tallennustilaa maksavatkin 50 euroa ekstraa, tehden Nokia 8.3:sta jo 250 euroa Nordia ja 50 euroa vastaavilla muistimäärillä varustettua 8T-mallia kalliimman puhelimen. Virtaa Nokia 8.3:lle antaa varsin standardikokoinen 4500 mAh:n akku.

Myös verkkoyhteyksien osalta Nokia 8.3 on helppo verrata edullisempiin kilpailijoihinsa. OnePlus Nordin tapaan Nokia tukee 5G-yhteyksien lisäksi Cat.18-tason LTE-yhteyksiä tarjoten yhä omassa hintaluokassaankin erittäin nopeat yhteydet. Suomen mobiilimarkkinoille tuttuun tapaan 5G-tuki löytyy ainoastaan alle 6 GHz:n taajuusalueelle, eli mmWave-tukea puhelimesta ei löydy. Taajuusalueen kehutaan kuitenkin olevan markkinoiden laajimpia, kiitos Qualcommin kanssa toteutettujen antenni- ja etupäämoduulien. Wi-Fi:n osalta Nokia 8.3 tukee Wi-Fi 5 -standardia eli tuki tuoreimmalle Wi-Fi 6:lle puuttuu. Samoin Bluetoothin osalta tuki kaikista tuoreimmalle standardille jää uupumaan puhelimen tukiessa 5.0-versiota.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri (1 x 2,4 GHz Kryo 475 Prime, 1 x 2,2 GHz Kryo 475 Gold, 6 x 1,8 GHz Kryo 475 Silver CPU, Adreno 620 GPU)
  • 6 Gt tai 8 Gt LPDDR4x RAM
  • 64 tai 128 Gt tallennustilaa (128 Gt:n mallissa vapaana n. 103 Gt), microSD-korttipaikka (max. 512 Gt)
  • 5G-tuki, SA & NSA, Sub 6 GHz (1, 2, 3, 5, 7, 8, 28, 38, 40, 41, 66, 71, 78)
  • LTE-A, Cat. 18 (1200/150 Mbps), Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac, Dual Band, Bluetooth 5.0, (A)GPS, GLONASS, BeiDou, NFC
  • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
  • 4500 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 18 watin pikalataus

 

Kamera

Nokia 8.3:n takakamerat sijaitsevat keskellä takakuoren ylälaitaa suurehkossa pyöreässä kehyksessä, joka muistuttaa ulkoisesti edullisemman Nokia 5.3:n ratkaisua. Kehys on kuitenkin edullisempaa mallia kookkaampi ja ulkonee huomattavasti takakuoren pinnasta. Tästä huolimatta puhelin ei kovinkaan helposti keiku sitä pöydällä käytettäessä kohouman leveän rakenteen myötä. Kamerakehyksen keskellä on Zeissin logo, sillä puhelin käyttää HMD Globalin aiemmista huippumalleista tuttuun tapaan Zeissin optiikkaa.

Kameran tekniset tiedot:

  • 64 megapikselin pääkamera, f1.9, PDAF-automaattitarkennus
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (13 mm), f2.2, automaattitarkennus
  • 2 megapikselin makrokamera
  • 2 megapikselin syvyystietokamera
  • 24 megapikselin etukamera, f2.0
  • LED-salama
  • Zeiss-optiikka
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS / 1080p 60 FPS, hidastusvideo: 1080p 240 FPS

Kameratoteutukseltaan 8.3 vastaa nykypäivän standardeihin. Pääkamerana toimii 64 megapikselin sensori, joka ottaa vakioasetuksillaan 16 megapikselin kuvia, mutta myös täyden resoluution kuvien ottaminen on mahdollista. Objektiivina toimii, kuten aiemmin mainittu, Zeissin valmistama lasi f1.9-aukkosuhteella.

Pääkameran tukena takana on 12 megapikselin ultralaajakulmakamera laajalla 13 mm:n kuvakulmalla ja f2.2-aukkosuhteella. 12 megapikselin resoluutio on keskitasoa ultralaajakulmakameroiden mittapuulla. Huomion arvoisena lisänä ultralaajakulmakamera tukee automaattitarkennusta, joka on hyvä asia, eikä missään nimessä itsestäänselvyys tässä kategoriassa.

Kaksi jäljelle jäävää kameraa takana ovat makrokamera ja syvyystietokamera, joiden molempien resoluutio on vain 2 megapikseliä. Makrokamera asettuukin siis resoluutiollaan markkinoiden alempaan kastiin, minkä lisäksi siitä harmillisesti puuttuu myös automaattitarkennus.

Videokuvausta Nokia 8.3 tukee korkeimmillaan 4K-resoluutiolla 30 FPS:n ruudupäivitysnopeudella tai 1080p-resoluutiolla 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella sekä pääkameralla että ultralaajakulmakameralla. Hidastusvideon osalta puhelin tukee 1080p-resoluutiota 240 FPS:n nopeudella perusvideoiden tapaan sekä pää- että ultralaajakulmakameralla.

Kamerasovellus on tuttu HMD Globalin aiemmista malleista ja siten jo hyväksi todettu. Sovellus on helppokäyttöinen ja riittävän monipuolinen. Nokia 8.3 tukee sovelluksessaan muun muassa videokuvaamista yhtäaikaisesti sekä etu- että takakameralla ja erillistä elokuvatilaa, joka kuvaa 21:9-kuvasuhteen videota. Testijakson aikana sovellus toimi moitteetta ja nopeasti.

Hyvässä valaistuksessa Nokia 8.3:n 64 megapikselin pääkamera kykenee hyvään jälkeen. Värintoisto on luonnollista, eivätkä mitkään värisävyt ainakaan syksyisessä kaupunkimaisemassa vaikuttaisi korostuvan liiaksi. Myös dynamiikan osalta päivänvalossa kuvat näyttävät hyviltä. Kameran jälki on suhteellisen tarkkaa ja yksityiskohtaista, mutta tietyissä tilanteissa on havaittavissa kuvien laidoilla hieman keskialuetta sumeampia alueita. Erityisesti kaupungintaloa esittävän kuvan kukkapenkit näyttävät hämmentävän pehmeiltä, joskin osa pehmeydestä tulee myös syvyysterävyysefektistä.

Hämärässä kamera onnistuu hyvin pitämään kohinan aisoissa, eikä sitä synny häiritsevissä määrin äärimmäisen hämärissäkään oloissa. Suhteellisen aggressiivinen kohinanpoisto toisaalta kuitenkin hävittää hieman kuvien yksityiskohtia, mutta kokonaisuudessaan kuvat pysyvät silti miellyttävinä ja värintoisto säilyy luonnollisena. Dynamiikan osalta Nokia 8.3 ei kuitenkaan yllä parhaimmistoon varsinkaan 600 euron hintaluokassaan. Hämärässä kirkkaat yksityiskohdat palavat käytännössä poikkeuksetta puhki.

Mielenkiintoisena huomiona Zeissin linssiteknologia tuntuu myös ottavan suhteellisen helposti heijastuksia erinäisistä valoista hämärässä. Tämä näkyy esimerkiksi tuomiokirkon kuvassa oikeassa alalaidassa.

Yökuvaustila Nokia 8.3:ssa onnistuu korjaamaan hyvin hämärässä esiintyneitä ongelmia pääkameralta. Usein edullisemman pään puhelimissa yökuvaustila pyrkii lähinnä palauttamaan puhki palaneita kirkkaita alueita, mutta Nokia 8.3:n yökuvaustila myös valottaa kuvia selvästi perustilaa enemmän tuoden esiin piiloon jääneitä yksityiskohtia.

Lopputuloksen osalta yökuvaustilan kuvat ovat käytännössä poikkeuksetta perustilaa parempia. Kirkkaat yksityiskohdat palautuvat erinomaisesti, minkä lisäksi myös tummien alueiden yksityiskohtaisuus paranee. Yökuvaustilassakin kohina pysyy aisoissa ja kuvat ovat kokonaisuudessaan hyviä – jopa yöllinen tähtitaivas Oulun torinrannassa onnistui tallentumaan ilman kohinaa ja tähdet selvästi erottuen.

Ultralaajakulmakameran korkeahko 12 megapikselin resoluutio ja automaattitarkennus nostivat ennakko-odotuksia kameran suhteen jonkin verran, sillä erityisesti kiinteät tarkennusvälit ultralaajakulmakameroissa ovat osoittautuneet harmillisen yleisiksi.

Valitettavasti kamera ei kuitenkaan onnistu lunastamaan sille osoitettuja odotuksia. Jo päivänvalossa kuvista on nähtävissä turhan korkea jälkikäsittelyn määrä, sillä niin värintoisto kuin myös kontrasti ovat selvän korostuneita. Tämän lisäksi puhelin terävöittää ultralaajakulmakameran kuvia liikaa, mikä luo varsinkin suuremmalta näytöltä tarkasteltuna jo ilman zoomausta varsin karun näköistä jälkeä. 12 megapikselin resoluutio menee ultralaajakulmakamerassa ikään kuin hukkaan sen terävöittäessä ja kontrastoidessa kuvista pahimmillaan rakeisen näköisiä. Dynamiikankin osalta kamera jättää toivomisen varaa suurehkon kontrastin tummentaessa varjoalueita tukkoon. Tietyissä tilanteissa kuvista voi kuitenkin tulla hyvänkin näköisiä, mutta kokonaisuudessaan kuvanlaatu jättää paljon toivomisen varaa.

Valon määrän vähentyessä hieman ultralaajakulmakamera pitää vielä pintansa, joskin kohinanvaimennus saa kuviin hieman vesivärimäisen yleisilmeen. Päivänvalon vaihtuessa yölliseen kaupungin katuvalojen loisteeseen ultralaajakulmakamera kuitenkin joutuu luokassaan totuttuun tapaan luovuttamaan. Kuvien yksityiskohdat katoavat suurella prosentilla, minkä lisäksi kohinanvaimennuksen rajat tulevat vastaan ja kuviin alkaa ilmestyä violettiin taittavaa raetta.

Nokia 8.3:n yökuvaustila tukee myös ultralaajakulmakameraa, mikä on ehdottomasti plussa, sillä valitettavan usein puhelinten yökuvaustilat jättävät ultralaajakulmakameran tukematta. Tila jatkaa hyvää suoritustaan myös ultralaajakulmakameran kanssa, joskin itse kameran rajat ovat yhä nähtävissä. Kuvien dynamiikka paranee selvästi ja tummiinkin alueisiin saadaan kaapattua lisää yksityiskohtia.

Valitettavasti terävöitys ja kontrasti vaivaavat ultralaajakulmakameraa myös yökuvaustilassa, minkä seurauksena kuvista voi helposti tulla hyvin epäluonnollisen näköisiä. Oulun torinrannan merimaiseman kuvassa on nähtävissä myös yökuvaustilan rajat, sillä perustilassa esiintynyttä erittäin voimasta kohinaa ei yökuvaustilakaan kykene poistamaan täysin, vaan kuvaan jää ikään kuin kangasta muistuttavia uurteita ja violettiin taittavia alueita taivaalle.

Makrokameran osalta Nokia 8.3 sijoittuu jo speksilistauksensa myötä mobiilimarkkinoiden heikompaan kastiin tarjoten 2 megapikselin resoluution ja kiinteän tarkennusetäisyyden. Erityisesti kiinteä tarkennusetäisyys hankaloittaa makrokuvaamista tarkkojen kuvien vaatiessa lyhyillä etäisyyksillä yllättävänkin tarkkaa sijoittumista.

Kuvanlaadultaan makrokamera ei onnistu yllättämään positiivisesti. 2 megapikselin rajat ovat nähtävissä välittömästi, minkä lisäksi kuvaa heikentää entisestään myös ultralaajakulmakamerassa havaittu liiallinen kontrastoiminen ja terävöitys. Kuvat ovatkin yleisilmeeltään pääosin suhteellisen huonoja, minkä myötä useimmiten kuvaaminen pääkameralla pykälän kauempaa ja jälkikäteen zoomaten tuottaakin parempaa jälkeä. Tällaisia makrototeutuksia ei toivoisikaan näkevänsä enää 600 euron puhelimissa.

Videokuvausta Nokia 8.3 tukee korkeimmillaan 4K-resoluutiolla 30 FPS:n nopeudella sekä pääkameralla, että ultralaajakulmakameralla. Käytännössä tila osoittautui myös kuvanlaadultaan selvästi valikoiman parhaimmaksi, vaikkakin elektronisen kuvanvakaimen toiminta oli huomattavasti sulavampaa pienemmillä resoluutioilla.

Kuvanlaatu videossa itsessään on valitettavan heikohkoa. Kuvan terävöitys ja kontrasti on liiallista, minkä seurauksena tummat alueet tummuvat helposti tukkoon ja yleisilmeeltään kuva näyttää käsitellyltä. 4K-videon huonohko vakautus korostaa ongelmaa entisestään, mutta valitettavasti 1080p-resoluutiolla kontrastointi ja terävöitys tekevät kuvasta yksinkertaisesti pahan näköistä huonomman resoluution seurauksena.

Mielenkiintoisena huomiona 1080p-resoluution video toimii ultralaajakulmakameralla pääkameraa paremmin tarjoten edelleen ylikontrastoituneen kuvan, jota ei kuitenkaan ole terävöitetty samalla tavalla yli.

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Käyttöjärjestelmän osalta Nokia 8.3 jatkaa HMD Globalille tutulla linjalla tarjoten Android Onen. Puhelimen käyttöliittymä on siis käytännössä muokkaamaton Googlen näkemys Androidista, minkä lisäksi Android One -sertifikaatti takaa hyvän päivitystuen sisältäen kaksi suurta versiopäivitystä ja kolmen vuoden tietoturvapäivitykset. Testijakson aikana puhelimeen päivittyi syyskuun tietoturvapäivitykset, minkä lisäksi puhelimeen tuli tuki myös 5G:lle kahta SIM-korttia käytettäessä. Esiasennettuna puhelimessa on Googlen vakiosovellusten lisäksi myös Netflix ja HMD Globalin ”My Phone” -tukisovellus, joista edellä mainittu on myös käyttäjän itse poistettavissa.

Käyttöjärjestelmän hyvää päivitystukeakaan ei suoranaisesti voi kuitenkaan pitää Nokia 8.3:n hintaa perustelevana myyntivalttina, sillä OnePlus Nord ja Samsung Galaxy A51 5G ovat molemmat luvanneet kolme suurta versiopäivitystä, mikä vie nämä huomattavasti edullisemmat samankaltaisella raudalla varustetut puhelimet jopa ohi HMD Globalin huippumallista.

Testijakson aikana käyttöliittymä itsessään toimi hyvin. Snapdragon 765G:lle ominaiseen tapaan minkäänlaisia hidasteluja ei testijaksolla havaittu ja käyttömukavuus oli hyvällä tasolla. Myös pelaaminen laitteella onnistuu ja Call of Duty Mobile asettaa vakiona grafiikka-asetukset high-tasolle, mutta muista Snapdragon 765G -laitteista tuttuun tapaan myös very high -asetukset pyörivät puhelimella sulavasti. Nokia 8.3:n suurikokoinen näyttö toimii hyvin pelatessa, sillä näytöllä sijaitsevien näppäinten käyttö on sen myötä helpompaa hieman suurempikätiselläkin peittämättä kuitenkaan näkyvyyttä itse peliltä.

Akunkesto Nokia 8.3:ssa oli lyhyehkön testijakson perusteella hyvällä tasolla. Ilman 5G-yhteyksiä puhelin jaksoi kolme kokonaista vuorokautta ja 5G-yhteyksien kanssa käyttöä kertyi kaksi vuorokautta. Nollasta täyteen puhelin latautuu reilussa kahdessa tunnissa (2h 4 min). 30 minuutissa varausta kertyi 35 prosenttia ja tunnissa jo varsin pitkään käyttörupeamaan riittävät 71 prosenttia. 90 prosenttia akusta latautuu alle puolessatoista tunnissa (1h 25 min). Latausnopeuden osalta puhelin edustaa siis perustasoa, akunkeston osalta tarjoaa jopa hyvää suorituskykyä.

5G-yhteydet puhelimessa toimivat testijaksolla hieman aiempia verrokkeja paremmin lähetysnopeuksiensa osalta. Latausnopeudet olivat totuttuun tapaan reilusti 4G-verkkoja nopeampia yltäen testijakson puitteissa yli 500 Mb/s tasolle. Lähetysnopeudet puolestaan jäivät edelleen 4G-verkkoja alhaisemmiksi, mutta hieman aiempia testipuhelimia pienemmällä marginaalilla yltäen yli 70 Mb/s nopeuksiin 4G:n tarjotessa samaan aikaan lähes 100 Mb/s nopeuksia.

 

Yhteenveto

Nokia 8.3 on kokonaisuudessaan suhteellisen tasainen suoriutuja, jolla on kuitenkin yksi kokonaisuutta selvästi alaspäin laskeva miinus – hinta. 599 euron suositushinnallaan 6 gigatavun RAM-muistilla ja 64 gigatavun tallennustilalla varustettu malli on selvästi kalliimpi kuin vastaavalla raudalla varustetut 5G:n keskihintaluokkaan tuoneet kilpailijat.

Suorituskyvystä Nokia 8.3:ssa vastaa Qualcommin Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri, joka on jo useassa io-techin arvostelussa todettu hyväksi piiriksi ja se riittää kantamaan puhelimen päivittäisistä askareista ja pelaamisestakin kunnialla. Kuitenkin samaa järjestelmäpiiriä käyttävät OnePlus Nord ja Xiaomi Mi 10 Lite 5G maksavat vähintään 200 euroa Nokia 8.3 vähemmän OnePlussan tarjoten tuossa 400 euron hinnassa myös Nokiaa enemmän RAM-muistia ja tallennustilaa. HMD Global tarjoaa Nokia 8.3:sta myös 8 gigatavun RAM-muistilla ja 128 gigatavun tallennustilalla varustettua versiota, mutta siitä saa kustantaa 50 euroa ekstraa kasvattaen hintaeroa entisestään. 600 euron hintaluokassa vastaan asettuukin jo huomattavasti kovemmalla suorituskyvyllä varustetut OnePlus 8T ja Xiaomi Mi 10T.

4500 mAh:n akku Nokia 8.3:ssa riittää suhteellisen hyvin kahden tai jopa kolmenkin vuorokauden ajan, mikä on hyvä suoritus, muttei sekään riitä perustelemaan hintaeroa kilpailijoihin muun muassa Samsungin tarjotessa Galaxy A51 5G:ssä samankokoista akkua ja Motorolan tarjotessa 500 mAh enemmän Moto G 5G:ssä. Pikalatauksenkin osalta Nokia 8.3 asettuu tavanomaiseksi suoriutujaksi 18 watin tehollaan.

Rakenne puolestaan on Nokia 8.3:lle yksi sen valttikorteista. Lasinen takakuori ja kokonaisuudessaan jykevä käsituntuma ovat laitteelle plussaa, mutta valitettavasti 600 euron hintaluokassa komposiittimuoviset kehykset alumiinisen rungon ympärillä laskevat laatuvaikutelmaa hieman, minkä lisäksi näyttöä kiertävät kehykset jäävät hintaluokassaan hieman paksuiksi. Toisaalta lasista takakuorta on tarjolla myös 400 euron hintaluokassa OnePlus Nordissa ja Xiaomin Mi 10 Litessä.

Kameroiden kuvanlaatu Nokia 8.3:ssa tuottaa ristiriitaiset tunnelmat. Pääkameran laatu on hyvällä tasolla ja värintoisto miellyttävän luonnollista, minkä lisäksi se pärjää suhteellisen hyvin myös hämärässä, erityisesti hyvin toimivan yökuvaustilan kanssa. Valitettavasti ultralaajakulmakameran kuvanlaatu jää kuitenkin heikoksi liiallisen käsittelyn seurauksena, eikä 2 megapikselin makrokamerassakaan ole kehuttavaa. Ultralaajakulmakameran suoritusta voi ainakin teoriassa paikata vielä ohjelmistopäivitysten avulla.

Android One on ollut pitkään yksi HMD Globalin koko malliston avainominaisuuksista. Sertifikaatti takaa puhelimelle käytännössä puhtaan Androidin ilman valmistajan sen päälle tekemiä muutoksia ja kahden suuren Android-versiopäivityksen mittaisen päivitystuen kolmen vuoden tietoturvapäivityksillä. Valitettavasti kilpailijat ovat vastanneet tähänkin ja 400 euron hintaluokassa kamppailevista kumppaneista OnePlus Nord ja Samsung Galaxy A51 5G tarjoavat jopa kolmen vuoden versiopäivityksiä nousten päivitystuessa Nokia 8.3:n ohi, joten Android One -tuki ei ole enää tässä hintapisteessä HMD Globalille suoranainen valttikortti.

Hintaansa lukuun ottamatta Nokia 8.3 voisi kokonaisuudessaan olla varsin pätevä kilpakumppani keskihintaluokkaisten 5G-älypuhelinten markkinoilla. Sillä on omat heikkoutensa, kuten 60 hertsiin rajoittuva näytön virkistystaajuus ja heikohko kamerasuorituskyky pääkameran ulkopuolelta, mutta vastaavasti sillä on etunsakin, kuten pääkameran kuvanlaatu, jämäkkä rakenne ja Android One -sertifikaatti. Lisäksi osalle käyttäjistä suurikokoinen näyttö saattaa olla valttikortti multimediakäyttöön ja pelaamiseen. Valitettavasti 599 euron hintaluokassa puhelin kilpailee käytännössä suoraan edullisten lippulaivamallien kanssa, joita vastaan puhelimella ei selkeitä etuja enää juuri olekaan. Nokia 8.3:lla on vastassaan muun muassa OnePlussan tuore 8T, joka tarjoaa 120 hertsin näytön, Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin ja 65 watin pikalatauksen. Nokia 8.3:n eduksi tässä vertailussa jääkin käytännössä ainoastaan suurempi näyttö. Nokia 8.3 asettuukin suositushinnallaan kategoriaan, jossa sen suositteleminen on käytännössä lähes mahdotonta, vaikka laite itsessään ei olekaan huono. Myöhemmin alennusmyynneistä Nokia 8.3 saattaa kuitenkin olla hyvä ostos.

Plussaa

  • Android One -käyttöliittymän mukanaan tuoma päivitystuki
  • Sulava käyttökokemus
  • Tukeva rakenne muovisesta kehyksestä huolimatta
  • Pääkameran kuvanlaatu
  • 5G-tuki integroidulla modeemilla

Miinusta

  • Hinta
  • Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu
  • 2 megapikselin makrokameran kuvanlaatu
  • Ei korkean virkistystaajuuden näyttöä
  • Ei IP-luokitusta

Huomionarvoista:

  • Kookkaat ulkomitat
  • 3,5 mm kuulokeliitäntä
  • Puhelin tukee 5G:tä myös Dual SIM -tilassa
  • Arvostelun kirjoitushetkellä Netflix tunnisti Nokia 8.3:n Widevine-tasoksi vain L3:n, minkä myötä se kieltäytyi toistamasta HD-materiaalia

 

This site uses XenWord.
;