io-tech testasi HMD Globalin Nokia 8 Sirocco -huippumallin.

Nokia-älypuhelimet palasivat matkapuhelinmarkkinoille viime vuoden MWC-messuilla HMD Globalin toimesta. Viime vuonna esitellyt mallit jättivät vielä HMD:n laitekatalogiin aukkoja, joita yhtiö paikkaili tämän vuoden MWC:ssä.

Nokia 7 Plussan kanssa samaan aikaan esitelty Nokia 8 Sirocco on julkistusten ehkä erikoisin malli. Nokia 7 Plussalle oli selkeä paikka keskihintaluokan yläpäässä, johon jäi vielä viime vuonna selkeä aukko, mutta Nokia 8 Siroccolle ei suoranaista paikkaa laitekatalogista löydy. Nokia 8 Sirocco on kokonaisuutena pienin uudistuksin ja uudella suunnittelulla tuotettu viime vuoden Nokia 8-mallin toinen versio.

HMD Globalin virallinen suositushinta Nokia 8 Siroccolle on korkeahko 749 euroa, joka Suomen osalta asettui pian myyntiintulon jälkeen 699 euroon, joka on edelleen Suomessa laitteen edullisin hintataso. Hintaluokka on hankala, koska noin 700 euron hintaluokassa Nokia 8 Sirocco joutuu kilpailemaan suoraan muiden high-end-puhelinten sekä halvemman OnePlus 6 ja myös ajoittain tarjouksesta samaan hintaan saatavien Samsungin Galaxy S9 -sarjalaisten kanssa.

Nokia 8 Sirocco saapui io-techin testattavaksi jo laitteen myynninaloituksen aikoihin huhtikuun lopulla, mutta pitkästä arvostelujonosta johtuen se pääsi testattavaksi vasta nyt. Laite vietti ympärivuorokautisessa käytössä noin kahden viikon ajan. Artikkelin pohjalle kannattaa lukaista io-techin ensituntumat helmikuun MWC-messuilta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Nokia 8 Sirocco toimitetaan litteässä pahvipakkauksessa, jonka pintaan on painettu yrityksen aikaisemmista puhelimista tutuksi tullut Nokia-henkinen kuva. Pakkauksen varustus on varsin kattava, sillä sisältä löytyy puhelimen ohella pikaoppaat, USB Type-C -kaapeli, 18-wattinen pikalaturi, metallikuoriset nappikuulokkeet, kovamuovinen suojakuori, USB-C – 3,5 mm -adapteri sekä korttikelkan avaustyökalu.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Nokia 8 Sirocco suunniteltiin osoitukseksi HMD:n muotoiluosaamisesta ja laitteen muotoilu on pistetty viime vuoden Nokia 8:n jälkeen kokonaan uusiksi. Muotoiluun ja ulkonäköön on haettu hieman futuristisempaa ulkonäköä ja näyttöpaneelin pyöristyksillä hieman pyöreämpiä muotoja. Suurimpana eroavaisuutena Nokia 8:aan verrattuna on näytön pitkien sivujen jyrkät pyöristykset, joilla näyttö sulautuu laitetta kiertävään ohueen teräsreunukseen.

Puhelimen uusittu muotoilu tekee laitteen reunoista teräviä ja käsituntuma ei ole aivan miellyttävin mahdollinen. Laitteen reunoilta pyöristetyn näytön ja sivuja kiertävän metallikaistaleen johdosta puhelimesta on hankala saada tukevaa otetta ja ensivaikutelmana laite painautuu kouraan hieman ilkeästi. Puhelimen käyttö myös yhdellä kädellä asettaa  pieniä haasteita, kun laitteen reunoilla ei ole muista puhelimista tutuksi tullutta hiem leveämpää reunaa.

Nokia 8 Sirocco on saatavilla ainoastaan mustana värivaihtoehtona.

Fyysiset mitat (suluissa viime vuotisen Nokia 8 mitat):

  • Ulkomitat: 140,9 x 73 x 7,5 mm (151,5 x 73,7 x 7,9 mm)
  • Paino: 177 grammaa (160 grammaa)
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 81,1% (69,4%)

Nokia 8 Sirocco on muotoiltu erittäin ohueksi ja sen paksuus reunoilta on runsaat pari millimetriä. Laitteen runko koostuu ruostumattomasta teräksestä ja etu- sekä takaosa on kolmiulotteisesti muotoiltua Gorilla Glass 5 -lasia. Kokonsa puolesta laite on pienikokoinen ja yllättävän lyhyt 5,5-tuumaiseksi puhelimeksi. Näytön ja ulkomittojen välinen suhde on suorastaan erinomainen 16:9-kuvasuhteen puhelimeksi.

Puhelimen kokonaispaino (177 grammaa) tekee laitteesta jykevän ja jopa hieman raskaan. Samalla laitteen laatutuntumaa ei voi moittia ja kädessä laite tuntuukin laadukkaalta. Viimevuotiseen Nokia 8-puhelimeen verrattuna 8 Sirocco on kaikilta mitoiltaan pienempi. Laitteen pituus on tippunut yli 10 millimetriä ja leveydestä on saatu pois hieman alle millimetri. 8 Siroccon paino tosin on kasvanut melkein 20 grammaa.

Rakenteen osalta puhelin on tukeva eikä sen teräksinen runko vääntyile edes kovemmalla voimalla väännettäessä. 8 Sirocco on myös IP67-suojattu vedeltä sekä pölyltä. Kyljessä sijaitsevat painikkeet on upotettu hienosti kehykseen. Painikkeiden osalta ratkaisu tosin ei ole täysin onnistunut ja varsinkin painikkeiden erottaminen rungosta osoittautui hankalaksi. Äänenvoimakkuuden säätö sekä puhelimen virtapainike ovat hankalasti hahmoteltavissa käsituntumalla ja varsinkin virtapainikkeen operointi, varsinkin pimeässä, oli välillä hieman hankalaa. SIM-korttipaikka on sijoitettu poikkeuksellisesti laitteen vasempaan alareunaan.

Ensituntumalla kaartuva näyttö ja ohut metallikehys tuo mieleen muutama vuosi sitten julkaistun Samsung Galaxy Note Edge -mallin, jossa näytön toinen reunus oli toteutettu vastaavanlaisella, jyrkällä pyöristyksellä. Näin jyrkillä pyöristyksillä on myös harmillinen vastavaikutus, nimittäin näyttöön tulevat virhekosketukset. Testijakson aikana ongelma tuli esiin yhdellä kädellä käytettäessä, kun laitteesta tarvittiin tukevampaa otetta ja esimerkiksi verkkosivua yritettiin selata peukalolla.

Nokia 8 Sirocco:n takakuori on etukuoren tapaan Gorilla Glass 5 -lasia. Takalasin osalta muotoilu muistuttaakin paljon viime vuoden Nokia 8:n muotoilua.  Takalasin reunoilla on pienet pyöristyksen laitteen sivuille ja takalasi yhtyykin kylkien metallirunkoon sulavasti. Lasinen takakuori kerää myös sormenjälkiä erittäin hanakasti, kuten arvata saattaa, mutta laitteen musta takalasi pystyy kuitenkin peittämään pienimmät jäljet kiitettävästi. Hieman kosteissa käsissä takalasi antaa hyvän pidon, mutta kuivilla puhelin tuntuu kohtuullisen liukkaalta.

 

Tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Rautapuolella Nokia 8 Sirocco käyttää viime vuoden Nokia 8 -mallista tuttua Snapdragon 835 -järjestelmäpiiriä, joten se ei täysin pysty vastamaan muiden valmistajien tämän vuoden lippulaivojen suorituskykyyn. Laitteen hintaluokka huomioon ottaen piirivalinta on hiu outo, tosin huhujen perusteella Nokia 8 Siroccon oli tarkoitus tulla alun perin myyntiin jo viime vuoden puolella. Puhelin meneekin ehkä enemmän muotoilu edellä ja toisaalta Snapdragon 835 -piiri on edelleen laadukas ja tarjoaa nykymittapuulla täysin riittävät tehot.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri (4×2.5 GHz Kryo & 4×1.8 GHz Kryo, Adreno 540 GPU, X16-LTE-modeemi)
  • 6 Gt LPPDDR 4X
  • 128 Gt UFS 2.1 -muistia (vapaana noin 110 Gt), ei muistikorttipaikkaa
  • LTE Cat.12/13 (600/150 Mbit/s), 3CA (carrier aggregation), 64QAM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, MIMO
  • Bluetooth 5.0, NFC, GPS, Galileo, GLONASS, BDS

HMD on päivittänyt Nokia 8 Siroccon sisuskalut muistin ja tallennustilan osalta: RAM-muistia laitteesta löytyykin riittävä 6 gigatavua ja tallennustilaa 128 gigatavua. Harmillisesti muistikorttipaikkaa ei tällä kertaa ole laitteessa mukana.

Suomessa myyntiin tullut Nokia 8 Sirocco sisältää tällä kertaa vain yhden SIM-korttipaikan, kun aikaisemmat HMD:n laitteet ovat poikkeuksellisesti olleet kahden SIM-korttipaikan sisältäviä versioita. Myöskään 3,5 millimetrin ääniliitäntää ei Nokia 8 Sirocco enää sisällä.

Nokia 8 Sirocco:n alapäädystä löytyy aukot laitteen mikrofonille, USB Type-C-liitännälle sekä monokaiuttimelle. USB-liitäntä tukee USB 3.1 -standardia ja mahdollistaa viiden gigabitin siirtonopeudet. Liitäntä mahdollistaa myös DisplayPort-kuvaulostulon käyttämisen.

Alapäädyn kaiutin ei tarjoa mitään erikoista ja vaikka sen äänenvoimakkuus on parempaa kuin useiden muiden laitteiden, havaittiin testijaksolla maksimivoimakkuuksilla pientä äänen särkymistä. Musiikin kuunteluun kaiutin ei sen kummemmin sovellu ja musiikki kuulostaa hieman tunkkaiselta ja ontolta.

Nokia 8 Sirocco käyttää aikaisemmasta Nokia 8 -puhelimesta poiketen näyttöön sijoitettuja navigointipainikkeita entisten näytön alla sijaitsevien kapasitiivisten painikkeiden sijaan. Navigointipainikkeiden sijoittelu on onnistunut ja reunimmaiset painikkeet on sijoiteltu sopivan välimatkan päähän alareunan keskustasta, jolloin niihin ylettyminen on vaivatonta, jopa yhdellä kädellä. Puhdasta Androidia käyttävälle laitteelle tyypillisesti navigointipainikkeiden järjestystä ei pysty muuttamaan.

Nokia 8 Sirocco:n näyttöpaneeli on vaihtunut Nokia 8:n IPS LCD -paneelista uuteen P-OLED (Plastic OLED) -paneeliin, joka mahdollistaa näytön pitkien sivujen kaareutumisen. 8 Sirocco säilyttää näytön kuvasuhteena vuoden 2018 mittapuulla ”vanhahtavan” 16:9. Näytön kehykset on saatu pidettyä melko pieninä 16:9-kuvasuhteen puhelimelle, mutta tästä huolimatta laite tuntuu kädessä yllättävän leveältä.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 5,5 tuumainen Plastic OLED -näyttöpaneeli
  • 1440 x 2560 pikseliä, 534 ppi
  • Gorilla Glass 5 -lasi, jyrkästi kaartuvilla reunoilla
  • Herätys kaksoisnapautuksella, Glance -vilkaisunäyttö

Uusi P-OLED -näyttöpaneeli ei laadukkuudessaan pärjää pahimpien kilpakumppanien, kuten Samsungin tai OnePlussan käyttämille AMOLED-näytöille. 8 Siroccon näytön suurin ongelma on sen väritoistossa ja varsinkin selvästi reunoilla näkyvässä sinisessä ”hehkussa”. Pieniä väriongelmia ei yleensä näytössä huomaa ilman tarkempaa tutkimista, mutta Nokia 8 Sirocco:n näytön sinertävät reunat näkyvät selvästi, varsinkin jos näytöllä on näkyvissä valkoisella taustalla olevaa materiaalia. Lisäksi näytön kaartuvat reunat ottavat heijastuksia niin normaalisti kattovaloista kuin myös auringonpaisteesta, mikä heikentää näytön luettavuutta.

Näytön muut osa-alueet ovat kunnossa ja kirkkautta on silmämääräisesti tarpeeksi normaalina kirkkaanakin kesäpäivänä. Kovalla auringonpaisteella näytön kirkkaus alkaa käydä liian vähäiseksi, kuten useimmilla älypuhelimilla on tapana. Katselukulmat ja väritoisto, laitteen reunoja lukuun ottamatta, ovat myös kunnossa.

Puhelimen SIM-korttipaikka sijaitsee poikkeuksellisesti laitteen vasemman kyljen alalaidassa. Testilaitteen SIM-korttipaikka ei ole aivan yhtä laadukasta työtä kuin muu runko, vaan SIM-kelkka ei ole aivan samassa tasossa laitteen runkoon nähden sekä tuntuu hieman löysältä ja heiluvalta.

Nokia 8 Sirocco on yllättäen Suomessa myytävän version osalta vain yhtä SIM-korttia tukeva versio. Aikaisemmat HMD:n mallit ovat erityisesti Suomessa ja Pohjoismaissa tarjonneet Dual SIM -tuen ja sama koskee nykypäivän myös useimpia kilpailijoita, joten kyseessä on 8 Siroccon osalta selvä miinus.

Puhelimen yläpäädystä löytyy ainoastaan laitteen yksi kolmesta mikrofonista ja muutoin yläpääty on jätetty tyhjäksi. Monien edelleen arvostama 3,5 millimetrin ääniliitin on Nokia 8 Siroccosta jätetty pois ja kuulokkeita käyttävät joutuvat turvautumaan mukana tulevaan adapteriin tai Bluetooth-kuulokkeisiin.

Näytön yläpuolella olevaan kaistaleeseen sijoitettu kuulokeaukko on lasiin kaiverrettu tavanomaista leveämpi lovi, jonka pohjalla on tiheä suojaverkko. Testijakson aikana loven sisuksiin ei kertynyt silmämääräisesti likaa tai pölyä, vaikka toteutuksen puolesta se olisi mahdollista. Ilmoitusvalo loistaa jälleen kerran poissaolollaan, joka on harmillisesti ollut HMD:n puhelimissa se yksi aina puuttuva ominaisuus. Valmistaja tuntuu luottavan vilkaisunäytön korvaavan ilmoitusvalon, vaikka ominaisuudet lähinnä täydentäisivät toisiaan.

Kuulokeaukon oikealla puolella sijaitsee puhelimen etukamera. Etukamerassa on päädytty käyttämään 5 megapikselin kuvasensoria, jonka aukkosuhde on f/2.0 ja pikselikoko kookas 1,4 mikrometriä.

Kiinteän takakuoren alla sijaitsee 3260 mAh kokoinen akku, joka on nykypäivänä tämän kokoluokan puhelimessa varsin tyypillinen. Akku tukee Qualcommin Quick Charge 3.0 -pikalatausta maksimissaan 18 watin latausteholla. Lisäksi lasinen takakuori on hyödynnetty langattoman Qi-latausmahdollisuuden toteutukseen.

 

Kamera

Nokia 8 Siroccon takakamera sijaitsee puhelimen takakuoren yläosassa ja on keskitetty laitteen keskelle. Viime vuoden Nokia 8 -puhelimeen verrattuna kamera sijaitsee nyt huomattavasti selkeämmässä kamerakyhmyssä. Kyhmy on noin 1,5 millimetrin lasipinnasta kohollaan ja pöydällä ollessaan kontaktin ottaa ensimmäisenä kamerakyhmyn metallireunus, joten itse kamera tai sen suojalinssi ei ole ensimmäisenä naarmuuntumassa. Kameran oikealla puolella sijaitseva LED-salama on kaksisävyinen ja oman muovilinssinsä takana.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin kuvasensori 1,4 um pikselikoolla, f1.7-aukkosuhteen ZEISS-laajakulmaobjektiivi, 78,2 asteen kuvakulma
  • 13 megapikselin kuvasensori 1,0 um pikselikoolla, f2.6-aukkosuhteen ZEISS-teleobjektiivi, 47,3 asteen kuvakulma
  • 2x optinen zoomaus
  • Tarkennus: PDAF
  • LED-kaksisävysalama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS
  • OZO Audio –mikrofonit (3 kpl)

Kaksoiskamera koostuu ylempänä sijaitsevasta 12 megapikselin laajakulmakamerasta sekä alemmasta 13 megapikselin telekamerasta, joka mahdollistaa kaksinkertaisen optisen zoomauksen. Laajakulmakameran pikselikoko on suurehko 1,4 mikrometriä ja objektiivin aukkosuhde valovoimainen f1.7. Telekameran pikselikoko on puolestaan pienehkö 1,0 mikrometriä ja objektiivin aukkosuhde f2.6. Molemmissa kameroissa käytetään Zeissin optiikkaa, mutta kummassakaan ei ole optista kuvanvakainta.

Videokuvaus on mahdollista parhaimmillaan 4K 30 FPS laadulla. Videokuvauksessa hyödynnetään kolmea Nokia OZO Audio –mikrofonia, joiden kehutaan tallentavan ääntä korkealaatuisesti.

Kuten kameran teknisistä ominaisuuksista voidaan huomata, että Nokia 8 Sirocco käyttää kamerassaan lähes samoja komponentteja kuin samaan aikaan julkaistu Nokia 7 Plus.

Nokia 8 Siroccon kamera toimii sulavasti ja avautuu myös nopeasti. Poissa ovat myös Nokia 8:ssa esiin tulleet etsinnäkymän hidastelut. Nokia 8 Siroccon tarkennus toimii myös nopeasti ja kamera on valmis heti kuvaustilanteen jälkeen seuraavan kuvaa varten.

Kamerasovellus on kokenut pienen kasvojenkohotuksen ja sovelluksen käyttölogiikka on nyt huomattavasti sujuvampi. Kuvaustilavalikko on siirretty suljinpainikkeen vierestä nyt näytön vasemmasta alakulmasta löytyvän valikkokuvakkeen taakse. Saman kuvakkeen takaa pääsee myös säätämään itse kameran asetuksia. Kuvausnäkymän vasempaan reunaan on nyt kerätty yleisimpien toimintojen pikakuvakkeet, myös viime vuonna esiteltyä ”bothie”-tila, eli kuvausmahdollisuus samanaikaisesti sekä etu- että takakameralla. Zoomauksen tilan vaihtaminen yksin- ja kaksinkertaisen välillä onnistuu sulkimen vieressä olevan painikkeen avulla. Kameroiden vaihdon välillä joutuu odottamaan hetken ennen kuin kamera on kuvausvalmis.

Videokuvauksen osalta on mahdollista valita äänen tallennustapa, eli mitä mikrofoneja halutaan käyttää (etu, taka tai surround) sekä viime vuoden Nokia 8:ssa mukana ollut mahdollisuus livestriimausmahdollisuus kamerasovelluksesta suoraan Facebookiin tai YouTubeen.

Nokia 8 sai viime syksynä pyyhkeitä manuaalikuvaustilan suppeista säädöistä sekä raakakuvausmahdollisuuden puutteesta. Nokia 8 Siroccossa ensin mainittuun on tehty selkeä parannus Nokia Pro Camera –kuvaussovelluksen ja muutaman vuoden takaa tutun käyttöliittymän myötä.

Manuaalikuvaustila (valikoissa Ammattilainen-tila) käynnistyy nopeasti suljinpainiketta nopeasti vasemmalle pyyhkäisemällä. Toinen samanlainen pyyhkäisy tuo esiin kaikki säädettävissä olevat asetukset Lumia-puhelimista tutuksi tulleessa kehämuodostelmassa. Säätökehän ja ammattilaistilan saa suljettua, kun suljinta pyyhkäistään oikealle.

Manuaalitila tarjoaa säädöt valkotasapainolle, tarkennukselle, herkkyydelle (ISO 100-3200), suljinajalle (1/500 – 4 s) sekä valotuksen korjaukselle (-2…+2). Raakakuvien ottaminen ei Nokialaisilla onnistu vieläkään, joka on todella harmillinen muutos.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa otettujen kuvien kuvanlaadusta ei löydy suuremmin valitettavaa. Kuvien terävyys on kunnossa ja omassa kokoluokassaan yksityiskohtiakin löytyy paljon. Värimaailma mukailee pääosin luonnollista, vaikkakin joissain tilanteissa tuntuu kamera ylikorostavan värejä. Dynamiikan osalta kirkkaissa tilanteissä kamera tuntuu välillä kompastelevan, mutta testijakson aikana tämä ei muodostunut kovin suureksi tai usein esiintyväksi ongelmaksi.

Vertailimme myös pikaisesti uutta Nokia 8 Siroccoa viime vuonna julkaistuun Nokia 8 malliin. Käytännössä Nokia 8 Sirocco tuntui toimivan nopeammin ja tarkennus toimi kuvaustilanteissa paremmin. Molempia puhelimia vaivasi tarkennuksen osalta samanlainen ongelma, jossa tarkennus saattoi juuri hetkeä ennen kuvan ottamista kadota tai pompata aivan muualle.

Kuvanlaadullisesti kamerat tuottavat hyvin toisiaan lähellä olevaa laatua. Viime vuoden Nokia 8 tuntui kuitenkin pystyvän tallentamaan kuvaustilanteen värimaailman huomattavasti realistisemmin, kun taas 8 Sirocco tuntui korostavan värejä enemmän.

Myöskin heikommassa valossa Nokia 8 Siroccon jälki on kohtuullista. Kameran kuvanlaatua voisi kehua enemmän, mutta omassa hintaluokassaan 8 Siroccon jälki, varsinkin hämärässä, ei pärjää kilpakumppanien tarjontaan. Puhelin kuitenkin onnistuu taltioimaan kuvien värit suhteellisen neutraalina, mutta herkkyyden noustessa alkaa kuvien värimaailmassa esiintymään pienoista haalentumista. Puuttuva optinen kuvanvakain aiheuttaa kuvien tärähtämistä vaativissa olosuhteissa, joten kuvaajan kannattaa tämä pitää mielessä. Kuvien prosessointi tuottaa kuviin hieman kohinaa, mutta yksityiskohtia kamera pystyy siitä huolimatta tallentamaan hyvin.

Kaksoiskamera mahdollistaa kaksinkertaisen optisen zoomauksen ja kokeilimme sitä testijakson aikana useissa eri tilanteissa.  Oheisissa vertailukuvissa on pikselitason 415 x 500 rajaus zoomatusta kuvasta sekä vastaavan alueen skaalattu rajaus laajakulmakameralla otetusta kuvasta.

Kuten ensimmäisessä päivänvalossa otetussa kuvaparissa huomataan, tarjoaa kaksinkertainen zoomaus parempaa kuvanlaatua kuin laajakulmakameralla otetusta kuvasta tehty rajaus. Toisaalta Nokia 8 Siroccon kaksoiskamera tosin toimii vastaavasti kuin Nokia 7 Plussan vastaava ja optista zoomausta ei käytetäkään kaikissa tilanteissa vaan kamera käyttää olosuhteista riippuen välillä myös laajakulmakameraa zoomauksen toteuttamiseen.

Yleensä kaksoiskameroiden kaksinkertainen zoomaus päätyy käyttämään laajakulmakameraa, kun valon määrä tippuu tietyn tason alle, mutta Nokia 8 Siroccon mekanismin todettiin toimivan hieman eri tavalla.  Nokia 8 Sirocco tuntuu hyvässä valaistuksessa käyttävän pääsääntöisesti laajakulmakameraa, vaikka tulos olisi luultavasti parempi telekameralla toteutettuna. Kuten yllä olevasta kukka-kuvaparista voidaan huomata, on 8 Sirocco päätynyt käyttämään myös 2x zoom -kuvassa laajakulmakameraa.

Kaksoiskameran myötä Nokia 8 Sirocco tukee myös nykyään trendinä olevaa syvyysterävyysefektiä, joka on HMD:llä nimetty ”Live bokeh” -kuvaustilaksi. Kuvaustila hyödyntää kahden kameran kuvadataa syvyystietojen määrittämiseksi ja muodostaa zoom-kameran kuvasta otoksen, jonka tausta on reilusti sumennettu. Käyttäjä pystyy lisäksi valitsemaan taustan sumennuksen voimakkuuden ja tulos näkyy reaaliaikaisesti suoraan etsinkuvassa. Kameraohjelmistolla menee pieni hetki valitun tarkennuskohteen tunnistamiseen, jonka jälkeen kuvan taustaan lisätään syvyysterävyysefekti.

Syvyysterävyysefektin laatu on Nokia 8 Siroccossa laadultaan parempaa keskitasoa. Ihmiskohteita kuvatessa efekti tuntuu toimivan huomattavasti paremmin kuin esimerkiksi kasveja tai eläimiä kuvatessa. Hankalampien kohteiden osalta kohteen reunojen tunnistus saattaa epäonnistua ja takana näkyvät taustat saattavat sumentua väärin. Kokonaisuutena ominaisuus on yleisesti suhteellisen toimiva.

Nokia 8 Sirocco tallentaa videokuvaa parhaimmillaan 4K 30 FPS ja 1080p 30 FPS -laaduilla. Kaikissa tiloissa ääni tallentuu stereona ja korkealla 256 kbit/s bittivirralla. 4K-video tallentuu H.264-pakkauksella (Baseline@L5.1, 1 Ref Frames) ja .MP4-kääreeseen noin 42 Mbit/s bittivirralla. 1080p-video tallentuu puolestaan noin 20 Mbit/s bittivirralla. Elektroninen kuvanvakautus ei ole käytettävissä 4K-tarkkuudella.

Kuvanlaadultaan Nokia 8 Siroccon kameralla tallennettu video on täynnä yksityiskohtia, terävää ja värimaailma on luonnollista. Valotuksen säädössä on varsinkin kirkkailla keleillä pientä hakemista ja kamera pyrkiikin kompensoimaan tummia ja kirkkaita kohtia koko videon valoisuutta muuttamalla. Videokuvauksessa on käytössä myös kameran kaksinkertainen optinen zoomaus.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

HMD on käyttänyt alusta asti ”puhtaaseen” Androidiin pohjautuvaa käyttöjärjestelmää ja Nokia 8 Siroccon julkistuksen yhteydessä yritys vahvisti entisestään sitoutumistaan vakio-Androidiin ja nopeisiin päivityksiin. Kaikki uudet Nokia puhelimet on nyt liitetty osaksi Googlen Android One -ohjelmaa. Android One -puhelimet ovat käytännössä varustettu Androidin muokkaamattomalla versiolla, eikä niissä ole mukana valmistajan tai kolmannen osapuolen lisäohjelmia, kamerasovellusta lukuun ottamatta. Tämän lisäksi Android One -ohjelmaan kuuluvat puhelimet saavat Android-päivityksiä kahden vuoden ja pienempiä tietoturvapäivityksiä kolmen vuoden ajan. Nokia 8 Sirocco, kuten Nokia 7 Plus, tulee saamaan aikanaan Android Q -käyttöjärjestelmäpäivityksen sekä tietoturvapäivityksiä vuoteen 2021 asti.

Nokia 8 Siroccon Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmä ei tarjoa puhtaaseen Androidiin tottuneelle käyttäjälle juuri yllätyksiä. Ulkoasu myötäilee täysin Googlen näkemystä ja luottaa värien osalta valkoiseen sekä siniseen väriin. Lisäsovelluksien osalta puhelin tarjoaa ensimmäisellä kerralla mahdollisuuden valita mitä Googlen sovelluksia puhelimeen asennetaan, joten käyttäjän turhaksi kokemat sovellukset saa jätettyä asentamatta. Pienenä outoutena HMD:n puhelimet eivät ole tähän asti, eikä Nokia 8 Sirocco tee poikkeusta, sisältäneet Android 8.0 Oreossa vakiona tulevia Bluetooth audio -koodekkeja. Nämä koodekit puuttuvat myös Nokia 8 Siroccosta, joten apt-x tai Sonyn LDAC -koodekkeja tukevien kuulokkeiden omistajat joutuvat tyytymään normaaleihin AAC ja SBC -koodekkeihin.

Puhtaan Androidin käyttökokemus on Nokia 8 Siroccossa vakuuttavaa, eikä käyttöjakson aikana huomattu minkäänlaisia hidasteluja tai nykimisiä sovelluksia käynnistyksessä tai valikkojen selauksessa. Vakio Android on monelle tehokäyttäjälle se ainoa oikea ”Android versio”, mutta muiden valmistajien puhelimista vaihtavat voivat kokea pienen yllätyksen kuinka riisuttu ja kliininen Android Nokia-puhelimissa on käytössä. Puhtaan Androidin haittapuolena voidaan pitää jokapäiväistä käyttöä helpottavia ominaisuuksia, joita muut valmistajat tuovat omien käyttöliittymiensä mukana, mutta toisaalta Nokia kamppailee näitä vastaan aina ajantasaisella käyttöjärjestelmällä. Vaikka Nokia 8 Sirocco on kooltaan kompakti puhelin, on esimerkiksi yhden käden käyttöä avittavat käyttöliittymän pienennystoiminnot muissa puhelimissa olleet suhteellisen käteviä. Lisäksi minkäänlaisia teemoja ei puhelimelle ole saatavissa, eli monien kaipaamaa tummaa teemaa ei ilman värkkäilyä laitteelle ole saatavilla.

Itse käyttöjärjestelmässä ei havaittu testijakson aikana ongelmia tai bugeja, mutta yksi ongelma liittyen laitteen kaartuviin näytönreunoihin huomattiin useamman kerran. Yleensä valmistajat pyrkivät kompensoimaan mahdollisia virhekosketuksia puhelimilla joiden näytönreunat on vahvasti sivulle pyöristettyjä. Nokia 8 Siroccon osalta huomattiin, että puhelin ottaa kosketuksia todella helposti laitteen reunalta ja vaikeuttaa laitteen käytettävyyttä yhdellä kädellä käytettäessä.

Kokonaisuutena puhdas Android on sulava, minimalistinen ja tarjoaa ajan tasalla olevan tietoturvan. Parin viikon testijakson aikana puhelimeen saapui yksi päivitys, joka toi laitteelle Googlen kesäkuun tietoturvapäivitys. HMD siis on tähän asti pystynyt tarjoamaan niin vanhemmille, kuin myös uusille, laitteilleen kuukausittaiset tietoturvapäivitykset, eikä vauhti näytä hidastuvan, vaikka laitemäärä onkin viime vuodesta jälleen kasvanut.

 

Suorituskyky

io-tech sai Nokia 8 Sirocco -testikappaleen käsiinsä laitteen myynnin alkamisen tienoilla huhtikuun puolivälissä, mutta johtuen valtavasta testilaitejonosta, pääsi puhelimen käyttötestiin vasta kesäkuun puolivälin tienoilla. Puhelin vietti tämän jälkeen ympärivuorokautisessa käyttötestissä noin parin viikon ajan.

Käytännön suorituskyvyssä ei Nokia 8 Siroccolla havaittu minkäänlaisia ongelmia, kuten osattiin jo käyttöjärjestelmän sekä järjestelmäpiirin puolesta ennakoida. Pelkässä suorituskyvyssä Nokia 8 Sirocco ei aivan pärjää tämän vuoden Snapdragon 845 -järjestelmäpiiriä käyttäville puhelimille, mutta puhelimen normaalissa käytössä asiaa ei huomaa. Otimme vertailukumppaneiksi Samsungin Galaxy S9:n ja OnePlus 6:n sekä viimevuotisen Nokia 8:n. Toimivuudessa ei näiden puhelinten välillä eroja normaalikäytössä juuri huomaa, mutta silmämääräisesti OnePlus 6:n animaatiot ja käyttöliittymä tuntui toimivan muita kilpakumppaneita liukkaammin.

Pelisuorituskykyä testattiin Android-puhelinten raskaampiin peleihin lukeutuvilla Need for Speed No Limits- sekä Modern Combat 5 -peleillä. Nokia 8 Sirocco suoriutui peleistä ilman ongelmia eikä suorituskyvyssä ollut valittamista. Pidemmän pelisession jälkeen puhelimen takakameran vasemmalle puolelle oli kehkeytynyt selkeästi muuta puhelinta lämpimämpi keskittymä. Lämpö ei kuitenkaan noussut häiritseväksi.

Synteettisissä suorituskykytesteissä keräsimme Nokia 8 Siroccon verrokiksi kaksi high-end-puhelinta (OnePlus 6 ja Galaxy S9) sekä viimevuotisen Nokia 8:n. OnePlus 6 edustaa tällä hetkellä Snapdragon 845 -järjestelmäpiirillisten puhelinten kärkeä suorituskyvyn osalta, ja Galaxy S9 on liikkunut jo parhaimmissa tarjouksissa 600 euron hintaluokassa.

Viime vuonna julkaistu Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri tarjoaa Nokia 8 Siroccolle edelleen varteenotettavan ja riittävän suorituskyvyn, vaikka se ei uusimmille lippulaivapuhelimille aivan täysin pärjää. Synteettisissä testeissä erot käytettyihin verrokkeihin jäävät kohtullisiksi ja jokapäiväisessä käytössä erot ovat huomaamattomia. Tehojen osalta Nokia 8 Sirocco vastaakin hyvin pitkälti viime vuoden Nokia 8:n suorituskykyä ja Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri painii lisäksi melko samassa luokassa nykyisissä Huawein lippulaivapuhelimissa käytettävän Kirin 970 -järjestelmäpiirin kanssa.

Kokonaisuutena Nokia 8 Siroccon suorituskyky on nykypäivänä täysin riittävää myös vaativimpiin tarpeisiin, mutta omassa hintaluokassaan laite ei enää kilpakumppaneilleen pärjää, jos katsotaan pelkkää raakaa suorituskykyä testiohjelmien tulosten perusteella. Nokia 8 Siroccon hintaluokkaa halvemmalla saa jo tällä hetkellä yli 100 euroa edullisempaa OnePlus 6- sekä Asuksen Zenfone 5Z -puhelinta, joiden suorituskyky uuden Snapdragon 845 -järjestelmäpiirin puolesta on pykälää ylemmällä tasolla.

 

Akunkesto

HMD:n aikaisemmat Nokia-puhelimet ovat tähän asti olleet varsin hyviä laitteita akkukeston osalta, joten testijaksolle lähdettiin positiivisilla ennakko-odotuksilla. Yhtiö on jo pitkään lupaillut kahden päivän akkukestoa lähes kaikille puhelimilleen ja aikaisemmat puhelimet ovat nämä lupaukset täyttäneet jopa suhteellisen helposti.

Kuvaajassa vihreät pisteet kuvaavat yhden päivän käytön jälkeistä tilannetta ja punaiset pisteet kahden päivän käytön jälkeistä tilannetta akun varaustilan ja näytön päälläoloajan suhteen.

Parin viikon testijakson aikana Nokia 8 Siroccon akun varauksesta yli yhden päivän (klo 06 -23) käytön jälkeen oli jäljellä noin 60-80 %, kun näytön päälläoloaika liikkui 1 – 2 tunnin välillä. Samalla latauksella selvittiin helposti myös toisen päivän yli, jolloin näytön kokonaispäälläoloaika liikkui noin 2 – 2,5 tunnin paikkeilla. Raskaammalla käytöllä kahden päivän käyttö antoi näytön päälläoloajaksi parhaimmillaan yli 4 tunnin käyttöaikoja. Tässä vaiheessa akun varaus oli jo iltamyöhällä tippunut 10 % paikkeille tai alle.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp, Slack sekä Telegram -viestittelyä, Twitterin ja Internet-sivujen selausta, sähköpostien lukemista, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Ajoimme Nokia 8 Siroccolla myös io-techin testirutiiniin kuuluvat virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat testit, joista ensimmäinen sisälsi YouTube-videon pyörittämistä WiFi:n yli tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50% näytön kirkkaudella sekä 50% äänenvoimakkuudella kuulokkeiden kautta. Tässä testissä akun varausta hupeni 10%, joka on tuloksena hyvää keskitasoa ja tarkoittaa sitä, että Nokia 8 Siroccolla YouTube-videota olisi ollut mahdollista pyörittää noin kymmenisen tuntia.

Toisena ja kolmantena testinä toimivat synteettiset pelikäyttöä simuloiva GFXBenchin akkutesti raskaampana Manhattan-versiona ja sekalaista yleiskäyttöä simuloiva PCMark Work 2.0 Battery Test. GFXBenchissä Nokia 8 Sirocco sai 260,1 minuutin tuloksen, jolla puhelin sijoittuu hyvin lähelle kärkituloksia testaamistamme puhelimista. Myös PC Markin lähes 10 tunnin tulos edustaa markkinoiden parempaa puoliskoa. GFXBenchin testin yhteydessä huomattiin laitteen lämpiävän jopa yllättävän kuumaksi yläosastaan.

Testijakson lopulla aloittaessamme Nokia 8 Siroccon akun latautumisnopeuden testejä huomasimme, että laitteemme ei suostunut enää latautumaan normaalisti omasta pikalaturistaan. Laturissa hetken olemisen jälkeen saimme näytölle laitteen ylikuumenemisesta kertovan ilmoituksen (”korkean lämpötilan latausraja saavutettu”), minkä jälkeen puhelin sammutti itsensä. Testasimme latausta myös toisesta yhtä tehokkaasta pikalaturista ja näiden kanssa esiintyi vastaava ongelma. Puhelin kuitenkin suostui latautumaan normaalisti esimerkiksi tietokoneen USB-portista. Ongelma vaikutti  yksilövialta, koska ulkomaalaisilla sivustoilla ei vastaavanlaisiin ongelmiin oltu törmätty. Saamme tilalle korvaavan testilaitteen ja suoritamme akun latausnopeusmittaukset loppuun pikapuoliin.

 

Yhteenveto

Nokia 8 Siroccon julkaisu tuli MWC-messuilla hieman puskista, vaikka huhuissa uuden lippulaivan julkaisusta olikin liikkunut tietoja. Nokia 8 Sirocco eroaa muista alkuvuoden lippulaivapuhelimista käyttämällä hieman vanhempaa järjestelmäpiiriä ja puhelimesta huomaa, että se on suunniteltu muotoilu edellä.

Rakenteeltaan Nokia 8 Sirocco on tukeva ja erittäin laadukkaasti toteutettu puhelin. Puhelimen ulkonäkö tuo pientä eroa muihin hieman toisiaan muistuttaviin puhelimeen jyrkästi pyöristetyillä näytön reunoilla. Muotoilultaan Nokia 8 Sirocco ei onnistu kuitenkaan nappaamaan aivan puhtaita papereita, vaan näytön reunojen pyöristyksistä ja ohuesta laitetta kiertävästä metalliliuskasta johtuen puhelin tuntuu kädessä terävältä. Laitteen terävähkö kylki pureutuu ensituntumalla hieman ikävästi käteen ja saattaa alussa tuntua hankalasti käsiteltävältä. Ajan kanssa tuntumaan kuitenkin tottuu, eikä testijakson loppupuolella terävään reunaan enää juuri kiinnittänyt huomiota.

Laitteen pyöristetyt reunat tuovat laitteen käsittelyyn myös pieniä haasteita. Testijakson aikana todettiin useaan kertaan, että puhelin on erittäin herkkä ottamaan haamukosketuksia reunoilta ja varsinkin jos puhelimesta pyrkii saamaan tukevamman puristusotteen. Tämä on harmillista, sillä monissa kilpailijoiden puhelimissa haamupainallukset on saatu estettyä varsin hyvin ohjelmallisesti. Näytön pyöristetyillä reunaosilla näkyvä vahva sininen hehku latistaa myös muuten hyvän näytön laatutuntumaa.

Teknisesti Nokia 8 Sirocco tarjoaa pitkälti vastaavaa kattausta mitä nähtiin jo viime vuonna julkaistun Nokia 8 -puhelimen yhteydessä. HMD on päätynyt käyttämään laitteessa viime vuonna julkaistua Snapdragon 835 -järjestelmäpiiriä, joka ei tämän kevään uusille lippulaivapuhelimille suorituskyvyssä pärjää. Nokia 8 Sirocco hoitaa vaativat ja raskaammat tehtävät ilman suurempia ongelmia, mutta puhelimen hintaluokka antaisi odottaa laitteelta myös raudan osalta uusinta mahdollista tekniikkaa.

Kameraosastolla jälki on hyvin paljon samaan aikaan julkaistun keskihintaisen Nokia 7 Plussan tasoa, koska molemmat käyttävät lähes samoja kamerakomponentteja ja ohjelmistoa. Laitteen kamera pystyy tuottamaan hyvää, mutta ei kuitenkaan omassa hintaluokassaan huippuluokan jälkeä. Uusittu kaksoiskamera mahdollistama zoomaus on käytännön tilanteissa todettu näppäräksi ja myös videon kuvanlaatu on hyvällä tasolla. Optisen kuvanvakaimen puuttuminen tässä hintaluokassa on kuitenkin selkeä miinus ja sen uupuminen tämän hintaluokan laitteesta on harmillista.

HMD korjailee rautapuolen puutteita softapuolella ja yhtiön lupaukset nopeista sekä aina ajantasalla olevasta käyttöjärjestelmästä sai Android One -ohjelmaan liittymisen myötä myös virallisen vahvistuksen. HMD on pystynyt jo tähän asti tuomaan puhelimilleen kuukausittaiset tietoturvapäivitykset ja nopeat Android versiopäivitykset ja yhtiö on muihin kilpakumppaneihin verrattuna harvoja aktiivisesti laitteitaan päivittäviä valmistajia.

Puhtaan Androidin käytöllä on valmistajille selkeä etu, kun uudet päivitykset saadaan tuotua laitteille nopeasti, mutta samaan aikaan muiden valmistajien käyttöliittymiin tottuneet käyttäjät saattavat tuntea käyttöjärjestelmän liian riisutuksi ja simppeliksi. Muiden valmistajien käyttöliittymissä on yleensä lisätty esimerkiksi yhden käden käyttöä helpottavia toimintoja, joita ei puhtaasta Androidista löydy. Nokia 8 Siroccon melko kompakti koko ja rakenne tosin vähentävät näiden tarvetta. HMD on myös onnistunut optimoimaan käyttöjärjestelmänsä ja Nokia 8 Sirocco tarjosi vakuuttavan akunkeston koko testijakson ajan. Testijakson aikana ei eteen tullut päivää jolloin puhelin olisi pitänyt iskeä lataukseen kesken päivän. Normaalilla käytöllä puhelin selvisi ongelmitta myös seuraavan käyttöpäivän yli.

Nokia 8 Siroccon merkittävä ongelma löytyy sen hinnasta. Muotoilu edellä suunnitellun puhelimen hinta kerrottiin julkaisutilaisuudessa olevan 749 euroa, mikä kuulosti erittäin kovalta, kun ottaa huomioon puhelimen sisältämät pääkomponentit. Myyntiin tullessaan hinta asettui hieman alle 700 euroon, mikä on edelleen melkein 200 euroa enemmän kuin esimerkiksi tämän vuoden muutamilla varteenotettavilla high-end-puhelimilla. Lisäksi markkinoilta löytyy useita viime vuoden huippumalleja 8 Siroccoa vastaavalla raudalla houkuttelevaan tarjoushintaan. Nokia 8 Sirocco on selkeästi suunnattu kuluttajille, joille itse puhelimen sisuskalut eivät ole se tärkein asia, vaan puhelimen ulkonäkö, näyttävyys ja laatutuntuma ovat suuremmassa roolissa.

Hyvää:

  • Tukeva ja näyttävä rakenne
  • Kompakti koko
  • Kameran 2x optinen zoom
  • Sulava vakio-Android ja ajantasaiset päivitykset
  • IP67-suojaus
  • Akunkesto
  • Langaton lataus

Huonoa:

  • Näytön ongelmat kaartuvilla sivuilla
  • Muotoilu saattaa aiheuttaa virhekosketuksia
  • Terävä ja ohut reuna haittaa hieman käyttömukavuutta
  • Ei ilmoitusvaloa
  • Ei 3,5 mm ääniliitäntää
  • Ei kahta SIM-korttipaikkaa
  • Ei tukea 4K 60 FPS -videokuvaukselle
  • Ei optista kuvanvakainta kamerassa
  • Hinta varauksin

 

 

 

 

 

This site uses XenWord.
;