Testasimme Nothingin ensimmäisen älypuhelimen – 499 euron hintaisen Phone (1):n.

499 euron suositushintaansa Nothing Phone (1) ei edusta Snapdragon 778G+-järjestelmäpiirinsä kanssa hintaluokkansa parasta suorituskykyä, mutta se tarjoaa siitä huolimatta sulavan käyttökokemuksen ja edukseen puhelin onnistuu nousemaan laadukkaan rakenteensa, langattoman latauksen sekä hyvän päivitystukilupauksensa myötä. Kokonaisuudessaan puhelin on erittäin tasapainoinen laite.

Plussaa

  • Laadukas ja arvokkaan tuntuinen rakenne
  • Laadukas AMOLED-paneeli jokaiselta kyljeltään yhtä paksuilla reunuksilla
  • Sulava käyttökokemus
  • Langaton lataus
  • Päivityslupaus (3 versiopäivitystä ja 4 vuoden tietoturvakorjaukset)

Miinusta

  • Yökuvatilan epätasainen kuvanlaatu
  • Vain IP53-luokitus varauksin
  • Hintaluokkansa tehokkaimmista jälkeen jäävä grafiikkasuorituskyky varauksin

Huomioitavaa

  • Läpinäkyvä takakuori erottuu markkinoilla joukosta
  • Glyph-taustavalaistus on maksimikirkkaudellaan huomattavan kirkas

Carl Pei tunnettiin toisena OnePlussan perustajajäsenistä, mutta vuonna 2020 hän jätti kyseisen yrityksen taakseen ja perusti Nothingin. Sittemmin Nothing on julkaissut io-techinkin testaamat langattomat nappikuulokkeet läpinäkyvällä rakenteella ja kuluvana kesänä yritys laajensi katalogiaan julkaisemalla Phone (1) -älypuhelimen, joka on nyt saapunut io-techin testiin.

Nothingin markkinointi uutuuspuhelimelle ei juuri hypetystä vältellyt, vaan jo ennakkoon alkukesästä yritys ohjeisti kuluttajia suureellisesti unohtamaan kaiken, mitä älypuhelinala on aiemmin opettanut. Aivan ennakkorummutuksen kaltaista mullistusta markkinoille Nothing Phone (1) ei kuitenkaan lopulta edusta, vaan se tarjoaa sinänsä varsin tavanomaisen puhelimen, joka erottuu markkinoiden massasta ulkoisesti lähinnä Ear (1) -kuulokkeista tutulla läpinäkyvyydellään ja takakuoreen sijoitetulla valaistuksella.

Phone (1):n sisuksissa on Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiri, mallista riippuen 8 tai 12 Gt RAM-muistia sekä 128 tai 256 Gt tallennustilaa. Kamerajärjestelmä puhelimessa muodostuu 50 megapikselin optisesti vakautetusta pääkamerasta sekä 50 megapikselin ultralaajakulmakamerasta ja puhelimen 6,55-tuumainen näyttö erottuu hintaluokkansa normeista, sillä se käyttää iPhoneista tuttuun tapaan taipuvaa AMOLED-paneelia, joka mahdollistaa jokaiselta kyljeltään identtisen kokoiset reunukset.

Puhelimen suositushinnat Suomessa alkavat Suomessa 8 / 128 Gt:n mallin 499 eurosta. Tallennustilan tuplaaminen 256 Gt:n onnnistuu 529 euroon ja sen lisäksi RAM-muistin saa kasvatettua vielä 12 gigatavuun maksamalla 579 euroa.

Tässä artikkelissa tutustumme Nothing Phone (1):een vajaan viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Nothing toimittaa puhelimensa varsin erottuvassa paketissa, joka on huomattavan ohut. Perinteisen nostettavan kannen sijaan paketin toinen kylki on revittävä auki, minkä jälkeen puhelin ja oheistarvikkeet ovat liu’utettavissa esiin kyljen rei’istä. Itse Phone (1):n lisäksi toimitussisältöön kuuluu:

  • USB-C -> USB-C -kaapeli
  • SIM-kelkan avaustyökalu
  • Ohjelappuset

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Nothing Phone (1) muistuttaa jonkin verran viimeisimpiä iPhoneja. Puhelimen reunat ovat teräväkulmaiset ja etu- sekä takalasit ovat täysin tasapintaisia. Läpinäkyvyytensä ja erilaisen kamerasaarekkeensa myötä Phone (1) erottuu kuitenkin selvästi omaksi laitteekseen.

Fyysiset mitat

  • Ulkomitat: 159,2 x 75,8 x 8,3 mm
  • Paino: 193,5 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 85,8 %
  • Gorilla Glass 5 näytön suojana ja takana, alumiinirunko
  • IP53

Ulkomitoiltaan 6,55-tuumaisella näytöllä varustettu Phone (1) on kulmikkaiden muotojensa myötä kädessä suurehko, mutta ei kuitenkaan poikkeuksellisen iso. Muotoilultaan samankaltaiseen 6,7-tuumaisella näytöllä varustettuun iPhone 13 Pro Maxiin verrattuna Nothingin puhelin on 1,6 mm lyhyempi, 1,3 mm kapeampi ja 0,6 mm paksumpi.

Nothingin kanssa lähes samassa hintaluokassa kilpailevaan Motorolan Edge 30:een ja satasen edullisempaan OnePlus Nord 2T:hen verrattuna Phone (1) on hieman suurikokoisempi. 6,5-tuumaisen näytön tarjoavaan Motorolaan verrattuna Phone (1) on 0,2 mm lyhyempi, mutta 1,6 mm leveämpi ja 1,5 mm paksumpi. 6,43-tuumaisella näytöllä varustettuun OnePlussaan verrattuna Nothing puolestaan on 0,1 mm korkeampi, 2,6 mm leveämpi ja 0,1 mm paksumpi.

Nothing Phone (1) on muotoilultaan erittäin kulmikas ja sen myötä kädessä myös pykälän suurehkon tuntuinen. Siitä huolimatta puhelin on vielä omissa käsissäni käytettävissä kohtalaisen hyvin yhdelläkin kädellä, mutta yleisesti yhdelle kädelle sopivasta puhelimesta ei enää ole kyse.

Rakenne Phone (1):ssa on laadukas. Kehykset ovat alumiinia ja sekä etu- että takalasina toimii Corningin Gorilla Glass 5 -suojalasi. Takalasi on läpinäkyvä ja pinnaltaan kiiltävä, eli se heijastelee valossa varsin selvästi, mutta sormenjälkiä siihen ei vaikuttaisi kertyvän häiritsevästi. Kokonaisuudessaan läpinäkyvyys on omaan silmääni varsin tyylikäs tehoste puhelimen ulkonäköön varsinkin testiin saapuneessa mustassa mallissa ja se tuo mukanaan mukavan tuulahduksen 90-luvun elektroniikan tyylistä.

Rakenne puhelimessa on siis hintaluokassaan vakuuttava, mutta pienenä miinuksena puhelimelle taataan vain IP53-luokitus, joka tarkoittaa käytännössä kestävyyttä roiskevettä vastaan. 500 euron hintaan parempaa IP-luokitusta voisi jo toivoa ja osa kilpailijoista, kuten pykälän edullisempi Samsung Galaxy A53, sen jo tarjoaa.

Läpinäkyvän takakuoren alla lepäävät myös puhelimen Glyph-nimellä kulkevat taustavalot, jotka olivat laitteen julkistuksessa varsin näkyvästi esillä. Valot osaavat välkkyä ilmoitusten tahtiin ja valoja voi myös kustomoida eri yhteystiedoille. On kuitenkin todettava, että valojen välkkeestä oikean yhteystiedon muistaminen on huomattavan vaikeaa.

Ilmoitusten lisäksi valoja voi käyttää muuhunkin. Alimmaisen pitkulaisen valon voi asettaa näyttämään latauksen määrää, mikä on kieltämättä tyylikkään näköistä. Sen lisäksi käänteistä langatonta latausta käyttäessä puhelimen takakuoren keskellä sijaitsevan langattoman latauksen kelan ympärillä oleva valo käynnistyy hetkellisesti latauksen aloituksen merkiksi. Valot voi asettaa reagoimaan Googlen avustajaan.

Mielenkiintoisesti kaikkia valo-ominaisuuksia ei ole käytettävissä suoraan paketista, vaan musiikin visualisointi on piilotettu omaksi yllätyksekseen, jonka voi avata pienellä kikkailulla. Näiden asetuksista löytyvien reagointiominaisuuksien lisäksi valoja voi käyttää kameran lisävalona salaman sijaan, mikä on kohteita läheltä kuvatessa ihan kiva lisä mahdollistaen pykälän salamaa pehmeämmän valaistuksen tilanteissa, joissa ympäristön valo ei riitä.

Kokonaisuudessaan valot ovat tyylikkäät ja huomion arvoisena seikkana maksimikirkkaudellaan myös huomattavan kirkkaat. Suurta hyötyä niistä oli testijakson puitteissa kuitenkin haastava löytää ja ilo jää vain esteettiselle tasolle.

  • Alapääty:
    • SIM-korttikelkka
    • Mikrofoni
    • USB-C (2.0) -liitäntä
    • Toinen puhelimen stereokaiuttimista
  • Yläpääty:
    • Mikrofoni
    • Kuulokeritilässä toinen stereokaiuttimista
  • 16 megapikselin etukamera (1/3,1”, 1 um pikselikoko), f2.5

Päädyissään Nothing tarjoaa hintaluokassaan varsin tavanomaisen kattauksen – kuulokeliitäntää ei ole tarjolla, mutta stereokaiuttimet lepäävät puhelimen molemmin puolin. Huomion arvoisena seikkana kuulokeritilän kaiutin on selvästi pohjan kaiutinta hiljaisempi, mikä ei kuitenkaan ole varsinkaan keskihintaluokassa harvinaista.

16 megapikselin etukamera kykenee päivänvalossa luokassaan perushyvään jälkeen, mutta kuvassa on kuitenkin havaittavissa liiallista terävöitystä ja värintoisto voi jäädä hieman ylikäsitellyn näköiseksi. Hämärässä etukameran suoritus heikkenee huomattavasti, kuvista tulee tummia ja pehmeitä yksityiskohtien kadotessa jo selvästi.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,55” OLED-näyttö
  • 20:9-kuvasuhde, 1080 x 2400 pikseliä, 402 PPI
  • 120 Hz, 240 Hz kosketuksentunnistus 500 nitin (cd/m2) tyypillinen maksimikirkkaus, 700 nitin (cd/m2) pistemäinen maksimikirkkaus

Kuten ulkokuori, on myös näyttökin Nothingissa hintaluokkaansa nähden laadukas. AMOLED-näytön värintoisto on luonnollista, mutta silti iskevää ja kontrasti paneelityypille tyypilliseen tapaan erinomaista. Kirkkaus osoittautui testijaksolla automaattitilassa riittäväksi kirkkainakin päivinä, minkä lisäksi myös minimikirkkaus oli mukavan alhainen helpottaen hämärässä puhelimen käyttämistä. 120 hertsin nopeudellaan näyttö on myös sulava, mikä on toki 500 euron hintaan jo odotettavaakin. Näyttö osaa myös hidastaa virkistystaajuuttaan tarvittaessa, mutta modernien LTPO-paneelien tarkkaan säätöön Nothing ei kykene, vaan käytännössä se vaikuttaisi pudottavan näytön vain valikoiduissa sovelluksissa hitaammaksi 60 hertsiin.

Valmistaja on käyttänyt puhelimen tasaisesta näyttöpinnasta huolimatta joustavaa OLED-paneelia Applen iPhoneista tuttuun tapaan, minkä myötä näytön liitännät on saatu taitettua näytön takapuolelle. Tämän seurauksena näytön reunukset ovat jokaiselta sivultaan yhtenevän paksuiset. Ratkaisu on harvinainen tässä hintaluokassa ja suoranaista käytännön hyötyä siitä ei ole, mutta sen myötä puhelin onnistuu kuitenkin luomaan pykälän hintaluokkansa normeja arvokkaamman vaikutelman ulkonäöllisesti.

Hintaluokassaan laadukkaan näytön ja rakenteen vastapainona Nothingin käyttämä Qualcomm Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiri edustaa lähinnä luokkansa keskitasoa eikä nouse suoranaisesti edukseen. Piiri ei missään nimessä ole vielä 499 euron hintaiselle puhelimelle huono, vaan se löytyy myös 469 euron suositushintaisesta Motorola Edge 30:stä, mutta luokkansa tehokkaista se ei enää edusta. Sekä 400 euron hintaisen Nord 2T:n MediaTek Dimensity 1300 että noin 450 euron hintaisen Realme GT Neo 2:n Snapdragon 870 tarjoavat selvästi parempaa suorituskykyä grafiikkapuolelleen. Lisäksi tänä vuonna markkinoille tullut Dimensity 8100, joka löytyy muun muassa noin 400 euron Poco X4 GT:stä onnistuu nousemaan Snapdragonista ohi selvästi myös prosessoripuolellaan. Huomion arvoisena seikkana vanhempaa Snapdragon 778G:tä vain pykälän alemmilla kellotaajuuksilla saa jo 300 euroon esimerkiksi Samsung Galaxy A52s:ssä.

Vaikka piiri ei siis enää markkinoiden terävintä kärkeä edustakaan on se kuitenkin edelleen 500 euron hintaankin käyttökelpoinen ja esimerkiksi aiemmin mainittu Motorola onnistui testijaksollaan osoittamaan, että piiri on kykenevä tarjoamaan päivittäisessä käytössä sulavan suorituskyvyn. Lisäksi Snapdragon 778G+ on kuitenkin edelleen suorituskykyisempi kuin 450 euron suositushinnalla varustetun Galaxy A53:n sisällä sykkivä Exynos 1280.

Piirin parina on hintaluokassaan tyypilliset 8 tai 12 Gt RAM-muistia ja 128 tai 256 Gt tallennustilaa. Kehut Nothing ansaitsee 256 Gt:n tallennustilapäivityksen edullisesta hinnasta, sillä 529 euron hinnallaan kyseinen malliversio on vain 30 euroa 128 Gt:n versiota kalliimpi. 4500 mAh:n akku ei yllä enää markkinoiden suurimpien joukkoon, eikä 33 watin pikalataus ole erityisen nopea, mutta positiivisena puolena lataus on toteutettu USB PD -standardilla. Lisäksi Nothing Phone (1) tukee myös langatonta latausta 15 watin teholla ja käänteistä langatonta latausta 5 watin teholla.

Yhteysominaisuuksien osalta mukana on tuttu peruskattaus, eli 5G-yhteyksien lisäksi puhelin tukee Bluetooth 5.2:ta sekä Wi-Fi 6:ta. Wi-Fi 6E-tukea puhelimesta ei löydy.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiri (1 x 2,5 GHz Cortex-A78 + 3 x 2,4 GHz Cortex-A78 + 4 x 1,8 GHz Cortex-A55 CPU, Adreno 642L GPU)
  • 8 tai 12 Gt LPDDR5-RAM-muistia
  • 128 tai 256 Gt tallennustilaa (256 Gt:n mallissa vapaana noin 236 Gt)
  • 5G, NSA & SA, sub6 (n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n77, n78), LTE
  • Dual SIM (2 x NanoSIM)
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.2, NFC, (A)GPS, Glonass, Galileo, QZSS, BDS
  • Sormenjälkilukija näytön alla, stereokaiuttimet
  • 4500 mAh akku, USB Type-C (2.0), 33 watin pikalataus (USB PD), 15 watin langaton Qi-lataus, 5 watin käänteinen langaton lataus
  • Android 12
    • Päivityslupaus: 3 suurta Android-päivitystä ja 4 vuoden tietoturvakorjaukset

 

Kamera

Kamerajärjestelmä lepää Nothing Phone (1):n takakuoren vasemmassa yläkulmassa. Kameroilla ei ole erillistä saareketta, vaan sen sijaan molemmat linssit nousevat itsekseen takakuoren pinnan yläpuolelle. Puhelin voi keikkua hieman sitä pöydällä käytettäessä.

Huomion arvoisena yksityiskohtana Nothing on sijoittantu takakuoren alle myös erillisen punaisen LED-valon, jota voi käyttää videokuvauksen merkkivalona. Vakiona valo ei ole päällä, mutta sen voi asettaa käyttöön kamerasovelluksen asetuksista.

Kameran tekniset tiedot:

  • 50 megapikselin pääkamera (Sony IMX766, 1/1,56”, 1 um pikselikoko), f1.88, OIS
  • 50 megapikselin ultralaajakulmakamera (Samsung JN1, 1/2,76”), f2.2, 114 asteen kuvakulma, kykenevä makrokuvaukseen 4 cm päähän
  • LED-salama, takakuoren Glyph-valoja voi käyttää lisävalona kuvatessa
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS

Nothingin kamerajärjestelmä muodostuu 50 megapikselin pääkamerasta ja 50 megapikselin ultralaajakulmakamerasta, eli minkäänlaista makrokameraa tai erillistä syvyystietokameraa puhelimeen ei ole asennettu. Pääkamera käyttää muun muassa Nord 2T:stä ja Xiaomi 12:sta tuttua IMX766-sensoria, josta on tullut kuluvan vuoden aikana varsin suosittu ratkaisu.

Erillisen makrokameran Nothing korvaa automaattitarkenteisella ultralaajakulmakameralla, joka kykenee kuvaamaan minimissään 4 senttimetrin päähän. Ratkaisu on tuttu muun muassa Motorola Edge 30:stä ja kuvanlaadultaan useimmiten selvästi pieniresoluutioisia makrokameroita parempi.

Videokuvausta Phone (1) tukee korkeintaan 4K-resoluutiolla 30 FPS:n nopeudella tai Full HD -resoluutiolla 60 FPS:n nopeudella.

Kamerasovellus Phone (1):ssa on kohtalaisen pelkistetty, mutta myös tavanomainen: Oikeassa laidassa on kuvaustilat sekä kameroiden vaihtopainike ja vasemman laidan pika-asetukset saa esiin pientä nuolen kuvaa painamalla. Positiivisena käyttökokemusta helpottavana ratkaisuna yökuvatila on sijoitettu suoraan kuvausnäkymään oikean laidan yläkulmaan, minkä myötä se on nopea käynnistää tarvittaessa.

Puhelimessa ei ole erillistä telekameraa, mutta siitä huolimatta tarjolla on myös 2x-tila, joka vaikuttaisi keräävän aavistuksen enemmän yksityiskohtia kuin pelkkä jälkikäteen tehty rajaus. Lisäkuvaustilojen takaa löytyy myös erillinen makrotila, jota ei kuitenkaan ole pakko käyttää, sillä kyseinen kuvaustila käyttää ultralaajakulmakameraa kuvien ottamiseen.

Phone (1):n pääkamera kykenee hyvässä valaistuksessa luokassaan laadukkaaseen jälkeen. Yksityiskohtia kuviin kertyy hyvin ilman liiallista terävöitystä ja värimaailma on luonnollinen. Dynamiikkakin kuvissa on hyvällä tasolla ja kuvista tulee kokonaisuudessaan miellyttäviä katsella.

Myös hämärämmässä ympäristössä kuva säilyy pääosin luonnollisena ja kohtalaisen yksityiskohtaisena ilman liiallista kohinaa. Selvästi pimeässä ympäristössä kuva muuttuu jo huomattavan tummaksi ja kohinakin alkaa näkyä, mutta värintoisto säilyy kuitenkin luonnollisena ja kohina kohtalaisen hillittynä. Dynamiikan rajat tulevat hämärässä kuitenkin esille ja kirkkaat yksityiskohdat palavat helposti puhki.

Ultralaajakulmakamera onnistuu useimmiten mukailemaan kohtalaisen hyvin pääkameran värimaailmaa, mutta toisinaan kuvat kuitenkin taittuvat havaittavasti lämpimämmiksi ja väritoistoltaan hieman liian haaleiksi. Värintoistosta huolimatta kuvanlaatu on kokonaisuudessaan luokassaan hyvällä tasolla, sillä yksityiskohdiltaan ja dynamiikaltaan Phone (1):n ultralaajakulmakamera tuottaa hyvää jälkeä. Automaattitarkennuksen myötä myös lähikuvien ottaminen on mahdollista, mikä ei varsinkaan keskihintaluokassa ole liian yleistä.

Hämärässä ultralaajakulmakameran kuvista tulee selvästi pääkameraa hämärämpiä, minkä lisäksi niihin voi tulla hieman vihertävä vivahde. Kuvat säilyvät kuitenkin käyttökelpoisina ja kohinaa niihin ei juurikaan muodostu. Yksityiskohtia kuviin ei kuitenkaan hämärässä kerry kovinkaan paljoa ja suuremmalla näytöllä tarkasteltuna on nähtävissä selvää vesivärimäisyyttä.

Makrokuvaus Nothing Phone (1):lla onnistuu ultralaajakulmakameralla, mutta sitä varten löytyy myös erillinen kuvaustila. Useimmista kilpailijoista poiketen kuvaustila ei kuitenkaan rajaa kuvaa lainkaan, mikä tekee erillisen tilan tarjoamisesta hieman erikoisen ratkaisun perustilan kyetessä samaan kuvanlaatuun. Laadultaan kuvat ovat ymmärrettävästi identtisiä ultralaajakulmakameran tavanomaisten kuvien kanssa ja siten selvästi makrokameroiden parhaimmistoa.

Phone (1):n 2x-tila on sensorilta tehtävä rajaus puhtaan digitaalisen zoomin sijaan, eli kuviin muodostuu jonkin verran perustilasta jälkikäteen tehtyä rajausta enemmän yksityiskohtia. Kuvanlaatu vastaa pääpiirteiltään pääkameraa, mutta dynamiikka on pykälän heikompaa ja yksityiskohtien tasolla on havaittavissa enemmän digitaalista terävöitystä. Yksityiskohtien määrä kuvissa ei pärjää parhaimmille sensorilta tehtäville rajauksille tai erillisille telekameroille, mutta kuvat ovat kuitenkin parempia kuin digitaalinen zoom tarjoaisi.

Nothing Phone (1):n yökuvatila toimii molemmilla kameroilla ja pääkameraa käyttävässä 2x-tilassa. Kuvanlaadultaan tila on kuitenkin harmillisen ailahteleva. Toisinaan kuviin syntyy selvästi laajempi dynaaminen alue ja yleisilme säilyy muilta osin ennallaan, minkä myötä kuvat ovat luonnollisen näköisiä ja perustilaa laadukkaampia. Valitettavasti toisinaan tila kuitenkin ylikorostaa kontrastia ja terävöitystä huomattavasti tuottaen ikään kuin sarjakuvamaisen näköisiä kuvia liian selvillä ääriviivoilla ja keinotekoisen näköisillä väreillä.

Videokuvausta Phone (1) tukee korkeintaan 4K-resoluutiolla 30 FPS:n nopeudella. Pääkameralla videon kuvanlaatu mukailee valokuvia ollen kohtalaisen laadukasta, mutta kontrasti videossa on hieman ylikorostunutta, minkä myötä varjot tummuvat helposti umpeen. Videon vakautus tekee pääkameralla kohtalaisen laadukasta jälkeä.

Myös ultralaajakulmakameran videokuva on 4K-resoluutiolla kohtalaisen hyvää. Se mukailee pääkameraa värintoistoltaan ja kontrastiltaan, eli  varjot voivat tummua umpeen. Ultralaajakulmakameran digitaalinen vakautus ei onnistu korjaamaan liiketärinää yhtä hyvin kuin pääkameran video, jossa on käytössä myös itse kameran optinen vakain.

Videon ominaisuudet molemmilla kameroilla:

  • 4K 30 FPS, H.264, 50.9 Mbit/s, High@L5.1
  • Äänet: AAC, 96 kbit/s

 

Ohjelmisto ja käyttökokemukset

Käyttöjärjestelmänä Phone (1):ssa on Android 12, jonka päällä on valmistajan oma Nothing OS, jonka valmistaja julkaisi myös muiden puhelinten käyttäjille saataville Googlen Play-kaupassa. Kyseessä on kohtalaisen hillitty käyttöliittymä, joka pitää ulkonäön lähellä Googlen näkemystä, mutta tarjoaa muun muassa uusia widget-piensovelluksia ja mahdollistaa yksittäisten sovelluskuvakkeiden koon suurentamisen aloitusnäytöllä.

Valmistaja myös mainosti julkaisussaan haluavansa tarjota käyttöjärjestelmään integrointimahdollisuuksia muidenkin valmistajien lisälaitteisiin, mutta ainakaan toistaiseksi kyseisiä toimintoja ei ole tarjolla kuin Teslalle. Lupaus huomioiden on mielenkiintoista, ettei edes valmistajan omien Ear (1) -kuulokkeiden asetuksiin pääse suoraan Bluetooth-valikosta, vaan siellä on tarjolla vain linkki muillekin puhelimille tarjolla olevan erillisen sovelluksen avaamiseen. Esiasennettuna Phone (1):ssa ei ole käytännössä mitään ylimääräistä, vaan käyttöönoton jälkeen sovellusvalikossa on tarjolla vain Googlen omat sovellukset sekä Nothingin kamerasovellus ja ääninauhuri.

Päivitystuki Nothingilla on hyvällä mallilla, sillä valmistaja lupaa Phone (1):lle kolmen vuoden Android-versiopäivitykset ja neljän vuoden tietoturvakorjaukset, mikä yltää 500 euron hintaluokassa Android-markkinoiden kärkikahinoihin, eikä käytännössä häviä Android-markkinoilla kalliimmassakaan päässä kuin Samsungille, joka lupaa uusille malleilleen neljä suurta päivitystä ja viiden vuoden tietoturvakorjaukset. Testijaksolla puhelimeen ehti jo saapumaan pari päivitystä, jotka korjasivat pieniä bugeja, joita oli havaittavissa puhelimessa suoraan paketista otettuna. Päivitysten jälkeen Nothing OS:n versiossa 1.1.2 ei tullut enää vastaan merkittäviä bugeja testijaksolla.

Käyttökokemus Nothing Phone (1):lla on päivittäisessä käytössä erittäin sulava, eikä puhelimen kanssa ollut havaittavissa merkittäviä hidasteluita. Motorola Edge 30:n tapaan myös Nothing onnistuu luomaan Snapdragon 778G+-järjestelmäpiirillä käytännössä täysin ongelmattoman käyttökokemuksen normaaliin päivittäiseen käyttöön. Pelaaminenkin piirillä onnistuu, mutta hintaluokkansa kärkeä pelisuorituskyky ei Snapdragon 778G+:n grafiikkasuorituskyvyn myötä enää nykypäivänä edusta, kuten jo aiemmin mainittiin.

Akunkesto puhelimessa osoittautui testijaksolla hyväksi. Puhelin kesti tavanomaista käyttöä helposti kaksi kokonaista päivää näytön päälläoloaikojen ollessa noin kahden tunnin seutuvilla päivää kohden. Pykälän kevyemmällä käytöllä kohden kolmenkin päivän ylittäminen oli mahdollista, mutta kolmannen päivän iltana akun varaus oli jo alle 10 prosentissa.

Akun latausnopeus ei yllä markkinoiden kärkeen, vaan tyhjästä täyteen lataaminen kesti tunnin ja 10 minuuttia. Kuitenkin 90 prosenttia akun kapasiteetista täyttyi jo 49 minuutissa, eli viimeiset 10 prosenttia ottivat ainakin testikerran latausajasta varsin huomattavan osuuden.

Akun latausnopeus (OnePlus 9:n laturilla, joka tukee maksimissaan 45 watin USB PD -latausta):

  • 15 min – 28 %
  • 30 min – 57 %
  • 49 min – 90 %
  • 1h 10 min – 100 %

 

Yhteenveto

Nothingin pelinavaus puhelinmarkkinoille on kokonaisuudessaan varsin onnistunut, mutta valmistajan ennakkomainostus ei välttämättä osunut aivan nappiin – Phone (1) ei missään nimessä ole markkinoita mullistava uutuus, jonka vuoksi tulisi unohtaa kaikki aiemmin puhelinmarkkinoilta opittu. Läpinäkyvä takakuori ja sen alla lepävää Glyph-valaistus toki erottuvat massasta, mutta loppujen lopuksi kyseessä on kuitenkin vain ulkonäöllinen seikka, joka ilahduttaa tyylistä pitäviä.

OnePlussalta erkaantuneen Carl Pein ollessa yrityksen puikoissa osa yleisöstä saattoi odottaa laitteen tarjoavan vanhan OnePlussan tapaan hintaluokkaansa äärimmäistä suorituskykyä, mutta Nothing otti Phone (1):n kanssa kuitenkin erilaisen suunnan. Nothing on päättänyt valita järjestelmäpiirikseen ennemminkin hintaluokassaan vielä riittävän hyvän Snapdragon 778G+:n, joka jää raa’assa suorituskyvyssään erityisesti grafiikkapiirinsä osalta pahimmista kilpailijoistaan jälkeen. Siitä huolimatta puhelimesta on saatu kuitenkin tehtyä sulava ja saman järjestelmäpiirin tarjoavan Motorola Edge 30:n tavoin puhelin on päivittäisessä käytössä nopea ja ongelmaton.

Se mihin Nothing on selvästi panostanut, on puhelimen käsituntuma ja tietyt käyttömukavuutta lisäävät ominaisuudet kuten langaton lataus. Sulavan käyttökokemuksen lisäksi puhelin onkin hintaisekseen varsin arvokkaan tuntuinen alumiinista ja lasista muodostuvan rakenteensa sekä jokaiselta sivultaan yhtä paksujen näytönreunusten sekä muutenkin laadukkaan AMOLED-näyttönsä kanssa.

Kamerajärjestelmän osalta Nothing tarjoaa hintaluokassaan tasapainoisen hyvän, mutta ei kuitenkaan mitenkään poikkeuksellista pakettia. Pääkamera on laadukas ja se kykenee hyvään jälkeen niin hämärässä kuin myös valoisassa. Ultralaajakulmakamera puolestaan ansaitsee kehut automaattitarkennuksesta sekä yksityiskohtaisuudestaan, mutta värintoistossaan se jättää vielä hieman toivomisen varaa.

Kokonaisuudessaan Nothing Phone (1) on 500 euron hintaan erittäin tasapainoinen paketti, joka ei suoranaisesti sisällä selviä harmituksen aiheita tavanomaisessa käytössä ja sellaisena se ansaitsee myös Toimituksen valinta -kunniamaininnan. Niin ikään suositusten arvoiseen Motorola Edge 30:een nähden Nothingin suositushinta on 30 euroa korkeampi, mutta vastapainona se tarjoaa pykälän laadukkaamman rakenteen, langattoman latauksen ja paremman päivitystuen.

400–500 euron hintaan puhelinta etsiville tarjolla on tällä hetkellä monta hyvää vaihtoehtoa, sillä juuri mainitun Motorolan lisäksi 400 euroon on saatavilla myös OnePlus Nord 2T, joka tarjoaa pykälän paremman suorituskyvyn, mutta tekee kalliimpaan kaksikkoon nähden kompromissin kameroissa. Kaikki kolme puhelinta ovatkin omilla tavoillaan hyviä vaihtoehtoja, joiden välillä paremmuuden voi valita omien mieltymysten ja budjetin perusteella.

Plussaa

  • Laadukas ja arvokkaan tuntuinen rakenne
  • Sulava käyttökokemus
  • Langaton lataus
  • Päivityslupaus (3 versiopäivitystä ja 4 vuoden tietoturvakorjaukset)

Miinusta

  • Yökuvatilan epätasainen kuvanlaatu
  • Vain IP53-luokitus varauksin
  • Hintaluokkansa tehokkaimmista jälkeen jäävä grafiikkasuorituskyky varauksin

Huomioitavaa

  • Läpinäkyvä takakuori erottuu markkinoilla joukosta
  • Glyph-taustavalaistus on maksimikirkkaudella huomattavan kirkas

 

This site uses XenWord.
;