io-tech testasi OnePlussan uuden 7 Pro -huippumallin.

Kiinalainen OnePlus on ehtinyt kulkea varsin pitkän matkan keväällä 2014 julkaistusta ensimmäisestä OnePlus One –puhelimestaan. Tuolloin itsevarmasti ”flagship killer” -sloganilla itseään markkinoinut tulokas myi alkuvaiheessa puhelimiaan vain netissä ja hankalan kutsujärjestelmän kautta. Nykyään OnePlus on suomalaisten kuluttajamassojen tiedossa, sillä yrityksen puhelimet ovat olleet suomalaisoperaattorien valikoimissa jo keväästä 2016 lähtien.

OnePlus 7 –malliston esittelyn vuoro oli toukokuun 14. päivä ja kyseessä on laskutavasta riippuen yrityksen kuudennen tai yhdeksännen sukupolven huippumalli. Tarkalleen ottaen OnePlus 7 -malleja tuli tällä kertaa kaksi – ensimmäistä kertaa yrityksen historiassa. Uusi OnePlus 7 Pro edustaa yrityksen parasta osaamista ja on suunnattu kilpailemaan isojen valmistajien huippumallien kanssa. OnePlus 7 sijoittuu puolestaan hintaluokkaa alemmas OnePlus 6T –mallin seuraajaksi.

OnePlus 7 Prosta tulee suomalaisten jälleenmyyjien kautta saataville kaksi eri hintaista vaihtoehtoa: 8 & 256 Gt muistiyhdistelmä 749 euroa ja 12 & 256 Gt yhdistelmä 829 euroa. Lisäksi OnePlussan omasta verkkokaupasta on tilattavissa 6 & 128 Gt:n variantti 709 euron hintaan. Edullisemman OnePlus 7 –mallin hinta on 549 euroa ja se tulee saataville vain 6 & 128 Gt:n muistiyhdistelmällä. Aiempien virallisten jälleenmyyjien joukko (Elisa, Telia, DNA, Verkkokauppa.com) laajenee Jimm’sillä. OnePlus 7 Pron myynti alkaa Suomessa 21. toukokuuta – perusmallin vastaava päivämäärä on 4. kesäkuuta.

Tutustumme tässä artikkelissa OnePlus 7 Pro –huippumallin 8 & 256 Gt:n versioon parin viikon ympärivuorokautisen testijakson pohjalta. Artikkelin julkaisuhetkellä puhelinta on käytetty viikon verran, mutta artikkelin tiettyjä osa-alueita on päivitetty myöhemmin toisen käyttöviikon jälkeen.

 

Pakkaus ja sen sisältö

OnePlus 7 Pro toimitetaan edellisen sukupolven mallin tavoin vaaleakantisessa pahvirasiassa, jonka sisäosat ovat valmistajan väriteeman mukaisesti kirkkaanpunaiset. Itse puhelimen ohella mukaan on pakattu käyttöohjeet, saatekirje OnePlussan johdolta, tarroja, korttikelkan irrotustyökalu, taipuisa läpinäkyvä suojakuori, USB Type-C -kaapeli sekä 30 watin Warp Charge –pikalaturi. USB Type-C – 3,5 mm ääniadapteria ei ole mukana, vaikka puhelimessa ei ole erillistä 3,5 mm:n ääniliitäntää.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Ulkoisesti OnePlus 7 Pron erottaa välittömästi edellisen sukupolven mallista (OnePlus 6T kuvissa). Muotoilullisesti eniten muutoksia on tapahtunut laitteen etupuolella sekä kyljissä: kaarevareunaisen näytön myötä ulkonäkö muistuttaa paljon Huawei P30 Prota ja Samsung Galaxy S10 –malleja. Kylkien muotolinja on myös hävinnyt kaarevareunaisen näytön myötä kaventuneen rungon tieltä ja muotoilu on taka- sekä etupuolen välillä aiempaa symmetrisempää. Takakuoresta yhdennäköisyys edellisen sukupolven malliin on huomattavasti helpompi löytää. Yleisesti ottaen OnePlus 7 Pro on tyylikkään, joskaan ei erityisen persoonallisen näköinen älypuhelin.

Myös pelkästään laitteen käteen ottamalla voi havaita kasvaneen painon ja ulkomitat. 6,67-tuumaisella näytöllä varustettu 7 Pro on siinä määrin suurikokoinen laite, että sen sujuva käyttäminen yhdellä kädellä alkaa olla varsin hankalaa, eikä laitteen ohjelmistosta löydy myöskään yhden käden käyttötilaa. Lisäksi matalataskuisten housujen kanssa saattaa tulla ongelmia, sillä poikkeuksellisen pitkä puhelin jää helposti pilkottamaan ulos taskusta haitaten samalla mm. istumista. Jos puhelimen koko epäilyttää, kannattaa 7 Prohon tutustua ennen ostopäätöksen tekemistä.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 162,6 x 75,9 x 8,8 mm
  • Paino: 206 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 88,4 %

Kuten jo näytön läpimitasta saattaa päätellä, OP 7 Pro on yksi suurikokoisimmista io-techissä koskaan testatuista puhelimista. Jos ulkomittoja vertaa OnePlus 6T:hen, ne ovat kasvaneet 5,1 mm pituussuunnassa, 1,2 mm leveyssuunnassa ja 0,6 mm paksuussuunnassa. 7 Pro on myös 21 grammaa 6T:tä painavampi ja sen tuntee myös kädessä.

Pahimmista kilpailijoista 6,47-tuumaisella näytöllä varustettu Huawei P30 Pro on 4,6 mm lyhyempi, 2,6 mm kapeampi, 0,4 mm ohuempi sekä 14 grammaa kevyempi. 6,4-tuumainen Samsung Galaxy S10+ on puolestaan viisi millimetriä lyhyempi, 1,9 mm kapeampi, millimetrin ohuempi ja peräti 31 grammaa kevyempi. Kooltaan lähimpänä viimeaikoina io-techissä testatuista puhelimista on Galaxy Note9, joka on 0,7 mm lyhyempi, 0,4 mm leveämpi, tismalleen yhtä paksu ja vain viisi grammaa kevyempi.

OnePlus 7 Pron etu- ja takakuori ovat Gorilla Glass 5 –lasia ja runko alumiinia. Metallirunko ohenee selvästi pitkillä sivuilla, sillä sekä etu- että takalasi kaartuvat symmetrisesti kohti kylkiä. Materiaalien saumat on toteutettu melko sulavasti – istuvuus on hyvää ja sovitukset tarkkoja. Näyttölasin ja metallikehyksen välillä kulkee huomaamaton musta muovikaistale, joka toimii ilmeisesti puskurina sivuilta kohdistuville iskuille.

Kuten tämän hintaluokan puhelimelta saattaa odottaa, rakenne on laadukkaan ja jämäkän tuntuinen. Vaikka kyseessä on pitkä puhelin, ei rakenne elä käytännössä lainkaan puhelinta väänneltäessä. OnePlus ei ole hankkinut puhelimelle IP-sertifiointia, vaikka rakenne onkin varustettu vesisuojauksella. Perusteluksi tälle kerrotaan IP-sertifioinnista aiheutuvat kustannukset. Laitetta ei siis kannata varta vasten altistaa vedelle, koska takuu ei korvaa vesivaurioita, mutta satunnaisista roiskeista ja tapaturmista ei ehkä tarvitse olla yhtä huolissaan kuin täysin suojaamattomien puhelimien kanssa.

Takakuoren lasi on muotoiltu lähes identtisesti etulasin kanssa ja kaareutuu samaan tapaan kohti laitteen kylkiä. Päädyistä lasi on pyöristetty maltillisemmin. Lasin pyöristettyjen muotojen ansiosta puhelin istuu mukavasti käteen.

Testikappaleemme Nebula Blue –värivaihtoehto on varsin näyttävä ja erottuu positiivisesti massasta. Sen toteutus on hieman saman tyylinen viime syksynä julkaistun OnePlus 6T:n Thunder Purple –värityksen kanssa. Mattapintaisen takalasin väri muuttuu alaosan sinisestä yläosan tummansiniseen. Värin vaihtuminen on toteutettu myös laitteen metallikehykseen. Valoa vasten lasissa näkyy syvä utuinen heijastusefekti.

Mattapinnasta huolimatta Nebula Blue –värivaihtoehdon takakuori kerää jonkin verran sormenjälkiä, eikä pysy käytössä täysin siistinä. Lasipinta ei ole aivan markkinoiden liukkaimmasta päästä, mutta käyttäytyy pitkälti samalla tavalla kuin kiiltäväpintainen lasi. Kosteissa sormissa pinta on varsin pitävä, mutta kuivissa sormissa liukas.

OnePlus 7 Pron fyysiset painikkeet on sijoiteltu aiempien sukupolvien mallien tavoin molempiin kylkiin. Oikeassa kyljessä sijaitsee virta-/lukituspainike ja vasemmassa äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet – niiden tuntuma on terävä ja jähmeä. Oikeassa kyljessä on myös kolmiasentoinen Alert Slider -liukukytkin, jolla vaihdetaan puhelimen ääniasetusta (soittoääni, värinä, äänetön). Harmillisesti kytkimen sijaintia on tuotu hieman lähemmäs lukitusnäppäintä, jolloin virhekosketusten määrä kasvaa. Lisäksi havaitsimme testijaksolla, että ääniasetus vaihtui puhelinta taskuun laitettaessa, vaikka kytkin onkin tuntumaltaan melko jämäkän oloinen.

 

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Rautapuolella OnePlus 7 Prossa käytetään pitkälti markkinoiden tuoreinta rautaa. Järjestelmäpiirinä toimii Qualcommin seitsemän nanometrin prosessilla valmistettava Snapdragon 855, joka on Android-puhelinmarkkinoiden suorituskykyisin piiri tällä hetkellä.

Toisin kuin viimevuotisessa Snapdragon 845 –piirissä, 855:ssä kahdeksan prosessoriydintä on jaettu kolmeen eri ryppääseen. Yksittäinen suorituskykyisin Cortex-A76-pohjainen Kryo 485 Gold –ydin toimii 2,84 GHz kellotaajuudella ja kolme vastaavaa ydintä hieman alhaisemmalla 2,42 Ghz maksimikellotaajuudella. Lisäksi piiri sisältää neljä 1,8 GHz kellotaajuudella toimivaa Kryo 485 Silver –ydintä, jotka perustuvat Cortex-A55-ytimiin. Prosessorisuorituskyvyn kerrotaan parantuneen jopa 45 %  ja virrankulutuksen pienentyneen 20 % edellisen sukupolven piiriin nähden.

Grafiikkasuorittimena piirissä on Adreno 640 GPU, jonka suorituskyvyn kerrotaan kasvaneen 20 % edellisen sukupolven Adreno 630 –grafiikkasuorittimeen verrattuna. Hexagon 690 DSP on varustettu uusilla Hexagon Tensor Accelerator -ytimillä, joiden kerrotaan kaksinkertaistavan sen vektorilaskunopeuden viime sukupolveen nähden. Kaksiytiminen Spectra 380 –kuvasignaaliprosessori puolestaan tukee rautakiihdytettyjä konenäköominaisuuksia.

7 Pro ei hyödynnä järjestelmäpiiriin integroidun LTE-modeemin täyttä potentiaalia, mutta tarjoaa silti 1,2 Gbit/s maksimilatausnopeuden. Puhelimesta on myöhemmin tulossa myös 5G-versio, joka hyödyntää Qualcommin erillistä X50-modeemipiiriä. 5G-version sisuskaluissa on myös muita eroavaisuuksia 5G-yhteyksien vaatimien antennien takia. WiFi 6 –tukea 7 Prosta ei löydy, vaikka järjestelmäpiiristä löytyisikin sille laajennustukimahdollisuus.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri (1×2,84 GHz Kryo 485, 3×2,41 GHz Kryo 485, 4×1,78 GHz Kryo 485 CPU, Adreno 640 GPU, X24 LTE-modeemi)
  • 6, 8 tai 12 Gt LPDDR4X-RAM-muistia
  • 128 tai 256 Gt kaksikanavaista UFS 3.0 –muistia (256 Gt versiossa vapaana noin 236 Gt)
  • LTE Cat.18/13 (1200/150 Mbit/s), 5CA (carrier aggregation), 4×4-MIMO, Dual SIM
  • Wi-Fi (802.11a/b/g/n/ac), 2,4 & 5 GHz, 2×2 MIMO
  • Bluetooth 5.0, AptX HD, LDAC, AAC
  • GPS (L1 & L5), Galileo (E1 & E5a), GLONASS, Beidou, SBAS
  • Dolby Atmos, stereokaiuttimet

OnePlus 7 Pro on saatavilla kolmena eri muistivarianttina, jotka riippuvat myös laitteen väristä. Mirror Gray –väri on saatavissa vain 6 & 128 Gt:n muistiyhdistelmänä. Almond-väri on tarjolla vain 8 & 256 Gt:n muistiyhdistelmällä ja Nebula Blue edellisen ohella myös 12 & 256 Gt:n muistiyhdistelmällä.

Puhelin on ensimmäinen markkinoilla, joka käyttää uuden sukupolven suorituskykyistä kaksikanavaista UFS 3.0 –muistia. Se tarjoaa kaksinkertaisen muistikaistan UFS 2.1:een verrattuna ja kuluttaa vähemmän virtaa 2,5 V käyttöjännitteen myötä. Kaksikanavaisena toteutuksena UFS 3.0 –muisti kykenee teoriassa jopa 2900 Gt/s siirtonopeuksiin.

Laitteen alapäätyyn on sijoitettu SIM-korttikelkka, antenniraita, USB Type-C 3.1 –liitäntä, mikrofoniaukko sekä ritilä toiselle stereokaiuttimista. Korttikelkkaan sopii kaksi nano-SIM-korttia, mutta ei muistikorttia. Ensimmäistä kertaa OnePlussan historiassa USB-liitäntä tukee 3.1-standardia ja sen myötä DisplayPort-kuvaulostuloa.

Lisäksi 7 Prosta löytyy ensimmäistä kertaa myös stereokaiuttimet ja ne tulevat Dolby Atmos –ääniä. Valmistajan mukaan kaiutin on sijoitettu alapäädyn oikeaan reunaan, jotta se ei peity kädellä puhelinta vaaka-asennossa pidettäessä ja toteutus tuntuu toimivan myös käytännössä. Äänenlaadultaan kaiuttimet ovat parempaa keskitasoa – ääni on puhdasta ja myös matalammat taajuudet toistuvat jonkin verran. Mittasimme kaiuttimista 30 cm:n etäisyydeltä 76 dBA:n äänenpaineen, joka on keskitasoa testaamiemme puhelimien keskuudessa.

Näytön alareunan kaistale on saatu kutistettua erittäin pieneksi, joskin se on edelleen aavistuksen suurempi kuin yläreunassa. Navigointimahdollisuuksia on tarjolla kolme – perinteiset muokattavat navigointipainikkeet, vakio-Androidin pyyhkäisypainikkeet sekä OnePlussan omat pyyhkäisyeleet, jotka muistuttavat melko paljon Applen vastaavia. Totesimme kaikkien vaihtoehtojen toimivan hyvin, joten riippuu lähinnä käyttäjän mieltymyksistä mikä on käytännössä paras vaihtoehto.

OnePlus 7 Pron näytön läpimitta on kasvanut aiempiin yrityksen puhelimiin nähden ja sen koko on nyt jyhkeät 6,67 tuumaa. Samsungin AMOLED-paneeliin perustuvan näytön laatua on parannettu myös muilta osin. Tarkkuus on nostettu 1440 x 3120 pikseliin ja näyttö tukee HDR10+-standardia sekä 90 hertsin ruudunpäivitysnopeutta.

7 Pro on Samsungin Galaxy S10 –mallien ohella ainoa puhelin markkinoilla, joka tukee HDR10+-tekniikkaa. HDR10+ on Samsungin kehittämä avoin rojaltivapaa formaatti, jonka keskeisimpänä ajatuksena on sisällyttää muuttuvaa dynaamista metadataa HDR-signaaliin. Tyypillinen HDR-yhteensopiva laite ei pysty näyttämään koko HDR-signaalin dynamiikka-aluetta, joten tavallisessa HDR-signaalissa käytettävä dynamiikka-alue lukitaan videon alussa, eikä se ole muunneltavissa myöhemmässä vaiheessa kyseistä videota katsottaessa. HDR10+ sen sijaan mahdollistaa käytettävän dynamiikka-alueen muuttamisen ruutukohtaisesti koko videon toiston ajan, jolloin näytön kyvyt pystytään hyödyntämään paljon tehokkaammin.

90 Hz:n ruudunpäivitysnopeus on tuettuna koko Oxygen OS –käyttöliittymässä sekä OnePlussan omissa sovelluksissa. Lisäksi se on automaattisesti käytössä kaikissa muissakin sitä tukevissa sovelluksissa. Jos käyttäjä niin haluaa, voidaan ruudunpäivitysnopeus lukita tavanomaiseen 60 Hz:iin näytön asetuksista, jolloin akunkeston pitäisi olla hieman parempi.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,67-tuumainen reunoilta kaareva Dynamic AMOLED –näyttöpaneeli
  • 1440 x 3120 pikseliä, 19,5:9-kuvasuhde, 516 PPI
  • 90 Hz ruudunpäivitysnopeus
  • HDR10+-tuki, 100 % DCI-P3
  • Gorilla Glass 5 -suojalasi
  • sinisen valon suodatin, Night Mode 2.0, aina päällä oleva näyttö (AOD)

OnePlus 7 Pron näytön kuvanlaadusta ei löydy huonoa sanottavaa – päinvastoin. Nämä havainnot vahvistaa myös kattavista näyttötesteistään tunnettu DisplayMate-sivusto, joka arvioi näytön erinomaiseksi A+-arvosanalla.

Kirkkaudeltaan näyttö on erinomainen ja toisaalta hämärässä näytön kirkkauden saa laskettua tarvittaessa erittäin pieneksi. Kontrasti ja tummien värien toisto on AMOLED-näytölle tyypillisesti huipputasoa. Värintoisto riippuu pitkälti valitusta näyttöasetuksesta – oletuksena se ei ole luonnollisimmasta päästä, mutta asian voi korjata asetuksia muuttamalla.

Näyttöasetuksista on mahdollista hienosäätää näytön väriasetuksia – oletuksena käytössä on eloisa-väritila, jonka värintoisto on näyttävän ylikorostunutta ja valkotasapaino hieman sinertävään kallellaan. Toisena valmisvaihtoehtona on Luonnollinen-väritila, joka näyttää nimensä mukaisesti huomattavasti luonnollisemmalta. Lisäasetuksina käyttäjä voi valita sRGB-, DCI-P3- ja Wide Gamut –kalibroinnit ja hienosäätää värilämpötilaa.

Näytön katselukulmat ovat varsin hyvät ja luettavuus auringonpaisteessa samaten. Kuten muissakin kaarevareunaisissa näytöissä, myös 7 Pron näytön kaarevilla reunoilla voi havaita tietystä kulmasta katsottuna vaaleilla taustoilla pientä vihertävyyttä, mutta se on varsin vähäistä ja ei häiritsevää.

OnePlus 6T oli yrityksen ensimmäinen malli, jossa käytettiin näytön alle sijoitettua sormenjälkitunnistinta. OnePlus 7 Prossa sormenjälkitunnistin on edelleen optinen ja se on sijoitettu näyttöpaneelin alle. OnePlus kertoo keskittyneensä erityisesti tunnistimen nopeuden ja tarkkuuden parantamiseen. Tunnistimen koon kerrotaan kasvaneen 36 %:lla 7×7 mm:iin ja sen parina on nyt kolmen linssin järjestelmä.

Testijakson käyttökokemusten perusteella sormenjälkitunnistin on nopein ja varmatoimisin näytön alle sijoitettu toteutus, joka io-techin testeissä on toistaiseksi nähty. Se toimii niin nopeasti, että käytännössä sormen laskeminen tunnistimen kohdalle lyhyeksi hetkeksi riittää puhelimen avaamiseen. Nopeimmat perinteiset sormenjälkitunnistimet eivät ole juurikaan nopeampia, mutta edelleen hieman varmatoimisempia. Sormen tunnistaminen epäonnistui testijaksolla muutamia satunnaisia kertoja, mutta käytännön haittaa siitä ei koitunut.

OnePlus 7 Pron yläpäädystä löytyy pieni mikrofoniaukko sekä ”mystinen luukku”. Kyseisen luukun takaa löytyy motorisoitu ja ulos työntyvä etukameramekanismi, jonka ansiosta näytön yläreunus on saatu kavennettua hyvin pieneksi.

Näytön yläreunus on saatu siis kutistettua olemattomaksi ja se on käytännössä saman levyinen pitkien sivujen reunusten kanssa. Kuulokeritilä on toteutettu pienillä näyttölasin ja metallikehyksen saumaan toteutetuilla rei’illä, jotka eivät kerää juurikaan nukkaa tai pölyä itseensä. Kuuloke toimii samalla toisena puhelimen stereokaiuttimista.

Ilmoitus-LED:istä on jouduttu valitettavasti luopumaan, joka on selvä miinus. Sensorit (kirkkaus ja etäisyys) on sijoitettu näyttöpaneelin alle aivan kuten mm. Samsungin Galaxy S10 –malleissa.

Yksi OnePlus 7 Pron mielenkiintoisimmista yksittäisistä ominaisuuksista on yläpäädystä esiin nouseva etukamera. Valmistajan mukaan mekanismi on testattu kestämään 300 000 edestakaista liikettä, eli 150 avaamista ja sulkemista päivittäin viiden vuoden ajan. OnePlus on myös julkaissut YouTubessa videon, jossa kameramoduulin näytetään kestävän yli 20 kilon kuormasta aiheutuvan väännön. Kameran linssisuoja on safiirilasia ja ylös nouseva osa on myös tiivistetty alareunastaan.

Ylhäällä ollessaan kameramoduuli ei ole täysin jämäkkä, vaan se heiluu sormella koskiessa muutaman millin kymmenyksen joka suuntaan. Jos kameraa painaa väkisin alaspäin, se vetää itsensä automaattisesti sisään ja muistuttaa näytöllä, että kameran painamista on syytä välttää. Jos puhelin putoaa, kamera vetäytyy automaattisesti sisään vaurioiden välttämiseksi.

Motorisoitu kamera nousee ylös varsin nopeasti – valmistajan mukaan 0,65 sekunnissa. Kun sitä käytetään kasvojentunnistukseen, kamera käytännössä vain käy yläasennossaan ja sulkeutuu välittömästi. Kasvojentunnistus toimii siis erittäin nopeasti, aivan kuten aiemman sukupolven OnePlus-malleissa. Kamerapohjaisen kasvojentunnistuksen tietoturva ei kuitenkaan ole sormenjäljen, iiristunnistuksen tai Applen Face ID:n tasolla.

Testijaksolla totesimme kameramekanismin keräävän jonkin verran pölyä ja taskunukkaa itseensä, niin että ylös noustessaan kamera oli välillä hienojakoisen pölyn peitossa. Toistaiseksi on hankala arvioida kerääntyykö sisään pidemmällä jaksolla suurempia määriä pölyä ja voiko esimerkiksi pienet hiekanjyväset aiheuttaa ongelmia mekanismin toiminnassa.

Etukamera on tarkkuudeltaan edeltäjämallista tuttu 16 megapikseliä (IMX471) ja sen parina on kiinteätarkenteinen f2.0 objektiivi.

Takakuoren alla piilotteleva akku on kapasiteetiltaan 4000 mAh, eli 300 mAh suurempi kuin OnePlus 6T:ssä. Sen lataamisessa hyödynnetään samaa 30 watin Warp Charge –laturia, joka nähtiin OnePlus 6T McLaren-erikoisversion yhteydessä. Akun luvataan latautuvan 20 minuutissa tyhjästä puolilleen. Valitettavasti OnePlus ei ole vieläkään lisännyt langatonta latausta 7 Pron varustukseen, jota voi pitää puutteena tämän hintaluokan puhelimessa.

Maininnan arvoinen ”näkymätön” uudistus on myöskin värinämoottori, joka on 7 Prossa toteutettu aikaisemmasta poikkeavalla tavalla. Värinä on toteutettu hieman iPhonen tapaan vaakasuunnassa puhelimen sisällä liikkuvalla värähtelijällä, joka tarjoaa varsin napakan ja viiveettömän värinäefektin. Aivan iPhonen Taptic Enginen tuntumalle se ei pärjää, mutta kyseessä on silti yksi Android markkinoiden parhaimmalta tuntuvista värinämoottoreista.

 

Kamera

OnePlus 7 Pron takakamera näyttää äkkiseltään varsin samankaltaiselta OnePlus 6T:n kanssa, mutta toteutukseen on lisätty nyt kolmas kamera, jonka myötä myös kamerakehyksen koko ja korkeus ovat kasvaneet hieman. Alimman ja keskimmäisen kameran väliin on sijoitettu lasertarkennuksen lähetin sekä vastaanotin ja kaksois-LED-salama on sijoitettu puolestaan kamerakehyksen alapuolelle takalasin alle. Testikappaleessamme näkyvä kamerakehyksen ”48MP”-teksti vaikuttaa hieman mauttomalta ja tyylittömältä, mutta sitä ei onneksi löydy kuluttajille myytävistä kappaleista.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin laajakulmakamera (0,8 um pikselikoko, 1/2-tuumainen Sony IMX586 -kenno), 26 mm kinovastaava laajakulmaobjektiivi, f1.6-aukkosuhde, OIS
  • 16 megapikselin superlaajakulmakamera, 17 mm kinovastaava superlaajakulmaobjektiivi (117 asteen kuvakulma), f2.2
  • 8 megapikselin telekamera (1,0 um pikselikoko), 78 mm kinovastaava teleobjektiivi, f2.4, OIS
  • Tarkennus: PDAF, laser, kontrasti
  • kaksois-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 & 60 FPS, 1080p 30 & 60 FPS
  • Hidastusvideokuvaus: 720p 480 FPS, 1080p 240 FPS

Kolmoiskamera on aseteltu kamerakehykseen niin, että 48 megapikselin laajakulmakamera sijaitsee keskellä, kahdeksan megapikselin telekamera alimmaisena ja 16 megapikselin superlaajakulmakamera ylimmäisenä.

48 megapikselin Sony IMX586 –sensoria käyttävä pääkamera hyödyntää seitsemän linssin laajakulmaobjektiivia, jonka aukkosuhde on f1.6 ja joka on varustettu optisella kuvanvakaimella. Kyseessä on ns. Quad Bayer -suodatinta käyttävä kuvasensori, jossa neljä vierekkäistä pikseliä on varustettu saman värisellä suodattimella, jolloin niitä voidaan hyödyntää yhden suuren 1,6 mikrometrin pikselin tavoin. Quad Bayer -suodatinta voidaan hyödyntää myös hämäräkuvauksessa ja kuvien dynamiikan parantamisessa.

Telekameran optisesti vakautetun objektiivin kinovastaava polttoväli on 78 mm, eli se tarjoaa kolminkertaisen optisen zoomin pääkameraan nähden (joskin pienemmällä resoluutiolla). 16 megapikselin superlaajakulmakamera tarjoaa 117 asteen kuvakulman, joka tarkoittaa noin 17 mm:n kinovastaavaa polttoväliä. Objektiivi on automaattitarkenteinen, mutta siinä ei ole optista vakainta.

Videopuolella tuettuna on 4K- ja 1080p-tarkkuudet 30 ja 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella, sekä hidastuskuvaus 480 FPS 720p- ja 240 FPS 1080p –laaduilla.

OnePlus 7 Pron kamera käynnistyy varsin nopeasti ja on käyttövalmiina hyvin pienellä viiveellä. Kuvan ottaminen tapahtuu välittömästi suljinta painettaessa ja myös tarkennus toimii nopeasti ja luotettavasti, joskaan ei aivan yhtä ripeästi kuin Galaxy S10+:ssa. Erot ovat kuitenkin pieniä.

Kamerasovelluksen (testilaitteessa v3.2.87) käyttöliittymä on pysynyt hyvin samankaltaisena OnePlus 6T:hen nähden. Erot ovat hyvin pieniä – näkyvimpänä Google Lensin pikakuvaketta ei löydy enää kuvausnäkymästä ja zoomaus/kameranvaihtopainike suljinpainikkeen vieressä on ulkoasultaan hieman erilainen. Kuvaustilavalikon saa auki vaakatasossa vasemmalle pyyhkäisemällä ja suljinpainikkeen vieressä sijaitsevia kuvaustilojen pikavalintoja voi selata pystysuunnassa pyyhkäisemällä. Kokonaisuudessaan kameran käyttöliittymä on selkeä ja helppokäyttöinen ja sen käyttö onnistuu keskeisimmiltä osin yhdellä kädellä.

Kameroiden valinta ja zoomauksen hallinta on toteutettu varsin toimivasti. Kameran vaihto tapahtuu nopeasti zoomausvalitsimen kuusikuvakkeita painamalla ja tarkempi zoomin säätö tapahtuu säädintä pystysuunnassa liu’uttamalla. Kuvaustilojen valinta on toteutettu fiksummin kuin useimmissa markkinoilta löytyvissä puhelimissa, sillä perinteisen helposti käsillä olevan kuvaustilavalikon ohessa tarjolla on käyttäjän mukautettavissa olevat pikavalinnat suljinpainikkeen vieressä listattuna. Kamera tukee tekoälytunnistusta, mutta sitä käytetään kilpailijoista poiketen lähinnä tekstin, numeroiden, käyntikorttien ja QR-koodien tunnistamiseen. Lisäksi sovellus osaa suositella käyttäjälle kameran vaihtoa esimerkiksi laajakulmaisempaan kuvaustilanteen mukaan.

Kameran manuaalitila on pysynyt käytännössä muuttumattomana edellisen sukupolven mallista. Kuvausnäkymästä löytyy edelleen histogrammi ja vaakatason osoittava horisonttiviiva. Vasemman reunan pikakuvakkeesta voi valita RAW-tallennuksen sekä kuvien ottamisen pääkameran sensorin täydellä 48 megapikselin tarkkuudella.

Manuaalisäätöjä on tarjolla suljinajalle (1/8000 – 30 s), valkotasapainolle (2300 – 7500 K), valotuksen kompensoinnille (-2…+2), herkkyydelle (ISO 100 – 3200) sekä tarkennukselle. Maininnan arvoisena miinuksena zoomaus/kameranvaihtopainike ei ole käytössä manuaalitilassa.

OnePlus 7 Pron kolmoiskameran avulla on mahdollista ottaa kuvia kolmella eri polttovälillä. 16 megapikselin superlaajakulmakamera mahdollistaa maisemien, suurien rakennusten ja ahtaiden sisätilojen kuvaamisen, 48 megapikselin pääkamera tavanomaisen laajakulmaisen yleiskuvaamisen sekä kahdeksan megapikselin telekamera hieman kauempana sijaitsevien kohteiden sekä yksityiskohtien kuvaamisen kolminkertaisen zoomin avulla.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen. Automaattiasetuksella 7 Pro tallentaa kuvat 12 megapikselin tarkkuudella.

OnePlus käyttää 7 Prossa uutta UltraShot-käsittelyalgoritmia, joka sisältää 48 megapikselin kuvasensorin mahdollistamat HDR+- ja Super Resolution –ominaisuudet. HDR+ kerää sensorin Quad Bayer –rakenteen avulla neljä eli valotusarvoa jokaista 2×2 pikselin rypästä kohden ja Super Resolution puolestaan hyödyntää useammasta peräkkäin otetusta kuvasta kerättyä dataa yksityiskohtien lisäämiseksi.

Kuvanlaadultaan hyvässä valaistuksessa pääkameralla otetut 7 Pron otokset ovat yksityiskohtaisia, teräviä, värintoistoltaan luonnollisen yltäkylläisiä ja dynamiikaltaan laajoja. Kokonaisuudessaan kuvanlaatu on hyvää, mutta muutamilta osin löytyisi vielä pientä viilailtavaa, joka on hyvinkin mahdollista paikata ohjelmistopäivityksellä. Joissain kuvissa kontrastia on jopa hieman liikaa, joka näkyy kuvien tummien kohtien liiallisena ”tukkeutumisena”. Välillä kaksi peräkkäin otettua kuvaa osottautuivat tumman pään dynamiikalta ja kontrastiltaan varsin erilaisiksi. Lähikuvauksessa havaitsimme, että OnePlus 7 Pron pienin tarkennusetäisyys on suurempi kuin useimmissa kilpailijoissa.

Heikossa valaistuksessa OnePlus 7 Pron pääkameran kuvanlaatu ei ole lainkaan hassumpaa. Kokonaisuutena tarkastellessa kuvat näyttävät teräviltä ja tarkoilta ja värit toistuvat varsin hyvin. Lähempää tarkasteltaessa voi huomata, ettei prosessointi pyri nitistämään kohinaa liian aggressiivisesti, mutta siitä huolimatta pienimmät yksityiskohdat menevät enemmän tai vähemmän suttuisiksi. Kameran kyky taltioida näkymästä valoa ei myöskään ole aivan markkinoiden terävimmän huipun tasoa. Valoisamman ja yksityiskohtaisemman lopputuloksen saavuttamiseksi on suositeltavaa käyttää erillistä yökuvaustilaa.

Heikossa valaistuksessa kamera-automatiikka venytti suljinajan pisimmillään 1/6 sekuntiin. Suurin herkkyysarvo oli puolestaan ISO 3200. OnePlus 6T:hen nähden automatiikka on siis säädetty käyttämään tarvittaessa pidempiä suljinaikoja ja pitämään herkkyys alempana.

OnePlus 7 Pron kolmoiskamera mahdollistaa kolminkertaisen optisen zoomauksen (laajakulmakameraan nähden) kahdeksan megapikselin tarkkuudella. Otimme vertailukuvat samasta kuvaustilanteesta päivänvalossa ja yöllä. Vertailukuvissa on 415 x 600 pikselin rajaus telekameralla otettuna sekä vastaavan alueen rajaus skaalattuna pääkameran kuvasta.

Kahdeksan megapikselin telekamera tekee varsin hyvää ja käyttökelpoista jälkeä, mutta kuvanlaadussa on havaittavissa eroavaisuuksia mm. värintoiston ja kohinan suhteen. Telekameran värintoisto on yleisesti hailakampaa sekä hieman sinertävämpää ja kuvissa on nähtävissä enemmän kohinaa. Kokonaisuudessaan jälki on kuitenkin varsin käyttökelpoista.

Heikossa valossa OnePlus 7 Pro tekee saman tempun kuin useimmat muutkin telekameralla varustetut älypuhelimet, eli muodostaa zoomatun otoksen pääkameralla otetusta kuvasta, koska pääkameran pimeäkuvausominaisuudet ovat paremmat. Kuvanlaadullisesti zoomaamisesta ei siis ole hämärässä juurikaan apua, mutta tietyissä tilanteissa se toki helpottaa kuvan rajaamista ja saattaa määrittää kuvauskohteen valotuksen paremmin kuin pääkameralla otetusta kuvasta jälkikäteen rajattaessa.

Huomasimme lisäksi kameran valinnassa pienen viiveen, eli jos ympäristön valoisuus on puhelimen mielestä liian alhainen, menee siltä muutama sekunti kameran vaihtamisessa telekamerasta pääkameraan. Kameran vaihtuminen näkyy etsinnäkymässä kuvan värien muuttumisena. Jos käyttäjä on nopea, voi hän siis onnistua ottamaan kuvan telekameralla myös hämärämmissä olosuhteissa.

OnePlus 7 Pron 16 megapikselin superlaajakulmakamera ei ole kilpailijoihin verrattuna erityisen laajakulmainen (kinovastaava polttoväli 17 mm). Siitä huolimatta se pystyy vangitsemaan otoksen huomattavasti laajemmalla kulmalla pääkameraan verrattuna, mistä on iloa esimerkiksi suuria rakennuksia tai laajoja maisemakokonaisuuksia taltioidessa. Kameran asetuksista löytyy oletuksena käytössä oleva toiminto superlaajakulmakameran otosten reunavääristymisen korjaamiseen, joka toimii kohtalaisen hyvin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kuvakulma kapenee hieman korjauksen myötä.

Kuvalaadultaan superlaajakuvat ovat käyttökelpoisia, mutta eivät pärjää puhelimen kahden muun kameran eikä myöskään kilpailijoiden markkinoiden parhaiden superlaajakulmakameroiden kuvanlaadulle. Etenkin dynamiikka on selvästi heikompaa ja värintoistokin kömpelömpää. Heikossa valossa superlaajakulmakameran jälki on erittäin pehmeää, joka näkyy jopa kokonaiskuvassa asti utuisuutena, joten laajasta kuvakulmasta pääsee nauttimaan lähinnä päivänvalossa.

OnePlus on päivittänyt yökuvaustilaansa sen toiseen versioon (Nightscape 2.0) ja se löytyy kamerasovelluksen suomenkielisestä versiosta ”Yönäkymä”-nimellä. Yökuvaustila hyödyntää kuvien pinoamista, eli kuvadatan yhdistämistä useammasta eri otoksesta.

Erillinen yökuvaustila pystyy tekemään kuvasta valoisamman ja kaivamaan lisää terävyyttä sekä yksityiskohtia.  Miinuspuolena se aiheuttaa joihinkin kuviin (esimerkkinä oleva koirakuva) paikoin hieman epärealistiselta näyttävän ylikorostetun HDR-tyyppisen efektin. Myöskään P30 Pron kaltaiseen ”yön muuttamiseen päiväksi” ei 7 Pron yökuvaustila pysty. Toisaalta OnePlussan toteutus toimii huomattavasti nopeammin kuin Huawein vastaava.

48 megapikselin kuvasensorista huolimatta OnePlus 7 Pron kamera taltioi otokset oletuksena 12 megapikselin tarkkuudella, eikä kuvan resoluutiovalintaa löydy asetusvalikosta, vaan se on tarjolla ainoastaan manuaalikuvaustilassa. Otimme vertailukuvat samasta tilanteesta sekä 48 megapikselin että 12 megapikselin resoluutiolla.

Kuten kuvaparista voi huomata, taltioi kamera 48 megapikselin asetuksella enemmän yksityiskohtia kuin 12 megapikselin tarkkuudella, mutta ero ei vaikuta olevan aivan niin suuri mitä pikselimäärästä voisi olettaa. Kuvien värimaailma ja muut ominaisuudet ovat hyvin samankaltaiset, eikä resoluutioasetusten välillä ole havaittavissa samankaltaista prosessointieroa kuin esimerkiksi Huawein puhelimissa.

48 megapikselin tarkkuusasetus vaikuttaisi käyttökelpoiselta ainakin tilanteissa, joissa käyttäjä kaipaa otokseen mahdollisimman paljon yksityiskohtia, joten on harmillista että sen käyttö on rajattu ainoastaan manuaalitilan yhteyteen.

Motorisoidun etukameran kuvanlaatu ei ole juuri muuttunut edeltäjämallista. Jälki on varsin luonnollista ja tarkkaa, joskin kiinteästä tarkennuksesta johtuen kameran etäisyys kuvattavasta vaikuttaa jonkin verran terävyyteen. Heikossakin valossa etukamera tekee kohtalaista jälkeä.

OnePlus 7 Pro tallentaa nykypäivän high-end-puhelimille tyypilliseen tapaan videokuvaa korkeimmillaan 4K 60 FPS –laadulla. Tarjolla on ainoastaan perinteisempi H.264-pakkauskoodekki – tehokkaampaa HEVC-pakkausvaihtoehtoa ei toistaiseksi ole. 4K 60 FPS –videon maksimipituus on rajoitettu valitettavasti viiteen minuuttiin ja 4K 30 FPS –videon 10 minuuttiin. Äänet tallentuvat stereona keskimääräistä alhaisemmalla 96 kbit/s bittivirralla.

Video tallentuu eri tarkkuuksilla ja ruudunpäivitysnopeuksilla seuraavasti:

  • 1080p 30 FPS H.264 20 Mbit/s High@L4, CABAC / 1 Ref Frames
  • 1080p 60 FPS H.264 38 Mbit/s High@L4.2, CABAC / 1 Ref Frames
  • 4K 30 FPS H.264 42 Mbit/s High@L5.1, CABAC / 1 Ref Frames
  • 4K 60 FPS H.264 140-165 Mbit/s, High@L5.2, CABAC / 1 Ref Frames

4K 60 FPS video tallentui jostain syystä paikoin todella korkealla 140–160 Mbit/s bittivirralla ja yhdessä tallennetussa videossa bittivirta oli selvästi alhaisempi, noin 95 Mbit/s. Muilla kuvanlaatuasetuksilla videon bittivirta on varsin tyypillinen hyvälaatuiselle H.264-pakatulle videolle.

4K-videon kuvanlaatu on varsin hyvää. Kuva on terävää, yksityiskohtaista, sulavaa ja dynamiikaltaan kohtalaisen hyvää. Värintoisto on hieman ylikorostunutta, mutta se on varmasti monien käyttäjien mieleen. Tallennetun materiaalin perusteella elektroninen kuvanvakautus on käytössä vain 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella, sillä 60 FPS asetuksella suuremmat heilahdukset esimerkiksi kävellessä näkyvät videolla huomattavasti selvemmin.

Myös telekameraa voi hyödyntää videokuvauksessa ja sen voi vaihtaa käyttöön kesken kuvauksen joko zoomauspainiketta painamalla tai portaattomasti zoomaamalla. Video pysyy kuvaajan ollessa paikallaan elektronisen vakautuksen ansiosta tasaisena, vaikka kuvatessa etsinkuvassa näkyisikin pientä tärinää. 3x zoomilla kuvatun videon laatu on havaittavasti pehmeämpää ja hieman rakeisempaa kuin pääkameran video.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Käyttöjärjestelmänä OnePlus 7 Prossa käytetään Androidin tuoreinta Pie-versiota ja sen päällä on Oxygen OS –käyttöliittymän tuorein 9.5-versio. Käyttöliittymä ei ole kokenut suuria muutoksia viime syksyllä esiteltyyn 9.0-versioon nähden.

Oxygen OS noudattaa edelleen hyväksi havaittua linjausta, eli käyttöliittymän ulkoasu on pidetty melko lähellä vakio-Androidia, mutta keitokseen on tuotu harkiten mukaan hyödyllisiä lisäominaisuuksia ja –toimintoja. Toteutus paikkaakin hyvin juuri vakio-Androidin suurinta puutetta, eli rajallista lisätoimintojen määrää. Pienenä maininnan arvoisena seikkana testikappaleemme ohjelmistossa esiintyi muutamia hassuja suomennoksia, jotka saattoivat tosin johtua aikaisesta ohjelmistoversiosta.

Oxygen OS:n sovellustarjonta perustuu Androidin ja Googlen vakiosovelluksiin, joita on täydennetty neljällä OnePlussan omalla apusovelluksella (Community, OnePlus Switch, Tiedostonhallinta, Sää). Lisäksi OnePlus 7 Prossa on ensi kertaa yrityksen historiassa esiasennettuna kolmannen osapuolen sovellus, joka ei varmasti ole ratkaisuna kaikkien mieleen. Kyseessä on Netflix, joka on onneksi monelle käyttäjälle hyödyllinen, mutta valitettavasti kyseistä sovellusta ei saa poistettua normaaliin tapaan puhelimesta.

Heti testijakson alussa puhelin sai 9.5.2-päivityksen, joka toi mukanaan Androidin huhtikuun tietoturvakorjaukset. Virallisesti OnePlus on luvannut tarjota puhelimilleen isoja Android-käyttöjärjestelmäpäivityksiä kahden ja tietoturvapäivityksiä kolmen vuoden ajan. OnePlus on sitoutunut tuomaan tietoturvapäivityksiä parin kuukauden välein, eli vaikka ihan kuukausittain niistä ei päästä nauttimaan, on lupaus markkinatilanne ja hintaluokka huomioiden parempi kuin mitä moni muu valmistaja lupaa. Kolme viimeisintä OnePlus-sukupolvea ovat saaneet päivityksiä hyvin ja esimerkiksi OnePlus 3 –mallit tulevat vielä saamaan Android Pie –päivityksen.

Oxygen OS 9.5:n uudistukset eivät ole erityisen näkyviä ja useimmat niistä sijaitsevat joko ”pinnan alla” tai asetusvalikossa. Uudistettu käyttömuistin hallinta on nyt nimeltään RAM Boost ja sen kerrotaan oppivan käyttäjän käyttötottumuksia ja osaavan varata optimaalisesti RAM-muistia sitä vaativille raskaille sovelluksille, kuten peleille. Lisäksi RAM Boostin kerrotaan pitävän aiempaa enemmän sovelluksia auki taustalla ilman, että se vaikuttaa puhelimen yleiseen suorituskykyyn.

Uusi Screen Recorder –ominaisuus mahdollistaa näytöllä tapahtuvan sisällön tallentamisen videotiedostoksi sekä sisällön tai ulkoisten äänien nauhoittamisen videon yhteyteen.

Zen Mode –tila rohkaisee käyttäjää irtautumaan hetkeksi puhelimesta ja asettaa kaikki puhelimen ominaisuudet hätäpuheluita  ja kameraa lukuun ottamatta 20 minuutiksi pois käytöstä. Käyttäjä voi myös vastaanottaa puheluita Zen-tilan ollessa käytössä. Kyseessä on siltä osin varsin radikaali ominaisuus, ettei sitä ole mahdollista peruuttaa käyttöönoton jälkeen, vaan käyttäjän odotettava 20 minuutin ”tauko” loppuun.

Pelitilaa on uudistettu haptista palautetta korostavalla ominaisuudella sekä suorituskykyä ja verkon käyttöä optimoivalla Fnatic-ominaisuudella.

Jo aiempien sukupolvien OnePlus-puhelimista löytyneitä maininnan arvoisia ominaisuuksia ovat mm. mahdollisuus kuvakepaketin vaihtamiselle, rinnakkaistilit viestintä- ja some-sovelluksissa, monipuolisesti muokattavat navigointipalkkiasetukset, tumma teema mukautettavine korostusväreineen sekä ajastettu sammutus.

 

Suorituskyky

OnePlus 7 Pro vietti io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä yhteensä kahden viikon ajan, josta tämän artikkelin julkaisuhetkellä oli kulunut noin puolet. Laitteen toiminnassa ei havaittu ongelmia testijakson aikana.

OnePlus 6T on peruskäytössä yksi nopeimmista testaamistamme puhelimista, joten otimme sen rinnakkain vertailuun 7 Pron kanssa. Vaikka OP6T on erittäin nopea, onnistui 7 Pro päihittämään edellisen sukupolven sukulaismallinsa sovellusten avaamisnopeudessa paikoin jopa selvästi, ollen salamannopea. Avattujen sovellusten välillä liikkuessa erot eivät olleet havaittavia. Kilpailijoista Samsung häviää 7 Prolle hieman molemmilla osa-alueilla. Huawei P30 Pro häviää hieman sovellusten avausnopeudessa, mutta on moniajossa käytännössä yhtä nopea.

Snapdragon 855 –järjestelmäpiirin tarjoama pelisuorituskyky on parasta, mitä Android-markkinoilla on tällä hetkellä tarjolla. Testasimme laitteella yleisimpiä vaativia mobiilipelejä, kuten PUBG Mobilea ja Asphalt 9:ää, jotka pyörivät parhailla tarjolla olevilla asetuksilla moitteettoman sulavasti. Näytön 90 Hz:n päivitysnopeudesta ei ollut silmin nähtävää etua ja pelin on lisäksi tuettava ominaisuutta jotta se olisi käytössä.

Tutkimme piirin jäähdytyksen toimintaa ja suorituskyvyn muuttumista pidemmässä rasituksessa CPU Throttling –sovelluksen avulla ja prosessorisuorituskyvyn lasku osoittautui 15 minuutin rasitusjaksolla varsin vähäiseksi. Suorituskyky laski vain 94 %:iin maksimista, joka on parhaimpia tuloksia testaamiemme puhelimien keskuudessa. Laite lämpenee rasituksessa takakuoren keskiosista vain hyvin maltillisesti.

Synteettisissä suorituskykytesteissä Snapdragon 855 –järjestelmäpiiri oli ennakkotietojen perusteella markkinoiden tämän hetken suorituskykyisin ja testitulokset osoittivat pitkälti samaa. Vertailukohdaksi otimme pahimmiksi kilpailijoiksi laskettavat Galaxy S10+:n (Exynos 9820) sekä P30 Pron (Kirin 980). Verrokiksi otettiin myös viime syksyllä julkaistu Snapdragon 845 –piirillinen OnePlus 6T.

Prosessorisuorituskykyä mittaavassa Geekbenchissä OnePlus 7 Pro nappaa selvän ykkössijan moniydintestissä, mutta yhden ytimen suorituskyvyssä Galaxy S10+ vetää selvästi pidemmän korren. Kokonaisvaltaista suorituskykyä mittaavissa testeissä 7 Pro on selvä ykkönen – etenkin PC Markissa etumatka kilpailijoihin on jopa poikkeuksellisen suuri.

Grafiikkapuolella Adreno 640 GPU:n suorituskyky edustaa Android-markkinoiden terävintä kärkeä, mutta kehitys ei ole ollut erityisen suurta viimevuotiseen Adreno 630 GPU:hun nähden. 3DMarkissa OP 7 Pron tulos on selvästi joukon paras, mutta GFX Benchissä näytön korkea resoluutio syö käytännön suorituskykyä ja Full HD –näytöllinen OnePlus 6T saavuttaa ryhmän parhaat tulokset. Halutessaan grafiikkasuorituskykyä voi onneksi parantaa laskemalla näytön tarkkuutta Full HD:ksi.

Tallennustilan suorituskykyä mittaavassa Androbench-testissä uusi UFS 3.0 –muisti ei osoittautunut niin ylivoimaiseksi, mitä olisi voinut odottaa ennakkoon. Peräkkäis luku- ja kirjoitusnopeudessa OnePlus 6T:hen on tapahtunut selvä parannus. P30 Pro iskee pöytään testin parhaat tulokset, mutta Huawein puhelimilla on ollut tunnetusti poikkeuksellisen korkeat tulokset Androbenchissä. Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavaan Androbench 5 –testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten alhaisempia kuin aiemmissa io-techin artikkeleissa.

 

Akunkesto

Odotukset OnePlus 7 Pron akunkeston suhteen olivat varovaisen positiiviset, sillä laite on varustettu kohtalaisen mukavan kokoisella 4000 mAh akulla. Käytännössä akun tarjoama toiminta-aika ei ollut viikon käyttökokemuksien jälkeen aivan yhtä hyvä kuin odotettiin ja kokonaisuus asettui keskiluokkaan.

Artikkelin julkaisuhetkellä kuvaajassa on mukana vain ensimmäisen viikon mittaustulokset ja kuvaajaa päivitetään uusilla mittapisteillä testijakson päätyttyä.

Testijaksolla 7 Pron akun varaustaso laski tyypillisen päivän (n. 16 h) aikana noin 45–60 %:iin. Puhelimen käyttö oli ensimmäisen testiviikon aikana hieman tavallista aktiivisempaa ja näytön päälläoloaika liikkui 2-3 tunnin haarukassa. Yhdellä latauksella päästiin kertaalleen kahden päivän yli, mutta akku oli täysin lopussa toisen päivän päätteeksi.

Yhden viikon käytön perusteella OnePlus 7 Pron akunkesto ei yllä markkinoiden parhaiden (kuten P30 Pro) tasolle. Kahden päivän toiminta-aika vaikuttaa realistiselta kevyemmällä käytöllä (1-1,5h näytön päälläoloaika päivässä). OnePlus 6T:hen nähden virrankulutus valmiustilassa vaikuttaisi olevan suurempi ja kokonaisakunkesto heikompi.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Puhelinta käytettiin täydellä näyttötarkkuudella ja -taajuudella, sormenjälkitunnistimen automaattiaktivoinnin ollessa päällä ja Always On Display –ominaisuuden ollessa poissa käytöstä.

Ajoimme OnePlus 7 Prolla myös io-techin puhelinartikkeleissa yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan laitteiden kesken vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi valittiin samat puhelimet kuin suorituskykytesteissä.

YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden ollessa kytkettynä. OnePlus 7 Pron tapauksessa näytön asetukset olivat parhaat mahdolliset, eli QHD-tarkkuus ja 90 Hz ruudunpäivitysnopeus. Tässä testissä akun varaus väheni vain noin 10 prosenttia tunnissa, joka on keskivertoa heikompi tulos io-techin testaamien puhelimien keskuudessa. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloivassa GFXBench Manhattan -akkutestissä OnePlus 7 Pro sai noin 150 minuutin tuloksen, joka on aavistuksenparempi kuin edeltäjämallissa, mutta yleisesti ottaen heikompaa keskitasoa. Sekalaista yleiskäyttöä varsin hyvin simuloivassa PCMarkin akkutestissä tulos oli noin 8,5 tuntia, joka on heikompi kuin useimmilla muilla viimeaikoina testatuilla high-end-puhelimilla sekä edeltäjämalli OnePlus 6T:llä.

OnePlus 7 Pron mukana toimitetaan tehokas 30 watin (5 V, 6 A) Warp Charge –pikalaturi, jonka luvataan täyttävän akun puolilleen 20 minuutissa. io-techin mittausten mukaan lupaus ei pidä aivan kutiaan, sillä akun täyttäminen puolilleen otti noin 30 minuuttia. Tunnissa varauksesta oli täyttynyt noin 90 % ja täysi lataus vaati noin tunnin ja 25 minuuttia. Puhelin eikä laturi eivät lämpene juurikaan latauksen aikana.

Langaton lataus ei valitettavasti ole mahdollista, mikä on merkittävä puute kilpaileviin tämän hintaluokan puhelimiin nähden.

 

Yhteenveto

OnePlussan tuore 7 Pro -huippumalli ei ole uudistunut mullistavasti edelliseen sukupolveen nähden, mutta kasvaneen hinnan vastineeksi se pystyy tarjoamaan useita edellisten sukupolvien mallien varustuksesta puuttuneita ominaisuuksia. Vaikka ominaisuudet ovat parantuneet edellisen sukupolven malleihin nähden, ei kyseessä ole vieläkään aivan täydellinen puhelin.

Rakenteeltaan OnePlus 7 Pro on erittäin tukevan ja hyvin tehdyn tuntuinen puhelin, kuten tässä hintaluokassa saattaakin odottaa. Lasikuoret ovat luonnollisesti herkät rikkoontumaan kovalle alustalle pudotessa. Muotoilu on käteen istuvaa, muttei erityisen persoonallista. Pientä miinusta ropisee IP-suojauksen puutteesta, vaikka OnePlus sanookin varustaneensa puhelimen sertifioimattomalla suojauksella.

Teknisesti OnePlus 7 Pro sisältää tämän hetken edistyneintä rautaa. Snapdragon 855 –järjestelmäpiiri on Android-markkinoiden tämän hetken suorituskykyisin ja sen parina on varmasti riittävästi (8 tai 12 Gt) RAM-muistia sekä neljännesteratavu uusimman sukupolven UFS 3.0 –tallennustilaa. Myös kaarevareunainen QHD-tarkkuuden AMOLED-näyttö edustaa markkinoiden parhaimmistoa. 4000 mAh akku näyttää paperilla hyvältä, mutta käytännön kokemusten perusteella se ei aivan pärjää markkinoiden parhaimmistolle. Onneksi akun saa ladattua nopeasti 30 watin pikalaturilla. Plussaa tulee myös nopeasta sormenjälkitunnistimesta sekä stereokaiuttimista.

Aivan täydellinen ei 7 Pron tekniikkakattaus kuitenkaan ole, sillä laitteen varustuksesta puuttuu 3,5 mm ääniliitäntä, langaton lataus, muistikorttipaikka sekä ilmoitusvalo. Kaikki eivät näitä ominaisuuksia välttämättä kaipaa, mutta high-end-puhelimesta ei tällaista puutelistaa silti toivoisi löytyvän.

OnePlus 7 Pron kiinnostavimmat ominaisuudet liittyvät kameroihin. Etukamera on toteutettu ylös nousevalla motorisoidulla mekanismilla, jonka ansiosta näyttö on saatu toteutettua kapeilla reunuksilla ilman lovea. Toteutus on mielenkiintoinen eikä sen toiminnassa havaittu testijaksolla ongelmia. Vasta aika kuitenkin näyttää, miten motorisoitu mekanismi kestää käyttöä. Joillekin on myös aiheellinen kysymys, onko monimutkainen etukameratoteutus vaivan ja kustannusten arvoinen.

Kolmoistakakameran myötä OnePlus 7 Pron takakamera on huomattavasti monipuolisempi kuin yrityksen aiemmissa puhelimissa. Tarjolla on nyt kinovastaava polttovälialue 17 ja 78 mm:n haarukassa. Videokuvan osalta kamera tekee hyvää jälkeä, mutta 4K-videon tallennusrajoituksista ja elektronisen vakautuksen puuttumisesta 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella tulee pieni miinus.

Ohjelmiston osalta OnePlus 7 Pro tarjoaa erittäin vahvan toteutuksen. Oxygen OS -käyttöliittymä ei ehkä tarjoa mitään mullistavaa edelliseen versioon nähden, mutta se on kokonaisuutena erittäin onnistunut. Vakio-Androidin vahvuuksien päälle on ladottu hyödyllisiä lisäominaisuuksia ja kokonaisuus on kääräisty erittäin nopeasti toimivaan pakettiin. Pieni miinus rapsahtaa esiasennetusta Netflix-sovelluksesta – toivottavasti OnePlus ei aio asentaa puhelimiinsa tulevaisuudessa lisää kolmansien osapuolien ”bloatwarea”. Myös päivitystuen pitäisi olla OnePlussalla varsin hyvällä tolalla (Android-puhelimien mittapuulla) ja esimerkiksi Android-versiopäivityksiä on luvassa vähintään seuraavat kaksi vuotta.

Yhteenvetona OnePlus 7 Pro on teknisesti edistynyt ja monipuolinen puhelin, joka haastaa onnistuneesti suurten valmistajien kalliimmat kilpailevat mallit. Kuluttajalla onkin aihellinen mietinnän paikka, kannattaako omat tarpeet huomioiden maksaa Huawei P30 Prosta 100 euroa tai Samsung Galaxy S10+:sta 200 euroa lisähintaa. Vaikka OnePlus 7 Pro onkin selvä parannus edellisen sukupolven OnePlus-huippumalliin mm. näytön, kameran, suorituskyvyn ja kaiuttimien osalta, on mukaan jäänyt edelleen muutamia puutteita, jotka yhdessä keskinkertaisen akunkeston kanssa johtavat siihen, että puhelin jää niukasti vaille io-techin toimituksen varauksetonta suositusta ja toimituksen valintaa. Siitä huolimatta kyseessä on yksi tämän vuoden parhaista älypuhelimista ja ehdottoman harkinnan arvoinen vaihtoehto, kunhan pienet heikkoudet ja puutteet eivät ole ristiriidassa omien tarpeiden kanssa.

 

Plussaa

  • Hyvä ja tarkka HDR10+ AMOLED-näyttö
  • Laadukkaan tuntuinen ja miellyttävästi muotoiltu rakenne
  • Rakenne suojattu vedeltä IP-sertifoinnin puuttumisesta huolimatta
  • Huippuluokan näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • Snapdragon 855 –järjestelmäpiirin suorituskyky
  • Kolmoiskameran monipuolinen polttovälialue
  • Kameran kuvanlaatu
  • Kameran manuaalisäädöt ja RAW-kuvaus
  • Hyvä etukamera
  • Huippunopea pikalataus 30 watin laturilla
  • Oxygen OS –käyttöliittymä on hyvä kompromissi vakio-Androidin ja lisäominaisuuksien välillä
  • Käyttöjärjestelmän huippunopea käytännön suorituskyky
  • Hinta verrattuna kilpailijoihin varauksin

Miinusta

  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne arka tiputuksille ja herkkä sormenjäljille
  • Koko ja paino varauksin
  • Ei 3,5 mm ääniliitäntää
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Ei langatonta latausta
  • Ei IP-sertifiointia
  • Ei ilmoitusvaloa
  • 4K-videotallennuksen pituusrajoitukset
  • Esiasennettu Netflix-sovellus ei käyttäjän poistettavissa

 

This site uses XenWord.
;