io-tech testasi OnePlussan uutuuskaksikosta edullisemman OnePlus 9:n.

OnePlus julkaisi uuden 9-mallistonsa maaliskuun lopulla. Edellisestä 8T-mallista poiketen mukana oli jälleen perusmalli ja Pro-malli, minkä lisäksi perusmallin hinta nousi takaisin vuoden takaisesta 8-mallista tuttuun 699 euroon. Runsaammasta muistiyhdistelmästä joutuu maksamaan 100 euroa lisää. Kauppojen hyllyille OnePlus 9 saapuu 26. huhtikuuta, kun taas Pro-mallin toimitukset alkoivat jo maalis-huhtikuun vaihteessa.

OnePlus 9 -perusmalli tuo mukanaan Pro-mallin tavoin kameraan keskittyviä uudistuksia. Hasselbladin kanssa yhteistyössä toteutettu kamerajärjestelmä panostaa ultralaajakulmakameraan huomattavasti keskivertototeutusta enemmän ja ultralaajakulmakameran resoluutio on huomattavan korkeat 50 megapikseliä, mutta myös pääkamerassa on tullut edellisiin perusmalleihin nähden muutoksia – OnePlus 9:n pääkamerana toimii viime vuoden OnePlus 8 Prosta tuttu Sonyn suurehko IMX689-sensori 48 megapikselin resoluutiolla. Toisaalta hieman hämmentävästi 8T-mallista löytynyt optinen kuvanvakain on tippunut pois kyydistä.

Muilta osin OnePlus 9 tarjoaa kiinalaisvalmistajalle tyypillisen kattauksen tämän hetken kärkipään rautaa. Sisällä sykkii Qualcommin tuorein Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri, jonka parina on mallin mukaan 8 tai 12 Gt RAM-muistia ja 128 tai 256 Gt tallennustilaa. Akulla on kokoa 4500 mAh ja se tukee 65 watin pikalatausta. Ensimmäisenä perussarjan mallina OnePlus 9 tukee myös Qi-standardin mukaista langatonta latausta.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan puhelimen myyntihinta on artikkelin kirjoitushetkellä huhtikuun alussa suositushinnan tasolla ja syykin sille on luonnollisesti selvä, sillä laitteen virallinen myynti ei ole vielä alkanut. Ennakkotilaajille OnePlus tarjoaa kaupan päälle 59 euron arvoiset OnePlus Buds Z -kuulokkeet.

Tässä artikkelissa tutustumme OnePlus 9:ään hieman karsitun täysimittaisen testirutiinin mukaisesti reilun viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta. Tämän jutun oheen on suositeltavaa lukea eilen julkaistu hieman laajempi OnePlus 9 Pro -artikkeli, sillä puhelimet jakavat monin osin yhtenevää rautaa. 5G-liittymän nopeustestejä varten tarjosi ystävällisesti DNA.

 

Pakkaus ja sen sisältö

OnePlus 9 toimitetaan valmistajalle jo tutussa huomattavan suurikokoisessa punaisessa pahvipakkauksessa, jonka päällä komeilee puhelimen mallinimi ja tällä kertaa myös Hasselbladin logo. Toimitussisältöön kuuluu itse puhelimen lisäksi joustava läpikuultava suojakuori, USB Type-C -> Type-C -kaapeli, 65 watin Warp Charge 65 -verkkovirta-adapteri, korttikelkan avaustyökalu ja perinteiset ohjelappunivaskat.

 

Rakenne, materiaalit ja käsituntuma

Ulkoisesti OnePlus 9 on nykypäivälle varsin tavanomainen puhelin, eikä selkeitä silmiin pistäviä eroja markkinatrendeistä juuri löydy. Puhelimen tunnistettavin osuus onkin sen sinällään perinteinen kamerakehikko, josta löytyy kuitenkin Hasselbladin logo, minkä lisäksi myös kameroiden linssit ovat kohtalaisen suuret. Käsissä pitäessä eroja edeltäjänä toimineeseen 8T-malliin on havaittavissa ja puhelimen muotoilu on ainakin allekirjoittaneelle aavistuksen miellyttävämpi.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 160 x 74,2 x 8,7 mm
  • Paino: 192 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 87,6 %
  • Gorilla Glass, lasikuituvahvistettu polymeerimuovi

Kooltaan OnePlus 9 on lähes samankokoinen kuin 8T. Pituutta puhelimelta on lähtenyt 0,7 mm, mutta leveyttä on tullut 0,1 mm ja paksuutta 0,3 mm. Paino on myös noussut neljällä grammalla. Toisen kiinalaisvalmistajan, Xiaomin, uusimpaan lippulaivamalli Mi 11:een verrattuna OnePlus on 0,26” pienemmän näytön myötä 3,4 mm lyhyempi, mutta vain 0,4 mm kapeampi ja 0,6 mm paksumpi.

87,6 prosentin näytön ja rungon välisellä suhteellaan OnePlus 9 ei pääsekään enää nykymarkkinoiden parhaimmistoon, vaan jää selvästi jälkeen Xiaomi Mi 11:n 91,4 prosentista. Tästä huolimatta puhelin ei kuitenkaan ole missään nimessä poikkeuksellisen suuri, vaan vielä melko hyvin käsiteltävissä yhdelläkin kädellä.

Yhden käden käyttöä edesauttaa puhelimen muotoilu. OnePlus 8T:hen verrattuna 9:n takakuoren pitkien laitojen kaareutuvuutta on jyrkennetty, minkä myötä puhelin istuu ainakin allekirjoittaneen käteen erittäin hyvin. Takakuori itsessään on 8T:n tavoin kiiltäväpintaista Gorilla Glass -lasia, mutta vielä edeltäjästä löytynyttä utuista ulkonäköä 9:ssä ei enää ole. Testikappaleemme Hopeinen talvisumu -värivaihtoehdon takakuori onkin erittäin kiiltävä. Sen myötä OnePlus 9 kerää myös suhteellisen paljon sormenjälkiä, mutta positiivisena puolena ne lähtevät helposti pois pintaa pyyhkiessä. Saatavilla on myös kiiltäväpintainen Astraalin musta sekä mattapintainen Arktinen sininen.

Valitettavasti valmistaja ei ole määritellyt tarkemmin takakuoren, eikä myöskään näytön suojana olevan Gorilla Glass -suojalasin versiota. GSMArenan mukaan kyseessä kuitenkin olisi Gorilla Glass 5, mikä on suhteellisen tuore, vaikkakaan ei tuorein versio. Esimerkiksi noin 150 euroa kalliimmalla saatavissa oleva Xiaomi Mi 11 käyttää näyttönsä suojana uusimman sukupolven Victus-suojalasia. OnePlus 9:n näyttö on 8T:n tavoin tasapintainen eikä vielä viime vuoden OnePlus 8:sta tuttua pyöristystä ole tuotu takaisin perusmalliin, vaikka hinta onkin kasvanut 8T:hen nähden.

Maininnan arvoinen seikka on puhelimen kehys, joka on valmistettu alumiinin sijaan lasikuituvahvistetusta polymeerimuovista. Käytännössä sen iskunkestävyys on todennäköisesti jopa metallia parempaa, minkä lisäksi se ei kylmene pakkasessa samalla tavalla, mutta kuitenkin käsituntumaltaan se tarjoaa aavistuksen vähemmän lippulaivapuhelimelta tuntuvan kokemuksen. Lisäksi kiiltäväpintainen muovi tulee todennäköisesti keräämään naarmuja melko helposti. OnePlus ei kuitenkaan ole ensimmäinen muovia puhelimeensa laittanut valmistaja, vaan jo aiemmin tänä vuonna Samsung päätyi valmistamaan Galaxy S21 -perusmallin takakuoren muovista. Lopulta onkin pitkälti käyttäjän makuasia, onko muutos lasikuitukomposittiiin hyvä vai huono asia.

Virallista IP-luokitusta OnePlus ei tänäkään vuonna perusmallilleen tarjoa, mikä alkaa 700 euron puhelimessa olla jo pieni miinus. Kuitenkin ainakin SIM-korttikelkan liitäntä on suojattu kumitiivisteellä, joten jonkin verran kosteutta puhelin voi kestää. Lisäksi OnePlussalla on ollut jo useamman sukupolven ajan tapana suojata puhelimiensa rakenne vedeltä virallisen luokituksen puuttumisesta huolimatta. Ilman virallisia lupauksia ja vesivauriot kattavaa takuuta laitteen kastelemista kannattaa luonnollisesti välttää.

 

Tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

OnePlus 9:n näyttö on käytännössä suoraan 8T:stä tuttu. Käytössä on tasapintainen Full HD+ -resoluution 6,55-tuumainen AMOLED-paneeli 120 hertsin virkistystaajuudella. Näytön pistemäinen maksimikirkkaus on 1100 nitiä ja se tukee HDR10+-standardia.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,55” Fluid AMOLED -näyttö, 120 Hz, HDR10+, 1100 nit (pistemäinen maksimi)
  • 20:9-kuvasuhde, 1080 x 2400 pikseliä, 402 PPI

Edeltäjästään periytynyt näyttö ei suoranaisesti ole huono asia, sillä sen tarjoama kuvanlaatu on hyvällä tasolla. Silmämääräisen arvion perusteella värit toistuvat luonnollisesti ja eläväisesti, minkä lisäksi AMOLED-teknologian myötä musta on täysin mustaa. Valkotasapaino vaikuttaisi suoraan pakasta otettuna aavistuksen viileältä, mutta asetuksissa on tarjolla melko monipuoliset mahdollisuudet kuvan säätämiseen.

Asetusten näytön kalibrointi -osiossa tarjolla on joko ”Eloisa” tai ”Luonnollinen” esiasetus värien toistolle, minkä lisäksi kolmantena vaihtoehtona on lisäasetukset, josta voi muuttaa näytön väriavaruutta ja valkotasapainoa lämpötila-asteikolla sekä vihreä-purppura-välillä.

Näytön alle sijoitettu optinen sormenjälkilukija toimi testijaksolla moitteetta ja nopeasti.

Päädyissään OnePlus 9 tarjoaa identtisen kattauksen 8T:hen verrattuna. Pohjan USB Type-C -liitäntä tukee USB 3.1-nopeuksia ja sen vasemmalla puolella sijaitsevat toinen puhelimen mikrofoneista sekä SIM-korttikelkka. Oikealla puolella kahden suurehkon reiän takana on toinen puhelimen stereokaiuttimista. Kaiuttimet itsessään yltävät edeltäjämallin tavoin suhteellisen korkeisiin äänenvoimakkuuksiin, eivätkä ne särje kovallakaan voimakkuudella. Äänimaailma on hyvin diskanttipainotteinen ja erotteleva. OnePlus 9:n stereokaiuttimet ovat hyvät, mutta ne eivät pärjää alapäätoistoltaan esimerkiksi erinomaisille Asuksen ROG Phone 5:n kaiuttimille.

Yläpäädyssä tarjolla on ainoastaan toinen puhelimen mikrofoneista. Toinen stereokaiuttimista on sijoitettu kuulokeritilän taa näyttölasin ja yläkehyksen saumaan. Vasemman yläkulman reiässä lepävää etukameraa kehystää valitettavan selvät surureunat, mikä ei kuitenkaan ole markkinoilla erityisen harvinaista ja reikä on silti kohtalaisen pieni.

OnePlus on säilyttänyt laitteen oikealla kyljellä edeltäjämalleista tutun fyysisen Alert Slider -kytkimen, jolla puhelimen ilmoitukset on mahdollista asettaa ääniä käyttäviksi, värinälle tai äänettömälle. Kytkimen tuntuma on miellyttävän napakka ja se onnistuu edelleen erottamaan puhelimen Android-puhelinten markkinoilla, sillä vastaavaa tarjoaa lähinnä vain Apple iPhone-puhelimissaan.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan OnePlus 9 tarjoaa totuttuun tapaan uusinta ja suorituskykyisintä rautaa. Sisällä sykkii io-techissä hiljattain testatuista Xiaomin Mi 11:stä ja Asuksen ROG Phone 5:stä tuttu Qualcomm Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri, jonka parina on joko 8 Gt RAM-muisti ja 128 Gt tallennustila tai 12 Gt:n RAM-muisti ja 256 Gt:n tallennustila. Piiri on tämän hetken Android-maailman ehdotonta huippua, mutta sen suorituskyky on io-techin testeissä vaihdellut kuitenkin suuresti. Xiaomin uutuudessa piiri ylikuumeni pitkäkestoisissa grafiikkarasitustesteissä, mutta Asus puolestaan selviytyi paremmin.

Järjestelmäpiirille virtaa syöttää edeltäjämallista tutun kokoinen 4500 mAh:n akku, joka on ladattavissa mukana toimitettavalla verkkovirta-adapterilla 65 watin teholla. USB PD-standardin mukaisesti OnePlus 9 tukee korkeimmillaan 27 watin lataustehoa. Ensimmäisenä OnePlussan ei-Pro-mallina 9 tukee myös langatonta latausta Qi-standardin mukaisesti maksimissaan 15 watin teholla. 700 euron hintaluokassa langattoman latauksen löytyminen onkin plussaa, eikä vielä nykypäivänäkään mikään itsestäänselvyys.

Yhteysominaisuuksien osalta tuettuna on nykypäivän high-end-puhelimelle uskollisesti 5G-yhteydet alle 6 GHz:n taajuudella, eli mmWave-tukea puhelimesta ei Suomessa totuttuun tapaan löydy, mutta toisaalta verkkoja ei Suomessa vielä ole tarjollakaan. LTE-yhteydet tukevat Cat.20-latausnopeuksia ja Cat.18-lähetysnopeuksia, mitkä ei aivan markkinoiden huipulle enää yllä, mutta ovat kuitenkin hyvä suoritus. Bluetoothista tuettuna on tuorein 5.2-versio, mutta Wi-Fi jää Wi-Fi 6 -tasolle, eli tuoreinta 6E:tä ja tukea 6 GHz:n taajuudelle ei valikoimasta löydy.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri (1 x 2,84 GHz Kryo 680, 3 x 2,42 GHz Kryo 680, 4 x 1,8 GHz Kryo 680 CPU & Adreno 660 GPU)
  • 8 tai 12 RAM-muistia
  • 128 tai 256 gigatavua tallennustilaa (256 Gt:n mallissa vapaana n. 231 Gt)
  • LTE Cat.20 / Cat.18 (2 Gbps / 200 Mbps), 4×4 MIMO, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac/ax (Wi-Fi 6), Dual Band, 2×2 MIMO, Bluetooth 5.2, NFC
  • (A)GPS, GLONASS, Galileo, Beidou
  • Sormenjälkilukija näytön alla, stereokaiuttimet, Alert Slider -kytkin
  • 4500 mAh akku, USB Type-C (USB 3.1), 65 watin pikalataus (OnePlus WarpCharge 65T), 27 watin latausteho USB PD -standardilla 15 watin langaton lataus (Qi)

 

Kamera

OnePlus 9:n kamerajärjestelmä sijaitsee takakuoren vasemmassa yläkulmassa. 8T:n järjestelmästä sen ulkonäkö erottuu varsin selvästi – pääkameran ja ultralaajakulmakameroiden linssit ovat kasvaneet selvästi, minkä lisäksi ne nousevat koholle itse kehikosta. Erillinen makrokamera on myös poistettu valikoimasta, joten linssejä on edeltäjämallia vähemmän.

Kohotettujen pääkameran ja ultralaajakulmakameran linssien myötä kehikko on aavistuksen 8T:n kehikkoa korkeampi ja puhelin keikkuu jonkin verran pöydällä sitä käytettäessä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin pääkamera (Sony IMX689, 1/1,43”, 1,12 um pikselikoko, 23 mm), f1.8, automaattitarkennus
  • 50 megapikselin ultralaajakulmakamera (Sony IMX766, 1/1,56”, 14 mm), f2.2, automaattitarkennus
  • 2 megapikselin mustavalkokamera
  • 16 megapikselin etukamera (Sony IMX471, 1 um pikselikoko), f2.4, kiinteä tarkennusetäisyys
  • kaksois-LED -salama
  • Videokuvaus: 8K 30 FPS / 4K 60 FPS, hidastusvideo: 1080p 240 FPS / 720p 480 FPS

Kameravalikoima mukailee viime vuoden 8 Pro -mallia. Pääkamerana toimii Sonyn suurehko IMX689-sensori 48 megapikselin resoluutiolla. Kokoa itse sensorilla on hieman vähemmän kuin Samsungin S21 -malliston tai Xiaomin Mi 11:n 108 megapikselin sensoreilla, mutta pienemmän resoluutionsa myötä IMX689:n pikselikoko on selvästi suurempi 1,12 mikrometriä. Pääkamera käyttää kuvaamiseen Quad Bayer -suodinta, minkä myötä se ottaa 12 megapikselin kuvia, mutta myös täyden resoluution kuvien ottaminen on mahdollista.

Ultralaajakulmakameraa puolestaan on päivitetty 8 Prosta. 48 megapikselin sijaan resoluutio on nyt 50 megapikseliä ja sensorin koko on kasvanut. Myös ultralaajakulmakamera käyttää Quad Bayer suodinta tuottaen 12,5 megapikselin lopputuloksia. Lisäksi merkittävä uudistus on freeform-linssi, jonka avulla saadaan eliminoitua kuvan äärilaitojen vääristymät. 8 Pro mallin tavoin myös OnePlus 9:n ultralaajakulmakamera on varustettu automaattitarkennuksella ja se toimii lisäksi puhelimen makrokamerana.

Kolmantena kamerana puhelimesta löytyy 2 megapikselin mustavalkokamera, jolla ei ole mahdollista kuvata, vaan sitä käytetään vain mustavalkokuvien prosessoinnin apuna. Videota OnePlus 9 kuvaa vuoden 2021 lippulaivalle odotettavasti korkeimmillaan 8K-resoluutiolla 30 FPS:n nopeudella, minkä lisäksi myös 4K 60 FPS on tuettuna.

OnePlus 9:n kamerasovellus on edeltäjämalleista tuttu ja siten useaan kertaan hyväksi todettu. Ulkonäöllisesti kamera on saanut osakseen pienen päivityksen kuvauspainikkeen vaihdettua väritystään valkoisesta oranssiin.

Kuvaustilat sijaitsevat etsinnäkymän oikealla puolella ja yleisimmät pika-asetukset sekä makrokuvaustila vasemmalla puolella. Kameroiden välillä puolestaan voi vaihdella kolmella painikkeella etsinnäkymän oikeassa laidassa. Kamerasovellus tarjoaa myös 2x-tilan, vaikka puhelimesta ei erillistä telekameraa löydykään.

Yleisesti makrokuvaustilan toivoisi löytyvän muiden kameroiden kanssa samasta valikosta, mutta OnePlus 9:lle tätä kritiikkiä ei aivan samaan tapaan voi antaa, sillä OnePlussan supermakrotila ei ole oma erillinen kameransa, vaan se käyttää ultralaajakulmakameraa. Tilan käyttö ei suoranaisesti olekaan tarpeen, vaan samat lähikuvat saa myös ultralaajakulmakameran perustilassa. Mielenkiintoisena lisänä supermakrotila antaa kuitenkin yhä käyttää myös 1x ja 2x -tiloja, jolloin se leikkaa zoomaukset ultralaajakulmakameran kuvasta ja mahdollistaa huomattavasti lähempää kuvien ottamisen.

Hyvässä valaistuksessa OnePlus 9:n pääkamera tuottaa hyvää jälkeä. 12 megapikselin resoluutioon nähden kuviin kertyy hyvin yksityiskohtia, dynamiikka on kiitettävää ja värintoisto miellyttävää joskin aavistuksen korosteista. Kuviin muodostuu kuitenkin selvästi liikaa kontrastia, minkä myötä tummat alueet korostuvat liikaa. Lisäksi pikselitasolla tarkasteltuna kuvissa on nähtävissä liiallista terävöitystä, joka rikkoo erityisesti puiden oksiston piirtoa hyvin käsitellyn näköiseksi.

Toisinaan kuvan käsittelyssä myös tapahtuu selvästi jonkinlaista virhettä ja esimerkiksi kaupungin katukivetys on osassa kuvia hämmentävän sumea, eikä siitä löydy kaikkia yksityiskohtia. Tämä ei kuitenkaan ollut toistuvaa ja esimerkkikuvista sitä on nähtävissä vain kaupungin keskustaa esittävässä kuvassa, jossa näkyy Burger Kingin mainos.

Suurehkon sensorin myötä kuviin ilmestyy varsin miellyttävä syvyysterävyysefekti kohdetta läheltä kuvatessa.

Hämärässäkin pääkamera pärjää kohtalaisesti. Kuvien dynamiikka on hyvällä tasolla ja kaupungiympäristössä kuviin kertyy myös suhteellisen hyvin valoa. Kuitenkin valon määrän vähentyessä lisää yksityiskohdat alkavat nopeasti kadota ja kirkkaimmat kohdat palaa puhki. Kuviin ei juurikaan muodostu häiritsevää kohinaa, mutta yleisilmeeltään ne jäävät selvästi tummiksi. Toisaalta tämä tummuus on myös realistinen kuva ympäristöstä, mutta yksityiskohtia voisi tummillekin alueille kertyä enemmän.

Automaattitarkennuksen toiminnasta hämärässä on annettava miinus, sillä lähikuvien ottaminen osoittautui käytännössä mahdottomaksi ja esimerkkikuvissa näkyvään lukkoon kamera ei suostunut tarkentamaan enää laisinkaan. OnePlus poisti 9:stä vielä 8T:stä löytyneen optisen kuvanvakaimen, mutta muutamien verrokkikuvien perusteella kuvanlaatu ei silti vaikuttaisi hämärässä heikentyneen. Käytännössä tämä johtuu todennäköisesti suurentuneen sensorin myötä parantuneesta herkkyydestä.

Odotukset OnePlus 9:n ultralaajakulmakameralla olivat suhteellisen korkealla, sillä 50 megapikselin resoluutiollaan se on selvästi markkinoiden kärkeä, minkä lisäksi OnePlus itsekin mainosti huomattavasti Hasselbladin kanssa yhteistyössä luotua linssitekniikkaa, jonka myötä ultralaajakulmakameraan ei pitäisi tulla laisinkaan reunavääristymiä.

Vääristymien suhteen tilanne onkin hyvä ja kuvat ovat miellyttävän näköisiä. Myös markkinoiden yleiseen suoritustasoon nähden korkea resoluutio on nähtävissä. Lopputulokset ovat päivänvalossa noin 12,5 megapikselin resoluutioonsa nähden miellyttävän yksityiskohtaisia erityisesti ultralaajakulmakameroiden luokassa. Myös dynamiikka on hyvää ja värintoisto miellyttävää ollen samankaltaista kuin pääkameralla. Kehut kamera ansaitsee myös automaattitarkennuksesta, mikä ei valitettavasti ole vielä lippulaivaluokassakaan itsestäänselvyys.

Mainninnan arvoisena seikkana jo päivänvalossa kuviin taltioituu havaittavaa kohinaa, joka on onneksi hienojakoista ja tasaista. Kuvaa kokonaisuutena tarkastellessa se ei merkittävästi näy, mutta se erottuu kuvia tarkemmin zoomatessa. Myös pääkamerasta tuttu liiallinen kontrasti vaivaa ultralaajakulmakameraa.

OnePlussan panostus ultralaajakulmakuvaukseen näkyy erityisesti hämärässä. Pääkameran tasolle kuvat eivät pääse edelleenkään ja kuviin muodostuu jonkin verran jo päivänvalossa nähtyä kohinaa, mutta tästä huolimatta kuvat ovat luokassaan hyvin laadukkaita.

Kuvista tulee pääkameran tavoin suhteellisen tummia ja yksityiskohtien määrä heikkenee, mutta yleisestä ultralaajakulmakameroiden massasta poiketen kuvat säilyvät edelleen täysin käyttökelpoisina. Värintoisto on hyvää, yksityiskohtia on riittävästi ja dynamiikkakin kantaa yllättävän pitkälle, eivätkä esimerkiksi katuvalot välttämättä pala aina puhki.

Valitettavasti jo pääkameralla havaittu automaattitarkennuksen heikkous hämärässä vaivaa myös ultralaajakulmakameraa. Lähelle pienempiin yksityiskohtiin tarkentaminen osoittautuikin käytännössä mahdottomaksi.

OnePlus 9:n yökuvatila on käytettävissä sekä pääkameralla että ultralaajakulmakameralla. Yönäkymä-nimellä kulkeva tila tuottaa hillittyä jälkeä, eikä kuvien valoisuudessa välttämättä ole havaittavissa suurempia eroja. Tila onnistuu kuitenkin keräämään kuviin selvästi enemmän yksityiskohtia ja tuottamaan siten tarkempia lopputuloksia.

Valitettavasti dynamiikan parannusta kuvissa ei juurikaan tapahdu ja perustilassa ylivalottuneet yksityiskohdat tahtovat ylivalottua myös yökuvatilassa. Tilan käytöstä ei kuitenkaan voi sanoa olevan haittaa, joten se on useimmiten perustilaa parempi vaihtoehto jos kuvattava kohde pysyy paikallaan. Tilan toiminta on hyvin samankaltaista niin pääkameralla kuin myös ultralaajakulmakameralla.

OnePlus 9:stä puuttuvasta telekamerasta huolimatta kamerasovellus tarjoaa myös 2x-tilan. Viime vuoden 8T:stä ja 8:sta tuttuun tapaan 2x-tila toimii edelleen rajaamalla kuva suoraan sensorilta perinteisemmän digitaalisen skaalauksen sijaan. Tämän myötä kuvaan kertyy selvästi enemmän yksityiskohtia kuin jälkikäteen pääkameran 12 megapikselin kuvaa rajaamalla olisi mahdollista saada.

Kuvat muistuttavat yleisilmeeltään ymmärrettävästi pääkameralla otettuja kuvia. Yksityiskohtia kertyy hyvin, värintoisto on miellyttävää, vaikkakin korosteista ja dynamiikka riittävää. Hieman hämmentävästi valkotasapaino taittuu 2x-tilassa usein selvästi lämpimämmäksi kuin pääkameran perustilassa. Hämärässä Quad Bayer -suotimen tarjoaman edun puuttuminen on nähtävissä perustilaa heikommassa dynamiikassa ja kirkkaat yksityiskohdat palavat toisinaan selvästi puhki. Myös kohinaa syntyy perustilaa enemmän. Muilta osin kuvanlaatu mukailee pääkameraa. Valitettavasti erillistä yökuvatilaa ei voi käyttää 2x-zoomin kanssa, joten muutenkin heikompaa hämäräsuorituskykyä ei voi kompensoida.

Kokonaisuudessaan tila on kuvanlaadultaan hyvä ja erilliselle 2x-telekameralle ei juurikaan kaipuuta jää, sillä useimmiten niiden valovoimaisuus olisi kuitenkin pääkameraa heikompaa. Toisaalta useat lippulaivaluokan kilpailijat tarjoavat nykyään suurempia zoomkertoimia, joita sensorirajauksella ei nykyisillä megapikselimäärillä voida vielä tehdä. Esimerkiksi Galaxy S21 Ultrasta löytyy peräti 10-kertaisen zoomin tarjoava kamera, mutta toki kyseessä on myös selvästi omassa hintaluokassaan oleva laite.

Erillistä makrokameraa OnePlus 9:stä ei löydy, vaan sen sijaan se tukee viime vuoden 8 Pron tapaan lähikuvien ottamista automaattitarkenteisella ultralaajakulmakameralla. Kamera itsessään kykenee jo perustilassa tarkentamaan huomattavan lähelle, minkä lisäksi tarkennuksen voi rajoittaa lähimaastoon asettamalla päälle supermakrotilan. Kuten aiemmin todettiin, supermakrotila mahdollistaa myös kuvien zoomaamisen ja 1x- ja 2x-tilojen käytön, vaikka kuvat edelleen ultralaajakulmakameralla otetaankin. Valitettavasti näissä tiloissa kyseessä on pelkkä digitaalinen zoomaus sensorirajauksen sijaan.

Digitaalisen zoomin myötä ultralaajakulmakameran kuvia jälkikäteen zoomatessa pääseekin pitkälti vastaavaan jälkeen kuin kuvaushetkellä kuvia zoomatessa. Tämä näkyy erityisesti 2x-tilan makrokuvien selvänä sumeutena. Digitaalisen zoomin käyttö on harmillista, sillä 50 megapikselinsensorilta riittäisi hyvin varaa rajata kuva suoraan sensorilta jälkikäteen tehtävän zoomin sijaan.

Ultralaajakulmakameraa käyttävänä makrokuvauksen laatu ei eroa muistakaan kyseisen kameran kuvista, joten sen kommentit ovat liitettävissä myös tähän osioon. Käytännössä suuremman megapikselimäärän myötä tarkkuus on aivan omaa luokkaansa verrattuna useimpiin erillisiin makrokameroihin ja zoomin digitaalisuudesta huolimatta myös 1x-tila on täysin käyttökelpoinen yltäen lähelle Xiaomin Mi 11:n telemakrokameraa. Viime vuoden OnePlus 8T:hen verrattuna makrokuvaus on OnePlus 9:ssä aivan omalla tasollaan ja erityisesti hämärässä kuvista tulee selvästi laadukkaampia.

OnePlus 9:n 16 megapikselin etukamera tuottaa hyvässä valaistuksessa asiallista jälkeä. Kuvat ovat yksityiskohtaisia ja värintoistoltaan laadukkaita. Myös jälkikäsittelyllä luotava bokeh-efekti toimii hyvin, joskin perinteiseen tapaan irtohiukset ja ohuet hiustupot tuottavat vaikeuksia ja useimmiten ne katoavat kuvasta. Markkinoiden parhaille etukameraratkaisuille se ei kuitenkaan enää pärjää ja myös automaattitarkennuksen puute on pieni miinus.

Hämärässä kuvanlaatu säilyy hyvänä. Yksityiskohtien määrä ymmärrettävästi vähenee, mutta siitä huolimatta kasvot säilyvät selkeänä ja värintoisto miellyttävänä, eikä kuviin muodostu häiritsevää kohinaa. Taustan sumentava bokeh-efekti toimii myös hämärässä, eikä reunojen tunnistuksessa ollut havaittavaa ongelmaa.

Videota OnePlus 9 kuvaa sekä pääkamerallaan että ultralaajakulmakamerallaan korkeimmillaan 8K 30 FPS -resoluutiolla, minkä lisäksi myös digitaalinen kuvanvakain on tuolloin käytössä. Kuvaan kertyy hyvin yksityiskohtia ja video on kävellessäkin käyttökelpoista. Valitettavasti jo valokuvissa liiallinen kontrasti on videokuvassa vieläkin korostuneempi, minkä myötä kuva on varsin epärealistisen näköistä. Myös ultralaajakulmakameralla 8K-video on miellyttävän tarkkaa, vaikkakin edelleen liian kontrastoitua.

Vaihtoehtoisesti molemmilla kameroilla voi kuvata myös 4K 60 FPS -tasolla, jolloin myös pääkameraa käyttävä 2x-tila on käytettävissä. Kuvanlaadullisesti video mukailee 8K-tilaa, mutta on ymmärrettävästi hieman epätarkempaa ja sulavampaa. Pro-mallista löytyvää 120 FPS:n 4K-tilaa ei ole tarjolla perusmallissa.

Videokuvaa voi ottaa joko HEVC-pakattuna tai H.264:nä. Ääniraita tallentuu molemmilla pakkausmetodeilla noin 156 Kbit/s tasolla. Videokuvan bittivirta puolestaan on HEVC-pakkauksella 8K-tasolla 101 Mbit/s ja 4K 60 FPS -videossa 50 Mbit/s. H.264-pakkauksella 8K-videon bittivirta on 148 Mbit/s ja 4K 60 FPS:n 83,4 Mbit/s.

 

Käyttöjärjestelmä

OnePlus 9 toimitetaan Googlen tuoreimmalla Android 11 -käyttöjärjestelmällä, jonka päällä pyörii valmistajan oma Oxygen OS 11 -käyttöliittymä. Testijaksolla puhelimessa oli tuoreimmat helmikuun tietoturvapäivitykset, eli puhelin on hyvin ajantasainen.

Totuttuun tapaan käyttöliittymä on lähellä kustomoimatonta Androidia, eivätkä valmistajan omat lisäykset suoranaisesti hyppää naamalle. Kolmannen osapuolen niin sanotusti turhana sovelluksena laitteesta löytyy esiasennettuna ainoastaan Netflix, jota käyttäjä ei valitettavasti kykene itse puhelimesta poistamaan. OnePlussan omia sovelluksia puhelimesta löytyy myös edelleen kourallinen, muttei päällekkäisyyttä Googlen sovellusten kanssa juurikaan ole. Kenties selkein OnePlussan oma lisäys on aloitusnäytössä keskeltä näyttöä alas vetäessä esiin tuleva Shelf-valikko, joka sisältää lähinnä pikakuvakkeita. Valikon voi myös asetuksista laittaa itse pois päältä. Käyttöliittymän sisällä liikkuminen on sulavaa ja nopeat animaatiot yhdessä 120 hertsin virkistystaajuuden kanssa tekevät käyttökokemuksesta nautinnon.

Ohjelmistossa on kuitenkin myös omat haasteensa. Virranhallinta tuntuu toisinaan aavistuksen liian ärhäkältä ja pariin otteeseen aamulla puhelimen näytön aukaisun yhteydessä puhelin yhtäkkisesti ilmoitti kymmenisen yöllä tullutta sähköpostia. Tästä huolimatta DontKillMyApp-sovellus antoi puhelimelle täydellisen 100 prosentin tuloksen, mikä ei täysin vastaa testijakson havaintoja. OnePlus käyttäneekin jonkinlaisia optimointeja sovelluksen tuloksen eteen. Virranhallinta ei testikokemusten valossa kuitenkaan ole yhtä aggressiivista kuin Xiaomin Mi 11:n kanssa. Myös pelien kanssa kohdattiin outouksia, sillä puhelin rajasi esimerkiksi Alto’s Adventure -pelin 60 Hz:iin vaikka Xiaomi Mi 11 ja Samsung Galaxy S21 pyörittivät peliä 120 Hz:n tilassa.

OnePlus on pitkään kuulunut Android-maailman parhaimmistoon päivityslupauksensa myötä. Valmistaja tarjoaa kahden vuoden suuret Android-päivitykset ja kolmen vuoden tietoturvapäivitykset. Tänä vuonna Android-maailman päivityskuninkaan tittelin vei kuitenkin Samsung, joka lupaa lippulaivoilleen ja tietyille edullisemmillekin puhelimilleen kolme suurta Android-versiopäivitystä ja neljän vuoden tietoturvapäivitykset. OnePlus on siis pärjännyt ja pärjää edelleen päivitysten suhteen kohtalaisesti, mutta parannettavaa alkaisi nykymarkkinoilla jo olla.

 

Suorituskyky ja akunkesto

OnePlus 9:n sisällä sykkii Qualcommin tuorein Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri, joten suorituskyvyltä uskaltanee odottaa Android-maailman huippuun yltäviä tuloksia. Kuitenkin kyseinen piiri osoittautui Xiaomi Mi 11:n testissä haastavaksi viilentää ja Xiaomin uutuus kaatuikin ylikuumenemisen johdosta raskaammissa grafiikkarasituksissa, joten OnePlussan jäähdytyksen riittävyys oli testijakson alussa suorituskyvyn suurin kysymysmerkki.

Järjestelmäpiirin prosessoriytimiä puolen tunnin ajan rasittavasta CPUThrottle-testistä OnePlus 9 selvisi hyvin. Järjestelmäpiirin suorituskyky laski 18 prosenttia maksimista. Tulos on linjassa Asus ROG Phone 5:n perustilan kanssa. Puhelin oli testin jälkeen selvästi jo hieman kuuma koskea.

Grafiikkasuorituskyvyn osalta tulos ei ollut yhtä hyvä. Xiaomin Mi 11:n kanssa havaittua ylikuumenemista OnePlussan kanssa ei kohdattu, mutta 3DMarkin Wild Life Stress Test -ajossa tulos oli vain reilut 55 prosenttia, mikä on huomattavasti huonompi kuin Galaxy S21 Ultran tai ASUS ROG Phone 5:n reilut 67 prosenttia.

Suhteellisen keskivertoisen jäähdytyssuorituskyvyn lisäksi synteettisissä testeissä kohdattiin muutenkin osittain selittämättömän heikkoja tuloksia. Esimerkiksi PCMarkin tulokseksi OnePlus 9 (ja 9 Pro) sai vain vajaat 10700, kun Mi 11 sai samaan aikaan 13033. Toisaalta tulos on linjassa X-tilan ulkopuolella ajettujen ROG Phone 5 -testien kanssa. Myös Sunspider-tulokset jäivät alhaisiksi, minkä lisäksi niidenkin kanssa kohdattiin ohjelmiston outoutta. Tulos oli nimittäin jopa yli 1000 ms, mutta jos sormea piti näytöllä testin ajan, tulos parani oikeammalta kuulostavan 350 ms:n tasolle.

Synteettisten testien tulokset olivat OnePlus 9:llä pääosin vastaavia kuin 9 Prolla, joten tarkemmat tulokset voi katsoa kalliimman sisaruksen testiartikkelista. Ymmärrettävästi grafiikkasuorituskykyä mittaavissa testeissä OnePlus 9 kuitenkin sai parempia tuloksia pienemmän näytön resoluutionsa myötä. Siitä ei kuitenkaan ole useimmissa peleissä iloa, koska puhelin rajoittaa ruudunpäivitysnopeutta 60 hertsiin.

Päivitys 8.7.2021: OnePlus on myöntänyt XDADevelopers-sivustolle, että yritys rajoittaa suorituskykyä tietyissä suosituissa sovelluksissa, kuten Chromessa, akunkeston parantamiseksi, joka saattaa selittää saamamme heikommat tulokset selainpohjaisessa Sunspider-testissä. Lisäksi Geekbench on poistanut OnePlus-mallien tulokset palvelustaan sovellustunnistuksen vuoksi. On kuitenkin toistaiseksi epäselvää johtuuko poikkeuksellisen korkea single-core-testitulos suorituskyvyn keinotekoisesta parantamisesta testissä.

Synteettisten rasitustestien ulkopuolella puhelin pärjäsi Snapdragon 888:aa käyttävältä puhelimelta odotettuun tapaan erinomaisesti. PUBG Mobile oli pelattavissa korkeimmilla Ultra HD -asetuksilla (asetusvalikon korkein UHD on yhä vasta tulossa tarjolle, joten sitä ei ole päästy testijaksolla kokeilemaan) sulavasti.

Akunkeston osalta OnePlus 9 ei onnistunut tarjoamaan mitään poikkeuksellista. Kevyehköllä käytöllä puhelin kesti kaksi vuorokautta, joskin toisen päivän iltana akkua joutui pariin otteeseen hieman jo säästelemään. Kovemmalla käytöllä puhelimen sai laittaa laturiin jo päivän käytön jälkeen. Kesken päivän akkua ei kuitenkaan saatu kertaakaan loppumaan, muttei akunkesto siitä huolimatta onnistunut suoranaisesti vakuuttamaan.

Latausnopeuden osalta OnePlus jatkaa edeltäjämallinsa linjalla ja tarjoaa markkinoiden nopeimpiin kuuluvan 65 watin pikalatauksen suoraan paketissa toimitettavalla verkkovirta-adapterilla. Tyhjästä täyteen puhelin latautuikin jo 39 minuutissa. Vartissa latausta kertyi 38 ja puolessa tunnissa 76 prosenttia. 90 prosenttia saavutettiin 34 minuutissa. Valmistajan 29 minuutista lupauksesta tosin jäätiin jostain syystä ”selvästi”.

5G-nopeuksia kokeiltiin Oulun keskustassa DNA:n verkossa keskiviikkoaamupäivänä. Nopeudet eivät yltäneet aivan parhaimpien joukkoon, vaan jäivät korkeimmillaan vajaan 800 Mbit/s tasolle. Erot eivät kuitenkaan välttämättä olleet puhelimesta johtuvia, vaan voivat olla normaalia seurausta verkkoliitenteen vaihtelevasta ruuhkaisuudesta. Huomion arvoisena seikkana OnePlus 9:n havaittiin roikkuvan aavistuksen tavanomaista hanakammin kiinni 4G-verkoissa, minkä lisäksi nopeustestit jäivät suoraan puhelimen taskusta ottamisen jälkeen usein 4G-tasolle alle 100 Mbit/s luokkaan, vaikka verkkokuvake 5G:tä näyttikin. Toisen testin kohdalla nopeudet sitten palasivat jälleen 5G:n tuttuihin useisiin satoihin megabitteihin sekunnissa.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan OnePlus 9 on hieman ristiriitainen uutuus kiinalaisvalmistajan tuotevalikoimaan. OnePlus 8T:hen nähden hinta on noussut jälleen 700 euron luokkaan, mutta kuitenkaan kaarevareunaista näyttöä ei ole tuotu takaisin. Lisäksi rakenteellisesti edullisempana ratkaisuna OnePlus on päätynyt käyttämään puhelimen kehyksessä lasikuituvahvistettua polymeerimuovia alumiinin sijaan, mikä tuntuu heikennykseltä erityisesti laatutuntumassa, kun ottaa huomioon hinnannousun.

Toisaalta sekä rakennemateriaali että näytön muotoilu ovat pohjimmiltaan makukysymyksiä, eikä niillä ole puhelimen kestävyyden ja suorituskyvyn kannalta suurempaa merkitystä. Kestävyyden kannalta miinukseksi täytyy kuitenkin mainita virallisen IP-luokituksen puute, vaikka OnePlus selvästi jonkinlaista vedenkestävyyttä puhelimeen onkin rakentanut esimerkiksi korttikelkasta löytyvien tiivisteiden muodossa.

Järjestelmäpiiri on päivittynyt odotetusti Snapdragon 888:iin ja sen parina on jo edeltäjistä tutut 8 / 128 Gt tai 12 / 256 Gt muistivariantit. 700 euron hintaluokassa vastaavaa järjestelmäpiiriä ei käytännössä tarjoakaan Suomessa kukaan muu, vaan lähimmät kilpailijat kustantavat ainakin sata euroa enemmän. Muistivarianttien puolesta OnePlus 9 edustaa käytännössä hintaluokan standardia..

OnePlus 9:n tasainen näyttö on periytynyt suoraan 8T:stä. Laadukas AMOLED-paneeli 120 hertsin virkistystaajuudella on miellyttävä käyttää, mutta markkinoiden lippulaivoille se häviää resoluutioltaan ja Pro-malliin nähden adaptiivinen virkistystaajuus on jätetty pois. 1080p-resoluutio ei ole enää terävintä huippua, mutta toisaalta kyseessä on hyväksyttävä kompromissi selvästi useita kilpailijoita edullisemman hinnan tieltä.

4500 mAh:n akku on puhelimen koko huomioiden keskitasoinen ja niin oli testijaksolla myös akunkestokin. Puhelin jaksoi yhdellä latauksella kevyellä käytöllä juuri ja juuri kaksi päivää, mutta usein toisena iltana käyttöä joutui jo miettimään, jotta akku ei loppuisi kesken. Yhden päivän puhelin kesti kuitenkin käytännössä poikkeuksetta. Mitäänsanomattoman akunkeston vastapainona OnePlus tarjoaa kuitenkin markkinoiden nopeimpiin kuuluvan 65 watin pikalatauksen, jolla puhelin latautui tyhjästä täyteen alle 40 minuutissa. Myös langattoman latauksen löytyminen on 700 euron puhelimelle ehdottomasti plussaa.

Kamerajärjestelmän osalta OnePlus 9 osoittautui 700 euron luokassa ihan hyväksi, mutta markkinointihypeen nähden kuitenkin hieman mitääsanomattomaksi. OnePlus 8 Prosta periytynyt suurehko pääkamerasensori tuottaa pääosin asiallista kuvanlaatua, muttei kuitenkaan mitään poikkeuksellista. Kuvankäsittely korostaa myös harmillisen paljon kontrastia. Toisaalta kenties mitäänsanomattoman pääkameran parina ultralaajakulmakamera on ehdottomasti markkinoiden kärkeä, vaikka silläkin on myös pienet heikkoutensa. Myös ultralaajakulmakameraa hyödyntävä makrokuvaus ansaitsee kehut markkinoiden kärkipään kuvanlaadustaan. Videokuvausominaisuuksiltaan puhelin on perushyvää tasoa.

Käyttöliittymänä pyörivä Oxygen OS 11 oli totuttuun tapana sulava ja ulkonäöltään lähes muokkaamaton Android. Valitettavasti käyttöliittymässä on selvästi vielä jonkinlaisia lapsuksia ja esimerkiksi virranhallinta toimi hieman ailahtelevasti. Xiaomi Mi 11:n tasoiseen taustasovelluksen pikatappamiseen OnePlus ei sortunut, mutta siitä huolimatta toisinaan esimerkiksi sähköpostit pakkautuivat ja ilmoitukset tulivat viiveellä.

Päivitystuen osalta OnePlus tarjoaa vanhat tutut kaksi suurta versiopäivitystä ja kolmen vuoden tietoturvakorjaukset. Kyseinen lupaus on yhä Android-markkinoilla hyvä, mutta parannusta voisi jo toivoa, sillä Samsung on viimein nostanut rimaa Android-puhelinten markkinoilla selvästi ylöspäin luvatessaan osalle mallistoaan kolme suurta päivitystä ja neljän vuoden tietoturvakorjaukset.

Kokonaisuudessaan OnePlus 9 on, kuten jo sanottu, hieman ristiriitainen päivitys edeltäjämalliinsa nähden, mutta kuitenkin varsin tasapainoinen puhelin nykymarkkinoille. 700 euron hintaluokassa sillä ei käytännössä ole Suomen markkinoilla kilpailijaa, joka tarjoaisi vastaavan suorituskyvyn samaan hintaluokkaan. Kamerajärjestelmäkin on luokassaan tasapainoinen ilman selvästi heikkoja osa-alueita ja ultralaajakulmakamera puolestaan selvästi markkinoiden parhaimmistoa. Akunkeston ja näytön osalta OnePlus 9 on keskiluokkaa, muttei huono. Kokonaisuudessaan kyseessä on ehdottomasti harkinnanarvoinen laite, jonka kovimmat kilpailijat tarjoavat kenties joiltain osin parempia ominaisuuksia, mutta kuitenkin selvästi korkeampaan hintaan.

Lyhyenä kertauksena loppuun OnePlus 9:n suurimmat eroavaisuudet 200 euroa kalliimpaan Pro-malliin nähden ovat pienempi ja tasareunainen näyttö, pienempi näytön resoluutio, adaptiivisen virkistystaajuuden puuttuminen, komposiittimuovinen runko, IP68-suojauksen puuttuminen, teknisesti vanhempi pääkamera, telekameran puuttuminen, 4K 120 FPS -videokuvaustuen puuttuminen sekä langattoman pikalatauksen puuttuminen.

Plussaa

  • Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky
  • Sulava käyttöliittymä ja nopea 120 hertsin näyttö
  • Langaton lataus
  • Nopea 65 watin pikalataus mukana tulevalla verkkovirta-adapterilla
  • Ultralaajakulmakameran (ja sen myötä myös makrokuvauksen) kuvanlaatu
  • Alert Slider -kytkin

Miinusta

  • Ei virallista IP-luokitusta
  • Ei telekameraa varauksin
  • Erillinen mustavalkokamera on turha
  • Pelien rajoittuminen 60 hertsiin
  • Virranhallinnan outoudet varauksin

 

This site uses XenWord.
;