Testissä Asuksen, Gigabyten ja MSI:n omaan piirilevyyn ja jäähdytysratkaisuun pohjautuvat Radeon RX 5700 XT -custom-näytönohjaimet.

AMD julkaisi uuteen RDNA-arkkitehtuuriin ja Navi 10 -grafiikkapiiriin perustuvat Radeon RX 5700 -sarjan näytönohjaimet myyntiin 7. heinäkuuta ja testasimme io-techissä AMD:n omaan referenssisuunnitteluun perustuvat mallit heti tuoreeltaan. 5700 XT:n hyvää suorituskykyä ja kilpailukykyistä hintaa varjostivat AMD:n oman blower-mallisen jäähdytysratkaisun äänekäs melutaso ja heikko jäähdytysteho.

Noin reilu kuukausi myöhemmin elokuun puolivälissä myyntiin saapuivat ensimmäiset näytönohjainvalmistajien omiin piirilevyihin ja jäähdytysratkaisuihin perustuvat Radeon RX 5700 XT -mallit. Saimme testiin näytönohjaimet Asukselta, Gigabyteltä ja MSI:ltä ja tutustumme tässä artikkelissa niiden ominaisuuksiin, suorituskykyyn, tehonkulutukseen, lämpötilaan ja melutasoon verrattuna AMD:n omaan referenssinäytönohjaimeen.

AMD:n oma referenssinäytönohjain on hinnoiteltu Suomessa tällä hetkellä 449 euroon. MSI:n Evoke OC -malli on noin 30 euroa kalliimpi 480 euron hinnalla, Gigabyten Gaming OC -malli maksaa 50 euroa enemmän noin 500 euron hinnalla ja Asuksen Strix OC -malli jopa 120 euroa enemmän 570 euron hinnalla.

 

Asus ROG Strix Radeon RX 5700 XT OC

Asuksen ROG Strix Radeon RX 5700 XT OC on todella isokokoinen. Näytönohjain on 2,7 korttipaikan korkuinen, pituutta sillä on 30 cm ja painoa jopa 1,4 kg. Jäähdytysratkaisu on varustettu kolmella 90 mm:n Axial-tech-tuulettimella ja rakenne on kyljistä avoin, joten suurin osa ilmasta kiertää takaisin kotelon sisuksiin.

Suomessa Asuksen Strix OC edustaa 570 euron hinnallaan 5700 XT -mallien kalleinta hintatasoa ja on jopa 120 euroa kalliimpi kuin AMD:n referenssinäytönohjain.

Näytönohjaimen takapuoli on suojattu alumiinilevyllä ja se on grafiikkapiirin ja muistien kohdalta lämpötyynyllä kontaktissa piirilevyyn. Takalevyyn on upotettu valaistu ROG-logo.

Näyttöliittiminä tarjolla on kolme Displayport 1.4a-liitintä ja yksi HDMI 2.0b-liitin. Liitinten yläpuoli on rei’itetty lämpimän ilman ulostulolle. Takapuolelta löytyy nappi, josta saa kytkettyä valaistuksen pois päältä sekä BIOS-kytkin, joka on vakiona Performance-tilassa, mutta valittavissa on myös hiljaisempi Quiet-tila.

Piirilevy on varustettu kahdella 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä. Virransyöttö on yhteensä 14-vaiheinen, joista 11 vaihetta pyhitetty grafiikkapiirille ja loput kolme vaihetta muistiohjaimelle ja muisteille. Näytönohjaimen perästä löytyy kaksi 4-pinnistä Fanconnect-liitintä kotelotuulettimille ja RGB-liitin.

Grafiikkapiiri on kontaktissa nikkelöityyn kuparilevyyn, jonka kautta kulkee kuusi lämpöputkea isokokoiseen alumiinirivastoon, johon myös grafiikkapiirin virransyöttö on kontaktissa lämpötyynyllä. Piirilevyn etupuolella muistipiirejä jäähdyttää ja näytönohjaimen rakennetta tukevoittaa alumiinikehikko.

Asuksen Strix OC -malli on asetettu toimimaan grafiikkapiirin osalta 1432 MHz:n perustaajuudella ja 2064 MHz:n Boost-taajuudella. GDDR6-muistit toimivat vakiona eli 14 Gbps:n nopeudella.

Todellisuudessa grafiikkapiirin kellotaajuus heilui 3D-rasituksessa noin 1950 MHz:n tuntumassa ja grafiikkapiirin lämpötila nousi 78 asteeseen. Tuulettimen kierrosnopeus nousi 61 %:iin eli 2150 RPM:ään.

 

 

Gigabyte Radeon RX 5700 XT Gaming OC

Gigabyten Radeon RX 5700 XT Gaming OC on kolmella tuulettimellaan myös isokokoinen, mutta kuitenkin pienempi kuin Asuksen Strix. Näytönohjain on reilun kahden korttipaikan korkuinen, pituutta sillä on 28 cm ja painoa 930 grammaa. Jäähdytysratkaisu on varustettu kolmella 80 mm:n tuulettimella ja rakenne on kyljistä avoin, joten suurin osa ilmasta kiertää takaisin kotelon sisuksiin.

Suomessa Gigabyten Gaming OC edustaa 500 euron hinnallaan 5700 XT -mallien keskitasoa ja on noin 50 euroa kalliimpi kuin AMD:n referenssinäytönohjain.

Näytönohjaimen takapuoli on suojattu alumiinilevyllä ja se on grafiikkapiirin ja muistien kohdalta lämpötyynyllä kontaktissa piirilevyyn.

Näyttöliittimet on kullattu ja tarjolla on kolme Displayport 1.4a-liitintä ja yksi HDMI 2.0b-liitin. Liitinten yläpuoli rei’itetty lämpimän ilman ulostulolle.

Piirilevy on varustettu 6- ja 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä. Virransyöttö on yhteensä 10-vaiheinen, josta seitsemän vaihetta pyhitetty grafiikkapiirille ja loput kolme vaihetta muistiohjaimelle ja muisteille. Näytönohjaimen perästä löytyy kaksi 4-pinnistä liitintä kotelotuulettimille ja RGB-liitin.

Grafiikkapiiri on suoraan kontaktissa viiteen kupariseen lämpöputkeen, jotka taittuvat kolmeen erilliseen alumiinirivastoon. Muistipiirit ja virransyöttö ovat lämpötyynyillä kontaktissa alumiinilevyihin.

Gigabyten Gaming OC -malli on asetettu toimimaan grafiikkapiirin osalta 1427 MHz:n perustaajuudella ja 2054 MHz:n Boost-taajuudella. GDDR6-muistit toimivat vakiona eli 14 Gbps:n nopeudella.

Todellisuudessa grafiikkapiirin kellotaajuus heilui 3D-rasituksessa noin 1875 MHz:n tuntumassa ja grafiikkapiirin lämpötila nousi 71 asteeseen. Tuulettimen kierrosnopeus nousi 46 %:iin eli 1950 RPM:ään.

 

 

MSI Radeon RX 5700 XT Evoke OC

MSI:n Radeon RX 5700 XT Evoke OC on joukon pienikokoisin ja väriltään melko poikkeuksellinen eli kultainen. Näytönohjain on 2,5 korttipaikan korkuinen, pituutta sillä on 23 cm ja painoa 890 grammaa. Jäähdytysratkaisu on varustettu kahdella 90 mm:n tuulettimella ja rakenne on kyljistä osittain suljettu, mutta päädyistä avoin.

Suomessa MSI:n Evoke OC edustaa 480 euron hinnallaan 5700 XT -mallien edullisempaa hintatasoa ja on noin 30 euroa kalliimpi kuin AMD:n referenssinäytönohjain.

Näytönohjaimen takapuoli on suojattu alumiinilevyllä, mutta se ei ole kontaktissa grafiikkapiirin ja muistien kohdalta lämpötyynyllä piirilevyyn.

Näyttöliittiminä tarjolla on kolme Displayport 1.4a-liitintä ja yksi HDMI 2.0b-liitin. Liitinten yläpuoli on rei’itetty lämpimän ilman ulostulolle.

Piirilevy on varustettu 6- ja 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä. Virransyöttö on yhteensä 11-vaiheinen, josta seitsemän vaihetta on pyhitetty grafiikkapiirille ja loput kolme vaihetta muistiohjaimelle ja muisteille.

Grafiikkapiiri on kontaktissa nikkelöityyn kuparilevyyn, jonka kautta kulkee neljä lämpöputkea alumiinirivastoon, johon myös GDDR6-muistit ja grafiikkapiirin virransyöttö ovat kontaktissa lämpötyynyillä. Jäähdytysrivat ovat pitkittäin, joten suurin osa lämpöisestä ilmasta ohjautuu kohti näytönohjaimen etu- ja takaosan ulostuloaukkoja. Erikoisena huomiona kaksi ylintä muistipiiriä on varustettu vain puolikkaalla lämpötyynyllä, vaikka tilaa olisi kokonaisille.

MSI:n Evoke OC -malli on asetettu toimimaan grafiikkapiirin osalta 1447 MHz:n perustaajuudella ja 2095 MHz:n Boost-taajuudella. GDDR6-muistit toimivat vakiona eli 14 Gbps:n nopeudella.

Todellisuudessa grafiikkapiirin kellotaajuus heilui 3D-rasituksessa noin 1900 MHz:n tuntumassa ja grafiikkapiirin lämpötila nousi 68 asteeseen. Tuulettimen kierrosnopeus nousi 73 %:iin eli 2350 RPM:ään.

MSI on julkaissut kotisivuillaan Evoke OC:lle ladattavaksi hiljaisemman Silent-biosin, jonka käyttäjä voi itse asentaa halutessaan näytönohjaimeensa. Sen ansiosta tuulettimien kierrosnopeus laski 2350 RPM:stä noin 2000 RPM:ään (74 -> 63 %), melutaso laski noin kaksi desibeliä, grafiikkapiirin rasituslämpötila nousi neljällä asteella 68 asteesta 72 asteeseen ja kellotaajuudet sekä suorituskyky säilyivät samoina.

 

Suorituskyky 1440p-resoluutiolla

Kaikkien Radeon RX 5700 XT – näytönohjaimien suorituskyky oli vain parin prosentin sisällä toisistaan. Suorituskykyisin testatuista 5700 XT -malleista oli Asuksen Strix OC, joka oli vaivaiset 1,4 FPS:ää eli noin 2 % suorituskykyisempi kuin AMD:n oma referenssinäytönohjain.

Muihin näytönohjaimiin verrattuna Asuksen Strix OC:n suorituskyky jäi Shadow of the Tomb Raiderissa selvästi GeForce RTX 2070 Superin taakse.

 

Tehonkulutus

Tehonkulutusta mitattiin seinästä Etech PM-300 -mittarilla, joka kertoo koko kokoonpanon tehonkulutuksen ilman näyttöä. 3D-rasituksena käytettiin Battlefield V -peliä.

Näytönohjainvalmistajien omien Radeon RX 5700 XT -mallien tehonkulutus oli noin 20-50 wattia korkeampi kuin AMD:n omalla referenssinäytönohjaimella.

 

Lämpötila

Grafiikkapiirin lämpötila mitattiin ajureiden Wattman-välilehden OSD-monitorointityökalulla. 3D-rasituksena käytettiin Battlefield V -peliä.

Siinä missä AMD:n referenssinäytönohjaimella grafiikkapiirin lämpötila nousi rasituksessa 86 asteeseen, kaikilla näytönohjainvalmistajien omilla 5700 XT -malleilla lämpötila pysytteli alle 80 asteessa. MSI:n Evoke OC:llä lämpötila oli 68 astetta, Gigabytellä 71 astetta ja Asuksella lämpötila oli korkein 79 astetta.

 

Melutaso

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän kiinni olevan kotelon kyljestä. Ympäristön melutaso testikokoonpano pois päältä oli 33,3 desibeliä. 3D-rasituksena käytettiin Battlefield V -peliä. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

MSI:n Evoke OC:n alhainen rasituslämpötila selittyy melumittauksisssa sillä se oli 40 desibelin melutasolla yhtä äänekäs kuin AMD:n referenssinäytönohjain. Gigabyten Gaming OC oli testijoukon hiljaisin ja se piti myös lämmöt hyvin kurissa. Myös Asuksen Strix OC oli 37 desibelin melutasollaan miellyttävän hiljainen. Evoke OC:n melutason sai laskettua Silent-biosin avulla siedettävämmäksi, mutta se oli silti hieman äänekkäämpi kuin Gigabyte ja Asus.

 

 

Ylikellotuspotentiaali

Valitsimme ylikellotustesteihin Gigabyten Gaming OC -mallin, joka on hinnaltaan järkevällä tasolla ja jäähdytysratkaisu oli vakiona tehokas ja hiljainen. Ylikellotustesteissä näytönohjain oli asennettuna suljetun Cooler Master Cosmos C700P -kotelon sisälle. Power Limit eli tehonkulutuksen yläraja nostettiin maksimiin eli 5700 XT:llä +50 %:iin ja tuulettimen kierrosnopeus pidettiin Auto-asennossa. Saavutetut kellotaajuudet ovat suuntaa antavia.

Gigabyten Gaming OC -mallilla Navi 10 -grafiikkapiiri saatiin toimimaan vakaasti asettamalla kellotaajuus Wattmanissa 2126 MHz:iin, jolloin se oli todellisuudessa noin 2020 MHz:n tuntumassa. GDDR6-muistit toimivat vakaasti 925 MHz:n kellotaajuudella, joka tarkoittaa 14 -> 14,8 Gbps nopeutta.

Testikokoonpanon tehonkulutus nousi ylikellotettuna 330 watista 371 wattiin eli 41 wattia. Grafiikkapiirin lämpötila nousi ylikellotettuna yhdellä asteella 72 asteeseen ja AMD:n nykyisin ilmoittama lämpöantureiden verkoston maksimiarvo Junction-lämpötila nousi maksimissaan 106 asteeseen. Melutaso nousi yhdellä desibelillä noin 37 desibeliin ja korvakuulolla arvioituna kokoonpanon melutaso säilyi miellyttävän hiljaisena.

Gigabyten Gaming OC:n suorituskyky parani ylikellotettuna 7,1 FPS:llä eli noin 10 %.

 

Loppuyhteenveto

AMD:n heinäkuussa myyntiin saapuneet Radeon RX 5700 -sarjan perus- ja XT-mallit ovat myyneet hyvin, vaikka aluksi tarjolla oli vain AMD:n omaan blower-malliseen jäähdytysratkaisuun perustuvia referenssinäytönohjaimia. Elokuun lopulla kauppojen hyllyille alkoi valua näytönohjainvalmistajien omiin piirilevysuunnitelmiin ja jäähdytysratkaisuihin perustuvia malleja, joiden hintataso on alkaen 465 eurosta aina 570 euroon asti.

Saimme tätä artikkelia varten Radeon 5700 XT -näytönohjaimet Asukselta, Gigabyteltä ja MSI:ltä. Kaikki näytönohjaimet perustuvat valmistajien omiin piirilevysuunnitelmiin sekä jäähdytysratkaisuihin ja ne ovat tehtaalla valmiiksi ylikellotettuja. Edullisin malli on MSI:n Evoke OC, joka on noin 30 euroa AMD:n 450 euron hintaista referenssinäytönohjainta kalliimpi, keskitasoa edustaa Gigabyten Gaming OC noin 50 euroa ja kalleinta vaihtoehtoa Asuksen Strix OC 120 euroa kalliimmalla hinnallaan.

Käytännön testeissä näytönohjaimien välillä ei kuitenkaan nähty kovinkaan suuria eroja. Suorituskyvyn osalta kaikki näytönohjaimet olivat parin prosentin sisällä toisistaan, tehonkulutus kasvoi 30-50 wattia, lämpötila laski alle 80 asteeseen. Gigabytellä ja Asuksella melutaso oli miellyttävän hiljainen, mutta MSI:n Evoke OC:n melutaso oli yhtä äänekäs kuin AMD:n referenssinäytönohjaimella. MSI on reagoinut asiaan julkaisemalla kotisivuillaan ladattavaksi Silent-biosin, joka laskee melutasoa parilla desibelillä siedettävämmäksi ja aina näkyvä vaikutus on neljä astetta korkeampi grafiikkapiirin lämpötila.

Tässä testissä kolmikon voittajaksi nousee Gigabyten Gaming OC -malli erityisesti hiljaisen ja tehokkaan jäähdytysratkaisunsa, järkevän hintatason ja hyvän ylikellotuspotentiaalin ansiosta. MSI:n Evoke OC -malli on 20 euroa edullisempi, mutta vaikka lämmöt pysyvätkin kurissa, sen melutason optimointi on vakiona mennyt täysin pieleen. Asuksen Strix OC -malli on tehdasylikellotettu korkeimmalle, mutta sen suorituskyky oli vain marginaalisesti parempi kuin MSI:llä ja Gigabytellä. Lisäksi Asuksen rasituslämpötila nousi kahdeksan astetta korkeammaksi ja se oli hieman äänekkäämpi kuin Gigabyte. Lisäksi 570 euron hinnallaan Asuksen Strix OC on jo samalla hintatasolla kuin suorituskykyisemmät GeForce RTX 2070 Superit.

This site uses XenWord.
;