io-tech testasi Samsungin suositushinnaltaan edullisimman 5G-älypuhelimen.

Samsung julkisti tammikuun lopulla uuden mallistonsa edullisimmaksi 5G-älypuhelimeksi sijoittuvan Galaxy A32 5G:n. Uutuus toimi samalla seuraajana vuotta aiemmin julkaistulle Galaxy A31:lle. Edeltäjämallin tapaan A32 5G luottaa MediaTekin järjestelmäpiiriin Samsungin oman tuotannon sijaan.

Galaxy A32 5G tuo mukanaan nimensä mukaisesti 5G-verkot ja niitä tukevan Dimensity 720 -järjestelmäpiirin, mutta kenties hieman hämmentävästi puhelimen ominaisuuksia on myös leikattu ja näytön resoluutio on pudonnut 720p-tasolle.

Galaxy A32 5G saapui Suomessa myyntiin helmikuun 12. päivä 279 euron suositushintaan. Värivaihtoehtoja puhelimella on neljä: musta, valkoinen, sininen ja violetti. Testikappaleemme edustaa värivaihtoehdoista viimeisintä. Dimensity 720 -järjestelmäpiirin pariksi Galaxy A32 sisältää 4 Gt RAM-muistia, 64 Gt tallennustilaa ja 5000 mAh:n akun.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan puhelinta saa artikkelin kirjoitushetkellä maaliskuun alkupuoliskolla suositushintaan.

Tässä artikkelissa tutustumme Samsungin Galaxy A32 5G -älypuhelimeen muutaman päivän ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta täyttä testirutiinia lyhyemmässä muodossa. 5G-testiliittymän verkkotestejä varten tarjosi ystävällisesti DNA.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Tavanomaisesta poiketen saimme Galaxy A32 5G:n testiimme ilman myyntipakkausta, minkä vuoksi perinteiset kuvat paketista ja sen sisällöistä puuttuvat. Puhelin kuitenkin toimitetaan Samsungille tyypillisessä valkoisessa pakkauksessa, jonka päällä on värillinen kuva itse laitteesta. Pakkaukseen kuuluu itse puhelimen lisäksi korttikelkan avaustyökalu, 15 watin verkkovirta-adapteri USB Type-A liitännällä, USB Type-A -> Type-C -kaapeli, perinteiset pikaohjelappuset ja joustava läpikuultava suojakuori.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Edestä katsottuna Galaxy A32 5G näyttää aavistuksen vanhentuneelta. Näkymää peittää suurimmaksi osaksi näyttö, jonka ylälaitaa rikkoo nykyisin jo hieman vanhahtava pisaralovi, minkä lisäksi näyttöä kiertävät laidat ovat joka suunnasta suhteellisen paksut.

Myös takana menneisyyden tuulet puhaltavat jossain määrin, nimittäin erillisen kamerasaarekkeen sijaan Galaxy A32 5G:n takakamerat on sijoitettu allekkain erillisiksi yksiköikseen. Etupuolen antaman vanhahtavan vaikutelman sijaan tämä kuitenkin on omalla tavallaan virkistävä tuulahdus nykymarkkinoilla ja saakin puhelimen erottumaan ulkonäöltään muiden laitteiden massasta.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 164,2 x 76,1 x 9,1 mm
  • Paino: 205 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 81,6 %

Ulkomitoiltaan Galaxy A32 5G on suurikokoinen puhelin. 6,5-tuuman näyttö yhdessä selvästi paksuhkojen reunojen kanssa tekee puhelimesta jopa haastavan käsitellä yhdellä kädellä. Erityisesti leveyssuunnassa puhelin tuntuu kookkaalta. Vastaavan kokoisella näytöllä varustettuun OnePlus Nord N10:een verrattuna Samsung on 1,2 mm korkeampi, 1,4 mm leveämpi ja 0,1 mm paksumpi. Painoakin Galaxy A32:lla on peräti 15 grammaa enemmän.

 

Pelkkien ulkomittojen lisäksi A32 5G:n kookasta käsituntumaa selittää myös sen muotoilu. Pyöristettyjä kylkiä lukuun ottamatta Galaxy A32 5G luottaa tasaisiin pintoihin, eikä sen kummemmin näyttö kuin takakuorikaan kaareudu laitoja kohden laisinkaan. Tasapintainen takakuori on sinällään tyylikkään näköinen, mutta valitettavasti sen seurauksena puhelin on suhteellisen haastava käyttää yhdellä kädellä.

Materiaaleiltaan puhelin on näytön suojalasia lukuun ottamatta muovia. Laitetta kiertävät kehykset jäljittelevät ulkonäöltään metallia ja tuntuvat muovisuudestaan huolimatta jykeviltä. Takakuori puolestaan on kiiltävää lasia jäljittelevää muovia, joka ansaitsee kehut luokassaan jykevästä tuntumasta ja vähäisestä pölyn keräämisestä. Valitettavana miinuksena tämän hintaluokan laitteelle Samsung ei ole määritellyt näytön suojalasia tarkemmin. Useat tämän hintaluokan kilpailijat tarjoavat tunnettuja Corningin Gorilla Glass -laseja. Virallista IP-luokitusta laitteella ei ole, kuten ei myöskään muita lupauksia minkäänlaisesta vedenkestävyydestä.

Päädyissään Galaxy A32 5G tarjoaa tavanomaisen kattauksen. Pohjan USB Type-C -liitäntä tukee USB 2.0-nopeuksia ja sen oikealla puolella on monokaiutin. Yhden kaiuttimen ratkaisu ei tässä hintaluokassa ole mitenkään poikkeuksellinen, mutta nykyisin yhä useammat edullisetkin puhelimet ovat tarjonneet stereokaiuttimia.

USB-liitännän vasemmalla puolella sijaitseva 3,5 mm:n kuulokeliitäntä puolestaan kykenee ajamaan suhteellisen vaikeasti soitettavia AKG K612 Pro -kuulokkeita kohtalaisen kovalla äänenvoimakkuudella. Yläpääty Galaxy A32:ssa on tyhjä lukuun ottamatta toisen puhelimen mikrofoneista sisältävää reikää.

Näytön ylälaidan pisaraloveen sijoitettu 13 megapikselin etukamera on suhteellisen laajakulmainen. Vakioasetuksillaan se on rajatussa tilassa yksilökuvaamista varten, mutta nappia painamalla täyden kuvapinta-alan saa käyttöön. Kamera kykenee hyvässä valaistuksessa kiitettävään jälkeen. Kuvaan kertyy hyvin yksityiskohtia ja värintoisto on miellyttävää. Hämärässä yksityiskohtien määrä vähenee nopeasti ja kuvanjäljestä tulee varsin pehmyttä.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,5” TFT-näyttö
  • 20:9-kuvasuhde, 720 x 1600 pikseliä, 270 PPI

Kuten aiemmin mainittiin, on Samsung tehnyt 5G-verkkojen mukaan tuomisen myötä myös heikennyksiä edeltäjämalliin nähden – näytön resoluutio on pudonnut 1080p:stä 720p:hen. Käytännössä 720p-resoluutio ei ole missään nimessä hyvä suoritus enää lähes 300 euron puhelimelta etenkään, kun esimerkiksi 170 euron hintainen Poco M3 sisältää 1080p-näytön. Toinen heikennys näytössä on tapahtunut paneeliteknologiassa, jossa on siirrytty Samsungin perinteisestä Super AMOLEDista tavanomaiseen TFT-paneeliin. Käytännössä tämä näkyy suoraan heikentyneenä mustan tasona.

Alentunut resoluutio on myös havaittavissa 6,5-tuumaisessa näytössä ja 270 PPI:n tarkkuus alkaa olla nykypäivän mittapuulla jo huomattavan heikko. Erityisen harmillisen resoluution pudotuksesta tekee virkistystaajuudenkin jääminen vain 60 Hz:n tasolle. Alle 300 euron hintaluokassa on kuitenkin nykypäivänä jo kilpailijoita, jotka tarjoavat sekä suuremman resoluution että korkeamman virkistystaajuuden.

Muilta osin näyttö kuitenkin osoittautui testijaksolla toimivaksi. Värintoisto on luonnollista, eivätkä mitkään värit vaikuta ylikorostuvan, mutta valkotasapaino vaikuttaisi kallistuvan viileään. Miinusta Samsungille on annettava täydestä väriasetusten puutteesta, minkä myötä esimerkiksi viileää valkotasapainoa ei ole edes mahdollista korjata. Katselukulmiltaan näyttö on hyvä, mutta ylhäältä ja alhaalta päin katsellessa kuva tummenee havaittavasti. Yleisesti kirkkaudeltaan näyttö osoittautui testijaksolla jotakuinkin riittäväksi, mutta kirkkaassa kevätauringon paisteessa näytöstä oli jo haastavaa saada selvää.

Samsung luottaa Galaxy A32 5G:ssä taiwanilaisen MediaTekin Dimensity 720 -järjestelmäpiiriin oman tuotantonsa sijaan. Nykyaikaisella seitsemän nanometrin prosessilla valmistettava Dimensity 720 tarjoaa integroidun 5G-modeemin ja kahdeksanytimisen prosessorin, jossa on kaksi Cortex-A76-tehoydintä ja kuusi vähävirtaisempaa Cortex-A55-ydintä.

Lähes 300 euron hintaisessa puhelimessa Dimensity 720 ei onnistu olemaan erityisen hyvä piiri ja esimerkiksi edullisemmassa Redmi Note 9T:ssä sisällä on pykälän korkeammalle sijoittuva Dimensity 800U, johon verrattuna Dimensity 720:n tehoydinten kellotaajuudet ovat alhaisemmat, mutta muilta osin piirit ovat lukujen valossa yhtenevät.

Qualcommin tuotantoon verrattuna Dimensity 720 puolestaan sijoittuu myös OnePlus Nord N10:stä löytyvän Snapdragon 690 5G:n alapuolelle prosessorisuorituskyvyssä, mutta ainakin teoriassa grafiikkasuorituskyvyssä sen pitäisi olla suhteellisen tasavertainen tai tehokkaampi Dimensity 800U:n tapaan.

RAM-muistia Samsung sisältää 4 Gt ja tallennustilaa 64 Gt. Lukemat ovat varsin tavanomaisia, mutta erityisesti tallennustilaa soisi suositushinnassa olla jo tuplatkin. 5000 mAh:n akku ei nykypäivänä ole enää mitenkään poikkeuksellisen suuri, mutta kuitenkin hyvän kokoinen ja se on ladattavissa tavanomaisella 15 watin teholla.

Yhteysominaisuuksien osalta Galaxy A32 5G:llä on pullat melko hyvin uunissa. 5G-yhteyksien lisäksi puhelimen LTE-yhteyksien nopeus on Cat.16 -tasolla, mikä on tämän hintaluokan laitteelle hyvä suoritus. Muilta osin Galaxy A32 5G tarjoaa hintaluokalleen tyypillisen kattauksen ja se tukee Wi-Fi 5:tä, Bluetooth 5.0:aa sekä NFC:tä.

Kyljen virtapainikkeeseen sijoitettu sormenjälkilukija toimi testijakson aikana nopeasti ja moitteetta.

Tekniset ominaisuudet:

  • MediaTek Dimensity 720 -järjestelmäpiiri (MT6853 2 x 2,0 GHz Cortex A-76 + 6 x 2,0 GHz Cortex A-55 CPU, Mali-G57 MC3 GPU)
  • 4 Gt RAM-muistia
  • 64 gigatavua tallennustilaa (vapaana n. 49 Gt), microSD-korttipaikka (max. 1 Tt)
  • 5G, SA/NSA, sub 6 GHz
  • LTE Cat.16 (1024/75), Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac (Wi-Fi 5), Dual Band, Bluetooth 5.0, (A)GPS, GLONASS, Galileo, BDS, NFC
  • Sormenjälkilukija kyljen virtapainikkeessa, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
  • 5000 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 15 watin latausnopeus

 

Kamera

Kuten aiemmin mainittiin, Samsung on onnistunut tuomaan raikkaan tuulahduksen menneisyyden muotoilukielestä kameraratkaisuunsa. Galaxy A32 5G:n kamerat sijaitsevat allekkain puhelimen vasemmassa yläkulmassa ilman erillistä kamerasaareketta täysin omina hieman puhelimen takakuoren pinnasta ylös nousevina linsseinään. Kamerat nousevat puhelimen pinnasta sen verran, että puhelin voi keikkua aavistuksen sitä pöydällä käytettäessä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin pääkamera (1/2”, 0,8 um pikselikoko), f1.8, automaattitarkennus
  • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/4”, 1,12 um pikselikoko), f2.2
  • 5 megapikselin makrokamera, f2.4
  • 2 megapikselin syvyystietokamera, f2.4
  • 13 megapikselin etukamera, f2.2
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS / 1080p 30 FPS, hidastusvideo: 720p 120 FPS

Kamerakattaukseltaan A32 5G muistuttaa edeltäjäänsä. 48 megapikselin pääkamera ottaa totuttuun tapaan 12 megapikselin lopputuloksia, mutta myös täyden resoluution kuvien ottaminen on mahdollista. 8 megapikselin ultralaajakulmakamera on varustettu hintaluokalleen tyypilliseen tapaan kiinteällä tarkennusetäisyydellä samoin kuin myös luokassaan melko korkean resoluution tarjoava 5 megapikselin makrokamera.

Edeltäjäänsä nähden heikennyksen kamerajärjestelmä kohtaa syvyystietokamerassa – resoluutio on pudotettu viidestä megapikselistä kahteen megapikseliin. Käytännössä kyseessä ei ole erityisen merkittävä leikkaus, sillä syvyystietokamera kerää nimensä mukaisesti syvyystietoa digitaalisen bokeh-efektin luomista varten, eikä sitä voi käyttää kuvaamiseen yksinään.

Videokuvausta Galaxy A32 5G tukee korkeimmillaan 4K 30 FPS tasolla. Hämmentävästi puhelin ei tue 60 FPS -kuvausta laisinkaan, vaan 4K:n lisäksi tuettuna on vain 30 FPS kuvaus 1080p- tai 720p-resoluutioilla ja 120 FPS:n hidastusvideo 720p-resoluutiolla.

Galaxy A32 5G:n kamerasovellus on tuttu valmistajan aiemmistakin puhelimista. Kuvaustilat löytyvät etsinnäkymän oikealta puolelta ja niiden välillä voi vaihtaa joko suoraan nimestä painamalla tai etsinnäkymästä vetämällä. Sovellus on helppokäyttöinen ja positiivisena puolena myös muokattavissa, sillä ”Lisää”-valikon takaa löytyviä kuvaustiloja on siirrettävissä pikavalittaviksi.

Kamerasovellukselle on kuitenkin annettava miinusta selvästä bugisuudesta. Jos kuvausnäkymästä yrittää mennä ”Lisää”-valikkoon kuvan ottamisen jälkeen, piirtyy se usein tyhjänä. Kuvakkeet valikkoon saa ilmestymään käymällä valikosta kerran pois ja siirtymällä jälleen takaisin. Sama bugi toistui jatkuvasti, eikä sille löytynyt testijaksolla korjauskeinoa. Kamerasovellus myös kaatui pariin otteeseen yökuvatilassa kuvatessa. Lyhyen testijakson puitteissa kaatuilua ei saatu kuitenkaan tuon yhden pakkasyön jälkeen toistettua.

Hyvässä valaistuksessa Galaxy A32 5G:n pääkamera tuottaa luokassaan hyvää jälkeä. Värit toistuvat eläväisinä ja luonnollisina ilman suurempaa ylikorostuneisuutta. Kuviin myös kertyy hyvin yksityiskohtia ilman häiritsevää jälkiterävöitystä. Dynamiikkakin on kohdillaan, eivätkä varjot tummu umpeen tai kirkkaat alueet pala puhki kuin harvoin.

Hämärässäkin puhelin pärjää kohtuullisesti, mutta rajat tulevat selvästi vastaan. Värintoisto heikkenee hyvään valaistukseen nähden havaittavasti. Samoin käy myös kuvien yksityiskohtaisuudelle. Tummille alueille tulee haastavimmissa tilanteissa suhteellisen helposti havaittavaa kohinaa. Dynamiikan osalta tulos on perinteinen – kaupunkiympäristön kirkkaat valot palavat käytännössä poikkeuksetta puhki hämärässä maisemassa.

Galaxy A32 5G:n 8 megapikselin ultralaajakulmakamera tuottaa värintoistoltaan samankaltaista jälkeä pääkameran kanssa ollen eläväistä ja suhteellisen luonnollista. Matalampi resoluutio näkyy kuitenkin yksityiskohtien määrässä ja valitettavasti ultralaajakulma ylikorostaa kontrastia ja terävöitystä huomattavan paljon. Pienemmällä näytöllä tämä voi saada kuvat näyttämään tarkemmilta, mutta suuremmalta näytöltä katsottuna käsittely erottuu selvästi ja kuvat näyttävät epärealistisilta. Dynamiikaltaan ultralaajakulmakamera on pääkameraa heikompi, mutta kuitenkin päivänvalossa kohtalaisen hyvä.

Hämärässä ultralaajakulmakameran suorituskyky romahtaa, kuten useimmilla muillakin tämän hintaluokan puhelinkameroilla. Yksityiskohtien määrä alkaa heikentyä ja kuvista tulee pehmeitä. Myös dynamiikan rajat tulevat selvästi vastaan ja kirkkaat alueet palavat erittäin voimakkaasti puhki. Värintoistokin heikkenee. Kuviin kertyy jonkin verran kohinaa, muttei se kuitenkaan ole erityisen häiritsevää.

Samsung Galaxy A32 5G tukee myös erillistä yökuvatilaa, joka ottaa kuvia parin sekunnin ajan ja parsii otetuista kuvista kasaan lopullisen otoksen pyrkien parantamaan hämärimpien tilanteiden valotusta ja yleistä dynamiikkaa. Tila on hyvin hillitty, eikä se pyri luomaan yöstä päivää.

Pääkameralla yökuvatilan jälki on hyvin ailahtelevaa – toisinaan se onnistuu parantamaan dynamiikkaa selvästi luoden tasapainoisia lopputuloksia ja toisinaan jälki puolestaan on lähes huomaamatonta. Joskus yökuvatilassa kuviin muodostuu jopa perustilaa enemmän ja suurempaa kohinaa, mikä heikentää lopputulosta, vaikka dynamiikka paraneekin.

Ultralaajakulmakameralta yökuvatila onnistuu parantamaan dynamiikkaa, minkä myötä kirkkaat alueet eivät pala enää puhki samoissa määrin kuin perustilassa ja varjoisille alueille tulee havaittavasti enemmän yksityiskohtia. Värintoistossa eroja ei kuitenkaan juurikaan tapahdu, minkä myötä kuvista tulee hieman valjuja.

Samsungin 5 megapikselin makrokamera kuuluu markkinoiden tarkempaan kastiin, joskin onneksi kahden megapikselin makrokamerat ovat yleisestikin olleet vähenemään päin. Valitettavasti Galaxyn makrokamera ei kuitenkaan jokaisella osa-alueella onnistu nousemaan edukseen, sillä siitä puuttuu automaattitarkennus. Sen sijaan kamera käyttää kiinteää tarkennusta noin 3 cm päähän, minkä myötä kuvaustilanteessa kuvaajan sijoittuminen on kriittistä tarkan kuvan saamisen kannalta.

Kuvanlaadultaan kamera on luokassaan hyvä. Värintoisto on miellyttävä, kuviin kertyy hyvin yksityiskohtia, eikä niissä ole nähtävissä liiallista jälkikäsittelyä. Värintoisto kuitenkin heikkenee nopeasti valaistuksen vähentyessä.

Videokuvausta Galaxy A32 5G tukee korkeimmillaan 4K-resoluutiolla 30 FPS:n nopeudella. Samsungin edullisemmille laitteille jo tyypillisesti, mutta silti yleisten markkinoiden kannalta hämmentävästi puhelin ei tarjoa laisinkaan 1080p 60 FPS -vaihtoehtoa videokuvaukseen. 4K-videoon puhelin onnistuu keräämään hyvin yksityiskohtia ja kuva on tarkkaa. Värit ovat eläväiset, mutta hieman ylikorostuneet. Kontrastissa puolestaan on erittäin voimakas korostus, minkä myötä aurinkoisen kevätpäivän varjot tummuvat helposti umpeen. Valitettavasti 4K-video on erittäin kiikkerää, jos kuvaaja liikkuu laisinkaan, sillä 4K-resoluutiolla elektroninen kuvanvakain ei ole käytettävissä.

Full HD -videoon kuvanvakain on käytettävissä. Jäljeltään vakain tekee kohtuullista jälkeä ja se onnistuu suhteellisen hyvin tasoittamaan kävelystä seuraavia tärinöitä. Valitettavasti videon resoluution laskun myötä kuvan yksityiskohtaisuus heikkenee selvästi. Värintoisto ja kontrasti eivät korostu yhtä vahvasti kuin 4K-tilassa, joten värintoisto kokonaisuudessaan jopa hieman luonnollisempaa.

Ultralaajakulmakamera tukee korkeimmillaan 1080p 30 FPS -tasoista videota. Ultralaajakulmakameralla kuvanvakain ei toimi yhtä hyvin kuin pääkameralla, minkä lisäksi värit ja kontrasti korostuvat selvästi ja varjot tummuvat helposti umpeen. Yksityiskohtia ultralaajakulmakameran videokuvaan kertyy pääkameran 1080p-tilaan verrattuna vähemmän ja lopputulos jääkin hieman suttuiseksi.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Samsungin Galaxy A32 5G:n sisällä on tuorein Android 11 -käyttöjärjestelmä yhdessä valmistajan oman One UI 3.1 -käyttöliittymän kanssa. Tietoturvapäivitykset olivat testijaksolla maaliskuun alkupuoliskolla tammikuun tasolla, joten laitetta voi pitää suhteellisen hyvin ajantasaisena. A32 5G kuuluu myös Samsungin uuden neljän vuoden tietoturvapäivityslupauksen piiriin, minkä myötä puhelimen tuki ei ole ihan hetkeen myöskään loppumassa. Suuren Android-versioiden suhteen päivityslupaus on kaksi vuotta, eli puhelimen pitäisi päivittyä Android 13:een saakka.

Galaxy A32 5G yltääkin siis hintaluokassaan huipulle päivitystukensa osalta. Käytännössä tuen kanssa kilpailevatkin vain Samsungin omat kalliimmat mallit, jotka saavat neljän vuoden tietoturvapäivitysten lisäksi kolme suurta Android-päivitystä.

One UI 3.1 kysyy asennusvaiheessa lisäsovellusten asennuksesta, joten käyttäjällä on suhteellisen vapaat kädet sen suhteen, mitä Samsungin omia lisäyksiä puhelimeensa haluaa. Ilman yhdenkään itse valittavan lisäsovelluksen asennusta Samsungin omia sovelluksia asentuu suhteellisen pieni määrä. Kolmannen osapuolen sovelluksista esiasennettuna ovat Facebook ja Netflix. Kohtalaisen vähäisestä esiasennettujen sovellusten määrästä huolimatta pieni miinus Samsungille on annettava siitä, ettei niitä voi Facebookia lukuun ottamatta poistaa. Hieman hämmentävästi myös Netflix-sovellus on laitteessa jäädäkseen ja sen voi vain ”poistaa käytöstä”, jolloin itse tiedostot säilyvät puhelimessa, mutta sovelluskuvake häviää valikoista.

Kuten jo aiemmin mainittiin Dimensity 720 -järjestelmäpiiri ei enää 280 euron luokassa ole erityisen kova suoriutuja. Tämä näkyi myös puhelimen päivittäisessä käytössä. Kamerasovelluksen bugien lisäksi myös muualla käyttöliittymässä liikkuminen osoittautui hintaluokan odotuksia hitaammaksi ja sovellusten käynnistysajat suhteellisen pitkiksi. Osittain syy voi olla myös käyttöjärjestelmän optimoinnissa, mutta lopputuloksena käytettävyys ei ole järin hyvällä tasolla.

Pelaamiseen Dimensity 720 sopii paremmin, kuin yleisestä suorituskyvystä olisi kenties odotettavissa. Dimensity 800U:n kanssa jaetun grafiikkapiirin ja Galaxy A32 5G:n näytön alhaisen resoluution myötä PUBG Mobile antoi valittavaksi korkeimmillaan kolmanneksi alimman HD-tason, jolla peli myös pyöri pelattavasti.

Akunkeston osalta lyhyen testijakson perusteella on vaikea sano mitään lopullista, mutta puhelin tuntui kestävän käyttöä hyvin. Yhden peruskäytön lisäksi suorituskykytestien ajoa ja kameralla testikuvien ottamista sisältävän päivän aikana näytön päälläoloaikaa kertyi reilut kaksi tuntia ja akkua oli illalla jäljellä yhä 68 prosenttia. Yön aikana akku putosi 64 prosenttiin. Seuraavan käytöltään kevyemmän päivän puhelin kesti helposti akun näyttäessä illalla 44 prosenttia. Näytön päälläoloaikaa kertyi yhteensä reilut kolme ja puoli tuntia. Kokonaisuudessaan 5000 mAh:n akku vaikuttaisikin tarjoavan puhelimelle hyvät toiminta-ajat ja kaksi päivää on saavutettavissa helposti. Kolmenkin päivän yli puhelin todennäköisesti jaksaisi helposti, ainakin jos käyttö ei ole erityisen raskasta.

Oikean myyntipakkauksen puutteen myötä testikappaleemme mukana ei tullut myöskään virallista paketissa toimitettavaa verkkovirta-adapteria. iPadin 18 watin laturi tunnistui kuitenkin puhelimelle pikalatausta tukevaksi ja sillä laite latautui tyhjästä vajaassa kahdessa ja puolessa tunnissa (2h 21 min). Vartissa latausta kertyi 12, puolessa tunnissa 24 ja tunnissa 47 prosenttia. 90 prosenttia kapasiteetista täyttyi vajaassa kahdessa tunnissa (1h 57 min)

5G-testit ajoimme DNA:n verkossa Oulun keskustassa. Galaxy A32 5G pärjäsi 5G verkossa hyvin ja ylsi noin 750 Mbit/s latausnopeuksiin 4G-verkon ollessa samoihin aikoihin varsin tukkoinen ja latausnopeuden jäädessä vain kymmenesosaan eli 75 Mbit/s tasolle. 4G-verkon ruuhkaisuus näkyi myös lähetysnopeuksissa niiden jäädessä reiluun 25 megabittiin sekunnissa, kun taas 5G-verkossa megabittejä siirtyi sekunnissa yli 120.

 

Yhteenveto

Galaxy A32 5G sijoittuu Samsungin malliston edullisimmaksi 5G-puhelimeksi, mutta tästä huolimatta laite ei onnistu olemaan erityisen edullinen. Suoraan suositushinnallaan Galaxy A32 5G:n alapuolelle sijoittuu muun muassa kiinalaisen Xiaomin Redmi Note 9T. Hintojen laskun myötä vastaavaan 280 euron hintaluokkaan on pudonnut ainakin artikkelin kirjoitushetkellä myös Samsungin oma tehokkaampaa rautaa ja huomattavasti paremman näytön sisältävä Galaxy A51 5G.

Fyysiseltä rakenteeltaan puhelin tuntuu jämäkältä ja on sinällään laadukas, mutta lähemmällä tarkastelulla puhelimen rakennemateriaaliksi paljastuu niin takakuoren kuin myös kylkien osalta muovi, mikä ei suoranaisesti huou laatuvaikutelmaa enää yli 250 euron hintaluokassa. Täysin muovinen rakenne ei toki ole mitenkään poikkeuksellinen, mutta joko lasin tai metallin käyttäminen edes takakuoren tai kylkien rakenteessa voisi olla jo toivottavaa.

Sisällä jylläävä Dimenisty 720 puolestaan on 280 euron suositushinnassa jo pienoinen pettymys. Aiemmin mainittu 250 euron suositushinnan ja peräti 199 euron Early Bird -kampanjalla myyntiin tullut Redmi Note 9T sisältää pykälän tehokkaamman Dimensity 800U:n kun taas Samsungin oma hintaa markkinoilla jo pudottanut Galaxy A51 5G tarjoaa Snapdragon 765 -sarjalaisten kanssa tasaväkisesti kilpailevan Exynos 980:n. Myös Snapdragon 765-laitteita on nykyisin saatavilla alle 300 euron hintaluokassa.

Järjestelmäpiirin lisäksi hintaluokkansa alapuolelle puhelin iskee myös näyttönsä osalta – 720p-resoluutiota ei odottaisi enää kohtaavan 280 euron hintaluokassa, varsinkaan kun näytön virkistystaajuuskin jää tavanomaiseen 60 hertsiin. Näytön toivoisikin olevan vähintään 1080p-resoluutioinen, eikä korkeammasta virkistystaajuudestakaan mitään haittaa olisi, sillä nykyään vastaavassa tai edullisemmassa hintaluokassa kilpailevat myös 90 hertsin näytön tarjoavat Motorola Moto G 5G Plus ja OnePlus Nord N10 sekä 120 hertsin näytön sisältävä Xiaomi Mi 10T Lite.

Positiivisena huomiona 5000 mAh:n akku tuntui lyhyen testijakson perusteella riittävän erinomaisesti. Puhelin kesti kovemmallakin rasituksella synteettisten testisovellusten kanssa yhden kokonaisen päivän pudottamatta edes alle 60 prosentin. Kahdestakin päivästä puhelin selviytyi leikiten.

Kameroiden osalta Galaxy A32 5G pärjäsi suhteellisen hyvin. Pääkamera tuottaa hyvässä valaistuksessa kiitettävää jälkeä. Hämärässä suorituskyky heikkenee, muttei kuitenkaan hintaluokassaan poikkeuksellisen paljon. Myös makrokamera tuottaa hyvää kuvaa, mutta valitettavasti automaattitarkennuksen puute hankaloittaa kuvaamista. Ultralaajakulmakamera puolestaan osoittautui pienoiseksi pettymykseksi liiallisine terävöityksineen.

Käyttöjärjestelmänä puhelimessa toimii Samsungin oma One UI 3.1, joka peittää vakiokuntoisen Androidin kattavasti alleen ja siten jakanee ulkonäöllisesti ihmisten mielipiteitä. Valitettavasti käyttöliittymän toiminnalle on annettava suoraan myös suuri miinus, sillä joko laitteen optimointi on selvästi jäänyt puolitiehen tai sisällä sykkivä rauta on liian heikkoa, sillä puhelin hidastelee huomattavasti enemmän kuin tämän luokan laitteelta olisi odotettavissa. Yleistuntumaltaan käyttöliittymän sisällä pyöriminen muistuttaakin enemmän viime aikoina testattuja alle 200 euron puhelimia kuin lähes 300 euron laitetta.

Toisaalta Samsung ansaitsee ohjelmistopuolelta myös kehut, sillä Galaxy A32 5G kuuluu neljän vuoden tietoturvapäivityslupauksen piiriin. Puhelimelle on luvattu myös kahden vuoden suuret Android-versiopäivitykset, minkä myötä puhelimen tuki on hintaluokkansa parhaimmistossa. Valitettavasti erinomaisen tuen merkitystä syö kaikin puolin paremman Samsung Galaxy A51 5G:n nykyinen hinta, sillä myös kyseinen laite saa neljän vuoden tietoturvapäivitykset, mutta lisäksi luvattuna on kolme suurta Android-versiopäivitystä. Galaxy A32 5G toki toimitetaan suoraan tuoreemmalla Android 11:lla, mutta A51 5G:n pidemmän tuen myötä sen versiopäivitystuki yltää käytännössä yhtä pitkälle.

Kokonaisuudessaan Galaxy A32 5G osoittautuikin erityisesti suositushinnallaan pettymykseksi, joka ei kyennyt merkittävästi vakuuttamaan lähes millään osa-alueella. Laitteen suurimmat edut ovat hyvä tietoturvapäivitystuki ja varauksin muotoilu, sillä puhelimen takakuori on ainakin allekirjoittaneelle miellyttävä tuulahdus menneisyydestä nykyisten keskenään samankaltaisten kamerasaarekkeiden keskellä. Kuitenkin ulkonäköä lukuun ottamatta käytännössä kaiken saman ja enemmän tarjoaa muun muassa korealaiskonsernin oma Galaxy A51 5G. Todennäköisesti Galaxy A32 5G tulee pudottamaan hintaa tulevaisuudessa, kuten Samsungin A-sarjan puhelimilla on ollut monesti tapana. Siitäkin huolimatta, ellei puhelimen suorituskyky parane päivitysten myötä, on laitteen suositteleminen haastavaa, jos hinta ei ala ykkösellä.

Plussaa

  • Neljän vuoden tietoturvapäivitykset ja kaksi suurta Android-päivitystä
  • Hyvä akunkesto
  • Nopeat mobiiliyhteydet (5G & Cat.16 LTE)

Miinusta

  • Hinta
  • Käyttöliittymän hidastelut
  • Puhelin ei tue 1080p 60 FPS -videokuvausta
  • Digitaalinen kuvanvakain ei ole käytettävissä 4K 30 FPS -videokuvauksessa
  • 720p-näyttö 60 Hz:n virkistystaajuudella

Huomionarvoista:

  • Puhelimen kulmikas muotoilu yhdessä suurehkojen ulkomittojen kanssa haastavoittaa laitteen käyttämistä yhdellä kädellä

 

This site uses XenWord.
;