io-tech testasi Samsungin keskihintaluokkaan sijoittuvan Galaxy A71:n

Samsung uudisti viime vuonna puhelinkatalogiaan laajentamalla Galaxy A-sarjan kattamaan laajemman hintahaitarin ja korvaamalla samalla muun muassa edullisemman J-sarjan. Uuden A-sarjan ensimmäinen julkaisu oli Galaxy A50, joka osoittautui varsin onnistuneeksi myyntihitkiksi ollen Samsungin vuoden 2019 myydyin älypuhelin Suomessa operaattorien myyntilistoilla. Vuoden myydyimpien puhelinten joukossa oli myös useita muita Galaxy A-sarjaan kuuluvia malleja.

Joulukuussa Samsung julkisti ensimmäiset vuoden 2020 seuraajat menestyneelle A-sarjalle. Myyntimenestyksensä, Galaxy A50:n, seuraajan A51:n lisäksi Samsung esitteli jatkajan myös toiselle hyvin menestyneelle mallille, keskihintaluokassa kilpailleelle A70:lle A71:n muodossa. Galaxy A71 saapui myyntiin Suomessa helmikuun puolessa välissä 479 euron suositushintaan kolmena värivaihtoehtona: hopeanvärisenä Prism Crush Silverinä, sinisenä Prism Crush Bluena ja mustana Prism Crush Blackinä, jota myös io-techille testiin saapunut kappale edustaa.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan Galaxy A71 on artikkelin kirjoitushetkellä saatavilla Suomessa edullisimmillaan noin 460 euron hintaan, eli vajaa kaksikymmentä euroa suositushintaa edukkaammin.

Perehdymme tässä artikkelissa Galaxy A71 -puhelimeen noin kahden viikon ympärivuorokautisen testijakson pohjalta käyden läpi laitteen ominaisuuksia ja käyttökokemuksia.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Galaxy A71 toimitetaan valkoisessa pahvipakkauksessa, jonka päältä löytyy muista A-sarjalaisista tuttuun tyyliin suurikokoinen värillinen kuva sisältä löytyvästä puhelimesta, laitteen mallinimi ja Samsungin logo.

Pakkauksen sisällä toimitetaan puhelimen lisäksi USB Type-C -kaapeli, 25 watin verkkovirta-adapteri, korttikelkan irrotustyökalu, tulppamalliset nappikuulokkeet sekä pikakäyttöohjeet ja tuotetiedot. Mielenkiintoisena yksityiskohtana ainakin testikappaleen mukana toimitettiin lisäksi lappunen laitteen aluelukosta, jonka mukaan Euroopasta ostettu laite saattaa vaatia eurooppalaisen SIM-kortin. Vastaavia on nähty myös aiemmin Samsungin puhelimissa ja se liittyy Knox-tietoturvaominaisuuteen.

 

Rakenne, materiaalit ja käsituntuma

Heti ensisilmäyksellä Galaxy A71 on tunnistettavissa Samsungin puhelimeksi ja mallisarjansa edustajaksi. Etupuolta hallitsee lähes laidasta laitaan yltävä näyttö, jonka eheyttä rikkoo ainoastaan valmistajan viimeaikaisista huippumalleista tuttu kamerareikä, joka on myös suurin erottava tekijä etupuolta Galaxy A70:een verratessa.

Takaa tarkasteltaessa puhelin eroaa niin edeltäjästään kuin myös yleisesti muiden valmistajien puhelimista huomattavasti etupuolta enemmän. Suhteellisen suurikokoinen kamerakehys muistuttaa uusia Galaxy S20 -sarjalaisia ja voi muotoilultaan jakaa mielipiteitä, mutta on ehdottomasti viime vuoden malleista erottuva. Lisäksi puhelin erottuu massasta takakantensa kuvioinnilta, jossa yhdistyy niin läpi puhelimen kulkevia raitoja, kuin myös kulmikkaita muotoja, jotka heijastelevat erilaisissa väreissä valaistuksen mukaan.

Fyysiset mitat

  • Ulkomitat: 163,6 x 76 x 7,7 mm
  • Paino: 179 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 87,2 %

Ulkomitoiltaan A71 on ehdottomasti suurikokoinen puhelin, mutta suhteellisen kapean kuvasuhteen seurauksena 6,7-tuumaisen näytön käyttäminen jopa yhdelläkin kädellä on mahdollista. Tätä helpottamaan puhelimesta löytyy myös yhden käden tila, jonka voi käynnistää esimerkiksi iPhoneista tutulla eleellä pyyhkäisemällä näytön alalaidasta alaspäin. Kapean kuvasuhteen lisäksi myös melko hyvä näytön ja ulkomittojen suhde tukee puhelimen käytettävyyttä suuresta näytöstä huolimatta. Esimerkiksi A71:n edeltäjä A70 on seuraajaansa 0,7 mm korkeampi, 0,7 mm paksumpi, 0,2 mm leveämpi ja 4 grammaa painavampi, vaikka A70:kään ei ollut erityisen suurikokoinen puhelin.

A71:n koosta ja mittasuhteista kertoo se, että hieman edullisemmassa hintaluokassa kilpaileva io-techin testissäkin käynyt Motorola One Hyper on keskivertokokoinen puhelin 6.5 tuuman näyttökokoluokassaan, mutta siitä huolimatta se on 0,6 mm leveämpi ja 1,2 mm paksumpi puhelin kuin A71. Lyhyemmästä 19.5:9 kuvasuhteestaan huolimatta se on myös vain 1,8 mm lyhyempi kuin Galaxy A71, vaikka Motorolan näyttö on 0,2 tuumaa pienempi.

Näytön kokoon verrattuna suhteellisen kapeiden ulkomittojen lisäksi puhelimen 179 gramman paino on varsin hyvä suoritus kokoluokassa. Kokonaisuudessaan A71 onkin miellyttävän tuntuinen puhelin käsitellä.

Käsituntumaa heikentää kuitenkin se, että puhelimen rakenne on kokonaisuudessaan muovia, mitä ei voi tässä hintaluokassa pitää erityisen hyvänä asiana. Muovi saattaa takakuoren rakenteena mahdollistaa muun muassa lasia paremman iskunkestävyyden, mutta vastapainona kiiltäväpintainen muovi kerää naarmuja huomattavasti lasia herkemmin, minkä lisäksi kuivalla säällä se kerää staattista sähköä itseensä ja sen myötä pintaan tarttuu kaikenlaista pientä roskaa ja pölyä. Takakuoren lisäksi myös kehyksen materiaalina käytetty muovi heikentää puhelimen laatuvaikutelmaa havaittavasti, kun useilla kilpailijoilla on tässä hintaluokassa tarjolla niin lasia kuin myös metallia käyttäviä rakenneratkaisuja. Positiivisena puolena puhelimen runko on kuitenkin jämäkkä eikä se natise tai vääntyile rasituksenkaan alla.

Muotoilultaan takakuori on tämän päivän suurikokoisella näytöllä varustetuille puhelimille tyypillinen pyöristyen loivasti pitkiä sivuja kohden. Muotoilu on toimivaa ja laitteen käyttäminen jopa yhdellä kädellä on tämän seurauksena suhteellisen mukavaa suuresta koosta huolimatta. Oikeassa kyljessä sijaitsevat äänenvoimakkuuspainikkeet ja virtapainike ovat puhelimen runkoa mukaillen muoviset, mutta tuntumaltaan miellyttävän jämäkästi klikkaavat. Huomion arvoisena yksityiskohtana puhelimen vasemmalla sivulla sijaitsevasta korttikelkasta löytyy erillinen paikka MicroSD-muistikorteille, minkä myötä tallennustilan lisääminen on mahdollista myös kahta SIM-korttia käytettäessä.

Myöskään näytön puolelta puhelimesta ei löydy aivan uusinta ja kehittyneintä materiaalia, sillä näyttö on suojattu Gorilla Glass 3:lla, joka alkaa olla jo suhteellisen vanha versio Corningin valikoimista. Positiivisena puolena kyseessä on kuitenkin suuren valmistajan sinällään toimivaksi todettu suojalasi, siinä missä osalla kilpailijoista on yhä käytössä myös nimettömiä suojalaseja.

Puhelimen rakenteelle ei ole luvattu minkäänlaista IP-luokitusta, joten laitteen kastelemista kaikissa muodoissaan kannattaa välttää. Hintaluokassa olisi voinut toivoa edes jonkinlaista roiskevesisuojausta, sillä suojauksia löytyy nykyään useammasta saman hintaluokan kilpailijasta.

 

Tekniset ominaisuudet ja -yksityiskohdat

Galaxy A71:n suurikokoinen 6,7 tuuman näyttö on Samsungille tyypillisesti Super AMOLED -teknologiaan perustuva. Kuvasuhde on varsin korkea 20:9 ja resoluutio hintaluokka huomioiden tavanomainen 1080 x 2400. Osassa nykypuhelimia yleistynyttä tukea HDR-kuvamateriaalille puhelimesta ei valitettavasti löydy.

Näytön ylälaidasta keskeltä löytyvä kamerareikä on harmillisen suurikokoinen, sillä kameran linssin lisäksi varsinaisen reiän ympärillä on selvästi näkyvillä oleva musta reunus. Erityisen huomattavan tästä suurehkosta reunuksesta tekee se, että muun muassa edullisemmassa Galaxy A51 -mallissa kamerareikä on selvästi pienempi ja lähestulkoon reunukseton. Samsungin ohjelmisto ei sisällä vaihtoehtoa kamerareiän piilottamiseksi muuttamalla ylälaita mustaksi, mutta vaakatasossa puhelinta käyttäessä puhelin pyrkii piilottamaan kamerareiän rajaamalla kuvan sen alapuolelta.

Galaxy A71:n sormenjälkitunnistin on sijoitettu Galaxy S-sarjan huippumalleista tuttuun tapaan näytön alle, mutta huippumallien ultraääneen pohjautuvan lukijan sijaan A71:stä löytyy huomattavasti yleisempi optinen tunnistin. Testijakson aikana sormenjälkilukija toimi pääosin hyvin, mutta perinteisen ”fyysisen” lukijan nopeuteen ja tarkkuuteen tunnistin ei yltänyt. Mielenkiintoisena huomiona sormenjälkilukijalla oli alusta alkaen vaikeuksia nimenomaan oikean käden peukalon tunnistamisen kanssa, eikä sormenjäljen tallentaminenkaan ollut aina sulavaa. Samanlaista käyttäytymistä ei ole havaittu muiden puhelinten kanssa.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,7” Super AMOLED Plus
  • 20:9-kuvasuhde, 1080 x 2400 pikseliä, 393 PPI
  • Gorilla Glass 3 -suojalasi

Super AMOLED -näytön kuvanlaatu on Samsungille ominaiseen tapaan erittäin hyvällä tolalla. Vakioasetuksilla näyttö on asetettu luonnolliselle väriasetukselle (toisena vaihtoehtona löytyvän eloisan sijaan), jonka kanssa näytön värintoisto vaikuttaa silmämääräisesti tarkasteltuna olevan erittäin tarkkaa. Näytön kirkkaus on mukavan korkea, eikä vastaan tullut tilannetta, jossa näyttö olisi jäänyt häiritsevän himmeäksi. Kontrastisuhde on AMOLED-näytölle tyypillisesti ääretön ja musta toistuu oikeasti mustana.

A71:n yläpääty on hyvin pelkistetty, eikä siitä löydy muuta kuin mikrofonin aukko. Näytön yläreunus on käytännössä yhtä kapea kuin pitkät sivutkin, eikä tasalevyistä reunusta riko edes minkälainen näyttölovi reikämallisen etukameratoteutuksen ansiosta. Ylälaidasta löytyy kuitenkin puhelimen kuulokeritilä, joka on toteutettu varsin huomaamattomasti näyttölasin ja muovikehyksen saumaan. Ilmoitusvaloa puhelimesta ei valitettavasti löydy ollenkaan.

Alapäädystä löytyy USB 2.0 -nopeuksia tukevan USB Type-C -liittimen lisäksi mikrofonin reikä, puhelimen monokaiuttimen sisältävä reikärivistö ja varmasti monia käyttäjiä edelleen miellyttävä 3,5 mm:n kuulokeliitäntä. Puhelimen monokaiutin tarjoaa asiallista äänenlaatua, eikä se säröydy havaittavasti täydelläkään äänenvoimakkuudella soittaessa. Harmillisesti kaiutin ei kuitenkaan ole maksimivoimakkuudella erityisen äänekäs, minkä lisäksi se on monokaiuttimena helposti peitettävissä puhelinta vaakatasossa pitäessä. Näytön alareuna on aavistuksen muita reunoja leveämpi, mutta kuitenkin varsin ohut.

Kuulokeliitäntä tarjoaa subjektiivisen kokeilun perusteella toimivan toteutuksen. Ääni ei säröydy täydelläkään voimakkuudella soitettaessa ja suhteellisen vaikeasti ajettavia AKG K612 Pro -kuulokkeita on mahdollista soittaa jopa kohtalaisen kovalla volyymilla. Puhelimen mukana toimitettavat tulppamalliset kuulokkeet ovat puolestaan äänentoistoltaan välttävät. Kuulokkeiden alempien taajuuksien toisto on hyvin ponnetonta ja ääni jää kokonaisuudessaan todella ohueksi. Mukana ei myöskään toimiteta vaihtotulppia, joilla kuulokkeiden istuvuutta ja sen myötä mahdollisesti bassotoistoa voisi yrittää parantaa.

Teknisesti Galaxy A71 tarjoaa hintaluokassaan toimivaa ylemmän keskihintaluokan rautaa. Järjestelmäpiirinä toimii viime vuoden huuhtikuussa julkaistu Snapdragon 730, joka on varustettu kahdella suorituskykyisellä Kryo 470 Gold -prosessoriytimellä ja kuudella vähempivirtaisella Kryo 470 Silver -ytimellä. Grafiikkapuolesta Snapdragon 730:ssä vastaa Adreno 618 -grafiikkapiiri. A70:sssä käytettyyn Snapdragon 675:een verratessa suorituskyky on parantunut selvästi.

Järjestelmäpiirin pariksi on tarjolla 6 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua tallennustilaa, jotka ovat nykypäivänä vajaan 500 euron hintaluokassa hyvää perustasoa, mutta eivät mitään massasta poikkeavan hyviä lukemia. Osa kilpailijoista tarjoaa jo 8 gigatavun RAM-muistia ja suurempia tallennustilamääriä. Enemmän tallennustilaa kaipaavien lohduksi puhelimesta kuitenkin löytyy myös muistikorttipaikka, jonka avulla tallennustilaa on mahdollista laajentaa maksimissaan 512 gigatavulla.

Edeltäjäänsä nähden A71 on onnistunut kasvattamaan akun kapasiteettia 4500 mAh:iin, vaikka laitteen ulkomitat ovatkin pienentyneet. Tämä on varsin onnistunut kehityssuunta, vaikka akun nimelliskapasiteetti ei edelleenkään ole mitenkään poikkeuksellisen suuri. Akku tukee 25 watin pikalatausta, mutta langattomalle lataukselle ei löydy tukea. Googlen vaatimusten mukaisesti Android 10 laitteista löytyy myös tuki USB Power Delivery -standardille, mutta tarkkoja tietoja Galaxy A71:n tukemasta lataustehosta kyseisen standardin puitteissa ei artikkelin tekoaikaan ollut saatavilla. Täydennämme artikkelia, jos saamme Samsungilta vastauksen asiaan.

LTE-yhteydet jäävät hieman järjestelmäpiiriin integroidun X15-modeemin mahdollistamien maksimien alapuolelle ollen Cat.11-luokassa (600 Mbit/s), mikä ei kuitenkaan suoranaisesti ole huono suoritus ja riittää valtaosalle käyttäjistä enemmän kuin hyvin. Hintaluokassa on kuitenkin kilpailijoita, jotka tarjoavat nopeampia yhteyksiä. Myöskään WiFi 6 -tukea laitteesta ei löydy, vaikka järjestelmäpiiristä sille tuki löytyisikin. Kyseisen uusimman WiFi-version tuki on kuitenkin edelleen hyvin harvinainen lippulaivaluokan ulkopuolella.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 730 (2×2,2 GHz Kryo 470 Gold & 6×1,8 GHz Kryo 470 Silver CPU, Adreno 618 GPU, X15-modeemi)
  • 6 Gt RAM
  • 128 Gt UFS 2.1 (vapaana noin 105 Gt), muistikorttipaikka (Max 512 Gt)
  • LTE Cat.11 (600 / 75 Mbps), Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac dual-band, Bluetooth 5.0
  • GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, NFC
  • 4500 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 25 watin pikalataus

 

Kamera

Galaxy A71:n kamerajärjestelmä on sijoitettu takakuoren vasemmasta ylänurkasta löytyvään melko suurikokoiseen kamerakehykseen, jonka muotoilussa on selvästi otettu suuntaviivoja uusien Galaxy S20 -sarjalaisten suunnalta. Kehys on suhteellisen vähäisesti takakuoren pinnasta kohollaan, mutta siitä huolimatta puhelin pääsee keikkumaan esimerkiksi pöydällä käytettäessä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 64 megapikselin pääkamera (Samsung ISOCELL Bright GW1, 1/1,72”, 0,8 um pikselikoko), f1.8
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (12mm), f2.2
  • 5 megapikselin macrokamera (1/5”, 1,12 um pikselikoko), f2.4
  • 5 megapikselin syvyystietojen mittaamiseen tarkoitettu kamera, f2.2
  • 32 megapikselin etukamera (1/2,8”, 0,8 um pikselikoko) f2.2
  • PDAF-Automaattitarkennus
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080P 30 FPS
  • Hidastusvideokuvas: 1080P 240 FPS / 1080P 960 FPS

Kamerakehyksessä keskellä sijaitseva 64 megapikselin pääkamera on Samsungin omaa tuotantoa ja se käyttää kuvien muodostukseen Quad Bayer -suodatinta, eli se on suunniteltu ottamaan täyden resoluution sijaan ensisijaisesti 16 megapikselin kuvia. Täyden resoluution 64 megapikselin kuvien ottaminen on kuitenkin myös mahdollista. Objektiivin aukkosuhde on nykypäivänä melko tavanomainen f1.8.

Pääkameran alapuolelta löytyvä 12 megapikselin ultralaajakulmakamera on varustettu erittäin laajalla 123 asteen kuvakulmalla ja f2.2 aukkosuhteen objektiivilla. Harmillisesti ultralaajakulmakamera on varustettu kiinteällä tarkennuksella.

Ultralaajakulmakameran vierestä LED-salaman alapuolelta löytyy edullisemman pään puhelimissa suosiotaan kasvattanut makrokamera, joka on tarkkuudeltaan 5 megapikseliä. Makrokamera on varustettu f2.4-aukkosuhteen objektiivilla ja kiinteällä tarkennuksella noin 5 cm päähän. Neljäntenä kamerana kehyksen ylimmältä paikalta löytyy toinen 5 megapikselin sensori, joka on pyhitetty syvyystietojen mittaamiseen keinotekoisen syvyysefektin muodostamista varten.

Videokuvausta Galaxy A71 tukee korkeimmillaan 4K 30 FPS -kuvanlaadulla. Kilpailijoilta tarjolle löytyy samasta hintapisteestä jo 60 FPS:n nopeuteen yltäviä malleja. Mielenkiintoisena rajoitteena 60 FPS:n kuvanpäivitysnopeutta ei ole valittavissa edes 1080p-resoluutiolla vaan sekin on rajoitettu 30 FPS:n nopeudelle. Hidastusvideota puhelin tukee 720p-resoluutiolla 240 FPS:n nopeudella ja hyvin rajoitetun noin kahden sekunnin pituisen pätkän jopa 960 FPS:n nopeudella.

Samsung on uudistanut kamerasovellustaan One UI 2:n yhteydessä ja Galaxy A71:n kamerasovellus on helppokäyttöinen. Kuvaustilojen välillä voi liikkua pyyhkäisemällä etsinnäkymää. Vakiona kuvaustiloista on valittavissa suoraan vain valokuva, reaaliaikainen tarkennus sekä video ja loput kuvaustilat mukaan lukien makrokamera löytyvät erillisestä valintaruudusta lisää-kohdan alta. Näitä muita tiloja on kuitenkin mahdollista lisätä itse pikavalittavaksi kuvaussovellukseen.

Kamerasovellus itsessään aukeaa kohtalaisen nopeatoimisesti ja kuvien tallentuminen tapahtuu lähes välittömästi suljinta painaessa. Kuitenkaan useiden peräkkäisten kuvien ottaminen ei ole lopulta erityisen nopeaa, sillä kuvien käsittelyaika voi olla parikin sekuntia, eikä kamerasovellus suostu toimimaan ennen kuin edellinen kuva on ehditty käsitellä kokonaan.

Ammattilaistilaksi nimetty manuaalikuvaustila tarjoaa varsin suppeat säätömahdollisuudet. Käyttäjä voi valita valotuksen mittaustavan, herkkyyden (ISO 100-800), valkotasapainon ja valotuksen kompensaation. Ammattilaistila toimii pelkästään pääkameralla kuvatessa, eikä se mahdollista edes vapaata tarkennusta, raakakuvaamista tai suljinajan säätöä.

Hyvässä valaistuksessa Galaxy A71:n pääkamera saa aikaan miellyttävää jälkeä, joka on värimaailmaltaan luonnollista. Kuvat ovat yksityiskohtaisia ja teräviä pitäen ylimääräisen terävöityksen kuitenkin aisoissa. Jopa paljon kasveja tai puita sisältävissä kuvissa oksistot pysyvät selkeinä puuroutumatta samaan tapaan kuin enemmän terävöittävien kameroiden kanssa. Suurempaa kontrastieroa sisältävissä kohdissa terävöityksen voi havaita hieman epäluonnollisina reunoina suurten kontrastierojen välillä, mutta tämä on huomattavissa vasta pikselitasolla tarkasteltaessa.

Pääkamera onnistuu päivänvalossa vakuuttamaan myös dynamiikkansa osalta, sillä edes kirkkaan aurinkoisena päivänä taivas ei palanut puhki tummempiakaan kohteita kuvatessa.

Valaistuksen heikentyessä yksityiskohtien määrä heikkenee huomattavasti, mutta kokonaisuudessaan kamera tuottaa edelleen varsin miellyttävää jälkeä. Kohinaa ei juurikaan esiinny, ainakaan kaupunkiympäristössä kuvatessa, vaan kohinanpoisto hoitaa tehtävänsä mallikkaasti. Valon vähentyessä riittävästi alkaa kohinaakin toki esiintyä enemmän, mutta se pysyy kuitenkin hyvin yksisävyisenä ja siten suhteellisen huomaamattomana, ellei kuvia tarkastele erityisen zoomattuna. Vähäistä kohinan määrää helpottanee kameran automatiikka, joka pyrkii pitämään ISO-arvon useimmiten maksimissaan reilun tuhannen tienoilla. Myös värintoisto pysyy miellyttävänä hämärässäkin, joskin hämärän taivaan sinisyys korostuu useassa kuvassa hieman liikaa.

Hämärässä suurin heikkous on ehdottomasti kirkkaiden valojen heijasteleminen kameran linssistä, minkä seurauksena kaupunkiympäristön katuvalot voivat sopivaan kulmaan jäädessään aiheuttaa kuvaan selkeitä heijastumia. Tämä korostuu kuvan laidoille jäädessä, eivätkä keskialueella sijaitsevat valot aiheuta juurikaan vääristymiä.

 

Sensorin täydellä 64 megapikselin tarkkuudella otetuissa kuvissa on hyvässä valaistuksessa havaittavissa selvä tarkkuusetu yksityiskohdissa 16 megapikselin kuviin verrattuna. Ero kuitenkin katoaa nopeasti valon vähentyessä ja hämärässä kuvatessa kuvat alkavatkin olla hyvin lähellä toisiaan. Hämärässä 64 megapikselin kuva kerää kohinaa hieman normaalikuvaa enemmän, mutta vastapainona yksityiskohtia on löydettävissä hitusen enemmän.

Mielenkiintoisesti täyden resoluution kuvissa ei tullut vastaan selvää heikkoutta pienempiin 16 resoluution kuviin verrattuna ja niin värintoisto kuin myös dynaaminen avaruus pysyivät kuvissa suhteellisen vertailukelpoisina.

Syvyysterävyysefektin toteuttamiseen Galaxy A71 käyttää pääkameraa ja efektin luomiseen käytettävää erillistä lisäkameraa. Efekti ei ole käytettävissä ultralaajakulmakameralla tai makrokameralla. Kuvanlaadultaan ja reunantunnistukseltaan tila tuottaa varsinkin päivänvalossa hyvää jälkeä ja rajauksista tulee melko luonnollisen näköisiä. Valon vähentyessä reunantunnistus alkaa kuitenkin heikentyä ja hankalampien muotojen tapauksessa virheitä alkaa tulla enemmän. Tämä näkyy esimerkiksi hämärässä kuvatun lapasen vieressä olevasta puusta, jonka oksissa alkaa olla länttejä syvyysterävyysefektistä.

Galaxy A71:n ultralaajakulmakamera on resoluutioltaan kiitettävän tarkka, minkä lisäksi sen ottamat kuvat päivänvalossa ovat kohtalaisen miellyttäviä. Värintoisto pysyy suhteellisen samankaltaisena pääkameran ottamien kuvien kanssa ollen sen myötä myös suhteellisen tarkkaa. Erityisesti ultralaajakulmakameran dynaaminen alue ansaitsee kiitosta, sillä päivänvalossa se ei polttanut kirkkaita alueita puhki edes haastavammissa kuvaustilanteissa, joissa varjossa sijaitsevan kohteen taustalla oli kirkas taivas. Ultralaajakulmakameran kiinteä tarkennusväli on kuitenkin harmillinen miinus, sillä sen seurauksena kuvat ovat harvoin optimaalisen tarkkoja. Lisäksi ultralaajakulmakameran pääkameraa heikompi valovoimaisuus tulee esiin usein jo päivänvalossa, sillä kuvat ovat usein selvästi pääkameraa hämärämpiä.

Hämärässä ultralaajakulmakameran heikohko valovoimaisuus tulee esiin nopeasti ja kuvien yksityiskohdat alkavat kadota pian. Värintoisto pysyy kuitenkin edelleen suhteellisen miellyttävänä, eikä kuvista tule täysin käyttökelvottomia. Kohina lisääntyy hämärässä kuvatessa huomattavasti pääkameraa enemmän, mutta pääosin se pysyy varsin yksisävyisenä ja sen myötä kohtalaisen huomaamattomana.

A71:stä löytyvä makrokamera ei pääse yllättämään, vaan analyysi sen kuvanlaadusta on hyvin vastaava kuin muillakin makrokameran sisältävillä puhelimilla. Se pystyy tarkentamaan selvästi pääkameraa lähemmäs, mutta kuvanlaatu kärsii sen seurauksena huomattavan paljon. Makrokameran kuvien värintoisto on huomattavasti pääkameran kuvia huonompaa, minkä lisäksi makrokameran kuviin syntyvä ”bokeh” on selvästi pääkameran luonnollista syvyysterävyysefektiä huonomman näköistä.

Useimpien nykypuhelinten tavoin myös Galaxy A71:stä löytyy erillinen yö-kuvaustila, joka ottaa kuvia eri valotusasetuksilla useamman sekunnin ajan ja pyrkii muodostamaan näitä kuvia yhdistämällä lopullisen otoksen. Yötila on käytettävissä A71:ssä sekä pääkameralla että ultralaajakulmakameralla, mutta makrokamera ei sitä tue.

A71 ei valota kuvaa yökuvaustilassa kovinkaan aggressiivisesti, vaan sen sijaan yötilasta tulee normaalitilan kuvia muistuttavia lopputuloksia, joskin hieman tarkempina. Yötila pyrkii parantamaan dynamiikkaa palauttamalla puhkipalaneita kirkkaita osioita ja umpeen tummuneita varjoja, mutta usein varsinkin varjot jäävät edelleen turhan tummiksi. Useimmiten yökuvaustila pystyy tuottamaan hieman normaalitilaa laadukkaamman lopputuloksen, mutta erot jäävät kohtalaisen pieniksi. Samat huomiot koskevat pääkameran lisäksi myös ultralaajakulmakameraa.

32 megapikselin etukamera osoittautui testijakson aikana toimivaksi. Kuvat ovat tarkkoja ja värintoistoltaan erittäin miellyttäviä. Hämärässä yksityiskohtien määrä heikkenee selvästi, mutta kokonaisuudessaan kuvat pysyvät silti hintaluokka huomioiden miellyttävinä.

Myös etukamera tukee digitaalista bokeh-efektin luomista, vaikka sille ei erillistä syvyyssensoria löydykään. Bokeh-efektin laatu on suhteellisen hyvää ja hämärässäkin kamera tunnistaa rajat kohtalaisen selvästi. Kuitenkin kaikki selkeistä linjoista poikkeavat alueet, kuten esimerkiksi sekaisin olevat hiukset aiheuttavat hankaluuksia ja leikkautuvat helposti pois syvyysterävyysefektin mukana.

Videokuvan tallentaminen onnistuu parhaimmillaan 4K 30 FPS tarkkudella, mikä ei tässä hintaluokassa ole suoranaisesti erityisen hyvä saavutus, mutta järjestelmäpiiri ei harmillisesti kykene 60 FPS:n nopeuteen. Asetuksista videolle voi valita joko H.264- tai H.265-pakkaustavan. Ääni tallentuu stereona hyvällä noin 250 kbit/s laadulla. Video puolestaan tallentuu H.264 pakkauksella 4K-resoluutiolla noin 47 Mbit/s ja 1080p-resoluutiolla noin 17 Mbit/s bittivirralla ja H.265 pakkauksella 4K-resoluutiolla noin 30 Mbit/s ja 1080p-resoluutiolla noin 12 Mbit/s bittivirralla.

4K-resoluutiolla kuvatessa puhelin ei kykene käyttämään digitaalista kuvanvakausta, joten vakautusta kaipaavien on tyydyttävä 1080p 30 FPS tason videoon. Videokuvaus onnistuu pääkameralla tai ultralaajakulmakameralla, mutta kameran vaihtaminen ei ole mahdollista kesken kuvaamisen.

Kuvanlaadultaan pääkameralla kuvattu 4K-video on varsin hyvää. Värintoisto on miellyttävää ja dynaaminen alue suhteellisen hyvä, minkä lisäksi kuva on terävä. Digitaalisen kuvanvakaimen puuttuminen tästä tilasta saa kuitenkin käsivaralta kuvatun videon vaikuttamaan hyvin nykivältä ja sen myötä kyseistä tilaa on vaikea suositella, jos kuvatessa on tarvetta minkäänlaiselle liikkeelle. 1080p-tilassa sähköinen kuvanvakain puolestaan toimii hyvin ja kuvasta tulee miellyttävän sulavaa. Miinuspuolena kuvasta tulee kuitenkin tarkkuuden lisäksi myös värintoistoltaan hieman 4K-videota heikompaa.

Ultralaajakulmakameralla kuvattua videota koskevat pitkälti samat huomiot. 4K-resoluution video on miellyttävän tarkkaa ja värintoistoltaan toimivaa, mutta kuvanvakaimen puuttuminen tekee siitä hyvin tärisevää, kun taas puolestaan 1080p-videon kuvanvakain toimii erinomaisesti, mutta kuvanlaatu on harmillisen heikkoa.

 

Käyttöjärjestelmä

Galaxy A71 käyttää Samsungin One UI -käyttöliittymän 2.0-versiota ja sen alla on Androidin tuorein 10 -versio. Sisällä olivat testijakson aikaan tammikuun tietoturvapäivitykset, joten puhelin on kohtalaisen ajantasainen. Samsung on luvannut julkaista A71:lle tietoturvakorjauksia vuosineljänneksittäin. Käyttöjärjestelmäpäivitysten suhteen valmistajan lupausta ei ole tiedossa, mutta ainakin edellisen sukupolven malli on jo saanut Android 10 -päivityksen joillain markkina-alueilla.

Samsungin käyttöliittymä on pitkälti tuttu valmistajan muista tuoreehkoista puhelimista. Kyseessä on suhteellisen vahvasti vakio-Androidista poikkeava toteutus, jonka mukana tulee myös huomattava määrä Samsungin omia sovelluksia. Suoraan paketista ottaessa sovelluksissa on myös päällekkäisyyksiä, sillä puhelimesta löytyy esimerkiksi niin Samsungin oma internetselain kuin myös Googlen Chrome. Positiivisena puolena Samsungin sovelluksista päällekkäisyyksiä sisältävät on mahdollista poistaa puhelimesta. Kuitenkaan muun muassa Samsungin Bixbyä ei ole mahdollista poistaa, joten täysin vapaasti sovellusvalikoimaansa ei saa päättää.

Samsungin tekemät muokkaukset käyttöliittymään tarjoavat useita lisäyksiä yhden käden käyttöä helpottamaan, sillä mukana on niin näytön alalaitaan siirtävä yhden käden tila kuin myös mahdollisuus avata sovellusvalikko vetämällä ylöspäin mistä osasta näyttöä tahansa. Käyttöliittymä tarjoaa yleisestikin paljon mahdollisuuksia omanlaisekseen muokkaamiseen, sillä osaa ”puhtaaseen” Androidiin tottuneita mahdollisesti häiritsevä Samsungin tapa sijoittaa paluupainike oikeaan laitaan on mahdollista muuttaa perinteiseksi järjestykseksi. Toisaalta navigointiin löytyy myös täysin elepohjainen vaihtoehto, joka muistuttaa vahvasti Applen käyttämää elejärjestelmää.

Testijakson aikana vähemmälle käytölle jääneenä ominaisuutena Samsungin aikanaan Edge-sarjan Galaxy S -malleihin esittelemä reunanäyttö on mukana myös A-sarjassa. Kyseessä on siis oikeasta reunasta vetäessä esiin tuleva pikavalikko, johon voi asettaa erilaisia pikakuvakkeita tai jota voi käyttää muun muassa viivoittimena. Lisäksi puhtaassa Androidissa aloitusnäytön vasemmalta puolelta löytyvä Google Now -osio on korjattu Samsungin omalla Bixsbyn vastaavalla suosituksia sisältävällä korttinäkymällä.

Kokonaisuudessaan One UI 2.0 osoittautui testijakson aikana varsin toimivaksi käyttöliittymäksi Androidin päällä, tarjoten useita käyttöä helpottavia ominaisuuksia ilman suurempia miinuspuolia. Käyttöliittymä oli yleisesti ottaen sulava, eikä minkäänlaisia hidasteluja havaittu testijakson aikana. Joitakin käyttäjiä saattaa häiritä Samsungin vahva painotus omiin palveluihin ja Samsung-tiliin, jonka luomista puhelin suosittelee ensimmäisen käyttöönoton yhteydessä useaan kertaan.

 

Suorituskyky

Testijakson aikana Galaxy A71:n suorituskyvyn kanssa ei havaittu peruskäytössä minkäänlaisia ongelmia ja tavanomainen käyttö, kuten internetin selaaminen tai yleisesti käyttöliittymän sisällä liikkuminen toimi poikkeuksetta sulavasti. Pelisuorituskyvyn osalta puhelimen Snapdragon 730 -järjestelmäpiiri osoittautui myös kaikinpuolin toimivaksi. Lähestulkoon kaikki nykypäivän raskaammat mobiilipelit pyörivät puhelimella hyvillä kuvanlaatuasetuksilla sujuvasti ja esimerkiksi Call of Duty Mobile asetti kuvanlaatuasetukset suoraan high-tasolle ja peli pyöri kyseisillä asetuksilla mallikkaasti. Puhelin ei myöskään lämmennyt juurikaan havaittavasti lyhyehköjen pelisessioiden aikana, joten Samsungin jäähdytysjärjestelmä on ilmeisen riittävä.

Havaintoja riittävästä jäähdytysjärjestelmästä tukevat myös synteettiset testit. CPU:ta rasittavan 15 minuuttia kestävän CPUThrotling-testin aikana järjestelmäpiirin prosessorisuorituskyky laski noin 12 prosenttia puhelimen ulkokuoren pysyessä edelleen suhteellisen viileänä lämmeten ainoastaan hieman puhelimen yläosasta. Näytönohjainpuolta rasittavan puolen tunnin mittaisen GFXBench Manhattan Battery -testin tuloksena oli noin 19 prosentin lasku suorituskyvyssä rasituksen alun ja lopun välillä, mikä myös on melko hyvä, joskaan ei aivan parhaimmistoon pääsevä tulos.

Vaikka Galaxy A71:n käyttämä Snapdragon 730 -järjestelmäpiiri on nykymittapuulla kohtalaisen hyvää suorituskykyä tarjoava ratkaisu, jää se selvästi jälkeen muun muassa Snapdragon 855 -järjestelmäpiiriä tai Kirin 980:tä käyttävistä puhelimista, joita on tarjolla niin Galaxy A71:n 460 € hintaluokkaan, kuin jopa vielä edullisemmallakin hinnalla. Otimme suorituskykytestien verrokeiksi suunnilleen samasta hintaluokasta Snapdragon 855 -piirillisen Xiaomi Mi 9T Pron, Kirin 980 -piiriä käyttävän Honor 20:n ja Snapdragon 675 -järjestelmäpiirillä varustetun Motorola One Hyperin. Verrokeista kaikki ovat kirjoitushetkellä 20-100 euroa edullisempia kuin Samsung Galaxy A71.

Käytännössä Galaxy A71:n suorituskyky osoittautui synteettisissä testeissä odotusten mukaiseksi sen hävitessä niin Honor 20:lle kuin myös Mi 9T Prolle. Verrokkina ollut Motorola One Hyper käyttää A71:n edeltäjässä käytettyä Snapdragon 675 -järjestelmäpiiriä, joten parannusta edelliseen sukupolveen nähden on sentään tapahtunut etenkin grafiikkapuolella. Galaxy A71:n suorituskyky ei ole missään nimessä huonoa, mutta maksimaalista suorituskykyä etsittäessä se ei vain yksinkertaisesti pärjää vahvimmille kilpailijoilleen.

Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavan Androbench 5 -testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten suhteessa alhaisempia kuin vakioasetuksilla ajetuissa testeissä.

 

Akunkesto

Galaxy A71 kasvatti akkunsa kokoa 500 mAh:lla edeltäjäänsä nähden ja Samsung mainostaakin laitteelle koko päivän akunkestoa. 4500 mAh akku ei ole 6,7 tuuman näyttö huomioiden erityisen suuri, vaan varsin tavanomaisen kokoinen. Odotukset akunkeston suhteen olivat testijakson alussa suhteellisen positiiviset. Kahden viikon testijakson perusteella akunkeston todettiin olevan suhteellisen hyvä ja kovallakin käytöllä poikkeuksetta yli päivän kestävä Samsungin lupausten mukaisesti.

Käytännössä Galaxy A71:n akkua ei saatu loppumaan kertaakaan yhden päivän aikana. Testijakson aikana tyypillisellä käytöllä päivän aikana (n. 16 h) akun varaus laski täydestä keskimäärin 50-60 prosentin tietämille, kun näytön päälläoloaika liikkui 3-4 tunnin haarukassa. Kevyempinä 1-2 tunnin näytön päälläoloajan päivinä akun varaustila oli illan päätteeksi 60-70 prosentin tienoilla.

Kahdenkin päivän ylitys oli mahdollinen. Kuitenkin toisella kerralla kahden päivän yli yhdellä latauksella mentäessä akku saatiin loppumaan kesken päivän jo noin iltaseitsemän aikoihin. Näytön päälläoloaikaa kertyi tuolloin yhteensä lähes 6,5 tuntia, mikä on suhteellisen paljon. Toisella kerralla reilun kuuden tunnin näytön päälläoloajalla akkua oli toisen päivän iltana jäljellä 12 prosenttia. Näiden kokemusten pohjalta voitaneenkin päätellä, että hieman kevyemmällä käytöllä (esim. 2 tunnin SOT päivässä) yhdellä latauksella pitäisi selvitä kohtalaisen ongelmattomasti kahden päivän yli.

Testijakson aikana puhelimen käyttöön kuului muun muassa WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, internetselaamista, lyhytkestoista pelailua, kameran käyttöä ja YouTube-videoiden katsomista. Kevyempienkin päivien aikana käyttöön kuului huomattava määrä musiikin kuuntelua Spotifysta Bluetooth-kuulokkeiden kautta. Testijakson aikana mobiiliverkkoyhteydet, Bluetooth, WLAN ja synkronoinnit olivat jatkuvasti päällä. Käyttöjärjestelmän teema oli suurimman osan ajasta asetettuna mustaksi.

Galaxy A71 tukee maksimissaan 25 watin teholla toimivaa pikalatausta, jota myös puhelimen mukana toimitettava verkkovirta-adapteri kykenee tarjoamaan. Puhelimen tyhjästä täyteen lataaminen kestää testiemme mukaan noin tunnin ja 25 minuuttia, mikä on kohtalaisen hyvä tulos. Puolessa tunnissa akusta ehtii täyttyä noin 50 prosenttia ja tunnissa saavutetaan jo 83 prosentin varaustaso. Langatonta latausta Galaxy A71 ei tue.

 

Yhteenveto

Samsung Galaxy A71 on kokonaisuudessaan miellyttävä puhelin, jolla on kuitenkin omat selvät heikkoutensa. 460 €:n hintaluokassa täysin muovista valmistettu ulkorakenne on laskettavissa miinukseksi, sillä sen seurauksena käsituntuma ei pärjää saman hintaisille kilpailijoille, jotka käyttävät rakenteessaan metallia tai lasia. Kiiltävämuovinen takakuori on suoraan paketista otettuna varsin miellyttävän näköinen ja omaperäinen kuviointi luo puhelimelle omintakeista ilmettä, mutta kiiltävän muovin myötä takakuori naarmuuntuu huomattavasti lasia herkemmin, minkä lisäksi kiiltävä muovi kerää helposti itseensä staattista varausta, jonka myötä puhelin imee itseensä kaiken pienen roskan ympäristöstään.

Tekniseltä toteutukseltaan Snapdragon 730 -järjestelmäpiiriä käyttävä A71 on hintaluokassaan toimiva, eikä peruskäytössä puhelimen kanssa ole havaittavissa minkäänlaista hidastelua. Myös pelaaminen järjestelmäpiirillä on varsin sujuvaa. 6 Gt RAM-muisti ja 128 Gt-tallennustila ovat hintaluokassa vakiintuneita peruslukemia, mutta A71 tarjoaa positiivisena lisänä MicroSD-muistikorttipaikan, jolla tallennustilaa on mahdollista jatkaa maksimissaan 512 gigatavulla. Myös 4500 mAh:n akun tarjoama akunkesto osoittautui testijakson aikana suhteellisen hyväksi ja 25 watin pikalatauksella akun lataaminen kesken päivänkin on suhteellisen nopeaa.

Vaikka suorituskyvyssä ei ole suuremmin valittamista, on maksimisuorituskykyä janoaville kuluttajille noin 20 € halvemmalla on tarjolla muun muassa Xiaomi Mi 9T Pro, jonka sisältämä Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri tarjoaa huomattavasti parempaa suorituskykyä. Lisäksi 460 euron hinnallaan Galaxy A71 sijoittuu huomattavan lähelle myös viime vuoden huippumalleja, sillä esimerkiksi Galaxy S10e:tä on saanut jo 499 €:n hintaan. S10e tarjoaa vuoden iästään huolimatta selvästi A71:ä parempaa suorituskykyä ja laadukkaammat kamerat.

Kameratoteutukseltaan A71 on kokonaisuudessaan toimiva. Lippulaivapuhelinten kameratoteutuksille puhelin ei pärjää, mutta keskihintaluokkaisten puhelinten tasolla erityisesti puhelimen pääkamera pystyy tuottamaan varsin laadukasta jälkeä. Myös ultralaajakulmakamera osoittautui testijaksolla käyttökelpoiseksi, joskin hämärässä kyseisen kameran suorituskyky laskee nopeasti. Kameran kuvia on myös miellyttävä katsella Galaxy A71:n suurella 6,7 tuuman näytöllä, joka tarjoaa hintaluokassaan huipputason kuvanlaatua ja AMOLED-paneelille tyypillisesti ääretöntä kontrastisuhdetta. Mediakulutuksen miellyttävyyttä laskee kuitenkin hieman monokaiuttimen tarjoaminen stereokaiuttimien sijaan.

Miinuspuolena kamerasovelluksen hidastelu kuvien oton jälkeen on jotain, mitä lähes viidensadan euron puhelimelta ei enää nykypäivänä osaa odottaa. Kuvien käsittely voi kestää parikin sekuntia, joiden aikana kamerasovellus jättää täysin vastaamatta mihinkään komentoihin, joten nopeissa tilanteissa kuvien ottaminen voi jäädä onnistumatta.

Softapuolella Galaxy A71 tarjoaa taattua Samsungia vahvasti muokatun One UI 2.0 -käyttöliittymänsä kanssa. Käyttöliittymä osoittautui testijaksolla kohtalaisen miellyttäväksi käyttää, mutta puhdasta Androidia kaipaavien mieleen se ei tule olemaan. Miinusta käyttöliittymälle on annettava erittäin runsaasta esiasennettujen sovellusten määrästä ja Samsung-tilin tuputtamisesta, mutta positiivisena puolena käyttäjä voi itse poistaa suuren osan esiasennetuista sovelluksista. Samsung ei ole antanut lupauksia käyttöjärjestelmän päivitystuen suhteen, mutta Galaxy A-sarja on aiemmin ollut kohtalaisen hyvin tuettu, minkä myötä odotukset Galaxy A71:nkin suhteen voinee pitää suhteellisen korkealla.

Yhteenvetona Galaxy A71 on hyvä puhelin, jolla on kuitenkin mainittavia heikkouksia erittäin kilpaillussa noin 500 euron hintaluokassa. Jos puhelimen muovinen rakenne ei ole käyttäjälle suuri miinuspuoli, eikä maksimiaalinen suorituskyky ole prioriteettilistalla korkealla, on A71 ehdottomasti harkinnan arvoinen, etenkin jos kookas AMOLED-näyttö, suuren valmistajan tuki taustalla, käyttökelpoiset kamerat ja sulava käyttökokemus ovat tärkeitä. Äärimmäistä suorituskykyä kaipaaville hintaluokasta löytyy vahvempiakin ehdokkaita, kuten esimerkiksi Xiaomi Mi 9T Pro.

Plussaa

  • Kuvanlaadultaan erittäin hyvä suurikokoinen AMOLED-näyttö
  • Hyvä näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • Akunkesto
  • Nopeahko 25 watin pikalataus
  • Kameroiden kuvanlaatu
  • 3,5 mm kuulokeliitäntä
  • Korttikelkka tukee muistikortteja myös dual-SIM-tilassa
  • Sulava käyttökokemus
  • One UI -käyttöliittymän monipuoliset lisäominaisuudet

Miinusta

  • Täysin muovinen rakenne on naarmuherkkä ja kerää pölyä
  • Ei ilmoituslediä
  • Kameran kuvien pitkä käsittelyaika
  • Monokaiutin
  • Suurehko esiasennettujen sovellusten määrä ja Samsung-tilin painotus
  • Sormenjälkilukijan toiminta varauksin

Huomiotavaa

  • One UI -käyttöliittymä peittää vakio-Androidin kattavasti alleen
  • Valmistaja ei ole antanut virallista käyttöjärjestelmän päivityslupausta

 

This site uses XenWord.
;