io-tech testasi Samsungin uuden Galaxy A8 (2018) -älypuhelimen.

Galaxy A –mallit ovat edustaneet viime vuodet Samsungin keskihintaluokan tarjontaa ja mallinumerot ovat kertoneet laitteen näyttökoosta sekä asemoinnista mallistossa. Juuri ennen viime joulua (19.12.2017) Samsung julkisti uudet Galaxy A8 (2018) –mallit, joiden myötä yritys muutti myös mallistonsa nimeämispolitiikkaa.

Nyt molemmat uutuusmallit kantoivat mallinumeroa kahdeksan (ilmeisesti Galaxy S8- ja Note8-mallien kanssa yhtenäistämisen takia) ja suurinäyttöisempi mallivaihtoehto erotettiin nyt pienemmästä +-merkinnällä. Muuttuneesta nimeämistavasta huolimatta uusi Galaxy A8 (2018) on seuraaja viime vuoden tammikuussa julkaistulle Galaxy A5 (2017) –mallille, joka myös io-techissä aikanaan testattiin.

Galaxy A8 (2018):n suositushinta Suomessa on 499 euroa ja se saapui kauppoihin 19. tammikuuta. Edeltäjämalliin nähden hinta on noussut 50 eurolla. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä helmikuun alussa hintataso ei ole laskenut suositushinnasta.

Saimme Galaxy A8:n testiin tammikuun puolivälissä ja tässä artikkelissa tutustumme laitteeseen vajaan parin viikon testikokemusten pohjalta hieman täysimittaista testiartikkelia lyhyemmässä formaatissa.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Samsung toimittaa Galaxy A8:n pelkistetyn näköisessä valkoisessa pahvirasiassa, jonka kannessa on sininen A8-logo. Pakkauksen mukana toimitetaan puhelimen ohella pikaopas ja takuu- sekä aluelukitustiedot, korttipaikan avaustyökalu, micro-USB Type-C –adapteri, nappikuulokkeet, USB Type-C-kaapeli sekä 15 watin (9 V, 1,67 A) Adaptive Fast Charging –pikalaturi.

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Jo heti ensisilmäyksellä havaittava Galaxy A8:n sukunäkö on ilmeinen. Laite on ikään kuin yhdistelmä viimevuotisia Galaxy A5- ja Galaxy S8 –malleja. Muuttuneen näytön kuvasuhteen myötä A8 on pidempi ja kapeampi sekä yleisestikin selvästi modernimman näköinen kuin edeltäjänsä Galaxy A5. Toisaalta Galaxy S8:aan verrattuna Galaxy A8 on tasapaksumman muotoilunsa vuoksi selvästi ”pullukamman” tuntuinen ja näköinen. Yleiseltä vaikutelmalta Galaxy A8:aa voi kutsua hillityn tyylikkääksi puhelimeksi. Värivaihtoehtoja on tarjolla kolme – musta, kulta ja orkideanharmaa.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 149,2 x 70,6 x 8,4 mm
  • Paino: 172 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 75,6 %

Ulkomitoiltaan Galaxy A8 on nykymittapuulla kohtalaisen kompakti ja selvästi kapeampi kuin useimmat 5,5-tuumaisella 16:9 näytöllä varustetut puhelimet. 5,2-tuumaisella näytöllä varustettuun edeltäjämalli Galaxy A5:een verrattuna A8 on 3,1 mm pidempi, 0,8 mm kapeampi sekä 0,5 mm paksumpi. Painoa on tullut lisää 15 grammaa.

0,2 tuumaa suuremmalla näytöllä varustettuun Galaxy S8:aan verrattuna A8 on puolestaan 0,3 mm pidempi, 2,5 mm leveämpi ja 0,4 mm paksumpi, joten näytön reunoissa olisi vielä varaa karsia kapeammaksi, kuten 18,5:9 kuvasuhteen näytöllä varustetulle puhelimelle heikohkosta näytön ja ulkomittojen välisestä suhdeluvustakin voi päätellä.

Galaxy A8 perustuu edeltäjämallin tapaan alumiinikehyksen molemmin puolin liimattuun lasi-sandwich-rakenteeseen. Samsung ei paljasta mitä lasia se puhelimessa käyttää. Lasi rajautuu suoraan alumiinikehykseen, mikä näyttää tyylikkäältä, mutta ei ole pudotuskestävyyden kannalta paras mahdollinen ratkaisu. Laite on IP68-suojattu vedeltä ja pölyltä, eli sen voi upottaa veden alle 1,5 metrin syvyyteen jopa 30 minuutiksi.

Viimeistelyn ja laaduntunnun osalta Galaxy A8:n rakenne ei eroa juurikaan kalliimmasta Galaxy S8 –mallista. Laite tuntuu laadukkaalta ja tukevalta, eikä rakenne elä väänneltäessä juuri nimeksikään. Käsituntumassa ei ole valittamista, sillä muotoilu on mukavan pyöristettyä. Yhden käden käyttö onnistuu leveyssuunnassa kohtalaisesti, mutta korkeussuunnassa peukalon ulottuvuus loppuu auttamatta kesken. Onneksi Samsung on helpottanut asiaa mm. erityisellä yhden käden käyttötilalla sekä kotinäkymän keskeltä pyyhkäisemällä avautuvalla ilmoitusvalikolla.

Galaxy A8:n takakuoren toteutus ei poikkea merkittävästi edeltäjämalli Galaxy A5:stä. Se on edelleen valmistettu lasista, joka on pyöristetty kevyesti ylä- ja alareunastaan sekä muotoiltu selvästi kaarevaksi pitkiltä sivuilta. Suurimpana uudistuksena sormenjälkitunnistin on siirtynyt kameran alapuolelle ja kameran salama on suojattu lasipinnan alle.

Kuten lasikuorisissa puhelimissa on tapana, myös A8:n takakuori on kuivissa käsissä varsin liukas, mutta kosteissa tai rasvaisissa näpeissä vastaavasti melko pitävä. Sormenjälkiä lasipinta kerää varsin hanakasti, joskin mustassa versiossa ne erottuvat lähinnä sopivassa valaistuskulmassa katsottaessa.

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Rautapuolella Galaxy A8:n tarjoama kattaus on varsin mielenkiintoinen, sillä kyseessä on ensimmäinen Samsungin uutta 14 nanometrin FinFET-tekniikalla valmistettua Exynos 7885 –järjestelmäpiiriä käyttävä älypuhelin. Kahdeksanytiminen piiri sisältää kaksi 2,2 GHz maksimikellotaajuudella toimivaa Cortex-A73-ydintä sekä kuusi 1,6 GHz maksimikellotaajuudella toimivaa Cortex-A53-ydintä. Niiden kaverina on ARM Mali-G71 MP2 –grafiikkasuoritin sekä Cat.11-luokan nopeuksiin yltävä LTE-modeemi.

Tekniset ominaisuudet:

  • Samsung Exynos 7885 Octa -järjestelmäpiiri (2 x 2,2 GHz Cortex-A73 CPU, 6 x 1,6 GHz Cortex-A53 CPU, ARM Mali-G71 MP2 GPU, LTE-modeemi)
  • 4 Gt RAM
  • 32 Gt tallennustilaa (vapaana noin 22,7 Gt), micro-SD-korttipaikka (max. 256 Gt)
  • 11 LTE-yhteydet (600/75 Mbit/s), 3CA, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, MST, FM-radio
  • GPS, GLONASS, Beidou

RAM-muistia Galaxy A8:sta löytyy keskihintaluokan puhelimeen varsin tyypillinen ja useimpiin tarpeisiin riittävä neljägigatavua, mutta 32 gigatavun tallennustila alkaa olla nykypäivänä tämän hintaluokan puhelimeen vähänpuoleisesti. Dual SIM –ratkaisun toteutuksesta Samsung ansaitsee plussaa, sillä kahden SIM-kortin käyttäminen ei poista muistikortin käyttömahdollisuutta.

Laitteen alapäädyn liitinasettelu on pysynyt täysin identtisenä edeltäjämallin kanssa. Keskellä sijaitseva USB Type-C-liitäntä tukee valitettavasti ainoastaan USB 2.0 –siirtonopeuksia. Monien iloksi 3,5 mm:n ääniliitäntä kuuluu edelleen A8:n varustukseen.

Näytön alle jäävä reunakaistale on pienempi kuin useimmissa 16:9-kuvasuhteen näytöllä varustetuissa puhelimissa, mutta 18,5:9-kuvasuhteen näytöllä varustetuksi puhelimeksi silti melko leveä. Navigointipainikkeet ovat joka tapauksessa siirretty Galaxy S8:n ja Note8:n tapaan ohjelmistopohjaisiksi näytön puolelle. Kotinäppäimessä ei kuitenkaan ole tässä toteutuksessa paineentunnistusta, joten se ei toimi näytön ollessa pois päältä. Käyttäjä voi vaihtaa navigointipainikkeiden järjestystä ja halutessaan piilottaa ne näkyvistä.

Galaxy A8:n merkittävimpiä uudistuksia on suuren osan etupuolesta alleen peittävä 5,6-tuumainen Super AMOLED –näyttö, jonka kuvasuhde on Samsungin lippulaivamalleista tuttu 18,5:9. Laajemman kuvasuhteen myötä näytössä on nyt korkeussuunnassa 300 pikseliä enemmän kuin perinteistä Full HD –tarkkuutta käyttäneessä edeltäjämallissa. Kuvasuhde huomioiden Galaxy A8:n näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku (75,6 %) ei ole erityisen hyvä, sillä Samsung on jättänyt pitkille sivuille leveähköt reunat.

Näytön pinta-ala on noin 4,5 % pienempi kuin 16:9-kuvasuhteen 5,5-tuumaisessa näytössä, mutta noin 7 % suurempi kuin edeltäjämallin 5,2-tuumaisessa näytössä. Näytön kulmiin on tosin tehty ulkonäkösyistä pienet pyöristykset, jotka pienentävät todellisen kulmasta-kulmaan-halkaisijan 5,5-tuumaan. Puhelin osaa skaalata sovellukset ja videot näytön koko leveydelle, emmekä havainneet sen toiminnassa mitään ongelmaa. Videoita koko näytölle skaalatessa kannattaa toki huomioida, että esimerkiksi 16:9-materiaalin ylä- ja alareunasta leikkautuu kaistale pois. Käyttäjä voi vaikuttaa skaalataanko sisältöä vaiko ei.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 5,6-tuumainen 18,5:9 Super AMOLED –näyttöpaneeli
  • Diamond Pentile -alipikseliasettelu
  • 1080 x 2220 pikseliä, 441 PPI
  • Gorilla Glass –lasi, pyöristetyt reunat
  • Tukee sRGB- ja DCI-P3-väriavaruuksia
  • Always On Display, sinisen valon suodatin

Kuvanlaadun osalta näyttö tekee erinomaista jälkeä. Kuten Super AMOLED –paneeleille on tyypillistä, musta on mustaa ja kontrastisuhde on erinomainen. Kirkkauden saa tarvittaessa automaattiasetuksella mukavan korkeaksi. Oletuksena käytössä olevan mukautuvan adaptiivisen tilan värintoisto on näyttävän ylikorostunut ja valkotasapainoltaan hieman sinertävään taittava. Asetuksista käyttäjä voi kuitenkin valita mukautuvan tilan sijasta myös vähemmän näyttävät mutta realistisemmat sRGB- tai DCI-P3-kalibroinnit.

Näytön yläpuolinen kaistale on suunnilleen saman levyinen kuin alapuolella, mutta se sisältää huomattavasti enemmän tekniikkaa. Vasemmasta ylänurkasta löytyy merkkivaloledi ja keskellä sijaitseva kuuloke on suojattu tiheällä metalliritilällä.

Oikeaan ylänurkkaan on sijoitettu kaksi etukameraa, joista toisen tarkkuus on 16 (Isocell S5K3P8SP) ja toisen kahdeksan megapikseliä. Molempien parina on valovoimainen f1.9-aukkosuhteen kiinteätarkenteinen objektiivi, mutta kahdeksan megapikselin kameran objektiivi on hieman laajakulmaisempi (85 astetta), sopien paremmin ryhmä-selfieiden ottamiseen. Sen lisäksi kaksoiskameraa hyödynnetään myös syvyysterävyysefektin luomisessa.

Puhelimen yläpäätyyn on sijoitettu toinen kahdesta korttikelkasta, joka sisältää paikat micro-SD-muistikortille sekä toiselle nano-SIM-kortille. Ensisijainen SIM-korttipaikka sijaitsee omassa kelkassaan puhelimen vasemmassa kyljessä. Ratkaisu on erinomainen, sillä se mahdollistaa kahden SIM-kortin sekä muistikortin samanaikaisen käytön puhelimessa. Vastaava toteutus saisi löytyä kaikista dual-SIM-puhelimista.

Galaxy A8:n akku on sijoitettu kiinteästi lasisen takakuoren alle ja sen 3000 mAh kapasiteetti on pysynyt samana kuin Galaxy A5:ssä. Valmistaja lupaa yhdellä latauksella jopa 15 tuntia nettisurffailua, 17 tuntia videotoistoa, 64 tuntia musiikkitoistoa tai 19 tuntia puheaikaa.

Sormenjälkitunnistin on siirretty näytön alapuolelta takakuoren yläosaan kameran alle. Sijainti on parempi kuin Galaxy S8- ja Note8-malleissa, mutta siitä huolimatta se saisi sijaita hieman kauempana kameran linssisistä. Lisäksi tunnistimen löytäminen näppituntumalla olisi helpompaa, jos se olisi hieman syvemmälle upotettuna takakuoreen. Totesimme testijaksolla tunnistimen toimivan varsin luotettavasti ja riittävän nopeasti, joskaan nopeus ei yllä markkinoiden parhaimpien tasolle. Pientä hitauden tunnetta lukituksen avautumiseen tuo lisäksi näytön ”feidausefekti”.

Monokaiutin sijaitsee edeltäjämallin tapaan oikean kyljen yläosassa, joka osoittautui edelleen varsin toimivaksi sijainniksi. Kaiuttimen erikoinen sijainti vaikuttaa yllättävän vähän äänen suuntautumiseen. Äänenlaadultaan kaiutin on hyvää keskitasoa ja mittasimme siitä 30 cm:n päästä parempaa keskitasoa edustavan 75 dBA:n äänenpaineen.

Kamera

Galaxy A8:n takakamera sijaitsee edeltäjämallin tapaan keskellä takakuoren yläosaa ja sen tarkkuus on pysynyt 16 megapikselissä. Oikealla puolella sijaitseva LED-salama on nyt piilotettu takakuoren lasin alle, joka on aiempaa sulavampi toteutus.

Kameran tekniset tiedot:

  • 16 megapikselin Samsung Isocell S5K2P6SX –kuvasensori (1/2,8-tuumaa, pikselikoko 1,12 um), 27 mm f1.7 –objektiivi
  • Tarkennus: PDAF
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 1080p 30 FPS (2224 x 1080)

Takakamera käyttää Samsungin omaa S5K2P6SX-kuvasensoria, joka on kooltaan 1/2,8-tuumainen ja pikselikooltaan täten 1,12 mikrometriä. Objektiivin valovoima on parantunut edeltäjämallista ja aukkosuhteeksi ilmoitetaan nyt erinomainen f1.7. Valitettavasti optinen kuvanvakain ei kuulu varustukseen. Hieman harmillisesti videokuvaus onnistuu maksimissaan vain 1080p-tarkkuudella, joka on tämän hintaluokan puhelimelta pieni pettymys.

Galaxy A8:n kamerasovellus käynnistyy näppärimmin virtapainiketta kahdesti näpäyttämällä. Muita vaihtoehtoja ovat lukitusnäkymän pikakuvake sekä kamerasovelluksen varsinainen kuvake. Kameran toimintanopeudessa ei ole valittamista, vaikka se ei toimikaan aivan yhtä vikkelästi kuin markkinoiden nopeimmat toteutukset. Tarkennus reagoi etenkin hyvässä valaistuksessa kohtalaisen nopeasti ja kuva tallentuu välittömästi suljinpainiketta painaessa.

Kamerasovellus on uudistunut hieman edeltäjämalli Galaxy A5:n ajoista ja sen käyttöliittymä muistuttaa nyt hyvin pitkälti viime vuoden lippulaivamalleissa käytettyä. Mukana on myös Galaxy S8 –malleissa esitellyt Bixby Vision –kuvauskohteen tunnistustoiminnot sekä sosiaalisen median palveluista tutut erilaiset kuvia koristamaan lisättävät AR-tarrat. Oikealle pyyhkäisemällä pääsee kuvaustilavalikkoon ja vasemmalle pyyhkäisemällä suodatinvalikkoon.

Miinuksena Samsung on siirtänyt HDR-tilan aktivointipainikkeen kuvausnäkymän vasemmasta reunasta asetusvalikon syövereihin, joka ei ole käytettävyyden kannalta kovinkaan hyvä muutos. HDR tukee myös automaattitilaa, joten ilmeisesti Samsung luottaa sen toimivan niin hyvin, ettei pikavalintapainiketta tarvita. Automaattisen HDR:n ollessa käytössä kuvausnäkymän ylänurkkaan ilmestyy HDR-logo, kun ominaisuus on aktiivisena.

Toinen miinus tulee manuaalitilasta (Pro-tila), joka on pahasti rampautettu Galaxy S8:aan ja moniin kilpailijoihin nähden. Käyttäjälle tarjotaan mahdollisuus säätää ainoastaan valkotasapainoa, ISO-arvoa (100-800), valotuksen kompensointia sekä valotuksen mittaustapaa.

Galaxy A8:n kaksoisetukamera (16 + 8 megapikseliä) tarjoaa tavanomaista monipuolisemmat mahdollisuudet omakuvien näpsimiseen. Kameroista pienemmällä pikselimäärällä varustettu ottaa kuvat hieman laajemmalla kulmalla, jolloin otokseen on helpompi mahduttaa esimerkiksi ystävä tai pari. Kameroiden kuvanlaatuero ei ole yhtä suuri, kuin megapikselieron perusteella saattaisi luulla. Etukamerat tekevät melko hyvää jälkeä, mutta eivät aivan yllä Galaxy A5:n etukameran tasolle kuvien terävyydessä ja yksityiskohtaisuudessa.

Kaksoiskameraa hyödynnetään myös Reaaliaikainen tarkennus –ominaisuuden toteuttamiseen, joka tarkoittaa käytännössä valloillaan olevan trendin mukaista syvyysterävyysefektin luomista kuvaan. Testiemme perusteella Galaxy A8:n selfieiden syvyysterävyysefekti on markkinoiden parhaimmasta päästä. Efekti tekee kuviin hyvin harvoin virheitä ja kohde rajautuu hyvin luonnollisen näköisesti. Lisäksi efekti lisätään kuvaan portaittain useassa eri tasossa, eikä ainoastaan rajaamalla kohde taustasta.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa A8:n kamera tekee kohtalaisen hyvää jälkeä. Värit ja kontrasti ylikorostuvat hieman, mutta eivät yleensä häiritsevästi. Läheltä tarkasteltuna yksityiskohtien viimeisin terävyys jää puuttumaan ja paikoin niissä on havaittavissa maalausmaista jälkeä. Valkotasapaino tuotti lumisissa olosuhteissa useaan otteeseen ongelmia, tehden kuvista pahasti sinertäviä.

Myös heikossa valossa A8 pärjää kohtalaisesti, kunhan kuvaajalla on kohtalaisen vakaa käsi ja valon määrä ei ole kutistunut aivan minimiin. Kamera pystyy usein loihtimaan kuvasta valoisamman näköisen, kuin miltä tilanne näyttää ihmissilmään. Valon määrän vähentyessä kuvat pehmenevät selvästi ja lähempää tarkasteltuna niissä voi havaita tasaista, joskaan ei häiritsevää kohinaa sekä maalausmaista käsittelyjälkeä. Kokonaisuutena katsottuna kuvat pysyvät varsin käyttökelpoisena, mutta lähempää tarkasteltuna yksityiskohdat suttaantuvat melko tehokkaasti. Värit säilyvät kuvissa kohtalaisesti, vaikka yleisvaikutelmasta saattaa tulla silti hieman haalistunut.

Pisimmillään automatiikka nostaa suljinajan 1/10 sekuntiin ja herkkyyden ISO 1250 arvoon. Optisesta kuvanvakaimesta olisi jo näillä asetuksilla apua.

Videotallennus on mahdollista A8:lla vain 1080p 30 FPS –laatuisena, joka on pettymys laitteen hintaluokka huomioiden. Edullisimmat 4K-kuvaukseen pystyvät puhelimet löytyvät jopa Suomen markkinoilta alle puoleen A8:n hinnasta. Tarjolla on myös erikoinen laajempi 2220 x 1080 resoluution tarkkuus, mutta sen aikana elektroninen vakautus ei ole käytettävissä.

A8 tallentaa 1080p-videon H.264-pakkauksella (High@L4, CABAC / 1 Ref Frames) .mp4-kääreeseen tavanomaisella 17 Mbit/s bittivirralla ja varsin hyvänlaatuisella 256 kbit/s stereoäänellä.

Videokuvan laatu on 1080p-luokassa kohtalaisen hyvää perustasoa. Terävyys ja yksityiskohtien toisto ei ole parhaimpien tasolla, mutta värit toistuvat pirteästi ja kuva on kohinatonta.

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Galaxy A8:n softapuolella on tarjolla Samsungin Experience-käyttöliittymän uusin 8.5-versio sekä sen alla pyörivä Android 7.1.1 Nougat –käyttöjärjestelmä. 500 euron puhelimesta voisi jo odottaa Android Oreon löytyvän valmiina, mutta Samsung on luvannut tuoda sen laitteelle myöhemmin päivityksen muodossa. Tarkempaa aikataulua ei ole vielä tiedossa ja kannattaa myös pitää mielessä, että edeltäjämallin kohdalla Nougat-päivitystä piti odottaa syksyyn asti. Androidin tietoturvapäivityksistä testikappaleessamme oli käytössä joulukuinen versio. Tietoturvapäivityksiä yritys on luvannut tarjota kuukausittain lippulaivamallien tavoin, mutta ainakin tämän artikkelin julkaisuhetkellä helmikuun alussa tammikuun päivitystä ei ole vielä näkynyt.

Käyttöliittymä ja sen ominaisuudet ovat valtaosin samanlaiset kuin Galaxy S8 –malleissa. Galaxy A5:eenkään verrattuna erot ovat monilta osin lähinnä kosmeettisia. Vakio-Androidiin verrattuna Experience-käyttöliittymä poikkeaa monilta osin selvästi, joka tekee luonnollisesti ohjelmistopäivityksistä työläämpiä. Kokonaisuuteen on integroitu myös runsaasti Samsungin omia lisäominaisuuksia (mm. Dual Messenger, Suojattu Kansio, kelluva sovellusikkuna, Game Launcher, Samsung Health), joiden hyödyntäminen vaatii perehtymistä, mutta jotka tarjoavat parhaimmillaan merkittävää lisäarvoa vakio-Androidiin nähden.

Kotinäkymän vasemmanpuolimmaisena välilehtenä on ajankohtaista sisältöä näyttävä Bixby Home –korttinäkymä, jonka saa halutessaan kytkettyä pois päältä. Samsung on toteuttanut kaikki käyttöjärjestelmän vakiosovellukset itse ja höystänyt tarjontaa kourallisella omia lisäsovelluksiaan. Osa sovelluksista (selain, galleria, sähköposti) ovat päällekkäisiä puhelimeen myöskin asennettujen Google-sovellusten kanssa. Esiasennettuja kolmannen osapuolen lisäsovelluksia löytyy mm. viiden Microsoft-sovelluksen sekä Facebookin muodossa, eikä niitä saa valitettavasti kokonaan poistettua laitteen muistista.

Suorituskyky

Galaxy A8 –testikappale saapui io-techin toimistolle tammikuun puolivälissä, jonka jälkeen laitetta koeteltiin ympärivuorokautisessa käyttötestissä vajaan parin viikon ajan. Testijakson alussa puhelimeen asennettiin tarjolla ollut noin 335 megatavun kokoinen päivitys. Laitteiston tai ohjelmiston kanssa ei törmätty ongelmiin testijakson aikana.

Käytännön suorituskyvyn puolesta Galaxy A8 ei aiheuttanut missään vaiheessa testijaksoa ärsytystä, kuten tämän hintaluokan laitteen ei pitäisikään, mutta tietyissä siirtymissä tarkka testaaja saattoi havaita pientä viivettä, jollaiseen ei ylimmän hintaluokan puhelimissa törmää. Galaxy S8:n kanssa rinnakkain vertailtaessa A8 jää oikeastaan kaikissa tilanteissa siirtymänopeuksissa ja sovellusten avaamisessa hieman kakkoseksi ja OnePlus 5T:hen verrattuna ero on vieläkin selvempi.

Pelisuorituskyvyn osalta testasimme puhelinta mm. Gods of Rome-, Dead Trigger 2- ja Need For Speed No Limits –peleillä ja totesimme niiden pyörivän sujuvasti, kunhan on tarvittaessa valmis hieman rajoittamaan pelin näyttävyyttä. Tulevaisuudessa laitteen pelikykyihin ei kannata kuitenkaan asettaa suuria odotuksia. Laite lämpenee rasituksessa vain maltillisesti.

Synteettisissä suorituskykytesteissä Exynos 7885 –piiriä käyttävä A8 pärjää prosessorilla suoritettavien tehtävien osalta paremmin kuin Exynos 7880 –piirillä varustettu edeltäjänsä Galaxy A5. Suurin parannus on tapahtunut prosessorisuorituskyvyssä Cortex-A73-ytimien myötä. Grafiikkasuorituskyvyn parantuminen on maltillista ja näytön kasvanut tarkkuus mitätöi sen käytännössä kokonaan, kuten 3DMarkin ja GFXBenchin tulokset osoittavat. Toiseksi verrokiksi otetun Snapdragon 835 –piirillä varustetun ja samaan hintaluokkaan sijoittuvan OnePlus 5T:n kyydistä A8 jää heti kättelyssä ja erot ovat suuria. Kokonaisuudessaan Galaxy A8:n prosessorisuorituskyky on kohtalaisen hyvällä tasolla, mutta grafiikkasuorituskyvyssä olisi laitteen hintaluokka huomioiden parannettavaa.

Akunkesto

Galaxy A8:n akun kapasiteetti on melko tavanomainen tai jopa hieman pienenpuoleinen laitteen kokoluokka huomioiden, joten ennakko-odotuksemme akunkeston suhteen olivat maltillisia.

Vajaan parin viikon testijaksolla A8:n täyteen ladatusta akusta oli päivän käytön (tyypillisesti noin 14–16 h) jälkeen jäljellä noin 45–65 %. Näytön päälläoloaika liikkui keskimäärin 1-2,5 tunnin haarukassa. Pariin otteeseen puhelinta käytettiin tavallista intensiivisemmin, jolloin varaus laski noin 3,5 tunnin näytön päälläoloajalla 10–20 %:n hujakoille. Yhdellä latauksella ei koitettu kertaakaan selvitä kahden päivän yli, mutta ainakin kevyemmällä käytöllä (1 h SOT/d) se olisi ollut varmasti mahdollista.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Galaxy A8:n mukana toimitettava Adaptive Fast Charging –pikalaturi syöttää parhaimmillaan 15 watin lataustehon, jonka avulla akku latautuu tyhjästä täpötäyteen noin tunnissa ja 40 minuutissa. Puolessa tunnissa tyhjään akkuun saa ladattua noin 40 % varaustason. Langatonta latausta A8 ei valitettavasti tue, vaikka lasinen takakuori sen mahdollistaisi.

Yhteenveto

Aina silloin tällöin testiin eksyy laitteita, jotka ovat sinällään varsin tasapainoisia ja toimivia kokonaisuuksia, mutta niiden suositteleminen on silti suoralta kädeltä varsin hankalaa. Tämä pätee myös Galaxy A8 (2018):n tapauksessa.

Galaxy A8:n vahvuudet ovat hyvin samankaltaiset edeltäjämalli A5 (2017):n kanssa, mutta myös heikkouksista löytyy useita samoja yhteneväisyyksiä. Tietyistä asioista näkee selvästi, että niitä rampautettu tarkoituksenmukaisesti, jotta keskihintaluokan malli ei astuisi liikaa huippumallien reviirille.

Fyysisesti A8 on mukavan tuntuinen ja jämäkkä laite, mutta sen hieman pulleista muodoista on karsittu pois Galaxy S8 –mallien virtaviivaisuus ja modernius. Tuntuu siltä, kuin A8 olisi ollut liian usein ruoka-aikaan kotona – näytön koon suhde ulkomittoihin voisi olla helposti korkeampi. Plussaa laite ansaitsee IP68-suojauksesta, joka ei keskihintaluokassa ole mikään itsestäänselvyys. Miinusta tulee puolestaan rikkoontumisherkästä takakuoresta, joka on samalla myös melkoinen sormenjälkimagneetti.

Teknisesti A8 tarjoaa toimivan kokonaisuuden, jonka tietyissä yksityiskohdissa voisi kuitenkin olla vielä parantamisen varaa. 5,6-tuumainen Infinity Display –näyttö ei ole ehkä A8:ssa aivan nimensä veroinen, sillä sen reunukset ovat melko leveät, mutta kuvanlaadultaan kyseessä on onnistunut paneeli. Suorituskyvystä vastaava uusi Exynos 7885 –piiri tarjoaa mukavan parannuksen prosessorisuorituskykyyn, mutta grafiikkapuolella potkua löytyy hintaluokka huomioiden heikosti. Myös 32 gigatavun tallennustila alkaa olla vähänpuoleisesti ylemmän keskiluokan puhelimeen.

Kameraratkaisut ovat parantuneet paperilla viimevuotisesta sekä laitteen etu- että takapuolella, mutta lopputuloksessa on silti vielä parantamisen varaa. Takakamera tekee sekä hyvässä valaistuksessa että heikommassa valossa kohtalaista jälkeä, mutta parantamista löytyy erityisesti kuvien yksityiskohtien ja valkotasapainon kanssa. Tämän hintaluokan kamerapuhelimesta pitäisi lisäksi jo ehdottomasti löytyä 4K-videokuvaus. Kahden etukameran ratkaisu tekee kohtalaisen hyvää jälkeä, joskin etenkin 16 megapikselin kuvat voisivat olla hieman terävämpiä. Syvyysterävyysefektin toteutus on yksi parhaista testaamistamme.

Ohjelmistopuolella Samsung jatkaa viimeaikaisista malleistaan tutulla linjalla Experience-käyttöliittymän puitteissa. Käyttökokemus on toimiva, vaikkei aivan ripeimmästä päästä. Tuttuun tapaan Samsung on lisännyt käyttöliittymään useita hyödyllisiä toimintoja, joita vakio-Androidista ei löydy. Kolmansien osapuolien esiasennettujen sovellusten suhteen käyttäjälle pitäisi kuitenkin antaa mahdollisuus niiden poistamiseen. Pientä miinusta tulee myös Android-versiosta, joka ei edusta viime syksynä julkaistua uusinta sukupolvea. Toivottavasti A8:n ostajat eivät joudu odottamaan Oreota yhtä pitkään, kuin A5:n ostajat Nougatia viime vuonna.

Galaxy A8:aa koskevat hieman samat ongelmat, kuin edeltäjäänsä vuosi sitten. Se on sinällään asiallinen kokonaisuus, mutta hinnoittelun vuoksi sen markkina-asema on varsin tukala. Esimerkiksi Nokia 8:n ja OnePlus 5T:n kaltaiset laitteet tarjoavat edistyneempiä rautaominaisuuksia samaan rahaan ja toisaalta myös Galaxy S8- ja S7 –mallit ovat hinnaltaan todellinen vaihtoehto A8:lle. Galaxy S8:aa on jo saanut muutamaan otteeseen 499 euron tarjoushintaan, jolloin valintaa ei tarvitse kahta kertaa miettiä. Jos A8:n hinta olisi 100-150 euroa halvempi, olisi houkuttavuus jo toisenlainen. Noin 500 euron hintaan löytyy useampi fiksumpikin vaihtoehto.

Plussaa

  • Hyvä 18,5:9-kuvasuhteen Super AMOLED -näyttö
  • Tukevan ja laadukkaan tuntuinen rakenne
  • IP68-suojaus
  • Miellyttävästi käteen sopiva muotoilu
  • Exynos 7885 –järjestelmäpiirin prosessorisuorituskyky varauksin
  • Etukameran kuvanlaatu
  • Kaksoisetukameran kaksi kuvakulmaa ja hyvin toimiva syvyysterävyysefekti
  • Experience-käyttöliittymän monipuoliset lisäominaisuudet
  • Dual SIM ja muistikorttipaikka käytettävissä samanaikaisesti

Miinusta

  • Hinta varauksin
  • Niukahko 32 Gt:n tallennustila
  • Näytön leveähköt reunat
  • Exynos 7885 –piirin grafiikkasuorituskyky
  • Kamerassa ei 4K-videokuvausmahdollisuutta
  • Kameran heikot manuaalisäädöt
  • Käyttöjärjestelmänä toistaiseksi vanha Android Nougat (Oreo-päivitys tulossa)
  • Käyttöliittymän raskas kustomointi

 

This site uses XenWord.
;