io-techin testissä Samsungin vuoden 2021 täyslangattomat nappikuulokkeet - Galaxy Buds Pro ja Galaxy Buds2.

Samsungin Galaxy Buds -sarjan kuulokkeet ovat kokonaisuudessaan hyviä, mutta eivät kuitenkaan massasta erottuvan laadukkaita täyslangattomia nappeja. Nykyisellä hintatasollaan Buds2 ja Buds Pro sijoittuvat haastavaan rakoon, eivätkä täysin onnistu päihittämään aiemmin testissä käynyttä OnePlus Buds Prota. Kuulokkeiden suurimmat edut ovat niiden istuvuus ja huomaamattoman tyylikäs ulkonäkö.

Samsungin omien nappien keskinäisessä vertailussa Buds Pro tarjoaa paremman vastamelutoiminnon, luonnollisemman äänentoiston, laadukkaammat mikrofonit sekä huomattavasti paremman vedenkestävyyden. Buds2 puolestaan tarjoaa 50 euroa edullisemman hinnan, vaivattomamman, joskin jo hieman turhan hillityn äänimaailman sekä kevyemmän ja huomaamattoman rakenteen.

Samsung Galaxy Buds Pro

Plussaa:

  • Langattomasti latautuva kohtuullisen siro kotelo
  • Alataajuuksien ja keskialueen toisto
  • Kohtalaisen hyvä vastameluvaimennus
  • Puheluiden tasainen äänenlaatu

Miinusta:

  • Samsung ei tarjoa ohjelmistoa Applen iOS:lle
  • Liiallinen yläpään korostus varauksin
  • Ei AptX-tukea
  • Yhdistettävissä vain yhteen laitteeseen kerralla

Samsung Galaxy Buds2

Plussaa:

  • Langattomasti latautuva kohtuullisen siro kotelo
  • Huomattavan siro rakenne, joka on myös kohtalaisen huomaamaton korvassa

Miinusta:

  • Samsung ei tarjoa ohjelmistoa Applen iOS:lle
  • Heikohko vastamelutoiminto
  • Ei AptX-tukea
  • Yhdistettävissä vain yhteen laitteeseen kerralla

Samsung on yksi täysin langattomien nappikuulokkeiden uranuurtajista, sillä valmistajan katalogista kyseisiä tuotteita on löytynyt peräti jo vuoden 2016 Gear IconX-malleista saakka. Yritys ei myöskään ole jäänyt laakereilleen makaamaan, vaan valmistajan katalogi on kasvanut ja uusiutunut tasaiseen tahtiin.

Kuulokkeita tuleekin valmistajalta käytännössä useaan kertaan vuodessa. Esimerkiksi tulpalliset Buds+-nappikuulokkeet Samsung julkaisi helmikuussa 2020, massasta erottuvat avoimet Buds Livet elokuussa 2020 ja malliston huipulle sijoittuvat tulpalliset Buds Prot tämän vuoden tammikuussa. Viime elokuussa valmistaja julkaisi jälleen tulpalliset Buds2:t, jotka sijoittuvat valmistajan katalogissa Buds Proiden alapuolelle korvaamaan puolitoista vuotta vanhat Buds+:t.

Nyt io-techin testipenkkiin ovat päätyneet molemmat tänä vuonna julkaistut mallit, eli Buds Pro ja Buds2, joista ensiksi mainittu edustaa edelleen Samsungin langattomien nappikuulokkeiden kärkeä. Suositushinnoiltaan Buds2:t sijoittuvat 149 euroon ja Buds Prot 229 euroon, eli mallien välillä on selvästi eroa ja ensiksi mainittu kilpailee samassa hintakategoriassa aiemmin testissä käyneen OnePlus Buds Pron kanssa, kun taas jäljempi on lähempänä Applen AirPods Proiden ja Sony WF-1000XM4:ien hintaa.

Hinta.fi-hintaveratailupalvelun mukaan Buds2:sta saa jo artikkelin kirjoitusaikaan lokakuun alussa 129 euroon, eli 20 euroa suositushintaansa edukkaammin, kun taas Buds Prosta saa kustantaa 169 euroa, eli lippulaivan hinta on jopa 60 euroa suositushintaansa edukkaampi. Kuulokkeiden nykyiset hinnat ovatkin alkuperäisiä suositushintoja lähempänä toisiaan.

Tässä artikkelissa tutustumme Samsungin Buds Pro- ja Buds2 -nappikuulokkeisiin reilun kuukauden ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta ja vertailemme, miten malliston lippulaiva ja edukkaampi edustaja eroavat toisistaan.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Molemmat Samsungin nappikuulokkeet toimitetaan pienehköissä neliskanttisissa paketeissa, joiden päällä komeilee värilliset kuvat itse kuulokkeista. Buds Pron paketti on väritykseltään musta ja Buds2:n valkoinen. Itse kuulokkeiden ja niiden latauskotelon lisäksi molemmissa paketeissa tulee:

  • USB-A -> USB-C -kaapeli
  • Takuu- ja pikaohjelappuset
  • S- ja L-koon vaihtotulpat

Molemmat Samsungin nappikuulokkeet käyttävät siis vaihdettavia muovitulppia, mutta itse tulppien muotoilu erottuu selvästi kuulokkeiden välillä. Vanhemman Buds Pron tulpat ovat jokaisessa koossaan leveyssuunnaltaan pienehköjä ja suuaukoltaan ovaaleja, kun taas Buds2:n tulpat ovat selvästi leveämpiä ja suuaukoiltaan pyöreitä.

 

Rakenne ja ominaisuudet

 

Buds Pron tekniset tiedot:

  • Mitat: 20,5 x 19,5 x 20,8 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Paino: 6,3 grammaa
  • IPX7-luokitus
  • Akunkesto: ANC päällä 5 tuntia, ilman ANC:tä 8 tuntia
  • Bluetooth 5.0

Buds2:n tekniset tiedot:

  • Mitat: 20,9 x 17 x 21,1 mm (korkeus, leveys x syvyys)
  • Paino: 5 grammaa
  • IPX2-luokitus
  • Akunkesto: ANC päällä 5 tuntia, ilman ANC:tä 7,5 tuntia
  • Bluetooth 5.2

Kuulokkeiden yleinen ulkoinen olemus on perusajatukseltaan samankaltainen, mutta kuitenkin selvästi erilainen. Molemmat kuulokkeet sijoittuvat korvaan Sony WF-1000XM4:n tapaan ilman erillisiä korvasta ulos tulevia varsia. Samsungin napit ovat kuitenkin fyysisesti Sonya sirompia ja ne ovatkin kokonaisuudessaan hillityn tyylikkäät. Samsungin kuulokkeet myös tukevat Sonyn tapaan hipaisueleitä suoraan ulkopinnallaan.

Kaksikosta pienempi on tuoreempi ja mallistossa pykälän alapuolelle sijoittuva Buds2, joka suorastaan sujahtaa korvaan ja on siellä myös erittäin miellyttävä vain 5 gramman painonsa myötä. Buds Pro vaatii pykälän enemmän huomiota, mutta pienellä kääntöliikkeellä nekin asettuvat korvaan kokonaisuudessaan erittäin miellyttävästi. Pro-mallien suurempi fyysinen koko ja reilun gramman korkeampi paino tuntuvat kuitenkin jonkin verran käytössä.

Buds2:n muotoilu itsessään on huomattavan siro ja korvan sisälle sieltä tuleekin vain tulpan sisältävä pitkähkö varsiosa. Buds2:n sirous tuntuu käytössä erittäin miellyttävältä ja korvanapin sijaan niiden käyttäminen muistuttaa hieman tavallista korvatulppaa kokonaisuuden ollessa varsin huomaamaton käyttäjälleen itselleenkin. Allekirjoittaneen korvaan ne eivät kuitenkaan soveltuneet aivan täysin, vaan kontakti pehmusteen ja korvan välillä jäi toisinaan löysäksi, minkä myötä ympäristön äänet pääsivät vuotamaan musiikin päälle.

Buds Pron muotoilu puolestaan on selvästi massiivisempi. Pyöreähkön korvasta ulos näkyvän peräosan lisäksi itse rungossa on oma kyhmynsä, joka sijoittuu korvalehden sisäpintaa vasten, minkä jälkeen itse korvaan menevää vartta jää jäljelle selvästi Buds2:n ratkaisua vähemmän. Tulpat ovat materiaaliltaan hieman kiinteämmät ja rakenteeltaan pidemmät, minkä myötä korvan sisälle ei tule itse kuuloke, vaan sen tulppa. Parhaimmillaankin tiiviys jäi testaajan korvissa vain kohtalaiseksi, eikä yltänyt yhtä hyväksi kuin Buds2 parhaimmillaan, mutta toisaalta heikoimmillaankin tiiviys pysyi kohtalaisena ja voitti selvästi Buds2:n huonomman sijoittelun. Allekirjoittaneen korvaan Buds Proiden pykälän jämäkämpi pehmustemateriaali toimikin kokonaisuutena paremmin.

Lenkkeilykäytössä Buds Prot todettiin suuremmasta painostaan huolimatta mukavammaksi, sillä niiden kanssa korvissa askelten yhteydessä kuuluva töminää oli hillitympää. Askelet olivat kyllä kuultavissa, mutta Buds Proiden kanssa ne eivät onnistuneet olemaan häiritseviä. Buds2:n kanssa töminää ei ilmestynyt aina, vaan se riippui kuulokkeiden kontaktista, mutta pahimmillaan se oli selvästi Buds Prota häiritsevämpää.

Kuulokkeiden istuvuus on kuitenkin aina henkilökohtainen kokemus ja kuulokkeiden sopivuus korviin voi vaihdella huomattavastikin, minkä myötä myös kokemukset ympäristön vaimennuksesta ja omien askelten töiminöistä voivat vaihdella.

Lenkkeilykäytössä Buds Proiden eduksi on mainittava myös varsin kattava IPX7-vedenkestävyys, eli vesisateestakaan ei tarvinne huolehtia. Buds2:lla puolestaan on IPX2-seritifkaatti, eli kyseessä on ennemminkin roiskekestävyys kuin suora vedenkestävyys.

Molemmat Buds-mallit sisältävät kahdesta erillisestä kaiutinelementistä koostuvan kaiutinjärjestelmän selvästi yleisemmän yhden kaiuttimen sijaan. Buds Pron äänentoistosta huolehtii 11 mm:n bassoelementti ja 6,5 mm:n diskanttielementti, eli sisällä on huomattavan suuri kaiutinkokonaisuus. Elementit on asennettu sisäkkäin, eli diskanttielementti lepää bassoelementin keskellä. Buds 2:n elementtien kokoa Samsung ei ole ilmoittanut.

Yhteysominaisuuksien osalta kaksikosta tuoreemmat ja edullisemmat Buds2:t ovat pykälän kehittyneemmät. Ne tukevat Bluetoothin 5.2-versiota, kun taas Buds Proiden Bluetooth-tuki on 5.0 -tasolla. Molemmat kuulokkeet tukevat SBC- ja AAC-koodekkeja ilman tukea korkeamman bittivirran standardiratkaisuille. Kolmantena teknologiana käytössä on kuitenkin myös Samsungin oma Scalable-koodekki, joka toimii vain valmistajan puhelinten kanssa ja skaalaa bittivirran dynaamisesti 88 kbit/s ja 512 kbit/s välillä. Lisäksi Samsungin oma koodekki tukee myös 96 kilohertsin ja 24 bitin audiota.

Pienenä miinuksena yhteysominaisuuksista on mainittava etteivät kummatkaan Galaxy Buds -kuulokkeet osaa yhdistää useampaan laitteeseen kerrallaan.

Buds Pron latauskotelon tekniset tiedot:

  • Latauskotelon mitat: 27,8 x 50 x 50,2 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Latauskotelon paino: 38 grammaa
  • Akkua kuulokkeille: ANC päällä 18 tuntia, ilman ANC:tä 28 tuntia
  • USB-C, langaton Qi-lataus

Buds2:n latauskotelon tekniset tiedot:

  • Latauskotelon mitat: 27,8 x 50 x 50,2 mm
  • Paino: 41,2 grammaa
  • Akkua kuulokkeille: ANC päällä 15 tuntia, ilman ANC:tä 21,5 tuntia

Akunkeston osalta molemmat kuulokkeet tarjoavat keskenään vastaavat 5 tuntia vastamelun kanssa, mutta Samsungin lupaus ilman vastamelua on Pro-malleille puoli tuntia korkeammat 8 tuntia 7,5 tunnin sijaan. Latauskotelosta Pro-mallille liikenee vastamelun kanssa 18 ja ilman 28 lisätuntia, kun taas Buds2:lle vastaavasti 15 ja 21,5 tuntia.

Latauskotelot itsessään ovat keskenään vastaavan kokoisia, miellyttävän pieniä ja mahtuvat taskuun helposti. Paksuutta niissä on kuitenkin jonkin verran, eli kotelo voi myös pullottaa näkyvästi tiukkojen housujen taskusta. Identtisestä koostaan huolimatta Buds2:n kotelo on 3 grammaa Prota painavampi, mutta tarjoaa silti valmistajan lupausten valossa pykälän vähemmän akunkestoa.

Akunkestot kuulokkeissa ovatkin varsin tavanomaisia ja 5 tunnin kesto vastamelun kanssa ei yllä parhaimmistoon, mutta on kuitenkin suurimmassa osassa arkitilanteita täysin riittävä. Koteloiden lisätunnit ovat myös hyvällä tasolla, mutta Buds Pro tarjoaa ainakin lukujen valossa aavistuksen paremmat kokonaiskestot.

 

Ohjelmisto

Kuulokkeiden ohjaamiseen ja firmwaren päivitykseen Samsung tarjoaa Android-puhelimille Galaxy Wearable-sovelluksen, joka on tuttu myös valmistajan älykelloista. Sovellus tarjoaa yhden sivun näkymän, jossa on suoraan valinnat kuulokkeiden vastamelu- tai ympäristönäänten vahvistus -toiminnoille, eleiden muokkaukseen sekä syvemmät asetukset. Applen puhelimia käyttäville Samsung ei tarjoa valitettavasti lainkaan sovellusta, eli kuulokkeiden säätöihin ei iPhonella pääse käsiksi. Ääntä kuulokkeet kuitenkin toistavat myös iOS-laitteilla aivan normaalisti, kuten muutkin Bluetooth-kuulokkeet.

Vastamelun voimakkuudelle Buds Prot tarjoavat kaksi eri vaihtoehtoa, kun taas Buds2:lla tarjolla on vain yksi. Ympäristöäänten vahvistukseen molemmat kuulokkeet tarjoavat säädettävän voimakkuuden. Elekomentojen osalta puolestaan Buds2:lle on tarjolla yhden napautuksen, kahden napautuksen ja kolmen napautuksen säädöt sekä pitkän painalluksen muokkaus. Buds Pro kykenee säätämään vain pitkän painalluksen komentoa ja pistämään eleet tarvittaessa pois päältä. Kuulokkeet myös muistavat asetukset, eikä sovelluksen tarvitse olla asennettuna, jotta ne olisivat voimassa.

Buds Prolle rajattuna ominaisuutena tarjolla on myös äänen tunnistus, joka asettaa päälle ympäristöäänten vahvistuksen kuulokkeiden havaitessa käyttäjänsä aloittavan puhumaan.

Lisäasetuksissa puolestaan on tarjolla muun muassa mahdollisuus pitää päällä Samsungin oma ”Saumaton korvanappien yhteys”, jonka kanssa kuulokkeet esimerkiksi hypätä automaattisesti kellon ja puhelimen audion välillä, kun kaikki kolme ovat Samsungia. Lisäksi Buds2:ssa on tarjolla myös korvanappien istuvuustesti, jota Buds Pro ei valitettavasti tarjoa.

Molemmille kuulokkeille on myös tarjolla taajuuskorjain, joka ei kuitenkaan valitettavasti anna mahdollisuutta säätää taajuuskorjainta vapaasti itse, vaan tarjolla on vain kuusi esiasetettua vaihtoehtoa, joista yksikään ei suoranaisesti onnistunut korjaamaan kummankaan kuulokkeen äänentoistoa testaajan korvaan paremmin sopivaksi.

 

Äänenlaatu, vastamelu ja ympäristöäänten vahvistus

Äänenlaadultaan napit erottuvat toisistaan selvästi. Taajuusvastekuvaajista on nähtävissä, että kuulokkeissa on keskenään samankaltaisia piirteitä, mutta siitä huolimatta kokonaissoundiltaan kuulokkeet ovat selvästi erilaiset. Huomion arvoisena seikkana molemmissa Samsungin napeissa vastamelun aktivoiminen heikentää alakeskitaajuuksien toistoa tuottaen pienoisen kuopan, mutta erityisen havaittavaa vaikutusta kuuntelukokemukseen tällä ei tuntunut olevan normaaleissa kuuntelutilanteissa ulkoilmassa.

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

Buds Proiden kanssa ensimmäisenä korville iskee yläpäässä 10 kilohertsin jälkeen vastaan tuleva piikki, joka on huomattavan suuri ottaen huomioon alemmilla ylätaajuuksilla olevat pienet kuopat. Korostus on niin korkealla, että se ei suoranaisesti tunnu vaikuttavan kuulokkeiden erotteluun, vaan sen sijaan se onnistuu musiikkityylistä riippuen olemaan jopa häiritsevä. Esimerkiksi suurempia kaikuja sisältävät kappaleet suorastaan kohisevat korvalle, mikä ei ole erityisen miellyttävää.

Vähemmän korostuneita kaikuja sisältävillä kappaleilla ja osittain myös korvan tuohon korostukseen tottuessa Galaxy Buds Proiden äänimaisema on miellyttävä. Äänet ovat kohtalaisen tasapainoiset ja keskialueilla on pientä korostusta, mikä tekee musiikista selkeää ja yksityiskohdat kuuluvat selvästi. Taajuusvastekuvaaja nousee alapäätä kohden, mutta siitä huolimatta kokonaiskuva jää alapäältään aika neutraaliksi, eikä kuulokkeita voi voimakkaan basson ystäville juuri suositella.

Kokonaisuutena Buds Proiden äänessä on paljon hyvää, mutta valitettavasti myös selvästi huonot puolensa. Kohtalaisen neutraali basso ja hyvin soiva keskialue miellyttävät yksityiskohdista pitävien korvia, mutta erityisesti voimakas korkeiden ylätaajuuksien korostus voi musiikkityylistä riippuen kuulostaa epämukavalta. Ohjelmistossa tarjolla olevat esiasetetut taajuuskorjaimet eivät tilannetta myöskään kyenneet juuri parantamaan, vaan ne muuttivat myös hyvin soivia alueita taajuusvasteessa heikompaan päin.

Taajuusvaste on kompensoitu MiniDSP:n IDF-korjauksella. Tarkemmin mittausmetodeista voit lukea täältä.

Buds2:n taajuusvastekuvaajasta puolestaan nähdään, että yläpään korostus laskenut, eikä niissä olekaan havaittavissa samanlaista sihinää kuin lippulaivamallissa, mutta valitettavasti muutosta on tapahtunut myös kokonaiskuvassa. Buds2:n ääni jää ikään kuin lämpimän pyöreäksi ja yläpää on kokonaisuutenaan jo kenties hieman liian laskettu. Alapäässä on korostusta, joka mittauksissa ei näytä Buds Prota suuremmalta, mutta yläpään pienentymisen myötä kuulokkeet kuulostavat selvästi lämpimämmiltä. Buds2:n basso ei kuitenkaan ole OnePlus Buds Pron tapaan iskevä, vaan ikään kuin hieman pyöreä.

Keskialueella puolestaan on tapahtunut ihan mittauksissa näkyvää muutosta, eivätkä kuulokkeet ole enää aivan yhtä tasapainoiset vastamelun kanssa kuin Buds Prot olivat. Kokonaiskuvaltaan Buds2:t kuulostavat toki helpoilta ja vaivattomilta, eivätkä ne rasita pidemmässäkään jaksossa, mutta niiden lämpimän pyöreä äänimaisema jää kuitenkin helposti hieman tylsäksi, mikäli kuulokkeilta kaipaa tarkempaa erottelua. Lopputulemana Buds Prot kuulostavatkin ainakin allekirjoittaneen korvaan mielenkiintoisemmilta, mutta toisaalta niiden selvän yläpääkorostuksen vuoksi kokemukset voivat vaihdella paljonkin niin käyttäjittäin kuin myös musiikkityyleittäin.

Samsung Galaxy Buds Proiden selvästi liiallinen yläpääkorostus onkin harmillinen, sillä ilman sitä kyseessä olisi erittäin miellyttävät kuulokkeet. Siihen toki jossain määrin tottuu pidemmän käyttöjakson aikana, mutta siitä huolimatta sitä ei voi pitää hyvänä asiana. Nykyisellään molemmista kuulokkeista testaajan omien korvien kokemuksissa meneekin edelle OnePlus Buds Prot, joiden taajuusvaste onnistuu olemaan keskialueeltaan pykälän tarkempi ja basso on selvästi iskevämpi. Toki basso on myös korosteisempi, minkä myötä ne eivät miellytä kaikkia.

Vastamelutoiminnon osalta kummatkaan Samsungin napit eivät tarjoa mitään poikkeuksellista, mutta kaksikosta selvästi paremmin ympäristön ääniä vaimentaa Buds Pro, mikä on myös odotettavaakin sen sijoittuessa malliston lippulaivaksi.

Vastamelutoiminto toimii erilailla kuin esimerkiksi OnePlussalla, jolla vastamelu poistaa tehokkaasti alaääniä, mutta päästää sitten selvästi läpi korkeat kohinat, sillä Samsungin vastamelu vaikuttaisi poistavan ääniä kohtalaisen tasaisesti laajalta skaalalta. Buds Pron vastamelu on kokonaisuutena pykälän OnePlussaa tehokkaampi, mutta ei kuitenkaan Sonyn WF-1000XM4:n tasolla.

Buds2:n vastamelu puolestaan jää kokonaisuutena pykälän OnePlussaa heikommaksi, sillä vaimennus on selvästi kohtalaisen vähäistä. Sekin on kuitenkin omiaan parantamaan kuuntelukokemusta äänekkäissä ympäristöissä, mutta erityisesti voimakasta vastamelua kaipaaville Buds2 ei ole oikea valinta.

 

Samsung Galaxy Buds2:n mikrofonin ääniesimerkki

 

Samsung Galaxy Buds Pron mikrofonin ääniesimerkki

 

Mikrofonin äänenlaadulta kaksikko on hiljaisessa huoneympäristössä keskenään samankaltainen ja kohtalaisen luonnollinen. Ulkoilmassa kävellessä Buds2:n ääni ohenee jo selvästi, mutta pysyy kuitenkin käyttökelpoisena, eivätkä ympäristön äänet vuoda käytännössä lainkaan yli. Buds Proiden äänessä puolestaan pysyy selvästi enemmän alataajuuksia, minkä myötä itse äänen sävy on luonnollisempi, mutta valitettavana vastapainona äänessä on havaittavissa hieman satunnaista pätkimistä mikrofonien pyrkiessä poistamaan tuulta.

Pyöräillessä Buds2:n ääni jatkaa ohenemistaa ja ääni muuttuu jo selvästi kaukaisen kuuloiseksi, minkä lisäksi osa tuulesta pääsee kuulumaan jo mikrofonien läpi puheen sekaan. Ääni pysyy kuitenkin pääosin selkeänä ja käyttökelpoisena. Buds Proiden ääni puolestaan pitää edelleen mukana myös alataajuudet ja säilyy siten mukavan lämpimänä ja kohtalaisen luonnollisena. Kokonaisuutena mikrofoneista onkin kuultavissa Buds Proiden kalliimpi hinta, sillä myös haastavammissa olosuhteissa kuulokkeet onnistuvat pitämään äänen kohtalaisen luonnollisena, eikä puheääni muutu Buds2:n tavoin etäisen ohueksi. Molemmat kuulokkeet onnistuivat kuitenkin hyvin pitämään puheäänen selkeänä ja ympäristön äänet poissa.

 

Yhteenveto

Samsungin Galaxy Buds -sarjan kuulokkeet ovat kokonaisuudessaan hyviä, mutta eivät kuitenkaan massasta erottuvan laadukkaita täyslangattomia nappeja. Kaksikon asema valmistajan omassa katalogissa on osittain näkyvillä, mutta kuitenkin Buds2:n myöhäisempi julkaisukin on nähtävissä, sillä teoriassa alemmasta asemastaan huolimatta se onnistuu olemaan langattomilta yhteyksiltään kehittyneempi ja fyyiseltä rakenteeltaan selvästi sirompi kuin kalliimpi sisaruksensa.

Samsung Galaxy Buds Pro

Buds Prot ovat ensituntumaltaan kohtalaisen kookkaat kuulokkeet, jotka kuitenkin istuvat lopulta ainakin testaajan päähän erinomaisesti. Elementtiratkaisultaan kuulokkeet erottuvat massasta erillisen bassoelementin ja diskanttielementin myötä, mutta äänenlaadultaan kyseessä ei ole täysi napakymppi. Ala- ja keskitaajuudet kuulokkeissa toistuvat erinomaisesti ja kohtalaisen neutraalisti, mutta yläpäätä vaivaa valitettava liiallinen korostus korkeimmilla taajuuksilla, minkä myötä esimerkiksi suuret kaiut musiikissa suorastaan kohisevat korviin. Valitettavana miinuspuolena ohjelmistossakaan ei ole tarjolla taajuuskorjainta, jolla tilanteen voisi korjata, vaan käyttäjän on luotettava esiasetettuihin taajuuskorjausvaihtoehtoihin, joista yksikään ei tilannetta täysin korjannut.

Vastamelutoiminto kuulokkeissa ei yllä markkinoiden kärkikastiin, mutta on kuitenkin erityisesti alle 200 euron kuulokkeiksi todella hyvällä tasolla. Mikrofonit kuulokkeissa puolestaan ovat luokassaan laadukkaat ja IPX7-sertifikaatti antaa varmuutta kuulokkeiden käyttöön säällä kuin säällä.

Nykyisellä 180 euron hinnallaan Galaxy Buds Prot ovat kokonaisuudessaan suhteellisen hyvät kuulokkeet, mutta selvästi liika voima ylemmissä ylätaajuuksissa tekee kuulokkeista kuitenkin haastavan suositella. Mikäli pykälän voimakkaampi ja iskevämpi basso ja kuulokkeissa itsessään oleva varsi eivät haittaa tarjoaa OnePlus Buds Pro kokonaisuutena pykälän laadukkaamman audioelämyksen Samsungin kuulokkeita edullisempaan hintaan, mikäli OnePlussan kuulokkeet vain korvaan sopivat hieman heikkoine korvapehmusteineen.

Plussaa:

  • Langattomasti latautuva kohtuullisen siro kotelo
  • Alataajuuksien ja keskialueen toisto
  • Kohtalaisen hyvä vastameluvaimennus
  • Puheluiden tasainen äänenlaatu

Miinusta:

  • Samsung ei tarjoa ohjelmistoa Applen iOS:lle
  • Liiallinen yläpään korostus varauksin
  • Ei AptX-tukea
  • Yhdistettävissä vain yhteen laitteeseen kerralla
Samsung Galaxy Buds2

Galaxy Buds2:t puolestaan onnistuvat korjaamaan Buds Prota vaivanneen liiallisen voimakkaan yläpäätoiston peräti 50 euroa edullisempaan 130 euron nykyiseen myyntihintaan. Lisäksi kuulokkeet ovat myös ulkoisesti sirommat ja kevyemmät. Valitettavasti niiden istuvuus ei kuitenkaan ollut aivan täysi onnistuminen, vaan kuulokkeet vaativat kalliimpaa sisarustaan enemmän huomiota korvaan sovittaessa, jotta kontakti olisi varmasti tiivis.

Yläpään korjaus Buds2:ssa on kuitenkin kenties jopa hieman liiankin suuri, sillä äänensävy jää kuulokkeissa selvästi lämpimän pyöreäksi. Kokonaisuutena ääni onkin pykälän Buds Prota vähemmän erotteleva. Sen sijaan se on pehmyt ja lämmin. Ääni on toki rasittamaton ja helppo kuunnella, mutta vastaavasti se on kenties jopa hieman tylsä ja turhan korostuvaa yläpäätä lukuunottamatta Buds Proiden ääni jääkin paremmaksi.

Myös vastamelun laadussa ja vedenkestävyydessä Buds2:t tekevät selvän kompromissin, sillä IPX2-luokitus kattaa käytännössä vain roiskevesisuojan ja vastamelu puolestaan jää varsin heikoksi. Kuulokkeet onnistuvat poistamaan hieman ympäristön ääniä, mutta eivät kuitenkaan yhtä hyvin kuin pahimmat kilpailijansa kuten OnePlus Buds Pro.

Nykyisellä hintatasollaan Buds2 ja Buds Pro sijoittuvat haastavaan rakoon. Kuulokkeiden suurimmat edut ovat niiden huomaamaton istuvuus ja tyylikäs ulkonäkö, mutta äänenlaadultaan ne eivät pärjää aiemmin testissä käyneille OnePlussan Buds Proille. OnePlussan ongelma oli kuitenkin istuvuus, joten siltä osin Samsungit voivat olla varmempikin valinta, mikäli pieni kompromissi äänenlaadussa ei vaivaa.

Samsungin omien nappien keskinäisessä vertailussa Buds Pro tarjoaa paremman vastamelutoiminnon, yläpäätään lukuun ottamatta luonnollisemman äänentoiston sekä huomattavasti paremman vedenkestävyyden. Buds2 puolestaan tarjoaa 50 euroa edullisemman hinnan, vaivattomamman, joskin jo hieman turhan hillityn äänimaailman sekä kevyemmän ja huomaamattoman rakenteen.

Plussaa:

  • Langattomasti latautuva kohtuullisen siro kotelo
  • Huomattavan siro rakenne, joka on myös kohtalaisen huomaamaton korvassa

Miinusta:

  • Samsung ei tarjoa ohjelmistoa Applen iOS:lle
  • Heikohko vastamelutoiminto
  • Ei AptX-tukea
  • Yhdistettävissä vain yhteen laitteeseen kerralla
This site uses XenWord.
;