Testissä Samsungin uusi Galaxy Note20 Ultra -huippumalli.

Samsung on ollut jo vuosia poikkeuksellisessa asemassa Note-mallistonsa kanssa, sillä sille ei ole löytynyt käytännössä minkäänlaista suoraa kilpailijaa markkinoilta. Note-mallistolle tyypillisiä ominaisuuksia ovat alusta asti olleet markkinoiden suurimpiin lukeutuva näyttö sekä S Pen -kosketuskynä erikoisominaisuuksineen ja etenkin viimeksi mainittu on ollut hyvin uniikki ominaisuus, jonka Samsung kertoo myös olevan monen Note-käyttäjän uskollisuuden syy.

Samsung esitteli uudet kymmenennen sukupolven Galaxy Note -mallinsa Galaxy Unpacked -tilaisuudessaan elokuun 5. päivä. Mallinumero hyppäsi Galaxy S -mallien tapaan ”uudelle vuosikymmenelle”, eli 10:stä suoraan 20:een. Viime vuoden tapaan Note20-mallisto koostuu edullisemmasta perusmallista ja kalliimmasta huippuversiosta, jonka lisänimi muuttui tänä vuonna Ultraksi. Note20:n ja Note20 Ultran välinen asemointi muuttui myös hieman viime vuodesta, sillä Note20:n koko kasvoi selvästi, eikä kyseessä ole enää saman laitteen pienempi versio, vaan teknisesti karsitumpi edullisempi vaihtoehto.

Galaxy Note20 Ultra on saatavilla kahtena muistiversiona, joista 256 Gt:n versio kustantaa 1349 euroa ja rajattuna eränä alkuvaiheessa myytävä 512 Gt versio 1449 euroa. Hinnat ovat nousseet viimevuotiseen Note10+-malliin nähden varsin roisit 200 euroa, vaikka muistimäärät ovat pysyneet samoina. Kyseessä onkin Note-malliston suurin tähänastinen hintahyppäys vuosimallien välillä. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä syyskuun puolivälissä laitteen käytännön yleinen hintataso on suositushinnan tasolla.

Tutustumme tässä artikkelissa Galaxy Note20 Ultraan kattavasti täysimittaisen yli kahden viikon käyttötestijakson pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Note20 Ultra toimitetaan hillityn mustassa pahvipakkauksessa, jonka tyyli on tuttu jo parista aiemmasta sukupolvesta. Kannessa on ainoastaan puhelimen väriä vastaava kynän kuva sekä hopeanvärinen mallimerkintä.

Samsung on karsinut toimitussisältöä viime vuosina ja varustus on nykypäivänä varsin tavanomainen. Mukana tulee puhelimen ohella pikaohjeet, korttikelkan irrotustyökalu, USB Type-C -liitännällä varustettu laturi, USB Type-C -kaapeli, Type-C-liitäntäiset AKG:n nappikuulokkeet sekä kuulokkeiden silikonisovitteita. Aiempiin Note-sukupolviin nähden oheisvarustus on vähentynyt ja mukana ei enää toimiteta esim. USB-adaptereja tai S Pen -kynän vaihtokärkiä.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Note20 Ultran ulkonäkö on selvästi samaa sukulinjaa viime vuoden mallien kanssa ja muotoilu on selvästi kulmikkaampaa kuin Galaxy S20 -malleissa. Päädyt on muotoiltu tasaisiksi ja etu- sekä takalasi kaartuvat pitkälle laitteen kylkiin. Koko on kasvanut aavistuksen Note10+:aan verrattuna ja edeltäjämalli tuntuu kädessä hieman sirommalta. Etenkin puhelimen päädyissä kulmien terävyyttä on vielä hieman lisätty viime vuodesta.

Uusien viimeistelyvaihtoehtojen myötä Note20 Ultra on yksi markkinoiden tyylikkäimmistä puhelimista. Etenkin testikappaleemme Mystic Bronze -värissä on omasta mielestäni todella tyylikkään näköinen – toki kyse on mielipideasioista, mutta myös poikkeuksellisen moni testijaksolla puhelimen nähnyt tuntui kiinnittävän huomiota ulkonäköön positiiviseen sävyyn.

6,9-tuumaisella näytöllä varustettu Note20 Ultra on suurikokoinen puhelin, kuten Note-malliston peruspilareihin on tyypillisesti kuulunut. Suuri koko aiheuttaa luonnollisesti tiettyjä haasteita puhelimen sujuvaan käyttöön, etenkin yhdellä kädellä. Näytön reunukset ovat erittäin kapeat, joka parantaa laitteen käsiteltävyyttä näyttökokoon nähden. Siitä, ja käyttöliittymän aputoiminnoista, huolimatta yhden käden käyttö on paikoin haastavaa, jos käyttäjällä ei satu olemaan poikkeuksellisen suuret kourat.

Note20 Ultra on saatavissa kahdessa eri värissä – testikappaleemme mattapintaisena Mystic Bronze -vaihtoehtona sekä hillitympänä kiiltäväpintaisena Mystic Black -vaihtoehtona.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 164.8 x 77.2 x 8.1 mm
  • Paino: 208 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 91,7 %

Kilpailijoihin nähden Note20 Ultra on useimmissa tapauksissa suurikokoisempi. OnePlus 8 Pron näyttö on 0,12” pienempi ja se on 2,8 mm kapeampi, mutta 0,4 mm paksumpi ja 0,5 mm pidempi. 0,4 tuumaa pienemmällä näytöllä varustettu iPhone 11 Pro Max on puolestaan 6,8 mm lyhyempi ja tismalleen saman paksuinen, mutta 0,6 mm leveämpi.

Samsungin omasta mallistosta Galaxy S20 Ultra käyttää saman kokoista, mutta kapeamman kuvasuhteen näyttöä, jonka myötä Note20 Ultra on 2,1 mm lyhyempi ja 0,7 mm ohuempi, mutta 1,2 mm leveämpi. Edeltäjämalli Note10+ (6,8”) on puolestaan 2,5 mm lyhyempi, tismalleen yhtä leveä ja 0,2 mm ohuempi.

Painoa Note20 Ultralla on 208 grammaa, joka on melko hyvin tasapainossa laitteen koon kanssa. Vertailun vuoksi teknisesti pitkälti yhtenevä Galaxy S20 Ultra painaa 14 grammaa enemmän.

Note20 Ultran runko ja kehys ovat valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja pronssinvärisessä versiossa sävytetty yhteneväiseksi takakuoren kanssa. Etu- ja takakuoren lasi on valmistettu Corningin upouudesta Gorilla Glass Victus -lasista, jonka luvataan olevan entistä paremmin pudotuksia kestävää.

Sekä etu- että takalasi kaartuvat selvästi laitteen kylkiin, joissa metallirunkoa on näkyvissä lähinnä kapea kaistale. Takalasi kaartuu kylkiin hieman etulasia enemmän ja tekee kylkien käsituntumasta miellyttävän. Puhelimen ylä- ja alapääty ovat tasaiset ja melko teräväreunaiset ja jotkut saattavat kokea reunojen painavan epämiellyttävästi pikkusormea pidemmässä käytössä.

Takakuoren pinta on testaamassamme pronssinvärisessä värivaihtoehdossa mattapintainen, joka tuo hillityn tyylikkään ulkonäön sekä tekee kosketustuntumasta miellyttävän satiinisen. Sormenjälkien kertymistä mattapinta ei täysin estä. Takakuori ei ole mattapintaisten liukkaimmasta päästä ja pitoa voi vielä hieman parantaa tukemalla etusormea kamerakyhmyn alareunaan.

Kosketuskynän vaatimista erikoisrakenteista huolimatta Samsung on tänäkin vuonna tehnyt Note20 Ultrasta pölyn- ja vedenkestävän IP68-standardin mukaisesti.

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Note20 Ultran sisuskalut ovat pääosin tuttuja keväällä julkaistusta Galaxy S20 Ultra -mallista. Suomessa myytävässä mallissa on käytössä Samsungin oma Exynos 990 -järjestelmäpiiri, joka ei ole kokenut muutoksia S20 Ultrasta. Ulkomailla myynnissä on myös hieman suorituskykyisempi Snapdragon 865 -variantti.

Samsung ei ole kertonut tarkemmin Note20 Ultran jäähdytysratkaisusta, mutta ulkomailla aiheen tiimoilta on herännyt hämmennystä, sillä osasta laitteista on löytynyt kuparihöyrykammiojäähdytys ja osasta grafiittityynyjäähdytys, eikä Samsung ole ottanut kantaa käytettyihin ratkaisuihin. YouTube-kanava JerryRigEverything testasi epätieteellisin metodein jäähdytysratkaisuja ristiin ja totesi jäähdytystehon olevan suunnilleen samaa luokkaa, mutta Snapdragon 865- ja Exynos 990 -mallien välillä vallitsevan selvän suorituskyky- ja lämpötilaeron Qualcommin piirin eduksi. Snapdragon on nopeampi erityisesti prosessorin moniydinsuorituskyvyssä sekä jonkin verran myös grafiikkapuolella.

Tämän vuoden high-end-puhelimille tyypilliseen tapaan Note20 Ultra tarjoaa 5G-yhteydet Eyxnos Modem 5123 -erillismodeemipiirin avulla. Tuettuna ovat tällä hetkellä käytössä oleva NSA- (non-standalone) sekä lähivuosina käyttöön tuleva SA-verkkotekniikka (Standalone). Suomessa myytävässä mallissa on tuki alle 6 GHz:n taajuusalueelle. 4G-verkossa data liikkuu jopa 2 Gbit/s nopeudella sisäänpäin sekä 200 Mbit/s nopeudella ulospäin. Tuettuna on myös WiFi 6, mutta Bluetooth ei jostain syystä ole tuoreinta 5.1-versiota.

Tekniset ominaisuudet:

  • Samsung Exynos 990 -järjestelmäpiiri
    • 2 x 2,73 GHz Mongoose M5 -prosessoriydintä
    • 2 x 2,50 GHz Cortex-A76 -prosessoriydintä
    • 4 x 2,0 GHz Cortex-A55 -prosessoriydintä
    • Mali-G77 MP11 GPU
    • NPU
  • 12 Gt LPDDR5-RAM-muistia
  • 256 tai 512 Gt UFS 3.1 -tallennustilaa (vapaana 256 Gt:n mallissa noin 221,4 Gt), microSD-muistikorttipaikka (max. 1 Tt)
  • Exynos Modem 5123 5G –modeemi, 5G NSA & SA, Sub 6 Ghz, DSS
  • LTE Cat.20 (2000/200 Mbit/s), 7CA (carrier aggregation), LAA, 4×4-MIMO, 2xnano-SIM + eSIM
  • 11ax Wi‑Fi 6, 2×2 MIMO, HE80, 1024-QAM
  • Bluetooth 5.0, ANT+, NFC
  • A-GPS, GLONASS, Galileo ja QZSS
  • Stereokaiuttimet, Dolby Atmos, UHQ 32-bit &DSD64/128
  • 4500 mAh akku, USB Type-C 3.2, 25 W pikalataustuki, 15 W langaton pikalataus, 9 W käänteinen langaton lataus

Note20 Ultra on saatavilla Suomessa kahtena muistivarianttina, joista molemmissa on 12 Gt RAM-muistia, kun taasen tallennustilaa on tarjolla 256 tai 512 Gt. Tässä hintaluokassa määriä voi pitää miniminä, eikä tuplamäärienkään pyytäminen olisi kohtuutonta. Tallennuskapasiteettia voi vielä lisätä jopa teratavun muistikortilla.

Note20 Ultran alapääty on toteutukseltaan tuttu edeltäjämallista, mutta sen asettelu on muutettu sivusuunnassa peilikuvaksi. Toisin sanoen S Pen -kynän sekä kaiuttimen paikka on nyt vasemmassa reunassa ja mikrofonin oikealla. USB Type-C -liitäntä tukee 3.2-standardia.

Näytön alareunus on kutistunut edeltäjämallista vielä aavistuksen verran ja se on nyt yhtä leveä kuin muillakin sivuilla. Navigoinnin saa toteutettu joko oletuksena käytössä olevilla virtuaalipainikkeilla tai vaihtoehtoisesti näytön reunoilta suoritettavilla pyyhkäisyeleillä, jotka toimivat käyttökokemustemme perusteella hyvin.

Sormenjälkitunnistin sijaitsee näyttöpaneelin alla näytön alaneljänneksen keskellä ja testikokemustemme perusteella se toimii varsin varmasti ja kohtalaisen nopeasti, eikä ongelmia sen käytössä juurikaan havaittu.

Laitteen stereokaiuttimista toinen sijaitsee alapäädyssä ja toinen näytön yläreunassa kuulokkeen yhteydessä. Kaiuttimien äänenlaatu on parantunut kokonaisuudessaan edeltäjästä – äänessä on enemmän syvyyttä ja korkeat äänet eivät korostu enää yhtä paljon. Myös matalien äänien toistoa on puhelimien mittapuulla varsin hyvin ja maksimiäänenvoimakkuus on melko korkea (30 cm päästä 82 dBA).

Note-sarjan puhelimissa ikoninen S Pen -kosketuskynä sijaitsee tuttuun tapaan puhelimen alapäädyssä, mutta kuten yllä jo mainittiin, sen puolta on vaihdettu oikealta vasemmalle, joka vaatii ainakin paatuneemmilta Note-käyttäjiltä pientä totuttelua.

Kynän saa ponnautettua ulos vanhaan tuttuun tapaan ja se on fyysisesti identtinen edeltäjämallin kynän kanssa. Kynä käyttää Bluetooth-yhteyttä, on IP68-suojattu ja se tukee 4096 eri painetasoa. Kynä latautuu langattomasti säilytyspaikassaan puhelimen sisällä ja sen sisällä on pieni litium-titanaattiakku. Tunnistusviivettä on pienennetty huomattavasti 42 millisekunnista 9 millisekuntiin ja myös näytön 240 hertsin kosketuksentunnistus on kynän hyödynnettävissä.

Kun kynän ottaa ulos puhelimesta, näytölle avautuu tuttuun tapaan kustomoitava kynätoimintovalikko. Puhelin osaa nyt suoristaa automaattisesti käsin kirjoitetut muistiinpanot sekä muuttaa kirjoitetun tekstin jaettavaan muotoon. Muistiinpanosovellus tukee nyt merkintöjen tekemistä PDF-tiedostoihin sekä muistiinpanojen tallentamista PDF-, Word- ja Powerpoint-muotoon. Muistiinpanoja tehdessä voi myös tehdä nauhoituksen ja palata myöhemmin haluttuun kohtaan. Näytöltä on mahdollista rajata kynällä alue ja muuttaa se GIF-animaatioksi. Uutta ovat myös Anywhere Actions -ilmakomennot, jotka toimivat kaikkialla käyttöliittymässä ja niillä voi esimerkiksi navigoida (takaisin, kotinäkymä, viimeisimmät sovellukset) puhelimeen koskematta.

Näyttö on ollut aina Noten vahvuuksia ja niin se on myös tällä kertaa – etupuolen peittää lähes kokonaan 6,9-tuumainen AMOLED-näyttö, jonka reunat ovat markkinoiden kapeimmasta päästä ja kaikilta sivuilta lähestulkoon tasalevyiset. Tarkkuus on QHD-tasoa, kuten edellisessäkin sukupolvessa.

Valitettavana miinuksena näyttö tukee täyttä ruudunpäivitysnopeutta vain Full HD -tarkkuudella, vaikka kilpailijoista esimerkiksi OnePlus 8 Pro tarjoaa sen myös näytön täydellä resoluutiolla. 120 hertsin ruudunpäivitysnopeus tarkoittaa käytännössä adaptiivista tilaa, jossa puhelin muuttaa hertsejä näytettävän sisällön mukaan, säästäen näin tarvittaessa akkua. Samsungin mukaan näyttö voi vaihtaa 10, 30, 60 ja 120 hertsin välillä ja adaptiivinen virkistystaajuus pienentää virrankulutusta yli viidenneksellä sekalaisessa käytössä.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,9-tuumainen Quad HD+ Dynamic AMOLED 2X –näyttöpaneeli
  • 1440 x 3088 pikseliä, 19,3:9-kuvasuhde, 496 PPI, Diamond Pentile -alipikseliasettelu
  • 1500 nitin pistemäinen kirkkaus, 1200 nitin yleinen maksimikirkkaus
  • 120 Hz virkistystaajuus (Full HD+ -tarkkuudella)
  • HDR10+ ja Dolby Vision-tuki, 100 % DCI-P3, 240 Hz kosketuksentunnistus
  • reunoilta pyöristetty Gorilla Glass Victus -suojalasi
  • herätys kaksoisnapauttamalla, sinisen valon suodatin, kosketuksentunnistuksen herkkyystila, yhden käden tila, Always On Display

Note20 Ultrassa on tämän hetken edistynein mobiili-AMOLED-näyttö, jonka kuvanlaatu edustaa markkinoiden kirkkainta kärkeä, kuten Samsungin huippumalleilla on jo useamman vuoden ajan ollut tapana. Mm. arvostettu DisplayMate-sivusto nimesi testiensä pohjalta Note20 Ultran näytön markkinoiden tämän hetken parhaaksi ja se rikkoi mittauksissa 11 ennätystä.

Kirkkaudeltaan näyttö on markkinoiden huippua, joskin korkeimpien kirkkauksien saavuttamiseksi on käytettävä automaattista kirkkaudensäätöä, kuten useimmissa nykypäivän puhelimissa on tapana. Kontrasti ja tummien sävyjen toisto on AMOLED-paneelille tyypillisesti huippuluokkaa. Näytön värintoisto on hyvää, joskaan ei oletuksena käytössä olevassa Eloisa-tilassa aivan yhtä luonnollista kuin vaihtoehtona olevassa Luonnollinen-tilassa, jossa näyttö on kalibroitu sRGB:n mukaan ja värintoisto on silmämääräisesti erittäin tarkkaa ja luonnollista.

Näyttöpaneeli on reunoiltaan hyvin vähäisesti kaareva ja tarkkasilmäinen voi havaita etenkin vaaleita taustoja vasten pientä vihertävyyttä, joka ei kuitenkaan ole samoissa määrin havaittavissa kuin aiempien vuosien jyrkempireunaisissa näytöissä.

Alapäädyn tapaan myös yläpääty on tasainen ja siellä sijaitsevat mikrofonin aukko sekä korttikelkka. Korttikelkassa on kaksi nano-SIM-paikkaa, joista toisen voi korvata micro-SD-muistikortilla. Lisäksi puhelin tukee myös eSIM-virtuaalikorttia.

Näytön yläreunus on todella kapea ja näyttölasin sekä rungon väliin on toteutettu lähes huomaamaton lovi kuulokkeelle ja toiselle kaiuttimelle, jotka sijaitsevat fyysisesti äänikanavan päässä näyttöpaneelin alla.

Paperilla 10 megapikselin (1,22 um, f2.2) etukamera on pysynyt samana kuin edeltäjämallissa, vaikkakin todellisuudessa sensoriin on tehty pieniä muutoksia. Kamerareiän toteutus on yksi markkinoiden parhaista – se sijaitsee lähellä näytön yläreunaa ja sen läpimitta on vain 3,5 mm, joten se ei tuhlaa käytännössä yhtään ylimääräistä näyttötilaa pystysuunnassa. Kuvankaappauksista tehtyjen mittausten perusteella ilmoituspalkki on noin 67 pikseliä korkea, eli jopa keskimääräistä matalampi, eli sen korkeutta ei ole tarvinnut kasvattaa kamerareiän takia. Pahimmillaan näyttöreiällisissä malleissa ilmoitusrivi saattaa olla turvotettu jopa yli 150 pikseliä korkeaksi.

Alapäädyn asettelun ohella Samsung on peilannut myös kylkien toiminnot edeltäjämalliin nähden. Note10-malleissa Samsung teki hieman erikoisen vedon ja siirsi virtanäppäimen vasempaan kylkeen äänenvoimakkuuspainikkeiden kaveriksi. Nyt kumpikin ovat vaihtaneet paikkansa oikeaan kylkeen, jossa niiden käyttö on ainakin oikeakätiselle luontevampaa. Vastaava toteutus on käytössä myös useimmissa kilpailijoissa.

Värinämoottori on voimakkuudeltaan kohtalaisen voimakas ja laadukkaan tuntuinen, mutta ei kuitenkaan pärjää napakkuudeltaan aivan markkinoiden parhaimmille toteutuksille.

Note20 Ultran akun kapasiteetti on 4500 mAh, eli 200 mAh enemmän kuin edeltäjämallissa, mutta 500 mAh vähemmän kuin Galaxy S20 Ultrassa. Syynä Galaxy S -sarjaa pienempään akkuun on S Pen -kosketuskynä, joka vie kohtalaisen suuren tilan puhelimen sisältä.

Latausnopeus on rajattu 25 wattiin, joka on vähemmän kuin Note10+:n ja S20 Ultran 45 wattia. Tämän todellinen merkitys on kuitenkin varsin pieni, sillä io-techin testeissä Samsungin toteutuksessa 25 ja 45 watin ajallinen ero on liikkunut maksimissaan viidessä minuutissa. Puhelin tukee myös 15 watin langatonta (Qi/PMA) latausta sekä käänteistä langatonta latausta.

 

Kamera

Takapuolelta Note20 Ultran erottaa helposti edeltäjästään kamerakyhmyn myötä. Edeltäjämallissa kolmoiskamera oli varsin siro ja vain hieman takakuoresta kohollaan – nyt tilanne on täysin päinvastainen, sillä kamerakohouma on suorastaan massiivinen ja nousee takalasin pinnasta useamman millin. Ulkonäkö on makuasia, mutta puhelinta pöydällä käyttäville tämä tietää huonoa, sillä Note20 Ultra pääsee keikkumaan voimakkaasti kamerakyhmystä johtuen.

Kameroiden oikealla puolella sijaitsevat LED-salama sekä lasertarkennuksen sensorit. Maininnan arvoisena yksityiskohtana ToF-syvyystietokamera on jätetty Note20 Ultrasta kokonaan pois.

Kameran tekniset tiedot:

  • 108 megapikselin laajakulmakamera, 1/1,33″ ISOCELL Bright HM1 -sensori, 0,8 um pikselikoko, 26 mm kinovastaava polttoväli, f1.8, OIS, PDAF ja Laser-tarkennus
  • 12 megapikselin telekamera, 1,0 um pikselikoko, 120 mm kinovastaava polttoväli, f3.0, OIS, PDAF-tarkennus, 5x optinen zoom, 50x hybridizoom
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, 1,4 um pikselikoko, 120 asteen kuvakulma, f2.2, 13 mm kinovastaava polttoväli
  • High Acoustic Overload Point -mikrofoni
  • Videotallennus: 8K 24 FPS, 4K 60 FPS, 1080p 240 FPS slow-mo, 720p 960 FPS super slow-mo, HDR10+

Kamerapuolella komponentteja on lainailtu osittain Galaxy S20 -mallistosta, telekameran osalta toteutus on kuitenkin aiemmista Note- ja Galaxy S -malleista poikkeava.

Pääkamera eli laajakulmakamera perustuu samaan jättikokoiseen 108 megapikselin HM1-sensoriin, joka käyttää Nona Binning -suodatinta, jossa yhdeksän vierekkäistä kuvapistettä ovat saman värisiä ja niistä voidaan muodostaa yksi jättikokoinen 2,4 mikrometrin pikseli. Uutena lisäyksenä soppaan on heitetty lasertarkennus, jonka luvataan parantavan tarkennusta etenkin lähikuvauksessa ja hämärässä.

Telekamera perustuu melko tavanomaiseen 12 megapikselin sensoriin, joka on sijoitettu viisinkertaisen optisen zoomin tarjoavan periskooppiobjektiivin perään. Objektiivi on optisesti vakautettu ja sen aukkosuhde on f3.0.

Ultralaajakulmakameran toteutus on tuttu Galaxy S20 -malleista. 12 megapikselin sensorissa on suurikokoiset 1,4 mikrometrin pikselit ja sen eteen on asemoitu f2.2-aukkosuhteen objektiivi 120 asteen kuvakulmalla. Automaattitarkennusta ei valitettavasti ole, joka on tämän hintaluokan puhelimelta harmillista, sillä se heikentää hieman kameran käytettävyyttä mm. lähi- ja videokuvauksessa.

Note20 Ultran kamera käynnistyy nopeasti ja on käytännössä välittömästi kuvausvalmiina. Tarkennus toimii varsin sujuvasti ja luotettavasti, joskin edeltäjämalli Note10+:n tarkennus vaikuttaisi olevan vieläkin nopeampi.

Samsungin kamerakäyttöliittymässä ei ole tapahtunut mitään merkittävää uutta sitten viime kevään. Käyttöliittymä on käytettävyydeltään edelleen yksi markkinoiden parhaista – se on selkeä ja monipuolinen. Plussaa Samsung ansaitsee edelleen kuvaustilavalinnan toteutuksesta, sillä käyttäjä voi halutessaan muokata kuvausnäkymän kuvaustilalistan sisällön mieleisekseen. Tekoälyä hyödyntävät ”Tilanteen optimointi”- ja ”kuvaehdotukset”-ominaisuudet avustavat haluttaessa kuvaajaa ja valitsevat tilanteeseen sopivia asetuksia.

Etukameran osalta Samsung ei ole vieläkään korjannut jo Galaxy S20 -malleissa nähtyä epäloogisuutta. Tarjolla on siis edelleen kaksi kuvakulmaa, joista kapeampi on toteutettu digitaalisesti rajaamalla, eli lopputuloksena saatavan kuvan koko on pienempi kuin kameran resoluutio. Oletuksena kamera tarjoaa aina tätä rajatumpaa ja kooltaan pienempää vaihtoehtoa ja lisäksi sovellus ei muista käyttäjän valitsemaa asetusta, jos käyttäjä kytkee täyden resoluution laajemman kuvakulman käyttöön.

Edeltäjämallien tapaan myös GS20-mallit osaavat tallentaa kuvat haluttaessa modernilla HEIF-pakkauksella.

Ammattilaistilaksi nimetty manuaalikuvaustila on sekin tuttu Galaxy S20 -malleista ja toteutukseltaan kohtalaisen monipuolinen. Tarjolla on säädöt herkkyydelle (ISO 50-3200), suljinajalle (1/2000s-30 s), kuvan väreille, tarkennukselle, valkotasapainolle (2300-10000 K) ja valotuksen mittaukselle sekä kompensoinnille. Asetuksista löytyy luonnollisesti myös mahdollisuus tallentaa raakakuvia. Miinuksena manuaalitilassa voi käyttää vain pääkameraa, eikä tarjolla ole lainkaan histogrammia, joka löytyy kuitenkin Pro Video -tilasta.

Uutena kuvaustilana Note20 Ultra tuo puolestaan manuaalisen videokuvaustilan (Pro Video), joka tarjoaa monipuolisemmat manuaalisäädöt myös videokuvaukseen. Käyttäjä voi säätää mm. herkkyyttä, suljinaikaa ja tarkennusta sekä valita tallentavan mikrofonin sekä säätää tallentuvan äänen voimakkuutta. Pro-tilan ominaisuus on myös tarkempi ja sulavampi zoomaus, jossa käyttäjä voi hallita zoomausnopeutta. Vain Pro-tilassa käytettävissä oleva ominaisuus on myös Full HD 120 FPS -videokuvaus. Lisäksi tarjolla on ”elokuvamaisemmat” 21:9-kuvasuhde sekä 24 FPS kuvantallennusnopeus.

Note20 Ultra tarjoaa nykypäivän high-end-puhelimelle tyypilliseen tapaan kolme eri natiivia kamerapolttoväliä. Ultralaajakulmakameran kinovastaava polttoväli (13 mm) on 0,5-kertainen pääkameraan (26 mm) nähden ja telekameran taasen noin viisinkertainen (120 mm) pääkameraan nähden.

Toisin kuin Galaxy S20 Ultran tapauksessa, Note20 Ultran kuvissa ei ole havaittavissa zoomausvälillä 1x-5x havaittavaa rajaa kuvien keskiosan ja reunaosien välillä.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Note20 Ultran kuvanlaatu on hyvässä valaistuksessa hyvin samankaltaista Galaxy S20 Ultran kanssa ja kuvien yleisilme on hyvä. Samsungille tyypilliseen tapaan kamera korostaa edelleen värejä havaittavasti – peruskäyttäjän silmää se saattaa miellyttää, mutta luonnollista jälkeä kaipaavien käyttäjien makuun se ei välttämättä aivan ole.

Kuvien dynamiikassa ei ole suuremmin valittamista, vaikkakin haastavimmissa tilanteissa kirkkaimmat kohdat saa edelleen palamaan puhki. Yleisilmeeltään kuvat näyttävät yksityiskohtaisilta ja teräviltä, mutta pikselitasolle mentäessä kuvien viimeisin terävyys hieman uupuu.

Lähikuvauksessa Note20 Ultran pääkamera kärsii edelleen jonkin verran suuren sensorin aiheuttamasta tarkennusalueen epätasaisuudesta. Toisin sanoen lähikuvauskohde sumenee syvyyssuunnan ohella myös sivusuunnassa linssin reunoja kohti mentäessä ja käytännössä vain kuvan keskiosa on mahdollista saada teräväksi. Objektiivin mahduttamisessa pieneen tilaan on selvästi omat haasteensa.

Valon määrän vähentyessä Note20 Ultran pääkamera jatkaa hyvää suorittamistaan. Heikommassakin valaistuksessa kamera pystyy taltioimaan hyvin valoa, värejä ja yksityiskohtia. Kuvien yleisilme on värien osalta jopa hieman luonnollisempi kuin päivänvalossa. Pehmeneminen näkyy melko pitkälle vain pikselitasolla. Kohinanvaimennusta ei ole säädetty erityisen aggressiiviseksi, joka on nähtävissä lähempää tarkasteltaessa. Tämä on hyvä asia, sillä kohina ei ole häiritsevää ja näin yksityiskohdat pysyvät paremmin tallella.

Automaattikuvaustilassa otoksista tulee hieman valoisampia kuin todellisuudessa, mutta kamera ei kuitenkaan valota otoksia aivan poskettomasti, jos ”Tilanteen optimointi” -tekoälytila on poissa päältä. Vieläkin valoisampaa jälkeä kaipaavalle on tarjolla erillinen Yö-tila, josta myöhemmin lisää.

Hämäräolosuhteissa Note20 Ultran kamera-automatiikka nosti herkkyyden tyypillisesti korkeimmillaan ISO 1600 -arvoon (toki pilkkopimeässä saimme kuvan taltioitua ISO 5000 -arvolla). Suljinaika venyy pisimmillään noin 1/10 s tietämille, pysyen kuitenkin useimmiten 1/13-1/20 sekunnin välimaastossa.

Pääkameran täyttä 108 megapikselin tarkkuutta on helppo hyödyntää suoraan kuvausnäkymän vasemman reunan kuvasuhdeikonista, jonka takaa löytyy 108 megapikselin valinta. Asetusvalikon syövereihin ei siis tarvitse sukeltaa, jos tarve tarkemman resoluution kuvalle tulee.

Hyvässä valaistuksessa otetun 108 megapikselin otoksen yksityiskohtien määrä on huikeasti suurempi kuin 12 megapikselin otoksessa. Kasvien prosessointi ei kuitenkaan ole kovinkaan luonnollista, sillä nurmikossa ja lehvästöissä jälki on aaltoilevan maalausmaista. 108 megapikselin kuvien suurimpia heikkouksia on dynamiikka – kirkkaammassa valaistuksessa kuva palaa herkemmin puhki ja pilvisemmällä säällä tummat kohdat jäävät tukkoisiksi.

Heikommassa valaistuksessa 108 megapikselin otoksista ei ole oikeastaan mitään hyötyä, sillä etu yksityiskohtien osalta häviää oikeastaan kokonaan. Lisäksi dynamiikka on edelleen heikommalla tasolla kuin 12 megapikselin kuvissa.

Tiivistettynä 108 megapikselin kuvakokoa kannattaa käyttää lähtökohtaisesti vain hyvin valaistuissa tilanteissa, joissa kuvan korkealle tarkkuudelle on tarvetta ja heikompi dynamiikka ei ole haitaksi.

Myös Note20 Ultran ultralaajakulmakamera on kuvanlaadultaan käytännössä identtinen Galaxy S20 Ultran kanssa. Hyvässä valossa kamera tuottaa kohtalaisen hyvän kokonaiskuvan, jonka värimaailma on varsin samankaltainen pääkameran kanssa. Dynamiikka on ultralaajakulmakameroiden mittapuulla varsin hyvää. Vaikka kuvien yleisilme on suht terävä, lähempää tarkastelua kuvat eivät juuri kestä – jälki on pikselitasolla varsin suttuista ja pehmeää. Miinusta tulee myös automaattitarkennuksen puutteesta, joka aiheuttaa haasteita lähellä sijaitsevia kohteita kuvatessa.

Heikossa valossa ultralaajakulmakameran tilanne on haasteellinen. Värit se tallentaa kohtalaisesti, mutta jäljestä tulee herkästi erittäin pehmeää ja pahimmillaan suttuisuus näkyy jopa kokonaiskuvassa. Myös kohina muuttuu haastavimmissa tilanteissa hieman laikukkaaksi. Ultralaajakulmakameran hämäräsuorituskykyä voi onneksi paikata melko paljon yökuvaustilan avulla – siitä lisää hetken päästä.

Telekameran polttoväli on markkinoiden pidemmästä päästä ja samalla se on myös suurin poikkeava tekijä Galaxy S20 Ultraan verrattuna. Hyvässä valaistuksessa telekameran kuvanlaatu on varsin hyvää ja se mahdollistaa pääsyn lähemmäs kohdetta, kuin mikä kamerapuhelimilla on yleensä mahdollista. Värintoisto on säädetty melko samankaltaiseksi – ehkäpä aavistuksen haaleammaksi – kuin kahdella muulla kameralla. Pikselitasolla kuvista puuttuu viimeisin potku yksityiskohdista ja paikoin ne näyttävät hieman epätarkoilta.

Heikommassa valossa Note20 Ultran telekamera käyttäytyy hyvin eri tavalla kuin Galaxy S20 Ultran telekamera – se ei nimittäin ole käytännössä koskaan käytössä, vaan puhelin siirtyy käyttämään pääkameralta tehtävää rajausta. Se tekee hyvää kuvien valoisuudelle ja värintoistolle, mutta vastaavasti tuhoaa lähes täysin yksityiskohdat ja terävyyden. Galaxy S20 Ultran toteutus on hämäräkuvauksen osalta selvästi toimivampi. Yökuvaustilasta ei vaikuttaisi olevan merkittävää apua telekameran hämäräkuvaukseen – se lähinnä lisää kuvien kirkkautta ja kontrastia, mutta ei lisää yksityiskohtien määrää.

Yökuvaustila on käytettävissä puhelimen kaikilla kolmella kameralla. Näppituntumalla Note20 Ultran yökuvaustila vaikuttaisi toimivan nopean vertailun perusteella hieman nopeammin kuin Galaxy S20 Ultrassa – kuvausaika on tyypillisesti 1-2 sekuntia lyhyempi, joka parantaa käytettävyyttä.

Yökuvaustilaa ei voi suositella käyttöön, jossa toivotaan luonnollista lopputulosta, vaan ennemminkin tilanteisiin, jossa kamera ei pysty enää taltioimaan normaalitilassa mitään järkevää – ja sen yötila tekee suorastaan maagisen hyvin.

Kuten oheiset kuvaparit osoittavat, yötila pystyy kaivamaan lähes pilkkopimeistä olosuhteista hämmentävän suuren määrän yksityiskohtia ja värejä. Parhaimmillaan yö muuttuu lähes päiväksi ja kamera pystyy poimimaan kuvan valtavan määrän asioita, joita ei olisi mitenkään mahdollista nähdä paljain silmin. Havainnollisuuden vuoksi esimerkkikuvien tummempi normaalitilalla otettu kuva on valoisampi, mitä ihmissilmä kyseisissä tilanteissa pystyi havaitsemaan.

Yötilaa kannattaa hyödyntää myös ultralaajakulmakameralla, sillä se parantaa huomattavasti sen käytettävyyttä hämärässä. Kuvista tulee valoisampia, terävämpiä ja yksityiskohtaisempia.

Kaikki kolme kameraa pystyvät tallentamaan 4K-tarkkuudella 30 FPS nopeudella, pääkamera kykenee myös 60 FPS nopeuteen. Myös kevään malleista tuttu 8K-videokuvaus onnistuu Note20-malleilla 24 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella.

Äänet tallentuvat aina stereona hyvällä 256 kbit/s bittivirralla. Tarjolla ovat H.264- ja H.265-pakkausmuodot sekä HDR10+-kuvausmahdollisuus.

Video tallentuu eri tarkkuuksilla ja asetuksilla seuraavasti:

  • 8K 24 FPS H.265 78-80 Mbit/s, Main@L6.1@Main
  • 4K 60 FPS H.264 68-72 Mbit/s, High@L5.1 CABAC 1 Ref Frames
  • 4K 30 FPS H.264 38-40 Mbit/s, High@L5.1 CABAC 1 Ref Frames
  • 1080p 60 FPS H.264 20-22 Mbit/s, High@L4.1 CABAC 1 Ref Frames
  • 1080p 30 FPS H.264 12-14 Mbit/s, High@L4 CABAC 1 Ref Frames

Note20 Ultralla kuvattu video on hyvin samankaltaista Galaxy S20 Ultran kanssa. Laatu on markkinoiden kärkipäätä – jälki on terävää ja yksityiskohtaista, dynamiikaltaan hyvää ja ruudunpäivitykseltään sulavaa (60 FPS asetuksella). Värintoisto ja kontrasti ovat hieman ylikorostuneita valokuvien tapaan.

Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu on myös hyvää, vaikkei se aivan yllä pääkameran tasolle, sillä automaattitarkennus puuttuu ja yleisilme on hieman pehmeämpää. Myös telekameran kuva on käyttökelpoista, joskaan ei terävyydeltään aivan pääkameran tasoa. Lisäksi pitkä polttoväli tuo omat haasteensa kuvan vakauttamiseen ja jalustan käyttäminen onkin suositeltavaa, jos se on mahdollista.

Aivan kuten Galaxy S20 Ultralla, myös Note20 UItran kuvanvakautus toimii erinomaisesti kaikilla tarkkuuksilla 8K:ta lukuun ottamatta. 8K:nkin kanssa vakautus on käytössä ja se toimii kohtalaisesti rauhallisissa liikkeissä ja paikallaan seisoessa, mutta jo normaalisti kävellessä kuva heiluu ja tärisee melko häiritsevästi. Haluttaessa elektronisen vakautuksen voi kytkeä pois päältä asetuksista, jolloin kuvakulma laajenee hieman. Erikseen päälle kytkettävän ”erittäin vakaa” -tilan käyttöön ei ole useimmissa tilanteissa perustetta, sillä se heikentää itse kuvan laatua ja jo vakiovakautus toimii hyvin.

 

Käyttöjärjestelmä

Note20-mallit tuovat mukanaan Samsungin One UI -käyttöliittymän uuden 2.5-version, joka tarjoaa lähinnä hyvin maltillisia viilauksia käyttöliittymään sekä muutaman uuden ominaisuuden. One UI 2.5 on jo tullut saataville päivityksenä myös Galaxy S20- ja Note10-malleille.

Käyttöjärjestelmänä One UI 2.5:n alla on Android 10, jonka Samsungin käyttöliittymätoteutus piilottaa kuitenkin varsin ansiokkaasti alleen. Samsung on pyrkinyt tuomaan käyttöliittymän sisällön peukalon ulottuville, joten monien vakiotoimintojen oletusnäkymässä näytön yläosaa hallitsee suuri otsikkoalue, jonka saa otettua hyötykäyttöön vierittämällä näkymää ylöspäin.

Samsung luottaa perussovelluksissa pääosin omaan käden jälkeen – Googlen sovelluksista niiden kanssa päällekkäin menevät vain Chrome sekä Kuvat-sovellus. Laitteen mukana tulee muutamia esiasennettuja kolmannen osapuolen sovelluksia (Netflix, Facebook, Onedrive , joista vain osa on poistettavissa. Käyttöönoton yhteydessä käyttäjälle tarjotaan lista lisäsovelluksia, joiden asennuksen voi halutessaan jättää tekemättä – tästä Samsungille plussa.

One UI:n maininnan arvoisia käyttöä helpottavia lisäominaisuuksia ovat mm. S Pen -ominaisuudet, reunapaneelit, kelluvat ikkunat, yhden käden tila, Game Launcher -pelitila, KnoX-tietoturvaominaisuudet sekä DeX-työpöytä- ja tietokonetilat. Uutena ominaisutena langaton DeX mahdollistaa puhelimen DeX-työpöytätilan lähettämisen langattomasti mille tahansa Miracastia tukevalle näyttölaitteelle. Erillistä telakkaa tai kaapelia ei enää tarvita.

Note20-mallien julkaisun yhteydessä Samsung ilmoitti pidentävänsä lippulaivamalliensa ohjelmistotukea käyttöjärjestelmäversioiden osalta kolmeen suureen päivitykseen sekä tietoturvakorjausten osalta kolmeen vuoteen. Tämän myötä ohjelmistotuki on Android markkinoiden huippua heti Google Pixel-puhelimien vanavedessä. Toisin sanoen Note20 Ultra tulee saamaan Android 11, 12 ja 13 -päivitykset sekä tietoturvakorjauksia elokuuhun 2023 asti.

 

 

Suorituskyky

Galaxy Note20 Ultra vietti ympärivuorokautisessa testikäytössä runsaat pari viikkoa, eikä sen toiminnassa havaittu sen aikana mitään ongelmia. Puhelin sai testijaksolla pari päivitystä, joista ensimmäinen suurikokoisempi tuli noin viikon käytön jälkeen ja toinen testijakson lopussa syyskuun alkupäivinä tuoden mukanaan uunituoreet syyskuun tietoturvakorjaukset.

Kuten jo oletusarvoisesti tämän hintaluokan puhelimelta saattaa odottaa, käytännön suorituskyky on Note20 Ultralla erittäin hyvää. Käytännön suorituskyvyssä Note20 Ultra on identtinen Galaxy S20 Ultran kanssa, eikä ihme, sillä laitteissa on käytännössä samaa rautaa. OnePlus 8 Pron rinnalla Note20 Ultra jää kakkoseksi – monin paikoin erot ovat pieniä, mutta joissain tilanteissa OnePlus on selvästi nopeampi. Osasyypää löytynee käyttöliittymäanimaatioista. Edeltäjämalli Note10+:aan verrattuna erot ovat pieniä, mutta uuden mallin eduksi.

Pelikäytössä Note20 Ultra pyörittää täysin ongelmitta kaikkia nykypäivän raskaimpia mobiilipelejä. Testasimme puhelinta mm. PUBG Mobile, COD Mobile ja Asphalt 9 -peleillä, jotka pyörivät kaikki sulavasti täysillä grafiikka-asetuksilla.

Lämpökamerakuva GFXBench-grafiikkarasituksen aikana

Pidemmässä rasituksessa Note20 Ultra lämpenee lähes koko takakuorensa alalta havaittavasti, mutta ei vielä häiritsevän paljon. 15 minuutin CPU Throttling -testin rasituksessa suorituskyky laski 84 %:iin maksimista, pysyen kuitenkin koko ajan melko tasaisena. Puolen tunnin GFXBench-grafiikkarasituksessa suorituskyky laski parin minuutin jälkeen vajaaseen 60 %:iin maksimista, nousi hetken päästä hieman ja putosi jälleen vieläkin alemmas noin 30 %:iin maksimista. Loppuvaiheessa suorituskykytaso nousi vielä uudelleen noin puoleen alkutilanteesta.

Synteettisten suorituskykytestien tulokset ovat yllätyksettömästi hyvin samankaltaisia keväällä testatun Galaxy S20 Ultran kanssa, eikä ihme, sillä molemmissa puhelimissa käytetään tismalleen samaa Exynos 990 –järjestelmäpiiriä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Note20 Ultran suorituskyky on Android-puhelimien kärkipäätä, mutta häviää Qualcommin Snapdragon 865- ja 865 Plus –piirejä käyttäville puhelimille. Grafiikkasuorituskyvyn osalta 120 hertsin ruudunpäivitysnopeuden ja sitä kautta Full HD –tarkkuuden käyttäminen tarjoaa paremman tuloksen kuin QHD-näytön natiivitarkkuudella toimivat kilpailijat.

Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavan Androbench 5 -testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten suhteessa alhaisempia kuin vakioasetuksilla ajetuissa testeissä.

 

Akunkesto

Akunkeston osalta Note20 Ultraan ei kohdistunut suurempia ennakko-odotuksia, sillä hyvin vastaavalla tekniikalla sekä suuremmalla akulla varustettu Galaxy S20 Ultra ei vakuuttanut erityisemmin kevään testissä.

Heti testijakson ensimmäisinä päivinä kävi varsin nopeasti selväksi, ettei Note20 Ultra tule yllättämään ainakaan positiivisesti akunkeston suhteen. Testijakson alkuvaiheessa puhelinta käytettiin Dual SIM –tilassa ja 5G-mobiilidata sekä näytön oletusasetukset (120 Hz Full HD) käytössä. Puhelimen varsin kevyestä käytöstä (1-2 h SOT) huolimatta akun varaus painui toistuvasti alle 50 %:n.

Testijakson jälkimmäisellä puoliskolla puhelinta käytettiin 4G-yhteyden varassa ja sen myötä akunkestossa oli havaittavissa parannus, joka oli kuitenkin odotettua pienempi. Samsung lienee optimoinut 5G-modeeminsa toimintaa vuoden aikana päivitysten avulla. Karkean arvion mukaan 5G:n aiheuttama lisäys virrankulutukseen on 10-20 %:n luokkaa. Myös näytön QHD-tarkkuutta 60 Hz:n virkistystaajudella kokeiltiin, mutta sen ei todettu vaikuttavan havaittavasti akunkestoon.

Kokonaisuudessaan Note20 Ultralla ei selvitty testijaksolla kertaakaan kahden päivän yli, eikä sitä lähdetty edes yrittämään, sillä selviytyminen siitä vaikutti epätodennäköiseltä. Testijaksolta kirjattujen tulosten perusteella akunkesto on vielä hieman heikompaa kuin Galaxy S20 Ultralla, joka on loogista akun 10 % pienemmästä koosta johtuen. Laskennallisesti yhdellä latauksella saattaisi päivän käytön ohessa saavuttaa maksimissaan 4,5-5 tunnin näytön päälläoloajan.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden (Elisa 5G, Telia 4G), Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Käyttöjärjestelmän teema oli asetettu suurimman osan ajasta tummaksi.

Synteettisissä akkutesteissä Note20 Ultra pärjää muihin viimeaikoina testattuihin huippumalleihin nähden keskivertoa heikommin. Tunnin YouTube-videotoistossa akun varaus laski 8 %, joka vastaa laskennallisesti noin 12,5 tunnin toistoaikaa. Tulos on keskitasoa.

Grafiikkarasitusta simuloivassa GFXBench Battery Testissä Note20 Ultran tulos oli hieman yllättäen huomattavasti heikompi kuin samaa järjestelmäpiiriä käyttävällä Galaxy S20 Ultralla. Syynä tähän saattaa olla erilainen jäähdytysratkaisu sekä mahdolliset muutokset järjestelmäpiirin virran- ja lämmönhallintaprofiileissa, jolloin puhelin sallii piirin toimia suuremmalla teholla kuluttaen samalla enemmän akkua. Note20 Ultran tulos on heikompi kuin useimmilla kilpailijoilla.

Sekalaista yleiskäyttöä simuloiva PCMark Work -akkutesti toi Note20 Ultralle vajaan 10 tunnin tuloksen, joka on samaa luokkaa OnePlus 8 Pron kanssa, mutta heikompi kuin suuriakkuseimmalla Galaxy S20 Ultralla ja Huawei P40 Prolla.

Note20 Ultra tukee 25 watin pikalatausta ja mukana toimitettava laturi sen myös tarjoaa. Samsung on luopunut edeltäjämallin 45 watin lataustuesta, joka ei sinällään ole erityisen suuri menetys, sillä viimevuotisten testiemme perusteella 45 watin teho nipisti latausajasta vain noin viitisen minuuttia 25 watin tehoon nähden.

Note20 Ultran akku latautuu testiemme mukaan tyhjästä täyteen noin tunnissa ja 10 minuutissa. Aika on viitisen minuuttia pidempi kuin 10 % suuremmalla akulla varustetun GS20 Ultran sekä edeltäjämalli Note10+:n tapauksessa. Puolessa tunnissa akkuun latautuu yli puolet varauksesta ja tunnissa yli 90 %. Latausnopeus hidastuu loppuvaiheessa vähemmän kuin keskimäärin.

Lataaminen on mahdollista myös langattomasti maksimissaan 15 watin teholla sekä käänteisesti lisälaitteiden kuten kuulokkeiden lataamiseksi.

 

Yhteenveto

Samsung Galaxy Note20 Ultra innostutti testijakson alkupuolella, mutta testipäivien kerääntyessä kenties ulkokuoresta herännyt innostus laantui selvästi. Kyseessä on jälleen selvästi evoluutioaskel edelliseen Note-sukupolveen nähden, mutta samalla myös hinta on kasvanut reiluhkosti, joka puolestaan nostaa odotustasoa entisestään.

Rakenteeltaan ja muotoilultaan Samsung on onnistunut Note20 Ultran kanssa hyvin. Muotoilu on tyylikästä ja eroaa selvästi tylsänpuoleisesta Galaxy S20 –mallistosta. Puhelin tuntuu ja näyttää arvokkaalta, kuten tämän hintaluokan laitteelta voikin toivoa. Näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku on erittäin korkea.

Teknisesti Note20 Ultra tarjoaa parhaan kattauksen jota Samsungilla on tarjota. Suurikokoinen AMOLED-näyttö on kuvanlaadultaan markkinoiden terävintä kärkeä ja myös todella kirkas. Adaptiivinen ruudunpäivitysnopeus on hyvä uudistus, mutta valitettavasti täydellä QHD-tarkkuudella on käytössä edelleen vain 60 hertsin asetus. S Pen –kosketuskynä on edelleen yksi Noten erikoisuuksia ja se tarjoaa ominaisuuksia, joita kilpailijoiden puhelimista ei löydy.

Suomalaisten kuluttajien harmiksi Note20 Ultra on varustettu täkäläisillä markkinoilla Samsungin omalla Exynos 990 –järjestelmäpiirillä, joka ei pärjää suorituskyvyssä Qualcommin kilpailevalle Snapdragon 865 –piirille. RAM-muistin määrään Note20 Ultran käyttäjä ei tule kaatumaan ja tallennustilaakin on ainakin kohtalaisesti, vaikka suurempikin lähtötason määrä ei olisi ollut liikaa pyydetty tämän hintaluokan puhelimelta. Suurin rautapuolen heikkous on akunkesto, joka on Note20 Ultrassa hyvin keskinkertaista. Yhdellä latauksella ei kannata odottaa selviävänsä päivää pidemmälle ja tehokäyttäjät joutunevat lataamaan puhelintaan kesken päivän.

Kolmoistakakamera on yksi markkinoiden tämän hetken monipuolisimmista ja tasapainoisimmista toteutuksista. Se ei ole virheetön, mutta tarjoaa silti hyvää kuvanlaatua moneen eri tilanteeseen sekä valo- että videokuvauksen muodossa. Telekamera tarjoaa puhelimien mittakaavalla poikkeuksellisen pitkän polttovälin tuoden kauempanakin olevat kohteet lähemmäs. Valokuvat kärsivät hieman ylikorostetuista väreistä, kuten Samsungin kamerapuhelimissa on ollut tapana. Erillinen yökuvaustila on suorastaan eeppinen ja pystyy tekemään yöstä lähes päivän, jos tarve vaatii. Myös videokuvausominaisuudet ovat markkinoiden monipuolisimmasta päästä ja niitä tukee uusi Pro Video -kuvaustila.

Softapuolella Note20 Ultra ei tarjoa mitään mullistavaa, sillä One UI 2.5 –käyttöliittymä on keskeisiltä osin tuttu yrityksen aiemmista puhelimista. Toteutus ei ehkä ole erityisemmin vakio-Androidin ystävien mieleen, mutta toisaalta se tarjoaa aimo kattauksen erikoisominaisuuksia, joita monista kilpailijoista ei löydy. Samsungin tuore valttikortti on myös päivitystuki, sillä yritys ilmoitti hiljattain tarjoavansa lippulaivamalleilleen kolme Android-versiopäivitystä sekä kolmen vuoden tietoturvakorjaukset. Päivitystuki on siis Android-markkinoiden kärkeä Suomen tarjonnan mittapuulla.

Yhteenvetona Galaxy Note20 Ultra on ulkoisesti erittäin tyylikäs älypuhelin, joka jättää kuitenkin kokonaisuutena aavistuksen kylmäksi. 1350 euron lähtöhintaan odottaisi jo saavansa kaikilla osa-alueilla ulkonäön veroisen suorituksen, mutta siihen Ultra ei valitettavasti aivan yllä. Kyseessä on hieman yksinkertaistettuna Galaxy S20 Ultra suuremmalla tallennustilalla, tyylikkäämmillä kuorilla ja S Pen -kynällä varustettuna.

Plussaa

  • AMOLED-näyttö huipputason kuvanlaadulla
  • Tyylikäs muotoilu ja laadukkaan tuntuinen rakenne
  • Huippuluokan näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • Exynos 990 -piirin suorituskyky markkinoiden kärkipäätä
  • Muistikorttipaikka
  • Monipuolinen takakamera ja tasavahva kuvanlaatu kaikissa olosuhteissa
  • 4K-videokuvan laatu, vakautus ja HDR10+-tuki
  • Hyvät stereokaiuttimet
  • Nopea pikalataus
  • Langattoman pikalatauksen sekä käänteisen langattoman latauksen tuki
  • One UI 2.5 -käyttöliittymän monipuoliset lisäominaisuudet ja asetukset
  • S Pen -kosketuskynä monipuolisine lisäominaisuuksineen
  • Kolmen vuoden päivitystuki

Miinusta

  • Akunkesto varauksin
  • Käyttäjällä ei mahdollista hyödyntää 120 Hz:n virkistystaajuutta näytön täydellä tarkkuudella
  • Ei ilmoituslediä
  • Exynos 990 –järjestelmäpiirin suorituskyky ei pärjää Snapdragon 865 –piirille
  • Esiasennetut kolmannen osapuolen sovellukset joita ei ole mahdollista poistaa
  • Hinta

Huomioita

  • Suurikokoinen ja painavahko puhelin
  • Ei 3,5 mm:n ääniliitäntää
  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne on arka tiputuksille

 

 

This site uses XenWord.
;