io-tech testasi Samsungin yli tuhannen euron hintaisen Note9-huippumallin.

Samsungin Galaxy Note –mallisto koki todellisen katastrofin kaksi vuotta sitten, kun juuri julkaistun Note7-mallin akku todettiin käyttökelvottomaksi. Seurauksena oli takaisinkutsu ja miljarditappiot Samsungille, mutta yritys selvisi vastoinkäymisestä lopulta varsin hyvin ja otti siitä opikseen seuraavien malliensa suhteen. Nykyään yrityksen puhelimien akkujen turvallisuus on markkinoiden huippua.

Vielä viime vuonna julkaistun Note8-mallin kanssa Samsung oli hieman varovainen akun suhteen, mutta nyt elokuun 9. päivä New Yorkissa julkaistun Note9:n kanssa Samsung pisti parastaan myös akun suhteen. Note9:n myötä kahden vuoden takainen virhe on siis pyyhitty lopullisesti pois päiväjärjestyksestä.

Kuten edellisetkin Note-mallit, myös uusi Note9 on suunnattu tehokäyttäjille ja keskiössä ovat tälläkin kertaa suurikokoinen näyttö, huippuluokan ominaisuudet sekä S Pen –kosketuskynä.

Note9:n myynti alkoi Suomessa elokuun 24. päivä. 6 & 128 Gt:n muistiversion suositushinta on 1029 euroa ja 8 & 512 Gt:n version vastaavasti 1299 euroa. Lähtöhinta on siis pysynyt samana kuin edeltäjämallissa ja huippuversio on tällä hetkellä Suomen markkinoiden kallein Android-puhelin. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä syyskuun loppupuolella myyntihinnat ovat Hinta.fi-palvelun mukaan Suomessa hyvin lähellä suositushintoja.

Tutustumme tässä artikkelissa Galaxy Note9:ään kattavasti runsaan parin viikon testijakson pohjalta. Artikkelissa tutustutaan laitteen fyysiseen toteutukseen, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, ohjelmistoon, akunkestoon ja suorituskykyyn.

Pohjalle voi lukea heti laitteiden esittelyn yhteydessä julkaisemamme ensituntumat-artikkelin.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Note9:n pakkaus on hyvin samankaltainen edeltäjämallin kanssa. Mustaan kovapintaiseen pahvipakkaukseen on painettu hyvin hillitty Samsung Galaxy Note9 –teksti ja pakkauksen päällä on hahmotelma laitteen S Pen –kynästä. Pakkauksen sisällä oheistarvikkeet on jaettu siististi omiin pahvilokeroihinsa.

Pakkauksen sisältö on nykymittapuulla keskimääräistä kattavampi. Mukaan on laitettu pikaopas, takuutiedot, 15 W Adaptive Fast Charging -pikalaturi (9 V; 1,67 A), USB Type-C –latauskaapeli, USB Type-A ja micro-USB-adapterit puhelimen USB Type-C –liitäntään, SIM-korttikelkan irrotustyökalu, vaihtokärkiä S-Pen-kynään, kynän kärkien irrotuspinsetit sekä AKG-brändätyt nappikuulokkeet.

Kuulokkeet ovat samat, jotka on toimitettu aiemmin myös Galaxy S8-, Note8- ja Galaxy S9 -mallien mukana ja niiden äänenlaatu edustaa puhelimien mukana toimitettavien kuulokkeiden parhaimmistoa.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Ulkoisesti Note9 on muuttunut minimaalisesti Note8:aan nähden. Jopa asiaan perehtyneen on hankala erottaa uutta ja vanhaa mallia etupuolelta, vaikka laitteet olisivat rinnakkain. Oheisessa vertailukuvassa etualalla olevan Note9:n erottaa helpoiten sinisestä väristä. Note8:n muotoilussa ei ollut mitään vikaa, joten sen puolesta ei ole ihme, ettei Samsung ole ryhtynyt suurempiin muutoksiin.

Tarkemmin tutkiessa Note9:stä löytyy kuitenkin pieniä eroavaisuuksia Note8:aan nähden. Näytön ylä- ja alareunus on aavistuksen edeltäjämallia kapeammat ja vastaavasti näytön pitkien sivujen reunat ovat jostain syystä aavistuksen leveämmät. Laitteen metallikehyksen reunoihin on toteutettu kapeat timanttileikatut viisteet, joka tekee Note9:n käsituntumasta hieman aiempaa kulmikkaamman.

Galaxy S9 –malleihin nähden Note9:n muodot ovat edelleen selvästi kulmikkaammat, vaikka kokonaisuus kaarevine lasipintoineen onkin edelleen varsin sulavasti muotoiltu. Myös näytön kulmien pyöristykset ovat tiukemmat.

6,4-tuumaisella näytöllä varustettu Note9 on suurikokoinen puhelin, mutta siitä huolimatta sen käsiteltävyys on parempi, kuin mitä moni saattaa etukäteen pelätä. Sitä helpottavat käyttöliittymään sisällytetyt lisäominaisuudet, kuten näkymän pienentäminen näytön alanurkkaan. Toki ylettyminen peukalolla näytön yläreunaan ilman puhelimen asennon muuttamista kädessä on käytännössä mahdotonta – onneksi ilmoitusvalikon voi pyyhkäistä alas myös kotinäkymän keskeltä.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 161,9 x 76,4 x 8,8 mm
  • Paino: 201 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 83,4 %

Note9:n ulkomitat ovat pysyneet lähellä edeltäjämallia, mutta pieniä muutoksia on silti tehty. Uutuus on edeltäjäänsä 0,6 mm lyhyempi, 1,6 mm leveämpi ja 0,2 mm paksumpi. Leveyden kasvu on seurausta pääosin kymmenystuumalla kasvaneesta näytöstä ja tarkkanäppinen voi havaita sen myös käsituntumassa. Paino on kasvanut kuudella grammalla.

Muista saman kokoluokan puhelimista uunituore 6,5-tuumainen iPhone XS Max on 4,4 mm lyhyempi, 1,0 mm leveämpi ja 1,1 mm ohuempi. Painoa iPhonella on seitsemän grammaa enemmän. Huawein 6,1-tuumaisella näytöllä varustettu P20 Pro on puolestaan 6,9 mm lyhyempi, 2,5 mm kapeampi sekä 1,0 mm ohuempi. Pituussuunnassa kumpikin vertailukumppani saa etua lovellisesta näytöstään.

Testikappaleemme edusti puhelimen sinistä Ocean Blue –värivaihtoehtoa, jonka ohella Suomessa on myynnissä myös musta Midnight Black -värivaihtoehto.

Aivan kuten edeltäjämallissa, Note9:n rakenne on toteutettu tyylikkäästi ja se on arvokkaan tuntuinen, kuten tämän hintaluokan puhelimelta sopiikin odottaa. Metalli- ja lasipintojen yhdistelyssä ja muotoilussa Note9 edustaa edelleen markkinoiden parhaimmistoa. Etu- ja takakuori ovat Gorilla Glass 5 –lasia ja laitteen runko alumiinia. Metallirakenne ulottuu laitteen läpi asti. Lasit saumautuvat suoraan metallirunkoon, joka saattaa olla huono asia pudotuskestävyyden kannalta.

Note9:ää voimakkaammin väänneltäessä voi havaita rakenteen elävän hyvin vähäisesti ja läheltä kuunnellessa voi havaita pientä rutinaa liimauksista. Yleisesti ottaen laite tuntuu kuitenkin kädessä tukevalta ja yhtenäiseltä. Puhelimen rakenne on IP68-suojattu vettä ja pölyä vastaan, eli se on testattu kestäväksi vesiupotuksen 1,5 metrin syvyyteen asti.

Note9:n Gorilla Glass 5 –lasista valmistettu takakuori on muotoiltu kaartumaan pitkiltä sivuiltaan laitteen kylkiä kohden. Reunojen pyöristyksen kaarevuus on sama, kuin näyttölasissa laitteen etupuolella. Pyöristysten ansiosta puhelin istuu käteen varsin miellyttävästi, joskin metallikehyksen reunoihin toteutetut viisteet ovat tehneet tuntumasta hieman edeltäjämallia kulmikkaamman. Jotkut saattavat kokea sen parantavan otetta ja toiset taasen heikentävän hieman käyttömukavuutta.

Testaamamme violetinsininen Ocean Blue –värivaihtoehto tarjoaa utuisen syvän heijastusefektin, joka vaihtaa varsin paljon sävyään valaistuksesta riippuen. Joissain olosuhteissa se saattaa näyttää hyvin tummalta ja toisessa valossa puolestaan selvästi vaaleammalta. Lasipinta kerää varsin herkästi sormenjälkiä ja on myös varsin liukas erityisesti tietyille pinnoille asetettaessa. Käsituntumaltaan kuori on tyypillistä lasia – kuivissa käsissä liukas ja kosteissa pitävä.

 

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Teknisesti Note9 perustuu hyvin pitkälti keväällä myyntiin tulleisiin Galaxy S9 –malleihin. Järjestelmäpiirinä toimii Samsungin oma Exynos 9810 –järjestelmäpiiri, joka valmistetaan 10 nanometrin LPP FinFET –prosessilla. Samsung kertoo kuitenkin parantaneen piirin jäähdytystä uudella merkittävästi suuremmalla lämpöputkijäähdytyksellä.

Piiri hyödyntää ARM:n uutta DynamiQ-tekniikkaa, joka mahdollistaa prosessriytimien ryhmittelyn monipuolisemmiksi laskentaklustereiksi. Exynos 9810 sisältää neljä kappaletta Samsungin kolmannen sukupolven kustomoitua Exynos M3 –prosessoriydintä sekä neljä alhaisemman virrankulutuksen Cortex-A55-ydintä. Ensin mainittujen maksimikellotaajuus on 2,7 GHz ja jälkimmäisten 1,7 GHz. Exynos M3 –ytimien maksimikellotaajuus on kuitenkin käytössä vain yhdellä ytimellä – kahdella ytimellä se rajautuu 2,3 GHz:iin ja neljällä ytimellä 1,8 GHz:iin.

Grafiikkapuolella käytössä on ARM Mali-G72 MP18 –grafiikkasuoritin. Integroitu LTE-modeemi tukee jopa 1,2 Gbit/s latausnopeutta ja 200 Mbit/s lähetysnopeutta verkon sen salliessa.

Tekniset ominaisuudet:

  • Samsung Exynos 9810 -järjestelmäpiiri (4 x Exynos M3 CPU, 4 x Cortex-A55 CPU, Mali-G72 MP18 GPU, 1,2 Gbit/s LTE-modeemi)
  • 6 tai 8 Gt LPDDR4X-RAM-muistia
  • 128 tai 512 Gt UFS 2.1 –muistia (128 Gt versiossa vapaana noin 109 Gt)
  • micro-SD-muistikorttipaikka (max. 512 Gt)
  • LTE Cat.18 (1000/150 Mbit/s), 5CA (carrier aggregation), LAA, 4×4-MIMO, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, 1024QAM, 2,4 & 5 GHz, VHT80 MU-MIMO
  • Bluetooth 5.0, NFC, MST
  • GPS, Galileo, GLONASS, Beidou
  • Dolby Atmos, AKG-stereokaiuttimet, 3,5 mm ääniliitäntä

Tallennuskapasiteetin suhteen Samsung on ottanut ilahduttavasti opikseen ja tuplannut määrän edeltäjämallista 128 gigatavuun. Kyseistä määrää voi pitää nykypäivänä ehdottomana miniminä tämän hintaluokan puhelimissa, eikä 256 Gt:kaan olisi liikaa vaadittu. Micro-SD-muistipaikkaan voi lisäksi asentaa jopa 512 Gt:n kortin. Muistinnälkäisille on onneksi tarjolla lisähintaan muhkealla 512 Gt:n tallennustilalla varustettu versio, josta joutuu tosin pulittamaan 270 euroa ekstraa. Samalla perusversion kuuden gigatavun RAM-muisti kasvaa kahdeksaan gigatavuun.

Suomessa Note9-mallit ovat aina DuoS-versioita, eli kahdella nano-SIM-korttipaikalla varustettuja. Käyttäjän pitää kuitenkin valita muistikortin ja toisen SIM-kortin väliltä – samaan aikaan ne eivät laitteeseen mahdu.

Note9:n alapäädyn liitinasettelu on tismalleen samanlainen edeltäjämallin kanssa. Varustukseen kuuluu 3,5 mm:n ääniliitäntä, jonka parina on 32-bittinen DA-muunnin. Laite tukee myös edeltäjän tapaan 32-bittistä PCM- sekä DSD64 ja DSD128-ääntä. Alapäädyn USB Type-C –liitäntä tukee USB 3.1 Gen1 –nopeutta sekä DisplayPort-kuvaulostuloa (4K 60 FPS), jota voidaan hyödyntää myös DeX-työpöytätilan kanssa.

Note9:n stereokaiuttimista toinen sijaitsee alapäädyssä ja toinen kuulokkeen yhteydessä. Kaiuttimet ovat suunniteltu AKG:n kanssa ja ne tukevat Dolby Atmos –tilaääntä. Äänenlaatu on Galaxy S9 –mallien tapaan markkinoiden parhaimmistoa ja täten siis parantunut myös selvästi edeltäjämallin monokaiuttimesta. Mittasimme kaiuttimien maksimiäänenvoimakkuudeksi korkean 80 dBA. Erikseen ilmoitusvalikosta päälle kytkettävä Dolby Atmos –tila tuo ääneen havaittavasti lisää syvyyttä ja nostaa lisäksi hieman äänenvoimakkuutta.

Näytön alapuolelle jäävä kaistale on pienentynyt edeltäjämallista parilla millillä ollen niin kapea, ettei siinä ole tilaa navigointipainikkeille tai sormenjälkitunnistimelle (kuten ei ollut Note8:ssakaan). Ohjelmistopohjaisena toteutetut navigointipainikkeet ovat järjestykseltään käyttäjän kustomoitavissa ja ne saa halutessaan piilotettua kokonaan pois näkyvistä. Keskimmäisenä sijaitseva kotinäppäin tukee edelleen paineentunnistusta ja se tunnistaa painalluksen myös näytön ollessa pois päältä.

Note9:n näyttö on kasvanut 0,1 tuumalla ja sen läpimitta on nyt 6,4 tuumaa, eli suurimpia mitä Suomen markkinoilla tällä hetkellä on tarjolla. Näytön kuvasuhde on edelleen 18,5:9, eli hieman kapeampi kuin monissa tämänvuotisissa kilpailijoissa. Vielä viime vuonna tilanne oli päinvastoin.

Näyttö perustuu edelleen Super AMOLED –paneeliin, jonka tarkkuus on 1440 x 2960 pikseliä. Virransäästöllisistä syistä näyttö toimii kuitenkin oletuksena 1080 x 2220 pikselin tarkkuudella ja käyttäjän on otettava itse asetuksista korkeampi tarkkuus halutessaan käyttöön. Näytön ja ulkomittojen välinen suhde (83,4 %) on aavistuksen parempi kuin edeltäjässä ja muutenkin markkinoiden parhaimmistoa.

Näyttöön liittyviä lisäominaisuuksia ovat mm. lukitusnäytöllä näkyvä Always On Display, sinisen valon suodatin, korkean herkkyyden tila sekä pikavalintapaneeleita näytön reunasta tarjoava reunanäyttö-ominaisuus.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,4-tuumainen Super AMOLED –näyttöpaneeli
  • Diamond Pentile -alipikseliasettelu
  • 1440 x 2960 pikseliä, 18,5:9-kuvasuhde, 516 PPI
  • HDR10-tuki, DCI-P3-, Adobe RGB- ja sRGB-väriavaruudet
  • Reunoilta kaareva Gorilla Glass 5 –lasi
  • Always On Display, sinisen valon suodatin, korkean herkkyyden tila, reunanäyttö

Kuvanlaadultaan Note9:n näyttö on markkinoiden kirkkainta kärkeä, ellei jopa paras. Sitä mieltä on ainakin kattavista näyttömittauksistaan tunnettu DisplayMate-sivusto. Värintoisto on erinomaista, kunhan käyttäjä vaihtaa pois oletuksena olevan ylikorostavan ”Mukautuva näyttö” –tilan. Perus-tila on kalibroitu varsin tarkkaan sRGB:n mukaan, valokuvatila AdobeRGB:n mukaan ja teatteritila DCI-P3:n mukaan.

Manuaaliasetuksella näytön maksimikirkkaus on hyvää keskitasoa, mutta automaattiasetuksella näyttö venyy tarvittaessa huomattavasti korkeampiin kirkkauksiin ja parhaimmillaan näytöstä on mitattu jopa yli 1000 nitsin pistemäisiä kirkkausarvoja, jotka ovat AMOLED-näytölle erittäin kova suoritus. Kontrasti on luonnollisesti ääretön, koska AMOLED-tekniikka toistaa mustan täysin mustana.

Katselukulmissa ei ole valittamista, vaikka näyttö sinertääkin äärikulmista katsottaessa vähäisesti. Edellisten Galaxy S- ja Note-mallien tapaan näytön kaarevat reunaosat saattavat ärsyttää tarkkasilmäisimpiä, sillä niissä voi havaita vaalealla taustalla sinertävän ”hehkun”. Auringonpaisteessa näytön luettavuus on huippuluokkaa.

Note9:n yläpääty ei myöskään ole muuttunut edeltäjämallista. Sieltä löytyy ainoastaan mikrofonin aukko sekä korttikelkka, johon voi sijoittaa joko kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti muistikortin toisen SIM-kortin sijasta.

Näytön yläpuolelle jäävä kaistale on pienentynyt aavistuksen verran ja Samsung on edelleenkin pysytellyt erossa näyttöloven käytöstä. Kuulokkeen yhteydessä on toinen stereokaiuttimista ja se on suojattu tiheällä metalliverkolla, joka ei kerää juurikaan likaa itseensä.

Kuulokkeen vasemmalla puolella sijaitsevat LED-merkkivalo, iiristunnistimen apuvalo sekä valoisuus- ja etäisyyssensorit. Oikealla puolella sijaitsee puolestaan iiristunnistimen infrapunakamera sekä sama kahdeksan megapikselin etukamera kuin edeltäjämallissa. 1/3,6-tuumaisen 4:3-kuvasuhteen kuvasensorin parina on 80 asteen f1.7-aukkosuhteen automaattitarkenteinen objektiivi. Etukameran kuvanlaatu on edelleen erittäin hyvää.

Samsung on käyttänyt iiristunnistusta huippumalleissaan viime vuodesta lähtien ja Note9:ssä käytetty toteutus toimi testijaksolla kokonaisuudessaan melko hyvin. Tunnistus toimii melko nopeasti ja hyvällä varmuudella. Ongelmia esiintyi lähinnä kirkkaassa auringonpaisteessa sekä kun käyttäjällä oli aurinkolasit päässä. Tunnistuksen nopeutta voi parantaa yhdistämällä siihen kamerapohjaisen kasvojentunnistuksen, mutta tällöin tunnistusratkaisun tietoturvallisuus heikkenee.

Note9:n takakuoren Gorilla Glass 5 –lasi on liimattu kiinni ja huollossa puhelimen sisuksiin päästään sen irrottamalla. Takakuoren alla sijaitseekin yksi Note9:n merkittävimmistä parannuksista – Samsung on nimittäin kasvattanut akun kokoa yli 20 prosentilla edeltäjästä. Sisäisen li-ioniakun kapasiteetti on 4000 mAh (15,4 Wh), kun vielä edeltäjässä lukema oli 3300 mAh. Kirsikkana kakun päällä tuettuna on myös langattomat Qi- ja PMA-lataustekniikat.

Samsung on kuunnellut käyttäjäpalautetta myös sormenjälkitunnistimen suhteen ja se on nyt sijoitettu hieman aiempaa parempaan paikkaan takakameran alapuolelle. Aavistuksen lasipintaa alemmas upotettu tunnistin löytyy nyt helpommin kameran linsseihin koskematta, joskin pienikätisemmille se voisi sijaita vielä hieman alempana. Sormenjälkitunnistinta voi myös hyödyntää pyyhkäisemällä ilmoitusvalikon avaamiseen. Tunnistin on riittävän nopea ja tarkka, joskaan ei aivan markkinoiden nopeimpia.

Metallisten kylkipainikkeiden tuntuma ei ole muuttunut edeltäjästä – se on edelleen jämäkän napakka ja vaatii keskimääräistä enemmän painallusvoimaa. Vasemmassa kyljessä sijaitsevat äänenvoimakkuuspainikkeet sekä Bixby-näppäin – oikeassa puolestaan virta-/lukitusnäppäin. Painikkeet sijaitsevat hieman ylempänä kuin Note8:ssa, joten varsinkin pienempikätiset joutuvat kurottelemaan niitä jonkin verran.

Jostain käsittämättömästä syystä Samsung on poistanut Note9:stä mahdollisuuden kytkeä Bixby-näppäin pois käytöstä, joka oli mahdollista vielä edeltäjämallissa. Testijakson alkupuolella Bixbyllä oli lisäksi tapana avautua itsestään taskussa, jolloin Bixby-näkymä tuli vastaan heti puhelimen lukituksen avaamisen jälkeen. Samsung ilmeisesti kuitenkin päivitti Bixbyä testijakson aikana, sillä enää loppupuolella ongelmaa ei esiintynyt.

Galaxy Note –malliston lähes uniikki ominaisuus on ollut alusta asti S Pen –kosketuskynä ja Samsungin tekemien käyttäjätutkimusten mukaan edelleen yli puolet Note-mallien ostajista tekee valintansa kosketuskynän takia. Samsung onkin vuosien mittaan kehittänyt kynän ympärille lukuisia toimintoja. Tänä vuonna itse kynän toteutusta uudistettiin merkittävästi. Kynän säilytyspaikka löytyy puhelimen pohjasta ja se ponnahtaa ulos kynän päästä painamalla.

Testaamamme sinisen värivaihtoehdon tapauksessa kynä on väriltään piristävän keltainen – mustan mallin ostajat saavat väriltään hillitymmän mustan kynän. Kooltaan ja muodoiltaan kynä on hyvin samankaltainen Note8:n kynän kanssa. Kiiltävä koristeyläosa sekä näppäin ovat uudessa mallissa hieman pienempiä. Kynä on kooltaan 5,7 x 4,35 x 106,4 mm ja painaa 3,1 grammaa. Kynä on myös IP68-suojattu.

Uutena ominaisuutena kynä käyttää nyt Bluetooth LE –yhteystekniikkaa, joka mahdollistaa kynän käyttämisen jopa 10 metrin päässä puhelimesta. Kynän sisällä oleva superkondensaattori tarjoaa 40 sekunnin latauksella jopa puolen tunnin toiminta-ajan. Kynä latautuu automaattisesti omassa säilytyspaikassaan puhelimen sisällä. Kynä tunnistaa edelleen 4096 eri painetasoa ja sen vaihdettava kärki on 0,7 mm paksu.

Bluetooth-yhteyden avulla Samsung on toteuttanut kynään kaukosäädin-ominaisuuden, jonka avulla kynää voi käyttää ominaisuutta tukevien sovellusten etäohjaamiseen painikkeen yhdellä ja kahdella painalluksella. Samsung tarjoaa kolmannen osapuolen sovelluskehittäjille rajapinnan ominaisuuden hyödyntämiseen. Vakiosovelluksista esimerkiksi kamerassa kynää voi käyttää etälaukaisimena. Galleriassa ja Powerpointissa kynällä voi selata kuvia ja dioja.

 

Kamera

Note9:n kamera on rautaominaisuuksiltaan identtinen Galaxy S9+:n kaksoiskameran kanssa. Raudan sijaan Samsung on kehittynyt Note9:n tapauksessa ohjelmistopuolen ominaisuuksiin. Takakameran ulkoinen toteutus on muuttunut hieman ja sen avulla onkin ehkäpä helpoin erottaa Note9 ja Note8 toisistaan. Note9:ssä hieman takakuoren pinnasta kohollaan oleva kamerakehys on hieman pienempi ja väriltään puhelimen takakuoren mukaan sävytetty. Kameroiden oikealle puolelle on sijoitettu LED-salama sekä optinen pulssimittari sykkeen, stressitason ja veren happikyllästeisyyden mittaamiseen.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin Isocell Fast SAK2L3 -kuvasensori (1,4 um pikselikoko, 1/2,55 -tuumainen kenno), 26 mm kinovastaava polttoväli, muuttuva f1.5-f2.4-aukkosuhde, OIS, Dual Pixel –tarkennus, integroitu 256 Mt DRAM-puskurimuisti
  • 12 megapikselin kuvasensori (1,0 um pikselikoko, 1/3,4 -tuumainen kenno), 52 mm kinovastaava polttoväli, f2.4, OIS
  • 2x optinen zoomaus
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 60 FPS, 1080p 60 FPS
  • Hidastusvideokuvaus: 1080p 240 FPS, 720p 960 FPS (0,2 s)

Note9:n kaksoiskamera käyttää kahta 12 megapikselin kuvasensoria, joista toisen parina on 26 mm:n kinovastaavalla polttovälillä varustettu laajakulmaobjektiivi ja toisen parina kaksinkertaisen optisen zoomauksen mahdollistava 52 mm:n kinovastaavalla polttovälillä varustettu normaaliobjektiivi. Molemmissa kameroissa on optinen kuvanvakain, mutta laajakulmakamerassa on Dual Pixel –tarkennus sekä suurempi kuvasensori.

Laajakulmakameran erikoisuus on vaihtuvalla aukkosuhteella varustettu objektiivi. Hyvässä valaistuksessa kamera käyttää f2.4-aukkoa ja heikossa valossa suurempaa f1.5-aukkoa. Lisäksi sen sensorin yhteyteen on integroitu 256 Mt LPDDR4 DRAM –puskurimuistia, joka mahdollistaa lyhyiden 720p 960 FPS –suurnopeusvideopätkien tallennuksen hidastusefektejä varten.

Note9:n takakamera pystyy tallentamaan tavallista 4K-videokuvaa 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella ja optista zoomausta voi käyttää myös videokuvauksen yhteydessä.

Note9:n kamerasovellus ei ole kokenut merkittäviä muutoksia Galaxy S9 –malleihin nähden. Kamera käynnistyy erittäin nopeasti ja on välittömästi kuvausvalmiina. Samsungin Dual Pixel –tarkennus on nopeudeltaan markkinoiden terävintä kärkeä ja kuva taltioituu välittömästi suljinpainiketta painaessa.

Kamerasovelluksen käyttöliittymä on muutamaa pikkuruista viilausta lukuun ottamatta täysin identtinen Galaxy S9+ -mallin kanssa. Asetuspikakuvakkeet sijaitsevat näkymän oikeassa reunassa suljinpainikkeen vieressä ja kuvaustilavalikko löytyy näkymän vasemmasta reunasta pystysuunnassa selattavana listana.

Uudistuksia on tapahtunut lähinnä taustalla. Note9 tukee kilpailijoiden puhelimista tuttua tekoälyä hyödyntävää kohteentunnistusta, joka tunnistaa 20 erilaista kuvauskohdetta ja säätää kuvan asetuksia sen mukaan. Toisin kuin esimerkiksi Huawein toteutuksessa, Note9:n tekemät hienosäädöt ovat hyvin maltillisia, eikä esimerkiksi värien räikeää ylikorostusta esiinny. Uutta on myös kuvien virheentunnistus, joka huomauttaa käyttäjää kiinni olleista silmistä, sumeudesta, likaisesta linssistä sekä haastavasta taustavalosta. Testijaksolla virheentunnistus ei jostain syystä kuitenkaan aktivoitunut kertaakaan.

HDR-tilan valinta sijaitsee asetusvalikossa ja nykyinen oletus ilmeisesti on, että sen suhteen käytetään automaattivalintaa. Kaksinkertaisen optisen zoomauksen pikapainike sijaitsee näkymän yläreunassa niin, että sen käyttö on hankalaa yhdellä kädellä, mutta portaaton zoomaaminen onnistuu onneksi näppärästi myös suljinpainiketta ylös-alas-liu’uttamalla. Videokuvaus on yhdistetty samaan tilaan automaatti- ja ammattilaistilan kanssa, joka hankaloittaa hieman kuvan sommittelua, sillä videokuvauksen käynnistyessä kuvausnäkymä muuttuu hieman suppeammaksi.

Manuaalikuvaustila on ristitty Ammattilainen-nimellä ja sen tarjonta on sama kuin Galaxy S9 –malleissa. Säätömahdollisuudet ovat älypuhelimien mittapuulla erittäin laajat: käyttäjän säädettävissä ovat herkkyys (ISO 50-800), suljinaika (1/24000 – 10 sekuntia), manuaalitarkennus, valkotasapainon säätö, valotuksen kompensointi (-2…+2), valotuksen mittaustapa (matriisi, piste, keskipainotettu) sekä tarkennustyypin valinta (keski, monipiste). RAW-kuvausmahdollisuus on piilotettu asetusvalikkoon ”kuvakoko”-alavalikon taakse. Maininnan arvoisena seikkana kuvausvalikosta löytyy myös mahdollisuus tallentaa videot modernimmalla HEVC-pakkauksella.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valossa Note9 tekee erittäin hyvää jälkeä. Kuvanlaatu on hyvin samantyyppistä kuin Galaxy S9+:lla ja prosessointi on mennyt luonnollisempaan suuntaan edellisvuosien malleihin nähden. Kuvissa on edelleen hieman värien ja kontrastin ylikorostusta, mutta ei häiritsevissä määrin. Otokset ovat teräviä, yksityiskohtaisia ja värimaailmaltaan elävän realistisia. Dynamiikka on hyvää.

Hämärässä kuvanlaatu on puhelinkameroiden terävintä kärkeä. Hämäräkuvauksessa apuna ovat kameran suuret 1,4 mikrometrin pikselit, f1.5 aukko sekä optinen kuvanvakain. Kamera pystyy kaappaamaan paljon enemmän valoa kuin mitä ihmissilmä pystyy näkemään. Jälki on terävää ja kuviin taltioituu olosuhteet huomioiden hyvin yksityiskohtia. Värit toistuvat vahvoina ja kamera pystyy taltioimaan hienosti myös hennompia värisävyjä. Häiritsevä kohina pysyy hyvin kurissa ja haastavimmissa valaistusolosuhteissa kuvan yksityiskohdissa on lähempää tarkasteluna nähtävissä maalausmaista jälkeä.

Note9:n automatiikka käyttää hämärässä moniin kilpailijoihin nähden alhaisia herkkyysarvoja. Testijaksollamme korkeimmat ISO-arvot olivat tuhannen luokkaa. Kamera pitää herkkyyden ISO 50 –arvossa aina 1/100 sekunnin suljinaikoihin asti, jonka jälkeen herkkyys alkaa nousta asteittain. Pisimmillään automatiikka venyttää suljinajan 1/5 sekuntiin. f1.5-aukkosuhde on käytössä useimmissa hämäräkuvaustilanteissa.

Note9:n syvyysterävyysefektin nimi on ”reaaliaikainen tarkennus” ja se hyödyntää toiminnassaan molempia takakameroita. Aivan kuten Galaxy S9+:ssa, myös Note9:n syvyysterävyysefektin toteutus on markkinoiden kärkeä ja jälki pääosin melko hyvää. Käyttäjä voi säätää taustan sumennuksen tasoa ja lopputulos näkyy reaaliaikaisesti kuvausnäkymässä.

Efekti tunnistaa kohtalaisen hyvin kuvauskohteiden rajat sekä tunnistaa hyvin myös eri syvyystasoja kuvasta, tehden sumennuksesta realistisemman näköisen. Parhaimmillaan efekti toimii niin hyvin, että sen olemassaoloa on hankala todeta kuvasta. Välillä toki esimerkiksi kohteen rajauksessa voi myös olla nähtävissä pieniä virheitä.

Note9 tukee videokuvausta korkeimmillaan 4K 60 FPS laadulla. Optinen kuvanvakautus on aina käytössä ja elektroninen vakautus toimii muilla paitsi 4K 60 FPS laadulla. H.264-pakkauksella (High5.1, CABAC / 1 Ref frames) videon bittivirta on noin 72 Mbit/s ja H.265-pakkauksella (Main@L5.1@Main) noin 42 Mbit/s bittivirralla. 4K 30 FPS 28 Mbit/s. Pakkaustavan voi valita kameran asetuksista – kuvanlaadullisesti emme havainneet niissä eroja. Ääni tallentuu aina stereona korkealla 256 kbit/s bittivirralla. Miinuksena 4K 60 FPS -videon tallennusaika on rajoitettu viiteen minuuttiin ja 4K 30 FPS -videon 10 minuuttiin.

Note9:n videokuvan laatu on kamerapuhelimien terävintä kärkeä. Kuvanlaadusta on vaikea keksiä merkittävää kritisoitavaa, sillä jälki on terävää, yksityiskohtaista, värintoistoltaan hyvää, ruudunpäivitysnopeudeltaan sulavaa sekä dynamiikaltaan varsin hyvää. Optinen vakautus poistaa jo itsessään suuren osan pienistä tärähdyksistä ja alhaisemmilla tarkkuuksilla elektroninen vakautus tekee menosta entistä tasaisempaa. Totesimme musiikkikeikalla, että Note9:n mikrofonit sopivat äänen taltioimiseen myös meluisammassa ympäristössä. Totesimme myös testijaksolla, että Samsungin vakiokuvaussovellus tukee suoraan 3,5 mm:n liitäntään kytkettäviä ulkoisia mikrofoneja.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Note9:n myötä Samsung on päivittänyt Experience-käyttöliittymänsä 9.5-versioon, mutta erot Galaxy S9 –malleissa esiteltyyn yhdeksikköön ovat varsin pieniä. Samsung Experiencen kustomoinnit ovat markkinoiden kattavimmasta päästä ja muutaman vuoden takaisen laihdutuskuurin jälkeen yritys on jälleen lisännyt hiljalleen käyttöliittymään integroitujen ominaisuuksien määrää, jonka seurauksena Note9:n ohjelmisto vie jo paketista otettaessa noin 19,5 Gt tallennustilasta.

Laitteen julkaisuajankohta huomioiden Note9:stä olisi voinut odottaa jo löytyneen uusi Android 9 Pie –käyttöjärjestelmä, mutta valitettavasti laite julkaistiin vielä 8.1 Oreo –versiolla. Pie-päivitys on luonnollisesti tulossa, mutta tarkasta ajankohdasta ei ole vielä tietoa. Samsung lupaa huippumalleilleen kuukausittaiset tietoturvapäivitykset. Testijaksolla puhelimeen saapui elokuun tietoturvakorjaukset ja tätä artikkelia kirjoittaessa päivityksenä tulivat myös syyskuun korjaukset, joten niiden osalta Note9 on varsin hyvin ajan tasalla. Ohjelmistopäivitysten suhteen Samsungilta ei ole tarkkoja lupauksia, mutta jo usean sukupolven ajan yritys on tarjonnut huippumalleilleen vähintään kaksi seuraavaa Android-versiopäivitystä.

Käyttöjärjestelmän mukana tulevien esiasennettujen sovellusten valikoima on melko kattava. Samsung on aiempaan tyyliin toteuttanut lähes kaikki perussovellukset itse ja ne menevät muutamilta osin päällekkäin Googlen vakiosovellusten (kuvat, sähköposti, selain) kanssa. Puhelimessa on myös esiasennettuna Facebook, Linkedin sekä Microsoftin OneDrive, Word, Excel ja Powerpoint, jotka voi ainoastaan poistaa käytöstä, mutta ei kokonaan puhelimen muistista.

S Pen –kosketuskynä on Note9:n ohjelmistossa melko keskeisessä roolissa, mutta siten, etteivät ominaisuudet häiritse käyttäjää joka ei halua kynää käyttää. Kun kynän irrottaa puhelimesta, näytölle avautuu kustomoitava pikavalikko, joka tarjoaa keskeisimpiä kynälle tarkoitettuja pikatoimintoja. Käyttäjä voi esimerkiksi rajata näytöltä alueen, ottaa näytöstä kuvankaappauksen ja tehdä siihen merkintöjä, kääntää näytöllä näkyvää tekstiä sekä suurentaa näytön sisältöä.

Kuten jo aiemmin kynää esitellessä mainittiin, sitä voi nyt käyttää kaukosäätimenä ja käyttäjä voi muokata asetuksista sovelluskohtaisia asetuksia kauko-ohjauksen pikatoiminnoille. Käytimme kynää mm. kameran kaukolaukaisimena, jollaisena se toimi hyvin.

Muistiinpanojen hallintasovelluksena toimii edelleen Samsung Notes, johon tallentuvat sekä käyttäjän muistilistat että yksinkertaiset piirustukset. Laite osaa myös muuntaa käsin kirjoitettua tekstiä ”lennosta” konemuotoon.

Varsinaiseen piirtämiseen on tarkoitettu puolestaan PENUP-sovellus, joka toimii samalla taiteellisten käyttäjien yhteisönä ja kanavana jakaa piirustuksia toisille käyttäjille. Uusina piirustusominaisuuksina PENUPissa ovat mahdollisuus opastettuun piirtämiseen sekä piirtäminen valokuvien päälle. Testautimme Note9:n kynää ja piirustusominaisuuksia piirtämistä ja maalaamista harrastavalla henkilöllä, joka oli alkuun kiinnostunut laitteen mahdollisuuksista, mutta totesi hetken testailun jälkeen sovelluksen mahdollisuudet ja käyttöliittymän hieman liian kankeaksi esimerkiksi värien valinnan suhteen. Testihenkilö ei nähnyt ainakaan itseään Note9:n käyttäjäksi piirtämistarkoituksissa, mutta pystyi näkemään ominaisuuden hyödyt esimerkiksi nopeiden hahmotelmapiirustusten tekemisessä ja jakamisessa vaikkapa opetustarkoituksissa tai teknisillä aloilla.

Note9:n myötä Bixby-virtuaaliavustajan puheentunnistus on päivittynyt uuteen 2.0-versioon, mutta valitettavasti suomenkielen tuesta ei ole edelleenkään mitään tietoa, joten koko käyttökokemus jää rammaksi sekä kielituen että paikallisten palveluiden tuen puuttumisen vuoksi. Uuden version mainostetaan tarjoavan nopeammat vastaukset, luonnollisemman keskustelukokemuksen ja monipuolisempia toimintoja eri sovelluksiin, kuten Uberiin ja Yelpiin liittyen.

Jostain käsittämättömästä syystä Samsung on karsinut merkittävästi Note9:stä löytyvän Bixbyn asetuksia ja toisin kuin Galaxy S9- ja Note8-malleissa, puhelimen vasemmassa kyljessä sijaitsevaa erillistä Bixby-näppäintä ei saa enää kytkettyä pois käytöstä. Onneksi kyseisen ominaisuuden palauttava päivitys on ilmeisesti tulossa syksyn mittaan.

Bixbyyn liittyy edelleen myös kotinäkymässä vasemmanpuolimmaisena sijaitseva Bixby Home –näkymä, joka tarjoaa ajankohdan ja sijainnin mukaan päivittyviä kortteja. Näkymä tukee jo varsin monia kolmannen osapuolen sovelluksia, kuten Twitteriä, Instagramia, Linkediniä, Spotifyä ja Uberia. Halutessaan Bixby Home –näkymän voi kytkeä pois käytöstä.

Samsung Experience on täynnä erikoisominaisuuksia, joista suuri osa menee valitettavasti monilla käyttäjillä hukkaan puhtaan tietämättömyyden vuoksi. Vain muutamia mainitakseni hyödyllisiä Samsungin lisäyksiä ovat mm. monipuoliset moniajotoiminnot kelluvine sovellusikkunoineen, näytön reunasta pyyhkäisemällä aukeava pikatoimintovälilehtiä tarjoava reunapaneeli, näytön reunojen ilmoitusvalaistus, yhden käden tila, sormenjälkitunnistimen pyyhkäisyele ilmoitusvalikon avaamiseksi, sovellusvalikon kansiointimahdollisuudet, S Pen –kynän ilmaeleet, suojattu kansio, Game Launcher –pelitila, uudistunut Samsung Health –terveyssovellus sekä puhelimen hallintaominaisuuksia tarjoava Laitteen ylläpito –sovellus.

 

Suorituskyky

Note9 vietti ympärivuorokautisessa käyttötestissämme elokuun loppupuoliskolla runsaan kahden viikon ajan. Laitteen toiminnassa ei havaittu minkäänlaisia ongelmia, joskin Bixby-näppäimen toimintaan paloi hermot useammankin kerran. Testijaksolla puhelimeen saapui yksi 270 Mt:n päivitys, joka sisälsi elokuun tietoturvakorjaukset.

Note9:n käytännön suorituskyky on tasolla, jota high-end-puhelimelta voi odottaa. Kaikki toimii sujuvasti ja jouhevasti. Vertailimme käytännön suorituskykyä rinnakkain Galaxy Note8:n, Galaxy S9+:n ja Huawei P20 Pron kanssa, joihin verrattuna erot olivat minimaalisen pieniä. OnePlus 6 oli sen sijaan hieman Note9:ää ripeämpi sovellusten avaamisessa ja niiden välillä liikkumisessa.

Pelisuorituskyky Note9:llä on hyvää, joskaan ei aivan markkinoiden terävintä huippua. Testasimme Note9:llä PUBG Mobile, Fortnite, Asphalt 9 ja Gods of Rome –pelejä, jotka kaikki pyörivät sujuvasti korkeilla asetuksilla (esim. PUBG Ultra & HDR). Tähän ovat syynä sekä näytön korkeahko resoluutio että järjestelmäpiirin suorituskyky verrattuna pahimpien kilpailijoiden käyttämään Snapdragon 845 –piiriin. Käyttäjä voi toki halutessaan säätää resoluutiota ja hakea sitä kautta vielä lisää potkua peleihin. Pelatessa puhelin lämpenee vain hyvin maltillisesti.

Testasimme nopeasti myös puhelimen parannetun jäähdytysratkaisun toimivuutta ja totesimme sen CPU Throttling –sovelluksen perusteella olevan muutakin kuin markkinointipuhetta. Samaan tekniikkaan perustuvaan Galaxy S9+ -malliin verrattuna Note9:n suorituskyky ei laskenut merkittävästi 10 minuutin rasitusjakson aikana. GS9+:n suorituskyky sen sijaan roikahti jo parin minuutin jälkeen (katso kuvaajat).

Synteettisten suorituskykytestien tulokset olivat Note9:llä varsin odotetunlaiset – vastaavia tuloksia nähtiin jo kevällä samaa piiriä käyttäviltä Galaxy S9 –malleilta. Testit ajettiin puhelimen näytön natiivitarkkuudella (1440 x 2960). Verrokeiksi valittiin edeltäjämalli Note8, Snapdragon 845 –piirillinen OnePlus 6 sekä Kirin 970 –piirillinen Huawei P20 Pro.

Huomiona Huawein testituloksiin liittyen Anandtech havaitsi syyskuun alussa Huawein käyttävän Kirin 970 -piirillisissä puhelimissaan testisovelluksia tunnistavaa ”huijausta”, joka nostaa suorituskykyä todellista käyttötilannetta korkeammaksi. Tämä koskee todennäköisesti myös ainakin osaa taulukossa näkyvistä testituloksista.

Exynos 9810 –järjestelmäpiirin vahvuus on edelleen prosessorisuorituskyky ja vastaavasti heikkous löytyy grafiikkapuolelta. Mali G72 MP18 GPU ei pärjää raa’assa suorituskyvyssä Snapdragon 845 –piirin Adreno 630 GPU:lle. Lisäksi näytön QHD-resoluutio lisää eroa Full HD –näytöllisiin verrokkoihin esimerkiksi GFXBench-testeissä. Testituloksien seassa silmään pistää myös poikkeuksellisen heikko PCMark-tulos, joka nähtiin myös Galaxy S9 –mallien testeissä.

Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavaan Androbench 5 –testin tulokset on nyt ensimmäistä kertaa ajettu mukautetuilla paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten alhaisempia kuin aiemmissa io-techin artikkeleissa.

 

Akunkesto

Samsung on kasvattanut Note9:n akkukapasiteettia merkittävästi edeltäjästä, joten odotuksemme akunkeston suhteen olivat ennakkoon positiiviset. Akunkesto osoittautui myös käytännössä hyväksi, mutta ei ehkä aivan niin erinomaiseksi kuin ehdimme toivoa.

Runsaat pari viikkoa kestäneellä testijaksolla Note9 joutui monenlaisiin eri käyttötilanteisiin ja se oli mm. mukana IFA-messureissulla Berliinissä, jolloin puhelin oli melko raskaassa käytössä ja joutui lisäksi operoimaan roaming-tilassa.

Kevyellä noin tunnin näytön päälläoloajalla akkua oli päivän (noin 16 h) päätteeksi jäljellä noin 60–80 %. Parin tunnin näytön päälläololla lukema laskee noin 50–60 %:n kieppeille ja kolmen tunnin näytön päälläololla vastaavasti 30–50 % haarukkaan. Raskaassa ulkomaankäytössä noin viiden tunnin näytön päälläololla varaus laski 10–20 %:n väliin.

Pariin otteeseen puhelimella pystyttiin kokeilemaan myös kahden päivän ylitystä, joka onnistui kyseisten päivien käytöllä niukin naukin. Yleisesti ottaen Note9:n voi kuitenkin arvioida selviävän kahden päivän rupeamasta varsin vaivatta, jos näytön päällä olo on maksimissaan noin 1,5-2 tuntia päivää kohden. Kevyellä käytöllä myöskään kolmen päivän ylitys ei luulisi olevan ongelma.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Puhelinta käytettiin täydellä näyttötarkkuudella ja Always On Display –ominaisuuden ollessa poissa käytöstä.

Ajoimme Note9:llä myös io-techin puhelinartikkeleissa yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan laitteiden kesken vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi valittiin samat puhelimet kuin suorituskykytesteissä: Note8, OnePlus 6 ja Huawei P20 Pro.

YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tässä testissä akun varaus väheni vain 7 %, joka tarkoittaa laskennallisesti yli 14 tunnin toistoaikaa, joka on parhaimpia mittaamiamme tuloksia. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloivassa GFXBench Manhattan -akkutestissä Note9 saavutti verrokkejaan paremman lähes 200 minuutin tuloksen, joka on kärkipään tuloksia testaamiemme high-end-puhelimien keskuudessa. Jonkin verran paremmaksi ovat pistäneet ainoastaan Samsungin omat Galaxy S9 -mallit sekä HTC U12+ noin 220-230 minuutin tuloksillaan.

Sekalaista yleiskäyttöä simuloivassa PCMarkin akkutestissä  Note9:n tulos on luokkansa parempaa päätä. Parempaan tulokseen on yltänyt tämän vuoden lippulaivapuhelimista lähinnä verrokkinakin ollut Huawei P20 Pro.

Note9:n mukana toimitetaan tuttu 15-wattinen Adaptive Fast Charging –pikalaturi, joka ei ole nimellisteholtaan markkinoiden tehokkaimpia. Akun latautuminen tyhjästä täyteen ottaa kuitenkin kohtuulliset tunti ja kolme varttia. Vartissa akun varaus nousee tyhjästä noin 20 %:iin, puolessa tunnissa vajaaseen 40 %:iin ja tunnissa noin 75 %:iin. Viimeisen kymmenen prosenttiyksikön lataamiseen kuluu lähes puoli tuntia.

Note9:n akun lataaminen on mahdollista myös Qi- ja PMA-standardien mukaisilla langattomilla latureilla, joka tekee akun varauksen ylläpitämisestä päivän aikana vaivattomampaa.

 

Yhteenveto

Vuosi sitten Galaxy Note8 –mallin testin lopussa totesimme, että kalliiseen ja sinällään hienoon puhelimeen oli jätetty muutamia ärsyttäviä pieniä puutteita, joita kyseisen hinnan maksettuaan ei enää toivoisi näkevänsä. Täten Note9:n myötä olikin ilo todeta, että Samsung on paikannut useimmat noista puutteista lippulaivansa uusimpaan sukupolveen.

Fyysisesti Note9 ei tarjoa juuri mitään uutta, mutta siitä huolimatta se on tyylikäs ja laadukkaan tuntuinen laite. Note8:n omistajat eivät tosin välttämättä arvosta hieman kasvanutta leveyttä sekä aikaisempaa terävämpiä reunoja. IP68-suojaus on lähes itsestäänselvyys tämän luokan puhelimessa. Lasikuoret eivät ole hyvä asia pudotuskestävyyden kannalta, mutta onneksi Samsung sentään hyödyntää materiaalivalintaa langattoman latauksen muodossa.

Tekniseltä näkökannalta Note9 tarjoaa lähestulkoon kaiken, mitä nykypäivän high-end-puhelimelta voi odottaa. Suuri 6,4-tuumainen AMOLED-näyttö on tarkka ja kokonaisuudessaan ehkäpä älypuhelinmarkkinoiden tämän hetken paras. Exynos 9810 –järjestelmäpiiri tarjoaa hyvää suorituskykyä, vaikkakin etenkin grafiikkapuolella se jää hieman jälkeen Snapdragon 845 –laitteille. RAM-muistia on käytettävissä varmasti riittävästi ja nyt myös tallennustilan määrä on nostettu hyväksyttävälle tasolle – tarvittaessa lisähintaan sitä on tarjolla hulppeat puoli teratavua. Akun koko on kasvanut merkittävästi ja akunkesto on hyvällä tasolla. Plussaa laite ansaitsee myös hyvistä stereokaiuttimista sekä S Pen –kosketuskynän tarjoamista mahdollisuuksista.

Kameroiden osalta Note9:ää koskee pitkälti samat huomiot kuin keväällä testattua Galaxy S9+ -mallia. Samsung tuntuu tosin viilanneen kokonaisuutta vielä aavistuksen paremmaksi ja monipuolisemmaksi ohjelmistopuolen lisäyksillä. Valokuvauskäytössä kaksoiskamera on markkinoiden terävintä kärkeä kaikissa valaistusolosuhteissa ja sen käyttäminen on myös varsin vaivatonta. Parannettavaa jää lähinnä zoomatun kuvan laatuun hämärässä. Huippuluokan jälki jatkuu myös videokuvauspuolella, joskin joitain käyttäjiä saattaa kismittää 4K-videon pituusrajoitus.

Softapuolella Note9 ei tarjoa mitään merkittävää uutta. Samsung Experience 9.5 on edelleen ehkäpä Android-markkinoiden yltäkylläisimmin varustettu käyttöliittymä. Tämä näkyy valitettavasti myös sen viemän tallennustilan määrästä. Samsungin kustomointi tarjoaa erittäin runsaan valikoiman käyttöä helpottavia lisätoimintoja, mutta kaikki eivät välttämättä pidä tästä lähestymistavasta. Miinusta tulee myös Bixby-virtuaaliavustajan näppäimen poiskytkentämahdollisuuden puuttumisesta sekä esiasennetuista sovelluksista joita ei voi poistaa kokonaan.

Lähtökohtaisesti yli 1000 euron lippulaivapuhelimen pitäisi lähennellä täydellisyyttä ja Note9 on etenkin teknisiltä ominaisuuksiltaan lähempänä sitä kuin yksikään muu markkinoilta löytyvä älypuhelin. Samsung on korjannut useita edeltäjämallien puutteita, joka on erittäin positiivista. Kokonaisuudessaan Samsung on onnistunut luomaan huippumallin, jonka ostaessaan käyttäjän ei tarvitse tehdä juuri lainkaan kompromisseja. Jos puhelimeen sijoittaa nelinumeroisen summan, lopputuloksen pitäisi olla juuri jotain tämän kaltaista. Tästä syystä annammekin Note9:lle Toimituksen valinta -erikoismaininnan.

Plussaa

  • Markkinoiden ehkäpä paras älypuhelinnäyttö
  • Laadukkaan tuntuinen ja miellyttävästi muotoiltu rakenne
  • Hyvä näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • IP68-suojaus
  • Exynos 9810 –järjestelmäpiirin prosessorisuorituskyky
  • Kameran erinomainen kuvanlaatu kaikissa olosuhteissa
  • Takakameran 2x optinen zoomaus varauksin
  • Kameran laajat manuaalisäädöt ja RAW-kuvaus
  • Laadukas etukamera
  • 4K-videokuvaus 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella
  • Hyvä akunkesto varauksin
  • Hyvät stereokaiuttimet Dolby Atmos –tilaäänellä
  • Uniikki S-Pen-kosketuskynä
  • Käyttökelpoisesti toimiva iiristunnistus
  • Langattoman latauksen tuki
  • Mukana hyvät AKG:n kuulokkeet
  • Käyttöjärjestelmän monipuoliset lisäominaisuudet ja asetukset

Miinusta

  • Exynos 9810 –järjestelmäpiirin grafiikkasuorituskyky ei pärjää Snapdragon 845 –piirille
  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne erityisen arka tiputuksille ja herkkä sormenjäljille
  • Raskaasti kustomoitu Samsung Experience –käyttöliittymä, joka vie lähes 20 Gt tallennustilasta
  • Lisäsovellukset, joita ei ole mahdollista poistaa
  • 4K-videon rajoitettu tallennusaika
  • Bixby-näppäintä ei voi poistaa käytöstä tai ohjelmoida uudelleen
  • Hinta varauksin

 

This site uses XenWord.
;