io-tech testasi Samsungin Galaxy S10 -mallistoon jälkikäteen lisätyn Lite-version.

Samsung on muutaman viime vuoden pitänyt puhelinmallistonsa kohtuullisen selkeänä, eli lippulaivapuhelimet ovat sijoitettu Galaxy S -malliston alle ja hieman edullisemman hintaluokan laitteet asemoituvat A-sarjaan. Järjestely on aiheuttanut myös muutamia ohilaukauksia, kun A-sarjaan on tuotu myös hieman kokeellisempia ratkaisuja (esimerkiksi Galaxy A80), joiden hinta on kohonnut lähes lippulaivapuhelinten tasolle.

Samsung päätyi tammikuun alussa kasvattamaan S10-sarjaansa vielä ennen uusien Galaxy S20 -sarjan mallien julkaisua tuomalla markkinoille Galaxy S10 Lite -puhelinmallin. Nimestä voisi suoraan päätellä kyseessä olevan huomattavasti karsitumpi versio Galaxy S10 -puhelinmallista, mutta aivan näin suoranainen ero ei ole.

Samsung Galaxy S10 Lite saapui markkinoille tammikuun lopulla 679 euron suositushintaan kolmena värivaihtoehtona (Prism White, Prism Blue ja Prism Black), joista viimeisintä testikappaleemmekin edustaa. Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan laitteen hinta on artikkelin kirjoituhetkellä maaliskuun puolivälissä pysytellyt suositushinnassaan.

Tutustumme tässä artikkelissa Galaxy S10 Lite -puhelimeen hieman lyhyempien noin viikon käyttökokemusten pohjalta. Mukana on kuitenkin tilastoa akkukestosta sekä normaalit synteettiset suorituskykytestit.

 

Pakkaus ja sen sisältö


Samsung toimittaa Galaxy S10 Liten varsin perinteisessä ja muista Galaxy S10 -sarjan malleista jo tutuksi tulleessa mustassa pahvipakkauksessa. Pakkauksen päällä on kiiltävä S10 Lite -logo. Myyntipakkauksen sisältö on myös varsin tavanomainen ja mukaan on pakattu itse puhelimen ja sen käyttöoppaan lisäksi Samsungin 25-wattinen pikalaturi, USB-C-tyypin latauskaapeli sekä USB-C-nappikuulokkeet.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Galaxy S10 Liten tunnistaa Samsungin puhelimeksi jo kaukaa ja se jakaakin muotoilunsa niin S10-sarjan sekä uuden S20-sarjan kanssa ja puhelimen voi sijoittaa muotoilullisesti johonkin näiden kahden mallisarjan välimaastoon. Samaa näköä löytyy myös uusimpiin Galaxy A -sarjan tuotoksiin, tosin materiaalivalinnoissa on haluttu pysyä enemmän “premium-luokassa”.

Galaxy S10 Liten runko on alumiiinia, mutta tässä hintaluokassa harvinaisempana takakannen materiaalina on käytössä A-sarjalaisista tuttu lasia muistuttava muovi, jota Samsung kutsuu markkinoinnissaan glastic-nimellä. Takakannen materiaalivalinnassa tuskin on syynä kustannukset (lähes 700 euron puhelimesta kun on kyse), joten Samsung on ilmeisesti halunnut tehdä ratkaisulla hieman lisää pesäeroa Lite- ja normaalimallien välille. Lisäksi monelle muovinen takakansi voi olla jopa lasia mieluisampi vaihtoehto ja myös tiputuskestävyydeltään sen tulisi olla lasia parempi vaihtoehto. Toisaalta muovikuori kerää herkästi naarmuja sekä pölyä staattisen sähkön myötä.

Fyysiset mitat (Galaxy S10 suluissa):

  • Ulkomitat: 162,5 x 75,6 x 8,1 mm (149,9 x 70,4 x 7,8 mm)
  • Paino: 186 grammaa (157 g)
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 87,8 % (88,3 %)

Ulkomitoiltaan Galaxy S10 Lite ei ole mikään pieni puhelin. Galaxy S10 -malliin verrattuna laitteen mitat ovat pituuden osalta kasvaneet melkein 12 milliä, leveyttä on tullut lisää peräti karvan yli 5 millimetriä ja S10 Lite on myös hieman ”esikuvaansa” paksumpi. Kasvaneet ulkomitat selittyvät pääsosin etupuolen kasvaneesta näytöstä, joka on S10 Liten osalta kasvanut S10:n 6,1 tuumasta aina 6,7 tuumaan. Näytön kuvasuhde on myös muuttunut ja Liten kuvasuhteeksi on valikoitunut myös uusissa Galaxy S20 -malleissa käytettävä 20:9. Näytön koon kannalta tarkasteltuna reilumpi vertailukohta voisikin olla 6,4-tuumainen Galaxy S10+ -malli, joka on myöskin Liteä viitisen milliä lyhyempi ja puolitoista milliä kapeampi.

Kasvaneesta koosta huolimatta laite on varsin mukavan tuntuinen kädessä eikä sen käytössä havaittu suurempia ongelmia, joskin sujuvan yhden käden käytön voi melkein suorilta unohtaa, kuten lähes kaikissa muissakin tämän näyttökokoluokan puhelimissa. Puhelimen rakenne on taattua Samsung-laatua eikä runko natise eikä vääntyile edes kovemman voiman alla. Galaxy S10 Liten 186 gramman paino on myös hyvin saatu jaettua koko laitteen alalle ja puhelin tuntuu kädessä jopa yllättävän kevyeltä. Ainoa pienoinen miinus voidaan antaa lasia muistuttavasta takakannesta, joka tekee puhelimesta kuivissa käsissä liukkaan, aivan kuten lasisella takakannella varustetut puhelimet.

Virallista suojausta kosteutta tai vettä vastaan Galaxy S10 Lite ei tarjoa, joka on hieman harmi puhelimen hintaluokka huomioiden. Muista S10-sarjan puhelimista löytyvä langaton lataus ei myöskään ole tuettuna.

Galaxy S10 Liten alapääty on varustettu USB-C-tyypin latausliitännällä, mikrofonin reiällä sekä keskitasoisella kaiuttimella. Galaxy S10 Lite tiputtaa siis S10-sarjan muista puhelimista löytyneen kuulokeliitännän pois, jonka johdosta myös myyntipakkauksessa tarjotaan mukaan USB-C-tyypin liittimellä varustettu nappikuulokkeet.

Puhelimen yläpääty on jätetty ”puhtaaksi” ja sitä koristaa ainoastaan yksi mikrofonireikä. Kaikki puhelimen ohjauspainikkeet on sijoitettu oikealle kyljelle, josta löytyy virtapainike sekä äänenvoimakkuuden säädin. Paljon kritiikkiä saanutta erillistä Bixby-näppäintä ei ole enää saatavilla.

Samsungin panostus edullisemman hintaluokan, kuten Galaxy A-sarjan, puhelinten näyttöihin on myös yksi S10 Liten valttikortteja. Galaxy S10 Lite sisältääkin näytön osalta lippulaivaluokasta löytyviä ominaisuuksia. Näyttötyypiksi on Samsungille ominaiseen tapaan valikoitunut Super AMOLED Plus -tekniikkaan pohjautuva paneeli, joka käyttää Infinity-O-ratkaisua (kamerareikää) etukameran sijoittamiseen. Itse näyttö on läpimitaltaan 6,7 tuumaa ja sen tarkkuus on pidetty kalliimmista sisarmalleista poiketen Full HD+ -tasolla. Näyttö pystyy myös Samsungin huippumalleista tuttuun HDR10+ -toistoon.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,7” Super AMOLED Plus -paneeli
  • 20:9-kuvasuhde, 2400 x 1080 pikseliä, 394 PPI
  • HDR10+ -tuki

Laadultaan näyttö on verrattavissa muihin AMOLED-näyttöihin. FULL HD+ -tason tarkkuus on riittävä sekä värintoisto on etenkin Luonnollinen-väriasetuksella tarkkaa, kuten nykyaikaiselta Samsungin AMOLED-paneelilta voi odottaa. Kirkkauden osalta näytön tulisi valmistajan mukaan pystyä hetkellisesti jopa 700 nitiin automaattitilan ollessa käytössä. Maksimikirkkautta ei kuitenkaan tällä kertaa päästy testaamaan kirkkaassa auringonpaisteessa, eikä maksimikirkkaus ole saavutettavissa manuaalitilassa, mutta ulkomaisten mittausten perusteella lupaukset pitävät paikkansa.


Tekniikan osalta Galaxy S10 Lite eroaa muista S10-sarjan puhelimista merkittävästi. Suurimpana eroavaisuutena voidaan pitää puhelimen järjestelmäpiiriä, jonka Samsung on vaihtanut omasta Exynos-mallistaan Qualcommin Snapdragon 855 -järjestelmäpiiriin. Galaxy S10 Lite onkin pitkästä aikaa ensimmäinen Samsungin Galaxy S -sarjaan kuuluva puhelin Suomessa, joka käyttää Qualcommin huippupiiriä. Samalla järjestelmäpiirin vaihto asettaa S10-sarjan varsinaiset lippulaivaversiot hieman outoon asemaan, koska kokonaisuutena S10 Lite pystyy uuden järjestelmäpiirinsä ansoista tarjomaan hieman parempaa suorituskykyä.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri (1 x 2,84 GHz Kryo 485 Gold CPU, 3 x 2,42 GHz Kryo 485 Gold CPU, 4 x 1,78 GHz Kryo 485 Silver CPU, Adreno 640 GPU, X24 LTE-modeemi)
  • 8 Gt LPDDR4X RAM
  • 128 Gt UFS 2.1 -tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max. 1 Tt)
  • 4G LTE FDD&TDD Cat.11, VoLTE, dual-SIM
  • WiFi 802.11a/b/g/n/ac 2.4G+5GHz, Bluetooth 5.0, GPS, Glonass, Beidou, Galileo, NFC
  • 4500 mAh akku, 25 W pikalataus

Järjestelmäpiiirin parina on 8 gigatavua keskusmuistia ja 128 gigatavua sisäistä UFS 2.1 -tallennustilaa. Sisäistä tallennustilaa pystyy vielä kasvattamaan erillisellä muistikortilla, jolle löytyy paikka tuttuun tapaan SIM-korttikelkasta.

Datayhteyksien osalta GS10 Liten varustus on karsitumpi kuin muissa GS10-malleissa. Puhelimessa ei ole WiFi 6 -tukea, eikä järjestelmäpiirin LTE-modeemista ole ulosmitattu kaikkea suorituskykyä, vaan puhelin tukee 600 Mbit/s maksimilatausnopeutta.

Takakuoren alla oleva kiinteä akku on kooltaan 4500 mAh, joka tarjoaakin erittäin mukavan akkukeston, josta muut S10-sarjan puhelimet voivat vaan uneksia.


Galaxy S10 Lite pakkaa etupuolen näyttöön myös muutamia muita kallimpien hintaluokkien puhelimissa nähtyjä ominaisuuksia. Liten sormenjälkitunnistin on sijoitettu muiden S10-sarjalaisten tapaan näytön alle, mutta käytössä on muista S10-sarjalaisista poiketen optinen sormenjälkitunnistin kalliimmista puhelimista löytyvän ultraäänitunnistimen sijasta. Sormenjälkitunnistimen suurin ongelma on ajoittain esiintyvä epätarkkuus ja hitaus. Sormenjälkitunnistin vaikuttaa olevan hieman ronkeli siitä missä asennossa sormi tunnistimelle asetetaan ja vähänkin vinossa asetettu sormi yleensä johtaa lukuvirheeseen ja uuteen yritykseen.

Puhelimen etukamera on sijoitettu Note10-tyylisesti näytön yläosan keskellä sijaitsevaan kamerareikään. Totetuksen olisi toivonut olevan enemmän uuden Galaxy A51 -mallin tyylinen huomattavasti pienempi piste, mutta Galaxy S10 Liten etukameraa kiertää jostain syystä vielä erillinen kohtuullisen paksu musta reunus. Puhelimen kuuloke on sijoitettu aivan näytön yläosaan erittäin huomaamattomasti.

Äänentoistossa on myös karsittu hieman sisarmallien ominaisuuksista ja huippumallien stereo-kaiuttimista on luovuttu. Galaxy S10 Liten ainoa kaiutin sijaitseekin laitteen alapäädyssä ja sen äänenlaatu on keskitasoa sekä hieman ylä-äänipainotteinen.

 

Kamera


Kamerapuolella ulkonäköä on selkeästi haettu uusien Galaxy A -sarjalaisten ja Galaxy S20 -sarjan suunnalta. Takakuoren vasemmassa ylänurkassa sijaitseva kookas neliönmuotoinen kamerakotelointi nousee selkeästi takakuoren yläpuolelle, jonka johdosta puhelin myös keikkuu pöydällä reunoilta painettaessa.

Kameroita on Galaxy S10 Liteen saatu ahdettua kolme kappaletta. Kamerajärjestelmän pääkamera on 48 megapikselin sensori, jonka avuksi on tuotu 12 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 5 megapikselin makrokamera. Valitettavasti tässä hintaluokassa nykyään melko yleistä telekameraa ei GS10 Litestä löydy ollenkaan.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 MP laajakulmakamera (f2.0-aukko, 26 mm, 1/2,0”, 0,8 µm, PDAF, Super Steady OIS)
  • 12 MP ultralaajakulmakamera (f2.2-aukko, 12 mm, 123 asteen kuvakulma)
  • 5 MP makrokamera (f2.4-aukko, 25 mm, 1/5,0”, 1,12µm)

Pääkamera hyödyntää tuttua Quad Bayer -suodatinta ja pikselien yhdistämistä, jossa neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi ja lopputuloksena saadaan 12 megapikselin kuva. Vaihtoehtoisesti myös 48 megapikselin kuvien ottaminen on mahdollista. Kamera on varustettu Samsungin Super Steady OIS -tekniikalla. Videokuvaus onnistuu maksimissaan 4K 60 FPS -laadulla (uusimman päivityksen jälkeen).

Galaxy S10 Liten kamerasovellus on tuttu aikaisemmista Galaxy S10 -malleista. Kameranäkymässä liikutaan eri kuvaustilojen välillä suljinpainikkeen yläpuolella sijaitsevasta listasta. Toisesta reunasta löytyy pikapainikkeet asetuksille, salamalle sekä kuvasuhteelle, joista viimeistä käytetään, jos käyttäjä haluaa ottaa täyden tarkkuuden 48 megapikselin kuvia (3:4H -asetus).

Mukana on myös Samsungille tuttu melko laaja manuaalikuvaustila, jossa on valinnat ISO-arvolle, valotusajalle, tarkennukselle, värisävyjen säätöön, valkotasapainolle sekä valoisuuden korjaukselle. Kamerasovellus toimii pääosin nopeasti, kuten aikaisemmissa Samsungin puhelimissa, mutta 48 megapikselin tarkkuutta käytettäessä kuvan tallennuksessa on havaittavissa pieni viive, ennenkuin kamera on valmis ottamaan seuraavan kuvan. Viive on varsin tyypillinen, eikä se estä perättäisten kuvien ottamista.

Hyvässä valaistuksessa pääkameralla otetut kuvat tallentuvat Samsungin puhelimille tyypilliseen tapaan hieman ylikorostuneilla väreillä ja hyvin yksityiskohtaisina. Kuvien dynamiikka on myös hyvällä tasolla. Suurimpina heikkouksia voidaan pitää kuvissa esiintyvää hienoista kohinaa sekä joissain tilanteissa kuvien reuna-alueilla esiintyvää epätarkkuutta.

Heikommassa valaistuksessa Galaxy S10 Lite pystyy säilyttämään vielä hyvin yksityiskohtia, vaikka kuvien yleisilme muuttuu pehmeämpään suuntaan. Myös värientoistossa havaittiin heittelyä, osassa kuvissa värit tallentuvat todellisuutta mukailevina, mutta toisessa äärilaidassa värimaailma kääntyy haalean suuntaan.

Samsung tarjoaa Galaxy S10 Liten kameraohjelmistossa myös erillisen yö-kuvaustilan, jonka pitäisi parantaa kuvanlaatua pimeissä kuvaustilanteissa. Valitettavasti Yö-tilassa otettujen kuvien yleisilme on kohinainen ja etenkin kuvissa olevat valonlähteet, kuten katulamput palavat lähes aina täysin puhki. Kokonaisuutena pääkameralla otetut normaalit iltakuvat tuottavat pääosin parempaa kuvanlaatua kuin vastaavat Yö-tilassa otetut kuvat, joten Yö-tilan käyttöä ei voi erityisemmin suositella.

Galaxy S10 Liten kamerajärjestelmän toinen kamera on 12 megapikselin ultralaajakulma, joka tarjoaa 123 asteen kuvakulman. Ultralaajakulmaisten kameroiden ongelmana on aikaisemmin ollut kuvien selkeä laatuero pääkameran tuottamiin kuviin. Galaxy S10 Liten ultralaajakulmakamera ei tuo suurta muutosta aikaisempaan, mutta positiivisena kehityksenä kuvien värit ovat hyvin lähellä pääkameran ottamia kuvia. Muut ongelmat, kuten kuvien pehmeys ja kohinaisuus ovat myös havaittavissa Galaxy S10 Litellä. Ultralaajakulmakamera toimii kohtalaisesti myös hämärässä ja sen kuvanlaatua voi parantaa yökuvaustilan avulla.

Kamerajärjestelmän kolmas kamera ratsastaa viimeaikojen makrokuvaus-trendillä, mutta muista valmistajista poiketen Galaxy S10 Liten makrokamera käyttää viiden megapikselin resoluutiota, parannuksena useista muista kilpailijoista löytyviin kahden megapikselin sensoreihin. Samsungin makrokamera pystyykin tuottamaan huomattavasti parempaa jälkeä aiempiin io-techissä testattuihin toteutuksiin verrattaessa. Suurimmat ongelmat tulevat automaattitarkennuksen puutteesta, jolloin kuvista saattaa tulla sumeita jos etäisyys kohteeseen on pielessä.

Galaxy S10 Lite mahdollistaa paketista otettaessa maksimissaan 4K 30 FPS videoiden kuvaamisen. Samsung kuitenkin julkaisi helmikuun lopulla (testijakson jo päätyttyä) uuden päivityksen, joka mahdollistaa niin kuvanvakautuksen käyttämisen perus-4K videota kuvatessa, kuin myös mahdollisuuden nostaa laatu 4K 60 FPS tasolle. Myös ultralaajakulmakameralla on mahdollista kuvata 4K-videota. Laadullisesti 4K-video on yksityskohtaista ja väritoisto on hieman ylikorostunutta. Myös ultralaajakulmakameran 4K-videon laatu on luokassaan varsin hyvää. Kuvanvakautus toimii varsin hyvin.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Käyttöjärjestelmäpuolella ei tarjolla ole suuria yllätyksiä ja Galaxy S10 Lite saapuukin varustettuna suoraan uusimmalla Android 10 -käyttöjärjestelmällä, jonka päällä pyörii Samsungin oma One UI 2 -käyttöliittymä.

Testijakson aikana laitteelle ei saapunut päivityksiä ja Googlen tietoturvakorjausten päivämäärä oli tammikuulla. Testijakson loputtua Samsung kuitenkin julkaisi aivan helmikuun lopulla puhelimelle uuden päivityksen, joka toi paljon parannuksia, kuten 4K 60 FPS -videotallennuksen sekä helmikuun tietoturvakorjaukset. Samsung lupaa S10 Litelle kuukausittaiset tietoturvapäivitykset aivan kuten muillekin S10-sarjan puhelimille. Puhelimen voi olettaa myös saavan uusimman Android 11 -version vuoden lopulla tai ensi vuoden alkupuoliskolla, vaikka asiasta ei olekaan virallista lupausta.

Vakio-Androidin päälle melko kattavasti kustomoitu One UI on tuttua kauraa jo aikaisemmista S10-sarjan ja muistakin Samsungin puhelimista, eikä S10 Lite sisällä mitään erikoisempia ominaisuuksia joita ei muista lippulaivapuhelimista löydy. One UI:n toiminnassa ei myöskään havaittu ongelmia ja puhelin pyörittää käyttöliittymää sulavasti ilman nikotteluja.


Ajoimme puhelimella myös tutut synteettiset suorituskykytestit ja vertasimme tuloksia Exynos 9820 -piiriä käyttävään Samsungin Galaxy 10+ -malliin, samalla Snapdragon 855 -piirillä varustettuun Asus Zenfone 6:een sekä Snapdragon 855+ -piirillä varustettuun OnePlus 7T Prohon.

Galaxy S10 Lite paukuttaa tauluun varsin mukavat tulokset ja ainoastaan OnePlus 7T Pro pystyy sen kampittamaan ylikellotetun Snapdragon 855+ -piirinsä avulla. Galaxy S10 -sarjan lippulaivamalli Galaxy S10+ jää S10 Liten taakse melkein jokaisessa testissä, joskin melko pienellä marginaalilla. Grafiikkasuorituskyvyssä kannattaa myös ottaa huomioon Galaxy S10 Liten alhaisempi näytön tarkkuus Galaxy S10+:n ja OnePlus 7T Pron QHD-näyttöihin verrattuna.


Galaxy S10 Liten yksi eroava tekijä muista hintaluokkansa verrokeista on kohtalaisen suurikokoinen sisäinen akku. Samsung Galaxy S10 Lite sisältääkin 4500 mAh:n akun, joka tarjoaa käyttökokemusten perusteella varsin helposti kahden päivän käyttöaikoja.

Tavanomaisen päivän aikana Galaxy S10 Lite:n akun varaus laski täydestä noin 60 – 70 % välimaastoon, kun näytön päälläoloaika liikkui 2 – 3 tunnin paikkeilla. Raskaammalla käytöllä ja yli neljän tunnin näytön päälläoloajalla varaus tippui noin 50 %:iin.

Kokeilimme myös pärjääkö yhdellä latauksella valmistajan lupaaman kahden päivän yli ja lyhyen testijakson aikana tämä vaikuttikin onnistuvan yllättävän helposti, tosin käyttö oli tällöin hieman kevyempää ja ensimmäisen päivän jälkeen näytön päälläoloaika näytti 1,5 tunnin lukemaa ja akun varaus oli tippunut 84 %:iin. Toisen päivän jälkeen akun varaus näytti 47 %:n lukemaa ja näytön päälläoloajaksi oli kertynyt yhteensä runsas 3,5 tuntia. Tälläisellä kevyehköllä käytöllä jopa kolmen päivän käyttöajat voisivat olla mahdollisia.

Akun lataaminen onnistuu ripeästi paketissa toimitettavalla 25 watin pikalaturilla, joka täyttää 4500 mAh:n akun reilussa tunnissa, joka on erittäin hyvä suoritus, kun tulosta verrataan esimerkiksi Galaxy S10+ -mallin akun kokoon ja latausnopeuteen.

Lyhyen testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselailua, muutamia puheluita, satunnaista lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä 4G-yhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

 

Yhteenveto


Samsung Galaxy S10 Lite on selkeästi tuotu Suomen markkinoille kilpailemaan mm. OnePlussan, Asuksen, Xiaomin ja Honorin houkuttelevasti hinnoiteltujen high-end-puhelinten kanssa. Kokonaisuutena Galaxy S10 Lite ei pysty täysin kamppittamaan kilpakumppaneitaan, vaikka tietyillä osa-alueilla laite tarjoaakin hyvän vastineen hinnalleen.

Galaxy S10 Liten valtteja ovat erittäin laadukas näyttö ja myös jämäkkä rakenne, vaikka materiaalivalinnoissa onkin jouduttu hieman karsimaan. Muovinen takakuori tiputtaa hieman puhelimen yleistä laatutuntumaa ja on pidemmän päälle herkkä naarmuuntumaan, mutta samalla sen pitäisi tarjota parempaa kestävyyttä tiputuksissa, joissa lasinen takakuori on erittäin herkkä hajoamaan.

Suorituskyvyltään Lite sijoittuu Galaxy S10 -malliston lippulaivapaikalle, josta kiitos kuuluu Qualcommin Snapdragon 855 -järjestelmäpiirille. Suomen myyntiversioksi on myös päätynyt suuremmalla 8 Gt:n keskusmuistilla ja 128 Gt:n tallennustilalla varustettu versio, joka on kokonaisuutta ajatellen hyvä asia. Akkukestoltaan puhelin on hyvä ja tasainen suorittaja ja puhelimella venyy vaivatta kahden päivän käyttöajoille. Paketissa mukana toimitettava 25 watin pikalaturi täyttää akun ripeästi reilussa tunnissa.

Puhelimen suurimmat heikkoudet löytyvät ilmeisesti hinnan tiputtamiseksi poistetuista ominaisuuksista, kuten WiFi 6:sta, Cat.20 LTE-nopeuksista sekä langattomasta latauksesta, joka on osoittautunut allekirjoittaneella erittäin käteväksi ominaisuudeksi arjessa. Muita puutteita tässä hintaluokassa ovat virallinen vedenkestävyyden puute sekä muista Galaxy S10 -sarjan puhelimista löytyvät stereo-kaiuttimet ja kuulokeliitäntä.

Galaxy S10 Lite:n kamerajärjestelmä pystyy tarjoamaan hyvää kuvanlaatua, vaikka se ei välttämättä aivan pärjääkään polttovälialueen monipuolisuudessa hintaluokkansa kilpailijoille. Myös 4K-videon laatu ja kuvanvakautus ovat hyvää tasoa molemmilla kameroilla kuvattuna. Päiväkuvissa esiintyvää kohinaa pystytään mahdollisesti parantamaan vielä ohjelmistopäivityksillä, mutta nähtäväksi jää kuinka paljon Lite-mallille annetaan resursseja ja aikaa.

Hinnoittelun osalta Galaxy S10 Lite asemoituu hieman vaikeaan rakoon. Puhelimen suositushinta Suomessa on 679 euroa, joka asettaa Samsungin “uutuuden” hieman ylempään hintaluokkaan kuin pahimpiin kilpailijoihin lukeutuva OnePlus 7T. Samsungin omaan Galaxy S10 -mallistoon peilatessa tilanne menee vieläkin hankalammaksi. Suositushinnoiltaan muut Galaxy S10 -sarjan puhelimet olivat Liteä selvästi kalliimpia, mutta vuoden ikään päässyt S10-sarja on ollut viimeaikoina erittäin hyvissä tarjouksissa (S10e 499 euroa, S10 499e/599e ja S10+ 699 euroa). Omiin sisaruksiinsa verrattuna S10 Lite tarjoaa isomman näytön, paremman akkukeston sekä hieman paremman suorituskyvyn, mutta sisarukset (GS10 & GS10+) tarjoavat paremman kokonaisuuden tarkemman näytön, telekameran, nopeampien yhteysominaisuuksien, laadukkaampien stereokaiuttimien, langattoman latauksen sekä virallisen IP-suojaluokituksen myötä.

Galaxy S10 Liteä voi suositella Samsungin ekosysteemistä ja käyttöliittymästä pitävälle, joka painottaa mieluummin suorituskykyyn ja akunkestoon ja on näiden varjolla valmis luopumaan edellämainituista puuttuvista ominaisuuksista.

Hyvää:

  • Jämäkkä rakenne
  • Kameran suorituskyky varauksin
  • Laadukas näyttö HDR10+ -tuella
  • Suorituskykyinen Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri
  • Hyvä akunkesto ja nopea pikalataus
  • Takakuoren materiaali kestää lasia paremmin kolhuja ja tiputuksia
  • 4K 60 FPS -videokuvaustuki
  • Kuukausittaiset tietoturvapäivitykset

Huonoa:

  • Ei langatonta latausta
  • Ei WiFi 6 -tukea
  • Ei IP-luokitusta
  • Ei sisarmalleista löytyvää kuulokeliitäntää
  • Ei telekameraa
  • Makrokameran automaattitarkennuksen puuttuminen
  • Takakuoren materiaali kerää hankaussähköä ja naarmuuntuu lasia herkemmin
  • Ei stereokaiuttimia

 

This site uses XenWord.
;