io-tech testasi Samsungin uuden Galaxy S10+ -huippumallin.

Tänä vuonna Samsungin Galaxy S –mallisto päivittyi kymmenenteen sukupolveensa 20. helmikuuta järjestetyissä Unpacked-tilaisuuksissa Lontoossa ja San Franciscossa. Julkaisu tapahtui noin viikko aiemmin kuin viime vuonna, jolloin Galaxy S9 –mallisto julkistettiin MWC:ssä.

Kymmenennen sukupolven Galaxy S10 –mallistoon kuuluu tuplamäärä malleja viime vuoteen nähden. Perusmallin ja plus-mallin lisäksi tarjontaan sisältyy edullisempi Galaxy S10e –malli sekä todennäköisesti hieman myöhemmin Suomessa myyntiin tuleva Galaxy S10 5G –huippumalli.

Galaxy S10:n, S10+:n ja S10e:n myynti alkoi Suomessa 8. päivä maaliskuuta. Tässä artikkelissa testattavan Galaxy S10+ -mallin hinnat alkavat Suomessa 1049 eurosta, eli viime sukupolveen nähden hinta on noussut jälleen 50 eurolla. Lisäksi saataville tulee keraamisella takakuorella, 12 Gt:n RAM-muistilla ja peräti teratavun tallennustilalla varustettu versio muhkeaan 1679 euron suositushintaan.

Pienikokoisemman Galaxy S10 –mallin lähtöhinta on 949 euroa ja edullisimman S10e:n 799 euroa.

Tutustumme tässä artikkelissa Samsung Galaxy S10+:aan kattavasti yli kahden viikon ympärivuorokautisen käyttötestijakson pohjalta. Artikkelissa tutustutaan mm. laitteen fyysiseen toteutukseen, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, ohjelmistoon, akunkestoon ja suorituskykyyn.

Tämän artikkelin pohjalle voi lukea lanseerauksen yhteydessä julkaistun io-techin ensituntumat-artikkelin.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Samsung on muuttanut hieman Galaxy S10+:n pakkauksen toteutusta viime vuodesta, vaikka yleinen tyyli onkin pysynyt melko samankaltaisena. Pakkaus on väriltään mattamusta ja sen kannessa on suuri valossa heijasteleva S10+-logo.

Pakkauksen sisällä puhelin on ensimmäisenä vastassa ja kaikki oheistarvikkeet on pakattu siististi omiin lokeroihinsa. Oheistarvikevalikoima ei tarjoa juurikaan yllätyksiä. Mukaan on pakattu puhelimen lisäksi pikakäyttöohjeet, korttikelkan irrotustyökalu, USB Type-A to Type-C –adapteri (sisällön siirtämiseksi johdolla vanhasta puhelimesta), AKG:n nappikuulokkeet, 15 W pikalaturi (1,67 A; 9 V) sekä USB Type-C –kaapeli.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Galaxy S10+ (myöhemmin lyhennettynä GS10+) ei ehkä kuvista katsottaessa näytä kovin erilaiselta viime vuoden malleihin nähden, mutta todellisuudessa ero Galaxy S9+:aan on huomattavasti merkittävämpi. Aiemmilta vuosilta tuttu sukunäkö on edelleen tallella, mutta kyseessä on selvä evolutiivinen kehitysaskel, jollaisen odottaakin näkevänsä mallisukupolvien välillä.

Erityisen hyvin tapahtuneen kehityksen huomaa pidellessään Galaxy S9+:aa ja Galaxy S10+:aa kädessä rinnatusten. GS10+ tuntuu Galaxy S9+:aan verrattuna kädessä selvästi sirommalta ja kevyemmältä sekä näyttää modernimmalta, kiitos havaittavasti kaventuneiden näytön reunojen. Galaxy S10+ on edeltäjäänsä ohuempi ja sen reunoilla ei ole enää teräviä kulmia kuten GS9+:ssa. Kulmien pyöristyssäde on jyrkentynyt ja ääriviivoiltaan GS10+ sijoittuu viimevuotisten GS9+- ja Note9-mallien väliin.

Muotoilultaan Galaxy S10+ on sulavan ja tyylikkään näköinen – laatuvaikutelma on sillä tasolla mitä lippulaivapuhelimelta voi odottaa. Metallikehyksen viimeistelyssä Samsung on siirtynyt mattapinnasta kiiltävään pintaan, joka varmasti jakaa mielipiteitä.

Galaxy S10+ on Suomessa saatavilla Prism White- ja Prism Black –väreissä, joista testikappaleemme edustaa ensin mainittua. Teratavun tallennustilalla varustettu huippumalli on saatavilla ainoastaan Ceramic Black –värisellä keraamisella takakuorella.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 157,6 x 74,1 x 7,8 mm
  • Paino: 175 grammaa (keraaminen versio 198 g)
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 88,9 %

6,4-tuumaisella näytöllä varustettu Galaxy S10+ on melko suurikokoinen puhelin, muttei silti näyttökokoluokassaan lainkaan hassumman kokoinen. Pahimmista kilpailijoista 6,39-tuumainen Huawei Mate 20 Pro on 0,2 mm pidempi ja 0,8 mm paksumpi, mutta 1,8 mm kapeampi kiitos laajemman näytön kuvasuhteen. 6,5-tuumainen iPhone XS Max on puolestaan 0,1 mm lyhyempi ja ohuempi, mutta peräti 3,3 mm leveämpi.

Edeltäjämalli Galaxy S9+:aan verrattuna näytön läpimitta on kasvanut 0,2 tuumalla, mutta ulkomitat ovat pysyneet lähes samoina. Pituus on pienentynyt 0,5 mm, leveys kasvanut 0,3 mm ja paksuus pienentynyt 0,7 mm. Painoa on hävinnyt 14 grammaa. Tismalleen saman tuumakoon näytöllä varustettu Galaxy Note9 on puolestaan 3,7 mm pidempi, 2,3 mm leveämpi ja millimetrin paksumpi.

Galaxy S10+:n näyttö on Gorilla Glass 6:tta, takakuori Gorilla Glass 5:ttä ja laitteen läpi jatkuva runko alumiinia. Teratavun huippumallissa takakuori on keraamia, joka nostaa laitteen painoa 23 grammalla. Rakenneosien sovitus toisiinsa on varsin tarkkaa ja sulavaa. Lasin ja metallin saumassa ei ole minkäänlaista pehmentävää vyöhykettä, joka ei ole pudotuskestävyyden kannalta optimaalista.

Rakenne on kädessä tukevan tuntuinen eikä se elä juuri lainkaan väännellessä. Kokonaisuus tuntuu laadukkaalta, kuten tämän hintaluokan puhelimen pitääkin. GS10+ on IP68-suojattu vettä ja pölyä vastaan. Samsung kuitenkin mainitsee tuotesivuillaan, että laitetta ”ei suositella käytettäväksi rannalla tai uima-altaalla” ja että ”Veden tai pölyn aiheuttamat vauriot eivät ole takuun alaisia”. Tiedustelimme asiaa Samsungilta ja käytännössä takuu korvaa vesivauriot, jos ne johtuvat valmistajan virheestä IP68-suojauksessa, eikä käyttäjän aiheuttamasta vaurioista tai väärinkäytöstä.

GS10+:n takakuori on muotoiltu etulasin tapaan kaarevaksi pitkiltä sivuiltaan sekä lisäksi pyöristetty hieman päädyistä. Puhelimen kyljen suunnasta katsottuna voi huomata sekä etu- että takalasin kaareutuvan lähes täysin symmetrisesti laitteen sivuille. Muotoilu on miellyttävää ja puhelin istuu mukavasti kouraan.

Testikappaleemme Prism White –värivaihtoehto on kehyksen osalta kiiltävän hopea ja takakuoren väritys on eräänlainen helmiäisen valkoinen. Väri on omalla tavallaan mielenkiintoinen ja persoonallinen, mutta ei välttämättä kaikkien mieleen. Hieman läpikuultavan valkoinen lasi heijastelee valaistuksesta riippuen turkoosin, vihreän, keltaisen ja vaaleanpunaisen sävyjä.

Takakuoren lasipinta kerää jonkin verran sormenjälkiä, mutta ne eivät onneksi näy valkoisessa värissä kovinkaan helposti. Kosteissa tai hieman rasvaisissa sormissa lasikuori on pitävä, mutta kuivissa käsissä tai vähänkin kaltevalle pinnalle laskettuna liukas. Esimerkiksi sohvan käsinojalta tai pöydällä olevan sanomalehden päältä GS10+ luiskahtaa testikokemusten perusteella helposti lattialle.

 

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Galaxy S10 –mallisto käyttää Euroopan markkinoilla Samsungin uusimman sukupolven Exynos 9820 –järjestelmäpiiriä, joka valmistetaan kahdeksan nanometrin LPP (Low Power Plus) FinFET –prosessilla. Piirin jäähdytyksessä on siirrytty käyttämään alumiinirunkoon integroitua kuparista höyrykammioratkaisua (vapor chamber), joka on kooltaan huomattavasti suurempi kuin Galaxy S9 –mallien lämpöputkijäähdytys.

Toisin kuin viimevuotisessa Exynos 9810 –mallissa, uudessa 9820:ssa prosessoriytimiä on kahden sijasta kolmea eri tyyppiä ja ne kaikki sijaitsevat samassa klusterissa käyttäen yhteistä välimuistihierarkiaa. Samsungin mukaan uusi prosessoriratkaisu tarjoaa 20 % parannuksen yhden ytimen suorituskykyyn, 15 % parannuksen moniydinsuorituskykyyn ja 40 % parannuksen energiatehokkuuteen.

Grafiikkasuorittimena Exynos 9820:ssä toimii ARM Mali-G76 MP12, jonka kehutaan tarjoavan 40 % parempaa suorituskykyä ja 35 % parempaa energiatehokkuutta edeltäjäpiirin grafiikkasuorittimeen nähden.

Uutta on myös Samsungin aiemmista lippulaivapiireistä puuttunut NPU-tekoälysuoritin, jonka luvataan jopa seitsenkertaistavan tekoälytoimintojen nopeuden Exynos 9810 -piiriin nähden. Parannettu kuvasignaaliprosessori tukee nyt jopa viittä sensoria, 16 + 16 megapikselin kaksoiskameraa ja 22 megapikselin yksittäisiä sensoreita. Exynos 9820:n MFC (multi-format codec) tukee 8K 30 FPS ja 4K 150 FPS -videokuvan purkamista ja pakkaamista 10-bittisellä HDR-väriavaruudella.

Piiriin integroitu LTE Advanced Pro -modeemi mahdollistaa jopa 2,0 Gbit/s latausnopeuden (Cat.20) ja 316 Mbit/s lähetysnopeuden (Cat.20) Modeemi tukee 8CA-/3CA- (Carrier Aggregation), 4×4 MIMO-, 256-QAM- ja eLAA-tekniikoita. Puhelin tukee modeemin täyttä latausnopeutta, mutta alhaisempaa 150 Mbit/s lähetysnopeutta sekä seitsenkertaista Carrier Aggregointia. Yhteyspuolella maininnan arvoinen seikka on myös 1,2 Gbit/s lataus- ja lähetysnopeuden tarjoava WiFi 6 –tuki (802.11ax) yhtenä ensimmäisistä älypuhelimista markkinoilla.

Tekniset ominaisuudet:

  • Samsung Exynos 9820 -järjestelmäpiiri (4 x Exynos M3 CPU, 4 x Cortex-A55 CPU, Mali-G72 MP18 GPU, 1,2 Gbit/s LTE-modeemi)
  • 8 tai 12 Gt LPDDR4X-RAM-muistia
  • 128 tai 1000 Gt UFS 2.1 –muistia (128 Gt versiossa vapaana noin 109 Gt)
  • micro-SD-muistikorttipaikka (max. 512 Gt)
  • LTE Cat.20 (2000/150 Mbit/s), 7CA (carrier aggregation), eLAA, 4×4-MIMO, Dual SIM
  • Wi-Fi 6 (802.11a/b/g/n/ac/ax), 2,4 & 5 GHz, VHT80 MU-MIMO, 1024QAM
  • Bluetooth 5.0, ANT+, NFC, MST
  • GPS, Galileo, GLONASS, Beidou
  • Dolby Atmos, AKG-stereokaiuttimet, 3,5 mm ääniliitäntä

Galaxy S10+ tulee Suomessa myyntiin kahtena muistiversiona, joista edullisempi on varustettu 8 Gt:n RAM-muistilla ja 128 Gt:n tallennustilalla. Jos taskunpohjalta löytyy 630 euroa ”irtonaista”, voi kaupasta napata mukaansa peräti 12 Gt:n RAM-muistilla ja teratavun tallennustilalla varustetun huippuversion. Suuresta tallennustilasta saattaa olla jollekin käyttäjille hyötyä, mutta 12 gigatavun RAM-muistille on nykypäivänä hankala keksiä mitään todellista tarvetta Android-puhelimessa.

Suomessa Galaxy S10 -mallit ovat aina DuoS-versioita, eli kahdella nano-SIM-korttipaikalla varustettuja. Käyttäjän pitää kuitenkin valita muistikortin ja toisen SIM-kortin väliltä – samaan aikaan ne eivät laitteeseen mahdu.

GS10+:n alapäädyn asettelu on identtinen edeltäjämallin kanssa. Valikoimaan kuuluu pari antenniraitaa, 3,5 mm ääniliitäntä, USB Type-C 3.1 –liitäntä DisplayPort-ulostulolla sekä mikrofonin ja kaiuttimen aukot. Toisin kuin edeltäjämallissa, kaiuttimen suojana on nyt tiheämpi ritilä, joka estää tehokkaammin lian pääsemisen aukkoon. USB-liitännän avulla puhelimen voi kytkeä ulkoiseen näyttöön ja hyödyntää tietokonemaisessa työpöytätilassa DeX-ominaisuuden avulla.

Maininnan arvoisena seikkana ääniliitäntä on toteutukseltaan modulaarinen, eli vikatilanteessa sen vaihtaminen huollossa on melko simppeli toimenpide. Samaa ei voi sanoa USB-liitännästä, joka on valitettavasti integroitu laitteen pääpiirilevylle.

Äänenlaadultaan GS10+:n stereokaiuttimet (toinen sijaitsee kuulokkeen yhteydessä näytön yläreunassa) ovat älypuhelinmarkkinoiden terävintä kärkeä. Dolby Atmos –tilan ollessa päällä puhelin osasi myös loihtia sopivaa sisältöä katsottaessa selvän tilaäänen tunnun, jossa ääniä vaikutti kuuluvan kauempaa sivulta ja takaviistosta. Mittaamamme kaiuttimien tuottama maksimiäänenpaine 30 cm:n päästä oli 80,5 dBA, eli yksi korkeimpia mittaamiamme heti HTC U12:n ja Asus ZenFone 5Z:n jälkeen.

Näytön alareunaan jäävä kaistale on pienentynyt edeltäjämallista selvästi ja sen korkeus on nyt noin neljä millimetriä. Oletuksena navigointi on toteutettu näytön alaosaan sijoitetuilla navigointipainikkeilla, joista reunimmaisten järjestys on käyttäjän mukautettavissa. Jos näytön alan haluaa käyttää hieman tehokkaammin hyväkseen, voi navigointipainikkeet korvata elenavigoinnilla, jota operoidaan kolmesta eri kohdasta näytön alareunasta ylöspäin pyyhkäisemällä. Pyyhkäisyeleet toimivat muuten hyvin, mutta yhdellä kädellä vastakkaisen reunan elettä on hieman hankala käyttää.

Galaxy S10+:ssa käytetään Samsungin uusimman sukupolven Dynamic AMOLED –näyttöä, joka tarjoaa edellisen sukupolven Super AMOLED –näyttöihin verrattuna suurimpana teknisenä erona HDR10+-tuen. QHD-näytön tuumakoko on kasvanut kahdella kymmenyksellä 6,4 tuumaan ja kuvasuhde kasvanut 19:9:ään, jonka myötä myös korkeussuuntainen pikselimäärä on kasvanut 80 rivillä.

HDR10+ on Samsungin itsensä kehittämä avoin rojaltivapaa formaatti, jonka keskeisimpänä ajatuksena on sisällyttää muuttuvaa dynaamista metadataa HDR-signaaliin. Tyypillinen HDR-yhteensopiva laite ei pysty näyttämään koko HDR-signaalin dynamiikka-aluetta, joten tavallisessa HDR-signaalissa käytettävä dynamiikka-alue lukitaan videon alussa, eikä se ole muunneltavissa myöhemmässä vaiheessa. HDR10+ sen sijaan mahdollistaa käytettävän dynamiikka-alueen vaihtelemisen ruutukohtaisesti koko videon toiston ajan, jolloin näyttölaitteen kyvyt pystytään hyödyntämään paljon tehokkaammin.

Toistaiseksi HDR10+-sisältöä voi katsoa Amazon Prime Video –suoratoistopalvelusta sekä Galaxy S10 –puhelimilla tallennetusta HDR10+-materiaalista. Vertasimme Prime Videosta toistettua HDR10+-materiaalia rinnatusten Galaxy S9+:n kanssa ja havaitsimme GS10+:n kuvan olevan värimaailmaltaan hieman rikkaampi sekä toistavan tasavärisillä sekä tummilla kuva-alueilla enemmän yksityiskohtia.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,4-tuumainen reunoilta kaareva Dynamic AMOLED –näyttöpaneeli
  • 1440 x 3040 pikseliä, 19:9-kuvasuhde, 522 PPI
  • HDR10+-tuki, 100 % DCI-P3
  • Gorilla Glass 6 -suojalasi
  • sinisen valon suodatin, yötila, aina päällä oleva näyttö (AOD), korkean kosketusherkkyyden tila

Galaxy S10+:n näytön kuvanlaatu on suorastaan loistava. Samsungin huippumallien näytöt ovat olleet viime vuosina huippuluokkaa ja uusin sukupolvi näyttäisi pistävän jälleen hieman paremmaksi. Myös kattavia näyttötestejä toteuttava DisplayMate testasi pienemmän Galaxy S10 –mallin näytön hiljattain ja totesi kyseessä olevan tämän hetken markkinoiden paras älypuhelinnäyttö.

Manuaaliasetuksella maksimiasentoon säädettynä näytön kirkkaus on hyvää keskitasoa, mutta automaattiasetuksella näytön kirkkaus nousee tarvittaessa aivan toiselle tasolle, ollen yksi markkinoiden kirkkaimmista puhelinnäytöistä. Samsungin mukaan näyttö pystyy saavuttamaan jopa 1200 nitsin kirkkauden, mutta kyse lienee hetkellisestä kirkkaudesta pienellä näyttöalalla. Tummien värien toisto on luonnollisesti erinomaista AMOLED-paneelin ansiosta.

Värintoistoon näytön asetukset tarjoavat kaksi vaihtoehtoa – Eloisa ja Luonnollinen – joista ensin mainittu toistaa värit korostettuna ja jälkimmäinen hyvinkin luonnollisiksi sRGB-väriavaruuden mukaan kalibroituna. Eloisa-asetuksella käyttäjälle tarjotaan mahdollisuus valkotasapainon säätämiseen viisiportaisella asteikolla sekä valkotasapainon säätämiseen kanavittain (R, G, B) kaksitoistaportaisella asteikolla. Näytön säädöt ovat hieman supistuneet Note9:stä, sillä se tarjosi vielä kolme esikalibroitua tilaa (sRGB, Adobe RGB ja DCI-P3).

Näytön katselukulmat ovat hyvät ja luettavuus auringonpaisteessa (testattu keväisessä Barcelonassa) erinomaista. Aivan kuten Samsungin aiemmissakin kaarevareunaisissa näytöissä, myös Galaxy S10+:n näytön kaarevissa reunaosissa on havaittavissa pientä sinertävää värivääristymää etenkin vaaleita taustoja vasten. Kyse on kaarevan lasin aiheuttamasta valon taittumisesta, eikä sinällään vika itse näytössä.

Galaxy S10+ ja Galaxy S10 ovat Samsungin ensimmäiset älypuhelinmallit, jotka käyttävät näytön alle sijoitettua sormenjälkitunnistinta. Samsungin kerrotaan suunnitelleen ratkaisun käyttöönottoa jo vuoden takaisiin malleihin, mutta tuolloin tekniikan todettiin toimivan vielä puutteellisesti Samsungin vaatimuksiin nähden.

Toisin kuin Suomen markkinoilta löytyvät muut näytön alle sijoitetut tunnistinratkaisut, Samsungin toteutus perustuu Qualcommin ultraäänitunnistimeen, joka tunnistaa sormenjäljen kuvioiden muodot ja syvyyden ääniaaltojen avulla. Tunnistin sijaitsee hieman lähempänä näytön alareunaa kuin esimerkiksi OnePlus 6T:ssä tai etenkin Huawei Mate 20 Prossa ja sen sijaintia on kuvaamassa sormenjälkeä imitoiva kuvake.

Runsaan parin viikon testijakson kokemusten perusteella GS10+:n sormenjälkitunnistin toimii kohtalaisen hyvin. Nopeudessa ja toimintavarmuudessa ei ole menty takapakkia viime vuoden malleihin nähden, vaikka etenkään nopeus ei ole aivan markkinoiden parhaiden sormenjälkitunnistimien tasoa. Itse asiassa tunnistin lukee sormen hyvinkin nopeasti (pelkkä näytön kosketus riittää), mutta puhelin miettii sen jälkeen lyhyen hetken ennen tunnistuksen hyväksymistä. Tunnistin toimii myös kostealla ja märällä sormella.

Parina sormenjälkitunnistimen toimintaan ja käyttöön liittyvänä huomiona totesimme tunnistuksen toimivan selvästi heikommin puhelimen esiasennetun näytönsuojakalvon ollessa paikallaan. Kalvon poistamisen jälkeen sekä nopeus että varmuus paranivat selvästi. Totesimme myös, että saman sormenjäljen opettaminen puhelimelle kahteen otteeseen parantaa hieman tunnistimen nopeutta, joten jos neljän eri sormen tunnistamiselle ei ole välttämätöntä tarvetta, kannattaa yleisimmin käytetty sormi opettaa kahteen kertaan.

Samsung on tuotesivujensa mukaan poistanut näytöstä kaikki häiriötekijät, mutta mielestämme näyttöön on ennemminkin lisätty sellainen oikeaan yläkulmaan. Kyseessä on ns. Infinity-O-näyttö, jossa kamera on sijoitettu näyttöpaneelin ylänurkkaan laserilla leikattuun aukkoon. Ratkaisu jakaa varmasti mielipiteitä, etenkin kun Samsung ei ole aiemmin käyttänyt puhelimissaan näyttölovia tai -aukkoja.

Galaxy S10 –mallissa kameralle on tehty pelkkä pyöreä reikä, mutta plus-mallissa etukameroita on kaksin kappalein, joten pillerinmuotoinen aukko on lähes kolme kertaa suurempi ja kameroiden välinen alue on värjätty mustaksi.

Kamerareiän takia näytön yläreunan tilankäyttö ei ole yhtä optimaalista kuin edeltäjämalleissa, sillä ilmoitusrivin kuvakkeiden yläpuolelle on jätetty enemmän turhaa tyhjää tilaa. Mittaustemme mukaan Galaxy S9+:ssa ilmoitusrivin kuvakkeiden ylle jäi 20 pikselin korkuinen tila, kun Galaxy S10+:ssa se on venytetty 64 pikseliin. GS10+:ssa näytön yläreunasta kamera-aukon alareunaan on 142 pikseliä, eli noin 50–60 pikseliä enemmän kuin tyypillisissä maltillisen korkuisissa näyttölovissa. Kyseistä tilaa ei hyödynnetä käyttöliittymässä oikeastaan mihinkään muuhun kuin ilmoitusrivin toimintaan. Käytännössä GS10+:n näytön tehollinen sisällön näyttämiseen käytettävissä oleva pikseliala ei siis ole kasvanut juuri lainkaan edeltäjämallista.

Puhelimen asetuksista löytyy mahdollisuus piilottaa kamera-aukko, mutta Samsung ei ole toteuttanut ominaisuutta kovinkaan fiksusti. Kun aukko ”piilotetaan”, rajautuu näytön yläosa täysin mustaksi aina kamera-aukon alareunaan asti. Käyttöliittymä ei hyödynnä mustaa aluetta esimerkiksi ilmoitusrivin sisällön näyttämiseen, vaan se on täysin poissa käytöstä.

Tiivistettynä kamerareiästä ei ole kokemuksiemme mukaan juuri mitään käytännön hyötyä, joskaan ei merkittävää haittaakaan. Tehollista näyttöalaa ei ole käytettävissä reiän ansiosta oikeastaan yhtään enempää kuin edeltäjämallissa. Näyttöalan hyödyntämisen kannalta parempaan lopputulokseen olisi päästy, jos kamerat olisi sijoitettu reiän sijaan vastaavan kokoiseen yläreunan loveen.

Galaxy S10+:n yläpäätyyn on sijoitettu ainoastaan korttipaikat sekä mikrofoniaukko. Korttikelkkaan sopii joko kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti toisen SIM-kortin tilalle micro-SD-muistikortti 512 gigatavun kokoon saakka.

Kuulokeliitäntä sijaitsee hillityn tyylikkäästi näyttölasin yläreunaan tehdyssä lovessa ja se on suojattu tiheällä metalliverkolla, joka ei kerää likaa helposti itseensä. Näytön yläreunus on saatu kutistettua lähes yhtä kapeaksi kuin näytön pitkät sivut, mikä on kamerareiän ansiota. Valitettavasti Samsung on joutunut tekemään yläreunan kutistamisen takia kompromisseja ja jättämään iiristunnistimen sekä ilmoitusledin pois ominaisuuslistalta. Valoisuus- ja etäisyyssensorit ovat sijoitettuna etukameroiden viereen näyttöpaneelin alle ja ne pystyvät toimimaan näytön läpi.

Kamerareikään sijoitetut kaksi etukameraa ovat tarkkuudeltaan 10 ja 8 megapikseliä. Vasemmanpuolimainen pääkamera käyttää uutta sensoria, joka käyttää 1,22 mikrometrin pikselikokoa ja tukee nopeaa Dual Pixel –automaattitarkennusta. Objektiivin kuvakulma on 80 astetta ja aukkosuhde f1.9. Oikeanpuoleista kahdeksan megapikselin kameraa käytetään syvyystietojen määrittelemiseen.

Galaxy S10+:n lasisen takakuoren alla piilotteleva akku on kapasiteetiltaan 4100 mAh (15,79 Wh), eli se on kasvanut tervetulleet 600 mAh edeltäjämalliin nähden. Akkukoon kasvua voi pitää Samsungilta hyvänä suorituksena, sillä samalla laitteen tilavuus ja paino ovat pienentyneet viime vuodesta.

Galaxy S10+:ssa lasinen takakuori ei ”mene hukkaan”, sillä puhelin tukee langatonta latausta WPC Qi- ja PMA-tekniikoiden muodossa. Langaton lataus on tuettuna lisäksi pikana jopa 15 watin teholla. Sama maksimilatausteho on käytössä langallisen latauksen puolella.

Galaxy S10+:n erikoisominaisuuksiin kuuluu myös käänteinen langaton lataus (Wireless PowerShare), jonka avulla puhelimella voi ladata muita WPC Qi –yhteensopivia laitteita maksimissaan 4,5 watin teholla. Toisin sanoen ominaisuuden avulla voi antaa vaikkapa lisävirtaa kaverin puhelimeen tai ladata älykellon tai langattomien kuulokkeiden (Galaxy Buds kuvassa) akun. Käänteinen langaton lataus on kytkettävä päälle ilmoitusvalikon pikapainikkeesta ennen kuin se on käytettävissä.

 

Kamera

Kolmen kameran ratkaisuja on ehditty jo näkemään Samsungin edullisemmissa A-sarjan malleissa viime vuonna, mutta Galaxy S –sarjaan kolmoiskamera debytoi Galaxy S10- ja Galaxy S10+ -mallien myötä. Toisin kuin edeltäjämallissa, Galaxy S10+:ssa takakamera on sijoitettu enemmän Note9-tyylisesti vaakasuuntaiseen kehykseen takakuoren yläosaan. Kamerakehys on aavistuksen takalasin pinnasta kohollaan. Samaan kehykseen kameroiden oikealle puolelle on sijoitettu High CRI LED –salama sekä optinen sykemittauksen sensori.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin laajakulmakamera (1,4 um pikselikoko, 1/2,55-tuumainen kenno), 26 mm kinovastaava laajakulmaobjektiivi, vaihtuva f1.5-2.4-aukkosuhde, OIS, Dual Pixel -tarkennus
  • 16 megapikselin ultralaakulmakamera (1,0 um pikselikoko), 12 mm kinovastaava superlaajakulmaobjektiivi (123 asteen kuvakulma), f2.2
  • 12 megapikselin normaalikamera (1,0 um pikselikoko, 1/3,6-tuumainen kenno), 52 mm kinovastaava normaaliobjektiivi, f2.4, OIS, PDAF-tarkennus
  • High CRI LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 60 FPS, 1080p 60 FPS, HDR10+, OIS + EIS
  • Hidastusvideokuvaus: 720p 960 FPS 0,4 s, 1080p 240 FPS

Keskimmäisenä sijaitseva pääkamerana toimiva 12 megapikselin toteutus on keskeisiltä osiltaan tuttu viime vuoden mallista. Se käyttää suurta 1,4 mikrometrin pikselikokoa, nopeaa Dual Pixel –tarkennusta sekä optisella kuvanvakaimella ja valaistusolosuhteiden mukaan vaihtuvalla aukkosuhteella varustettua erittäin valovoimaista objektiivia.

Vasemmanpuolimaisena sijaitseva kaksinkertaisen optisen zoomauksen (pääkameraan nähden) tarjoava 12 megapikselin normaali-/telekamera on myös tuttu viime vuodelta. Sen kuvasensori käyttää pääkameraa pienempiä pikseleitä ja tarkennustapa on perinteinen PDAF. Objektiivi on optisesti vakautettu.

Oikeanpuolimaisena sijaitseva 16 megapikselin ultralaajakulmakamera on uusi ominaisuus Galaxy S –mallistossa ja se on suunniteltu tarjoamaan ihmisen näkökenttää imitoivan 123 asteen kuvakulman. Objektiivi on kiinteätarkenteinen, eikä siinä ole optista vakautusta.

Videokuvauspuolella kolmoiskamera tukee 4K-tarkkuutta aina 60 FPS ruudunpäivitysnopeuteen asti, HDR10+-tallennusta, optista sekä elektronista vakautusta ja hidastuskuvausta jopa 960 FPS:n nopeudella (0,4 sekunnin pätkinä) 720p-tarkkuudella.

GS10+:n kamerasovellus on toiminnaltaan nopea, kuten tämän hintaluokan kamerapuhelimelta sopiikin odottaa. Tarkennus toimii nopeasti ja varmasti, etenkin kun käytössä on Dual Pixel –tekniikkaa käyttävä pääkamera.

Galaxy S10+:n kamerasovelluksen käyttöliittymä on uudistunut jonkin verran Galaxy S9 –malleihin nähden. Siinä missä viime vuoden malleissa kameratilojen valinta oli sijoitettu hankalasti pystyvalikkoon näytön vasempaan reunaan, on se nyt siirretty oikealle puolelle suljinpainikkeen lähettyville. Asetusten pikakuvakkeet ovat vastavuoroisesti hypänneet vasempaan reunaan, joka on niille varsin tyypillinen sijainti useimmissa kamerasovelluksissa. Kameranvalintapainike on nyt myös siirretty helpommin yhdellä kädellä käytettävään sijaintiin suljinpainikkeen viereen. Videokuvauspainike ei sijaitse enää valokuvaustilassa, vaan se on siirretty omaan erilliseen videokuvaustilaan.

Kokonaan uutta on etsinnäkymän oikeassa ylänurkassa sijaitseva Tilanteen optimointi –ominaisuuden (Scene Optimizer) kuvake, joka tarkoittaa käytännössä Samsungin omaa tekoälytunnistusta, joka kykenee tunnistamaan 30 eri kuvauskohdetta. Tekoälyä hyödyntää myös Kuvausehdotukset-ominaisuus, joka auttaa käyttäjää hyvän kuvan ottamisessa mm. suosittelemalla parempaa rajausta, huomauttamalla vinossa olevasta kamerasta ja pyytämällä tarvittaessa puhdistamaan kameran likaisen linssin.

Maininnan arvoisena seikkana Galaxy S10+:n kamera osaa tallentaa kuvat haluttaessa modernilla HEIF-pakkauksella.

Ammattilainen-nimellä edelleen kulkeva manuaalikuvaustila on pysynyt melko lailla muuttumattomana lukuun ottamatta käyttöliittymän yleisiä edellisissä kappaleissa mainittuja muutoksia. Pääkameran osalta manuaalikuvaustila tarjoaa mahdollisuuden myös aukkosuhteen valitsemiseen (f1.5 tai f2.4), jonka vaikutukseen kuvanlaadun osalta perehdyimme Galaxy S9 –artikkelissa vuosi sitten.

Säädettävissä ovat mm. herkkyys (ISO 50-800), suljinaika (1/24000-10 s), aukkosuhde (f1.5 tai f2.4), tarkennus, valkotasapaino (2300-10000 K), valotuksen kompensointi (-2…+2), valotuksen mittaustapa (matriisi, piste, keskipainotettu sekä tarkennustyyppi (keski, monipiste). Asetuksista on mahdollista kytkeä päälle raakakuvien tallennus, jolloin otokset tallentuvat sekä JPEG- että RAW-muodossa.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa GS10+ kamera suorittaa melko vahvasti ja tasaisesti. Dynamiikka on hyvällä tasolla ja se vaikuttaisi parantuneen entisestään edeltäjämallista. Värintoisto on edelleen eläväistä, mutta ei liiallisen ylikorostunutta. Myös kontrasti on jonkin verran ylikorostunutta, joka saattaa häiritä äärimmäisen luonnollista jälkeä arvostavia. Pikselitasolla tarkasteltaessa voi havaita, että Samsungin prosessointi tekee yksityiskohdista hieman pehmeitä ja vie mennessään hienovaraisimpia yksityiskohtia. Vastavuoroisesti kohinaa kuvissa ei ole nimeksikään. Edeltäjämallin tapaan automatiikka alkaa nostaa herkkyyttä ISO 50:stä vasta yli sadasosasekunnin suljinajoilla.

Heikommassa valossa Galaxy S10+:n kamera jatkaa vahvaa suorittamista ja se pystyy keräämään erittäin valovoimaisen objektiivin, optisen kuvanvakaimen ja suuren pikselikoon avulla valoa haastavammissakin olosuhteissa. Jos käyttäjä ei kompensoi valotusta hämärämpään suuntaan, on GS10+:lla helppo ottaa otoksia, jotka ovat valoisampia kuin todellinen tilanne. Useimmissa normaaleissa käyttötilanteissa paremmin näkyvästä kuvan sisällöstä on ennemminkin hyötyä kuin haittaa ja luonnollista pimeyden tasoa vangitseva voi halutessaan säätää kuvausasetukset mieleisikseen.

Värit ja värisävyt taltioituvat hyvin myös tilanteissa, joissa ihmissilmäkään ei kykene enää havaitsemaan niitä kunnolla. Valkotasapainon kanssa emme törmänneet juurikaan ongelmiin. Yksityiskohtien osalta pikselitasolla on toki havaittavissa maalausmaista pehmentymistä, mutta kokonaisuutena katsottuna kuvat näyttävät varsin pitkään tarkoilta ja yksityiskohtaisilta.

Todella heikoissa, muutaman yksittäisen luksin valaistusolosuhteissa puhelin ottaa käyttöön Kirkas yö –kuvausominaisuuden, jos kuvauksen tekoälyoptimointi on käytössä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kamera muodostaa tärähtämättömän kuvan hyödyntämällä pitkää suljinaikaa ja useamman ruudun yhdistämistä. Hieman vastaava ominaisuus löytyy Huawein-puhelimista Yö-tilan muodossa. Kuvan taltioiminen kestää useamman sekunnin ja se vaatii käden pitämisen suht paikallaan. Kirkas yö –ominaisuus pystyy loihtimaan jopa lähes pilkkopimeistä olosuhteista käyttökelpoisen kuvan.

Pisimmillään automatiikka venyttää suljinajan jopa 1/4 sekuntiin, jolla on silti edelleen mahdollista saada tärähtämättömiä otoksia kiitos optisen vakaimen ja kuvaprosessoinnin. GS10+ pitää herkkyyden kamerapuhelimien mittapuulla melko alhaisena ja testeissämme korkeimmillaankin se nousi vain ISO 1250 –arvoon.

Syvyysterävyysefektin toteutus on sekä taka- että etukameraa käyttäen markkinoiden parempaa päätä. Ominaisuus tunnistaa kohteen rajat useimmiten hyvin ja osaa tehdä rajauksen varsin luonnollisesti. Myös syvyystasot tunnistuvat kohtalaisen hyvin, joka on omiaan lisäämään kuvaan luonnollista ilmettä.

Kolmoiskamera mahdollistaa kaksinkertaisen zoomauksen (laajakulmakameraan nähden) täydellä 12 megapikselin tarkkuudella. Otimme vertailukuvat samasta kuvaustilanteesta päivänvalossa ja yöllä kaikilla kolmella kameralla. Vertailukuvissa on 277 x 600 pikselin rajaus telekameralla otettuna sekä vastaavan alueen rajaus skaalattuna muiden kameroiden kuvista.

Hyvässä valaistuksessa kaksinkertainen optinen zoomaus toimii kuten pitääkin ja kuvanlaatu ei häviä juurikaan pääkameralle, vaikka kameran rauta onkin poikkeavaa. Heikossa valossa telekamerasta ei sen sijaan ole juurikaan apua, sillä testihavaintojemme perusteella zoomattu kuva vastaa pääkameralla otetusta kuvasta rajattua aluetta, eli telekamera kytkeytyy pois käytöstä tietyn valoisuusrajan alapuolella.

Ultralaajakulmakamera käyttää muita kameroita korkeampaa 16 megapikselin tarkkuutta ja sen tarkennus on kiinteä. 123 asteen kuvakulma on kamerapuhelimien tarjonnan laajimmasta päästä ja se on kätevä erityisesti ahtaissa sisätiloissa sekä rakennuksia ja kaupunkimaisemia lähietäisyydeltä taltioidessa. Henkilökohtaisesti ultralaajakulmaisten kameroiden käyttötarve on melko vähäistä, mutta totesin sen varsin hyödylliseksi lomamatkalla mm. suuria rakennuksia sekä laajoja maisemakokonaisuuksia kuvatessa.

Näin laajalla kuvakulmalla etenkin reuna-alueiden vääristymiltä ei voi välttyä, mutta siitä huolimatta vääristymät ovat maltillisempia kuin useimmissa muissa kilpailijoiden ratkaisuissa. Asetuksista saa kytkettyä päälle erillisien ultralaajakuvien vääristymien korjauksen, joka parantaa tilannetta reuna-alueilla entisestään ja toimii erittäin hyvin.

Kuvanlaatu on puhelimissa nähtyjen ultralaajakulmaisten kameroiden mittapuulla parhaimmasta päästä. Värintoisto on eläväistä ja kokonaisotokset näyttävät melko yksityiskohtaisilta ja teräviltä. Dynamiikka ei ole pääkameran tasolla, mutta luokassaan melko hyvää. Pikselitasolla kuvat eivät kestä läheistä tarkastelua, sillä jälki on pehmeää ja hieman vesivärimäistä. Heikommassakin valossa kuvat ovat kokonaisuutena useimmiten käyttökelpoisia, mutta tarkemmin niitä ei kannata zoomailla.

Otimme vertailukuvat Galaxy S10+:lla, Galaxy S9+:lla sekä Huawei Mate 20 Prolla samoista päivä- ja yökuvaustilanteista. Rinnakkaisvertailussa on tarkasteltavissa 277 x 600 pikselin rajaus kaikilla puhelimilla otetuista kuvista. Päivänvalossa otetussa kuvassa rajaus on tehty Huawein 40 megapikselin kuvasta ja Galaxy S –mallien kuvien vastaava alue on skaalattu ylöspäin samaan tarkkuuteen.

Hyvässä valaistuksessa Galaxy S10+ toistaa varjossa olevan vastapäisen kerrostalon seinän värin lähimmäs todellista. GS10+:n kuvan värit ja dynamiikka toistuvat paremmin kuin GS9+:n kuvassa. Mate 20 Pron 40 megapikselin sensori pystyy taltioimaan päivänvalossa selvästi enemmän yksityiskohtia kuin Samsungit.

Yökuvassa Mate 20 Pron otos on Samsungeja hieman valoisampi ja näyttää kokonaisuutena selkeämmältä, johtuen aggressiivisemmasta terävöinnistä sekä paremmasta dynamiikasta ja valkotasapainosta. Kuvaustilanteen todellinen valaistus oli jossain Galaxy S10+:n ja Mate 20 Pron välissä – GS9+:n kuva on aivan liian kellertävä. Mate 20 Pro toistaa osan hienovaraisimmista väreistä heikoiten, Galaxy S10+:n kuvassa voi havaita joitain yksityiskohtia, jotka kohinanvaimennus on verrokeissa kadottanut.

Etukamera tekee hyvässä valaistuksessa luonnollista ja yksityiskohtaista jälkeä. Heikossa valossa etukamera ei sen sijaan loista, sillä kuvista tulee helposti yksityiskohdiltaan pehmeitä ja mössöisiä.

Videokuvaus on toteutettu Galaxy S10+:ssa varsin monipuolisesti. Korkein tallennusresoluutio on 3840 x 2160 pikseliä ja kuvanpäivitysnopeus 60 FPS. Asetuksista voi myös valita pakkausmuodon H.264:n ja H.265:n väliltä. Oma valintansa löytyy myös HDR10+-kuvaukselle.

Mukavana yllätyksenä Samsung on myös poistanut videotallennuksen pituusrajoituksen, joka oli aiemmin 4K-videoissa 10 minuuttia. Nyt takarajaa ei vaikuttaisi enää olevan – testasimme asiaa tallentamalla 4K 60 FPS –videota yli 20 minuutin ajan ongelmitta.

Video tallentuu eri tarkkuuksilla ja asetuksilla seuraavasti:

  • 1080p 30 FPS H.264 14 Mbit/s High@L4, CABAC / 1 Ref Frames
  • 1080p 60 FPS H.264 28 Mbit/s High@L4.1, CABAC / 1 Ref Frames
  • 4K 30 FPS H.264 48 Mbit/s High@L5.1 , CABAC / 1 Ref Frames
  • 4K 60 FPS H.264 72 Mbit/s, High@L5.1, CABAC / 1 Ref Frames
  • 4K 30 FPS H.265 28 Mbit/s, Main@L5.1@Main
  • 4K 30 FPS HDR10 H.265 54 Mbit/s, Main 10@L5.1@Main
  • 4K 60 FPS H.265 42 Mbit/s, Main@L5.1@Main

Galaxy S10+:llä tallennettu video on tasaisen erinomaista kaikilla tallennusasetuksilla. Jälki on terävää, värintoistoltaan miellyttävää, sulavaa ja dynamiikaltaan hyvää kaikilla tarkkuuksilla. Tarkennus toimi rauhallisen luotettavasti. Poikkeuksena sääntöön telekamera (2x zoomaus) tuottaa 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella havaittavasti heikompaa kuvanlaatua kuin muissa tilanteissa. Ultralaajakulmakamera ei ole lainkaan käytettävissä 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Äänet tallentuvat stereona hyvällä 256 kbit/s laadulla.

GS10+:n videotallennus tarjoaa monipuoliset vakautusominaisuudet. Optinen vakain on käytössä aina ja se pystyy jo yksistään poistamaan suurimmat tärinät. Elektronisen vakautuksen (EIS) voi kytkeä päälle (ja pois) asetuksista ja se on toiminnassa muilla paitsi 4K 60 FPS –tarkkuudella. Tarjolla on myös erikseen päälle kytkettävä ultralaajakulmakameraa hyödyntävä Super Steady –vakautustila (Erittäin vakaa), jota käyttäessä videon tarkkuus kytkeytyy kuitenkin automaattisesti Full HD 30 FPS –laadulle.

HDR10+-muodossa tallennetun videon eron tavalliseen videoon huomaa dynamiikassa, vaikka käytössä ei olisikaan HDR-näyttö. Vastavaloon kuvatun paljon vaaleita sävyjä sisältäneen näkymän taivas olisi palanut tavallisella videolla puhki ja lisäksi puun runkojen yksityiskohdat olisivat näkyneet paljon heikommin. Todellisen ilon HDR10+-videosta saa kuitenkin ainoastaan sitä tukevilla näyttölaitteilla. HDR10+-videota ei voi tallentaa 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Galaxy S10 –mallit ovat ensimmäisiä, joissa Samsungin uusi One UI –käyttöliittymä on esiasennettuna. One UI on käytännössä varsin merkittävä ja kattava käyttöliittymäuudistus aiempaan Samsung Experienceen nähden. One UI:n keskiössä on olennaisen sisällön esittäminen, yhden käden käytettävyyden parantaminen sekä intuitiivisemman käyttökokemuksen tarjoaminen. Uuden käyttöliittymän parina on luonnollisesti Androidin tuorein 9 Pie –versio.

Kuten kokonaan uudesta käyttöliittymän nimestä voi jo päätellä, on käyttöliittymää ja vakiosovelluksia uudistettu tavallista ronskimmalla kädellä. Oletusasetuksilla ensivaikutelma saattaa olla hieman erikoinen, sillä Samsung on päätynyt käyttämään suurta näytön skaalausta, suurikokoisia kuvakkeita ja harvaa kuvakeasettelua. Asetuksia voi onneksi mukauttaa paremmin näytön pinta-alaa hyödyntäviksi. Kotinäkymässä silmään pistää uudistetut sovelluskuvakkeet, joista tulee mieleen edesmenneen Nokia N9 –älypuhelimen MeeGo-käyttöjärjestelmän kuvaketyyli.

Käyttöliittymän yleisilme on muuttunut jopa varsin reilusti Samsung Experienceen nähden. Kantavana teemana on sisällön uusi asettelu paremmin yhden käden ulottuville. Toisin sanoen monissa valikoissa ja sovelluksissa keskeinen sisältö on painotettu näytön puoliskoon ja yläosaa hallitsee otsikko tai muu yleinen tieto sisältöön liittyen. Kun näkymää selataan pystysuunnassa, täyttää se koko näytön, joten ruudun yläosakaan ei jää lopulta käyttämättä. Näytön sisältöä on myös jäsennelty aiempaa selkeämmin hahmotettavaksi. Joissain tilanteissa näytön pinta-alan tehokkaassa hyödyntämisessä tuntuisi olevan vielä hieman viilattavaa, mutta yleisesti ottaen idea on hyvä.

Ilmoitus- ja asetusvalikko sekä moniajonäkymä ovat myös saaneet selvästi uudistuneen ulkoasun. Ilmoitusvalikon pikakuvakkeet ovat nyt pyöreitä ja väriltään sinisiä. Asetusvalikon sisältö on ryhmitelty selkeämmin hahmotettaviin osioihin. Moniajonäkymä on vaakasuunnassa selattavaksi korttinäkymäksi vakio-Androidin tapaan. Positiivisena uutena ominaisuutena käyttöliittymä tukee nyt kauttaaltaan tummaa ulkoasua, joka löytyy näytön asetuksista Yö-tilan nimellä. Käyttöliittymään on sisällytetty edelleen varsin laaja kattaus lisäominaisuuksia, joita vakio-Androidista ei löydy.

Galaxy S10+:aan on esiasennettuna joukko Googlen sekä Samsungin omia perussovelluksia, sekä kourallinen Samsungin lisäsovelluksia. Päällekkäisyyksiä löytyy muutamia mm. gallerian, selaimen ja sähköpostin osalta. Käyttäjälle tarjotaan onneksi ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä mahdollisuus valita laitteeseen asennettavia lisäsovelluksia, joten koko kattausta ei asenneta laitteeseen automaattisesti. Esiasennettuna on myös pari Microsoftin sovellusta (OneDrive ja Linkedin), joita ei ole mahdollista poistaa kokonaan laitteesta.

Bixby-virtuaaliavustaja on edelleen läsnä ja sille löytyy oma nappinsa puhelimen vasemmasta kyljestä. Bixbyn hyödynnettävyys Suomessa on edelleen rajattua, sillä se ei tue edelleenkään suomen kieltä eikä myöskään monia lokaaleja palveluita. Bixby-näppäimeen voi vihdoin ohjelmoida käyttäjän oman pikatoiminnon, mutta näppäintä ei voi kytkeä kokonaan pois päältä. Käyttäjä voi valita käynnistyykö Bixby yhdellä vai kahdella näppäimen painalluksella ja jäljelle jäävä vaihtoehto on käyttäjän ohjelmoitavissa.

Uutena Bixbyyn liittyvänä ominaisuutena One UI tarjoaa Bixby Routines –rutiinit, joista on iloa myös suomalaisille käyttäjille. Kyseessä on käyttäjän määriteltävissä olevat valmiit toimintarutiinit eri tilanteita varten. Puhelimen saa suorittamaan halutut toimenpiteet esimerkiksi nukkumaan mennessä tai vaikkapa työpaikalle saapuessa. Testiemme perusteella ominaisuus toimii varsin hyvin.

Galaxy S10+ sai heti testijakson alussa helmikuun lopussa noin 500 megatavun korjauspäivityksen, joka toi mukanaan helmikuun tietoturvakorjaukset. Sen jälkeen uusia päivityksiä ei ole näkynyt. Samsung on luvannut huippumalleilleen kuukausittaiset tietoturvapäivitykset, joten maaliskuun korjauksia voinee odottaa vielä kuluvan kuun aikana. Samsungilla on lisäksi ollut tapana päivittää lippulaivapuhelimiaan uuteen Android-versioon ainakin kaksi kertaa elinkaaren aikana, joten Android R –päivitystä voinee odottaa vuosina 2020-2021.

 

Suorituskyky

Galaxy S10+ vietti io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä maaliskuun alkupuoliskolla yli kahden viikon ajan ja laitteesta saatiin varsin kattavat käyttökokemukset. Toiminnassa ei havaittu ongelmia testijakson aikana.

Käytössä GS10+ tuntuu sulavalta ja suorituskykyiseltä aivan kuten pitääkin. Samsungin mukaan uusi One UI –käyttöliittymä osaa mukautua käyttötottumuksiin ja nopeuttaa sovellusten käynnistymistä ennakoimalla niiden käyttöä. Edeltäjämalli Galaxy S9+:n rinnalla vertailtuna GS10+ on sovellusten avaamisessa ja niiden välillä siirtymisessä aavistuksen nopeampi, mutta erot ovat hyvin olemattomia. Huawei Mate 20 Prohon verrattuna emme havainneet sovellusten avautumisnopeudessa oikeastaan mitään eroa ja taustalla auki olleita sovelluksia moniajonäkymästä näytölle palauttaessa Mate toimi keskimäärin pienen silmänräpäyksen nopeammin.

Nykypäivän ”ykköskorin” mobiilipelien pyörittämisessä Galaxy S10+ pärjää erinomaisesti. Testasimme pelaamista mm. PUBG Mobile, Fortnite, Need For Speed No Limits ja Gods of Rome –peleillä. Myöhemmin tulevaisuudessa pelien tullessa raskaammiksi käyttäjällä on myös mahdollisuus parantaa suorituskykyä laskemalla näytön tarkkuutta QHD:sta Full HD:hen näytön asetuksista. Puhelin lämpenee pidemmässä pelikäytössä havaittavasti, muttei häiritsevästi.

GPU Throttling –rasitustestissä suorituskykyisimmät prosessoriytimet toimivat lyhyen hetken 2,47 GHz:n kellotaajuudella, jonka jälkeen se laski ensin 2,21 GHz:iin ja sen jälkeen 1,95 GHz:iin. Viidentoista minuutin kaikkien ytimien prosessorirasituksen aikana suorituskyky laski 75 %:iin maksimista, joka on kohtalainen, muttei optimaalinen tulos. Galaxy S9+:aan verrattuna asiaan on kuitenkin tullut selvää parannusta. GFXBench-grafiikkatestin pitkäaikaisessa rasituksessa suorituskyky laski vain noin 10 %, joka on testaamiemme puhelimien keskuudessa varsin hyvä saavutus.

Synteettisiin suorituskykytesteihin otimme verrokiksi Kirin 980 –piirillisen Huawei Mate 20 Pron, Snapdragon 845 –piirillisen OnePlus 6T:n sekä Exynos 9810 –piirillisen Galaxy S9+:n.

Synteettisissä suorituskykytesteissä Exynos 9820 –järjestelmäpiiri tarjoaa hyvää suorituskykyä, mutta parempaakin olisi voinut toivoa. Geekbench-prosessoritestissä GS10+ lyö tauluun kovimmat tulokset, mitä io-techin Android-puhelimien testeissä on tähän mennessä nähty. Grafiikkasuorituskyvyssä Exynos 9820 päihittää kaikki vertailukohtansa, mutta käytännön ruudunpäivitysnopeudessa OnePlus 6T vetää hieman pidemmän korren alhaisemman näyttötarkkuutensa ansiosta. Kokonaisvaltaisesti puhelimen käytännön suorituskykyä testaavassa PCMarkissa GS10+ jää kakkoseksi OnePlus 6T:lle. Edeltäjämallin Exynos 9810 –piiri jää odotetusti kakkoseksi kaikilla osa-alueilla.

io-techin testeissä ei ole vielä käynyt yhtään Snapdragon 855 –piirillistä älypuhelinta, mutta ulkomaisten testien perusteella Exynos jää sille selvästi kakkoseksi etenkin prosessorisuorituskyvyssä. Grafikkapuolella Samsung on sen sijaan onnistunut kuromaan eron lähes kiinni ja piirien grafiikkasuorituskyvyssä ei pitäisi olla suurta eroa. Vertaamme Exynos 9820:n suorituskykyä Snapdragon 855:een tarkemmin, kunhan saamme testiin ensimmäisen Qualcommin lippulaivapiiriä käyttävän puhelimen.

Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavaan Androbench 5 –testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten alhaisempia kuin aiemmissa io-techin artikkeleissa.

 

Akunkesto

Positiivisista ennakko-odotuksista huolimatta Galaxy S10+:n akunkesto osoittautui testijaksolla pienoiseksi pettymykseksi ja myös muut Suomalaiset kollegat kertoivat tehneensä laitteesta samankaltaisia havaintoja. Vaikka akun kapasiteetti on kasvanut selvästi edeltäjämallista, on akunkesto melko samaa tasoa. Galaxy Note9:n ja Huawei Mate 20 Pron akunkestolle GS10+ jää selvästi kakkoseksi.

Testijaksolla GS10+:n yön aikana täyteen ladatun akun varaus hupeni päivän käytön myötä keskimäärin noin 40–60 %:n haarukkaan, kun näytön päälläoloaika liikkui noin parissa tunnissa. Lukemat ovat noin 5-10 prosenttiyksikköä heikommat kuin mitä mittasimme Galaxy Note9:stä viime syksynä. Parhailla kilpailijoilla lukemat ovat jopa 20 prosenttiyksikköä parempia.

Akun odotettua nopeammasta hupenemisesta johtuen kahden päivän ylitykseen ei uskaltanut ryhtyä kuin pariin otteeseen melko kevyellä käytöllä. Kyseisillä kerroilla akkua oli jälkimäisen päivän päätteeksi jäljellä noin 10–25 % noin 3-4 tunnin kokonaisnäytönpäälläoloajalla.

Emme keksineet mitään suoranaista syytä Galaxy S10+:n odotettua heikompaan akunkestoon, mutta epäilemme syypääksi Exynos 9820 –järjestelmäpiiriä, sillä ulkomaisissa testeissä GS10+:n Snapdragon 855 –variantti on saanut akunkestosta huomattavasti parempia arvioita. Lisäksi havaitsimme ajoittain puhelimen lämpenevän myös käyttämättömänä hieman, joka viittaisi ongelmiin joko taustasovellusten hallinnassa ja järjestelmäpiirin virranhallinnassa.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Puhelinta käytettiin täydellä näyttötarkkuudella, sormenjälkitunnistimen automaattiaktivoinnin ollessa päällä ja Always On Display –ominaisuuden ollessa poissa käytöstä.

PÄIVITYS 2. toukokuuta 2019: Samsung julkaisi Galaxy S10+:lle maalis-huhtikuun taitteessa päivityksen, jonka luvattiin tuovan akunkestoon ja virrankulutukseen liittyviä parannuksia. Normaalista tavastamme poiketen testasimme Galaxy S10+:aa mahdollisuuksien puitteissa vielä uudemman kerran huhtikuun loppupuolella, jotta saisimme selvitettyä parantaako päivitys merkittävästi laitteen yhtä suurimmista heikkouksista, eli akunkestoa.

Testasimme GS10+:aa päivityksen asentamisen jälkeen noin puolentoista viikon verran, emmekä valitettavasti havainneet akunkestossa erityisen merkittävää parantumista. Akun varaustaso oli päivän käytön jälkeen suunnilleen samaa luokkaa, eli kahden tunnin näytön päälläoloajalla varausta oli jäljellä päivän päätteeksi noin 50 %. Suuremmilla näytön päälläoloajoille havaitsimme hieman parannusta akunkestossa, kuten oheisen kuvaajan trendiviiva osoittaa kolmen, neljän ja viiden tunnin näytön päälläoloajan leikkauskohdissa. Tästä huolimatta Galaxy S10+:n akunkesto ei ole edelleenkään keskitasoa parempaa, eikä se pärjää esimerkiksi pahimpiin kilpailijoihin lukeutuvalle Huawei P30 Prolle lainkaan.

Ajoimme Galaxy S10+:lla myös io-techin puhelinartikkeleissa yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan laitteiden kesken vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi valittiin samat puhelimet kuin suorituskykytesteissä: Mate 20 Pro, OnePlus 6 ja Galaxy S9+.

YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n kahden tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tässä testissä akun varaus väheni noin kahdeksan prosenttia tunnissa, joka tarkoittaa laskennallisesti noin 12,5 tunnin toistoaikaa ja on mittauksissamme varsin tyypillinen paremman keskitason tulos. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloivassa GFXBench Manhattan -akkutestissä GS10+ saavutti toistuvasti varsin hyvän yli 300 minuutin tuloksen, joka on testaamiemme high-end-puhelimien kategoriassa parhaimmasta päästä (Huawein huippumallien alapuolella). Kuten jo aiemmin mainittiin, grafiikkasuorituskyvyn ei huomattu heikkenevän merkittävästi testin aikana.

Sekalaista yleiskäyttöä simuloivassa PCMarkin akkutestissä tulos on luokkansa parempaa päätä.

Galaxy S10+ luottaa edelleen nykymittapuulla varsin maltillisen tehoiseen 15 watin Adaptive Fast Charge –pikalataukseen, joka on ollut käytössä Samsungin lippulaivamalleissa jo useamman vuoden. Akku latautuu testiemme mukaan tyhjästä täyteen runsaassa puolessatoista tunnissa – aika on sama kuin edeltäjämalli Galaxy S9+:ssa, vaikka akun kapasiteetti on kasvanut selvästi. ”Täysi latausnopeus” on käytössä noin 80 % varaustasoon asti, jonka jälkeen vauhti alkaa hiipumaan loppua kohden. Vartissa akkuun latautuu noin 20 % varaus, puolessa tunnissa noin 40 % ja tunnissa vajaa 80 %.

Akun täyttäminen onnistuu päivän aikana vaivattomasti myös langattomasti, mutta emme päässeet testaamaan langattoman pikalatauksen tarjoamaa maksiminopeutta yhteensopivan laturin puuttumisen vuoksi.

 

Yhteenveto

Galaxy S10+ jatkaa samaa linjaa viime syksyllä markkinoille tulleen Galaxy Note9:n kanssa ja on ominaisuuksiltaan erittäin vakuuttava puhelin, aivan kuten yli tuhannen euron laitteelta saattaakin odottaa. Kuten olen jo aiemmissakin artikkeleissa maininnut, yli tuhannen euron hintaiselta puhelimelta voi kuitenkin odottaa jo lähes täydellisyyttä ja Galaxy S10+ jää siitä vajaaksi erityisesti yhdellä keskeisellä osa-alueella.

Muotoilullisesti Galaxy S10+ jatkaa aiemmista Galaxy S –sukupolvista tuttua linjaa tuoden sen kuitenkin samalla selvän askeleen modernimpaan suuntaan.  Kuvissa merkittävä ero ei välttämättä tule ilmi yhtä selvästi kuin rinnatusten kädessä Galaxy S9+:n kanssa vertailtaessa. Kyseessä on tyylikkään ja laadukkaan tuntuinen puhelin, jonka alaa seuraava tunnistaa Samsungiksi. Lasi-metallirakenne on arka tiputuksille, mutta sama ”vika” koskee lähes kaikkia muitakin nykypäivän älypuhelimia.

Teknisten ominaisuuksien osalta GS10+:aa on paranneltu lähes kaikilta osin. Uusi Exynos 9820 –piiri tarjoaa selvän suorituskykyparannuksen ja kuroo samalla eroa kiinni Qualcommin lippulaivapiiriin. Teratavun tallennustilavaihtoehto on mielenkiintoinen optio, mutta sen lisähinta on suorastaan törkeän kallis. Perusversion 128 Gt:n tallennustila on tuplaantunut viime vuodesta, mutta yli tonnin puhelimessa 256 gigatavuakaan ei olisi enää liikaa pyydetty.

Näytön läpimitta on jälleen kasvanut, mutta ulkomitat ovat pysyneet lähes samoina, kiitos kaventuneiden reunojen. Niiden kutistamiseksi Samsung on päätynyt tekemään etukameralle reiän näyttöön, joka ei ole käytännöllisyyden kannalta erityisen edullinen ratkaisu. Kuvaominaisuuksiltaan näyttö edustaa markkinoiden ehdotonta huippua. Pienet plussat Samsung ansaitsee myös 3,5 mm:n ääniliitännän ja muistikorttipaikan säilyttämisestä –niille löytyy edelleen vankka käyttäjäkuntansa. Stereokaiuttimet ovat myös edelleen markkinoiden parhaimmistoa.

Miinusta ropisee sen sijaan akusta, joka selvästi kasvaneesta kapasiteetista huolimatta tarjoaa vain keskinkertaisesti käyttöaikaa. Kyseessä on hieman mystinen asia, sillä edellytykset hyvälle akunkestolle pitäisi olla olemassa. Pettymystä ei täysin lievitä edes hyvät latausmahdollisuudet.

Kamerapuolella Galaxy S10+ tarjoaa erittäin tasokkaan kokonaisuuden. Takakameran kuvanlaatu ei ole ottanut suurta harppausta viime vuoteen nähden, mutta se on entistä monikäyttöisempi kolmen eri polttovälisen kameran ansiosta ja lisäksi todella heikon valon ominaisuudet ovat parantuneet entisestään. Pientä hiottavaakin kuitenkin vielä löytyy – kuvat voisivat olla hieman luonnollisemman näköisiä ja pikselitasolla yksityiskohtaisempia. Videokuvausominaisuudet ovat puhelinmarkkinoiden ehdotonta parhaimmistoa. Kuvanlaatu on erinomaista, vakautus erittäin toimiva ja Samsung on poistanut videon pituusrajoituksen. Lisäksi tuettuna on HDR10+-tallennus.

Softapuolella uusi One UI –käyttöliittymä on parannus edelliseen. Ulkoasusta voi olla montaa mieltä, mutta käytettävyys on parantunut harppauksella ja yhden käden käyttö on nyt luontevampaa, sillä keskeinen sisältö on paremmin käsillä. Paikoin Samsung voisi vielä viilata käyttöliittymää niin, että ruudun pinta-ala olisi tehokkaammin hyödynnettynä. One UI on edelleen varsin monipuolisesti varusteltu ja mukana on laaja kattaus lisäominaisuuksia, joita vakio-Androidista ei löydy. Bixby on edelleen läsnä, mutta positiivisena yksityiskohtana Bixby-näppäin on nyt käyttäjän ohjelmoitavissa. Pieni miinus rapsahtaa jälleen esiasennetuista Microsoftin sovelluksista, joita ei voi poistaa puhelimesta. Käyttöjärjestelmäpäivitysten suhteen täytyy toivoa, että Samsung parantaa ensisyksyisen Android Q –päivityksen valmistumisaikataulun kanssa.

Yhteenvetona Samsung on luonut tyylikkään ja teknisesti erittäin edistyneen puhelimen, jossa on yksi erityisen harmittava heikkous. Keskinkertainen akunkesto on yksinkertaisesti asia, jota en voi loppuarviota tehdessä jättää pienelle painoarvolle, etenkin kun yksi pahimmista kilpailijoista (Mate 20 Pro) suoriutuu kyseisellä osa-alueella erinomaisen hyvin. Galaxy S10+:ssa on huipputason näyttö, suorituskykyinen järjestelmäpiiri, erinomainen kamera ja varsin toimiva ohjelmisto, mutta akunkesto vuoksi laite jää niukasti ilman io-techin Toimituksen valintaa. Akunkestosta huolimatta kyseessä on huippuluokan kokonaisuus, jota ei kannata missään nimessä jättää huomiotta high-end-puhelinta hankkiessa. Hyvää akunkestoa priorisoivalle markkinoilta löytyy kuitenkin parempia vaihtoehtoja.

Plussaa

  • AMOLED-näyttö huipputason kuvanlaadulla
  • Laadukkaan tuntuinen ja miellyttävästi muotoiltu rakenne
  • Huippuluokan näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • IP68-suojaus
  • Suorituskyky
  • WiFi 6 -tuki
  • Muistikorttipaikka
  • 3,5 mm ääniliitäntä
  • Kameran tasavahva kuvanlaatu kaikissa olosuhteissa
  • Monipuolisen takakameran kolme eri polttovälivaihtoehtoa
  • Kameraohjelmiston laajat säätömahdollisuudet
  • Etukameran kuvanlaatu hyvässä valossa
  • 4K-videokuvan laatu ja HDR10+-tuki
  • Yhdet markkinoiden parhaimmista stereokaiuttimista Dolby Atmos –tilaäänellä
  • Langattoman pikalatauksen sekä käänteisen langattoman latauksen tuki
  • Käyttöjärjestelmän monipuoliset lisäominaisuudet ja asetukset

Miinusta

  • Akunkesto kilpailijoihin verrattuna
  • Kamerareiän takia näytön yläreunan tilaa ei ole käytetty kovinkaan tehokkaasti hyödyksi
  • Ei ilmoituslediä
  • Iiristunnistin korvattu vähemmän turvallisella kasvojentunnistuksella
  • Exynos 9820 –järjestelmäpiirin suorituskyky ei pärjää Snapdragon 855 –piirille
  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne arka tiputuksille ja herkkä sormenjäljille
  • Hinta varauksin

 

This site uses XenWord.
;