io-tech testasi Samsungin kaksi edullisempaa Galaxy S20 -huippumallia.

Samsung esitteli uuden lippulaivakategoriaan kuuluvan Galaxy S -mallistonsa helmikuun 11. päivä järjestetyssä Galaxy Unpacked -tilaisuudessa. Tuolloin julki tuli odotetusti kolme erillistä Galaxy S20 -mallia – Galaxy S20, Galaxy S20+ sekä huippumalli Galaxy S20 Ultra.

Viime vuoden mallistoon verrattuna pienikokoinen Galaxy S10e ei saanut tänä vuonna suoraa seuraajaa ja malliston huipulle tuotiin erillinen Ultra-malli, jonka on ilmeisesti tarkoitus olla pienimuotoinen seuraaja viime vuonna julkaistuille S10-sarjan 5G-malleille.

Suomeen uudet S20-sarjan puhelimet saapuivat myyntiin jo 13.maaliskuuta. io-tech testasi jo aikaisemmin malliston 1400 euron lähtöhinnalla varustetun huippumalli Galaxy S20 Ultran, joka on jo testattu io-techissä.  Kaikki Galaxy S20 -sarjan puhelimet tulivat Suomessa myyntiin 12 & 128 Gt:n muistiyhdistelmällä ja 5G-yhteyksillä ja niiden lähtöhinnat ovat S20:lle 1049 euroa, S20+:lle 1149 euroa ja malliston lippulaiva S20 Ultralle 1399 euroa.

Tässä artikkelissa tutustumme Galaxy S20 -malliston kahteen edullisempaan vaihtoehtoon, eli Galaxy S20 ja Galaxy S20+ -malleihin. Artikkelin käyttökokemukset pohjautuvat ensisijaisesti Galaxy S20+ -malliin noin kahden viikon testijaksolta. Vertailemme myös lukijoiden toiveesta pääkameran kuvanlaatua malliston lippulaivaan eli Galaxy S20 Ultraan.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Sekä Galaxy S20- että S20+ toimitetaan edeltäjämalliensa tapaan hillityn tyylikkäässä mustassa pahvipakkauksessa. Oheistarvikevalikoimaan on tullut pieniä muutoksia ja puhelimen lisäksi pakettiin on pakattu pikakäyttöohjeet, korttikelkan irroitustyökalu, Type-C-liitäntäiset AKG:n nappikuulokkeet, 25 W pikalaturi sekä USB Type-C -kaapeli. Paketin mukana ei toimiteta enää erillistä tietojen siirtoon tarkoitettua USB Type-A to Type-C -adapteria.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Ensivaikutelmina S20- ja S20+ -mallit ovat menneet muotoilultaan Ultra-mallin tapaan geneerisempään suuntaan. Samsung on S20-malleissa luopunut näytön reunoille aggressiivisesti kaareutuvasta näytöstä, joka on varmasti monien käyttäjien mieleen, mutta samalla ulkonäkö on siirtynyt muistuttamaan edullisemman hintaluokan Galaxy A -malleja. Laitteiden takakuori on jätetty pelkistetyksi ja huomio kiinnittyy välittömästi molemmista malleista löytyvään suht kookkaseen kamerakohoumaan, jonka johdosta puhelimen pääsee keikkumaan pöydällä käytettäessä. Huippumalli S20 Ultraan verrattaessa kamerakyhmy on saatu pidettyä vielä hieman maltillisemmassa koossa.

Suomessa S20 ja S20+ ovat saatavilla kolmessa eri värissä – S20+:ssa niiden nimet ovat Cosmic Gray, Cloud Blue sekä Cosmic Black, S20-mallissa Cosmic Black -värivaihtoehdon tilalla on puolestaan Cloud Pink. Testikappaleemme edustivat Cloud Blue (S20) ja Cosmic Gray (S20+) värivaihtoehtoja.

Fyysiset mitat (suluissa aina S20):

  • Ulkomitat: 161,9 x 73,7 x 7,8 mm (151,7 x 69,1 x 7,9 mm)
  • Paino: 186 g (163 g)
  • Näytön- ja ulkomittojen suhde: 90,5 % (89,5 %)

Viime vuoden S10-malleihin vertaillessa S20+-mallin fyysinen koko on hieman kasvanut. Pituutta on tullut lisää peräti 4,3 mm, mutta samaan aikaan laitteen leveys on pienentynyt 0,4 mm. Painoa S20+-malli on kerännyt 11 grammaa lisää, mutta silti se on kokoisekseen sopusuhtaisen painoinen. Samaan aikaan S20+-mallin näyttö on kasvanut 6,7 tuumaan, kun S10+-mallissa näytön läpimitaksi kirjattiin 6,4”. Myös näytön kuvasuhde on muuttunut aiemmasta 19:9-kuvasuhteesta uuteen 20:9-kuvasuhteeseen, joka osaltaan vaikuttaa puhelimen mittoihin.

Myös S20-mallin mitat ovat kasvaneet hieman ja laitteen pituuden osalta S20 on S10-mallia noin kaksi milliä pidempi, kun puolestaan leveys on pienentynyt merkittävät 1,3 mm. Painoa S20-malli on kerännyt kuusi grammaa lisää, ollen kuitenkin edelleen nykymittapuulla kevyt puhelin. Näytön osalta on käytössä plussasta tuttu uusi 20:9-kuvasuhde ja läpimitta on kasvanut viime vuoden 6,1 tuumasta kymmenystuumalla ja on nyt 6,2 tuumaa.

Tiivistettynä pelkkien mittojen perusteella laitteiden koot ovat kasvaneet, mutta uusi 20:9-kuvasuhde on samaan aikaan tuonut helpotuksia laitteiden käsiteltävyyteen kaventuneen leveyden osalta. Myös painot ovat nykymittapuulla maltilliset ulkomittoihin nähden.

 

Galaxy S20+:n runko on alumiinia ja reunoja kiertävä kehysosa on viimeistelty kiiltäväksi. Aivan kuten Galaxy S20 Ultran kanssa, reunoja kiertävä kehys on kulmista leveä, mutta pitkiltä sivuilta kavennettu todella ohueksi, jonka johdosta esimerkiksi äänenvoimakkuus- ja virtapainikkeiden kohdalta kehyksessä on näkyvissä selkeä levennys. Lisäksi äänenvoimakkuuden säätimet on S20-malleissa siirretty virtapainikkeen yläpuolella laitteen oikeaan kylkeen, kun aiemmissa malleissa virta- ja äänipainikkeet sijaitsivat vastakkaisilla kyljillä.

Etu ja takakuori on S20-mallistossa toteutettu Gorilla Glass 6 -suojalasilla. Kuten jo mainitsimme, on Samsung tänä vuonna päätynyt huomattavasti pienempään pyöristykseen näyttölasin pitkillä sivuilla, kun taas takakuoressa lasin kyljet on pyöristetty edelleen varsin aggressiivisesti. Uusi muotoilu tarjoaa erittäin miellyttävän käsituntuman ja laitteista saa hyvän otteen, joka helpottaa myös yhden käden käyttöä. Etenkin näytön reunoilta poistetut pyöristykset vähentävät mahdollisia haamukosketuksia eikä näytöllä näkyvä sisältö enää vääristy reunoiltaan juuri lainkaan.

Galaxy S20 -malleihin päätee jo tutuksi tulleet ”taipumukset” lasirakenteen suhteen – kuivissa käsissä laite tuntuu liukkaalta ja hieman hankalasti hallittavalta, kun taas kosteimmilla käsillä pitoa löytyy huomattavasti enemmän. S20+-testikappaleemme Cosmic Gray -värivaihtoehto keräsi takalasiin hieman sormenjälkiä, mutta ei häiritsevästi, kun taas S20-mallin vaaleamman Cloud Blue -värivaihtoehdossa sormenjälkien näkyvyys oli hyvin vähäistä.

Rakenteeltaan S20- ja S20+ -mallit ovat tukevia eikä rakenteessa ole havaittavissa natinaa eikä elämistä edes voimakkaammin väänneltäessä. Rakenne on myös IP68-suojattu, mutta Samsung mainitsee tuotesivuillaan, että ”IP68-luokitus perustuu testiolosuhteisiin, joissa puhelin upotetaan 1,5 metrin syvyyteen makeaan veteen 30 minuutiksi. Ei suositella käytettäväksi rannalla tai uima-altaalla.

 

Tekniset ominaisuudet ja -yksityiskohdat

Euroopassa myytävien Galaxy S20 –mallien sisällä hyrrää Samsungin loppuvuodesta julkaisema Exynos 990 –järjestelmäpiiri sekä sen rinnalla toimiva Exynos Modem 5123 5G-modeemi. Seitsemän nanometrin EUV-prosessilla (extreme ultra-violet) valmistettava piiri sisältää kaksi Samsungin omaa erittäin suorituskykyistä viidennen sukupolven Mongoose-prosessoriydintä, kaksi suorituskykyistä Cortex-A76-ydintä sekä neljä virtapihiä Cortex-A55-ydintä sekä ARM:in Valhall-arkkitehtuuriin perustuvan Mali-G77 MP11 –grafiikkasuorittimen. Sekä prosessori- että grafiikkasuorituskyvyn luvataan parantuneen edelliseen sukupolveen verran 20 %:lla. Jäähdytyksessä käytetään hyväksi höyrykammioratkaisua, joka levittää laitteen sisälle kertyneen lämmön laajemmalle alalle puhelimen sisärunkoon.

Exynos 990 -järjestelmäpiirin parina toimiva erillinen Exynos Modem 5123 – modeemipiiri tarjoaa tuen 3G-,4G- ja 5G-yhteyksille. Samsungin teknisissä tiedoissa ei ole kerrottu erillistä maksiminopeutta 5G:n osalta, mutta itse modeemipiiri tukee jopa 5,1 Gbit/s latausnopeutta alle 6 Ghz:n taajuuksilla ja 7,35 Gbit/s mmWave-taajuuksilla. Euroopassa myytävissä malleissa mmWave-tukea ei kuitenkaan Samsungin mukaan ole. Modeemi tukee niin Standalone- kuin Non-Standalone-verkkotekniikoita. 4G-verkoissa luvataan maksimissaan 2 Gbit/s latausnopeudet.

Muiden yhteyksien osalta mukana on tuki uusimmalle Wifi 6 -standardille ja Bluetooth on versiota 5.0. Galaxy S20 -puhelimet mahdollistavat kahden erillisen Bluetooth-äänilaitteen kytkennän samanaikaisesti.

Tekniset ominaisuudet:

  • Samsung Exynos 990 -järjestelmäpiiri (2 x 2,73 GHz Mongoose M5 & 2×2,50 GHz Cortex-A76 & 4×2.0 GHz Cortex-A55, Mali-G77 MP11 GPU, NPU)
  • 12 Gt LPDDR5-RAM-muistia
  • 128 Gt UFS 3.0 -tallennustilaa (vapaana noin 105,6 Gt), microSD-muistikorttipaikka (max. 1 Tt)
  • Exynos Modem 5123 5G –modeemi, 5G NSA & SA, FDD & TDD, Sub 6 Ghz (n1, n3, n5, n7, n8, n28, n40, n77, n78), DSS
  • LTE Cat.20 (2000/200 Mbit/s), 7CA (carrier aggregation), LAA, 4×4-MIMO, 2xnano-SIM + eSIM
  • 11ax Wi‑Fi 6, 2×2 MIMO, HE80, 1024-QAM
  • Bluetooth 5.0, ANT+, NFC
  • A-GPS, GLONASS, Galileo ja QZSS
  • Stereokaiuttimet, Dolby Atmos, UHQ 32-bit &DSD64/128
  • 4000 mAh (S20) ja 4500 mAh (S20+) akku, USB Type-C 3.2, max 45 W pikalataustuki, 15W langaton pikalataus, 9 W käänteinen langaton lataus

RAM-muistia S20- ja S20+ -malleihin on ladattu hulppeat 12 gigatavua, joka on edelleen hieman ylitseampuvaa, mutta samaan aikaan sen pitäisi riittää mainiosti pitkälle tulevaisuuteen. Harmillisesti Suomessa myytävissä S20-sarjan malleissa tallennustila on jätetty kooltaan 128 gigatavuun (UFS 3.0), joka on noin tuhannen euron puhelimissa harmillisen vähän, sillä vastaavan kokoinen tallennustila löytyy nykypäivänä jopa 200 euron puhelimista. Onneksi tallennustilaa pystyy kuitenkin kasvattamaan erillisellä microSD-muistikortilla (max. 1 Tt), joka tulee varsin nopeasti tarpeeseen, etenkin jos puhelimella haluaa kuvata 4K- tai 8K-videota tai täyden tarkkuuden 64 megapikselin kuvia.

Alapäädyssä sijaitsee toinen stereokaiuttimista, USB 3.2 -nopeusluokan Type-C-liitäntä sekä yksi mikrofoneista. GS20-mallien käyttöliittymän navigointiin on tarjolla tutuksi tulleet Androidin navigointipainikkeet tai vaihtoehtoisesti pyyhkäisyeleet.

Galaxy S20- ja S20+ -mallien stereokaiuttimet ovat äänenlaadun osalta hyvät, mutta eivät kuitenkaan yllä aivan terävimmän kärjen joukkoon. Kovilla äänenvoimakkuuksilla kaiuttimissa on kuultavissa pientä äänen säröytymistä. Äänimaisemaltaan kaiuttimet ovat hyvin neutraalit eikä esimerkiksi bassoa ole lähdetty erityisemmin ylikorostamaan.

Galaxy S20+:n Dynamic AMOLED -näytön läpimitta on kasvanut 6,7 tuumaan ja se on tarkkuudeltaan QHD-tasoinen. Viime vuoden S10-mallistoon verrattuna Samsung on muuttanut näytön kuvasuhdetta edellisvuoden 19:9-kuvasuhteesta laajempaan 20:9-suhteeseen. Pienemmän Galaxy S20:n näyttö on muuten teknisesti vastaava, mutta näyttökoko on 6,2 tuumaa.

Edellisvuoden malleihin muutoksia on tullut myös näyttölasin pitkillä sivuille, jotka eivät enää kaareudu yhtä jyrkästi kohti puhelimen kylkiä. Jos aikaisempien vuosien näyttöreunojen kaarevuus oli joillekin epämiellyttävä, ei Galaxy S20 -malleissa pieneen kaarevuuteen enää kiinnitä miltään osin huomiota, vaikka sitä onkin vielä hyvin vähäisesti jäljellä. Näytön reunoja kiertävät mustat reunukset ovat myös pienentyneet entisestään ja leveydeltään ne ovat nyt jokaisella sivulla lähes tasapaksut, poislukien näytön alareunassa oleva kaistale, joka on silmämääräisesti hieman muita reunoja tuhdimpi. Näinollen näytön ja ulkomittojen suhde on niin S20- kuin S20+ -malleissa erinomainen noin 90 %.

Sormenjälkitunnistin on sijoitettu näyttöpaneelin alle ja se perustuu ultraäänitekniikkaan. Testijakson perusteella sormenjälkitunnistin toimii pääosin luotettavasti, mutta sormenjälkien tallennus on syytä tehdä huolellisesti. Virheellisiä tunnistuksia esiintyi testijakson aikana satunnaisesti, mutta ei häiritsevästi. Kokonaisuutena Samsungin sormenjälkitunnistin ei tarkkuudessa kuitenkaan pärjää markkinoiden parhaille näytönalaisille tunnistimille.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • S20: 6,2-tuumainen Quad HD+ Dynamic AMOLED 2X -näyttöpaneeli
  • S20+: 6,7-tuumainen Quad HD+ Dynamic AMOLED 2X -näyttöpaneeli
  • 1440 x 3200 pikseliä, 20:9-kuvasuhde, 563 ppi (GS20) ja 525 ppi (GS20+), 1200 nits
  • 120 Hz virkistystaajuus (vain Full HD+ -tarkkuudella), 240 Hz kosketuksentunnistus
  • HDR10+ ja Dolby Vision-tuki, 100% DCI-P3
  • Gorilla Glass 6 -suojalasi
  • Herätys kaksoisnapauttamalla, yötila, kosketustunnistuksen herkkyystila, yhden käden tila

Kuten jo monena aiempanakin vuonna, Samsungin lippulaivamallien näytön kuvanlaatu on markkinoiden terävintä kärkeä. Kirkkaudeltaan GS20-mallien näytöt ovat aivan markkinoiden kirkkaimpia, joskin maksimikirkkaudet saavutetaan vain automaattiasetuksella ja korkeimmat lukemat vain hetkellisesti ja pistemäisesti HDR-materiaalia toistettaessa. Modernille OLED-paneelille tyypillisesti kontrasti ja värintoisto ovat myös erinomaisella tasolla. Testijaksolla havaitsimme kuitenkin alhaisilla kirkkaustasoilla näytön värimaailmassa selvää vihertämistä. Samsung kuitenkin julkaisi ongelmaan päivityksen, joka tasoitti ongelman.

Galaxy S20 -mallien näytöt tukevat ensimmäistä kertaa Samsungin puhelimissa 120 hertsin virkistystaajuutta. Harmillisesti korkein virkistystaajuus on käytettävissä ainoastaan Full HD+ -tarkkuudella. Näytön täydellä QHD-tarkkuudella käytössä on aina 60 hertsin virkistystaajuus. Rajoitus on ilmeisesti tehty virrankulutuksen hillitsemiseksi.

120 hertsin virkistystaajuuden rajaaminen vain Full HD -tarkkuudelle on tietysti hieman harmillista, mutta silmämääräisten testiemme perusteella Full HD -tarkkuus on varmasti monille käyttäjille täysin riittävä ja QHD- ja Full HD -tarkkuuden ero on pienempi kuin 120 ja 60 hertsin virkistystaajuden välinen ero. Kaikesta huolimatta Samsung ei yllä tällä osa-alueella aivan pahimpien kilpailijoiden, kuten OnePlussan tasolle.

S20-mallien etukamera on tänä vuonna sijoitettu reikään keskelle näytön yläosaa. Reikä on kooltaan melko pienikokoinen, mutta itse kamerareiän ympärillä on musta reunus, joka syö näyttöpinta-alaa vielä hieman lisää.

Toisin kuin huippumalli-Ultrassa, etukameran tarkkuus on 10 megapikseliä ja sensorin pikselikoko on 1,22 mikrometriä. Etukamera on varustettu automaattitarkennuksella ja f2.2-aukkosuhteen objektiivilla.

Puhelinten kuulokeaukko on piilotettu erittäin huomaamattomasti näyttölasin yläreunaan ja näytön alle on sijoitettu erillinen kaiutin. Valoisuus- ja etäisyyssensorit sijaitsevat kokonaisuudessaan näytön alla.

Puhelinten yläpäädyssä sijaitsee ainoastaan SIM-korttipaikka sekä yksi mikrofoniaukko. Korttipaikassa on paikat kahdelle nano-SIM-kortille, joista toisen voi korvata micros-SD-kortilla. Puhelimet tukevat myös eSIM-ominaisuutta, jolloin laitteen toisen kortin voi korvata ohjelmallisella SIM-kortilla.

Galaxy S20:n ja S20+:n akkukoot ovat 4000 ja 4500 mAh. Ultra-malli tukee 45 watin pikalatausta, mutta kaksi edullisempaa mallia tukee hieman alhaisempaa 25 watin lataustehoa sekä langatonta pikalatausta aina 15 watin maksimiteholla. Käänteinen langaton lataus on mahdollista 9 watin teholla.

 

Kamera

Galaxy S20+:n takakamera

Galaxy S20 ja S20+:n kameratoteutukset ovat molemmissa puhelimissa teknisesti lähes identtiset ja tästä syystä tässä kappaleessa on käytetty ensisijaisena esimerkkinä Galaxy S20+ -mallia. Kamerat on sijoitettu puhelimen takakuoren vasempaan yläkulmaan kohtalaisen kookkaaseen kamerakohoumaan. Kameroita kehykseen on sijoitettu S20-mallissa kolme kappaletta ja S20+-mallissa (kuvassa) neljä kappaletta, joista kolme on käyttäjän suoraan hyödynnettävissä. S20+ sisältää vielä kolmen kuvaamiseen tarkoitetun kameran lisäksi 3D TOF -sensorin.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin Samsung S5K2LD laajakulmakamera, 1/1,76″ sensori, 26mm kinovastaavauus, 1,8 um pikselikoko, 79 asteen kuvakulma, f1.8, OIS, Super Speed Dual Pixel -tarkennus
  • 64 megapikselin telekamera, 0,8 um pikselikoko, 29 mm kinovastaavuus, 76 asteen kuvakulma, f2.0, OIS, 3x Hybrid Optic Zoom
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, 13 mm kinovastaavuus 1,4 um pikselikoko, 120 asteen kuvakulma, f2.2
  • DepthVision ToF-syvyystietokamera (vain S20+)
  • Videotallennus: 8K 24 FPS, 4K 60 FPS, 1080p 240 FPS slow-mo, 720p 960 FPS super slow-mo, HDR10+

Kameroiden tekninen toteutus poikkeaa varsin merkittävästi aiemmin testatusta Galaxy S20 Ultra -mallista. Pääkameran virkaa hoitaa molemmissa edullisemmissa S20-malleissa 12 megapikselin sensori (Samsung S5K2LD), jonka objektiivin aukkosuhde on f1.8. Sensorin pikselikoko on todella suuri 1,8 mikrometriä ja itse sensorin fyysiset mitat ovat samaa luokkaa kuin markkinoilta löytyvissä 64 megapikselin sensoreissa. Tarkennukseen käytetään Samsungin Dual Pixel PDAF -tekniikkaa.

Toisena kamerana käytössä on myös Samsungin valmistama 12 megapikselin tarkkuudella varustettu ultralaajakulmakamera, joka tarjoaa 120 asteen kuvakulman ja käyttää suurikokoisia 1,4 mikrometrin pikseleitä. Se on kameroista ainoa, joka on yhteinen Ultra-mallin kanssa.

Kolmas kamera on 64 megapikselin telekamera, joka tarjoaa kolminkertaisen hybridizoomin. Hybridizoomin ansiosta aukkosuhde on saatu pidettyä valovoimaisena f2.0:ssa. Telekamerassa on myös optinen kuvanvakain. Neljäs kamera on S20 Ultrassa mukana oleva 3D TOF -syvyystietokamera.

Galaxy S20+:n kamerasovellus käynnistyy ripeästi ja on kuvausvalmis lähes välittömästi. Tarkennus toimi pääosin varsin mallikkaasti, mutta testijakson aikana huomattiin tarkennuksen osalta välillä pienimuotoista pumppaamista ennen kuin kamera sai lukittua tarkennuksen haluttuun kohtaan. Ongelmaa esiintyi enimmäkseen hämärässä kuvatessa.

Käyttöliittymän osalta kamera ei tuo suuria uudistuksia viime vuoden lopulla vanhoille malleille julkaistun OneUI 2.0 -käyttöliittymäpäivityksen mukana tulleeseen kamerasovellukseen.  Samsungin kamerasovellus on edelleen yksi markkinoiden monipuolisempia ja erinäisiä asetuksia kamerasovelluksesta löytyy todella runsaasti.

Kuvausnäkymässä kuvaustilat ovat listana suljinpainikkeen vieressä ja lisätoimintojen kuvakkeet vasemmassa reunassa. Kuvaustilaa pystyy vaihtamaan myös etsinnäkymästä pyyhkäisemällä tai suoraan sormella kuvaustilan nimeä napauttamalla. Kamerasovellus mahdollistaa myös kuvaustilojen järjestyksen ja esille olevien tilojen muokkaamisen, mikä on erittäin positiivinen mahdollisuus.

Kameroiden välillä vaihtaminen on toteutettu kolmella erillisellä puuikonilla, jotka vastaavat eri kameroita. Tarjolla on kuvakkeet ultralaajakulmalle, laajakulmakameralle sekä telekameralle. Kahden ensimmäisenä mainitun osalta ei kummallisuuksia esiinny, mutta telekameran ikonia painamalla hypätään suoraan S20- ja S20+-malleissa käytössä olevaan kolminkertaiseen hybridizoomiin. Kun telekameraikonia painaa, ilmestyy näytön oikeaan laitaan valmiit zoomausvalinnat 0,5x:stä aina 30x:ään asti. Zoomausta voi säätää halutessaan myös portaattomasti sormea näytöllä liu’uttamalla.

Ammattilaistilaksi nimetty manuaalikuvaustila on Samsungille tyypilliseen tapaan markkinoiden monipuolisimpia. Tarjolla on säädöt herkkyydelle, suljinajalle, kuvan värimaailmalle, tarkennukselle, valkotasapainolle sekä valotukselle.

Galaxy S20+ ja S20 tarjoavat kolme polttovälivaihtoehtoa, jotka ovat nähtävissä yllä. Huomioitavana seikkana on, että laajakulmakameran kinovastaava polttoväli on ultralaajakulmaan nähden noin kaksinkertainen, mutta telekameran ja laajakulmakameran natiivien polttovälien ero on häviävän pieni (26 mm vs. 29 mm), eli suuri osa telekameran zoomauksesta tehdään kamerasensorin resoluutiota hyödyntämällä. Hybridizoomin polttovälikerroin pääkameraan nähden on kolminkertainen.

Ylle on liitetty S20+-testipuhelimen pääkameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa Galaxy S20+:n laajakulmakamera tuottaa erittäin näyttävää jälkeä. Samsungille joinain vuosina tyypillistä värien ylisaturointi ei ole enää niin aggressiivista kuin aikaisemmin, vaikka pientä ylikorostusta värimaailmassa on edelleen havaittavissa, etenkin taivasmaisemien kohdalla, jolloin joissain tilanteissa taivaasta tulee huomattavasti todellisuutta sinertävämpää. Kuvien dynamiikka on kuitenkin pääsääntöisesti erittäin hyvää ja myös valkotasapainon osalta kamera onnistuu yleensä hyvin.

Otimme myös vertailukuvat käyttäen telekameran täyttä 64 megapikselin tarkkuutta ja pääkameran täyttä 12 megapikselin tarkkuutta. Pääkamera tuottaa kokonaisuutena tarkasteltuna paremman näköisen otoksen. Pikselitasolla eroa yksityiskohtien määrässä ei juuri ole, mutta pääkameran alemman resoluution kuva on selvästi voimakkaammin terävöity. Pääkameran tuottama kuva on myös hieman valoisampi ja vastaa enemmän todellisuutta kuin telekameran tuottama hieman tummempi lopputulos.

Hämärällä S20+:n pääkamera jatkaa varsin vakuuttavaa suorittamista ja pystyy edelleen tallentamaan kuviin hyvin valoa sekä värejä. Pieniä ongelmia saattaa esiintyä aivan kirkkaimpien valonlähteiden osalta, mutta kokonaisuutena näiden puhkipalamista esiintyy vähemmän kuin osalla kilpailijoista.

Aivan kuten muissakin moderneissa kamerapuhelimissa on jo parin viime vuoden aikana ollut mukana erillinen yökuvaustila, löytyy sellainen myös Samsungin uutuuksista. Tuttuun tapaan yötilaa käytettäessä kamera taltioi otosta useamman sekunnin ajan yhdistellen useampien eri kuvien kuvadataa.

Samsungin yökuvaustila eroaa osasta muista markkinoilla olevista yökuvaustiloista toteustavaltaan melkoisesti. Se tekee kuvista reilusti todellisuutta valoisampia ja pystyy tietyissä tilanteissa loihtimaan pimeällä otetuista kuvista melkein päiväkuviin verrattavia otoksia. Lisäksi kuviin pystytään kaivamaan huomattavasti enemmän yksityiskohtia ja värejä, joita ei kuvaustilanteessa olisi pystytty näkemään ihmissilmällä. Luonnollista jälkeä kaipaaville yökuvaustila ei sovellu. Yökuvaustilaa on mahdollista hyödyntää myös tele- ja ultralaajakulmakameroilla ja se parantaa myös niiden yksityiskohtia ja valoisuutta.

 

Samsungin ratkaisu telekameran osalta on varsin mielenkiintoinen. Natiivisti kamera tarjoaa vain 1,07 kertaisen polttovälin pääkameraan verrattuna. Samsung on päätynyt käyttämään varsin kookasta 64 megapikselin tarkkuudella varustettua omavalmisteista Bright S5KGW2 -sensoria. Telekameraa käytettäessä se siirtyy automaattisesti hyödyntämään korkearesoluutioidelta sensorilta rajaamalla toteutettua 3x hybridizoomia, johtuen siitä, että natiivina tarjolla oleva polttoväliero ei ole pelkiltään tarkoitettu zoomaamiseen.

Vakiona tarjottava 3x hybridizoom on erittäin käyttökelpoinen hyvässä valaistuksessa ja kuvien yksityiskohdat ja yleisilme on hyvällä tasolla. Hybridizoomilla otettujen kuvien tarkkuus on 12 megapikseliä, eli noin viidennes sensorin täydestä resoluutiosta. Samsungin toteutapa saattaa erota muista telekameroista, mutta sillä saavutettava jälki hyvässä valaistuksessa on hyvää ja näyttävää.

Suuremmilla zoom-kertoimilla kuvien laatu alkaa jo kärsiä ja 10x kerroin on käytettävyydeltään ja kuvanlaadultaan hyvin käytettävyyden rajoilla ja tästä askel ylöspäin oleva 30x zoomi on käytännöllinen lähinnä kaukana olevian kohteiden tarkistamiseen, sillä laadullisesti ne vastaavat digitaalista rajausta.

Hyvässä valaistuksessa telekameran 64 megapikselin täyttä tarkkuutta voi myös käyttää hyväkseen loihtimaan erittäin näyttäviä ja yksityiskohtaisia kuvia laajakulmakameran tapaan.

Otimme myös pikaisen vertailukuvan Galaxy S20+:n 64 megapikselin täystarkkuudella ja vertailimme kuvanlaatua 3x hybridizoomin kuvanlaatuun. Kuten ylläolevasta kuvasta voi nähdä, täystarkkuudella kuva säilyttää hieman paremmin tarkkuutensa ja yksityiskohdat pysyvät kuvassa paremmin tallella, kun taas hybridizoomia käytettäessä yksityiskohdat muuttuvat paikoin hieman mössöksi.

Ultralaajakulmakameran kuvakulma on Samsungille tyypillisesti erittäin laaja. Kuvanlaadullisesti ultralaajakulmakameran kuvissa on havaittavissa samanlaista värien ylisaturointia ja kontrastin ylikorostamista, aivan kuten pääkamerallakin. Lisäksi ultralaajakulman pikselitason yksityiskohdat ovat selvästi pääkameraa pehmeämpiä. Puuttuva automaattitarkennus asettaa myös omat haasteensa esimerkiksi lähikuvien ottamiseen.

Heikommassa valaistuksessa yksityiskohtien pehmeys on edelleen läsnä ja kuvia tarkastellessa niissä saattaa esiintyä epätarkkoja pehmeitä osa-alueita.

Galaxy S20- ja S20+ -mallit tarjoavat varsin kattavat työkalut videokuvaukseen ja tänä vuonna uutuutena on myös mahdollisuus kuvata 8K 24 FPS -videota, jonka laatua analysoitiin jo GS20 Ultra -artikkelissa.

Tavanomaisemman 4K-materiaalin osalta puhelin tukee 4K 60 FPS -kuvausta pääkameralla sekä 4K 30 FPS -kuvausta myös muilla kameroilla. 4K 60 FPS -video tallentuu varsin korkealla bittivirralla (65-72 Mbit/s, High@L5.1 CABAC 1 Ref Frames) ja on erittäin näyttävää ja laadukasta. Kuvanvakautuksessa hyödynnetään sekä optista että elektronista vakautusta. Vakautus toimii hyvin ja suodattaa hyvin pahiten häiritsevät tärinät heilahdukset.

 

Kameravertailua Galaxy S20 Ultra -malliin

Otimme myös lukijoiden toiveesta muutamia pääkameran vertailukuvia S20-malliston lippulaivamallilla, aiemmin io-techissä testatulla S20 Ultralla.  Ultran kamera poikkeaa toteutukseltaan kahdesta edullisemmasta mallista, sillä se käyttää pääkamerassa suurempaa 108 megapikselin kamerasensoria.

Perustilassa S20+ ja S20 Ultra tallentavat kuvat 12 megapikselin tarkkuudella, joten niiden suora vertailu on helppoa. Suurimmat erot kuvista löytyvät värimaailmasta, sillä S20+ kuvat ovat S20 Ultraan verrattuna hieman kirkkaampia ja kontrastia on hieman hillitymmin. Tämä näkyy selkeimmin esimerkkikuvien tummien sävyjen sekä taivaan värin osalta, jossa S20 Ultra tuppaa värjäämään taivaan huomattavasti sinisemmäksi, kun taas S20+:n kuva on selvästi todellisuutta mukailevampi. S20 Ultra pystyy keräämään kuviin hieman enemmän yksityiskohtia, mutta pikselitasolla vertaillessa yksityiskohtia vastaa pienimuotoinen pehmeys.

Otimme myös nopeat vertailukuvat S20- ja S20+-malleilla. Kuten vertailukuvista voi huomata on puhelinten kameroiden kuvanlaadussa ihan minimalistia eroja. Tämä ei tietysti ole yllättävää, kun molempien puhelinten käyttämät kamerat ovat raudaltaan samaa tavaraa.

 

Käyttöjärjestelmä

Galaxy S20 -mallisto käyttää totuttuun tapaan One UI -käyttöliittymän uusinta 2.1-versiota, jonka alla pyörii Googlen uusin Android 10 -käyttöjärjestelmä. OneUI:n kakkosversiossa on Samsungin mukaan keskitytty selkeyteen ja oleellisten toimintojen ja sisällön näyttämiseen nopeammin.  Uudistukset ovat varsin huomaamattomia verrattuna viime vuoden OneUI-versioon.

Samsungin One UI -käyttöliittymä peittää Androidin vakioulkoasun varsin kattavasti alleen ja mukaan on lisäksi pakattu kattava määrä lisäominaisuuksia ja toimintoja, joita Androidin perusversiosta ei löydy. Samsung on pyrkinyt tuomaan käyttöliittymän sisällön peukalon ulottuville, joten monien vakiotoimintojen oletusnäkymässä näytön yläosaa hallitsee suuri otsikkoalue, jonka saa otettua hyötykäyttöön vierittämällä näkymää ylöspäin.

Lisäominaisuuksia OneUI tarjoaa vaikka muille jaettavaksi ja se on yksi Android-puhelinten kattavimpia käyttöliittymiä lisäominaisuuksiensa osalta. Toisaalta mitään järisyttäviä uutuuksia ei tänä vuonna mukana ole, vaan vanhat tutut Dex-työpöytä- ja tietokonetila, Knox-tietoturvaominaisuudet ja yhden käden käyttöä helpottavat ominaisuudet ovat edelleen läsnä.

Päivitysten osalta Samsung lupaa S20-sarjalle tietoturvakorjauksia kolmen vuoden ajan, mutta itse Android-versiopäivityksistä ei virallista lupausta ole. Kuitenkin jos historiaan on luottaminen, niin seuraavien kahden Android-versiopäivitysten pitäisi kaiken järjen mukaan saapua myös S20-mallistolle. Päivitysnopeudessa Samsung ei ole ikinä ollut ykköspaikalla, mutta se on parantanut ja nopeuttanut uusin versiopäivitysten julkaisua selvästi aikaisempiin vuosiin nähden.

 

Suorituskyky

Galaxy S20- ja S20+ -mallit olivat io-techin testattavana parin viikon ajan. Testijaksolla pääkäytössä ollut S20+-malli toimi moitteetta eikä puhelimen kanssa havaittu sen kummempia ongelmia. Ainoa silmiinpistävä ”ominaisuus” oli S20-sarjan näyttöjä vaivannut alhaisella kirkkaudella ilmestyvä näyttöjen vihertävyys, joka tosin korjaantui testijakson aikana julkaistulla päivityksellä varsin huomaamattomaksi. Samoja vihertävyysongelmia on havaittu myös muutaman kilpailijan korkeita virkistystaajuuksia tarjoavilla puhelimilla, joten Samsung ei ole ainoa, joka on ”ongelman” kanssa joutunut painimaan.

Peruskäytössä Galaxy S20+ toimii sulavasti eikä minkäänlaisia hidasteluita ollut havaittavissa edes raskaammallakaan käytöllä. Pelikäytössä S20+ toimi myös erinomaisesti ja se pyöritti mm. Asphalt 9:ää ja Call of Dutyä täysin ongelmitta. Pitemmillä pelisessioilla laitteen takaosa lämpeni havaittavasti, mutta missään vaiheessa lämpö ei noussut häiritsevän korkeaksi.

Testasimme järjestelmäpiirin virranhallinnan ja jäähdytyksen toimintaa sekä suorituskyvyn laskua pidemmässä rasituksessa CPU Throttling- sovelluksen avulla. 15 minuutin prosessorirasituksessa suorituskyky pysyi melko tasaisena ja laski 86 %:iin maksimista, mikä on kohtalaisen hyvä suoritus.

 

Synteettisissä suorituskykytesteissä otimme verrokeiksi samasta hintaluokasta eri valmistajien lippulaivamalleja. Kilpakumppaneiksi valikoitui Huawein tuoreimmalla Kirin 990 5G -piirillä varustettu P40 Pro, Snapdragon 865 -piirillä varustettu OnePlus 8 Pro sekä vielä vertailun vuoksi S20-sarjan lippulaiva eli Galaxy S20 Ultra.

Kuten testituloksista näkee, on Samsungin Exynos 990 -piiri joutuu jälleen luovuttamaan alkuvuoden ajan hallussa olleen suorituskykyvaltikkansa Snapdragon 865 -piirillä varustetuille puhelimille, joskin etenkin grafiikkapuolella varsin pienellä marginaalilla. Erot ovat kuitenkin kokonaisuudessa sen verran pieniä, että pelkästään suorituskyvyn takia uutta puhelinta ei kannata lähteä hankkimaan, jos taskusta löytyy esimerkiksi jokin viime vuoden huippumalleista.

Testijaksolla ei valitettavasti ollut mahdollisuutta kokeilla laitteen 5G-kyvykkyyksiä, mutta niitä voi käydä lukaisemassa S20 Ultra -artikkelista, sillä samat päätelmät pätevät myös muihin S20-malliston puhelimiin. 5G on toistaiseksi vain harvoille käyttäjille oikeasti hyödyllinen ja vain jos jollekin tietylle 5G:n mahdollistavalle ominaisuudelle, kuten latausnopeudelle on tietynlainen spesifi tarve.

 

Akkukesto

Akunkeston osata S20+:aan kohdistui ennakolta odottavaisen positiiviset odotukset, joita kasvattivat viime vuodesta kasvanut akun koko sekä uusi Exynos 990-järjestelmäpiiri. Samalla kuitenkin uudet ominaisuudet kuten 120 hertsin virkistystaajuus ja kasvanut näyttökoko asettivat pieniä epäilyksiä positiiviselle kehitykselle.

Noin parin viikon testijaksolla laitetta käytettiin jokapäiväisessä käytössä 120 hertsin virkistystaajuudella ja Full HD -tarkkuudella (täyttä tarkkuutta ei saa tällöin käyttöön). Lisäksi koska käytössä ei ollut 5G-liittymää, kytkettiin yhteysasetuksista 5G pois käytöstä.

Lisäksi koronaepidemian aiheuttamat eristystoimet aiheuttivat myös puhelinkäytön pienoista vähenemistä, joka näkyy myös tyypillisissä käyttöajoissa sekä akkukeston tuloksissa. Testijakson aikana normaalina päivän (noin klo 7 – 23) päätteeksi akun varausprosentit liikkuivat 60 – 80 % välimaastossa ja näytön päälläoloajat keskimäärin 2 – 3 tunnin välimaastossa.

Useampana päivänä samalla akulla olisi mahdollisesti selvitty myös toisen päivän yli, mutta sitä ei viitsitty lähteä yrittämään muutoin paitsi yhtenä päivänä, jolloin käyttö oli huomattavasti keskimääräistä vähäisempää (varausprosentti päivän päätteeksi 71 % ja näytön päälläoloaika noin 1 h). Toisen päivän jälkeen akkua oli jäljellä vielä 37 % ja näytön päälläoloaika oli reilussa kolmessa tunnissa. Testijakson tulosten perusteella arvioituna Galaxy S20+:lla olisi mahdollista saavuttaa yhden päivän käytön myötä noin kuuden tunnin näytön päälläoloaika.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin selailua, sähköpostien lukemista, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Käyttöjärjestelmän teema oli asetettu suurimman osan ajasta tummaksi.

Synteettisissä akkutesteissä Galaxy S20+ sai tauluun varsin hyvät tulokset. Tunnin YouTube-videotestissä Galaxy S20+:n akku laski vain 7 prosenttia (Full HD 120 Hz). Aivan kärkipaikoille S20+ ei tällä pääse, mutta tulos on kuitenkin testattujen puhelimien parempaa puoliskoa. Tulos vastaa noin laskennallisesti hieman yli 14 tunnin toistoaikaa.

Grafiikkarasitusta simuloivassa GFXBench Battery Testissä Galaxy S20+ saavutti hyvän, noin 331 minuutin tuloksen, joka on linjassa muiden kärkipään lippulaivapuhelinten kanssa ja ero esim. huippumalli Galaxy S20 Ultraan on häilyvän pieni. Tässä testissä kannattaa myös ottaa huomioon, että aggressiivisemmin suorituskykyään rajoittavat puhelimet pärjäävät yleensä testissä keskimäärin paremmin, sillä korkeamman suorituskyvyn ylläpitäminen syö enemmän akkua.

Sekalaista käyttöä simuloiva PC Mark Work -akkutesti toi tulokseksi hieman yli 11 tuntia, joka on hyvä tulos ja myös linjassa esim. Huawein uuden P40 Pro:n kanssa sekä aivan tasoissa Samsungin Galaxy S20 Ultran kanssa.

Samsung toimittaa Galaxy S20 -mallien mukana 25 watin (9 V; 2,77 A) pikalaturin, joka on selvä parannus viime vuoden 15 watin latureista. Testiemme mukaan akku täyttyy tyhjästä täyteen hieman alle 1,5 tunnissa, joka ei yllä markkinoiden nopeimpien toteutusten tasolle. Puolessa tunnissa akkuun saa ladattua noin 50 %.

Langaton lataus on tuettuna maksimissaan 15 watin teholla, mutta käytössä ei ollut kyseiseen tehoon yltävää laturia, joten latausnopeus jäi siltä osin testaamatta. Langatonta latausta tukevia laitteita, kuten älykello tai kuulokkeita voi myös ladata käänteisesti Galaxy S20 -mallien avulla.

 

Yhteenveto

Samsung Galaxy S20 ja S20+ ovat monella tapaa varsin onnistuneita puhelimia, mutta kuten aiempina vuosina, ovat valmistajat hilanneet lippulaivamalliensa hinnoittelua ylemmäs ja ylemmäs.

Galaxy S20+:n rautapuolen toteutus on kattava ja mukana on lähes kaikki, mitä modernilta älypuhelimelta saattaa kaivata. Mm. näyttö, suorituskyky, kameratoteutus sekä akun kapasiteetti ja latausnopeus edustavat markkinoiden parhaimmistoa. Muutamissa teknisissä yksityiskohdissa olisi kuitenkin hieman parantamisen varaa, sillä tallennustilaa on vähänpuoleisesti ja näytön korkeaa virkistystaajuutta ei voi hyödyntää maksimitarkkuudella. Softapuolella Samsungin One UI 2.1 -käyttöliittymä on erittäin monipuolinen ja päivitysasioidenkin pitäisi olla ainakin kohtalaisen hyvin kunnossa.

Akkukesto ei tällä kertaa päästy testaamaan 5G:llä, mutta pienen huolenaiheen aiheuttaa 5G-modeemien yleisesti tiedossa oleva virrankulutus – 5G-yhteyden käyttö tekee potentiaalisesti ikävän loven akunkestoon. Lisäksi ulkomaalaisten testisivustojen perusteella Qualcommin Snapdragon 865 -piirillä varustetut S20-mallit ovat suorituskyvyltään ja akkukestoltaan edellä Euroopan Exynos-versioita, joka on eurooppalaisen kuluttajan kannalta harmillista.

S20- ja S20+ -malleihin soveltuu pitkälti samat kommentit kuin lippulaivamalli S20 Ultraan ja nämäkin puhelimet ovat siis varsin onnistuneita lippulaivapuhelimia. Yli tuhannen euron lähtöhinnalla kuitenkin odotetaan jo mahdollisimman lähelle täydellistä suoritusta ja vastassa on mm. OnePlussan varsin onnistunut 8 Pro -malli. Tänä vuonna yleistynyt 5G-yhteyksien pakkotuputtaminen on nostanut useimpien lippulaivapuhelinten hintaa ja henkilökohtaisesti mahdollisen 4G version hankinta hieman edullisempaan hintaan olisi mieluisampi ratkaisu (jos sellainen olisi tarjolla).

Pienempää puhelinta etsivälle Galaxy S20 -malli on erittäin varteenotettava vaihtoehto, tosin laitteen pienikokoisempi akku saattaa aktiivisimmalla käytöllä osoittaa rajansa. Reilu tuhannen euron lähtöhinta saattaa myös olla tiukka pala purtavaksi pienempää puhelinta etsivälle.

Plussaa

  • Huipputason AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella
  • Rakenne ja käsituntuma on tukeva ja laadukas
  • Ulkomittojen ja näytön välinen suhde kärkiluokkaa
  • Exynos 990 -piirin suorituskyky (varauksin)
  • Monipuolinen takakamera
  • Kameran kuvanlaatu kaikissa olosuhteissa (pienin varauksin)
  • Langattoman pikalatauksen ja käänteisen langattoman latauksen tuki
  • OneUI-käyttöliittymän monipuoliset lisäominaisuudet
  • Vakautuksen ja videokuvan laatu
  • Muistikorttipaikka

Miinusta

  • 128 Gt:n tallennustila tässä hintaluokassa
  • Akkukesto varauksin
  • 120 hertsin virkistystaajuus käytettävissä vain Full HD -tarkkuudella
  • Kameran prosessointijälki (varauksin)
  • Ei ilmoitusvaloa
  • Exynos 990 -järjestelmäpiiri ei pärjää aivan kilpakumppanien Snapdragon 865 -piireille

Huomioita

  • Ei 3,5 mm ääniliitäntää
  • Vain 5G-malli myynnissä Suomessa
  • Lasinen kuorirakenne on arka tiputuksille

 

This site uses XenWord.
;