Testasimme Samsungin taittuvanäyttöisen Galaxy Z Fold4 -älypuhelimen 1879 euron suositushinnalla.

Viime vuoden Fold3:n tavoin myös Samsung Galaxy Z Fold4 on laite, joka tarjoaa tehokäyttäjälle lähes kaiken, mitä Android-puhelimelta voi toivoa, vaikka kuulokeliitäntä ja muistikorttipaikka yhä katalogista puuttuvatkin. Tänä vuonna kehitysaskelet ovat kuitenkin selvästi aiempia vuosia pienempiä iteraatioita ja merkittävimmät asiat ovat muiden lippulaivojen tavoin kehittyneet kamerat sekä parempi suorituskyky. Toisaalta ohjelmistotasolla mukaan lisätty tilapalkki sulavoittaa käyttökokemusta merkittävästi erityisesti moniajotehtävissä.

Pienehköistä eroistaan huolimatta Fold4 on onnistunut seuraaja Fold3:lle, mutta viime vuoden laitteiden omistajien päivityshaluja se tuskin onnistuu herättämään. Viime vuodesta tuttuun tapaan yli 1800 euron hinnallaan Fold4:ää ei voi käytännössä vain hyvää älypuhelinta etsiville suositella, mutta mikäli tabletin ja älypuhelimen yhdistäminen kiinnostaa, ei Samsungin laitteille vielä nykypäivänäkään ole Suomen markkinoilla tarjolla kilpailua ja Fold4 on mallistonsa toistaiseksi paras puhelin.

Plussaa

  • Suuri ja kuvanlaadultaan hyvä sisänäyttö
  • IPX8-sertifikaatti
  • S Pen -tuki
  • Päivitystuki (4 Android-päivitystä ja 5 vuoden tietoturvakorjaukset)
  • Kameroiden tasaisen hyvä kuvanlaatu
  • Käyttöjärjestelmään lisätty tilapalkki

Miinusta

  • Hinta
  • Ultralaajakulmakamerassa ei ole automaattitarkennusta
  • Vain 25 watin pikalataus varauksin
  • Suurehko koko ja paino varauksin

Huomioitavaa

  • Puhelimessa ei ole 3,5 mm kuulokeliitäntä
  • Puhelimessa ei ole muistikorttipaikkaa

Samsung esitteli ensimmäisen taittuvanäyttöisen Galaxy Foldinsa vuonna 2019 ja sittemmin yritys on julkistanut laitteelle seuraajat vuosittain. Toisen sukupolven Galaxy Z Fold2 onnistui tekemään puhelimesta jo selvästi käytännöllisemmän kasvattamalla etunäyttöä, minä jälkeen viime vuoden Fold3 viimeisteli paketin vastaamaan monin osin muitakin lippulaivaluokan laitteita tuomalla mukaan vedenkestävyyden ja tuen S Pen -kynälle, vaikkakin ulkokuori pysyi lähes ennallaan.

Tämän vuoden Galaxy Z Fold4 puolestaan siirtyy entistä enemmän iterointiin suoranaisten mullistusten sijaan ja erot edeltäjämalliin ovat jo kohtalaisen yksinkertaisia. Käytännössä Fold4 päivittää lähinnä rautaansa ja kameroitaan, kuten esimerkiksi valmistajan Galaxy S -mallistokin. Puhelimen saranajärjestelmää on kuitenkin saatu kutistettua hieman, minkä myötä etunäytöstä on tehty edeltäjäänsä leveämpi, mutta ilman rinnakkain vertailemista eroja voi olla haastava huomata.

Galaxy Z Fold4:n järjestelmäpiirinä toimii markkinoiden tuorein Snapdragon 8+ Gen 1, jonka parina on viime vuodesta tutut 12 Gt RAM-muistia ja joko 256 Gt, 512 Gt tai 1 Tt tallennustilaa sekä 4400 mAh:n akku. Hintaa uutuudella on viime vuodesta tutut 1879 euroa, jolla käsiinsä saa 256 Gt:n tallennustilalla varustetun mallin. 512 Gt:n tallennustilalla puhelin kustantaa 1999 euroa ja vain Samsung.com-sivuston kautta myynnissä olevasta 1 Tt:n mallista saa maksaa 2249 euroa.

Tässä testiartikkelissa tutustumme Samsung Galaxy Z Fold4:ään noin viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

 

Mitä uutta?

Edeltäjästään Galaxy Z Fold4 ei ulkoisesti välttämättä ensisilmäyksellä juuri erotu, mutta saranan leveyssuunnassa viemää tilaa on kutistettu. Sen myötä Fold4:n näyttö on Fold3:n näyttöä leveämpi ja kuvasuhdekin on muuttunut 25:9:stä 23,1:9:ään. Muita eroja laitteiden välillä ovat:

  • Fold4 on avattuna edeltäjäänsä leveämpi ja 0,1 mm ohuempi
  • Korkeussuunnassa Fold4 on 3,1 mm edeltäjäänsä lyhyempi
  • Järjestelmäpiiri on päivittynyt Snapdragon 8+ Gen 1:een
  • Langattoman latauksen teho on noussut 15 wattiin
  • Kamerajärjestelmä on päivittynyt kolmesta 12 megapikselin kamerasta 50 megapikselin pääkameraan yhdessä 12 megapikselin ultralaajakulmakameran ja 10 megapikselin telekameran kanssa
  • Telekameran polttoväli on pääkameraan nähden kolminkertainen edeltäjämallin kaksinkertaisen sijaan

 

Pakkaus ja sen sisältö

Samsung toimittaa Galaxy Z Fold4:n viime vuodesta tuttuun tapaan huomattavan ohuessa mustassa pakkauksessa, johon puhelin on sijoitettu valmiiksi avattuna. Paketin kuviointia on kuitenkin muutettu, sillä suurikokoisen Z-kirjaimen sijaan paketin päällä komeilee Fold-teksti. Itse puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluu:

  • USB-C -> USB-C -kaapeli
  • Korttikelkan avaustyökalu
  • Ohjelappuset

Samsung ei muista lippulaivamalleistaan tuttuun tapaan toimita Galaxy Z Fold4:n mukana verkkovirtalähdettä.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Fyysiset mitat

  • Ulkomitat (avattuna): 67,1 x 155,1 x 14,2–15,8 mm (130,1 x 155,1 x 6,3 mm)
  • Paino: 263 grammaa
  • Gorilla Glass Victus+ näytön suojana ja takalasina, alumiinikyljet
  • Sisänäytössä UTG-lasi

Ulkomitoiltaan Fold4 on muuttunut hieman edeltäjästään. Suljettuna puhelin on aavistuksen pienempi kutistuneiden paksuuden ja pituuden myötä. Leveys puhelimessa on kuitenkin suljettuna säilynyt ennallaan, sillä aavistuksen aiempaa leveämpi etunäyttö on mahdollistettu kutistuneen saranan myötä. Avattuna puhelin puolestaan on mielenkiintoisesti 2 mm edeltäjäänsä leveämpi.

Materiaaleiltaan Fold4 on hyvin tutun tuntuinen, eivätkä muuttuneet ulkomitatkaan suoranaisen poikkeukselliselta tunnu, kun vanhempi Fold3 ei ole vertailtavissa rinnakkain. Alumiiniosat puhelimessa ovat yhä viime vuodesta tuttuun tapaan valmistajan mukaan tavanomaista vahvempaa alumiinimateriaalia, mutta lasipinnat ovat saaneet osakseen pienoisen päivityksen, sillä Victus-suojalasin sijaan käytössä on Galaxy S22 -mallistosta tuttu Victus+-suojalasi.

  • Alapääty:
    • Mikrofoni
    • USB-C (3.2) -liitäntä
    • Etunäytöin puoleisessa osassa toinen puhelimen stereokaiuttimista
  • Yläpääty:
    • Mikrofoneja
    • Etunäytön puoleisessa osassa toinen puhelimen stereokaiuttimista

Päädyissä tarjolla on ulkonäön tavoin varsin tuttu kattaus. Stereokaiuttimet ovat edelleen näytön puoleisessa puoliskossa ja tuottavat kohtalaisen voimakasta ääntä.

Etunäytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,2” Dynamic AMOLED 2X -näyttö
  • 23,1:9-kuvasuhde, 2316 x 903 pikseliä
  • 120 Hz (48~120Hz)
  • 10 megapikselin etukamera (1/3”, 1,22 um pikselikoko), f2.2, 24 mm

Kuten jo mainittua, on Fold4:n etunäyttö pykälän edeltäjäänsä leveämpi, minkä myötä se on myös hieman käyttökelpoisempi päivittäisiin askareisiin ja viestienkin kirjoittaminen sillä onnistuu ainakin omissa käsissäni kohtalaisen hyvin. Näyttö tukee virkistystaajuuden mukauttamista 48 ja 120 hertsin välillä, eli aivan uusimpien LTPO-paneelien 1–120 hertsin tasolle se ei yllä.

Kuvanlaadultaan etunäyttö on Samsungille tyypilliseen tapaan laadukas ja kirkkautta riitti ulkokäytössäkin hyvin, mutta edeltäjästään kasvaneesta leveydestä huolimatta etunäytön käyttö jäi testijaksolla erittäin vähäiseksi ja useimmiten oli käytännöllisempää avata huomattavasti suuremman tilan tarjoava sisänäyttö.

Etunäytön ylälaidan reiässä lepäävä 10 megapikselin etukamera on tuttu viime vuodesta ja se kykenee hyvässä valaistuksessa laadukkaisiin kuviin tuottaen luonnolliset värit ilman ylimääräistä käsittelyjälkeä. Hämärässäkin kuva säilyy käyttökelpoisena.

Sisänäytön tekniset ominaisuudet:

  • 7,6” Dynamic AMOLED 2X -näyttö
  • 21,6:18-kuvasuhde, 2176 x 1812 pikseliä
  • 120 Hz (1~120Hz)
  • 4 megapikselin etukamera näytön alla (2 um pikselikoko), f1.8, 26 mm

Myös sisänäytön leveys on kasvanut jonkin verran, minkä lisäksi käytössä on moderni LTPO-paneeli, joka kykenee mukauttamaan virkistystaajuutta valmistajan mukaan 1–120 hertsin välillä. Kuvanlaadultaan sisänäyttö on edelleen laadukas, mutta viime vuoden laitetta käyttäneille se ei juuri vau-kokemuksia tarjoa. Ilman rinnakkain vertailua sisänäytön hieman muuttunutta kuvasuhdettakaan ei käytännössä testijaksolla juurikaan havainnut ja näytön keskellä on edelleen selvästi havaittavissa oleva ryppy. Samsung on kertonut pyrkivänsä poistamaan tai ainakin pienentämään ryppyä ensi vuoden mallistoon.

Sisänäytön käyttö on kuitenkin parantunut ohjelmiston tasolla ja entistä useammat sovellukset tukevat leveää näyttöä. Esimerkiksi viime vuoden aikaan TikTok-sovellus piirtyi näytöllä useimmiten varsin heikosti, mutta tänä vuonna sovellus tunnistaa näytön olevan suuri ja tarjoaa tablettimaisen näkymän sivupalkin kera, mikä on selvä parannus. Neliömäisen kuvasuhteensa myötä sisänäyttö ei edelleenkään tarjoa videoiden katsomiseen merkittävästi suurempaa näyttöpinta-alaa, mutta esimerkiksi internetselaamiseen se on omiaan.

Lisäksi mukaan on tuotu alalaidassa jatkuvasti esillä oleva tilapalkki, jonka välityksellä sovellusten välillä vaihtaminen on helppoa ja sisänäyttöä käyttäessä Fold4:n käyttökokemus onkin jo hyvin miellyttävä.

Sisänäytön 4 megapikselin kamera on paperilla tuttu edeltäjästään, mutta muutoksia on tapahtunut. Valmistaja mainostaa kameran näkyy entistä vähemmän näytön läpi, mikä havaittiin myös testijaksolla. Kamera on kuitenkin edelleen sopivasta kulmasta vaaleaa näyttöä tarkastellessa varsin selvästi nähtävissä, mikäli siihen tarkoituksella huomiota kiinnittää. Kameran kuvanlaatu puolestaan on myös sekin parantunut selvästi ja viime vuoteen verrattuna kuvat ovat huomattavasti luonnollisempia. Siitä huolimatta erityisen hyviksi niitä ei voi sanoa, vaan kuvat ovat hyvin pehmeitä.

Viime vuoden tapaan Samsung tarjoaa Galazy Z Fold4:n sisuksiin Galaxy S22 -mallistosta löytyneen oman Exynos 2200 -järjestelmäpiirinsä sijaan Qualcommin tuoreinta rautaa Snapdragon 8+ Gen 1:n muodossa. Järjestelmäpiirin parina on viime vuodesta tutut 12 Gt RAM-muistia ja vähintään 256 Gt tallennustilaa. 512 gigatavuun tallennustilan päivittäminen nostaa puhelimen hintaa yli 100 eurolla ja vielä siitä teratavuun päivitys puolestaan kustantaa jo 250 euroa.

4400 mAh:n akku on tuttu viime vuodesta ja erityisesti puhelimen sisänäytön kokoon nähden se on kohtalaisen pieni kapasiteetiltaan. Taittuvan rakenteen myötä akun kokoon on kuitenkin tehtävä kompromisseja, mutta pienoinen parannus akun kapasiteettiin olisi voinut kuitenkin olla toivottavaa Galaxy Z Flip4:n onnistuttua kasvattamaan akkuaan merkittävästi. Latausnopeuksien osalta tuettuna on maksimissaan 25 watin teho, mikä on varsinkin tässä hintaluokassa kohtalaisen pieni, mutta langattoman latauksen nopeus sentään on nostettu 10:stä watista 15 watin Qi-standardin tasolle.

Yhteysominaisuudet puhelimessa ovat kuluvan vuoden lippulaivalle tyypilliset, eli tuettuna on 5G:n lisäksi Bluetoothin 5.2 -versio ja Wi-Fi 6E. Bluetooth 5.3 on toki markkinoilla jo olemassa, mutta sitä tukevat laitteet ovat vielä kohtalaisen harvinaisia.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri (1 x 3,19 GHz Cortex-X2 + 3 x 2,75 GHz Cortex-A710 + 4 x 1,8 GHz Cortex-A510 CPU, Adreno 730 GPU)
  • 12 Gt RAM-muistia
  • 256 Gt, 512 Gt tai 1 Tt tallennustilaa (256 Gt:n mallissa vapaana noin 217 Gt)
  • 5G, LTE
  • Dual SIM (2 x NanoSIM)
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6E), Bluetooth 5.2, NFC, (A)GPS, Glonass, Galileo, BDS
  • Sormenjälkilukija virtapainikkeessa, stereokaiuttimet
  • 4400 mAh akku, USB Type-C (3.2), 25 watin pikalataus, 15 watin langaton Qi-lataus, 4,5 watin käänteinen langaton lataus
  • Android 12L
    • Päivityslupaus: 4 suurta päivitystä ja 5 vuoden tietoturvakorjaukset

 

Kamera

Kamerat sijaitsevat Samsung Galaxy Fold4:n takakuoren vasemmassa yläkulmassa viime vuoden Fold3:sta tuttuun tapaan. Kamerasaareke nousee kohtalaisen selvästi takakuoren pinnan yläpuolelle ja sen myötä puhelin keikkuu helposti sitä pöydällä käytettäessä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 50 megapikselin pääkamera (1 um pikselikoko), f1.8, 24 mm, Dual Pixel PDAF, OIS
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (1,12 um pikselikoko), f2.2, 12 mm
  • 10 megapikselin telekamera (1 um pikselikoko), f2.4, 67 mm, PDAF, OIS
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 8K 24 FPS, 4K 60 FPS

Kamerajärjestelmä itsessään on saanut osakseen päivityksen ja kokonaisuus muistuttaa keväällä julkaistuja Samsung Galaxy S22:ta ja S22+:aa. Käytössä on optisesti vakautettu 50 megapikselin pääkamera ja niin ikään optisesti vakautettu 10 megapikselin telekamera, jonka polttoväliä on kasvatettu viime vuoteen nähden. Fold3:n telekamera tarjosi pääkameraan nähden kaksinkertaisen polttovälin, kun taas uuden Fold4:n telekamera tarjoaa lähes kolminkertaisen polttovälin.

Ultralaajakulmakameran resoluutio on viime vuodesta tutut 12 megapikseliä ja 1879 euron hinta huomioiden huomattavana miinuksena se ei tue automaattitarkennusta, eli sillä ei voi kuvata tarkkoja lähikuvia. Ultralaajakulmakameran automaattitarkennuksen ja erillisen makrokameran puuttuessa Fold4:ssä ei ole myöskään erillistä makrokuvaustilaa.

Kamerasovellus Fold4:ssä on viime vuodesta tuttu helppokäyttöinen ja looginen kokonaisuus. Kameroiden välillä vaihtavat kuvakkeet ovat kuitenkin uutuudessa suoraan zoom-kertoimen kertovia viime vuoden pykälän epämääräisempien kuvakkeiden sijaan.

Sovellus tukee automaattista yökuvatilaa, joka hoiti testijaksolla tehtävänsä mallikkaasti tunnistaen, milloin kuviin tarvitaan lisää valotusta. Automatiikan voi kuitenkin asettaa halutessaan myös pois päältä, mikäli hämärässä on tarvetta kuvata nopeammalla käsittelyajalla.

Hyvässä valaistuksessa Fold4:n pääkamera tuottaa laadukasta jälkeä, joka myös muistuttaa yleisilmeeltään huomattavan paljon Galaxy S22+:n pääkameran kuvia. Kuviin kertyy hyvin yksityiskohtia ja värintoisto on eläväistä, minkä lisäksi myös dynamiikka on kiitettävällä tasolla. Kuviin zoomatessa on kuitenkin havaittavissa myös kohtalaisen selvää terävöitystä, mutta ilman rajausta kuvat kestävät kyllä tarkastelua suuremmaltakin näytöltä.

Hämärässä automaattinen yökuvatila hoitaa tehtävänsä erinomaisesti ja kuvista tulee luonnollisen näköisiä. Automaattitilan valotus ei tee yöstä päivää, mutta onnistuu luomaan erittäin luonnollisen kuvan kiitettävällä yksityiskohtien määrällä ilman ylimääräistä kohinaa.

Mikäli automaattisen yökuvatilan asettaa pois päältä pärjää Fold4:n pääkamera hämärässä vielä kohtalaisesti, mutta selvästi pimeässä ympäristössä kuviin muodostuu jo huomattavat määrät kohinaa ja yksityiskohtien määrä romahtaa.

Ultralaajakulmakameran kuvat mukailevat hyvin pääkameran kuvien ilmettä ollen värintoistoltaan ja käsittelyjäljeltään laadukkaita. Yksityiskohtia kuviin kertyy kohtalaisen hyvin, mutta pääkameran kuvien tasolle ultralaajakulmakameran tarkkuus ei yllä. Muuten laadukkaiden kuvien vastapainona ultralaajakulmakamerasta puuttuva automaattitarkennus on väistämättä jo selvä miinus Fold4:n erittäin korkeassa hintaluokassa.

Myös ultralaajakulmakamera käyttää hämärässä automaattista yökuvatilaa ja ottaa sen kanssa luokassaan laadukkaita kuvia. Yleisilme jää vielä pääkameraa hämärämmäksi, mutta värintoisto ja yksityiskohtaisuus säilyvät edelleen usein kiitettävällä tasolla. Automaattitila ottaa ultralaajakulmakameralla hämäräkuvia usein jopa 7 sekunnin ajan.

Ilman automaattista yökuvatilaa kuvanlaatu romahtaa varsin selvästi ja kuvista tulee helposti erittäin tummia. Lisäksi kuviin syntyy myös varsin selvästi näkyvää kohinaa.

10 megapikselin telekamera on päivänvalossa laadukas. Kuviin syntyy pääkameraa muistuttava kohtalaisen luonnollinen yleisilme ja niihin kertyy kiitettävästi yksityiskohtia. Hämärässä myös telekamera käyttää automaattista yökuvatilaa, mutta se ei kykene pienehkön sensorin kuvia käytännössä pelastamaan. Hämärässä telekameran kuvat jäävät helposti rosoisen digitaalisiksi ja yksityiskohdiltaan suttuisiksi.

Ilman automaattista yökuvatilaa kuviin puolestaan kertyy telekameralla jo erittäin suurikokoista kohinaa ja kuvia ei voi pitää erityisen käyttökelpoisina.

Samsung Galaxy Z Fold4 kykenee kuvaamaan pääkamerallaan korkeintaan 8K 24 FPS -videota, mutta muista nykypäivän puhelimista tuttuun tapaan kyseisen tilan video on selvästi hieman pätkivää ja parempaa jälkeä saa 4K-tilassa kuvaamalla. 4K 60 FPS -tila on käytettävissä pääkameralla ja telekameralla, mutta ei ultralaajakulmakameralla ja kyseisessä tilassa kameraa ei voi vaihtaa kesken kuvaamisen. Jälki tilassa on pääkameralla kohtalaista, mutta kuvassa on nähtävissä liiallista terävöitystä ja kontrastia.

4K 60 FPS -videon ominaisuudet:

  • 4K 30 FPS, H.264, 72,1 Mbit/s, High@L5.2
  • Äänet: AAC LC, 256 kbit/s

4K 30 FPS -tila puolestaan toimii kaikilla kolmella kameralla ja kameroita voi myös vaihtaa kesken kuvaamisen. Kuvanlaadultaan tila mukailee 60 FPS-tilaa, eli pääkameralla kuvassa on liiallista kontrastia ja terävöitystä. Ultralaajakulmakameralla kontrasti tasoittuu, mutta yksityiskohdat jäävät hieaman suttuisiksi. Mielenkiintoisesti telekamera tuottaa kolmikosta luonnollisimman näköistä videokuvaa, mutta kävellessä kuva jää helposti noin suurella polttovälillä kiikkeräksi.

4K 30 FPS -videon ominaisuudet:

  • 4K 30 FPS, H.264, 47,9 Mbit/s, High@L5.1
  • Äänet: AAC LC, 256 kbit/s

 

Ohjelmisto ja käyttökokemukset

Ohjelmistona Samsungin Galaxy Z Fold4:ssä toimii Android 12L, eli Android 12, johon on päivitetty mukaan Googlen suurten näyttöjen laitteille tekemät optimoinnit. Käyttöliittymänä ohjelmiston päällä toimii Samsungin muistakin laitteista tuttu One UI 4.1.1.

Aiemmin mainittu alalaidassa jatkuvasti esillä oleva työkalupalkki on kenties selkein Android 12L:n uudistuksista. Palkki mahdollistaa nopean sovellusten välillä hyppimisen, minkä lisäksi suoraan palkista vetämällä sovellukset on myös mahdollista avata rinnakkain samalle näytölle. Kokonaisuudessaan tilapalkki sulavoittaa käyttökokemusta merkittävästi, mikäli sisänäyttöä käyttäessä haluaa tehdä tavanomaista puhelinkäyttöä monipuolisemmin asioita kuten moniajoa. Moniajoikkuinoita näyttöön voi vetää tilapalkista kolme, yksi toiselle laidalle ja kaksi toiselle, minkä lisäksi ikkunoita voi asettaa myös leijumaan ruudun päälle. Käytännössä tuo maksimimäärä on normaalikäytössä jo hieman epäkäytännöllinen, mutta vielä kahden sovelluksen pyörittäminen rinnakkain on Fold4:llä varsin sulavaa.

Lisäksi Android 12L voi olla osallisena myös yleisesti selvästi parantuneeseen sovellustukeen. Testijakson puitteissa yksikään allekirjoittaneen päivittäisessä käytössä olleista sovelluksista ei toiminut havaittavan huonosti suuren näytön kanssa. Ainoat pienet miinukset tulivat joidenkin sovellusten vaatiessa uudelleenkäynnistyksen sisä- ja ulkonäytön välillä vaihtaessa, sillä käyttöliittymä ei osannut mukautua kokomuutokseen lennosta, mutta tämäkään ei suoranaisen iso ongelma ollut.

Myös päivitystuki on Samsungilla edelleen kohdillaan ja Fold4 tulee saamaan viimeisimpien Galaxy-mallien tapaan neljä suurta Android-päivitystä ja viiden vuoden tietoturvakorjaukset, mikä on Android-markkinoiden paras päivitystuki. Toki 1879 euron laitteelta markkinoiden parasta tukea voi jo toivoakin.

Käyttökokemus myös on sulava kiitos Snapdragon 8+ Gen 1:n ja päivittäisissä askareissa puhelimen kanssa ei ollut havaittavissa minkäänlaisia hidasteluita. Viime vuodesta tuttuun tapaan isolle sisänäytölle on annettava myös kiitosta pelatessa, sillä näyttö tarjoaa selvästi tavanomaisia puhelimia suuremman tilan sormille, joskaan kosketusnäytön ohjainten tunnottomuutta se ei ymmärrettävästi onnistu korjaamaan.

Jäähdytyssuorituskyky Fold4:ssä toimii paremmin laitteen ollessa avattuna. Suljettuna grafiikkasuorituskyky tipahtaa pitkäkestoisessa rasituksessa jopa alle puoleen täydestä tehosta, mutta avattuna pysytään lähempänä 60 prosenttia. Tulos on kovimpia kilpailijoita heikompi ja siinä näkynee taittuvan rakenteen rajoitteet sisätiloihin saatavissa olevan tilan suhteen, mutta luokattoman huonosti laite ei kuitenkaan pärjännyt. Prosessorirasituksessa suorituskyky laski 74 prosenttiin maksimista, mikä on jotakuinkin keskitasoinen suoritus lippulaivaluokan rautaa sisältävälle laitteelle.

Akunkesto puhelimessa oli kohtalainen, mutta 4400 mAh:n rajat tulivat kuitenkin selvästi vastaan pääasiassa suurta sisänäyttöä käyttäessä. Akun sai kestämään kaksi kokonaista päivää näytön päälläoloaikojen pyöriessä 2,5 tunnin seutuvilla, mutta kovemmalla käytöllä puhelinta sai ladata joka ilta.

Latausominaisuudet Fold4:ssä ottavat valmistajan kalliimpiin Galaxy S22 -malleihin nähden pienen takapakin, sillä 45 watin pikalatausta ei tueta, vaan tuki jää perusmallin S22:sta tuttuun 25 wattiin. Puute ei kuitenkaan välttämättä ole aivan niin merkittävä, kuin luvuista voisi päätellä, sillä testiemme mukaan 45 watin pikalataus ei S22-malleilla käytännössä ollut 25 watin latausta nopeampi. Tyhjästä täyteen Fold4 latautui puolessatoista tunnissa, mikä on nykypäivän lippulaivalle hitaahko tulos.

Huomion arvoisena seikkana puolessatoista tunnissa saavutettiin sekä 90 prosenttia kuin myös 100 prosenttia, mikä johtui todennäköisesti jonkinlaisesta bugista akun prosenttimäärien näytössä Battery Log -sovelluksen tallentaessa lukemia ylös.

Akun latausnopeus (Samsungin 45 watin laturilla):

  • 15 min – 17 %
  • 30 min – 35 %
  • 1 h 30 min – 90 %
  • 1 h 30 min – 100 %

 

Yhteenveto

Aiempien Galaxy Fold -mallien tavoin myös tämän vuoden Fold4 on laite, jonka arvostelu on omalla tavallaan haastavaa, sillä kotimaamme markkinoilla sille ei yksinkertaisesti ole juuri kilpailua omien edeltäjiensä ulkopuolelta. Aiemmista sukupolvista uutuus kuitenkin erottuu sillä, etteivät muutokset ole enää läheskään yhtä suuria kuin vielä viime vuoden malleissa, sillä kokonaisuus on selvästi saavuttanut tietynlaisen kypsyyden.

Siinä, missä Fold2 toi mukanaan entistä suuremman etunäytön ja Fold3 puolestaan kynätuen sekä IPX8-vedenkestävyyden, ovat Fold4:n muutokset enemmän iteraatioita ja pienempää kehitystä. Saranaa on saatu kutistettua hieman, minkä myötä etunäyttöä on saatu levennettyä ja  sekä sisä- että ulkonäytön kuvasuhde onkin aavistuksen leveämpi kuin ennen. Etunäyttö on pykälän aiempaa paremmin viestienkin kirjoittamiseen soveltuva, mutta muutos ei kuitenkaan järisyttävän suuri ja ilman rinnakkainvertailua se voi olla jopa haastava huomata.

Suorituskyky puhelimessa on toki kasvanut, kuten muissakin uusissa lippulaivoissa. Snapdragon 8+ Gen 1:n kanssa puhelin selviää päivittäisistä askareista leikiten, mutta niin selvisi myös jo viime vuoden Fold3 Snapdragon 888:n kanssa. Suorituskyvystä ei toki ole missään nimessä haittaa ja puhelimellaan paljon pelaaville suorituskykylisä on toki hyödyksi, mutta toisaalta pelaamiseen paremminkin soveltuvia laitteita paremmalla jäähdytyskyvyllä on olemassa, jos perinteinen puhelimen muoto kelpaa. Akunkesto puolestaan on vanhasta tuttu eli käytännössä yhden päivän tai kevyellä käytöllä kaksi päivää. Kynälle puhelimessa ei vieläkään ole paikkaa, mutta toisaalta hyvä niin, sillä akunkesto ei Fold4:ssä käytännössä kompromissia kestäisi.

Suorituskyvyn lisäksi muiden lippulaivojen tavoin myös kamerajärjestelmä on saanut osakseen päivityksen ja Fold3:n kamerat vastaavatkin käytännössä Galaxy S22:n ja S22+:n kamerajärjestelmiä. Kokonaisuus on laadukas ja erittäin tasapainoinen, mutta ultralaajakulmakamerasta puuttuva automaattitarkennus on jotain, mitä lähes 2000 euron puhelimelta ei enää toivoisi kohtaavansa.

Selkein käyttökokemusta muuttava päivitys on tehty käyttöjärjestelmässä, joka Fold4:ssä pohjautuu Googlen suurinäyttöisille laitteille optimoituun Android 12L:ään. Selkeimpänä yksittäisenä käyttökokemusta parantavana tekijänä toimii uusi tilapalkki, josta voi käynnistää sovelluksia välittömästi tai vetää niitä moniajoon aiemman sovelluksen rinnalle. Ominaisuus tekee käyttökokemuksesta yllättävänkin paljon aiempaa sulavamman ja sen myötä Fold4 toimii moniajoon selvästi perinteisiä puhelimia sulavammin. Lisäksi myös kolmannen osapuolten sovellusten tuessa on selvästi tapahtunut vähitellen kehitystä suurille näytöille sopivammaksi. Käyttökokemusparannusten lisäksi Fold4 saa osakseen myös kehut päivitystuesta, sillä Samsungin muista lippulaivalaitteista tuttuun tapaan puhelin tulee saamaan 4 suurta Android-päivitystä ja 5 vuoden tietoturvakorjaukset.

Kokonaisuudessaan Fold4 on onnistunut seuraaja Fold3:lle, mutta ensimmäisen kolmen sukupolven kaltaisia suuria mullistuksia se ei käytännössä mukanaan tuo. Käyttöliittymä toimii suurelle näytölle paremmin kuin koskaan ennen ja kamerajärjestelmä sekä tehot ovat parantuneet, mutta akunkestoa voitaisiin edelleen päivittää ja S Pen -kynälle voisi toivoa jonkinlaista säilytyspaikkaa. Suurin kompastuskivi Fold4:lle on kuitenkin edeltäjistään tuttuun tapaan hinta, sillä 1879 euron suositushintaan se on selvästi tavanomaisia puhelimia kalliimpi. Mikäli taittuvaa rakennetta ei kaipaa, on markkinoilla parempiakin vaihtoehtoja ja toisaalta, mikäli sen välttämättä haluaa, on Fold4 siihen paras vaihtoehto. Edellissukupolven mallista uutuuteen ei kuitenkaan ole kovin montaa syytä päivittää.

Plussaa

  • Suuri ja kuvanlaadultaan hyvä sisänäyttö
  • IPX8-sertifikaatti
  • S Pen -tuki
  • Päivitystuki (4 Android-päivitystä ja 5 vuoden tietoturvakorjaukset)
  • Kameroiden tasaisen hyvä kuvanlaatu
  • Käyttöjärjestelmään lisätty tilapalkki

Miinusta

  • Hinta
  • Ultralaajakulmakamerassa ei ole automaattitarkennusta
  • Vain 25 watin pikalataus varauksin
  • Suurehko koko ja paino varauksin

Huomioitavaa

  • Puhelimessa ei ole 3,5 mm kuulokeliitäntä
  • Puhelimessa ei ole muistikorttipaikkaa
This site uses XenWord.
;