io-tech testasi Samsungin uuden edeltäjäänsä edullisemman Galaxy Z Fold3:n.

Kokonaisuudessaan Galaxy Z Fold3 on puhelin, joka tarjoaa harrastajalle lähes kaiken, mitä toivoa voi, vaikkakin nykynormien mukaisesti 3,5 mm:n kuulokeliitäntä ja microSD-korttipaikka puuttuvat yhä katalogista. Kyseessä on myös hyvä päivitys, joka korjaa suurimman osan edeltäjänsä ongelmista ja kaiken lisäksi vielä aiempaa edullisempaan hintaan. 1800 euron hinnallaan puhelinta on kuitenkin edelleen mahdotonta ehdoitta suositella.

Mikäli raha ei ole ongelma ja tabletin ja puhelimen yhdistäminen yhdeksi tuotteeksi kiinnostaa on Fold3 siihen erinomainen vaihtoehto ja ainakin kotimaamme markkinoilla se on siihen myös käytännössä ainoa vaihtoehto. Fold3 on myös väistämättä puhelimena hyvä ja käyttökokemuksena miellyttävä, mutta mikäli suuremmalle sisänäytölle ei kuitenkaan ole tarvetta, on rahoille saatavilla myös selvästi parempaakin vastinetta laitteista, joita eivät vaivaa vielä sinänsä tuoreen teknologian väistämättä mukanaan tuomat pienet lapsukset.

Plussaa

  • Huomattavan suuri ja kuvanlaadultaan hyvä AMOLED-paneeli
  • IPX8-sertifikaatti
  • S-Pen-tuki
  • Hinnanalennus edeltäjäänsä nähden
  • Pää- ja telekameroiden tasaisen laadukas kuvanlaatu
  • Puhelin saa 3 suurta Android-päivitystä ja 4 vuoden tietoturvakorjaukset

Miinusta

  • Hinta
  • Ultralaajakulmakamerassa ei automaattitarkennusta
  • Etunäytön kapeus varauksin
  • Puhelimen suurehko koko ja paino varauksin
  • Samsungin käyttösuositukset eivät lupaa kestävyyttä pakkaskeleille

Huomionarvoista

  • Puhelimessa ei ole 3,5 mm ääniliitäntää
  • S-Pen-tuesta huolimatta puhelimessa ei ole Galaxy Note -mallistosta tuttua sisäänrakennettua paikkaa kynälle
  • Puhelimen mukana ei toimiteta laturia

Samsungin taittuvanäyttöiset puhelimet saavuttivat tänä vuonna jo kolmannen sukupolvensa Galaxy Z Fold3:n ja Galaxy Z Flip3:n myötä. Kaksikosta edellä mainittu ja nyt io-techin testiinkin saapunut puhelin ei ulkoisesti ensisilmäyksellä juuri Fold2:sta erotu ja puhelimen ulkoinen olemus onkin selvästi löytänyt uomansa ensimmäisen sukupolven selvästi liian pienestä näytöstä päästyään.

Fold3 tuokin ulkoisten mullistusten sijaan mukanaan päivityksiä sisuskaluissa sekä kauan odotetun hinnanalennuksen. Edellisvuoden mallin suositushinnat olivat vielä 2000 euron pahemmalla puolella, eli 2099 eurossa, mutta tänä vuonna tuore Samsung Galaxy Fold3 on lähtöhinnaltaan 1880 euroa. Tuplatulla tallennustilalla hinta nousee 100 eurolla 1980 euroon. Edullisesta puhelimesta ei missään nimessä edelleenkään voi puhua, mutta yli 200 euron hinnanalennus on ehdottomasti hyvä suunta.

Hintamuutoksesta huolimatta sisuskaluissa ei ole säästelty: Suorituskyvystä huolehtii Qualcommin Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri, jonka parina on 12 Gt RAM-muistia ja mallista riippuen 256 tai 512 Gt tallennustilaa. Kolmoiskamerajärjestelmä on pääpiirteiltään viime vuodesta tuttu, eli käytössä on kolme 12 megapikselin kameraa – laajakulma, ultralaajakulma ja tele.

Uutena ja varsin yllättävänä ominaisuutena taittuva rakenne huomioiden Fold3:een on lisätty IPX8-tason vedenkestävyys. Lisäksi myös saranaan käytetty metalli on vaihdettu entistä vahvempaan malliin ja sisänäyttöön on lisätty Galaxy Noteista tuttu tuki S-Pen-kynälle.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan Galaxy Z Fold3 on artikkelin kirjoitusaikaan lokakuun lopulla saatavilla edullisimmillaan reiluun 1810 euroon, eli vajaat 80 euroa suositushintaansa edukkaammin.

Tässä artikkelissa tutustumme Samsung Galaxy Z Fold3:een reilun viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmässä muodossa.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Puhelimen myyntipaketti on kooltaan sinänsä varsin kookas, mutta kuitenkin huomattavan ohut, sillä valmistajan tuoreimpien Galaxy S -sarjan lippulaivojen tapaan myöskään Galaxy Z Fold3:n mukana ei toimiteta erillistä verkkovirta-adapteria. Itse puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluvat vain:

  • Takuu- ja pikaohjelappuset
  • Korttikelkan avaustyökalu
  • USB-C -> USB-C -kaapeli

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ensisilmäyksellä puhelimen ulkoisesta olemuksesta voi olla jopa haastavaa löytää eroja edeltäjäänsä. Tarkemmalla tarkastelulla tunnistettavat ominaispiirteet ovat kuitenkin havaittavissa ainakin takakuoren uusiksi muotoillussa kamerakehikossa.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat (avattuna): 158,2 x 67,1 x 14,4–16 mm (158,2 x 128,1 x 6,4 mm)
  • Paino: 271 grammaa
  • Etunäytön suojana Gorilla Glass Victus, alumiinirunko, Gorilla Glass Victus -takalasi
  • Sisänäytössä Samsungin UTG-lasi
  • IPX8-sertifikaatti

Ulkomitoiltaan puhelin on kuitenkin onnistunut aavistuksen kutistumaan. Suljettuna Fold3 on 1 mm:n lyhyempi, 0,9 mm kapeampi ja paksuimmasta kohdastaan 0,8 mm ohuempi kuin edeltäjänsä. Selvästikin kokoa on saatu karsittua osin uudistetun saranan myötä, sillä avattuna erot pienenevät ja leveyttä on vain 0,1 mm vähemmän. Fold3 on kuitenkin avattuna jopa hämmästyttävän ohut vain 6,4 mm:n paksuudellaan.

Suljettuna puhelinta ei voi edelleenkään missään nimessä pitää erityisen pienenä. 67 mm:n leveys on toki kohtalaisen pieni nykypäivän puhelimelle ja laidasta toiseen yltäminen onkin helppoa, mutta maksimissaan 16 mm:n paksuus on kyllä havaittavissa puhelinta kädessä pitäessä. Suurimpana huomiona 271 gramman paino on kuitenkin havaittavan suuri ja puhelin tuntuu sen myötä hieman kömpelöltä kädessä.

Takakuori Fold 3:ssa on samettimaisen mattapintaista lasia ja kuivissa käsissä sen myötä myös varsin liukasta. Ulkonäöltään se on kuitenkin tyylikäs, eikä pintaan tartu käytännössä lainkaan sormenjälkiä. Takalasi on materiaaliltaan Corningin tuoreinta Gorilla Glass Victusta, joka löytyy myös etunäytön suojana. Metallirunko puhelimessa on alumiinia, joka on valmistajan mukaan edeltäjästä löytynyttä vahvempaa ja kokonaisuus tuntuu kädessä arvokkaalta.

Sisänäyttö puhelimessa käyttää viime vuoden tavoin Samsungin omaa UTG-lasia (Ultra Thin Glass), jonka pitäisi olla myös edellisvuotta vahvempaa. Siitä huolimatta normaalien näyttöjen vahvikelasien tasolle kestävyydessä ei missään nimessä ylletä.

Suurena positiivisena kehityksenä Samsung takaa Fold3:lle IPX8-tason vedenkestävyyden, eli puhelin kestää täyden upotuksenkin veteen. Suojaus on toteutettu ilmeisesti tekemällä molemmat puolet puhelimesta vedenkestäviksi, eli sarana itsessään voi yhä päästää vettä lävitseen. Tämän myötä puhelimella ei myöskään ole edelleenkään pölynkestävyysluokitusta, sillä pienet hiukkaset voivat edelleen pahimmassa tapauksessa jumittaa saranan ja hiekkarannalla puhelimen kanssa makoilua ei lienee vieläkään voi erityisen suositeltavana pitää.

Suomen säissä valitettavana miinuspuolena Samsungin turvallisuussuositusten mukaan Fold3 on suunniteltu käytettäväksi 0–35 °C lämpötiloissa, eli talven pakkasissa käyttöä ei suoranaisesti suositella. Lisäksi edeltäjämalli Fold2:n kanssa on raportoitu ulkomailla jonkin verran hajoamistapauksia kylmässä.

 

  • Alapääty:
    • mikrofoni
    • USB-C (3.2) -liitäntä
    • Etunäytön puoleisessa osassa toinen puhelimen stereokaiuttimista
  • Yläpääty:
    • mikrofoneja
    • Etunäytön puoleisessa osassa toinen puhelimen stereokaiuttimista

Päädyissään puhelin tarjoaa pitkälti edellismallista tutut ominaisuudet. Stereokaiuttimet on sijoitettu laitteen näytön puoleisen osan päätyihin ja ne tarjoavat hyvän äänenlaadun kohtalaisen kovallakin voimakkuudella.

Etunäytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,2” AMOLED 2X -näyttö
  • 25:9-kuvasuhde, 832 x 2268 pikseliä
  • 120 Hz

Galaxy Fold3:n etunäyttö on saanut osakseen päivityksen edeltäjästään. Resoluutioltaan ja ulkomitoiltaan näyttöä on säilynyt ennallaan, mutta sen virkistystaajuus on nostettu 120 hertsiin edeltäjänsä 60 hertsistä. Lopputulemana näytön käyttökokemus on havaittavasti sulavampi.

Kuvanlaadultaan näyttö on Samsungin AMOLED-paneeleille tyypilliseen tapaan laadukas ja se oli testijakson syksyisessä Oulussa toistuvasti myös riittävän kirkas. Erittäin korkean kuvasuhteensa myötä sen käyttö on kuitenkin edelleen varsin kömpelöä ja esimerkiksi viestien kirjoittaminen ahtaassa tilassa on huomattavan hankalaa. Nopeaan ilmoitusten katsomiseen se kuitenkin riittää, minkä lisäksi kapeutensa myötä viestien kirjoittaminen on mahdollista myös yhdellä kädellä, mikäli kirjaimiin vain osuu.

Ulkonäytön käyttö jäi lopulta testijaksolla erittäin vähäiseksi, sillä puhelimen aukaisemisen takaa paljastuva sisänäyttö tarjoaa erinomaisen käyttökokemuksen, minkä lisäksi etunäytöllä näkynyt sisältö siirtyy automaattisesti sisänäytölle puhelimen avauksen yhteydessä.

Sisänäytön tekniset ominaisuudet:

  • 7,6” AMOLED 2X -näyttö
  • 1768 x 2208 pikseliä
  • 120 Hz, HDR10+, 1200 nitin (cd/m2) maksimikirkkaus, tuki S-Pen -kynälle

Sisänäyttö on teknisesti tuttu edellismallista. Ulkonäytön tavoin sekin yltää 120 hertsiin ja kuvanlaadultaan se on erinomainen. Näytön luvataan myös yltävän lippulaivaluokan tasoisesti 1200 nitin maksimikirkkauteen.

Vaikka näytön pinnassa on valmistajan itsensä mukaan UTG-lasia, on se näytön päälle esiasennettuna olevan suojakalvon alla ja tuntumaltaan pinta on edelleen varsin selvästi muovinen. Keskelle näyttöä jää myös voimakkaasti valoa taittava ryppy, joka näkyy erityisesti näyttöä hiemankaan kulmasta tarkastellessa. Käytännössä ryppyyn kuitenkin tottui varsin nopeasti eikä se lopulta häirinnyt käyttökokemusta merkittävästi.

Omista miinuksistaan huolimatta näyttö on kuitenkin edelleen erinomainen lisä puhelinkäyttöön ja normaaleihin puhelimiin tottuneille se tarjoaa yhä pientä vau-efektiä. Tavanomaista leveämpi kuvasuhde ja suurempi koko tekevät esimerkiksi verkkosivujen selaamisesta tavanomaista kapeaa puhelinnäyttöä miellyttävämpää. Toisaalta pienenä miinuspuolena leveä näyttö ei ole aivan omiaan videoiden toistoon, vaan kuvaan jää selvät surureunat.

Näytölle optimoitujen pelien pelaaminen puolestaan on internetsisällön tavoin erittäin miellyttävää ja esimerkiksi PUBG Mobile -pelissä sekä ympäristön havainnointi, että myös itse kontrollien käyttäminen helpottui huomattavasti. Allekirjoittaneen arkikäytössä Fold3 onnistui jopa korvaamaan jossain määrin erillistä tablettia, sillä suuren sisänäytön myötä puhelinta tulee käytettyä tavanomaista enemmän.

Vedenkestävyyden lisäksi toisena merkittävänä uutuutena Samsung toi kolmannen sukupolven Foldiin myös tuen S-Pen-kynälle. Itse puhelimen mukana uutta kynää ei toimiteta, vaan se on ostettava erikseen. Koska sisänäyttö on materiaaliltaan selvästi tavanomaisia lasinäyttöjä pehmeämpi, on Fold3:n kanssa myös käytettävä valmistajan omaa varta vasten sille suunniteltua pehmeämpikärkistä kynää.

50 euron hintaisen kynän lisäksi Samsung myy myös 80 euron hintaista Fold3:n Flip Cover with Pen -suojakuorta, jonka mukana kynä tulee. Kynäpaikan tarjoava suojakuori itsessään onkin todennäköisesti kannattava ostos, sillä valitettavana miinuspuolena kynätuesta huolimatta Fold3 ei tarjoa Galaxy Notesta tuttua sisäänrakennettua paikkaa itse kynälle. Valitettavasti koteloita on tarjolla vain yksi, joka peittää myös päänäytön erillisellä läpällä, eikä valinnanvaraa esimerkiksi pelkän kynätuen lisääväksi takakuoreksi ole tarjolla.

Hieman vaivalloisen säilytyksen ja mukana kuljetuksen vastapainona itse kynä toimii Fold3 :n sisänäytön kanssa hyvin ja on omiaan esimerkiksi nopeaan muistiinpanojen kirjoittamiseen. Näytön hieman muovisesta käsituntumasta huolimatta kynän kanssa tuntuma on laadukas ja kynä liukuu näytön pinnalla luonnollisesti.

Kynätuen lisäksi näytön toinen päivitys viimevuoteen edustaa älypuhelinmarkkinoilla vielä harvinaista tekniikkaa, sillä etukamera on sijoitettu viime vuodesta tutun kamerareiän sijaan näyttöpaneelin alle. Käytännössä kamera on kuitenkin edelleen varsin selvästi havaittavissa, sillä näytön pikselitiheys on kameran kohdalta huomattavan harva. Kuitenkin, mikäli kameran kohdalla on jotain kuviota yhden värisävyn sijaan, katoaa kamera varsin näppärästi pois näkökentästä – varsinkin jos sitä ei varta vasten yritä etsiä.

Sisuskaluiltaan Fold3 tarjoaa korkean hintalappunsa mukaisesti erittäin suorituskykyistä rautaa. Järjestelmäpiirinä toimii Qualcommin Snapdragon 888, jonka parina on 12 Gt RAM-muistia ja joko 256 tai 512 Gt tallennustilaa. Lukemat eivät kuitenkaan ole mitenkään poikkeuksellisia ja vastaavaa rautaa ilman taittuvaa näyttöä voi saada myös edullisemminkin.

Akku Foldissa on kooltaan 4400 mAh, mikä ei ole suoranaisesti erityisen pieni, mutta puhelimen suuren sisänäytön huomioiden se ei ole järin suurikaan. Esimerkiksi Samsungin oma Galaxy S21 Ultra tarjoaa 5000 mAh:n akun. Akku onkin yksi mahdollinen tekijä siihen, miksei puhelimen itsensä sisälle ole sijoitettu paikkaa kynälle, sillä se söisi muutenkin kohtalaisen rajattua tilaa akulta.

Akun latausnopeudet yltävät Samsungille totuttuun tapaan korkeimmillaan 25 wattiin, mikä ei enää nykypäivänä riitä markkinoiden parhaimmistoon ja tämän hetken nopeinta edustavasta Xiaomin 120 watin tehosta se jää lähes 100 watilla. Myös langattoman latauksen 10 watin maksimiteho jää hieman matalaksi ja on itseasiassa hitaampi kuin Samsungin omassa Galaxy S21 Ultrassa, joka yltää 15 watin tehoon.

Yhteysominaisuuksiltaan puhelin tarjoaa kuitenkin käytännössä kaiken, mitä lippulaivapuhelimelta voi odottaa, eli mukana on 5G-yhteyksien lisäksi myös tuet Wi-Fi 6E:lle ja Bluetoothin tuorein 5.2 -versio. mmWave-tukea Suomessa myytävästä Fold3:sta ei kuitenkaan löydy.

Sormenjälkilukija Fold3:ssa on sijoitettu virtapainikkeeseen Galaxy S -sarjan käyttämän näytönalaisen lukijan sijaan, jotta siihen pääsisi käsiksi sekä puhelimen ollessa suljettuna että auki taitettuna. Lukija itsessään toimi testijaksolla moitteetta.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri (1 x 2,84 GHz Kryo 680, 3 x 2,42 GHz Kryo 680 & 4 x 1,8 GHz Kryo 680 CPU, Adreno 660 GPU)
  • 12 Gt RAM-muistia
  • 256 Gt tai 512 Gt tallennustilaa (256 Gt mallissa vapaana noin 219 Gt, UFS 3.1)
  • 5G NSA & SA, Sub6 / mmWave
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6e), dual-band, Bluetooth 5.2, GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou, NFC, Ultra Wide Band
  • Sormenjälkilukija virtapainikkeessa, stereokaiuttimet
  • 4400 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 25 watin pikalataus, 10 watin langaton lataus, 4,5 watin käänteinen langaton lataus

 

Kamera

Galaxy Z Fold3:n kamerat sijaitsevat tutulla paikallaan takakuoren vasemmassa yläkulmassa ja ne nousevat kohtalaisen selvästi takakuoren pinnan yläpuolelle. Kehikon muotoilu on muuttunut Fold2:sta kapeammaksi ja LED-valo on siirretty kameroiden vierestä niiden alle.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin pääkamera (1/1,76”, 1,8 um pikselikoko), f1.8, 26 mm, Dual Pixel PDAF, OIS
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/3,6”, 1,0 um pikselikoko,), f2.4, 52 mm, PDAF, OIS
  • 12 megapikselin telekamera (1,12 um, pikselikoko), f2.2, 12 mm
  • 10 megapikselin etukamera etunäytössä (1/3”, 1,22 um pikselikoko) f2.2, 26 mm
  • 4 megapikselin näytön alainen etukamera sisänäytössä (2,0 um pikselikoko), f1.8
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 60 FPS, HDR10+
  • Hidastusvideokuvas: 720p 960 FPS

Sisuskaluissa muutoin tapahtuneiden varsin selkeiden päivitysten vastapainona Fold3:n kamerajärjestelmä on raudaltaan edeltäjämallista tuttu. Sekä pääkamerana toimiva laajakulmakamera, että lisukkeina löytyvät ultralaajakulma- ja syvyystietokamerat ovat resoluutioltaan 12 megapikseliä. Myös etunäytön etukamera on edellismallista tuttu 10 megapikselin sensori.

Sisänäytön etukamera on kuitenkin kohdannut uudistuksia, sillä, kuten jo aiemmin sanottiin, on sisäpuolen etukamera sijoitettu näytön alle. Samalla sen resoluutio on pudonnut 10 megapikselistä neljään, jotta se toimisi yhteen sen päällä lepäävän näytön kanssa.

Videokuvauksen osalta tuettuna on korkeintaan 4K 60 FPS -video, eli 12 megapikselin resoluution myötä 8K-videota ei kattauksesta löydy.

Kamerasovellus on tuttu Samsungin muistakin viimeaikaisista Galaxy-älypuhelimista ja siten tuttuun tapaan helppokäyttöinen ja looginen. Sisarusmalleistaan sovellus tietenkin eroaa sisänäytöllä käytettynä suuremmalta kooltaan, jolloin kuvattava kohde on mukavan selvästi nähtävillä. Kuitenkin useimmiten kuvaamisen huomasi tekevänsä ulkonäytöllä, jolloin sai säästettyä käytännössä puhelimen avaamiseen kuluvan ajan.

Hyvässä valaistuksessa Fold3:n pääkamera tuottaa hyvää jälkeä, kuten odottaa saattaakin. Värintoisto on luonnollista ja kontrastikin eläväistä, muttei kuitenkaan ylilyötyä. Kuviin kertyy myös hyvin yksityiskohtia, mutta tarkemmin zoomatessa resoluution rajat ovat kuitenkin nähtävissä. Zoomatessa on nähtävissä myös toisinaan liiallinen terävöitys, minkä myötä yksityiskohdat ovat digitaalisen teräväreunaisia ja esimerkiksi kasvillisuus voi olla varsin epärealistisen näköistä.

Hämärässäkin pääkamera toimii luokassaan erinomaisesti ja kuviin kertyy erittäin hyvin valoa, minkä myötä myös värintoisto säilyy luonnollisena. Yksityiskohtien määrä kuitenkin ymmärrettävästi heikkenee päivänvaloon nähden, mutta mielenkiintoisesti myös terävöitys vaikuttaisi vähenevän, minkä myötä kuvat säilyvät kohtalaisen luonnollisina.

Fold3:n taittuvan rakenteen myötä takakameroita voi käyttää myös itsensä kuvaamiseen ulkonäytön toimiessa etsimenä. Takakameroiden kanssa onkin ymmärrettävästi saatavissa puhelimen laadukkaimmat selfiet, joskin täyteen leveyteen levitettyä Fold3:a ei voi väärin päin käsissään pitäessä pitää mitenkään erityisen huomaamattomana tai helppona käsitellä.

Kaksinkertaisen optisen zoomin tarjoava telakamerakin onnistuu päivänvalossa tuottamaan hyvää jälkeä. Yleisilme kuvissa on selvästi pääkameraa vastaava niin yksityiskohtien kuin myös värimaailmansa osalta.

Hämärässäkin telekamera pärjää edelleen kohtalaisesti, mutta valon määrän vähentyessä erot pääkameraan nousevat kuitenkin esille. Kuvat ovat selvästi tummempia, minkä lisäksi niihin alkaa syntyä myös näkyvää kohinaa. Myös yksityiskohtien määrä alkaa heikentyä jo selvästi, mutta siitä huolimatta kuvat ovat telekameroiden luokassa edelleen kohtalaisen hyviä.

Ultralaajakulmakameraansa Fold3 ei tarjoa edelleenkään automaattitarkennusta, mikä on väistämättä miinus nykypäivänä, erityisesti puhelimen hinta huomioiden. Positiivisena puolena se kuitenkin onnistuu tuottamaan yleisilmeeltään ja värimaailmaltaan telekameraa ja pääkameraa vastaavia kuvia. Tarkkuudessa on kuitenkin havaittavissa selvää eroa ja ultralaajakulmakameran kuvat jäävät muita kameroita sumeammiksi. Tarkkuuden lisäksi myös dynamiikka on ultralaajakulmakamerassa sisaruskameroitaan heikompaa.

Hämärässä ultralaajakulmakameran suorituskyky kuitenkin romahtaa varsin selvästi ja lopputulokset jäävät jo todella tummiksi. Kuvat säilyvät edelleen useimmiten käyttökelpoisina, mutta niihin syntyy jo ilman zoomaamistakin havaittavissa olevaa kohinaa, minkä lisäksi yksityiskohdat jäävät selvästi sumeiksi.

Galaxy Fold3:n yökuvatila toimii kaikilla kolmella kameralla ja lopputulokset ovat selvästi perustilassa otettuja valoisampia. Pääkameralla kuvat voivat muuttua toisinaan jopa epärealistisen valoisaksi tilanteen todellinen valoisuus huomioiden.

Telekameralla yökuvatilan laatu ei onnistu vakuuttamaan, vaikka toisinaan kuva paraneekin, sillä vastapainona kuvasta tulee selvästi ylikäsitellyn näköinen liiallisen kontrastin ja terävöityksen kera.

Ultralaajakulmakameralla yökuvatila puolestaan toimii varsin vakuuttavasti ja kuvat ovat selvästi laadukkaampia kuin pimeiksi ja suttuisiksi jääneet perustilan kuvat. Pääkameran tavoin myös ultralaajakulmakameralla yökuvatilan kuvat voivat kuitenkin olla toisinaan jo liiankin kirkkaita.

Ulkonäytön reikään sijoitettu 10 megapikselin etukamera tarjoaa hieman tavanomaista leveämmän kuvasuhteen, minkä myötä se tarjoaa myös kaksi erillistä kuvaustilaa – täyden leveyden ja siitä leikatun kapeamman tilan.

Kuvanlaadultaan etukamera on ihan hyvä, joskin suuremmalta näytöltä kuvia tarkastellessa on nähtävissä selvää jälkiterävöitystä. Värintoisto on kuitenkin miellyttävää, eikä dynamiikassakaan ole valittamisen aihetta. Huomion arvoisena seikkana rajatut kuvat ovat laadultaan huonompia ja niissä on havaittavissa selvempää terävöitystä.

Hämärässäkin värintoisto säilyy kohtalaisena, mutta kasvot jäävät lopputuloksissa hieman valjuiksi. Myös yksityiskohtien määrä heikkenee ja kasvot jäävät yleisilmeeltään hieman pehmeiksi.

Sisänäytön alle sijoitettu 4 megapikselin etukamera puolestaan ei yllä edes edullisempien nykypuhelinten normeihin, vaan kuvanlaatu on varsin huono. Resoluution rajat ovat selvästi nähtävissä, eikä kuvassa ole kovinkaan paljon yksityiskohtia. Siitä huolimatta kuvassa on selvää terävöitystä, minkä myötä yleisilme jää ikään kuin sarjakuvamaisen pelkistetyksi. Yksityiskohtiakin selvemmin kuvassa kärsii värintoisto, joka jää yleisilmeeltään todella valjuksi.

Hämärässä kameran suorituskyky ei ole sen parempaa, vaikkakin hämärässä pehmenevät yksityiskohdat hieman kuvan puutteita peittävätkin.

Vaikka sisänäytön etukameran kuvanlaatu onkin heikko, on se silti käytännössä riittävä siihen nähden, mihin sitä todennäköisemmin käytetään, eli jonkinlaisiin videopuheluihin esimerkiksi Zoomin yli. Laadukkaampia omakuvia varten puhelin kuitenkin mahdollistaa myös etunäytön etukameran tai jopa pääkamerajärjestelmänsä käytön.

Täyden 4K 60 FPS -tarkkuuden video on rajoitettu toimivaksi vain pääkameralla. Kyseinen video on laadultaan hyvää. Värit toistuvat luonnollisina, ilman selvää havaittavissa olevaa korostusta värintoistossa tai kontrastissa. Terävöitystäkään kuvassa ei vaikuttaisi olevan suoranaisesti liikaa, mutta pienemmissä yksityiskohdissa on nähtävissä pientä väreilevää kohinaa.

2X- ja ultralaajakulmakameroiden video rajoittuu siis 30 FPS:n nopeuteen, jolloin kameroiden välillä voi vaihtaa myös kesken kuvaamisen. Ultralaajakulmakameran kuva on laadultaan pääkameran tavoin kohtalaisen hyvää, mutta värintoisto jää hieman valjummaksi. 2x-tilassa kuva puolestaan on paikallaan ollessa hyvää, mutta liikkuessa jälki heikkenee huomattavasti tarkennuksen hyppiessä jokaisen tärähdyksen mukana.

  • 4K 60 FPS, H.264, 71,7 Mbit/s, High@L5.2
  • 4K 30 FPS, H.264, 48,1 Mbit/s, High@L5.1.
  • Äänet: AAC, 256 Kbit/s
  • Halutessaan videot voi tallentaa myös HEVC-pakkauksella

 

Käyttöjärjestelmä ja akunkesto

Samsungin Galaxy Z Fold3:n pohjalla pyörii Android 11, jonka päällä on valmistajan oma One UI 3.1.1 -käyttöliittymä. Samsungille totuttuun tapaan käyttöliittymä peittää vakiokuntoisen Androidin kattavasti alleen ja onkin yleisilmeeltään tuttu valmistajan muistakin puhelimista.

Alkuasennuksen yhteydessä tarjolla on varsin kattava lista sovelluksia, jotka voi esiasentaa puhelimeen, mutta mikäli tuosta listasta ei valitse yhtäkään asentuu Fold3:een silti Samsungin omien perussovellusten lisäksi myös OneDrive ja LinkedIn-sovellukset. Mielenkiintoisesti LinkedIn on kuitenkin mahdollista myös poistaa, mutta OneDrive on puhelimessa jäädäkseen.

Fold3:ssa on myös muista Samsungin puhelimista poikkeavia ominaisuuksia suuremman sisänäytön myötä. Tarjolla on esimerkiksi mahdollisuus ajaa sovelluksia ikkunassa tai puoliksi, ikään kuin kannettavaa tietokonetta muistuttavasti, taitettuna pyörittää itse sovellusta näytön yläpuolella ja sen ohjaimia alapuolelle jäävässä osiossa. Tämän vuoden uutuutena Samsung on tuonut mukaan mahdollisuuden pakottaa kaikki puhelimen sovellukset tukemaan edellä mainittuja ominaisuuksia vain niitä erikseen tukevien sijaan.

Puhelimen tietoturvakorjaukset olivat testijaksolla elokuun tasolla, ei aivan uusinta uutta puhelimessa ei sisällä ollut. Siitä huolimatta päivitystuki on ehdottomasti Fold3:n ohjelmiston vahvuuksia, kuten Samsungin muissakin puhelimissa viime aikoina, sillä valmistaja lupaa puhelimelle Android-maailman huippua edustavat kolme suurta Android-päivitystä ja neljän vuoden tietoturvakorjaukset.

Näin syksyllä julkaistulle puhelimelle lupauksessa on kuitenkin omat miinuksensakin, sillä yksi päivityksistä menee jo tuoreimman Android 12:n päivitykseen, eli 1900 euron puhelimen viimeisin Android-versio tulee olemaan Android 14. Lisäksi tähän hintaan päivitystuen voisi kuitenkin toivoa jo olevan parempikin, sillä Android-maailman ulkopuolella Applen päivitystuki on kestänyt parhaimmillaan yhä tuettuna olevan iPhone 6s:n kanssa jo kuusi vuotta.

Suorituskyvyn osalta Fold3 tarjoaa sitä, mitä odottaa saattaa, eli se toimii Snapdragon 888 -järjestelmäpiirinsä kanssa sulavasti, eikä edes suurempi sisänäyttö osoittanut minkäänlaisia merkkejä tahmaamisesta. Myös pelaaminen sisänäytöllä oli pääosin sulavaa. Resoluutio asettaa suorituskyvylle kuitenkin rajansa ja muun muassa Genshin Impact asetti vakiona grafiikka-asetuksensa medium-tasolle yltäen pelattavaan, joskaan ei sulavaan suorituskykyyn.

Akunkesto on sitten osa-alue, jossa taittuvanäyttöisen puhelimen teknologia osoittaa edelleen selvästi haasteensa. 4400 mAh:n akku on nykypäivän lippualaivaluokassa vielä kohtalaisen tavanomainen, vaikkei suurimpien joukkoon ylläkään, mutta suuren 7,6-tuumaisen sisänäytön kanssa käytettynä se ei yllä mitenkään poikkeuksellisiin lukemiin, vaan puhelin oli ladattava useimmiten päivittäin. Kesken päivän akku ei kuitenkaan loppunut kertaakaan.

Näytön päälläoloajat ylsivät raskaimpina päivinä reiluun viiteen tuntiin, jolloin akkua oli illalla jäljellä reilut 20 prosenttia. Kevyemmällä käytöllä kaksikin päivää oli mahdollista ylittää, mutta tuolloin näytön päälläoloajat pyörivät noin kahden tunnin päivälukemissa.

Fold3:n mukana ei toimiteta laturia, joten puhelimen omalla verkkovirta-adapterilla emme voineet latausaikoja testata. iPad Pron 18 watin laturilla puhelin kuitenkin latautui tyhjästä täyteen hieman vajaassa kahdessa tunnissa.

Akun latausnopeus:

  • 15 min – 15 %
  • 30 min – 30 %
  • 1h 35 min – 90 %
  • 1h 53 min – 100 %

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Galaxy Z Fold3 on puhelin, joka tarjoaa harrastajalle lähes kaiken, mitä toivoa voi, vaikkakin nykynormien mukaisesti 3,5 mm:n kuulokeliitäntä ja microSD-korttipaikka puuttuvat yhä katalogista. Kyseessä on myös hyvä päivitys, joka korjaa suurimman osan edeltäjänsä ongelmista ja kaiken lisäksi vielä aiempaa edullisempaan hintaan. 1800 euron hinnallaan puhelinta on kuitenkin edelleen mahdotonta ehdoitta suositella.

Rakenteellisesti puhelin on sanalla sanottuna laadukas ja päivitetty metallirunko yhdessä Gorilla Glass Victus -suojalasien kanssa edustaa käytännössä markkinoiden huippua. Sisänäytön UTG-lasi jää kuitenkin edelleen lähinnä markkinoinnin asteelle ja tuntumaltaan se on varsin muovinen, mutta toisaalta se on anteeksi annettavissa teknologian sitä käytännössä vaatiessa.

Sisänäyttö onkin puhelimen suurimpia myyntivaltteja, sillä sen myötä Fold3 onnistuu edelleen yhdistämään taskussa mukana kulkevan puhelimen pienikokoiseen tablettiin, jolla internetselaaminen ja muut suuremmasta näytöstä hyötyvät harrasteet ovat huomattavasti tavanomaista miellyttävämpiä. Valitettavasti tekniikalla on yhä myös rajoitteensa ja puhelin on edelleen huomattavan suurikokoinen. Leveyssuunnassaan suljettuna puhelin on toki kapea, mutta painoltaan Fold3 on väistämättä hieman kömpelön tuntuinen ja ulkonäyttö on edelleen kapeudessaan hieman hankala käyttää.

Samaa hieman kömpelöä teknologian aallonharjalla kulkemista edustaa myös sisänäytön alle sijoitettu etukamera. Teknologia on väistämättä siisti, mutta selvästi kameran kohdalta heikomman pikselitiheyden myötä sen edut reikäkameraan ovat rajatut. Lisäksi kameran kuvanlaatu kärsii erittäin voimakkaasti näytön alle sijoitettuna. Toisaalta kuvanlaatu on kuitenkin riittävä satunnaisiin videopuheluihin ja laadukkaampia omakuvia varten puhelimessa on käytössä kaikki muutkin kamerat.

Sisänäyttöön lisätty S-Pen-tuki on erinomainen päivitys ja kynä onkin kuin kotonaan suurella näytöllä kirjoittaessa, mutta valitettavasti säilytyspaikan puute itse kynälle tekee kynän säilytyksestä kuorta käyttämättömille ihmisille harmillisen vaivalloista. Toisaalta nykyiselläänkään puhelimen akunkesto ei ole kuin riittävä ja kahden päivän ylitystä varten käytön oli oltava suhteellisen vähäistä. Onkin siis omalla tavallaan myös hyvä asia, ettei akun tilaa ole viety antamalla kynälle paikkaa puhelimen sisältä.

Kameroiden osalta Fold3 tarjoaa raudaltaan viime vuotta vastaavan kokonaisuuden, eli kolme 12 megapikselin kameraa. Kuvanlaadultaan puhelin yltää edelleen pää- ja telekameroiden osalta markkinoiden kärkeen, joskin nykymittapuilla kohtalaisen pienen resoluution myötä 8K-videokuvaukseen ei tukea löydy. Ultralaajakulmakamerakin on luokassaan kohtalaisen hyvä, mutta aivan markkinoiden kärkeen sillä ei ole enää asiaa.

Käyttöjärjestelmän osata puhelin on tuttua Samsungia, eli vakiokuntoista Androidia ei juuri ole nähtävissä, mutta vastapainona tarjolla on korealaisvalmistajan omia lisäominaisuuksia. Kolmen suuren päivityksen ja neljän vuoden tietoturvakorjausten lupaus edustaa Android-markkinoiden kärkeä, mutta siitä huolimatta puhelimen kustantaessa jo lähes 1900 euroa voisi päivitystukeenkin toivoa pientä parannusta, sillä Android-markkinoiden ulkopuolella Apple on päivittänyt viime aikoina puhelimiaan viidestä kuuteen vuotta.

Mikäli raha ei ole ongelma ja tabletin ja puhelimen yhdistäminen yhdeksi tuotteeksi kiinnostaa on Fold3 siihen erinomainen vaihtoehto ja ainakin kotimaamme markkinoilla se on siihen myös käytännössä ainoa vaihtoehto. Fold3 on myös väistämättä puhelimena hyvä ja käyttökokemuksena miellyttävä, mutta mikäli suuremmalle sisänäytölle ei kuitenkaan ole tarvetta, on rahoille saatavilla myös selvästi parempaakin vastinetta laitteista, joita eivät vaivaa vielä sinänsä tuoreen teknologian väistämättä mukanaan tuomat pienet lapsukset.

Plussaa

  • Huomattavan suuri ja kuvanlaadultaan hyvä AMOLED-paneeli
  • IPX8-sertifikaatti
  • S-Pen-tuki
  • Hinnanalennus edeltäjäänsä nähden
  • Pää- ja telekameroiden tasaisen laadukas kuvanlaatu
  • Puhelin saa 3 suurta Android-päivitystä ja 4 vuoden tietoturvakorjaukset

Miinusta

  • Hinta
  • Ultralaajakulmakamerassa ei automaattitarkennusta
  • Etunäytön kapeus varauksin
  • Puhelimen suurehko koko ja paino varauksin
  • Samsungin käyttösuositukset eivät lupaa kestävyyttä pakkaskeleille

Huomionarvoista

  • Puhelimessa ei ole 3,5 mm ääniliitäntää
  • S-Pen-tuesta huolimatta puhelimessa ei ole Galaxy Note -mallistosta tuttua sisäänrakennettua paikkaa kynälle
  • Puhelimen mukana ei toimiteta laturia
This site uses XenWord.
;