Testasimme Sonyn 330 euron hintaiset Inzone H9 -pelikuulokkeet, jotka tarjoavat vastamelutoiminnon.

Kokonaisuudessaan Sony Inzone H9:t ovat valmistajalta mielenkiintoinen pelinavaus tietokonemarkkinoille suunnattuihin pelikuulokkeisiin, mutta ne eivät kuitenkaan onnistu joka osa-alueellaan vakuuttamaan. Inzone H9:ien parhaat puolet ovat erittäin mukava istuvuus ja voimakas vastamelutoiminto, joka helpottaa peliääniin keskittymistä. Kuulokkeiden äänenlaatu jää kuitenkin vain keskinkertaiseksi, mikä on yli 300 euron kuulokkeille huomattava miinus.

Plussaa

  • Erittäin hyvä istuvuus
  • Bluetooth toimii samanaikaisesti kuulokkeiden oman yhteyden kanssa
  • Luokassaan voimakas vastamelutoiminto

Miinusta

  • Ei mahdollisuutta käyttää langallisesti
  • Äänenlaatu ei yllä hintaluokan odotuksiin
  • Mikrofonin äänenlaatu varauksin

Huomioitavaa

  • Bluetooth tukee SBC- ja AAC-koodekkeja

Sony tunnetaan varsin laajasta viihde-elektroniikkapuolen tuotannostaan kuten televisioistaan, älypuhelimistaan ja erityisesti Playstation-konsoleistaan. Tietokonepelaajille suunnattujen oheistarvikkeiden markkinoille yritys kuitenkin ponnisti näkyvästi mukaan vasta tänä kesänä julkaistessaan uuden Inzone-malliston, jonka pelikuulokkeiden lippulaivaksi sijoittuvat Inzone H9:t ovat nyt päätyneet io-techin testiin. Jo aiemmin io-techissä on testattu samaisen Inzone-malliston M9-pelinäyttö.

Inzone H9:ien suositushinta on 330 euroa ja ne tarjoavat langattoman yhteyden, vastamelutoiminnon, LED-valaistuksen ja tuen myös Bluetooth-yhteydelle. Huippumallien alapuolelle valmistaja on julkaissut myös edullisemmat Inzone H7:t, jotka karsivat ominaisuuskattauksesta vastamelun sekä valaistuksen ja langalliset Inzone H3:t, jotka erottuvat kalliimmista sisaruksistaan niin rakenteeltaan kuin myös äänenlaadultaankin.

Tämä artikkeli käsittelee Inzone H9 -mallia, mutta myös edullisemmat mallit ovat käyneet taajuusvastemittauksessamme.

Artikkeli pohjautuu io-techin YouTube-kanavalle tehtyyn videoon, jonka voit katsoa alta.

Artikkelia lukiessa on hyvä muistaa, että istuvuus ja äänenlaadulliset tekijät ovat osittain käyttäjäriippuvaisia subjektiivisia kokemuksia, sillä pään sekä korvien muoto voivat vaikuttaa käyttökokemukseen. Kuulokkeita onkin aina hyvä päästä kokeilemaan mahdollisuuksien mukaan myös itse ennen ostopäätöstä.

Rakenne ja istuvuus

Ulkoisesti Sony Inzone H9:t tuovat mieleen Playstation 5 -konsolin valkomustine värityksineen. Rakenteeltaan kuulokkeet ovat kokonaan muovia, mikä tuo mukanaan yli 300 euron hintaluokkaan väistämättä aavistuksen heiveröisen tuntuisen rakenteen, mutta muovi itsessään vaikuttaisi kuitenkin olevan ihan laadukasta.

Pääpannassa on hyvät korkeussäädöt, joiden myötä kuulokkeet soveltuvat todennäköisesti monipuolisesti erikokoisiin päihin. Pääpannan keinonahkainen pehmuste on paksu ja miellyttävän pehmeä samoin kuin myös niin ikään keinonahkaiset korvakuppien pehmusteet. Kupit ovat myös huomattavan suuret, joten ainakin omat korvani mahtuivat kokonaan niiden alle, minkä myötä kuulokkeet olivat todella mukavat päässä. Myös lasien kanssa kuulokkeet säilyivät käytännössä aivan yhtä mukavana, mutta kokemus voi vaihdella lasien sankojen mukaan.

Vasempaan kuulokekuppiin Sony on sijoittanut äänenvoimakkuusrullan, vastamelutoiminnon kytkimen sekä USB-C-liitännän, jota voi käyttää ainoastaan lataamiseen, eli langallista yhteyttä kuulokkeet eivät kykene muodostamaan. Lisäksi kupissa on puomimikrofoni, joka ei ole irrotettavissa. Puomin ylösnosto mykistää mikrofonin.

Oikeassa kuulokkeessa puolestaan ovat chat- ja peliäänten suhdetta muuttavat painikkeet, Bluetoothin painike sekä virtapainike.

Yhteyden tietokoneeseen Inzone H9:t muodostavat USB-tikuksi muotoillun vastaanottimen kautta. Vastaanottimessa itsessään on liukukytkin PC- ja Playstation 5 -tilojen välillä vaihtamiseen. Inzone H9:t tukevat myös Bluetoothia samanaikaisesti oman langattoman yhteytensä kanssa. Bluetooth on tuettuna alkeellisimman SBC-koodekin lisäksi myös AAC-koodekkina.

Akunkestoksi Sony lupaa 32 tuntia, mikä on nykypäivänä perustasoa.

 

Ohjelmisto ja ominaisuudet

Tietokoneelle Inzone H9:t näkyvät kahtena äänikorttina, eli peliäänet ja keskusteluohjelmiston äänet voi ohjata erillisille kanaville, joiden suhdetta voi muuttaa suoraan kuulokkeiden painikkeista.

Kuulokkeiden hallintaan tarjolla on Inzone Hub -ohjelmisto, jossa on tarjolla kolme esiasetettua taajuuskorjainprofiilia sekä 10-kanavainen taajuuskorjain oman profiilin luomista varten. Lisäksi ohjelmistossa on vastamelutoiminnon säätimet, äänenvoimakkuussäätimet niin kuulokkeille kuin myös mikrofonille sekä kompressori, jolla pelien hiljaisetkin äänet voi saada paremmin kuuluviin. Ohjelmisto on ominaisuuksiltaan kohtalaisen hyvä ja toimi testijaksolla vakaasti, mutta mikrofonillekin voisi tähän hintaluokkaan jo toivoa taajuuskorjainta.

Tilaäänimallinnukseen Sony käyttää Bluetooth-kuulokkeistaan tuttua ratkaisua, joka optimoidaan käyttäjälle erillisellä puhelinsovelluksella korvat kuvaten. Selvästi useimpia kilpailijoitaan monimutkaisemmasta kustomointiprosessista huolimatta tilaäänimallinnus ei onnistunut suoranaisesti joukosta erottumaan. Tilantunnetta kyllä tuli lisää ja suuntien tunnistaminen oli helppoa, mutta omaan makuuni ääni jäi jo hieman etäiseksi, eikä mallinnus kokonaisuudessaan onnistunut kilpailijoistaan edukseen nousemaan.

 

Kuulokkeiden äänenlaatu

Sony Inzone H9 vastamelun kanssa

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

Äänenlaadultaan Sonyt eivät onnistu suoranaisesti vakuuttamaan. Bassokorostus valuu selvästi keskialueen puolelle, mikä syö alapäästä sen terävimmän iskun tehden bassotoistosta ikään kuin pehmeän pyöreää. Samalla basson määrä myös syö alakeskitaajuuksien erottelevuutta. Ylempänä keskitaajuuksissa oleva korostus onnistuu kuitenkin pitämään kuulokkeiden yleisen erottelevuuden kohtalaisena, eli täysin mössöinen äänimaisema ei ole. Lisäksi yläpään korostus lisää jonkin verran ilmavuutta kuulokkeiden sointiin ja suuntien tunnistaminen pelatessa on kohtalaisen helppoa.

Äänenlaatu ei ole suoranaisesti poikkeuksellisen huono, vaan sinänsä varsin tavanomainen pelikuulokkeille ja pelatessa alakeskitaajuuksien epätarkkuus ei yleensä häiritse yhtä paljon kuin musiikissa. Siitä huolimatta yli 300 euron hintaan kuulokkeilta odottaisi jo enemmän ja esimerkiksi aiemmin testatut SteelSeries Arctis Nova Pro Wirelessit tarjoavat selvästi paremman äänen.

Sonyjen eduksi on kuitenkin mainittava pykälän Arctis Nova Pro Wirelessejä edullisempi hinta sekä voimakkaampi vastamelu. Inzone H9 -mallien vastamelu ei SteelSerieseistä tuttuun tapaan yllä Bluetooth-kuulokkeiden parhaimmiston tasolle, mutta on kuitenkin selvästi Arctis Nova Pro Wirelessejä tehokkaampi hävittäen käytännössä kokonaan äänekkäätkin tietokonetuulettimet.

Sony Inzone H9 ilman vastamelua

Huomion arvoisena seikkana ilman vastamelutoimintoa kuulokkeiden bassotoisto muuttuu hieman. Bassokorostus on pykälän suurempi, mutta korostus laskee nopeammin, minkä myötä basso on hieman iskevämpi eikä sotke aivan yhtä paljoa alempien keskialueiden toistoa. Ero ei ole järin suuri, mutta kuitenkin kuultavissa.

 

Mikrofonin äänenlaatu

Mikrofonin äänenlaatua voit kuunnella alla olevasta YouTube-videosta.

Mikrofonin äänenlaatu Sony Inzone H9:ssä on käyttökelpoinen ja langattomien kuulokkeiden mittapuilla keskitasoinen, mutta ei kuitenkaan erityisen laadukas. Äänessä painottuu selvästi ylemmät taajuudet, mutta positiivisena puolena ääni ei ole liian kompressoitunut, vaan se säilyy sinänsä luonnollisena.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Sony Inzone H9:t ovat valmistajalta mielenkiintoinen pelinavaus tietokonemarkkinoille suunnattuihin pelikuulokkeisiin. Niiden parhaat puolet ovat erittäin mukava istuvuus ja miellyttävän voimakas vastamelutoiminto, joka helpottaa peliääniin keskittymistä.

Yli 300 euron hintaansa ne eivät kuitenkaan onnistu suoranaisesti perustelemaan, sillä sekä mikrofoni että kuulokkeiden äänenlaatu jäivät pelikuulokkeiden mittapuilla keskinkertaisiksi. Mikäli rahaa on valmis käyttämään jonkin verran enemmän tarjoavat SteelSeriesin Arctsi Nova Pro Wirelessit parempaa äänenlaatua pykälän heikommalla vastamelutoiminnolla.

Toisaalta, mikäli vastamelutoiminto ei ole pakollinen, kannattaa katseet suunnata selvästi edullisempiin malleihin kuten esimerkiksi HyperX:n Cloud Alpha Wirelesseihin tai Cloud II Wirelesseihin, sillä pelkkä hyvä istuvuus ei Sonyjen hintaa enää kykene perustelemaan.

Plussaa

  • Erittäin hyvä istuvuus
  • Bluetooth toimii samanaikaisesti kuulokkeiden oman yhteyden kanssa
  • Luokassaan voimakas vastamelutoiminto
  • Kuulokkeet näkyvät tietokoneelle kahtena äänikorttina

Miinusta

  • Ei mahdollisuutta käyttää langallisesti
  • Äänenlaatu ei yllä hintaluokan odotuksiin
  • Mikrofonin äänenlaatu varauksin

Huomioitavaa

  • Bluetooth tukee SBC- ja AAC-koodekkeja
This site uses XenWord.
;