io-tech testasi Sonyn pienikokoisen Xperia XZ1 Compact -älypuhelimen.

Sony esitteli IFA 2017 -messuilla elokuussa ylempään hintaluokkaan odotetusti kaksi uutuutta; Xperia XZ1:n ja Xperia XZ1 Compactin. Laitteet ovat jatkumoa XZ-sarjalle, johon kuuluvat Xperia XZ, Xperia XZ Compact ja Xperia XZ Premium.

Kahdesta testiin saapuneesta laitteista mielenkiintoisempana voidaan pitää Xperia XZ1 Compactia, sillä kooltaan pieneen laitteeseen on pakattu suorituskykyistä rautaa ja IP68-suojaus on tehnyt paluun Sonyn malliston pieneen puhelimeen.

Artikkelissa tutustutaan laitteista ensisijaisesti Xperia XZ1 Compactiin XZ1:n jäädessä lähinnä suorituskykyverrokiksi. Yleisesti ottaen voidaan olettaa, että suurin osa artikkelissa tehdyistä huomioista koskee myös suurikokoisempaa mallia. Xperia XZ1 Compactia käytettiin noin parin viikon verran arkikäytössä ja Xperia XZ1 puolestaan raapaistiin suorituskykytestien ja yleisen silmäilyn läpi noin päivässä.

Laitteet saapuivat myyntiin Suomessa syyskuussa ja niiden hintataso mukailee artikkelin kirjoitushetkellä suositushintoja, jotka ovat 599 ja 699 euroa.

Sony ei ole päätynyt muuttamaan myyntipakkauksen tyyliä, vaan kyseessä on edeltävien vuosien tavoin melko simppeli valkoinen pahvilaatikko kiiltävällä Xperia-tekstillä varustettuna. Myöskään sisällön laajuudessa ei ole erityisempää hifistelyä; mukaan on pakattu itse laite, laturi, USB Type C -kaapeli sekä pikakäyttöohje.

 

Rakenne ja tekniset ominaisuudet & yleisiä huomioita



Xperia XZ1 Compact on kooltaan 129 x 64 x 9,3 millimetrin kokoinen ja se painaa 140 grammaa. Saatavilla olevat värivaihtoehdot ovat hopea, musta (testikappaleen väri), Horizon Blue ja Twilight Pink.

Pieni ja kulmikas laite on erittäin jämäkkä kevyesti väänneltäessä. Puhelimen kyljet ja takapuoli on valmistettu muovista, joten erityisen kaunista ulkonäköä XZ1 Compact ei tarjoa. Käsituntumaltaan laite on suuremmasta puhelimesta siirryttäessä muutaman päivän ajan jopa liian pienen tuntuinen, mutta käytön edetessä pientä kokoa oppii arvostamaan. Melko kulmikkaaksi luokiteltavan puhelimen pitkät sivut on pyöristetty siten, että käsituntumassa ei ole valittamista.

Xperia XZ1 Compactin tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 835 (Adreno 540 -grafiikkasuoritin & 8x Kryo-prosessoriydintä, joista neljä toimii 2,45 GHz.n kellotaajuudella ja toiset neljä 1,95 GHz:n taajuudella)
  • Neljä gigatavua RAM-muistia
  • 32 gigatavua tallennustilaa
  • 2700 mAh:n akku
  • 4,6-tuumainen IPS LCD -näyttö 720×1280-resoluutiolla
  • Android 8.0.0 Oreo
  • IP68-suojaus
  • 19 megapikselin takakamera ja 8 megapikselin etukamera
  • QuickCharge 3.0 -pikalataus
  • Stereokaiuttimet

4,6-tuumainen IPS LCD -näytön resoluutio on 720×1280, joka on muihin lippulaivoihin verrattaessa melko alhainen (tässä näyttökoossa kääntyy 319 PPI:n pikselitiheydeksi). Näyttöä suojaa Corning Gorilla Glass 5.

Xperia XZ1 Compactin näyttö on kokonaisuutena hyvällä tasolla – katselukulmat ovat kunnossa ja värit toistuvat silmämääräisesti melko todenmukaisina lukuun ottamatta valkoista, joka on hieman sinertävän harmaa. Kirkkautta valmistaja ei ilmoita, mutta kansainvälisten sivustojen testeissä laitteesta on mitattu noin 600 nitsin maksimikirkkauksia, joka on hyvä tulos verratessa kilpailijoihin. Mikäli värimaailma ei miellytä silmää, tarjoaa Sony näyttöasetuksissa kolme valintaa: Vakiotila, Ammattilaistila (sRGB) ja Erittäin eläväinen tila, joka elävöittää värejä. Lisäksi valkotasapainoa voi säätää erikseen mieleisekseen.

Laitteen stereokaiuttimet ovat molemmat etupuolella, sillä puheluissa käytettävä kaiutin toimii myös mediatoistossa ja muussa käytössä “oikeana” kaiuttimena. Stereokaiuttimet ovat kädessä pidettävässä laitteessa aina mukava lisä, koska niitä ei tule tukittua sormilla niin helposti verrattaessa esimerkiksi pohjaan sijoitettuun monokaiuttimeen. Äänenlaadultaan kaiuttimet eivät tarjoa mitään erityismaininnan arvoista, mutta äänenvoimakkuutta riittänee peruskäyttöön mainiosti.


Laitteen yläpäätyyn on sijoitettu toinen laitteen mikrofoneista ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä nykymuodin vastaisesti. Alapäädystä puolestaan löytyy toinen mikrofoneista sekä USB Type C -liitin, joka harmillisesti tukee vain USB 2.0 -nopeutta.

Vasen kylki on pyhitetty microSD- ja nanoSIM-kelkoille, jotka on kätketty suurehkon luukun taakse. Suomessa myytävässä variantissa on ainoastaan yksi nanoSIM-korttipaikka.

Oikealle kyljelle on sijoitettu äänenvoimakkuuden painikkeet ja kaksi asiaa, jotka voisi lukea harvinaisuuksiksi nykypäivänä.

Erilliset kamerapainikkeet ovat kadonneet melkeinpä kokonaan valmistajien puhelimista viimeistään Microsoftin kuopatessa Lumia-puhelimet, mutta Sony on edelleen pitäytynyt erillisessä painikkeessa. Sitä voi käyttää kamerasovelluksen käynnistämiseen näytön ollessa sammutettuna ja sen kaksivaiheisuuden ansiosta käyttäjä voi tarkentaa ja ottaa kuvan kätevästi verrattuna näytön tökkimiseen.

Toinen erikoisuus on kylkeen sijoitettu sormenjälkitunnistin/virtapainike. Sormenjälkitunnistin vaatii toimiakseen painalluksen, joten pelkkään hipaisuun tottuneelle käyttäjälle käyttö vaatii aluksi pientä totuttelua. Lukija toimi koko testijakson ajan nopeasti ja luotettavasti eikä nirsoillut sormenjäljen tunnistamisessa.

Kamera


Xperia XZ1 Compact on varustettu samalla kuvasensorilla kuin isoveli XZ1 sekä aikaisemmat mallit XZ Premium ja XZs. Kameran G Lens -objektiivissa ei ole edelleenkään optista kuvanvakainta, vaan Sony luottaa elektronisen vakautuksen voimaan.

Kameran tekniset tiedot:

  • 19 megapikselin IMX 400 Exmor RS -kuvasensori (1,22 um pikselikoko, 1/2,3”-tuumainen kenno)
  • 25 mm kinovastaava polttoväli, f2.0-aukko
  • Lasertarkennus, ennakoiva PDAF
  • LED-salama
  • 4K-videokuvaus, 1080p 60 FPS ja 960 FPS hidastuskuvaus

Kameraan ja kamerasovellukseen ei ole tehty muutoksia esimerkiksi XZ Premiumiin verrattaessa, joten tarkempiin ominaisuuksiin kannattaa tutustua io-techin XZ Premium -artikkelin Kamera-osiossa.

Kuvasimme automaattiasetuksilla muutamia kuvia erilaisissa käyttötilanteissa. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Kameran testikuvien perusteella voidaan todeta samaa kuin muutama kuukausi sitten Xperia XZ Premium -artikkelissa. Kuviin tallentuu kiitettävä määrä väriä ja yksityiskohtia, mutta lähempää tarkasteltuna kuvissa on nähtävissä Sonylle tyypillinen maalausmainen jälkikäsittely, joka ei kuitenkaan normaalissa käytössä juurikaan haittaa. Ajoittain kameran tuottamat kuvat ovat värien osalta jopa hieman todellisuutta eloisammat, joten aivan realistista kuvaa kamera ei tuota.

Oheisilla videoilla on nähtävissä SteadyShot-kuvanvakautus 1080p-laatuisessa videossa ja 4K-videokuvaus tuulisena päivänä. Xperia XZ1 Compact tallentaa 4K-videon noin 55 Mbit/s bittivirralla ja 156 kbit/s stereoäänellä MPEG-4 AVC -muodossa (high@5.1, CABAC / 1 ref. frames) .mp4-kääreeseen. 1080p 60 FPS -video tallentuu puolestaan samassa tiedostomuodossa noin 30 Mbit/s bittivirralla (high@4.2, CABAC / 1 ref. frames) ja 156 kbit/s stereoäänellä.

 

Käyttöjärjestelmä

Xperia XZ1 -malliston julkaisu sattui sikäli sopivaan saumaan, että valmistaja on saanut oman näkemyksensä Android Oreosta suoraan käyttöön. Sonyn kustomointi ei ole erityisen poikkeava puhtaasta Androidista ja suurimmat muutokset ovatkin mukana tulevat Sonyn omat sovellukset, jotka korvaavat Googlen vastaavia.

Sony on vuosittain siirtynyt puhtaampaan suuntaan Android-kokemuksessa, mutta edelleen mukana on myös muutamia “pakotuksia”, jotka pomppivat silmille ajoittain.

Suurin osa mukana tulevista sovelluksista on tuttuja jo aiemmista Xperia-mallistoista, mutta mukaan on mahdutettu myös uusi ominaisuus nimeltä 3D-luontitoiminto. Sen avulla käyttäjä voi skannata erilaisia asioita 3D-mallinnoksiksi, joita voi käyttää esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai 3D-tulostuksessa.

Skannauksessa on neljä vaihtoehtoa, jotka ovat Kasvoskannaus, Pääskannaus (360 astetta vrt. kasvojen 180), Ruokaskannaus sekä Vapaa skannaus. Suoraan sovelluksesta voi tilata 3D-mallinnoksia joko Shapeways- tai Sculpteo-palveluista.

Itse sovelluksen käyttö tuntuu ainakin aluksi jokseenkin epäselvältä, mutta pienen tahimisen jälkeen kasvojen mallinnus on suhteellisen helppo prosessi ohjeistuksineen. Hyvän lopputuloksen saaminen vaatii valaistukselta paljon ja esimerkiksi normaalissa sisävalaistuksessa tehty mallinnos on helposti hieman nuhruinen.

Vaikka teknologia on sinänsä mielenkiintoinen, kokonaisuutena sovellus tuntuu lähinnä hauskalta vitsiltä. Ellei käyttäjällä ole todellista tarvetta esimerkiksi tilata omasta päästään 3D-mallinnosta hyllyn reunalle, jää käyttötarkoitus lähinnä sosiaalisen median erikoiseen profiilikuvaan tai itsensä lisäämiseen AR-tehosteeksi. Ohessa video allekirjoittaneesta nyrkkeilemässä lautasen päällä.

 

Suorituskyky ja akunkesto

Xperia XZ1 Compact tuo Compact-sarjaan jälleen saman idean kuin aiemmin; suorituskyky samaan aikaan julkaistun isoveljen tasolla. Käytännön tasolla esimerkiksi raskaammissa mobiilipeleissä, useamman sovelluksen samanaikaisessa käytössä yms. arkikäytössä puhelimesta ei löydy minkäänlaista moitittavaa. Käyttö on sujuvaa ja minkäänlaisia hidasteluja ei testijaksolla sattunut kohdalle.

Todentaaksemme laitteen suorituskyvyn ajoimme muutamia yleisimpiä testisovelluksia.

Xperia XZ1 Compactin tulokset myötäilevät Xperia XZ1:n vastaavia lukuun ottamatta graafista suorituskykyä, jolloin pienemmän resoluution ansiosta Compact saa paremman tuloksen verratessa XZ1:een ja OnePlus 5:een.

Akunkestoa testattiin kirjaamalla ylös kuuden päivän ajalta näytön päälläoloaika sekä jäljelle jäänyt akkuvarauksen prosenttilukema. Kuuden päivän aikana laite ladattiin kaksi kertaa, joten jokaisella kerralla akku kesti helposti kahden päivän käytön ajan.

Jäljellä oleva akun varaus ja SOT (Screen On Time) 2 päivän jälkeen:

  • 22 % – 5 h 6 min
  • 35 % – 4 h 20 min
  • 14 % – 5 h 30 min

Oheisten tulosten perusteella XZ1 Compactilta voi odottaa hieman yli kuuden tunnin SOT-aikoja vaihtelevassa arkikäytössä. Allekirjoittaneen käyttöön kuuluu muutama päivittäinen puhelu, WhatsApp-, Skype- ja Discord-viestittelyä, YouTube-videoiden katsomista sekä yleistä nettiselailua. SOT-aikojen tueksi ajettiin myös hieman vertailukelpoisempi PCMark Work 2.0. Battery Life -testi.

Xperia XZ1: 7 h 53 min
Xperia XZ1 Compact: 10 h 34 min

Pienemmällä näytöllä ja resoluutiolla varustettu XZ1 Compact vie selvän voiton isoveljestään (ja muiden valmistajien lippulaivoista) PCMarkin testissä.

Xperia XZ1 Compact tukee QuickCharge 3.0 -pikalatausta, mutta harmittavasti myyntipakkauksessa toimitetaan ainoastaan normaali pikalatausta tukematon 7,5 watin laturi. Sillä laitteen lataaminen täysin tyhjästä täyteen varaukseen kestää noin 2,5 tuntia, latauksen hidastuessa loppua kohden (viimeisen 10 % lataaminen n. 30 min). Jos käyttäjä lataa puhelimensa esimerkiksi aina öisin samaan aikaan, on oletuksena käytössä Akun hoitotoiminto -ominaisuus, joka lataa akkua vain 90 % asti yön aikana ja juuri ennen käyttäjän heräämistä akku ladataan täyteen asti. Lisäksi mukana ovat Sonyn aiemmista puhelimista tutut STAMINA- ja Ultra STAMINA -tilat.

 

Yhteenveto


Artikkelia lähdettiin työstämään pääasiassa sillä ajatuksella, että tarkoituksena oli selvittää onko XZ1 Compact palauttanut Sonyn Compact-puhelimet totutulle tasolle – pieni koko ja huippuominaisuudet lisäominaisuuksia säästelemättä.

Ensimmäinen asia joka täytyy ottaa huomioon lopullista arviota pohtiessa on se, että markkinoille ei ole tullut eikä luultavasti tule vastaavia malleja varsinkaan suurilta valmistajilta. Muiden Android-valmistajien lippulaivaluurit ovat lähes poikkeuksetta 5,0 – 6,0 tuuman näytöllä varustettuja ulkonäköön vahvasti panostavia kiillotettuja laitoksia. Muiden parantaessa näytön ja ulkomittojen välistä suhdetta Sony puskee uskollisesti puolen vuoden välein ulos samaa muotokieltä käyttäviä puhelimia, joissa fyysiset muutokset pysyvät melkolailla minimissä.

Edeltävään X Compact -malliin nähden nyt on onnistuttu; Xperia XZ1 Compact on kokonaisuutena sitä mitä siltä toivotaan. Pienestä fyysisestä koosta huolimatta se tarjoaa lippulaivamallitasoisen suorituskyvyn, IP68-suojauksen, pikalatauksen, tuoreimman Android-version sekä hyvän kameran, jonka ainoaksi heikkoudeksi jää Sonyn puhelimille ominainen maalausmainen jälkikäsittely.

Peruskäyttäjän arkikäytön kannalta harmittavin puute on myyntipakkauksesta puuttuva pikalaturi. Nykypäivän hittisovellukset (esim. Snapchat tai Instagram Stories) imevät entistä enemmän virtaa ja pikalataus on nykyisin täysin perusteltu tarve monelle käyttäjälle, joten laturin jättäminen paketista on (edelleen) allekirjoittaneen mielestä outo valinta.

Kokonaisuutena Xperia XZ1 Compactin 599 euron hintaa voi pitää perusteltuna ja sitä voi suositella pientä Android-puhelinta etsivälle käyttäjälle mikäli puhdas Android-käyttöjärjestelmä tai Dual-SIM-ominaisuus eivät ole pakollisten ominaisuuksien listalla ostoa harkitessa.

Hyvää

  • Suorituskyky
  • Kamera
  • IP68-suojaus
  • Pieni koko
  • QuickCharge 3.0 -lataustekniikka
  • Android 8.0.0 suoraan ostettaessa
  • Luotettava sormenjälkitunnistin

Huonoa

  • Valmistajan kustomoima käyttöliittymä
  • Suomessa myytävässä variantissa vain yksi nanoSIM-paikka
  • USB Type C -liitäntä tukee vain 2.0 -nopeutta
  • Paketissa ei mukana pikalaturia

 

This site uses XenWord.
;