Testasimme SteelSeriesin 380 euron hintaiset Arctis Nova Pro Wireless -pelikuulokkeet.

SteelSeries Arctis Nova Pro Wirelessit ovat kokonaisuudessaan erinomaiset pelikuulokkeet, jotka tarjoavat valmistajalle tyypilliseen tapaan monipuoliset ominaisuudet, erinomaisen ohjelmiston sekä mukavan istuvuuden. Äänenlaadultaan kuulokkeet ovat kehittyneet edeltäjistään ja yltävät markkinoiden kärkeen, minkä lisäksi vastamelutoiminto osoittautui erinomaiseksi lisäksi pelatessa. Mikrofonin äänessä olisi yhä jonkin verran parannettavaa.

Arctis Nova Pro Wirelessien suurin miinus on niiden 380 euron hinta, joka on väistämättä pelikuulokkeille varsin korkea.

Plussaa

  • Äänenlaatu
  • Erittäin hyvä istuvuus
  • Vaihdettavat akut ja niitä lataava telakka
  • Bluetooth toimii samanaikaisesti kuulokkeiden oman yhteyden kanssa
  • Sonar-ohjelmisto

Miinusta

  • Hinta
  • Mikrofonin äänenlaatu varauksin

Huomioitavaa

  • Bluetooth-yhteys tukee vain SBC-koodekkia

SteelSeries päivitti kuulokemallistoaan alkukesästä julkaistessaan uudet lippulaivamalleiksi sijoittuvat Arctis Nova Pro -mallit. Langallisten Arctis Nova Proin suositushinta on 279,99 euroa ja langattomien Arctis Nova Pro Wirelessien puolestaan 379,99 euroa. Nyt kaksikosta jälkimmäiset, eli langattomat mallit ovat saapuneet myös io-techin testattavaksi.

Arctis Nova Pro Wirelessit ovat valmistajan uudet huippumallit ja siten seuraajat yrityksen vanhemmille Arctis Pro Wireless -kuulokkeille, jotka on testattu aiemmin yli 300 euron langattomien pelikuulokkeiden vertailussa. Kuten vanhemmat Arctis Pro Wirelessit, tarjoavat myös Arctis Nova Pro Wirelessit erillisen telakan sekä vaihdettavat akut. Ulkoisesti uutuusmallit ovat kuitenkin ottaneet uuden suunnan, minkä lisäksi ominaisuuskattausta on päivitetty ja mukaan on lisätty pelikuulokkeissa vielä harvinainen aktiivinen vastamelutoiminto.

Tässä artikkelissa tutustumme SteelSeries Arctis Nova Pro Wirelessien ominaisuuksiin, äänenlaatuun ja mikrofoniin tavanomaisten testirutiinin mukaisesti. Artikkeli pohjautuu io-techin YouTube-kanavalle tehtyyn videoon, jonka voit katsoa alta.

Testiä lukiessa on hyvä muistaa, että istuvuus ja äänenlaadulliset tekijät ovat osittain käyttäjäriippuvaisia subjektiivisia kokemuksia, sillä pään sekä korvien muoto voivat vaikuttaa käyttökokemukseen. Kuulokkeita onkin aina hyvä päästä kokeilemaan mahdollisuuksien mukaan myös itse ennen ostopäätöstä.

Rakenne ja istuvuus

Ulkonäöltään Arctis Nova Pro Wirelessit erottuvat varsin selvästi valmistajan aiemmasta tuotannosta, mutta materiaalivalinnat ovat kuitenkin pääosin tuttuja. Kuulokekupit ovat muoviset ja pääpanta puolestaan metallinen. Metallisen pääpannan alapuolella on kankainen päätä vasten asettuva panta, joka on tuttu vanhemmistakin Arctis-malleista.

Kuulokkeiden istuvuuteen on kuitenkin tehty varsin merkittäviä muutoksia, sillä kuulokekuppien korkeus on uutuusmalleissa säädettävissä, minkä myötä kuulokkeet voivat istua paremmin eri kokoisiin päihin. Kuppien korkeuden lisäksi myös pääpannan kireys on säädettävissä parilla pykälällä.

Kuulokekuppien pehmusteet on vaihdettu aiemmin käytössä olleista kangaspehmusteista keinonahkaisiin, mikä mahdollistaa pykälän entistä paremman ympäristöäänten vaimennuksen, mutta on myös vastapainona jonkin verran lämpimämpi korvilla. Kuulokekupit ovat myös pienentyneet aavistuksen, minkä myötä Nova Pro Wirelessit aiheuttivat omilla korvillani hieman vanhempaa enemmän paineen tunnetta, mutta pysyivät kuitenkin mukavina. Isommilla korvilla kupin koon muutos voi olla epämukavampi muutos.

Vasemmassa kuulokekupissa sijaitsee kuulokkeiden virtapainike, jonka napauttaminen käynnistää myös vastamelutoiminnon, mikrofonin mykistyskytkin, äänenvoimakkuusrulla sekä 3,5 mm:n kuulokeliitäntä langallista käyttöä varten. Mikrofoni on tuttuun tapaan sisään vedettävissä, mutta vanhemmista malleista poiketen Nova Pro Wirelessien mikrofoni sulautuu täysin kuulokekupin mukaiseksi. Valmistaja toimittaa pakkauksessa myös kankaisen tuulisuojan, jonka kanssa mikrofoni ei kuitenkaan ymmärrettävästi mahdu täysin kuulokekupin sijaan.

Lisäksi kuulokekupin magneettisesti kiinni oleva ulkopinta on irrotettavissa ja sen alta paljastuu USB-C-liitäntä. Sijoituspaikka on varsin kummallinen, sillä kaapeli törröttää suoraan sivulle paikallaan ollessaan, mutta toisaalta vaihdettavien akkujen myötä latauskaapelille on harvemmin tarvetta.

Oikeassa kuulokekupissa sijaitsee vain Bluetooth-painike ja magneettisen lätkän takana lepäävä irrotettava akku. Arctis Pro Wirelesseistä tuttuun tapaan SteelSeries toimittaa kuulokkeiden mukana kaksi akkua, joista toinen latautuu kuulokkeiden telakassa. Akkujen kestoon on tullut varsin merkittävä parannus, sillä vanhemmille malleille luvattiin vain 10 tuntia käyttöä akkua kohden ja uutuusmallin luvataan kestävän 18–22 tuntia. Akunkesto ei yllä markkinoiden kärkeen, mutta käytännössä se ei useimmiten ole ongelma, sillä telakasta on otettavissa akun loppuessa uusi valmiiksi latautunut akku käyttöön.

Langattoman yhteyden tietokoneeseen Arctis Nova Pro Wirelessit muodostavat juuri mainitun telakan kautta, mutta sen lisäksi tuettuna ovat perinteinen langallinen 3,5 mm:n kaapeli ja Bluetooth. Bluetooth-yhteys toimii myös yhtäaikaisesti kuulokkeiden oman langattoman yhteyden kanssa. Bluetooth-yhteyden miinuksena täytyy kuitenkin mainita koodekkituki, joka jää vain alkeellisimmalle SBC-tasolle, eli äänenlaadullisesti SteelSeriesit häviävät tavanomaisille Bluetooth-kuulokkeille selvästi.

Vastaanotintelakka on muotoiltu uusiksi Arctis Pro Wirelesseihin nähden, minkä lisäksi sen liitäntäkattausta on muutettu hieman: Takapaneelista on poistettu optiset ääniliitännät ja vastapainona mukaan on tuotu toinen USB-liitäntä. Kahden USB-C-liitännän myötä telakan voi liittää kahteen laitteeseen samanaikaisesti ja niiden välillä voi hyppiä suoraan asetuksista. Lisäksi telakassa on tarjolla muun muassa mikrofonin sivuäänen säätömahdollisuus, vastamelun kytkin, ympäristöäänten vahvistuksen säätö sekä 10-kanavainen taajuuskorjain.

 

Ohjelmisto ja ominaisuudet

Ohjelmiston osalta SteelSeries luottaa Sonariin, joka on esitelty lyhyesti niin aiemmassa Arctis 7+ -kuulokkeiden arviossamme kuin myös omassa erillisessä videossaan io-techin YouTube-kanavalla. Sonar on pelimarkkinoiden parhaimmistoa edustava ratkaisu kuulokkeiden hallintaan ja se tarjoaa niin parametrisen taajuuskorjaimen kuulokkeille kuin myös lisäksi pelkistetymmän 10-kanavaisen taajuuskorjaimen chat-kanavan ja kuulokkeiden oman mikrofonin hallintaan. Lisäksi kaikille kolmelle löytyy myös muita lisäasetuksia kuten taustaäänten vaimennus ja kompressori.

Ohjelmisto on myös kehittynyt sitten YouTubeen tehdyn videokatsauksen ja muun muassa tilaäänimallinnukseen on tuotu mukaan asetukset virtuaalikaiutinten etäisyyden hallintaan sekä liukusäädin immersion ja suorituskyvyn välille. Säädöt mahdollistavat omaan makuun sopivan äänen luomisen, minkä lisäksi tilaäänimallinnus on Sonarissa muutenkin kohtalaisen laadukas. Tilaäänimallinnusten toimivuus on kuitenkin aina henkilökohtaista, sillä jokainen kuulee äänet omalla tavallaan ja allekirjoittaneen korvaan parhaiten sopiva asetus on useimmiten perinteinen stereotila.

Sonariin panostamisen seurauksena kuulokkeista on poistettu vanhemmista SteelSerieseistä tuttu mahdollisuus näkyä kahtena erillisenä äänikorttina, sillä Sonar tekee saman ohjelmiston kautta. Arctis Nova Pro Wirelessien telakka osaa kuitenkin keskustella suoraan Sonarin kanssa, joten keskusteluäänten ja peliäänten voimakkuuden suhteen muuttaminen onnistuu tuttuun tapaan suoraan telakasta, kunhan vain Sonaria on valmis käyttämään.

Sonar-integrointi toimii muutenkin mukavasti ja telakan taajuuskorjain osaa näyttää, mikäli Sonarin kautta on tehty jo monipuolisempi korjaus parametristä taajuuskorjainta käyttäen.

Sonarin lisäksi GG:n sisältä löytyy telakan kanssa vastaavat perusasetukset tarjoava Engine-osio, joka on toki hyväkin löytyä. Näiden kahden lisäksi GG sisältää kuitenkin myös Giveaways-osion sekä kotisivun, jossa on mainoksia valmistajan tuotteita, mikä tekee kokonaisuudesta hieman sekavan.

 

Kuulokkeiden äänenlaatu

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

Äänenlaadultaan SteelSeriesin Arctis Nova Pro Wirelessit ovat sanalla sanoen hyvät ja ne ovat myös ottaneet selvän harppauksen parempaan päin yrityksen vanhempiin Arctis-malleihin verrattuna. Kuten taajuusvastekuvaajasta on nähtävissä, sijoittuu kuulokkeiden bassokorostus sopivan alas, jottei se aiheuta alempien keskitaajuuksien mössömäisyyttä tai kuminaa.

Ylemmissä keskitaajuuksissa on pelikuulokkeille tyypillinen kuoppa, joka tekee kuulokkeista pidemmässäkin käytössä rasittamattomat, mutta toisaalta ainakin omaan korvaani myös hieman tummat ja etäiset, mutta senkään suhteen kuulokkeet eivät ole menneet liiallisuuksiin. Yläpään korostus lisää sointiin ilmavuutta, mutta pitää sen silti tasapainoisena, eikä Nova Proiden kanssa ole havaittavissa samanlaista äänen värittymistä kuin vanhemmissa Arctis Proissa oli.

Sonar-ohjelmisto myös mahdollistaa monipuoliset muokkausmahdollisuudet kuulokkeiden äänelle ja omaan käyttööni kuulokkeiden ääni parani jonkin verran ylemmän keskialueen kuoppaa hävittämällä ja siten erottelevuutta lisäämällä. Kokonaisuudessasan Arctis Nova Proiden ääni on kuitenkin jo suoraan paketista pelikuulokkeiden kärkeen yltävä ja kuulokkeilla niin pelaa kuin myös kuuntelee musiikkia mielellään. Ääni ei ole täysin neutraali ja omaan makuuni erottelevuutta voisi olla enemmän, mutta siitä huolimatta ääni pysyy luonnollisena ja helposti kuunneltavana.

Pelaamista ajatellen Nova Pro Wirelessien stereokuva on mukavan tarkka, joten suuntien tunnistaminen on helppoa.

Vastamelutoiminto osoittautui testijaksolla erinomaiseksi lisäksi, sillä se onnistui hävittämään tehokkaasti tietokoneen tuulettimien äänen, mikä helpottaa peliääniin keskittymistä ja sen myötä myös immersiota. Vastamelutoiminto ei ole erityisen voimakas, vaan se lähinnä vaimentaa hieman ympäristöä, mikä oli kuitenkin useimpiin pelitilanteisiin riittävä.

Huomion arvoisena seikkana ilman vastamelua pelatessa kuulokkeiden bassotoisto on pykälän korosteisempaa kuin vastamelun kanssa, mutta ero on kohtalaisen pieni.

 

Mikrofonin äänenlaatu

Mikrofonin äänenlaatua voit kuunnella alla olevasta YouTube-videosta.

Mikrofonin äänenlaatu on parantunut aiempiin SteelSeriesin kuulokemalleihin verrattuna, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole yhtä suuri parannus kuin kuulokkeiden äänenlaadussa. Arctis Nova Pro Wirelessien mikrofoni ei ylläkään markkinoiden kärkeen, sillä se on edelleen kohtalaisen kompressoitunut ja nasaali, mutta äänensävy on muuttunut selvästi aiempaa miellyttävämmäksi. Yläpään korostus on vähentynyt ja äänessä soi selvästi enemmän myös alempia taajuuksia.

Sonar-ohjelmiston avulla mikrofonin ääntä voi myös muokata vapaasti mieluisakseen, sillä mukana on niin 10-kanavainen taajuuskorjain kuin myös taustamelunvaimennusmahdollisuus ja kompressori.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Arctis Nova Pro Wirelessit ovat erinomainen lisä SteelSeriesin pelikuulokemallistoon. Ne tarjoavat valmistajalle tyypilliseen tapaan hyvän istuvuuden, minkä lisäksi ominaisuuskattaus ja ohjelmistokin ovat markkinoiden kärkeä. Huomion arvoisena seikkana kuulokekupit ovat pienentyneet hieman vanhempiin malleihin verrattuna.

SteelSeriesin heikkous on aiemmissa Arctis-malleissa ollut niiden äänenlaatu ja Arctis Nova Pro Wirelessit ovat ottaneet tässä osiossa selvän harppauksen parempaan päin. Äänenlaatu on luonnollisempi kuin valmistajan aiemmissa tuotteissa ja yltääkin pelikuulokemarkkinoiden kärkeen. Lisäksi mukaan tuotu vastamelutoiminto helpottaa peliääniin eläytymistä. Mikrofonin osaltakin kehitystä on tapahtunut, mutta kovimmille kilpailijoilleen SteelSeries ei edelleenkään tällä osa-alueella pärjää.

Kuulokkeiden suurin miinus on kuitenkin väistämättä hinta, sillä 380 euroa on todella paljon rahaa pelikuulokkeista. Monipuolisen ominaisuuskattauksensa, mukavan istuvuutensa ja hyvän äänenlaatunsa vuoksi Arctis Nova Pro Wirelessit voivat kuitenkin olla tuon hintansa arvoiset, mikäli rahaa on vain valmis käyttämään. Huomion arvoisena seikkana SteelSeriesin vanhemmat kuulokkeet ovat olleet tasaisin väliajoin aleissa, joten myös Nova Pro Wirelessien hinta voinee ajan saatossa laskea jonkin verran.

Plussaa

  • Äänenlaatu
  • Erittäin hyvä istuvuus
  • Vaihdettavat akut ja niitä lataava telakka
  • Bluetooth toimii samanaikaisesti kuulokkeiden oman yhteyden kanssa
  • Sonar-ohjelmisto

Miinusta

  • Hinta
  • Mikrofonin äänenlaatu varauksin

Huomioitavaa

  • Bluetooth-yhteys tukee vain SBC-koodekkia
This site uses XenWord.
;