Testasimme Xiaomin uuden 1099 euron hintaisen lippulaivaälypuhelimen Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirillä.

Kokonaisuudessaan Xiaomi 12 Pro on kiinnostava lippulaivapuhelin kiinalaisvalmistajan valikoimiin. Puhelin voi sopia tasapainoista kamerajärjestelmää ja laadukasta näyttöä kaipaavalle kuluttajalle, joka on valmis hyödyntämään nopeaa pikalatausta käytön lomassa. 1099 euroon noussutta suositushintaansa se ei kuitenkaan täysin onnistu perustelemaan, sillä laitteessa on varsin selviä miinuksia kuten heikohko akunkesto, IP-luokituksen puute ja heikohko suorituskyky jatkuvassa rasituksessa.

Plussaa

  • Laadukas ja kirkas AMOLED-näyttö
  • Erittäin nopea 120 watin pikalataus
  • Kolme suurta Android-päivitystä ja neljän vuoden tietoturvakorjaukset
  • Kamerajärjestelmän tasaisen laadukas kuvanlaatu

Miinusta

  • Akunkesto varauksin
  • Ohjelmiston bugit varauksin
  • Suorituskyvyn lasku jatkuvassa rasituksessa
  • Pohjan USB-C-liitäntä tukee vain USB 2.0 -nopeuksia
  • Ei IP-luokitusta
  • Ultralaajakulmakameran kiinteä tarkennusetäisyys

Xiaomi julkaisi tuttuun tapaan uusimman 12 -lippulaivamallistonsa Kiinassa jo vuoden vaihteessa, minkä jälkeen julkistus kotimaamme markkinoille seurasi perästä maaliskuun lopulla. Viime vuodesta poiketen Suomeen saapuvat tällä kertaa myyntiin niin Xiaomi 12 -perusmalli kuin pykälän kalliimpi Xiaomi 12 Pro, mutta Kiinassa ja osassa länsimaitakin nähty edullisempi ja heikommalla järjestelmäpiirillä varustettu Xiaomi 12X jätti Suomen tänä vuonna välistä.

Xiaomi 12 Pro ja 12 sisältävät molemmat Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin ja 256 Gt:n tallennustilan. Eroina laitteissa toimivat Pro-mallin 4 Gt suurempi RAM-muisti (12 vs. 8 Gt), kehittyneemmät kamerat, nopeampi lataus sekä huomattavasti perusmallia suurempi koko. 6,73-tuumaisella näytöllään Pro on kuitenkin edelleen pykälän pienemmässä luokassa kuin viime vuoden Xiaomi Mi 11 6,81-tuumaisen näyttönsä kera.

Julkaistusta kaksikosta io-techin testipenkkiin päätyi 1099 euron suositushintainen Xiaomi 12 Pro, jonka 4600 mAh:n akku tukee Xiaomi 11T Prosta tuttua edelleen markkinoiden nopeinta kastia edustavaa 120 watin pikalatausta. Kamerajärjestelmänä puhelimessa toimii 50 megapikselin pääkamera, jonka tukena ovat niin ikään 50 megapikselinen ultralaajakulmakamera ja  2x-zoomin tarjoava 50 megapikselinen telekamera. 1099 euron hinnallaan 12 Pro on 250 euroa viime vuoden Mi 11 -mallia kalliimpi. 11T Pro puolestaan edustaa T-mallina valmistajan edullisempia lippulaivoja, minkä myötä siihen verrattuna hintaeroa on jo peräti 400 euroa.

Sekä Xiaomi 12:n että Xiaomi 12 Pron ennakkomyynti alkaa Suomessa 6. huhtikuuta ja kauppojen hyllyille laitteet saapuvat 21. päivä.

Tässä artikkelissa tutustumme Xiaomi 12 Prohon viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Xiaomi toimittaa 12 Pron mustassa pakkauksessa, jonka päällä komeilee laitteen mallinimi. Itse puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluvat:

  • Ohjelappuset
  • Korttikelkan avaustyökalu
  • Joustavamuovinen suojakuori
  • USB-A->USB-C-kaapeli
  • 120 watin verkkovirtalähde

Xiaomi toimittaa 12 Pron mukana siis 11T Prosta tutun 120 watin verkkovirtalähteen. Kyseessä on edelleen markkinoiden tehokkain pikalaturi, kunnes Realmen tai OnePlussan uutuudet 150 watin pikalatauksella ehtivät markkinoillemme.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Xiaomi 12 Pron Näyttö kaareutuu Mi 11:n tavoin edelleen sivuiltaan varsin voimakkaasti, mutta kameramoduuli on selvästi kulmikkaampi ja hieman 11T Prota muistuttava. Kenties juuri kameramoduulin muutoksen myötä puhelimen yleisilme on kokonaisuudessaan omaan silmääni ottanut askeleen geneerisempään suuntaan.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 163,6 x 74,6 x 8,16 mm
  • Paino: 205 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 89,6 %
  • Näytön suojana Gorilla Glass Victus, alumiinirunko

Ulkomitoiltaan Xiaomi 12 Pro on 0,08 tuumaa pienemmästä näytöstään huolimatta lähes identtinen Mi 11:n kanssa. Korkeutta puhelimelta on kuitenkin lähtenyt 1 mm leveyden säilyessä ennallaan. Paksuutta puhelimelle on puolestaan tullut 0,06 mm lisää.

Rakenteeltaan 12 Pro on viime vuoden Mi 11:n tavoin arvokkaan tuntuinen, mikä on kuitenkin peräti 1100 euron hinnan myötä jo odotettavaakin. Kehykset laitteessa ovat alumiinia ja sekä näytön että takakuoren suojana on Gorilla Glass Victus -suojalasi. Takalasi puhelimessa on mattapintainen ja käsissä miellyttävän tuntuinen. Kuivissa käsissä puhelin voi kuitenkin olla liukas.

Valitettavasti arvokkaasta yleistuntumasta huolimatta rakenteessa on myös hintaluokassaan varsin selvä miinus, sillä Xiaomi ei tarjoa 12 Prolle minkäänlaista IP-sertifikaattia veden- ja pölynkestävyydelle. Jonkin verran vettä puhelin voinee kestää, sillä SIM-korttikelkassa on kuminen tiiviste, mutta tämän hintaluokan laitteelta odottaisi kuitenkin myös virallista vahvistusta vedenkestävyydestä.

  • Alapääty:
    • SIM-korttikelkka
    • Mikrofoni
    • USB-C-liitäntä (USB 2.0)
    • Toinen puhelimen stereokaiuttimista
  • Yläpääty:
    • Infrapunalähetin
    • Mikrofoni
    • Toinen puhelimen stereokaiuttimista
  • 32 megapikselin etukamera (0,7 um pikselikoko), f2.5, 26 mm

Virallisen IP-sertifioinnin puuttumisen lisäksi myös puhelimen pohjan USB-C-liitäntä jää väistämättä harmilliseksi miinukseksi, sillä puhelin tukee Xiaomille jo tyypilliseen tapaan vain USB 2.0 -nopeuksia, mikä ei enää yli 1000 euron hintaluokassa ole missään nimessä hyvä suoritus. Valmistajalle tyypillisenä positiivisena puolena puolestaan yläpäädyssä sijaitsee edelleen infrapunalähetin, joka miellyttänee kyseistä ominaisuutta käyttämään tottuneita kuluttajia.

Puhelimen kaiutinjärjestelmää valmistaja mainostaa Harman Kardonin nimellä ja jopa neljästä kaiuttimesta muodostuvana. Käytännössä kyseessä on kuitenkin stereokaiutinjärjestelmä, jossa vain on neljä kaiutinelementtiä, eli erilliset ala- ja yläpään toistavat elementit molemmin puolin.  Äänenlaadultaan kaiuttimet eivät näkyvästä brändäyksestään huolimatta ole suoranaisen erikoiset, vaan lähinnä tavanomaisen hyvät. Huomion arvoisena seikkana toinen kaiuttimista on sijoitettu oikeaan alalaitaan ja toinen taas vasempaan ylälaitaan, minkä myötä kaiuttimista ainakin toinen on yllättävän helppo peittää puhelinta vaakatasossa pitäessä. Toisaalta vastapainona molempien kaiuttimien peittäminen vahingossa on lähes mahdotonta.

32 megapikselin etukameran kuvanlaatu on hyvässä valaistuksessa erinomaista kuvien ollessa tarkkoja ja värintoistoltaan miellyttäviä. Valaistuksen vähentyessä kuvista tulee kuitenkin helposti huomattavan pehmeitä, eikä kuvanlaatu hämärässä pärjää kovimmille kilpailijoille.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,73” LTPO AMOLED -näyttö
  • 20:9-kuvasuhde, 3200 x 1440 pikseliä, 522 PPI
  • Adaptiivinen 120 Hz (1 Hz, 10 Hz, 30 Hz, 60 Hz, 90 Hz, 120 Hz), 480 Hz kosketuksentunnistus
  • 1000 nitin (cd/m2) tyypillinen maksimikirkkaus, 1500 nitin pistemäinen maksimikirkkaus

Näytön osalta Xiaomi 12 Pro saavuttaa heittämällä korkean hintansa asettamat odotuksetkin ja kuvanlaatu on sanalla sanottuna erinomainen. AMOLED-näytölle tyypilliseen tapaan värintoisto on eläväistä ja kontrasti syvää, mutta liiallista ylikorostusta saturaatiossa ei kuitenkaan ole merkittävästi havaittavissa, vaan kuva on luonnollinen. 

Näyttö yltää 1440p-resoluutioon, eli myös sen osalta se täyttää lippulaivaluokan normit. Asetuksista näytön voi kuitenkin halutessaan asettaa myös Full HD+ -tasolle. Teoriassa pienempi resoluutio voi parantaa akunkestoa, mutta testijaksolla merkittävää eroa akun kulutuksessa ei ollut havaittavissa. 

120 hertsin virkistystaajuus ei yllä enää aivan markkinoiden kärkeen osan kilpailijoista tarjotessa peräti 144 hertsiä, mutta näiden välillä eron huomaaminen on jo äärimmäisen vaikeaa. Näytön kirkkauden osalta valmistaja lupaa peräti 1000 nitin tyypillisen maksimikirkkauden ja näyttö pysyikin erittäin selkeänä ja helppolukuisena myös kirkkaassa kevätauringossa.

Näytön alle integroitu sormenjälkilukija toimi testijaksolla pääsääntöisesti hyvin, mutta satunnaisia epäonnistuneitakin lukukertoja mukaan mahtui kuten useimmilla muillakin näytönalaisilla lukijoilla.

Raudaltaan Xiaomi 12 Pro on markkinoiden kärkeä, kuten yli 1000 euron puhelimelta voi odottaakin. Sisuksissa sykkii Qualcommin viimeisin Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri, joka löytyy myös aiemmin testatun Motorola Edge 30 Pron sisältä. Piiri on io-techin testien perusteella tämän hetken kärkivaihtoehto ohittaen Samsungin Exynos 2200:n ainakin nykyisellään graafisessa suorituskyvyssä kohtalaisen selvästi. Dimensity 9000 -piiriä käyttäviä laitteita Suomen markkinoille vielä odotetaan, eli lopullista sijoitusta vuoden 2022 tehopiirien joukossa ei voida vielä täysin varmaksi tietää.

Piirin parina Xiaomi tarjoaa Suomessa 12 Gt RAM-muistia ja 256 Gt tallennustilaa, mitkä ovat kohtalaisen hyviä, joskin myös tähän hintaluokkaan jo odotettuja lukemia. Akku puhelimessa on kooltaan 4600 mAh:a, mikä on tuttu myös vuoden takaisesta Mi 11:stä. Koko ei yllä markkinoiden kärkeen ja jää jälkeen esimerkiksi Xiaomin oman 11T Pron tai Samsungin Galaxy S22 Ultran 5000 mAh:sta, mutta ei kuitenkaan ole aivan luokattoman pienikään, ainakaan paperilla.

Akun latausnopeus puolestaan yltää markkinoiden kärkeen, sillä 12 Pro tukee viime syksyn 11T Prosta tuttua 120 watin pikalatausta. Lisäksi laturi toimitetaan suoraan paketissa, mitä ei voi enää nykyään pitää lippulaivapuhelimessa itsestäänselvyytenä. Langatontakin latausta 12 Pro tukee Qi-standardilla, minkä lisäksi tarjolla on valmistajan omaa teknologiaa käyttävä 50 watin langaton pikalataus. Myös käänteinen langaton lataus onnistuu 10 watin teholla.

Yhteysominaisuuksien osalta puhelin tarjoaa käytännössä kaikki uusimmat teknologiat ja mukana ovat niin 5G-yhteydet kuin myös Wi-Fi 6E. Bluetoothin osalta tuettuna on 5.2-versio, mikä on edelleen käytännössä tuorein, jota markkinoiden laitteet tukevat. Teknologiasta on kuitenkin olemassa myös uudempi 5.3-versio, joka MediaTekin Dimensity 9000 -järjestelmäpiiri tukisi, mutta Snapdragonista tuki edelleen puuttuu, eikä kyseistä teknologiaa käyttäviä laitteita käytännössä vielä markkinoilla ole.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri (1 x 3,00 GHz Cortex-X2 + 3 x 2,50 GHz Cortex-A710 + 4 x 1,8 GHz Cortex-A510 CPU, Adreno 730 GPU)
  • 12 Gt RAM
  • 256 Gt tallennustilaa (vapaana noin 231 Gt)
  • 5G, SA/NSA, sub6 (n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41,n66, n77, n78, n79)
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6E), Bluetooth 5.2, NFC, (A)GPS, GLONASS, BDS, Galileo, QZSS, NavlC
  • 4600 mAh akku, USB-C (USB 2.0), 120 watin pikalataus, 50 langaton lataus, 10 watin käänteinen langaton lataus, Qi-Standardin langaton lataus, Power Delivery 3.0, Quick Charge 4+

 

Kamera

Xiaomi 12 Pron kamerajärjestelmä sijaitsee varsin jyrkästi takakuoren pinnasta nousevassa kamerakehyksessä kuoren vasemmassa yläkulmassa. Itse kehyksen lisäksi myös pääkameran suurehko linssi nousee vielä hieman lisää, minkä myötä puhelin keikkuu helposti sitä pöydällä käytettäessä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 50 megapikselin pääkamera, (IMX707, 1/1,28”, 1,22 um pikselikoko), f1.9, PDAF, OIS, 24 mm
  • 50 megapikselin ultralaajakulmakamera, f2.2, 115˚ kuvakulma
  • 50 megapikselin telekamera, f1.9, PDAF, 48 mm
  • Dual-LED -salama
  • Videokuvaus: 8K 24 FPS / 4K 60 FPS

Kamerajärjestelmän osalta 12 Pro tarjoaa viime vuoteen nähden varsin erilaisen kattauksen. Pääkameran resoluutio on laskenut 108 megapikselistä 50 megapikseliin, mutta sensorin fyysinen koko on kasvanut suuremmaksi. Pääkameran parina puolestaan on 50 megapikselin ultralaajakulmakamera ja 50 megapikselin telekamera, jotka ainakin paperilla ja resoluutioltaan ovat mukava päivitys Mi 11:n 13 megapikselin ultralaajakulmakamerasta ja 5 megapikselin telemakrokamerasta.

Videokuvauksen osalta kaikki kolme kameraa kykenevät 4K 60 FPS -tason videokuvaukseen. 8K 24 FPS -video on rajoitettu vain pääkameralla kuvattavaksi.

Kamerasovellus Xiaomi 12 Prossa on tuttu valmistajan aiemmistakin malleista. Sovellus toimii nopeasti ja sulavasti ja lisäksi se on käyttäjän mukautettavissa, minkä myötä käytetyimmät kuvaustilat voi siirtää helposti saataville.

Hyvässä valaistuksessa Xiaomi 12 Pron 50 megapikselin pääkamera tuottaa erittäin laadukasta jälkeä. Kuvien värintoisto on eläväistä, mutta luonnollista ja dynamiikkakin on hyvällä tasolla. Yksityiskohtia kertyy kohtalaisen hyvin ja suureltakin näytöltä kuvat näyttävät luonnollisilta ilman zoomausta. Pikselitason tarkastelu kuitenkin paljastaa varsin voimakkaan käsittelyjäljen, johon sisältyy ainakin terävöitystä ja kohtalaisen voimakasta kohinanvaimennusta, joiden myötä jälki voi yksityiskohtien tasolla olla jopa maalausmaista.

Pääkamera jatkaa kohtalaisen vakuuttavaa suoritustaan myös hämärässä. Kuvat ovat suuremmaltakin näytöltä tarkasteltuna yleisilmeeltään miellyttävän selkeitä ja värintoistoltaan laadukkaita. Tarkempi tarkastelu kuitenkin paljastaa päivänvaloa voimakkaamman käsittelyjäljen. Jo pienen rajauksen myötä on nähtävissä, että kuvissa on huomattavat määrät käsittelyä ja kohinanvaimennusta, minkä myötä yleisilme voi jäädä jopa keinotekoisen pehmeäksi. Dynamiikkaa kuvissa on luokassaan kohtalaisen hyvin, joskin kirkkaimmat pistemäiset valot palavat ymmärrettävästi puhki.

Xiaomin 50 megapikselin ultralaajakulmakamera sijoittuu 50 megapikselin resoluutiollaan markkinoiden kärkikahinoihin. 1099 euron puhelimelle valitettavana miinuksena kamera on kuitenkin varustettu kiinteällä tarkennusetäisyydellä automaattitarkennuksen sijaan, eli lähikuvia sillä ei voi käytännössä ottaa.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakameran kuvat ovat pääkameran tavoin varsin laadukkaita. Värit toistuvat eläväisinä, mutta luonnollisina ja dynamiikka on myös ultralaajakulmakameralla luokassaan hyvää, joskin pääkameraa heikompaa. Yksityiskohtia kuviin kertyy ultralaajakulmakameraksi hyvin, mutta vähemmän kuin pääkameraan, minkä myötä jo pienempi zoomaus voi paljastaa kameran käsittelyjäljen vesivärimäisyyden.

Hämärässä ultralaajakulmakameran jälki säilyy edelleen yleisilmeeltään selkeänä ja värintoistoltaan laadukkaana. Tarkkuus alkaa kuitenkin kärsiä selvästi pääkameraa enemmän ja tarkempi tarkastelu paljastaa varsin pelkistetyt yksityiskohdat puhelimen käsittelyjäljen silotellessa huomattavat määrät yksityiskohtia pyrkiessään poistamaan kohinaa ja muita epäpuhtauksia. Dynamiikka on hämärässäkin luokassaan hyvällä tasolla, vaikkakin ymmärrettävästi pääkameraa heikompaa.

Kaksinkertaisen zoomin tarjoava telekameran polttoväli alkaa nykypäivänä olla kohtalaisen pieni useiden kilpailijoiden käyttäessä pykälän käytännöllisempää noin kolminkertaista zoomia, mutta Xiaomin etuna toimii jälleen varsin korkea 50 megapikselin resoluutio.

Kuvanlaadultaan telekamera mukailee sisaruksiaan tuottaen jälleen luokassaan hyvää jälkeä miellyttävällä värintoistolla ja tarkoilla lopputuloksilla, mutta tarkemmalla zoomauksella on nähtävissä vesivärimäistä käsittelyjälkeä. Hämärässäkin kamera pärjää hyvin tuottaen kohtalaisen tarkkoja lopputuloksia, joskin dynamiikka jättää hieman toivomisen varaa.

Xiaomin yökuvatila toimii kaikilla kolmella kameralla ja osaa myös käynnistyä automaattisesti puhelimen havaitessa sille tarvetta. Testijakson puitteissa kamera meni yökuvatilaan vain kerran automaattisesti, eli puhelin turvautuu siihen vasta varsin hämärissä olosuhteissa.

12 Pron yökuvatila ei pyri tekemään yöstä päivää, vaan keskittyy korjaamaan kuvan dynamiikkaa ja keräämään hieman perustilaa enemmän yksityiskohtia. Käytännössä lopputulokset voivat toisinaan olla jopa tummempia, mutta sen myötä realistisempia kuin jo hieman haaleaksi valottuneet perustilassa otetut kuvat. Yhdelläkään kolmesta kamerasta yökuvatila ei käytännössä kuvanlaatua mullista, mutta tila tuottaa kuitenkin tasaisen laadukasta ja realistista jälkeä.

Pääkamera
Ultralaajakulmakamera
Telekamera

Markkinoilta varsin erottuvana ominaisuutena Xiaomi Pro 12:n kaikki kolme kameraa ovat resoluutioltaan 50 megapikseliä ja niillä kaikilla voi myös kuvata täyden resoluution lopputuloksia. Täydellä resoluutiolla kuviin kertyy pääsääntöisesti hieman perustilaa enemmän yksityiskohtia, mutta toisaalta aivan pikselitason zoomaukset ovat kuitenkin jo huomattavan suttuisia ja maalausmaisia puhelimen käsittelyn jäljiltä, joten hyödyt suuremmasta tarkkuudesta jäävät kohtalaisen pieniksi. Erityisesti ultralaajakulmakameran 50 megapikselin kuvat ovat pikselitasolla huomattavan vesivärimäisiä, eikä kuvaan käytännössä synny perustilaa enempää yksityiskohtia.

Videokuvaa Xiaomi 12 Pro kykenee kuvaamaan maksimissaan 8K 24 FPS -tasolla, mutta kyseinen tila on rajoitettu vain pääkameraan ja käytännössä muistakin älypuhelimista tuttuun tapaan jälki jää varsin pätkiväksi, joten useimmiten parempaan lopputulokseen pääsee 4K 60 FPS tai 4K 30 FPS -videoilla, jotka toimivat kaikilla kolmella kameralla. 

Kuvanlaadultaan pääkameran kuvaama video on luokassaan todella hyvää – värintoisto on luonnollista ilman ylimääräistä korostusta ja dynamiikkakin on hyvällä tasolla. Yksityiskohtia kuvaan kertyy kiitettävästi, mutta miinuspuolena videossa on kuitenkin nähtävissä myös liiallista digitaalista terävöitystä, minkä myötä liikkeessä kuva voi väreillä yksityiskohtien laidoilla. Kuvan vakautus on hyvällä tasolla ja kävellessä kuvattu video muodostuu miellyttävän tasaiseksi.

Myös tele- ja ultralaajakulmakameroiden video on laadultaan luokassaan varsin hyvää, mutta pääkameran värintoiston tasolle ne eivät yllä, vaan niiden värimaailmat jäävät latteammiksi.

Huomion arvoisena seikkana 4K-resoluutiolla 60 FPS:n tilassa kameroiden vaihtaminen kesken kuvaamisen ei ole mahdollista, mutta 30 FPS tilassa se onnistuu liukusäätimellä. Valitettavasti suoria painikkeita kameran vaihtamiseen videokuvaukseen ei ole tarjolla, minkä myötä zoomaus toki liikkuu videossa tasaisesti, mutta oikeaan kameraan pysähtyminen voi olla haastavaa.

 

Ohjelmisto

Käyttöjärjestelmänä puhelimessa toimii Android 12, jonka päällä pyörii valmistajan oma MIUI 13 -käyttöliittymä. Totuttuun tapaan MIUI peittää vakiokuntoisen Androidin kattavasti alleen, mutta tarjoaa vastapainona varsin monipuoliset muokkausmahdollisuudet.

Käyttäjä voi muun muassa valita sovellusvalikon ja iOS-tyylisen sovellusten aloitusnäytölle asennuksen välillä ja Androidin perinteisen ilmoitusvalikon ja jälleen iOS:stä vaikutteita ottaneen oikealta puolelta vedettävän pika-asetusvalikon ja vasemmalta puolelta vedettävän ilmoitusvalikon väliltä.

Muokattavuuden vastapainoina MIUI sisältää kuitenkin totuttuun tapaan myös kohtalaisen paljon esiasennettuja sovelluksia. Mukana on useampi valmistajan oma sovellus, joissa on myös päällekkäisyyttä Googlen palveluiden kanssa. Kolmannen osapuolen sovelluksia laitteessa ovat Amazon Shopping, Facebook, Netflix ja Spotify. Positiivisena puolena kaikki kolmannen osapuolen sovellukset ja osa valmistajan omista lisistä on mahdollista poistaa puhelimesta.

Tietoturvakorjaukset puhelimessa olivat testijaksolla maalis-huhtikuun vaihteessa maaliskuun tasolla eli erittäin ajankohtaiset. Päivityslupauksen Xiaomi lupaa 12 Prolle ja perusmallin 12:lle viime vuoden 11T-malliston aikana tehdyn lupauksen mukaisesti kolmelle suurelle Android-päivitykselle ja neljän vuoden tietoturvakorjauksille. Päivityslupaus yltääkin siis markkinoiden kärkikahinoihin yhdessä muun muassa OnePlussan kanssa, mutta häviää Samsungin uusien mallien tuelle yhdellä vuodella niin suurten päivitysten kuin myös tietoturvakorjausten osalta.

Käyttökokemus Xiaomi 12 Prossa on pääosin miellyttävä, sillä käyttöliittymä on sulava ja kuten odottaa saattaa, siivittää Snapdragon 8 Gen 1 Xiaomi 12 Pron leikiten läpi päivittäisten askareiden. Valitettavasti käyttöliittymässä on myös omat buginsa, joista selvimpänä todennäköisesti virransäästötila vaikuttaisi ainakin testilaitteemme aikaisella käyttöjärjestelmällä bugaavan varsin selvästi, sillä akun laskiessa 20 prosenttiin hävittää käyttöliittymä käytöstä läpinäkyvyyden sumennusefektit ja sen sijaan näyttää kaiken suoraan läpi tehden esimerkiksi pika-asetusvalikosta lähes käyttökelvottoman. Kyseessä on kuitenkin selvästi ohjelmistobugi, josta on ilmoitettu myös Xiaomille, eli tilanne voinee korjaantua tulevissa päivityksissä.

 

Suorituskyky ja akunkesto

Suorituskykyä puhelimessa on lähtökohtaisesti varsin paljon, minkä myötä pelaamiseenkin puhelin toimii odotetusti kohtalaisen hyvin. Xiaomi 12 Pro kuitenkin lämpenee jatkuvassa rasituksessa varsin selvästi ja jonkin ajan kuluttua suorituskyky laskee erittäin selvästi. Graafisesti raskas Genshin Impact pyörii näytön täydellä 1440p-resoluutiolla täysillä grafiikka-asetuksilla alkuun varsin miellyttävää yli 30 FPS:n nopeutta, mutta jo reilun 5 minuutin pelisession myötä peli alkoi hidastelemaan ja FPS tippui kuin salaman iskusta reilun 20:n tienoille.

Puhelimen jäähdytystehossa voisikin olla tarvetta parantamiselle: Wild Life Extreme Stress Testissä suorituskyky laski reiluun 45 prosenttiin maksimista, eli huomattavan alas ja GFXBenchin Manhattan Battery Test kaatui kesken puhelimen ylikuumenemisen myötä. Prosessoripuolta rasittavasta CPU Throttling -testissä puhelimen suorituskyky laski 15 minuutin aikana 63 prosenttiin, mutta itse suorituskyvyn laskumäärää kenties merkittävämpänä huomiona suorituskykylaskut tapahtuivat selkeinä piikkeinä tasaisen laskun sijaan.

Lämpöhaasteiden lisäksi Xiaomi 12 Pro osoittautui valitettavan heikoksi myös akunkestoltaan. Puhelin kesti yhdellä latauksella käytännössä yhden päivän ja toista päivää laitteella ei ollut toivoakaan saavuttaa, vaan akku saavutti loppunsa jo ennen iltapäivää. 4600 mAh:n akku ei ole markkinoiden suurimpia, mutta siitä huolimatta akunkesto on jopa yllättävän heikko.

Heikon akunkeston vastapainona puhelin on latausnopeudeltaan odotettuun tapaan erittäin vikkelä ja jo vartissa puhelin saavutti 80 prosentin varauksen nopeammalla latausvaihtoehdolla. Huomion arvoisena seikkana puhelin ei suoraan paketista lataudu aivan täydellä teholla, sillä täysi teho voi kuluttaa akkua pykälän nopeampaa, vaan nopeimman latauksen saa käyttöön vain itse asetuksista niin valitsemalla.

Ilman täyden tehon latausta puhelin latautui tyhjästä täyteen 29 minuutissa ja täydellä teholla puolestaan 22 minuutissa. Ero on prosentuaalisesti varsin merkittävä, mutta todellisuudessa ajallisesti kuitenkin pienehkö. Xiaomin virallisista lupauksista (18 ja 24 min) tulokset jäävät hieman, mutta syynä on todennäköisesti meidän testiemme käynnistyminen puhelimen ollessa jo sammuksissa, jolloin laite ei todennäköisesti ota sisäänsä virtaa aivan täydellä teholla.

Lukemat ovat markkinoiden ehdotonta huippua, mutta huomion arvoisena seikkana erot esimerkiksi OnePlussan 65 watin tai 80 watin pikalatauksiin eivät ole enää niin suuria kuin pelkät wattilukemat antaisivat odottaa. 

Puhelimen akkuasetukset tarjoavat myös vaihtoehdon oppia käyttäjän käyttötottumukset, jolloin puhelin osaa rajoittaa lataustaan, eli estää turhan täyteen lataamisen öisin ja ladata loppuun vasta aamulla, minkä pitäisi ainakin teoriassa parantaa akun elinikää.

 

Yhteenveto

Xiaomi 12 Pro 1099 on euron suositushinnallaan selvästi kalliimpi laite kuin valmistajan aiemmat tavanomaiset lippulaivat, joskin kalleimmasta puhelimesta ei voida puhua, sillä yrityksen katalogista on löytynyt myös niin sanottuja halo-malleja mallistonsa huipulle, kuten viime vuonna Suomessa vain muutamien kymmenien eränä 1299 euron hintaan myyntiin saapunut Mi 11 Ultra.

Mi 11:een nähden hinnannousu ei käytännössä ulkonäössä näy – laite on edelleen arvokkaan ja jämäkän tuntuinen Gorilla Glass Victus -suojalasineen, kaartuvine näyttöineen ja alumiinirunkoineen, mutta valitettavasti muotoilu on ainakin omaan silmääni hypännyt kenties askelen geneerisempään suuntaan. Yli tuhannen euron puhelimelle selvänä rakenteellisena miinuksena toimii puhelimesta puuttuva IP-luokitus.

Sisuksissa sykkivän raudan osalta Xiaomi kyllä onnistuu vastamaan hintaluokan odotuksiin. Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin parina on 12 Gt RAM-muistia ja 256 Gt tallennustilaa, jotka ovat toki yli tonnin laitteelle jo toivottaviakin ominaisuuksia, mutta eivät mitään itsestäänselvyyksiä kaikilla valmistajilla.  Myös näyttö on hintansa veroinen, sillä Xiaomin käyttämä 1440p-resoluution AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella on kuvanlaadultaan sanalla sanottuna erinomainen ja kirkkautta siinä riittää leikiten aurinkoisina kevätpäivinäkin.

Puhelimen 4600 mAh:n akku ei suoranaisesti onnistu erottumaan massoista, vaan on kapasiteetiltaan varsin tavanomainen, ellei jopa hieman pieni tämän kokoluokan laitteelle. Sen täyteen reilussa 20 minuutissa lataava 120 watin lataus puolestaan yltää ehdottomasti markkinoiden kärkeen. Valitettavasti puhelimen akunkesto osoittautui testijaksolla pettymykseksi, eikä puhelimella käytännössä voinut ylittää kahta kokonaista päivää ja kovemmalla käytöllä pikalataukselle voinee tulla käyttöä kesken päivän.

Akunkeston ohessa puhelin ansaitsee kritiikkiä myös jäähdytyssuorituskyvystään. Snapdragon 8 Gen 1 on edeltäjänsä tavoin kohtalaisen kuumana käyvä piiri ja valitettavasti Xiaomin jäähdytys vaikuttaa hieman alimitoitetulta. Puhelimen suorituskyky laskeekin rasituksen jatkuessa varsin selvästi. Lisäksi tuo lasku tapahtuu erikoisesti jyrkkinä hyppyinä mikä esimerkiksi pelatessa näkyy suorituskyvyn äkillisenä romahtamisena.

Kolmesta 50 megapikselin sensorista muodostuva kamerajärjestelmä puolestaan on hyvä. Kaikki kolme kameraa tuottaa tasaisen laadukasta jälkeä ja kuvat ovat tilanteessa kuin tilanteessa vähintään kohtalaisen hyviä. Omat miinuksensakin sillä on, sillä lähemmässä tarkastelussa on nähtävissä varsin voimakasta käsittelyjälkeä ja suurempana miinuksena ultralaajakulmakamera ei tarjoa automaattitarkennusta.

Ohjelmiston osalta käytössä on vanha tuttu MIUI, joka on nykyisin varsin monipuolinen käyttöliittymä, mutta ongelmaton se ei kuitenkaan testijaksolla ollut. Käyttökokemus oli sulava, mutta 20 prosenttiin laskevan akun myötä sekoavat grafiikat ovat huomattava miinus yli 1000 euron puhelimessa. Tilanne voi toki korjaantua tulevaisuudessa päivityksellä. Positiivisena puolena Xiaomin kolmen suuren Android-päivityksen ja neljän vuoden tietoturvakorjausten päivityslupaus on hyvä, vaikkakaan ei kuitenkaan aivan markkinoiden huipun tasoa.

Kokonaisuudessaan Xiaomi 12 Pro on kiinnostava lippulaivapuhelin kiinalaisvalmistajan valikoimiin. Puhelin voi sopia tasapainoista kamerajärjestelmää ja laadukasta näyttöä kaipaavalle kuluttajalle, joka on valmis hyödyntämään nopeaa pikalatausta käytön lomassa. 1099 euroon noussutta suositushintaansa se ei kuitenkaan täysin onnistu perustelemaan, sillä laitteessa on varsin selviä miinuksia kuten heikohko akunkesto, IP-luokituksen puute ja heikohko suorituskyky jatkuvassa rasituksessa.

Plussaa

  • Laadukas ja kirkas AMOLED-näyttö
  • Erittäin nopea 120 watin pikalataus
  • Kolme suurta Android-päivitystä ja neljän vuoden tietoturvakorjaukset
  • Kamerajärjestelmän tasaisen laadukas kuvanlaatu

Miinusta

  • Akunkesto varauksin
  • Ohjelmiston bugit varauksin
  • Suorituskyvyn lasku jatkuvassa rasituksessa
  • Pohjan USB-C-liitäntä tukee vain USB 2.0 -nopeuksia
  • Ei IP-luokitusta
  • Ultralaajakulmakameran kiinteä tarkennusetäisyys
This site uses XenWord.
;