Xiaomi Buds 3T Prot ovat äänenlaadultaan vakuuttavat kuulokkeet, jotka onnistuvat ainakin minulle olemaan myös istuvuudeltaan erittäin mukavat. Valitettavasti nappien vastamelutoiminto on hintaluokkaansa nähden suorastaan luokattoman huono, eivätkä mikrofonitkaan onnistu erottumaan erityisesti edukseen. Buds 3T Proiden suosittelu onkin käytännössä mahdotonta, sillä jopa edullisempaan hintaluokkaan saatavilla olevat OnePlus Buds Prot sekä Samsung Galaxy Buds Prot onnistuvat tarjoamaan tasapainoisemmat kokonaisuudet.

Plussaa

  • Äänenlaatu
  • Mukava istuvuus
  • Kuulokkeet tukevat kahta yhtäaikaista yhteyttä
  • Langattomasti latautuva kotelo

Miinusta

  • Heikko vastamelutoiminto
  • Ohjelmistossa ei ole tarjolla minkäänlaista taajuuskorjainta
  • Kaikki ominaisuudet eivät ole tarjolla kuin Xiaomin puhelinten virallisella ohjelmistolla
  • Kuulokkeille ei ole tarjolla minkäänlaista sovellusta Applen iOS-alustalle

Xiaomi julkaisi Buds 3T Pro -nappikuulokkeensa Suomen markkinoille yhdessä tämän vuoden Xiaomi 12 -lippulaivapuhelintensa kanssa. Kyseessä on 169 euron hinnallaan markkinoiden kalliimman pään kuulokkeet ja ne ovatkin huomattavalla erolla valmistajan aiemmin testissä käyneitä Redmi Buds 3 Pro -nappeja hintavammat.

Kuulokkeet ovat Suomessa myynnissä mustana ja valkoisena värivaihtoehtona. Napit tarjoavat täyslangattoman rakenteensa oheen hintaluokkaansa tyypilliseen tapaan vastamelutoiminnon sekä ympäristöäänten vahvistuksen. Kuulokkeille luvataan IP55-tason suojaus kosteutta ja pölyä vastaan ja niiden akun luvataan kestävän 6 tuntia yhtäjaksoista kuuntelua, minkä lisäksi latauskotelosta on saatavilla 18 tuntia lisää.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan Xiaomi Buds 3T Pro -kuulokkeita on saatavilla edullisimmillaan noin 140 euroon.

Pakkaus ja sen sisältö

Xiaomi toimittaa kuulokkeensa mustassa pakkauksessa, jossa on värillinen kuva itse napeista. Kuulokkeiden ja niiden latauskotelon lisäksi toimitussisältöön kuuluu:

  • USB-A -> USB-C -kaapeli
  • Takuu- ja ohjelappuset
  • Kolmet vaihtotulpat kuulokkeisiin

Xiaomi on sijoittanut kuulokkeiden vaihtotulpat omaan kehikkoonsa, mikä helpottaa merkittävästi niiden säilömistä kertakäyttöisen muovipussukan sijaan. Tulpat ovat rakenteeltaan kohtalaisen heiveröisiä ja kuulokkeiden istuvuus muistuttaakin muun muassa OnePlus Buds Proista ollen enemmän kevyesti korvalla pysyvä kuin täysin korvakäytävän tukkiva.

 

Rakenne ja ominaisuudet

Xiaomi Buds 3T Proiden tekniset tiedot:

  • Mitat: noin 35 x 20 x 22 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Paino: 4,9 grammaa
  • IP55
  • Akunkesto: 6 tuntia

Fyysiseltä olemukseltaan Xiaomin napit eivät ole erityisen pienikokoiset, vaan ne käyttävät AirPodseista tuttua muotoilua selvällä varrella itse korvan sisään menevien nappien lisäksi. Kuulokkeet ovat myös 4,9 gramman painollaan hieman painavammat kuin osa kilpailijoista, mutta korvissa ne ovat kuitenkin erittäin keveän tuntuiset ja niitä voi pitää vaivatta pitkiäkin aikoja ilman kipuilua.

Tulppien ollessa jämäkästi korvat tukkivan sijaan hieman löysemmät voi istuvuus kuitenkin vaihdella käyttäjittäin ja kaikkien korville Xiaomi Buds 3T Prot eivät välttämättä sovellu. Vaihtotulppia Xiaomin nappeihin ei todennäköisesti löydy yhtä hyvin kuin osaan kilpailijoista, sillä pyöreiden liitäntöjen lisään tulppien liitäntäkohta on kohtalaisen suurikokoinen ja soikea.

Kuulokkeiden ohjauseleet on toteutettu näpäytysten sijaan puristuksiksi nappien varsiin. Toiminto itsessään toimi testijaksolla varmatoimisesti, mutta napit eivät kuitenkaan tarjoa minkäänlaista fyysistä reaktiota tai edes äänipalautetta puristuksesta, joten eleiden käyttö jää todella tunnottomaksi.

Urheilukäyttöön kuulokkeet soveltuvat kohtalaisen hyvin IP55-luokituksensa myötä, minkä lisäksi kevyesti korvakäytävällä istuva rakenne takaa sen, etteivät esimerkiksi kävely tai kevyehkö juoksukaan aiheuta selvää töminää korville. Kovemmassa hyppelyssä kuulokkeet toki tuottavat korville ääntä kuten muutkin korvakäytävän sisään sijoittuvat napit.

Kuulokkeiden kaiutinelementeillä on kokoa 10 mm. Yhteysominaisuuksien osalta Buds 3T Prot tukevat tavanomaisia SBC- ja AAC-koodekkeja minkä lisäksi mukana on tuki myös LHDC:lle, joka mahdollistaa selvästi korkeamman bittivirran sitä tukevien laitteiden kanssa. LHDC on valmistajan mukaan käytettävissä vain valikoiduilla Xiaomin puhelimilla, joiksi yritys kertoo Xiaomi 12 Pron ja Xiaomi 12:n. Testijaksolla ominaisuus kuitenkin oli valittavissa myös Poco F4 GT:llä.

Langattoman yhteyden napit kykenevät muodostamaan kahteen laitteeseen kerrallaan, mikä on aina positiivinen ominaisuus, jonka toivoisi löytyvän kaikista langattomista kuulokkeista. Käytännössä tämä mahdollistaa esimerkiksi puhelimen ja tietokoneen äänten välillä hyppimisen ilman kuulokkeiden uudelleenparittamista aina laitteiden välillä vaihtaessa.

Latauskotelon tekniset tiedot:

  • Latauskotelon mitat: 48 x 65 x 24 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Latauskotelon paino: noin 40 grammaa
  • Akkua kuulokkeille: 18 tuntia
  • USB-C, langaton lataus

Kuulokkeiden akunkestoksi Xiaomi mainostaa kuutta tuntia, joka on latauskotelon 18 lisätunnilla laajennettavissa yhteensä 24 tuntiin. Akunkestolupaukset eivät markkinoiden massasta onnistu juuri erottumaan, vaan ovat varsin tavanomaisia.

Latauskotelo on pinnaltaan sileä ja kohtalaisen liukas sekä muodoiltaan pyöristetty, minkä myötä se sujahtaa taskuun näppärästi. Ulkomitat kotelossa eivät ole aivan pienimmästä päästä, mutta liian suureksikaan sitä ei voi kuvailla. Kotelo on ladattavissa niin USB-C-kaapelilla kuin myös langattomasti Qi-latauksella.

 

Ohjelmisto

Ohjelmistoa Xiaomi ei virallisesti kuulokkeilleen mainosta, vaan säätimien luvataan löytyvän Xiaomin omien puhelinten Bluetooth-asetuksista. Xiaomin laitteiden lisäksi säädöt kuulokkeille löytyivät testijaksolla myös samaan konserniin kuuluvista Pocon laitteista.

Mukana on niin melunvaimennuksen tilan muuttaminen kuin myös sen voimakkuuden säätö, elekomentojen muokkausmahdollisuus ja muutamat asetukset kuulokkeiden toimintaan kuten mahdollisuus vastata puheluihin automaattisesti ja mahdollisuus pysäyttää toisto, mikäli kuuloke ei havaitse olevansa korvassa. Myös kuulokkeiden istuvuuden voi tarkistaa ohjelmallisesti.

Mielenkiintoisena ominaisuutena Bluetoothin audiokoodekkia valitessa tarjolla ovat vain SBC- ja AAC -koodekit ja LHDC:n päälle laittaminen löytyy omana asetuksenaan alempana listauksessa. Valitettavasti kuulokkeille ei ole tarjolla minkäänlaista taajuuskorjainta, automaattista taajuuskorjainprofiilin luontia tai edes esiasetettuja taajuuskorjainprofiileja, eli kuulokkeiden ääntä ei käytännössä ole valmistajan omalla ohjelmistolla mahdollista muovata.

Pelkästään Xiaomin omiin laitteisiin rajattu ohjelmisto olisi harmillinen rajoite kaikkien muiden puhelinmallien omistajille, mutta Redmi Buds 3 Pro -nappien tapaan myös Xiaomin uutuusnapit ovat onneksi ohjattavissa myös Google Play -sovelluskaupasta ladattavissa olevalla Mi Buds M8 -sovelluksella, joka tarjoaa pääosin Xiaomin puhelimiin integroitua valikoimaa vastaavan asetuskattauksen. Mi Buds M8:n kehittäjänä näkyy kuitenkin Play-kaupassa Andrei Zhukouski, eli kyseessä ei siis mitä ilmeisimmin ole Xiaomin oma ohjelmisto.

Xiaomin puhelimista poiketen Mi Buds M8 -sovellus ei tue suomea, minkä lisäksi asetuksista puuttuu Xiaomin laitteissa tarjolla olleet koodekin vaihtomahdollisuus, LHDC-koodekin päälle laittaminen ja Absoluuttinen äänenvoimakkuus -kytkin. Ohjelmisto ajaa kuitenkin asiansa lähes Xiaomin omien asetusten veroisesti, mutta valitettavana miinuspuolena sitä ei ole tarjolla iPhone-käyttäjille.

 

Äänenlaatu

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

Äänenlaadultaan Xiaomi onnistuu Buds 3T Pro -napeillaan vakuuttamaan. Kuulokkeissa on bassokorostus, joka sijoittuu huomattavan alas ja käytännössä se onnistuukin luomaan hieman lisää potkua ja voimaa aivan alimpaan bassoon ilman, että alataajuudet kuitenkaan valtaavat tilaa miltään muulta. Bassokorostus on kuitenkin niin alhaalla ettei se voimakkaan basson ystäviä onnistu todennäköisesti juuri lämmittämään, eikä se käytännössä juurikaan vaikuta tavanomaisia bändisoittimia sisältävässä musiikissa.

Kokonaisuudessaan äänenlaatu yltää markkinoiden kärkikahinoihin ainakin, jos tavoitteena on neutraalihko äänensävy, josta on helppo tunnistaa erilaisia elementtejä. Keskialue ja yläpää nimittäin toistuvat miellyttävän luonnollisina ja äänikuva on ilmavan erotteleva yhdessä terävän ja tarkan oloisen bassopään kanssa.

Keskialueelle ilmestyi mittauksissa kevyt korostus 1000-2000 hertsin välille, mutta käytännössä korostus on ainakin osittain tulosta vastamelun hurinasta, sillä vastamelun asettaminen täydelle asetukselle nosti tuota korostusta huomattavasti ja kuului myös korville selvänä huminana, mikäli musiikki ei ollut riittävän kovalla peittämään sitä.

Ilman vastamelutoimintoa äänenlaatu muuttuu pykälän latteammaksi, mutta pysyy edelleen käyttökelpoisena. Mittauksista on nähtävissä, että bassokorostus ikään kuin valuu keskialueen puolelle, minkä seurauksena basso ei ilman vastamelutoimintoa ole aivan yhtä jämäkän terävä kuin vastamelun kanssa.

Vastamelu itsessään onkin sitten kuulokkeiden heikointa antia ja 169 euron hintaluokkaan jopa todella heikko. Toiminto itsessään onnistuu parhaimmillaan vaimentamaan ympäristön ääniä kohtalaisesti ja tasavertaisesti esimerkiksi OnePlus Buds Pro -nappien kanssa, mutta tuo koskee vain kuulokkeiden parhaita hetkiä. Kuten aiemmin mainittiin, toiminto aiheutti varsinkin vahvimmalla asetuksellaan kohtalaisen selvää kohinaa, mutta sen lisäksi vastamelu oli myös hyvin epätasainen toiminnaltaan.

Ainakin ulkoilmassa vastamelu lakkasi satunnaisesti toimimasta oikein ja alkoi päästämään ääniä selvästi läpi, minkä myötä kaupungin liikenne tulvi tasaisin väliajoin korville peittämään kuulokkeista kuunneltua ääntä. Heikkenemisen jälkeen vastamelu myös aivan yhtä äkillisesti satunnaisesti voimistui jälleen ja kokonaisuudessaan kuuntelukokemus ulkomaailmassa jäikin häiritsevän katkeilevaksi.

Mikrofonin ääniesimerkki

 

Mikrofonit Xiaomi Buds 3T Proissa eivät suoranaisesti onnistu vakuuttamaan. Sisätiloissa äänessä on selvää onttoutta ja kaikuvuutta ja ulkoilmassa puolestaan on selvästi havaittavissa äänen puuroutumista kuulokkeiden poistaessa tuulta. Positiivisena puolena äänenlaatu ei käytännössä merkittävästi heikentynyt kävelystä pyöräilyyn siirtyessä.

 

Yhteenveto

Xiaomi Buds 3T Prot ovat äänenlaadultaan vakuuttavat kuulokkeet, jotka onnistuvat ainakin minulle olemaan myös istuvuudeltaan erittäin mukavat. Ominaisuuksien osalta mukana ovat niin langaton lataus kuin myös mahdollisuus kytkeä kuulokkeet kahteen laitteeseen samanaikaisesti, joten hintaluokan odotukset täyttyvät hyvin.

Valitettavasti nappien vastamelutoiminto on hintaluokkaansa nähden suorastaan luokattoman huono, eivätkä mikrofonitkaan onnistu erottumaan erityisesti edukseen. Xiaomin omien mainosmateriaalien mukaan kuulokkeiden säätäminenkin onnistuu vain valmistajan omilla puhelimilla, mutta onneksi Android-laitteille on kuitenkin tarjolla kolmannen osapuolen kehittämä Mi Buds M8 -sovellus, jolla kuulokkeiden asetuksia voi muuttaa. iPhone-käyttäjille sovellusta ei kuitenkaan ole tarjolla.

Heikosti toimiva vastamelutoiminto onnistuukin tekemään Buds 3T Proiden suosittelusta hyvästä äänenlaadusta huolimatta käytännössä mahdotonta, sillä jopa edullisempaan hintaluokkaan saatavilla olevat OnePlus Buds Prot sekä Samsung Galaxy Buds Prot onnistuvat tarjoamaan tasapainoisemman kokonaisuuden.

Plussaa

  • Äänenlaatu
  • Mukava istuvuus
  • Kuulokkeet tukevat kahta yhtäaikaista yhteyttä
  • Langattomasti latautuva kotelo

Miinusta

  • Heikko vastamelutoiminto
  • Ohjelmistossa ei ole tarjolla minkäänlaista taajuuskorjainta
  • Kaikki ominaisuudet eivät ole tarjolla kuin Xiaomin puhelinten virallisella ohjelmistolla
  • Kuulokkeille ei ole tarjolla minkäänlaista sovellusta Applen iOS-alustalle