io-tech testasi Xiaomin uuden Mi 10 5G -huippumallin.

Hyvällä hintalaatusuhteella varustetuista high-end-puhelimista tunnettu Xiaomi julkaisi Mi-sarjan vuotuiset huippumallit tänä vuonna helmikuussa Kiinassa ja maailmanlaajuinen julkaisu oli vuorossa maaliskuun lopulla. Mi-sarjassa on päädytty jo kymmenenteen versioon ja mallistoon julkaistiin Mi10 -”perusmalli” sekä Mi10 Pro -huippumalli. Laitteiden välillä on eroa lähinnä kameratoteutuksen ja akun osalta.

Viime vuoden Mi 9 -malli oli ensimmäisiä Xiaomin lippulaivapuhelimia, jotka olivat päässeet Suomessa myös operaattorimyyntiin, kun DNA otti puhelimet valikoimiinsa. Mi 10 -sarjan kanssa tilanne on hieman toinen ja tänä vuonna Xiaomi on levittäytynyt jo kaikkien kolmen suurimman operaattorin puhelinvalikoimaan ja sen lisäksi uutena kumppanina mukaan on tullut myös Gigantti. Saatavuus Suomessa on siis nykyään hyvällä tasolla.

Mi 10 jatkaa tutuksi tullutta kaavaa tarjoten huippuluokan sisuskalut, mutta tänä vuonna Xiaomi on joutunut luopumaan muiden valmistajien tapaan todella kilpailukykyisestä hinnoittelusta ja Mi 10 -sarjan huippumallit lähentelevätkin jo tuhannen euron hintarajapyykkiä. Mi 10 myynti alkoi Suomessa huhtikuun 24. päivä ja Pro-mallin viikkoa myöhemmin. Mi 10:n suositushinta on 899 euroa ja Mi 10 Pro:n 999 euroa. Edeltäjämalli Mi 9:n suosituslähtöhinta oli Pohjoismaissa 469 euroa, joten siihen nähden hinta on noussut hurjasti yli 400 euroa. Vastineeksi kasvaneelle hinnalle Mi 10 tarjoaa enemmän muistia sekä 5G-tuen. Hinta.fi-hintavertailun mukaan 256 Gt:n mallia saa Suomesta muutamasta verkkokaupasta tämän artikkelin julkaisuhetkellä kesäkuun alussa edullisimmillaan 799 euroon.

Xiaomi Mi 10 vieraili io-techin ympärivuorokautisessa testissä noin kahden viikon ajan ja käymme tässä artikkelissa sen pohjalta läpi laitteen ominaisuuksia ja käyttökokemuksia. Artikkelia on tarkoitus päivittää vielä Mi 10 Pro:n osalta myöhemmin, kunhan saamme laitteen testikappaleen käyttöömme.

Pakkaus ja sen sisältö

Xiaomi toimittaa Mi 10 -puhelimen hopeansävyisessä myyntipakkauksessa, jonka päälipuolta koristaa numero 10. Myös nykypäivän lippulaivapuhelimille ”pakollinen” 5G-merkintä löytyy paketin kannesta.

Myyntipakkauksen sisältö on varsin tyypillinen Xiaomin puhelimille ja puhelimen lisäksi pakkauksessa toimitetaan läpinäkyvä kovamuovinen suojakuori, kuulokeliitinadapteri (3,5 mm – USB-C), USB-C-tyypin latauskaapeli sekä 30 watin pikalaturi.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Edeltäjänsä tapaan Mi 10:n muotoilu ei ole erityisen persoonallista ja ilman takalasissa olevaa Mi-logoa puhelin voisi olla monen muunkin valmistajan puhelin. Jo edeltäjämalli oli varsin pyöristetysti muotoiltu, mutta jos mahdollista Mi 10:n muodot ovat vieläkin sulavammat ja Xiaomi on pyrkinyt takalasin reunoja pyöristämällä saada laitteen käsituntuman mukavammaksi. Pyöristetyn takalasin ansiosta puhelin tuntuu mukavalta ja siitä saa luonnollisen ja tukevan otteen.

Xiaomi Mi 10 julkaistiin globaalisti kahdessa eri värissä, jotka ovat Twilight Grey ja Coral Green. Testikappaleemme edustaa metallisen harmaalta näyttävää Twilight Grey -värivaihtoehtoa.

Näytön ja ulkomittojen noin 90 % suhdeluku on yleisesti ottaen melko hyvä, mutta useimmissa saman hintaluokan kilpailijoissa lukema on vieläkin parempi. Yli 200 gramman painoa on hankala uskoa käytössä todeksi, sillä laite tuntuu jopa yllättävän kevyeltä kädessä. Ulkomitat sekä 6,67-tuumainen näyttö asettavat yhden käden käytettävyydelle pieniä haasteita, mutta Xiaomi on onneksi helpottanut asiaa avustavilla käyttöliittymätoiminnoilla.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 162.5 x 74.8 x 9 mm
  • Paino: 208 g
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 89,9 %

6,67-tuumainen Mi 10 on hyvin samaa kokoluokkaa kuin hieman isommalla näytöllä (6,78”) varustettu OnePlus 8 Pro. OP 8 Pro on noin 3 milliä pidempi, mutta Mi 10 on puolestaan 0,4 mm OP 8 Pro:ta leveämpi. Paksuuden osalta eroa on noin puoli milliä OnePlussan hyväksi. Painon osalta Mi 10 on 9 grammaa painavampi kuin OnePlus 8 Pro, mutta käytössä painoeroa on todella hankala havaita ja OnePlus 8 Pro saattaa jopa tuntua kädessä painavammalta.

Edeltäjämalli Mi 9:ään verrattuna Mi 10:n näytön läpimitta on kasvanut noin 0,3 tuumalla ja pituus on tämän johdosta kasvanut noin viisi milliä. Leveys on kuitenkin pysynyt lähes samana, vaikka näytön kuvasuhde ei ole muuttunut. Paksuutta on Mi 10 saanut melkein 1,5 mm lisää ja paino on Mi 9:ään verrattuna kasvanut yli 30 grammaa. Edeltäjään nähden koko on siis kasvanut selvästi ja kyseessä ei siis ole erityisen kompakti tai pieni puhelin.

Ulkoisesti Xiaomin uusi Mi 10 -malli ei eroa materiaalien osalta kilpailevista saman hintaluokan puhelimista – kiiltäväpintainen metallikehys on valmistettu alumiinista, taka- ja etupuoli ovat Gorilla Glass 5:sta.

Rakenne on todella tukevan tuntuinen, eikä elä väännellessä ollenkaan. Tämä ei kuitenkaan ollut kovin suuri yllätys, koska muutamat aikaisemmat Mi-lippulaivat ovat tarjonneet varsin laadukkaan ja jämäkän rakenteen. Isoin miinus rakenteen osalta tulee puuttuvasta IP-luokituksesta, jonka puuttuminen tämän hintaluokan laitteesta on nykypäivänä harmillista ja melko harvinaista.

Mi 10:n lasinen takakuori on muotoiltu reunoiltaan kaarevaksi kaikkiin suuntiin. Rungon ja takakuoren liitoskohdassa on tosin havaittavissa selkeä liitoskohta, joten aivan saumatonta ei rakenteesta ole saatu. Takakuoren pinta on tyypillinen lasipinta, eli kuivilla käsillä erittäin liukas ja kosteilla pitoa löytyy paremmin.

Mi 10:n värivaihtoehdot ovat tänä vuonna globaaleilla markkinoilla varsin tylsät harmaa ja vihreä, joista testikappaleemme oli ensimmäistä vaihtoehtoa. Takakuori kerää aika hanakasti sormenjälkiä ja etenkin testikappaleen harmaassa väriversiossa ne näkyvät hyvin selvästi.

 

Tekniset ominaisuudet ja -yksityiskohdat

Kuten aikaisempinakin vuosina Mi 10:n sisuskalut ovat markkinoiden tämänhetkistä kärkeä. Suorituskyvystä vastaa Qualcommin tämän vuoden huippupiiri eli Snapdragon 865 ja sen parina Snapdragon X55 5G -modeemi, joka tukee sekä SA- että NSA-verkkotekniikoita alle 6 GHz:n taajuusalueella – mmWave-taajuusalue ei sen sijaan ole tuettuna.

Snapdragon 865 on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja se koostuu yhdestä 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 Prime -ytimestä, kolmesta alemmalla 2,42 GHz:n taajuudella toimivastavasta Kryo 585 Gold -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n Kryo 585 Silver -ytimestä.

Graafisesta suorituskyvystä vastaa Adreno 650 -grafiikkapiiri. Grafiikkasuorittimen luvataan tarjoavan 25 % enemmän suorituskykyä ja 35 % paremman hyötysuhteen edellisen sukupolven Adreno 640 GPU:hun nähden.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri
    • 1 x 2,84 GHz Kryo 585 Gold (ARM Cortex-A77), 512 kt L2
    • 3 x 2,44 GHz Kryo 585 Gold (Cortex-A77), 256 kt L2
    • 4 x 1,8 GHz Kryo 585 Silver (Cortex-A55), 128 kt L2
    • Adreno 650 GPU
    • Spectra 480 ISP
    • Hexagon 698 AIE DSP
  • 8 Gt LPDDR5-RAM-muistia
  • 256 Gt UFS 3.0 -tallennustilaa
  • Snapdragon X55 5G –modeemi, NSA & SA, Sub 6 Ghz, TDD, FDD, DSS, n1, n3, n7, n28, n78
  • LTE Cat.16/13 (1000/150 Mbit/s), Single SIM, VoLTE
  • Wifi 6 ja Bluetooth 5.1, NFC, aptX HD & Adaptive
  • GPS (L1 & L5), GLONASS, Galileo (E1+E5a), BeiDou, QZSS (L1+L5)
  • 4780 mAh akku, USB Type-C, 30 W pikalataus, 30 W langaton lataus, 10 W käänteinen langaton lataus

Mi 10 on tarjolla Suomessa ainoastaan yhdellä muistiversiolla varustettuna. Keskusmuistia on kaikissa malleissa 8 gigatavua ja se on uusinta LPDDR5-tyyppiä. Sisäistä tallennustilaa on Suomessa myytävässä versiossa 256 gigatavua, mutta joillain markkinoilla tarjolla on myös pienemmällä 128 gigatavun tallennustilalla varustettu malli. Muistikorttipaikkaa ei puhelimesta valitettavasti löydy.

RAM-muistin määrä edustaa nykypäivänä Mi 10:n hintaluokassa vähimmäistasoa, mutta sisäistä tallennustilaa on onneksi tarpeeksi, koska erillistä muistikorttipaikkaa puhelimesta ei siis löydy. Keskusmuistin kahdeksan gigatavun määrä on täysin riittävä, vaikka kilpakumppaneilla sitä tuntuu olevan vieläkin enemmän.

Laitteen alapäädyn asettelu on pelkistetty ja varsin tyypillinen. Keskellä sijaitsee USB Type-C -liitäntä ja sen vasemmalla puolella laitteen toinen stereokaiutin. Latausliitännän oikealla puolella sijaitsee SIM-korttikelkan luukku, jonka taakse on poikkeuksellisesti mahdollista asentaa ainoastaan yksi nano-SIM-kortti.

Laadullisesti laitteen stereokaiuttimet tarjoavat puhelimissa varsin kiitettävän äänenlaadun sekä hyvän äänenpaineen. Korvakuulolla Mi 10:n tarjoama äänenlaatu on huomattavasti parempaa kuin monella kilpailijalla, eikä ääni särje edes kovemmilla äänenvoimakkuuksilla.

Näytön alareunaan jäävä kaistale on myös kutistunut viime vuodesta ja on tänä vuonna varsin huomaamaton, mutta pitkien sivujen reunukseen verrattaessa hieman suurempi. Navigointipainikkeet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön puolella ja ne voi halutessaan korvata pyyhkäisyeleillä, jotka totesimme toteutukseltaan varsin toimiviksi.

Mi 10:n näytön koko on kasvanut edeltäjämallin 6,4 tuumasta 6,67 tuumaan, mutta kuvasuhde on pidetty samana 19,5:9:ssä. Resoluutio on myös pysynyt Full HD+ -tasolla (2340 x 1080). Näyttö tukee myös HDR10+ -standardia ja Mi 10 löytyy mm. Netflixin HDR-tuettujen puhelinten listalta. Näytön reunat ovat selvästi pitkille sivuille kaartuvaa mallia.

Nykytrendien mukaisesti Mi 10 Pro:n näyttö tarjoaa käyttöön myös korkeamman virkistystaajuuden, mutta kilpailijoistaan poiketen Xiaomi kulkee ”noin vuoden perässä” ja tarjoaa ”ainoastaan” 90 hz virkistystaajuuden, jota on löytynyt jo lippulaivapuhelimista viime vuonna. Toisaalta tosiasia kuitenkin on, että ero 60 ja 90 hertsin välillä on merkittävämpi kuin 90 ja 120 hertsin ja samalla taajuuden kasvaessa myös virrankulutus kasvaa.

Sormenjälkitunnistin on sijoitettu näyttöpaneelin alle ja se tunnistaa sormen optisesti. Toteutus on toimiva ja testijaksolla sen käyttö sujui nopeasti ja varmasti.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,67-tuumainen Super Amoled -näyttöpaneeli
  • Gorilla Glass 5 -suojalasi
  • 108 Mpi0 x 2340 pikseliä, 19,5:9-kuvasuhde, 386 PPI
  • HDR10+-tuki
  • Lukutila, Always-on-Display, herätys kaksoisnapauttamalla

Kokonaisuudessaan Mi 10:n näytöstä on hankala keksiä huonoa sanottavaa, etenkin laitteen hintaluokka huomioiden. Tarkkuus ei luonnollisestikaan ole Full HD+ –paneelissa markkinoiden huippua ja monilta kilpailijoilta alkaa löytymään samassa hintaluokassa jo QHD-paneeleilla ja korkeammalla virkistystaajuudella varustettuja vaihtoehtoja.

AMOLED-paneelille tyypillisesti kontrasti ja tummien sävyjen toisto ovat erinomaisella tasolla. Manuaalisäädöllä maksimikirkkaus on hyvällä tasolla ja automaattiasetuksella se nousee tarvittaessa suorastaan erinomaiselle tasolle. Oletuksena käytössä oleva automattitila pyrkii muuttamaan näytön väritoistoa ja kontrastia ympäröivän valaistuksen mukaan. Vastaava ominaisuus on ollut käytössä iPhoneissa sekä myös uusimmissa OnePlussan puhelimissa. Luettavuus auringonpaisteessa on erinomainen ja katselukulmat hyvät.

Puhelimen yläpäädystä löytyy yksi antenniraita sekä toinen stererokaiutin, mikrofonin reikä sekä infrapunalähetin, jota voi hyödyntää Mi Remote -kaukosäädinsovelluksen avulla.

Puhelimen säädinpainikkeet on kaikki sijoitettu oikealle kyljelle, josta löytyy niin virtapainike kuin äänenvoimakkuuden säätöpainike.

Näytön yläreunus on saatu kutistettua hyvin kapeaksi ja puhelimen etukamera onkin sijoitettu erilliseen kamerareikään näytön vasempaan yläkulmaan. Valitettavasti tämä tarkoittaa myös sitä, että ilmoitusvalo on myös Xiaomin puhelimista jätetty pois. Etukamera on tarkkuudeltaan 20 megapikseliä ja sen parina on f2.0-aukkosuhteen objektiivi.

Lasisen takakuoren alle integroidun akun kapasiteetti on 4870 mAh eli se on kokoluokaltaan aivan kärkikahinoissa. Akku tukee 30 watin pikalatausta niin johdoilla kuin myös langattomasti. Mi 10 tukee myös Power Delivery 3.0 -standardia, joten normaalit PD-pikalaturit toimivat myös.

 

Kamera

Mi 10:n kamerajärjestelmän toteutus poikkeaa hieman useimmista muista tämän hintaluokan puhelimista. Paperilla tarjotaan neloskameraa, jonka pääkamera on jo tuttu 108 megapikselin sensori, jonka rinnalla ovat 13 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä kaksi 2 megapikselin kameraa, joita käytetään hyödyksi syvyysterävyysefektissä sekä makrokuvaamisessa. Kokonaisuutena 800 euron hintaluokassa kameratoteutus on varsin yksinkertainen eikä tarjoa samanlaista monipuolisuutta kuin pahimmat kilpakumppanit.

Maininnan arvoisena seikkana 100 euroa kalliimpi Mi 10 Pro -malli tarjoaa 2 megapikselin kameroiden sijaan 12 megapikselin normaalikameran ja 8 megapikselin telekameran, ollen valokuvausominaisuuksiltaan huomattavasti monipuolisempi. Lisäksi Pro-mallin ultralaajakulmakamera on tarkkuudeltaan 20 megapikseliä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 108 megapikselin 1/1,33-tuumainen sensori 0,8 um pikselikoolla (Samsung ISOCELL Bright S5KHMX), f1.69, OIS, 7 linssiä
  • 13 megapikselin ultralaajakulmakamera, 1,12 um pikselikoko, f2.4, 123 asteen kuvakulma
  • 2 megapikselin makrokamera, 1,75 um pikselikoko, f2.4, 2-10 cm tarkennusetäisyys
  • 2 megapikselin syvyystietokamera f2.4
  • 8K 30 FPS & 4K 60 FPS videokuvaus, 1080p 960 FPS hidastuskuvaus

Pääkamerana on Samsungin ISOCELL Bright S5KHMX -sensori, joka on kooltaan 1/1,33” ja pikselikooltaan 0,8 µm. Kameran linssissä on f1.69 aukko ja 24 mm polttoväli. Oletusasetuksilla kamera taltioi 25 megapikselin kuvia.

Kamerasovellus on varsin tutun oloinen aikaisemmista Xiaomin puhelimista, mutta sovellukseen on tuotu lisää ominaisuuksia hyödyntämään Mi 10:n tarjoamia kameraominaisuuksia. Itse kamerasovellus käynnistyy ripeästi ja kamera on välittömästi valmis kun sovellus on auennut.

Kameran käyttöliittymässä on valinta eri kameroiden välillä siirtymiseen ja vaihtoehtoja on hieman erikoisesti kolme kappaletta. Tarjolla on perus laajakulmakamera, ultralaajakulma sekä myös telekameralle oma vaihtoehto, vaikka telekameraa ei puhelimesta löydykään. Zoomaus on siis toteutettu digitaalisella rajauksella 108 megapikselin pääsensorilta.

Eri kuvaustilojen (hidastus, lyhyt video, video, kuva, 108MP, muotokuva, yö, panoraama, pro) välillä vaihdetaan suljinpainikkeen vieressä olevasta listasta jota voi selata joko pyyhkäisyeleillä tai suoraan sormella haluttua tilaa koskettamalla. Kamerasovelluksen toisessa reunassa on lisäksi säätimet salamalle, HDR-tilalle, Ai-kuvaustilalle, makrokuvaukselle sekä erilliselle kaunistus-tilalle.

Mi 10:stä löytyvä Pro- eli manuaalitila on säädöiltään melko kattava ja se tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden säätää valkotasapainoa, aukkoa, suljinnopeutta, ISO-arvoa ja valoisuuden korjausta. Jokainen säätö on tehtävissä kaikille kolmelle kameralle (laajakulma, ultralaajakulma ja makro). Pro-tilassa on myös mahdollista ottaa RAW- sekä 108 megapikselin kuvia.

Mi 10 tarjoaa puuttuvasta telekamerasta huolimatta kameran päänäkymässä kolme erillistä polttoväliä, joista laajakulma ja ultralaajakulma ovat toteutettu omilla sensoreillaan, kun taas kolmas 2x zoom -tila on toteutettu pääkameran korkean resoluution sensorilta rajaamalla.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Mi 10:n pääkamera tuottaa hyvässä valossa oikein mukavaa jälkeä, kuten tässä hintaluokassa voikin odottaa. Pääkameran tuottamat 25 megapikselin kuvat ovat täynnä yksityiskohtia ja myös kuvien dynamiikka on kunnossa. Xiaomilla on aikaisemmin ollut paha tapa ylisaturoida kuvien värimaailmaa, mutta tästä ei ollut viitteitä Mi 10:n kohdalla ja kuvien värimaailma on luonnollista. Pikselitasolla tarkasteltaessa kuvissa on havaittavissa hienoisesti kohinaa, mutta Xiaomi on pystynyt pitämään kohinan aisoissa eikä kuvissa ole havaittavissa häiritsevää ylimääräistä jälkiprosessointia esim. terävyyden tai kontrastin osalta.

Hyvässä valaistuksessa huomasimme, että pääkamera harvemmin kytkee HDR-tilaa päälle, jos käytössä on HDR Auto -tila. Pakottamalla HDR-tila käyttöön kameran jälki menee hieman ylikorostuneisempaan suuntaan kontrastin osalta.

Aikaisemmin io-techin testissä olleessa Mi Note 10:ssä on käytössä sama 108 megapikselin kamera ja arvostelussa mainitsimme tuolloin kuvien reunoilla esiintyvän epäterävyyttä, kun käytössä oli 27 megapikselin kuvia tuottava perustila. Ilmeisesti Xiaomi on ottanut opikseen ja Mi 10:n osalta kuva-alaa on hieman pienennetty, jonka johdosta Mi 10:n kuvat ovat perustilassa 25 megapikselin kokoisia.

Hieman heikommassa valossa kuviin hiipii hieman lisää kohinaa, joka on täysin loogista, mutta kuvien laatu on edelleen erittäin hyvällä tasolla. Myös kontrastin ja värimaailman osalta kuvat ovat luonnollisia ja todellisuutta mukailevia.

Xiaomi on Mi 10:n ultralaajakulmaisen kameran osalta päätynyt käyttämään 13 megapikselin sensoria, joka on varustettu f2.4-aukkosuhteen objektiivilla. Ehkä suurempi puutos on sensorista puuttuva automaattitarkennus, joka näkyy myös kuvanlaadussa. Samasta syystä ultralaajakulmaista kameraa ei voi käyttää makrokuvauksessa, vaan se täytyy hoitaa erillisellä makrokameralla. Tämä on huono ratkaisu, sillä kuten olemme useammassa puhelinartikkelissa todenneet, erillisten alhaisen resoluution makrokameroiden kuvanlaatu ei pärjää ultralaajakulmakameroilla otetuille lähikuville.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulman kuvanlaatu on vielä ihan kohtalaista, mutta se ei yllä parhaimpien kilpakumppanien joukkoon. Kuvien yleisilme on varsin näyttävä, mutta tarkemmalla pikselitason tarkistelulla huomasimme kuvien olevan kauttaaltaan hieman pehmeitä, joka korostuu etenkin kuvien reuna-alueilla. Heikommassa valaistuksessa ongelma korostuu ja kameran heikompi aukkokoko alkaa myös näkyä. Ultralaajakulman käyttöä ei täten voi suositella hämärässä käytettäväksi, ellei ole aivan pakko.

Mi 10:n puutelistaan kameran osalta voi ehdottomasti lisätä telekameran puuttumisen. Xiaomi kuitenkin tarjoaa kameran päänäkymässä mahdollisuuden käyttää kaksinkertaista zoomia, joka on toteutettu 108 megapikselin pääsensorista croppaamalla.

Kuvanlaadullisesti kaksinkertaisella zoomilla hyvässä valaistuksessa otetut kuvat olivat yllättävän päteviä, mikä ei sinällään ole yllätys ottaen huomioon pääsensorin koon. Kuvien koko vastaa resoluution osalta täysin pääkameralla normaalitilassa otettuja kuvia. Kuvien yksityiskohdat, kontrasti ja dynamiikka ovat myös hyvällä tasolla.

Yllättävän hyvä suorittaminen jatkuu myös hämärämmällä otetuissa kuvissa. Yksityiskohdat tallentuvat edelleen hyvin eikä kuvissa esiinny pahemmin kohinaa. Kuvien yleisilme kuitenkin pehmenee hieman, mutta kuvat ovat edelleen käytettäviä. Tämä on sinänsä loogista, sillä pääkameran sensorilta rajattaessa kuvat pääsevät hyödyntämään myös laajempaa aukkoa, kun taasen erillisissä telekameroissa on järjestäen huomattavasti pienempi aukko, joka ei sovellu yhtä hyvin hämäräkuvaukseen.

 

Mi 10 mahdollistaa myös pääkameran osalta täydellä 108 megapikselin tarkkuudella kuvaamisen. Kuvissa on kuitenkin selvästi havaittavissa rakeisuutta eivätkä ne tarjoa yksityiskohtienkaan osalta suurta eroa 25 megapikselin kuviin. Kuvien tallennus ottaa myös selvästi pidempään, mutta prosessi on kuitenkin kokonaisuutena kohtuullisen nopea eikä erityisen häiritseviä mietintätaukoja esiinny.

Mi 10:n kolmas kamera on etenkin monista nykypäivän edullisemman hintaluokan puhelimista tuttu  kahden megapikselin makrokamera. Olemme monissa aikaisemmissa arvosteluissa jo todenneet tällaisten kameroiden olevan lähes hyödyttömiä ja parempia tuloksia olisi mahdollista saada käyttäen esimerkiksi ultralaajakulmakameraa. Mi 10:n osalta tilanne on hieman nurinkurinen, koska ultralaajakulmakamerasta puuttuu automaattitarkennus, joten sen käyttö makrokuvauksessa ei ole mahdollista. Vaihtoehdoiksi jää siis käyttää erillistä makrokameraa tai pääkameraa.

Makrokameran osalta kuvanlaatu on oikeastaan sellaista mitä tällaiselta sensorilta voi odottaa. Hyvässä valaistuksessa makrokuvat ovat vielä kohtalaisen käyttökelpoisia sosiaaliseen mediaan. Makrokameran etu on kuitenkin sen todella pieni tarkennusetäisyys ja puhelimen pystyykin viemään hyvässä valaistuksessa lähes kiinni kuvattavaan kohteeseen ja kuvasta saadaan silti tarkka. Heikommassa valaistuksessa makrokameran käyttöä ei voi suositella ja kuvien yleisilme on rakeinen ja erittäin pehmeä.

Videokuvauksen osalta Mi 10 tarjoaa maksimissaan 8K 30 FPS -kuvanlaadun normaalien 4K 60 ja 4K 30 FPS -tilojen lisäksi. 4K 60 FPS video tallentuu melko alhaisella 50 Mbit/s bittivirralla (Baseline@L5.2, 1 Ref Frames). Siitä huolimatta videolaadultaan pääkamera pystyy tuottamaan hyvää jälkeä. Mi 10:lla kuvattu 4K-video on laadultaan hyvää ja miellyttävän näköistä. Kuva on terävää, muttei yliterävää ja värimaailma pysyy luonnollisena. Äänet puhelin tallentaa stereona korkealla 320 kbit/s bittivirralla. 4K-laadulla käytössä on myös optisen kuvanvakautuksen ja sähköisen vakautuksen yhdistelmä, jonka toteutus on varsin pätevä.

Xiaomi Mi 10 mahdollistaa myös 8K 30 FPS-videolaadun käyttämisen. 8K-video tallentuu 4K-videota korkeammalla noin 100 Mbit/s bittivirralla (h.265, Main@L6.1@Main) ja äänet stereona 320 kbit/s bittivirralla. Bittivirrasta voi kuitenkin päätellä, että kuvaa on pakattu enemmän resoluutioltaan neljä kertaa pienempään 4K-materiaaliin nähden. Normaalilta Full HD, QHD tai 4K-näytöltä katseltaessa 8K-video näyttää erittäin näyttävältä, mutta se ei kuitenkaan laadultaan ole kovinkaan paljon hyvälaatuista 4K-videota tarkempaa. Videossa on myös havaittavissa pienimuotoista tökkimistä.

 

Käyttöjärjestelmä

Mi 10:n käyttöjärjestelmänä toimii totuttuun tapaan Googlen Android 10 -käyttöjärjestelmä, jonka päällä on Xiaomin oma MIUI 11 -käyttöliittymä. Xiaomin oma käyttöliittymä on yksi raskaimmin kustomoiduista Android käyttöliittymistä, joka ei välttämättä ole aivan kaikkien käyttäjien mieleen.

MIUI:n käyttöliittymä peittää vakio-Androidin ulkoasun käytännössä kokonaan ja kaikki vakiosovellukset ovat Xiaomin omaa käsialaa, joiden lisäksi mukaan on heitetty kourallinen Googlen perussovelluksia, joista muutama (kuvat, musiikki, videotoistin) menee päällekkäin Xiaomin sovellusten kanssa. Hiljattain lanseerattuna uutena ominaisuutena käyttöliittymään saa vihdoin erillisen sovellusvalikon vakio-Androidin tapaan, eli kuvakkeita ei ole enää pakko säilyttää kotinäkymän välilehdillä.

MIUI:lle tyypilliseen tapaan mukaan on lastattu liuta hyödyllisiä lisäominaisuuksia, kuten tumma teema, yhden käden käyttötila, sovelluslukko, käyttöjärjestelmän optimointi- ja puhdistussovellus ja näytön tallennin.

Suurin MIUI:hin liittyvä testijaksolla havaittu ongelma koskee, jälleen kerran, ilmoituksia, kuten monissa muissakin aikaisemmissa Xiaomin laitteissa. Tällä kertaa tilanne tosin ei ole aivan yhtä paha kuin joissain aikaisemmissa Xiaomin puhelimissa, joissa ilmoitusten näkyminen oli täyden tuskan ja taistelun takana. Testijaksolla huomattiin, että lukitusnäytölle ilmoitusten saaminen tuntui olevan lähinnä tuurinkauppaa, kun osa sovelluksista osasi näyttää ilmoituksia lukitusnäytöllä, mutta suurimmasta osasta ei ilmoituksia lukitusnäytölle vain ilmaantunut, vaikka asetukset olivat varmasti kunnossa. Ilmoituskuvakkeet sentään näkyvät nyt suhteellisen luotettavasti (kunhan asetukset ovat kunnossa) käyttöjärjestelmän tilapalkissa.

Xiaomi ei ole tapansa mukaan antanut mitään virallisia lupauksia Mi 10:n tulevista päivityksistä, joten sillä saralla odotukset on pohjattava lähinnä lähihistorian tapahtumiin. Xiaomin tiedetään päivittävän puhelimiaan keskimääräistä pidempään, mutta kyseiset päivitykset eivät ole aina koskeneet Googlen virallisia versio- ja tietoturvakorjauksia. Esimerkiksi isommat MIUI-käyttöliittymän versiopäivitykset eivät välttämättä aina sisällä uudempaa Android-versiota, eivätkä versionumerot mene muutenkaan yksiin (vrt. MIUI 11 ja Android 10). Testijakson aikana puhelimeen ei tullut yhtäkään ohjelmistopäivitystä ja Googlen tietoturvakorjaukset olivat huhtikuulta.

MIUI:sta löytyy myös oletuksena toiminnassa oleva oma sovellustarkastaja, joka jokaisen asennetun ohjelmiston jälkeen ajaa paketille/asennukselle erillisen oman ”turvatarkastuksen”. Ominaisuus on suoraan sanottuna melko turha ja rasittava, mutta sen saa onneksi pois päältä valikoiden syövereistä. Toinen ”raivostuttava” asia on kyseisessä turvallisuustarkistajassa näkyvät Booking.com:n yms. mainokset, jotka saa myös asetusten syövereistä pois päältä.

Xiaomilla on joidenkin mallien osalta ollut puutteita Googlen Widevine -suojauksen kanssa, mutta Mi 10:n osalta tuki löytyy nyt L1-tasolle, joka mahdollistaa mm. HD-, 4K- ja HDR-materiaalin toistamisen suoratoistopalveluista. Xiaomi on myös viime aikoina ollut aika suuresti tapetilla tietoturva-asioidensa suhteen, kun MIUI:n todettiin keräävän käyttäjän www-linkit ja selausdataa ja sen lähettämisestä Xiaomin palvelimelle EU:n ulkopuolelle.

 

Suorituskyky

Xiaomi Mi 10 5G vietti io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä noin kahden viikon ajan. Puhelimen toiminnassa ei havaittu erikoisempia teknisiä ongelmia ja ainoat näkyvät ongelmat liittyivät lähinnä lukitusnäytöltä satunnaisesti uupumaan jääneisiin ilmoituksiin.

Käytännön suorituskyvystä on Mi 10:n osalta hankalaa löytää pahaa sanottavaa. Puhelimen toiminta on sulavaa ja näytön 90 hertsin virkistystaajuus tuo mukaan vielä pienen ekstrasulavuuden. Xiaomin käyttöliittymän osalta käytössä on varsin ”raskaat, mutta näyttävät” animaatiot, jotka saattavat joissain tilanteessa vaikuttaa käyttäjälle puhelimen tai käyttöjärjestelmän hitautena.

Pelikäytössä Mi 10 tarjoaa parasta suorituskykyä, mitä Android-laitekavalkaadissa on tällä hetkellä tarjolla. Snapdragon 865 -piiri on tällä hetkellä pelikäyttöä ajatellen parasta mitä käytössä voi olla ja Mi 10 pyöritti mm. Asphalt 9:ää ja CoD Mobilea täysin sulavasti.

Puhelin lämpenee kovassa rasituksessa havaittavasti, mutta lämpö ei nouse missään vaiheessa häiritseväksi. CPU Throttling -rasitustestissä prosessorin suorituskyky laski 15 minuutin aikana vain noin 80 %:iin maksimista, mikä on varsin hyvä suoritus.

Synteettisissä suorituskykytesteissä verrokeiksi valittiin OnePlus 8 Pro (Snapdragon 865), Samsung Galaxy S20+ (Exynos 990) sekä Huawei P40 Pro (Kirin 990)

Mi 10:n testisovellusten kertoma raaka suorituskyky ei tarjoa yllätyksiä, sillä testipenkissämme on käynyt jo aikaisemmin vastaavalla Snapdragon 865 -järjestelmäpiirillä varustettu OnePlus 8 Pro ja Mi 10:n tulokset ovat linjassa OnePlussan tulosten kanssa. Samsungin ja Huawein käyttämiin piireihin etua tulee enemmän tai vähemmän lähes jokaisella osa-alueella.

Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavaan Androbench 5 –testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään.

 

Akunkesto

Kuvaajassa yhden päivän käyttö on merkitty vihreällä ja kahden päivän käyttö punaisella pisteellä.

Xiaomi Mi 10:n yksi suuri valttikortti, ainakin paperilla, on sen sisuksiin pakattu 4870 mAh:n kokoinen akku. Tästä syystä akkukestolle oli kohtalaisen kovat odotukset testijaksolle lähdettäessä, eikä puhelin oikeastaan aiheuttanut pettymystä.

Tavanomaisen päivän aikana Mi 10:n akun varaus laski täydestä noin 70 – 80 % väliin, kun näytön päälläoloaika liikkui 1,5 – 2,5 tunnin välimaastossa. Hieman raskaammalla käytöllä akun varaus liikkui 40 – 50 %:n välimaastossa ja tällöin näytön päälläoloaika liikkui 4,5 – 5 tunnin tietämillä.

Puhelimella olisi selvitty kahden päivän yli normaalilla käytöllä oikeastaan jokaisena päivänä jos niin olisi haluttu. Kahden päivän käytön jälkeen akkua oli jäljellä hieman kevyemmän käytön jäljiltä melkein 50 %, kun näytön päälläoloaika oli kokonaisuudessaan nelisen tuntia. Hieman raskaammalla käytöllä akun varaus tippui hieman alle 40 %:n ja näytön päälläoloaikaa oli kertynyt reilut 4,5 tuntia.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselailua, muutamia puheluita, satunnaista lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä 4G-yhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Ajoimme Mi 10:llä myös io-techin puhelinartikkeleissa yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan laitteiden kesken vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi valittiin samat puhelimet kuin suorituskykytesteissä.

YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tässä testissä akun varaus väheni noin viisi prosenttia tunnissa, joka on erittäin hyvä tulos. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloivassa GFXBench Manhattan -akkutestissä Mi 10 saavutti toistuvasti runsaan 200 minuutin tuloksen, joka on linjassa esim. OnePlus 8 Pro:n kanssa.

Sekalaista yleiskäyttöä varsin hyvin simuloivassa PCMarkin akkutestissä Mi 10 saavutti hyvän yli 14 tunnin tuloksen, joka asemoituu testaamiemme puhelimien kärkipaikoille. Edeltäjämalliin nähden tulos parantui selvästi.

Mi 10 tukee pikalatausta 30 watin teholla ja positiivisena puolena teholaturi tulee mukana laitteen myyntipakkauksessa, joka tosin tässä hintaluokassa on jo oletusarvoista. Erittäin tiukan testiaikataulun takia kunnollisia akunlatautumistestejä emme kerinneet suorittamaan, mutta akun tulisi teholaturilla täyttyä tyhjästä täyteen reilussa tunnissa. Puhelin tukee myös 30 watin langatonta pikalatausta, tosin tätä varten on ostettava Xiaomin oma langaton latausalusta.

 

Yhteenveto

Xiaomi Mi 10 asemoituu Xiaomille hieman erikoisempaan hintaluokkaan, sillä aiemmin valmistajalta on totuttu näkemään erittäin tehokasta rautaa, vaikka hinnat ovat kuitenkin pysyneet alle 600 eurossa. Tänä vuonna tilanne on kuitenkin täysin erilainen ja Suomessa Xiaomi Mi 10:n lähtöhinta on 899 euroa.

Aikaisemmin Xiaomin laitteiden kohdalla tässä vaiheessa toteaisimme, että rautapuolen osalta kaikki on kunnossa, mutta ohjelmistopuolella toteutus kyykkää pahemman kerran. Tämänkin osalta ollaan hieman erilaisessa tilanteessa, sillä Xiaomi on saanut korjattua varsin pitkälti kaikki isoimmat ohjelmisto-ongelmansa liittyen esimerkiksi ilmoituksiin ja niiden näkymiseen. Myös käyttöliittymään on nyt saatavilla erillinen sovellusvalikko, eikä enää tarvitse käyttää iOS:stä tuttua ruudukkonäkymää, jossa kaikki ohjelmistokuvakkeet lätkitään kotiruuduille.

Rakenteeltaan ja muotoilultaan Xiaomin uutukainen ei juuri eroa massasta, mutta siitä huolimatta laitteen käsituntuma on huippuluokkaa. Takalasin kaartuvat reunat helpottavat kookkaan laitteen käsittelyä yhdellä kädellä, vaikkakin se silti vaatii pienimuotoista sormijumppaa. Lasirakenteen mukana tulee myös huonoja puolia – takakuori on todellinen sormenjälkimagneetti ja luonnollisesti arka pudotuksille. Lisäksi pinta on poikkeuksellisen liukasta sorttia. Virallista IP-suojausta ei myöskään ole, joka on tässä hintaluokassa selvä puute.

Suorituskyvyn osalta Mi 10 tarjoaa tämän hetken parasta suorituskykyä muiden Snapdragon 865 -piirillä varustettujen puhelinten kanssa, mutta valitettavasti kohonnut hintaluokka on myös vienyt osan entisestä Xiaomin hohteesta mennessään. Näyttö on monien arvostamaa AMOLED-tyyppiä ja lisäksi kuvanlaadultaan tämän hintaluokan parempaa päätä. Laitteen akku on myös erittäin isokokoinen ja se tarjoaa helposti yli kahden päivän käyttöaikoja keskitasoisella käytöllä. Eteen ei tullut kertaakaan tilannetta, että puhelimen akun riittävyydestä olisi tarvinnut olla huolissaan, ja peruskäytöllä mahdollisuus jopa kolmen päivän käyttöaikoihin on täysin mahdollista. Akku tukee myös tehokasta pikalatausta niin johdolla kuin langattomasti.

Kamerapuolella on otettu pienoinen takapakki kokonaisuutta ajatellen ja tällä kertaa Xiaomi luottaa kovin vahvasti 108 megapikselin pääkameraan. Laitteen hintaluokkaa huomioiden on kameroiden osalta tehty jopa varsin älyttömiä ratkaisua, kuten fyysisen telekameran poisjättäminen ja ultralaajakulmakamerasta puuttuva automaattitarkennus. Näiden tilalle on tuotu hieman turha kahden megapikselin makrokamera ja neljänneksi erillinen syvyyskamera.

Pääkameran kuvanlaatu on kuitenkin erittäin pätevää niin päivällä kuin myös hämärällä, eikä itse kuvanlaadusta voi antaa pahemmin moitteita. Videopuoli on myös Mi 10:llä kunnossa ja laitteen tuottama kuva 4K 60 FPS -laatuasetuksella on kohtalaisen hyvää, vaikkakaan ei kuitenkaan markkinoiden huippua. Lisäksi vielä kirsikkana kakunpäällä tarjolla on mahdollisuus tallentaa 8K 30 FPS -videota, mutta sen laatu ei todellisuudessa eroa 4K-materiaalista kuin valmistajan markkinointipuheissa.

Suurin mielipiteitä jakava seikka, joka on myös osittain täysin mielipideasia, löytyy käyttöjärjestelmästä ja erityisesti sen päälle liimatusta MIUI-käyttöliittymästä. MIUI on varmasti yksi raskaiten kustomoitu käyttöliittymä Android-puhelinten valikoimassa ja se jakanee käyttäjien mielipiteitä jo pelkästään. Käyttöliittymän muokkaamisen positiivisena puolena on sitten valtava joukko erilaisia käyttöä helpottavia lisäominaisuuksia. Positiivisena asiana voidaan mainita käyttöliittymään vihdoin saapunut ohjelmistovalikko.

Kokonaisuudessaan Xiaomi Mi 10 on varsin pätevä puhelin, joka asemoituu nykymittapuulla hieman ”halvemmaksi” lippulaivapuhelimeksi. Kuitenkin karvan vajaa 900 euron hintapiste asettaa kuitenkin puhelimelle, oli se sitten kenen valmistama tahansa, kovat vaatimukset ja valitettavasti Mi 10 ei ihan näitä lippulaivan määritelmiä täysin täytä. Suurimmat puutteet löytyvät puuttuvasta IP-luokituksesta sekä hieman puutteellisesta kameraratkaisusta. Xiaomi on itselleen varsin erikoisessa tilanteessa, kun se joutuu pakon edessä hinnoittelemaan puhelimensa jo aivan selväksi lippulaivapuhelimeksi, mutta samalla se pyrkii pitämään hinnan jotenkuten kilpailukykyisenä. Valitettavasti aivan täysin tässä ei siis olla onnistuttu, vaan Mi 10 on nykyhinnallaan kilpailijoihin ja ominaisuuksiin nähden ylihinnoiteltu.

 

Hyvää:

  • Laadukas rakenne ja toimiva muotoilu
  • Laadukas OLED-näyttö ja 90 hertsin virkistystaajuus
  • Snapdragon 865 tarjoaa parhaan mahdollisen suorituskyvyn
  • 5G-tuki varauksin
  • Riittävä sisäinen tallennustilaa
  • Hyvä akunkesto ja nopea pikalataus
  • MIUI-käyttöliittymän monipuoliset lisäominaisuudet varauksin

Huonoa:

  • Ei IP-luokitusta
  • Hieman puutteellinen kameratoteutus tässä hintaluokassa
  • Ei Dual-SIM mahdollisuutta
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • MIUI-käyttöliittymän laajat kustomoinnit varauksin
  • Xiaomin epämääräiset päivityslupaukset ja viimeaikaiset tietoturvaongelmat

Huomioitavaa:

  • Ei 3,5 mm kuulokeliitäntää
  • Lasirakenne herkkä tiputuksille ja sormenjäljille
  • 5G-yhteydet eivät tue mmWave-taajuusaluetta

This site uses XenWord.
;