io-tech testasi Xiaomin Mi 9 -lippulaivamallin.

Xiaomin puhelimet saapuivat Suomessa laajemmin myyntiin viime kesänä mm. DNA:n otettua ne valikoimiinsa ja tuolloin Xiaomi Mi 8 tuli haastamaan OnePlusin vahvaa asemaa noin 500 euron hintaluokassa. io-tech testasi Mi 8:n viime syksynä ja totesi sen teknisesti hyväksi, mutta muilta osin hieman puutteelliseksi kokonaisuudeksi.

Seuraavan sukupolven Mi 9 –malli julkaistiin MWC-messujen yhteydessä Barcelonassa helmikuun lopulla ja se oli samalla yksi ensimmäisistä julkaistuista Snapdragon 855 –piirillisistä puhelimista. Uusi Mi 9 tuo kilpailua suosiotaan kasvattaneeseen hintaryhmään, josta kovina kilpailijoina ovat mm. OnePlus 7 ja Asus ZenFone 6.

Mi 9:n myynti alkoi Pohjoismaissa keväällä 469 euron lähtöhintaan. Kyseisellä hinnalla saa 64 Gt:n perusversion ja 128 Gt:n version hinta on 30 euroa enemmän. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä heinäkuun puolivälissä Mi 9:n hintataso on Hinta.fi:n mukaan edullisimmillaan noin 450 euroa 64 Gt:n versiona sekä 490 euroa 128 Gt:n versiona.

Xiaomi Mi 9 vieraili io-techin ympärivuorokautisessa testissä noin 1,5 viikon ajan ja käymme tässä artikkelissa sen pohjalta läpi laitteen ominaisuuksia ja käyttökokemuksia. Testikappaleen toimitti DNA.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Mi 9 toimitetaan hopeanharmaassa hologrammimaisen heijastusefektin tarjoavassa pakkauksessa, jonka pohjasta löytyy tiedot puhelimen tärkeimmistä teknisistä ominaisuuksista. Pakkauksen sisällä on itse puhelimen lisäksi tummansävyinen taipuisa suojakuori, pikaohjeet ja takuutiedot, 18 watin Quick Charge 3.0 –pikalaturi, USB Type-C –kaapeli, korttipaikan irrotustyökalu sekä 3,5 mm:n audioadapteri Type-C-liitäntään.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Ulkoisesti Mi 9:n muodoissa on jonkin verran sukunäköä edeltäjämallin kanssa, mutta muotoilu on nyt aiempaa sulavampaa ja hienostuneempaa. Takakuori on nyt pyöristetty myös päätyjen suuntaan ja kyljet ovat entistä pyöristetymmät, jonka myötä puhelin tuntuu kädessä entistä ohuemmalta ja solakammalta.

Edeltäjän tapaan muotoilu ei ole edelleenkään erityisen persoonallista ja ilman valmistajan logoa kyseessä saattaisi hyvin olla myös monen muunkin valmistajan puhelin. Metallikehyksen pinta on vaihtunut kiiltäväksi, joka voi käyttäjän mieltymyksistä riippuen olla joko hyvä tai huono asia.

Näytön ja ulkomittojen välinen noin 85 % suhdeluku on nykymittapuulla hyvä, joskaan ei huipputasoa. Paino on melko hyvin tasapainossa ulkomittojen kanssa – Mi 9 ei tunnu erityisen kevyeltä eikä myöskään painavalta. Ulkomitat sekä 6,4-tuumainen näyttö asettaa yhden käden käytettävyydelle pieniä haasteita, mutta Xiaomi on onneksi helpottanut asiaa yhden käden käyttöä helpottavilla käyttöliittymätoiminnoilla.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 157,5 x 74,7 x 7,6 mm
  • Paino: 173 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 85,2 %

6,4-tuumainen Mi 9 on hyvin samaa kokoluokkaa muiden vastaavalla näytöllä varustettujen kilpailijoiden kanssa. OnePlus 7:ään nähden Mi 9 on 0,2 mm lyhyempi, 0,1 mm kapeampi ja 0,6 mm ohuempi. Asus ZenFone 6 on puolestaan 1,6 mm pidempi, 0,7 mm leveämpi ja 1,6 mm paksumpi. Honor View20 on puolestaan 0,6 mm lyhyempi, 0,7 mm leveämpi ja 0,5 mm paksumpi.

Edeltäjämalli Mi 8:aan verrattuna Mi 9:n näytön läpimitta on kasvanut noin 0,2 tuumalla, jonka myötä pituus on kasvanut 2,6 mm, mutta leveys pienentynyt 0,1 mm ja paksuus pysynyt tismalleen samana.173 gramman paino on kaksi grammaa vähemmän kuin edeltäjässä ja yleisesti ottaen hyvin linjassa kilpailijoiden kanssa.

Mi 9:n materiaalivalinnat ovat nykypuhelimelle hyvin tyypilliset – kiiltäväpintainen metallikehys on valmistettu 7000-sarjan alumiinista, takakuori Gorilla Glass 5:sta ja näytön lasi Gorilla Glass 6:sta. Kehyksen ja näyttölasin välissä kulkee kapea musta muovilista, joka ainakin teoriassa vaimentaa hieman näyttölasiin kohdistuvaa iskua puhelimen pudotessa.

Rakenne on todella tukevan tuntuinen, eikä elä väännellessä piiruakaan. Havainto on jopa hieman yllättävä ottaen huomioon laitteen siron kylkiprofiilin. Xiaomi on selvästi ottanut opikseen muutaman sukupolven takaisesta taipumisherkästä rakenteesta ja toteuttanut kokonaisuuden puhelimen läpi asti ulottuvalla alumiinirungolla. Kokonaisuus tuntuu hyvin tehdyltä ja osien sovituksessa ei ole sanomista.

Mi 9:llä ei ole virallista IP-sertifiointia, mutta valmistajan mukaan puhelimen ulkopinnassa sekä osassa sisäkomponenteista on käytetty nesteeltä suojaavaa P2i-nanopolymeeripinnoitetta ja lisäksi korttipaikan kelkan ja USB-liitännän yhteydessä on käytetty lisätiivisteitä.

Mi 9:n lasinen takakuori on muotoiltu kaarevaksi kaikkiin suuntiin sekä pyöristetty reunoistaan ja se saumautuu varsin sulavasti yhteen alumiinikehyksen kanssa. Käsituntuma on täten erittäin miellyttävä. Takakuoren pinta on lasiksi poikkeuksellisen liukas, joka on hyvä huomioida puhelinta käsitellessä, sillä lasi ei tunnetusti kestä määräänsä enempää tiputtelua.

Testikappaleemme oli väriltään valikoiman ”tylsin”, eli kiiltävä lyijynharmaa ”Piano Black”, joka ei tarjoa muista värivaihtoehdoista löytyviä holografisia heijastusefektejä. Ainakin testikappaleemme värivaihtoehdossa sormenjälkiä kertyi varsin hanakasti ja ne näkyivät kuoresssa herkästi.

 

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Mi 9:n sisällä on tarjolla markkinoiden parasta suorituskykyä, eli Qualcommin seitsemän nanometrin prosessilla valmistettu Snapdragon 855 –järjestelmäpiiri.

Snapdragon 855:ssä kahdeksan prosessoriydintä on jaettu kolmeen eri ryppääseen. Yksittäinen suorituskykyisin Cortex-A76-pohjainen Kryo 485 Gold –ydin toimii 2,84 GHz kellotaajuudella ja kolme vastaavaa ydintä hieman alhaisemmalla 2,42 Ghz maksimikellotaajuudella. Lisäksi piiri sisältää neljä 1,8 GHz kellotaajuudella toimivaa Kryo 485 Silver –ydintä, jotka perustuvat Cortex-A55-ytimiin. Prosessorisuorituskyvyn kerrotaan parantuneen jopa 45 %  ja virrankulutuksen pienentyneen 20 % edellisen sukupolven piiriin nähden.

Grafiikkasuorittimena piirissä on Adreno 640 GPU, jonka suorituskyvyn kerrotaan kasvaneen 20 % edellisen sukupolven Adreno 630 –grafiikkasuorittimeen verrattuna. Hexagon 690 DSP on varustettu uusilla Hexagon Tensor Accelerator -ytimillä, joiden kerrotaan kaksinkertaistavan sen vektorilaskunopeuden viime sukupolveen nähden. Kaksiytiminen Spectra 380 –kuvasignaaliprosessori puolestaan tukee rautakiihdytettyjä konenäköominaisuuksia.

Monien kilpailevien puhelimien tapaan Mi 9 ei hyödynnä järjestelmäpiiriin integroidun LTE-modeemin täyttä suorituskykyä, mutta tarjoaa silti mukavan 1,2 Gbit/s maksimilatausnopeuden. WiFi 6 –tukea ei valitettavasti myöskään vielä löydy, vaikka järjestelmäpiiristä löytyisikin sillekin tuki.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 855 –järjestelmäpiiri (1×2,84 GHz Kryo 485, 3×2,41 GHz Kryo 485, 4×1,78 GHz Kryo 485 CPU, Adreno 640 GPU, X24 LTE-modeemi)
  • 6 Gt kaksikanavaista 2133 MHz LPDDR4X-RAM-muistia
  • 64 tai 128 Gt UFS 2.1 –muistia (128 Gt mallissa vapaana noin 115,9 Gt)
  • 18 LTE-yhteydet (1200/150 Mbit/s), 5CA, 4×4 MIMO, Dual SIM, VoLTE HD
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2,4 & 5 GHz, 2×2 MIMO, MU-MIMO
  • Bluetooth 5.0, AAC, LDAC, aptX-HD, Qualcomm TrueWireless™ Stereo Plus, NFC
  • GPS (L1+L5), Galileo (E1+E5a), GLONASS (L1), Beidou (B1)
  • 3300 mAh akku, USB Type-C, Quick Charge 4+ -tuki, 27 W pikalataus, 20 W langaton lataus

Muistimäärät edustavat nykypäivänä tässä hintaluokassa melko lähtö-/perustasoa. Hinnat-alkaen mallin 64 gigatavun tallennustila alkaa olla jo melko vähänpuoleisesti, etenkin kun muistikorttipaikkaa ei ole. Sama määrä löytyy nykypäivänä jo useimmista 200–300 euron hintaluokan puhelimista. RAM-muistia on molemmissa versioissa kuusi gigatavua, joka on vielä nykymittapuulla hyvinkin riittävä määrä.

Ulkomailla Mi 9:stä on saatavilla lisäksi 256 Gt:n tallennustilalla ja 8 sekä 12 Gt:n RAM-muistilla varustettuja versioita, jotka eivät kuitenkaan ole myynnissä Suomessa.

Laitteen alapäädyn asettelu on varsin pelkistetty ja symmetrinen. Keskellä sijaitsee USB Type-C –liitäntä ja sen molemmin puolin on ritilät, joista oikeanpuolimaisen takana sijaitsee laitteen monokaiutin. USB-liitäntä tukee vanhempaa 2.0-standardia, eli sitä ei voi hyödyntää DisplayPort-kuvaulostulona.

Valmistajan mukaan kaiuttimen koteloinnin tilavuus on varsin suuri 0,9 kuutiosenttimetriä. Monokaiuttimen äänenlaatu on parempaa keskitasoa – siinä ei ole erityisemmin kritisoitavaa, joskaan ei myöskään hehkutettavaa. Maksimiäänenpaineeksi mittasimme 30 cm:n päästä 77 desibeliä.

Näytön alareunus on kutistunut entisestään ja on kooltaan jo varsin pieni, mutta silti edelleen hieman pitkien sivujen reunuksia leveämpi.  Navigointipainikkeet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön puolella ja ne voi halutessaan korvata pyyhkäisyeleillä, jotka totesimme toteutukseltaan varsin toimiviksi.

Mi 9:n näytön koko on kasvanut edeltäjämallin 6,21 tuumasta 6,39 tuumaan, jossa osatekijänä on 19,5:9:ään kasvanut kuvasuhde. Näyttöpaneeli on Samsungin valmistama ja se tukee Full HD –tarkkuutta, NTSC-väriavaruutta sekä HDR10-standardia. Valitettavasti yleisimmät suoratoistopalvelut kuten Netflix ja Amazon Prime eivät toistaiseksi tue HDR-sisältöä Mi 9:llä.

Sormenjälkitunnistin on sijoitettu näytön alle ja se hyödyntää optista sensoria. Tunnistin on toimintanopeudeltaan ehkäpä paras testaamamme ja lukituksen avaamiseen riittää vain hyvin nopea näytön pinnan koskettaminen. Tunnistus toimi pääosin varmasti, mutta testijaksolla tuli vastaan satunnaisia hetkiä, jolloin laite ei meinannut millään saada tunnistettua sormenjälkeä. Vaikka toteutus on lajissaan markkinoiden kärkeä, parannettavaa löytyy siis edelleen.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,39-tuumainen Super AMOLED –näyttöpaneeli
  • Gorilla Glass 6 -suojalasi
  • 1080 x 2340 pikseliä, 19,5:9-kuvasuhde, 403 PPI
  • HDR10-tuki, NTSC 103,8 %
  • Lukutila, Himmennetty näyttö (AOD), herätys kaksoisnapauttamalla

Kokonaisuudessaan Mi 9:n näytöstä on hankala keksiä huonoa sanottavaa, etenkin laitteen hintaluokka huomioiden. Tarkkuus ei luonnollisestikaan ole Full HD –paneelissa markkinoiden huippua, mutta eipä muutkaan tämän hintaluokan puhelimet tarjoa juuri tämän korkeampia näyttötarkkuuksia.

AMOLED-paneelille tyypillisesti kontrasti ja tummien sävyjen toisto ovat erinomaisella tasolla. Manuaalisäädöllä maksimikirkkaus on hyvällä tasolla ja automaattiasetuksella se nousee tarvittaessa suorastaan erinomaiselle tasolle. Oletuksena käytössä oleva automaattinen kontrastitila ylikorostaa värejä, mutta näytön asetuksista vaihdettavissa olevalla standardiasetuksella värintoisto on erittäin luonnollista ja tarkan oloista. Luettavuus auringonpaisteessa on erinomainen ja katselukulmat hyvät.

Puhelimen yläpäädyssä on ainoastaan yksi antenniraita, mikrofonin aukko sekä infrapunalähetin, jota voi hyödyntää Mi Remote –kaukosäädinsovelluksen avulla.

Vasemman kyljen yläosaan on sijoitettu korttikelkka, jossa on paikat kahdelle nano-SIM-kortille. Molempien korttien osalta tuettuna on 4G-yhteydet. Korttikelkan juuressa on musta kumitiiviste, joka hidastaa kosteuden pääsemistä puhelimen sisään.

Korttipaikan alapuolella on ylimääräinen pikatoimintopainike, johon voi ohjelmoida toimintoja yhdelle, kahdelle ja pitkälle painallukselle. Oletuksena painikkeen painaminen avaa Google-avustajan. Valitettavasti näppäimeen ei voi ohjelmoida vapaasti esimerkiksi halutun sovelluksen avausta, vaan kustomoitavuus rajautuu muutamaan valmiiseen vaihtoehtoon.

Näytön yläreunus on saatu kutistettua hyvin kapeaksi pienen kameran sisältävän loven avulla. Kuuloke on sijoitettu huomaamattomasti näyttölasin yläreunaan muotoiltuun loveen. Myöskään ilmoitusvaloa ei ole unohdettu ja se on sijoitettu kuulokeaukon oikealle puolelle – väri tosin on yksivärinen valkoinen, joten se ei ole aivan yhtä monikäyttöinen kuin RGB-ledi.

Etukamera on tarkkuudeltaan 20 megapikseliä ja sen parina on f2.0-aukkosuhteen objektiivi. Tarkennus on kiinteä ja tarkennuspiste melko lähellä, joten puhelinta pitää kannatella oikealla etäisyydellä, jos kuvasta haluaa tarkan. Tarjolla on myös erilaisia keinotekoisia valaistusefektejä.

Lasisen takakuoren alle integroidun akun kapasiteetti on 3300 mAh (12,7 Wh), eli se on kokoluokkansa pienemmästä päästä ja samalla negatiivisena suuntauksena 100 mAh pienempi kuin edeltäjämallissa. Akkua voi ladata johdolla jopa 27 watin teholla ja lisäksi langattomasti jopa 20 watin teholla (Qi).

Vaikka puhelin tukee Qualcommin Quick Charge 4+ -lataustekniikkaa, tukee mukana toimitettava laturi vanhempaa Quick Charge 3 –versiota ja 18 watin lataustehoa. Tehokkaamman laturin saa lisävarusteena samassa paketissa langattoman pikalaturin kanssa. Xiaomi on hankkinut Mi 9:n pikalataukselle TÜV Rheinlandin –turvallisuussertifikaatin.

 

Kamera

Mi 9:stä löytyy Xiaomin historian ensimmäinen kolmoistakakamera, joka sijaitsee takakuoren vasemmassa ylänurkassa noin 1,4 mm takalasin pinnasta kohollaan olevassa metallisessa kehyksessä. Sen vuoksi puhelin pääsee keinumaan jonkin verran pöytäpinnalla tai muulla tasolla käytettäessä. Kameran suojana on safiirilasi, jonka laatu ei kuitenkaan ainakaan ulkomaisten testien mukaan ole aivan korkein mahdollinen, vaan naarmuuntumisherkkyys on suunnilleen tavallisen suojalasin luokkaa. Hauskana pienenä yksityiskohtana ylimmän kameran ympärillä on hologramminhohtoinen koristerengas. Kahden ylimmän kameran välissä sijaitsee laser-tarkennuksen sensori ja kaksois-LED-salama on sijoitettu takakuoren lasin alle kamerakyhmyn alapuolelle.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin 1/2-tuumainen IMX586-sensori 0,8 um pikselikoolla, f1.75, 27 mm kinovastaava polttoväli
  • 12 megapikselin 1/3,6-tuumainen S5K3M5-sensori 1,0 um pikselikoolla, f2.2, 54 mm kinovastaava polttoväli
  • 16 megapikselin 1/3-tuumainen IMX481-sensori 1,0 um pikselikoolla, f2.2 ultralaajakulmaobjektiivi, 117 asteen kuvakulma
  • PDAF-, laser- ja kontrastitarkennus
  • kaksois-LED-salama
  • AI-kohteentunnistus
  • Videokuvaus: 4K 60 FPS, 1080p 960 FPS hidastuskuvaus

Kolmesta kamerasta ylin on 12 megapikselin ”telekamera”, keskimmäinen 48 megapikselin laajakulmakamera ja alimmainen 16 megapikselin ultralaajakulmakamera.

48 megapikselin pääkamera perustuu tuttuun Sony IMX586 –sensoriin, joka käyttää Quad Bayer –suodatinta, jossa saman värisellä suodattimella varustetut fotodiodit on järjestelty neljän ryppäisiin. Sensori on tarkoitettu ensisijaisesti 12 megapikselin kuvien ottamiseen, jolloin toteutuksesta on hyötyä mm. hämäräkuvauksen ja dynamiikan osalta. Myös täyden tarkkuuden 48 megapikselin kuvien ottaminen on mahdollista. f1.75-aukkosuhteen objektiivissa ei ole optista vakainta.

Kaksinkertaisen ”zoomauksen” mahdollistava telekamera on tarkkuudeltaan 12 megapikseliä ja sen objektiivin kinovastaava polttoväli on 54 mm. f2.2-aukkosuhde on polttoväli huomioiden tavallista valovoimaisempi. 16 megapikselin ultralaajakulmakamera on varustettu 117 asteen kuvakulmalla, joka vastaa noin 13 mm:n kinovastaavaa polttoväliä. Objektiivi on automaattitarkenteinen, toisin kuin monissa kilpailijoiden ratkaisuissa.

Mi 9:n kamera käynnistyy nopeasti ja heti kuvausvalmiina. Tarkennus on luotettava ja nopea, mutta ei huippunopea. Kuvan ottamisen jälkeen on pieni viive, ennen kuin uuden kuvan ottaminen on mahdollista.

Kamerasovellus (testikappaleessa versio 3.0) on käyttöliittymältään hyvin samankaltainen edeltäjämalli Mi 8:n kanssa. Uutta on lähinnä laajakulmakameran aktivointipainike kuvausnäkymän oikeassa alanurkassa sekä kaunistusefektien kuvake oikeassa ylänurkassa.

Pystysuuntaisena listana toteutettu kuvaustilavalikoima sijaitsee edelleen oikealla suljinpainikkeen vieressä ja erinäisiin toimintoihin liittyvät pikavalinnat vasemmassa reunassa. Pikavalinnoista on kätevä pääsy mm. tekoälytunnistuksen ja HDR-tilan päällekytkemiseen. Lisää pikatoimintoja löytyy vasemman ylänurkan ”hampurilaiskuvakkeen” takaa.

Zoomauspainike sijaitsee kätevästi sormen ulottuvilla suljinpainikkeen lähettyvillä, mutta ultralaajakulmakameran aktivointi tapahtuu jostain syystä erillisestä painikkeesta oikeasta alanurkasta. Kuvaustilojen valinta pystysuuntaisesta listasta ei ole erityisen näppärää, sillä tila vaihtuu pystysuunnassa pyyhkäisemällä yksi pykälä kerrallaan.

Manuaalitila on nimetty Pro-tilaksi ja sen valinnat ovat kohtalaiset, mutta eivät aivan yhtä kattavat kuin parhaissa kilpailijoissa. Keskeisimmät säädöt, kuten valkotasapaino, tarkennus, suljinaika (1/1000 – 32 s) ja herkkyys (ISO 100 – 3200) löytyvät valikoimasta. Kameran valinta on toteutettu hieman eri tavalla kuin peruskuvaustilassa ja positiivisena ominaisuutena kamerasensorin 48 megapikselin täyden tarkkuuden saa käyttöön suoraan vasemman reunan pikakuvakkeesta. RAW-kuvausmahdollisuutta ei valitettavasti vieläkään ole.

Mi 9:n kolmoiskamera tarjoaa siis monipuolisesti kolme eri polttoväliä, joiden ääripäiden erotus on laskennallisesti noin nelinkertainen. Oheiset kolme kuvaa hahmottavat eri kameroiden ja polttovälien väliset erot kuvakulman osalta.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Mi 9:n pääkameran kuvanlaatu on hyvässä valaistuksessa kohtalaisen hyvää, mutta ei aivan huippuluokkaa. Dynamiikka on hyvällä tasolla ja kuvat näyttävät kokonaisuutena teräviltä ja yksityiskohtaisilta. Sekä värintoisto että kontrasti ovat paikoin hieman ylikorostuneita ja kuvien tummat sävyt saattavat etenkin pilvisellä säällä mennä hieman tukkoon.

Pikselitasolle mentäessä Mi 9 ei ole kuvien yksityiskohdissa aivan parhaimmillaan, sillä yksityiskohdissa on havaittavissa pientä pehmeyttä ja suttuisuutta. Kohina pysyy hyvin asioissa, jolla saattaa osittain olla tekemistä yksityiskohtien pehmenemisen kanssa. Läheltä tarkasteltaessa kuvissa on havaittavissa tasaista hyvin hienojakoista kohinaa.

Heikommassa valossa kamera jatkaa samaa kohtalaisen hyvää suorittamistaan. Se pitää kohinan varsin hyvin loitolla, mutta kääntöpuolena yksityiskohdat pehmenevät entisestään. Kokonaisuutena hämäräkuvat näyttävät melko hyvältä, valkotasapaino on useimmiten kohdallaan ja värit toistuvat kohtalaisen eläväisinä, joskin joissain tilanteissa hienovaraisimmissa sävyissä saattaa esiintyä pientä harmaantumista. Erittäin heikoissa valaistusolosuhteissa kamera pystyy haalimaan kuvaan valoa todellisia olosuhteita enemmän, mutta ei ole siinä yhtä etevä kuin markkinoiden parhaimmisto.

Automatiikka ei arastele nostaa herkkyyttä hyvinkin ylös ja korkeimmillaan se nousi testeissämme jopa ISO 25600 –arvoon. Koska kamerassa ei ole optista kuvanvakainta, automatiikka pyrkii pitämään suljinajat melko lyhyinä. Yleensä suljinaika nousee hämäräkuvauksessa maksimissaan 1/20 sekuntiin ja todella heikossa valossa saimme sen venymään pisimmillään 1/14 sekuntiin, joka on kuvanvakaimettomalle kameralle jo keskimääräistä pidempi aika.

Pääkamera tarjoaa mahdollisuuden kuvien ottamiseen myös täydellä 48 megapikselin tarkkuudella, joten testasimme luonnollisesti myös kyseistä vaihtoehtoa. Valitettavasti täyden resoluution kuvanlaatu ei vaikuttaisi olevan Mi 9:ssä yhtä hyvää kuin parhaimmissa kilpailijoissa.

Hyvässä valaistuksessa 48 megapikselin kuvakoon käyttäminen saattaa olla kannattavaa, jos kuvasta halutaan irti maksimaalinen määrä yksityiskohtia. Täyden tarkkuuden kuvassa on jonkin verran enemmän yksityiskohtia kuin 12 megapikselin kuvassa, mutta ero pienempi kuin monissa kilpailijoissa sekä mitä tiedostokoon ja pikselimäärän perusteella voisi luulla. Pikselitasolla on myös havaittavissa pieniä teräviä prosessointiartifakteja, joita 12 megapikselin kuvissa ei näy.

Heikossa valossa 48 megapikselin kuvakoosta ei vaikuttaisi olevan käytännössä juuri mitään etua – paikoin jopa päinvastoin. 12 megapikselin tarkkuudella otetuista kuvista tulee hämärässä useimmiten hieman valoisampia sekä terävämpiä. Syykin on selvä, sillä 48 megapikselin tarkkuudella kamerasensorin Quad Bayer –suodatinta ei päästä hyödyntämään suunnitellulla tavalla.

Jos kuvauskohdetta on tarve päästä hieman lähemmäksi, astuu kolmoiskameran 12 megapikselin tele-/normaalikamera apuun tarjoten kaksinkertaisen polttovälin pääkameraan nähden. Pääkameran ja telekameran välisellä alueella voi myös zoomata portaattomasti, jolloin kamera muodostaa kuvan yhdistelemällä molempien kameroiden kuvadataa esimerkiksi 1,5x-zomaustasoa käyttäessä.

Päivänvalossa telekamera tekee varsin hyvää jälkeä, josta ei löydy juurikaan huonoa sanottavaa. Valotus ja valkotasapaino osuvat hyvin kohdalleen ja värintoisto on miellyttävän eläväistä – paikoin ehkä harmittoman ylikorostunutta. Kohina on ehkä aavistuksen karkeajakoisempaa kuin pääkameralla, mutta käytännössä asialla ei ole juuri merkitystä. Yksityiskohtien toisto vaikuttaisi olevan pikselitasolla jopa hieman pääkameraa parempaa.

Monien muiden vastaavien toteutusten tapaan telekamera kytkeytyy hämärässä automaattisesti pois käytöstä ja kuva muuttuu pääkameran otoksesta tehtyyn digitaaliseen rajaukseen, joten zoomin käyttö heikossa valossa ei ole kuvanlaadullisesti järkevää.

Jos kohde on lähellä tai erittäin suurikokoinen, 16 megapikselin ultralaajakulmakamera on paras valinta onnistuneen otoksen saamiseksi. Kameran automaattitarkennus on positiivinen yllätys, sillä se ei ole markkinoilta löytyvissä vastaavissa toteutuksissa itsestäänselvyys.

Ultralaajakulmakamera käyttää oletuksena vääristymänpoistoa, jonka voi halutessaan kytkeä pois päältä kameran asetuksista. Useimmissa tilanteissa sen käyttäminen on kuitenkin suositeltavaa, sillä ominaisuus korjaa onnistuneesti kuvan reunojen vääristyviä muotoja.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera tekee varsin käyttökelpoista jälkeä. Värintoisto on miellyttävää ja dynamiikka jopa yllättävän hyvää. Pikselitasolla yksityiskohdat ovat suttuisempia kuin kahdessa muussa kamerassa. Kuvan reunoilla on nähtävissä näin lyhyen polttovälin objektiiveille tyypillistä vääristymää ja kuvan pehmenemistä, joista jälkimmäistä vääristymien poisto hieman korostaa.

Heikossa valossa ultralaajakulmakamera ei tee kovinkaan hääviä jälkeä ja kuvista tulee helposti hyvin pimeitä ja värimaailmaltaan elottomia. Ultralaajakulman käyttöä kannattaa siis pyrkiä välttämään heikosti valaistuissa ympäristöissä.

Viimeisen runsaan vuoden aikana yleistynyt Yö-kuvaustila kuuluu myös Mi 9:n varustukseen. Yö-tilaa käyttäessä kamera ottaa useampia kuvia eri valotusajoilla ja yhdistää niiden kuvadatan yhdeksi optimoiduksi otokseksi. Tuttuun tapaan kuvan ottaminen vie muutaman sekunnin, joten se ei sovi liikkuvien kohteiden kuvaamiseen.

Käytännössä Mi 9:n Yö-tilan kuvanlaatu ei yllä markkinoiden parhaimpien toteutusten joukkoon. Kuvat ovat hieman valoisampia ja näyttävät terävämmiltä, mutta todellisuudessa yksityiskohtien määrä on jopa heikompi kuin tavallisessa kuvassa. Yö-tila ylikorostaa selvästi kontrastia sekä värimaailmaa ja saattaa tehdä väreistä paikoin epärealistisemmat.

Yö-tilan käyttöä kannattaa harkita tapauskohtaisesti heikossa valaistuksessa, mutta suoranaista yleispätevää suositusta sen käytölle ei voi antaa. Positiivisena puolena kuvan ottaminen sujuu nopeammin kuin esimerkiksi Huawein puhelimilla.

Mi 9:n syvyysterävyysefekti löytyy kamerasovelluksesta Muotokuva-kuvaustilan nimellä, mutta sitä voi käyttää muidenkin kuin henkilöiden kuvaamiseen. Oletuksena käytössä on telekamera, mutta laajemman pääkameran saa kytkettyä käyttöön toimintorivin ”kokovartalotila”-kuvakkeesta. Käyttäjä voi myös säätää sumennusefektin voimakkuutta sekä henkilöiden valaistusefektejä.

Syvyysterävyysefekti tuntuisi toimivan kokeilujen perusteella keskimääräistä paremmin, joskaan ei aivan virheettömästi. Kohteen ja syvyystasojen tunnistaminen toimii kohtalaisen hyvin ja pieniä ongelmia esiintyy lähinnä kohteen reunojen rajauksessa ylimääräisenä sumeutena sekä lovina. Toteutus on kuitenkin käyttökelpoisempi kuin monissa muissa puhelimissa ja sitä voi hyödyntää sekä laajakulma- että telekameran kanssa.

Mi 9 mahdollistaa videon tallentamisen korkeimmillaan 4K 60 FPS laadulla ja H.264- sekä H.265-pakkaustavoilla. Testiemme perusteella videolle ei ole asetettu pituusrajoitusta. Videota voi tallentaa myös ultralaajakulmakameralla (max. 4K 30 FPS), mutta jostain syystä ei telekameralla. Jos zoomia käyttää kuvatessa, kamera käyttää digizoomia, eikä vaihda varsinaiseen telekameraan.

4K-laadulla videot tallentuvat H.264-koodekilla (High@L5.2) noin 42 Mbit/s bittivirralla ja H.265-koodekilla (Main@L5.1@Main) noin 38 Mbit/s bittivirralla. Videoiden 30 ja 60 FPS ruudunpäivitysnopeusvaihtoehdot ovat siis kummatkin bittivirraltaan lähes identtisiä, jonka seurauksena 60 FPS videon jälki on harmillisesti pehmeämpää ja vähemmän yksityiskohtaista kuin 30 FPS videossa. Ääni tallentuu stereona melko alhaisella 96 kbit/s laadulla.

Yleisesti ottaen videon kuvanlaatu on perustasoa. Värintoisto ja dynamiikka on kohtalaisen hyvää, mutta kontrastissa on havaittavissa paikoin ylikorostusta ja ruudunpäivityksessä on ajoittain hieman nykimistä, joka saattaa häiritä joitain käyttäjiä. Myös ruudunpäivitysnopeuksien välinen kuvan terävyysero on harmillinen.

Elektroninen kuvanvakautus on käytössä 30 FPS ruudunpäivitysnopeuksilla ja se toimii varsin hyvin. Jostain syystä asetuksista löytyy vakautuksen valinta myös 60 FPS ruudunpäivitysnopeudelle, vaikka sillä vakautus ei testiemme mukaan ole toiminnassa.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Mi 9:ssä pyörii Xiaomin oman Android-pohjaisen MIUI-käyttöjärjestelmän tuorein 10.2-versio, joka perustuu uusimpaan Android 9 Pie –versioon. Aiempaan tapaan MIUI on Android-toteutuksien kustomoiduimmasta päästä, eli se peittää vakio-Androidin ulkoasun varsin kattavasti alleen sekä lisää soppaan lukuisia valmistajan omia lisätoimintoja. Edeltäjämalli Mi 8:aan viime syksynä päivittyneeseen MIUI 10 –versioon nähden ulkoisia eroja ei ole juuri lainkaan.

Toisin kuin edeltäjämallissa, Widevine L1 –tuki on nyt kunnossa, joten videon striimaaminen onnistuu suoratoistopalveluista teräväpiirtotarkkuuksilla.

MIUI:n käyttöliittymä peittää vakio-Androidin ulkoasun käytännössä kokonaan, mutta noudattaa silti animointien ja käyttöliittymäelementtien toiminnan osalta samankaltaisia periaatteita. Kaikki vakiosovellukset ovat Xiaomin omaa käsialaa, joiden lisäksi mukaan on heitetty kourallinen Googlen perussovelluksia, joista muutama (kuvat, musiikki, videotoistin) menee päällekkäin Xiaomin sovellusten kanssa. Ylimääräisiä kolmansien osapuolien sovelluksia ei onneksi ole asennettuna, eikä puhelimen havaittu myöskään tyrkyttävän minkäänlaista mainossisältöä toisin kuin vielä joitain aikoja sitten Xiaomin puhelinten oli tapana.

MIUI:lle tyypilliseen tapaan mukaan on lastattu liuta hyödyllisiä lisäominaisuuksia, kuten tumma teema, yhden käden käyttötila, sovelluslukko, käyttöjärjestelmän optimointi- ja puhdistussovellus ja näytön tallennin. Käyttöliittymään saa siis monien kaipaaman mustan teeman, mutta se ei toimi aivan täydellisesti, sillä esimerkiksi sovellusilmoitusten tekstisisältö oli paikoin väärän väristä ja siitä syystä käytännössä lukukelvotonta (musta teksti tummanharmaalla taustalla).

Suurin MIUI:hin liittyvä testijaksolla havaittu ongelma koskee ilmoituksia ja se on suorastaan käsittämättömästi vastaava kuin Mi 8- ja Pocophone F1 –malleissa viime vuonna. Ongelmasta oli paljon puhetta jo tuolloin ja se tiettävästi korjattiin päivityksen avulla, mutta siitä huolimatta sama vika on päätynyt myös uuteen Mi 9 –malliin, eikä sitä ole saatu vieläkään korjattua, vaikka puhelimen julkistuksesta on kulunut jo 4,5 kuukautta ja pienen googlettelun perusteella käyttäjät ovat raportoineet ongelmasta jo maaliskuusta lähtien. Korjaus löytyy ilmeisesti jo MIUI 10:n beetaversiosta sekä epävirallisesta MIUI EU -versiosta, mutta toistaiseksi ei ole tietoa milloin korjaus tulee puhelimiin virallisena päivityksenä.

Käytännössä ongelma esiintyy niin, että puhelin ei näytä sovellusilmoituksia luotettavasti muualla kuin ilmoitusvalikossa, vaikka kaikki niihin liittyvät asetukset ovat varmasti kytkettynä päälle. Vaikka näytön yläreunan ilmoitusrivillä on hyvin tilaa ilmoituskuvakkeille, esimerkiksi viestin tullessa kuvake vain vilahtaa parin sekunnin ajan ja häviää sen jälkeen näkyvistä. Ilmoitusten näyttäminen lukitusnäytössä tuntui myös toimivan niin satunnaisesti, ettei siitä ole juuri mitään iloa. Käytännön esimerkkinä jos puhelimeen on tullut vaikkapa Whatsapp-viesti ja sähköpostia, ei käyttäjä näe niistä mitään ilmoitusta ilman, että avaa erikseen ilmoitusvalikon tilanteen tarkistamiseksi. Normaalisti Androidin pitäisi näyttää sekä ilmoitus lukitusnäkymässä että kuvake ilmoitusrivillä, jos käyttäjä niin haluaa.

Xiaomi ei ole tapansa mukaan antanut mitään virallisia lupauksia Mi 9:n tulevista päivityksistä, joten sillä saralla odotukset on pohjattava lähinnä lähihistorian tapahtumiin. Xiaomin tiedetään päivittävän puhelimiaan keskimääräistä pidempään, mutta kyseiset päivitykset eivät ole aina koskeneet Googlen virallisia versio- ja tietoturvakorjauksia. Jos katsotaan edeltäjämallien tilannetta, Mi 8 on saanut Android Pie –päivityksensä jo vuoden vaihteessa, mutta toissavuotisen Mi 6 –mallin Pie –päivitys on vielä toistaiseksi beetavaiheessa. Testilaitteessamme oli paketista ottaessa sisässä MIUI Global 10.2.24 –versio ja siihen tuli heti testijakson alussa runsaan 300 megatavun kokoinen 26-loppuinen päivitys.  Tietoturvakorjausten päiväys säilyi huhtikuussa, eli ne olivat jo noin kolme kuukautta vanhat.

 

Käyttökokemukset ja suorituskyky

Xiaomi Mi 9 vietti io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä noin 1,5 viikon ajan. Puhelimen toiminnassa ei havaittu teknisiä ongelmia, mutta ohjelmistopuolella tuskailtiin aiemmin tässä artikkelissa kuvailtujen ilmoitusongelmien kanssa.

Käytännön suorituskyvystä on hankala keksiä negatiivista sanaa – kaikki toimii nopeasti ja sujuvasti, kuten tämän kategorian puhelimelta voikin jo odottaa. Vertailimme Mi 9:ää rinnatusten Honor 20 –puhelimen kanssa ja totesimme Xiaomin jäävän pienellä marginaalilla kakkoseksi sovellusten avautumisnopeudessa sekä moniajossa sovellusten välillä liikkuessa. Xiaomin käyttöliittymätoteutus ei siis ole aivan markkinoiden nopein, mutta täysin riittävän nopea joka tapauksessa.

Pelikäytössä kokeilimme tyypilliseen tapaan markkinoiden raskaimpiin kuuluvia mobiilipelejä, kuten PUBG Mobilea, Asphalt 9:ää, F1 Mobile Racingia ja Gods of Romea, jotka kaikki pyörivät moitteetta korkeimmillakin kuvanlaatuasetuksilla. Tämä ei ole yllätys, sillä Snapdragon 855 on tällä hetkellä Android-markkinoiden suorituskykyisin piiri.

Puhelin lämpenee ulkopinnoiltaan rasituksessa havaittavasti, muttei häiritsevästi. CPU Throttling –rasitustestissä prosessorin suorituskyky laski 15 minuutin aikana vain noin 85 %:iin maksimista, joka on varsin hyvä suoritus. GFXBench-grafiikkarasituksessa suorituskyky laski sen sijaan pitkäaikaisessa rasituksessa noin 65 %:iin maksimista.

Synteettisissä suorituskykytesteissä verrokeiksi valittiin edeltäjämalli Mi 8 (Snapdragon 845 sekä samasta hintaluokasta Honor View20 (Kirin 980) ja Asus ZenFone 6:tta (Snapdragon 855).

Mi 9:n testisovellusten kertoma raaka suorituskyky ei tarjoa yllätyksiä, sillä io-techin testipenkissä on vieraillut jo useampi Snapdragon 855 –puhelin ja tulokset ovat linjassa niiden kanssa. OnePlus 7:n kanssa lukemat ovat suurimmilta osin lähes identtisiä ja ZenFone 6:een verrattuna aavistuksen parempia. Käytännössä eroilla ei kuitenkaan ole mitään merkitystä. Huawein Kirin 980 –piiriin nähden Snapdragon 855 vetää pidemmän korren kaikilla osa-alueilla.

Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavaan Androbench 5 –testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten alhaisempia kuin aiempien vuosien io-techin artikkeleissa ja tästä syystä myöskään Mi 8:lta ei ole taulukossa vertailutuloksia.

 

Akunkesto

Mi 9:n akunkestolle ei asetettu ennakkoon kummempia odotuksia, sillä akun kapasiteetti ei antanut erityistä syytä riemastumiselle. Käytännössä akunkesto osoittautui hyvin keskitasoiseksi ja hyvin samankaltaiseksi kuin edeltäjämallissa.

Tavanomaisen päivän aikana Mi 9:n akun varaus laski täydestä noin 50 %:n tietämille, kun näytön päälläoloaika liikkui 2-2,5 tunnin välillä. Kun näytön päälläoloaika oli hieman raskaammassa käytössä noin 3,5 tunnin tietämillä, liikkui varaus päivän päätteeksi 40 %:n molemmin puolin. Pariin otteeseen puhelimella päästiin noin 5,5 tunnin näytön päälläoloaikoihin ja kuvaajan perusteella kuutisen tuntia olisi omassa käytössäni maksimi.

Puhelimen akun tyhjenemisvauhti ei yleisesti houkutellut yrittämään samalla latauksella kahta päivää, mutta sitä yritettiin ja siinä myös onnistuttiin kertaalleen. Tuolloin toisen päivän iltana akkua oli jäljellä alle 10 % ja näyttö oli ollut päällä yhteensä noin 3,5 tuntia.

Huomionarvoisena seikkana puhelimen ilmoittamat näytön päälläoloajat tuntuivat ”perstuntumalla” hieman suuremmilta kuin Android-puhelimilla tyypillisesti vastaavalla käytöllä, joten on olemassa mahdollisuus, että Xiaomin ohjelmisto laskee aikaa eri perusteilla kuin Android-puhelimet yleensä. Mi 9:n tulosten vertailukelpoisuuteen kannattaa siis suhtautua pienellä varauksella.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselailua, muutamia puheluita, satunnaista lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä 4G-yhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Ajoimme Mi 9:llä myös io-techin puhelinartikkeleissa yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan laitteiden kesken vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi valittiin samat puhelimet kuin suorituskykytesteissä.

YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tässä testissä akun varaus väheni noin seitsemän prosenttia tunnissa, joka on varsin hyvä tulos ja tarkoittaa laskennallisesti yli 14 tunnin toistoaikaa. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloivassa GFXBench Manhattan -akkutestissä Mi 9 saavutti toistuvasti vajaan 180 minuutin tuloksen, joka on testaamiemme Snapdragon 855 –puhelimien parempaa päätä, mutta silti yleisesti vain keskitasoa. Testin lopputulokseen vaikuttaa suuresti se, kuinka suurella teholla puhelin pystyy ja haluaa järjestelmäpiiriä ajaa pidemmässä rasituksessa. Akkutestin aikana grafiikkasuorituskyky tippui maksimistaan noin 35 %.

Sekalaista yleiskäyttöä varsin hyvin simuloivassa PCMarkin akkutestissä Mi 9 saavutti varsin hyvän lähes 12 tunnin tuloksen, joka on asemoituu testaamiemme puhelimien parhaimpaan kolmannekseen. Edeltäjämalliin nähden tulos parantui selvästi.

Mi 9 tukee pikalatausta jopa 27 watin teholla, mutta mukana tulevalla laturilla on ”tyydyttävä” 18 wattiin. Myös vakiolaturilla latautumisnopeus tuntuisi olevan kohdallaan, sillä mittasimme tyhjästä täyteen -ajaksi ainoastaan tunti ja viisi minuuttia. Vartissa akkuun latautuu 30 % ja puolessa tunnissa 60 %. Latausnopeus hidastuu tavanomaista vähemmän viimeisen kymmenen prosenttiyksikön aikana. Puhelin lämpenee ladattaessa hieman, mutta ei häiritsevän paljon. Langaton lataus 20 watin teholla täyttää akun 1,5 tunnissa (valmistajan mukaan), mutta se vaatii Xiaomin oman laturin.

 

Yhteenveto

Xiaomi Mi 9 oli julkaisuhetkellään erittäin mielenkiintoinen uutuus, jonka ominaisuuskattaus vaikutti erittäin herkulliselta alle 500 euron hintaluokkaan, mutta testijaksolla roolia ottivat hieman liiankin kanssa muut asiat. Mi 9:nkin ostajan on oltava valmis tekemään kompromisseja.

Rakenteeltaan ja muotoilultaan Mi 9 ei ole erityisen persoonallinen, mutta muodot on piirretty niin, että laite tuntuu solakalta ja istuu mukavasti käteen. Mukana on myös lasin huonot puolet – takakuori on todellinen sormenjälkimagneetti ja luonnollisesti arka pudotuksille. Lisäksi pinta on poikkeuksellisen liukasta sorttia. Virallista IP-suojausta ei ole, mutta rakenteisiin on toteutettu jonkinlaisia suojaustoimenpiteitä.

Suorituskyky on tämän hetken markkinoiden huippua ja etenkin tässä hintaluokassa suorastaan lyömätöntä. Mi 9:stä löytyy ominaisuuksia, joita ei ole edes kaikissa useamman satasen kalliimmissa puhelimissa. Edullisimman version tallennuskapasiteetti on pienehkö, joten muutaman kympin lisäpanostusta 128 Gt:n malliin kannattaa harkita, etenkin kun muistikorttipaikkaa ei ole. Näyttö on monien arvostamaa AMOLED-tyyppiä ja lisäksi kuvanlaadultaan tämän hintaluokan ehdotonta kärkeä. Akku on valitettavasti nykymittapuulla hieman pienen puoleinen ja kestoltaan keskinkertainen. Plussapuolina on onneksi nopea pikalataus sekä langattoman latauksen tuki.

Kamerapuolella Mi 9 jatkaa rautapuolen ilotulitusta. Kolmoistakakamera on yhdessä Honor 20:n kanssa monipuolisin, mitä tähän rahaan on saatavilla, ja tarjoaa monipuoliset kuvausmahdollisuudet erilaisiin tilanteisiin. Kameran kuvanlaatu on tasaisen hyvää, muttei aivan huipputasoa. Toteutus on kuitenkin useimmille varmasti riittävä – etenkin jos optisen kuvanvakaimen puute, manuaalikuvaustila ja raakakuvaus eivät näyttele tärkeää roolia. Videopuolella jälki on perustasoa, mutta pientä parannettavaa löytyisi vielä mm. 60 FPS –kuvaustilojen pakkauksesta sekä telekameran käyttömahdollisuuden puutteesta.

Mi 9:ssä eniten häirinnyt seikka löytyy ohjelmistopuolelta. Kattavasti Androidin päälle kustomoitu MIUI 10 jakaa jo itsessään mielipiteitä, mutta tässä tapauksessa sovellusilmoituksiin liittyvä vika meinasi ajaa testijakson aikana useampaan otteeseen turhautumisen partaalle. Xiaomi on onnistunut sössimään Mi 9:ään vastaavan sovellusilmoitusten olemassaolon piilottavan puutteen kuin edeltäjämallissa, eikä ole useamman kuukauden aikanakaan onnistunut tarjoamaan siihen korjauspäivitystä. Korjaus on tiettävästi tulossa, mutta sitä ennen näinkin keskeisiltä osin puutteellista toteutusta on hankala hyväksyä. Harrastuneemmat käyttäjät voivat toki hakea jo halutessaan apua epävirallisista päivityksistä.

Huawein ja Samsungin kustomointien tapaan myös MIUI:n vahvuus on edelleen käyttöä helpottavat lisäominaisuudet, jotka puuttuvat vakio-Androidista. Aiemmissa Xiaomin puhelimissa käyttäjiä kiusanneet mainokset vaikuttaisivat myöskin olevan historiaa. Päivitysten osalta tilanne on epäselvän selvä, eli virallisia lupauksia ei ole annettu, mutta Xiaomilla on ollut tapana päivittää puhelimiaan melko hyvin. Testikappaleemme yli 3 kk vanhat tietoturvakorjaukset sekä sovellusilmoitusbugin korjausviive kertovat kuitenkin omalta osaltaan, että parannettavaa löytyy.

Kokonaisuudessaan Mi 9 on ristiriitainen tapaus. Se tarjoaa todella rautaiset tekniset ominaisuudet omassa hintaluokassaan, mutta kompastelee enemmän tai vähemmän pienissä yksityiskohdissa. Ennen kuin MIUI:n ilmoitusongelma on korjattu, on laitetta hankala suositella suoralta kädeltä kenellekään, poislukien harrastajat, jotka asentavat puhelimeen epävirallisen kolmannen osapuolen ROM-tiedoston. Jos/kun korjaus joskus tulee, on Mi 9 erittäin varteenotettava tehopuhelin karvan alle 500 euron hintaluokassa, kunhan keskinkertainen akku, kuulokeliitännän puuttuminen ja MIUI:n yleinen toteutus eivät haittaa liikaa.

Plussaa

  • Erittäin kilpailukykyinen hinta
  • Hyvä Super AMOLED –näyttö
  • Tukevan tuntuinen ja miellyttävästi muotoiltu rakenne
  • Snapdragon 855 -järjestelmäpiirin suorituskyky
  • Monipuolinen kolmoistakakamera tasaisella kuvanlaadulla
  • Infrapunalähetin
  • Nopea pikalataus ja langaton lataus
  • MIUI-käyttöjärjestelmän monipuoliset lisäominaisuudet

Miinusta

  • Ei kuulokeliitäntää
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Erittäin liukaspintainen ja helposti tahriintuva lasitakakuori
  • MIUI-käyttöliittymän ongelmat sovellusilmoitusten näyttämisen kanssa
  • Kattavasti kustomoitu MIUI-käyttöliittymä ei kaikkien mieleen
  • Valmistajalta ei virallisia lupauksia päivitysten suhteen
  • Telekameraa ei voi hyödyntää videokuvauksessa
  • Akunkesto varauksin
  • Edullisimman version tallennustilan määrä varauksin

 

This site uses XenWord.
;