io-tech testasi Xiaomin muokkaamattomalla Android-käyttöjärjestelmällä varustetun Mi A1 -älypuhelimen.

Xiaomi esitteli Xiaomi Mi A1:n syyskuun alussa ja sen luvattiin tulevan maailmanlaajuisesti myyntiin. Kyseessä on Android One -konseptiin perustuva älypuhelin, jonka pohjana on käytännössä Xiaomi Mi 5X.

Android One -puhelimet ovat yleisesti ottaen olleet raudaltaan melko heikkoja ja ne ovat olleet myynnissä lähinnä kehittyvillä markkinoilla. Näin ollen Xiaomin näkemys Android Onesta herättänee mielenkiintoa laajalti myös Euroopassa.

Tässä artikkelissa tutustutaan laitteen teknisiin ominaisuuksiin, käyttöjärjestelmään, kameraan, suorituskykyyn, akunkestoon ja lopuksi tehdään yhteenveto – onko Mi A1 suositeltava ostos puhdasta Android-kokemusta tavoittelevalle ostajalle.

Suomessa Xiaomi Mi A1:n hintataso asettuu kirjoitushetkellä noin 300 euroon ja ulkomailta tilattaessa hieman yli 200 euroon. Testikappaleen toimitti Jimm’s PC-Store, jonka valikoimiin Xiaomin tuotteet nykyään kuuluvat.

Simppeliin valkoiseen myyntipakkaukseen on pakattu itse laitteen lisäksi korttikelkan avaustyökalu, USB Type C -kaapeli, käyttöohjeet sekä 10 watin peruslaturi (5V/2A).

Rakenne, tekniset ominaisuudet & yleisiä huomioita

Xiaomi Mi A1 on kooltaan 155,4 x 75,8 x 7,3 millimetrin kokoinen ja se painaa 165 grammaa. Saatavilla olevat värivaihtoehdot ovat musta (testikappaleen väri), kulta ja ruusukulta.

Laitteen etupuolelle on sijoitettu ilmoitusvalo, 5 megapikselin etukamera (Samsung S5K5E8 -sensori, 1,12 um pikselikoko, f2.0-aukko) sekä näytön alapuolella sijaitsevat taustavalaistut kapasitiviiset painikkeet (ei aktiivisena kuvassa). Painikkeet on järjestelty siten, että paluupainike on oikealla eikä niiden järjestystä voi muuttaa.

Yhtenäisen alumiinikuoren ansiosta laite on jämäkän oloinen, joskin kevyesti väänneltäessä on havaittavissa pientä elämistä. Pyöristettyjen kulmien ja kylkien ansiosta puhelin tuntuu kädessä mukavalta, mutta 5,5-tuumainen näyttö ja todella liukkaan tuntuinen takakuori ovat vaarallinen yhdistelmä. Pienet kädet omaaville ja/tai muutoin onnettomuusherkille käyttäjille voikin suositella lämpimästi jonkinlaista suojakuorta.

Xiaomi Mi A1:n tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 625 (Adreno 506 -grafiikkasuoritin & 8x Cortex-A53-ydintä 2,0 GHz:n kellotaajuudella)
  • Neljä gigatavua RAM-muistia
  • 64 gigatavua tallennustilaa
  • 3080 mAh:n akku
  • 5,5-tuumainen IPS LCD -näyttö 1080×1920-resoluutiolla
  • Android 7.1.2 Nougat kuukausittaisilla tietoturvapäivityksillä
  • Yhdistetyt DualSIM- (stand-by) ja microSD-korttipaikat

5,5-tuumaisen IPS LCD -näytön resoluutio on 1080×1920 (pikselitiheys 403 ppi) ja sitä suojaa Corning Gorilla Glass 3, joka on hieman vanhempaa mallia verrattuna lippulaivoissa käytettäviin laseihin.

Näytön värimaailma on silmämääräisesti arvioituna melko hyvin kohdallaan, osittain värit ovat liioitellun pirteitä. Katselukulmat ovat hyvät, mutta erittäin jyrkästä kulmasta katseltaessa on havaittavissa pientä harmautta/tummumista ruudun silti säilyessä täysin luettavissa. Kirkkautta riittää hyvin (kansainvälisten sivustojen testeissä noin 550 nitsiä luvatun 450:n sijaan) kaikissa käyttötilanteissa ja automaattinen kirkkaudensäätö toimii moitteetta.

Takapuolella pääasiallinen mielenkiinnon kohde on nykytrendin mukainen kaksoiskamera, jonka seuraksi on asetettu kaksois-LED-salama. Laitteen sormenjälkitunnistin on nopea eikä testijakson aikana havaittu ongelmia sormenjäljen tunnistamisessa. Nopeutta voisi kuvailla sanoilla “lähes välitön” ja hintaluokka huomioiden suoritus on hyvää tasoa. Laitteen takakuoren ylä- ja alapäätyyn sijoitetut antenniraidat ovat etenkin mustassa värivaihtoehdossa hyvin huomaamattomat.

Laitteen alapäätyyn on sijoitettu 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, toinen laitteen mikrofoneista, USB Type C-liitin (vain 2.0 nopeudella) sekä laitteen monokaiutin. Kaiuttimesta irtoaa jopa yllättävän hyvin ääntä eikä äänenlaadussa ole valittamista edes täydellä äänenvoimakkuudella.

Yläpäätyyn on sijoitettu toinen mikrofoneista sekä jonkin asteiseksi harvinaisuudeksi luokiteltava infrapunalähetin. Ajoittain eurooppalaisille tutuissa luureissakin esiintyneen ominaisuuden tarkoitus on korvata esimerkiksi TV:n kaukosäädin tarvittaessa. Jostain syystä valmistajat nykyään harvemmin lisäävät IR-lähetintä puhelimiinsa – tosin esimerkiksi allekirjoittaneen tapauksessa ominaisuudelle ei juurikaan ole käyttöä, mutta lienee suurikin plussa joillekin. Lähettimen tueksi on asennettu Xiaomin oma Mi Remote -sovellus.

Oikealta kyljeltä löytyvät laitteen ainoat fyysiset painikkeet. Virtapainike ja äänenvoimakkuuden painikkeet ovat jämäkän tuntuiset ja niissä on selkeä painallustuntuma. Painikkeiden pinnat ovat keskenään samanlaiset, joten näppituntumalla sormi hakeutuu helposti väärään kohtaan (etenkin siirryttäessä puhelimesta, jossa painikkeet ovat eri järjestyksessä).

Vasemman kyljen sisällöksi jää nanoSIM- ja microSD-korttikelkka. Kelkka on jaettu siten, että käyttäjä voi käyttää joko kahta nanoSIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yhtä nanoSIM-korttia ja yhtä microSD-korttia (tuettu 128 gigatavuun asti).

Käyttöjärjestelmä

Vuonna 2014 lanseeratun Android One -konseptin perusidea on tarjota edullisempaa hintaluokkaa edustaviin laitteisiin ohjelmistopäivitykset ensimmäisenä esimerkiksi Nexus- ja Pixel-laitteiden tavoin.

Kun Google on vastuussa päivitysten ajantasaisesta toimittamisesta on laitteiden ostaminen varmemmalla pohjalla vrt. valmistajien omiin aikatauluihin uskominen. Mi A1:een on luvattu Android Oreo -päivitys vuoden 2018 aikana ja lisäksi Android P -päivitys olisi luvassa ensimmäisten joukossa. Testijakson puitteissa näiden väitteiden todenmukaisuutta ei vielä tiedetä, mutta Androidin tietoturvakorjaukset ovat kirjoitushetkellä ajan tasalla (marraskuun päivitykset saapuivat marraskuussa).

Laitteen käyttöjärjestelmä on täysin puhdas Android Nougat lukuun ottamatta kolmea sovellusta, mitkä ovat Xiaomin oma kamerasovellus sekä aloitusnäytölle sijoitetut Mi Feedback (suora palautekanava valmistajalle) ja Mi Remote (kaukosäädinsovellus). Koska kyse on vakio-Androidista, on mukana myös suomenkielinen lokalisointi, joka on puuttunut Xiaomin omasta MIUI-käyttöliittymästä.

Snapdragon 625 -pohjainen laite toimi vakio-Androidin kanssa testijaksolla loistavasti eikä hidastelua tai ongelmia ilmennyt.

Kamera

Mi A1 sisältää nykytrendin mukaisen 12+12 megapikselin kaksoiskameran, jonka idea on tarjota 2x optinen häviötön zoomaus sekä taustaa sumentava bokeh-efekti. Testikappaleessamme oli OmniVisionin kuvasensorit, mutta Xiaomin on raportoitu käyttävän Mi A1:ssä myös mm. Sonyn ja Samsungin vastaavia sensoreita. Kaksoiskamerassa ei ole kuvanvakainta, joten videot ovat herkästi täriseviä ja kuvia ottaessa kannattaa räpsiä useampi otos per kuvaustilanne.

  • Pääkamera 12 megapikseliä, OmniVision OV12A10 -sensori, f2.2-aukko, 26 mm:n kinovastaava polttoväli, 1,25 um pikselikoko
  • Zoomauskamera 12 megapikseliä, OmniVision OV13880 -sensori, f2.6-aukko, 50 mm:n kinovastaava polttoväli, 1 um pikselikoko

Ohessa muutamia testikuvia erilaisissa kuvaustilanteissa siten, että sekä pääobjektiivilla että zoomauksen mahdollistavalla 50 mm:n kinovastaavalla objektilla otettiin kuvat samasta tilanteesta liikuttamatta laitetta. Jälkeenpäin tarkasteltuna havaittiin, että valon ollessa todella vähäistä automaattitila “huijaa” siten, että myös 2x zoomattu kuva otetaan valovoimaisemmalla pääkameran objektiivilla.

Suomen synkkä talvi ei näyttäydy kuvissa kovinkaan mairittelevana; värit tallentuvat hieman tunkkaisina ja valon vähetessä kuva puuroutuu maalausmaiseksi. Olosuhteista johtuen kovinkaan hyviä kuvaustilanteita ei tullut vastaan, mutta parhaat otokset antavat jonkinlaisen käsityksen laitteen kamerasta (yksityiskohtia tallentuu paljon, mutta valoa ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi). Oletettavasti kameralla saa aikaan hintaluokka huomioiden todella hyviäkin kuvia olosuhteiden niin salliessa, mutta huonommissa olosuhteissa kuvat ovat passeleita lähinnä somekäyttöön tai muuhun vastaavaan.

Kahden kameran avulla luotavaa syvyysterävyysefektiä hyödyntävä Stereo-tila käytännössä. Tausta sumentuu “järkkärimäisesti”, kuvaustila sopii esimerkiksi henkilökuviin. Bokeh-efekti ei allekirjoittaneen testeissä esiintynyt kovinkaan vahvana ja muiden valmistajien vastaavien ratkaisujen tapaan ominaisuus neuvoo sopivassa etäisyydessä ja ei toimi mikäli valoa ei ole riittävästi. Efektin rajaus toimii useimmiten varsin luonnollisen näköisesti, eikä sumennusta näkynyt yleensä väärissä paikoissa.

Oheisilla videoilla osoitettuna laitteen videonlaatu kävellessä sekä äänekkäässä tilassa. Videoista ensimmäinen on kuvattu 1080p 30 FPS laadulla ja toinen 4K-laadulla. 1080p 3o FPS -video tallentuu h.264-pakkauksella (Baseline@L4) .mp4-kääreeseen 20 Mbit/s bittivirralla sekä 96 kbit/s stereoäänellä. 4K 3o FPS -video tallentuu h.264-pakkauksen hieman tasokkaammalla Baseline@L5.1-tyypillä noin 42 Mbit/s bittivirralla sekä 96 kbit/s stereoäänellä.

Suorituskyky ja akunkesto

Laitteen Snapdragon 625 -järjestelmäpiiri on esiintynyt aiemmissa io-techin testeissä ja yleisesti ottaen sitä voisi kuvailla varmaksi ja virtapihiksi valinnaksi peruskäyttöön suunnatussa puhelimessa. Akunkesto on hyvällä tasolla ja suorituskyky riittää hyvin kaikkeen muuhun paitsi graafista suorituskykyä vaativiin testeihin ja peleihin.

Todentaaksemme laitteen suorituskyvyn ajoimme muutamia yleisimpiä synteettisiä testisovelluksia.

Xiaomi Mi A1:n suorituskyky on käytännössä samalla viivalla Snapdragon 625:een pohjautuvan Asus ZenFone Zoom S:n kanssa. Toiseksi verrokiksi nostettiin Nokia 6, joka on periaatteessa samalla idealla toteutettu puhelin (edullinen hinta, lähes puhdas Android).

Käytännön akunkestoa testattiin kirjaamalla ylös kahdeksan päivän ajalta näytön päälläoloaika sekä jäljelle jäänyt akkuvarauksen prosenttilukema. Kahdeksan päivän aikana laite ladattiin 4 kertaa, joten jokaisella kerralla akku jaksoi kahden päivän aktiivisen käytön ajan.

  • 14 % – 6 h 55 min
  • 41 % – 4 h 3 min
  • 16 % – 6 h 57 min
  • 40 % – 4 h 10 min

Oheisten tulosten perusteella Xiaomi Mi A1:ltä voi odottaa noin 6-8 tunnin SOT-aikoja vaihtelevassa arkikäytössä. Allekirjoittaneen käyttöön kuuluu muutama päivittäinen puhelu, WhatsApp-, Skype- ja Discord-viestittelyä, YouTube-videoiden katsomista sekä yleistä nettiselailua.

SOT-aikojen tueksi ajettiin myös muiden puhelimien kanssa suoraan vertailukelpoinen PCMark Work 2.0. Battery Life -testi, josta saatu 8 h 18 min tulos sijoittuu io-techissä testattujen puhelimien keskikastiin. Vertailun vuoksi Nokia 6 sai tulokseksi 7 h 47 min ja Galaxy J5 (2017) peräti 12 h 37 min.

 

Yhteenveto

Xiaomi Mi A1 on suomalaisnäkökulmasta erittäin tervetullut uutuus. Siinä missä Xiaomin laitteet ovat aiemmin voineet tuntua kiinaluuri-intoilijoiden hypetykseltä, voi Mi A1 avata markkinoita myös peruskäyttäjien ja Android-puristien kohdalla.

Mi A1 tarjoaa tasavahvan paketin, jota voi huoletta suositella puhdasta Androidia suosivalle käyttäjälle. Laite ei ole missään nimessä täydellinen, mutta hintaluokka huomioiden (etenkin ulkomailta tilatessa) kokonaisuus on melko vakuuttava. Hieman korkeamman suomihinnan etuna on takuuasioiden ja muiden vastaavien asioiden hoitaminen paikallisen toimijan kanssa.

Hyvää

  • Akunkesto
  • Puhdas suomenkielinen Android päivityslupauksineen (Android One)
  • Rakenne
  • Luotettavasti toimiva sormenjälkitunnistin
  • Dual-SIM
  • Reilu sisäinen tallennustila
  • IR-lähetin

Huonoa

  • Ei pikalatausta
  • Ei NFC:tä
  • Kamera heikossa valossa + kuvanvakaimen puute

 

This site uses XenWord.
;