Testasimme Xiaomin 108 megapikselin kameralla varustetun Mi Note 10:n.

Xiaomi on tunnettu hintaansa nähden erinomaiset tekniset ominaisuudet tarjoavista puhelimistaan sekä viime aikoina valitettavasti myös sekavaksi muuttuneesta malliston nimeämiskäytännöstä. Yrityksen kameraosaamisen huippua edustava Mi Note 10 täyttää osaltaan molemmat edellä mainitut kohdat.

Mi Note 10 on markkinoiden ensimmäinen viidellä kuvaamiskelpoisella takakameralla varustettu älypuhelin. Ensin se lanseerattiin Kiinassa marraskuun 5. päivä Mi CC9 Pro –nimellä ja Euroopan markkinoille laite julkistettiin Mi Note 10 –nimellä paria päivää myöhemmin. Sen ohella, että samaa tuotetta tarjotaan eri nimillä markkinakohtaisesti, voisi mallinimeä muutenkin pohtia hieman uudelleen, sillä nykyinen malli ei ole mitenkään erityisesti suureen näyttökokoon viittaavan Note-nimensä arvoinen. Mi Note –mallisto olikin jonkin aikaa tauolla, sillä edeltäjäksi luokiteltava Mi Note 3 julkaistiin syksyllä 2017.

Euroopassa Mi Note 10:n lähtöhinta on 549 euroa ja sillä saa 6 & 128 Gt:n muistiversion. Lisäksi tarjolla on 8 & 256 Gt:n muistimäärillä sekä paremmalla pääkameran objektiivilla varustettu Pro-versio, jonka suositushinta Suomessa on 679 euroa. Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan perusmallia saa tämän artikkelin julkaisuhetkellä edullisimmillaan noin 499 eurolla ja Pro-mallia noin 570 eurolla.

Tutustumme tässä artikkelissa Mi Note 10 –puhelimeen ja etenkin sen takakameraan tavanomaista pidemmän noin kuukauden käytännön testijakson pohjalta. Testikappaleen toimitti Suomen virallista Mi Store –kauppaa ylläpitävä ja maahantuontia hoitava East & West Distribution Oy.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Mi Note 10 toimitetaan tavanomaisen kokoisessa mustassa pahvipakkauksessa, jonka pinnassa on hillityt Note 10 –logot. Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu itse puhelimen ohella taipuisa läpinäkyvä suojakuori, pikakäyttöohjeet, takuutiedot, 30 watin pikalaturi, USB Type-C –kaapeli sekä SIM-korttipaikan avaustyökalu (puuttuu kuvasta).

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Ensitapaamisella Mi Note 10:n muotoilusta tulee vahvasti mieleen Huawein P30 –mallit sekä Samsungin Galaxy S8 ja S9 –mallit. P30:stä tuttua on etenkin päätyjen tasapintaiseksi tehty muotoilu. Yhdennäköisyys vahvistuu P30-mallien kanssa, kun katse siirtyy takakuoren puolelle. Toisin sanoen Xiaomi ei ole toteuttanut puhelimen muotoiluun mitään kovin persoonallista tai massasta edukseen erottuvaa ja valmistaja selviääkin oikeastaan vasta takakuoren alaosan logosta.

Lasipinnat kaartuvat laitteen pitkiä sivuja kohden ja myös metallikehys on melko pyöristetty, joten käsituntuman kannalta muotoilu on miellyttävää. Fyysisiltä mitoiltaan 6,47-tuumaisella näytöllä varustettu laite on keskikokoista suurempi, mutta ei kuitenkaan markkinoiden suurimmasta päästä. Yhden käden käyttö alkaa olla jo koon puolesta haastavaa, mutta onneksi sitä on helpotettu ohjelmistotoiminnoilla, kuten yhden käden käyttötilalla.

Värivaihtoehtoja on tarjolla kolme – Aurora Green, Glacier White sekä Midnight Black. Testikappaleemme edusti ensiksi mainittua turkoosinvihreää vaihtoehtoa.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 157,8 x 74,2 x 9,67 mm
  • Paino: 208 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 87,8 %

Fyysisiltä mitoiltaan Mi Note 10 on hyvin vertailukelpoinen esimerkiksi Mi 9:n kanssa. Mi 9:n näyttö on 0,8 tuumaa pienempi ja se on 0,3 mm lyhyempi, 0,5 mm leveämpi, 1,9 mm ohuempi sekä 35 grammaa kevyempi. Paksuus onkin asia, johon Mi Note 10:ssä kiinnittää huomiota ja juurikin positiivisessa mielessä. Xiaomi on uskaltanut kasvattaa paksuutta mm. akun koon suurentamiseksi, eikä ratkaisua huomaa käytännössä lainkaan puhelinta käyttäessä.

Muista saman kokoluokan kilpailijoista esimerkiksi aiemmin mainittu Huawei P30 Pro on varustettu tismalleen samankokoisella näytöllä ja on mitoiltaan 0,2 mm pidempi, 0,8 mm kapeampi, 1,3 mm ohuempi sekä 16 grammaa kevyempi. 6,55-tuumaista näyttöä käyttävä OnePlus 7T on puolestaan 3,1 mm pidempi, 0,2 mm leveämpi, 1,6 mm ohuempi sekä 18 grammaa kevyempi.

Oheisen vertailun pohjalta voidaankin summata, että Mi Note 10 on pinta-alaltaan ylemmän keskikokoluokan puhelin, mutta samalla keskimääräistä paksumpi ja painavampi. Testijaksolla emme kiinnittäneet paksuuteen mitään negatiivista huomiota ja painokin on jakaantunut varsin tasapainoisesti puhelimeen. Painon suhteen herkät käyttäjät saattavat kuitenkin pitää puhelinta liian painavana.

Mi Note 10:n rakenne on alumiinia ja lasia. Etu- ja takakuori ovat Corningin Gorilla Glass 5 –suojalasia ja kehys sekä runko alumiinia. Kehyksen pinta on viimeistelty puolikiiltäväksi ja siinä on värillinen pinnoite.

Mi Note 10:n laatuvaikutelmassa ei ole juurikaan valittamista – materiaalien väliset sovitukset ovat hyvä ja puhelin tuntuu erittäin tukevalta. Edes voimakkaammin väänneltäessä rakenne ei elä yhtään, eikä myöskään pidä minkäänlaisia ääniä. Pienenä miinusmerkkisenä mainintana metallisen kamerakehyksen ja takakuoren lasin väliseen saumaan kertyy käytön myötä likaa, joka on hankala saada puhdistettua.

Puhelimen rakenteelle ei ole luvattu IP-sertifiointia, joten kastelemista kaikissa muodoissaan kannattaa pyrkiä välttämään. Edes roiskevesisuojaus (IP52) olisi ollut toivottu, sillä sellainen löytyy yrityksen puolta halvemmasta Redmi Note 8 Pro –mallista. Jotain suojauksia puhelimeen on tosin tehty, sillä esimerkiksi korttikelkan reunoilla kulkee punainen tiiviste.

Lasisen takakuoren muoto kaareutuu kaikille sivuilleen – pitkillä sivuilla kaareva muoto on voimakkaampi. Testikappaleemme takakuoren väri on tasaisen vihreä, eikä tarjolla siis ole mitään näyttävämpää visuaalista efektiä, vaan ainoastaan nykypäivänä melko tavanomainen hieman utuinen heijastusefekti, joka vaihtelee valaistuksen mukaan.

Takakuoren lasipinta on varsin liukas jopa hieman tahmaisemmilla ja pitävämmillä sormilla, joten pakkauksen mukana toimitettava silikonisuojakuori tulee siltä osin tarpeeseen. Lasin pinta kerää jonkin verran sormenjälkiä, mutta ei kuitenkaan niin häiritsevästi kuin monessa muussa markkinoilta löytyvässä puhelimessa.

Puhelimen kaikki fyysiset näppäimen sijaitsevat oikeassa kyljessä. Keskivaiheilla sijaitseva virta-/lukituspainike on melko hyvin peukalon ulottuvilla ja tuntumaltaan sopivan raskas ja napakka.

 

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Teknisesti Mi Note 10:n sisälle on ladattu ylemmän keskiluokan rautaa. Järjestelmäpiirinä toimii viime vuoden huhtikuussa julkaistu Samsungin kahdeksan nanometrin LPP-prosessilla (Low Power Plus) valmistettava Snapdragon 730G.

Snapdragon 730G on varustettu kahdella suorituskykyisellä Kryo 470 -prosessoriytimellä (Cortex-A76-pohjainen), jotka toimivat 2,2 GHz:n maksimikellotaajuudella. Niiden parina on kuusi virtapihimpää Cortex-A55-pohjaista prosessoriydintä 1,8 GHz:n maksimikellotaajuudella. Prosessorisuorituskyvyn luvataan kasvaneen 35 % edeltäneeseen Snapdragon 710 -malliin nähden.

Grafiikkapuolella 730G käyttää 700 MHz:n maksimikellotaajuudella toimivaa Adreno 618 -grafiikkaprosessoria. 730G on optimoitu erityisesti pelikäyttöön ja sen Adreno 618 GPU:n kerrotaan olevan ”viritetty” vielä 15 % suorituskykyisemmäksi perus-730-malliin nähden. Snapdragon 710 –piiriin verrattuna grafiikkasuorituskyvyn kerrotaan kasvaneen 25 %.

LTE-yhteydet yltävät järjestelmäpiirin modeemin maksimiarvoihin, eli Cat.15-luokan latausnopeuksiin, joka on kohtalaisen hyvä lukema ja riittää valtaosalle käyttäjistä, mutta ei kuitenkaan yllä aivan saman hintaluokan parhaimmiston tasolle. Järjestelmäpiirin WiFi 6 –tukea ei sen sijaan valitettavasti ole hyödynnetty, sillä puhelin tukee vain WiFi 5 –tason yhteyksiä.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 730G -järjestelmäpiiri (2×2,2 GHz Kryo 470 Gold & 6×1,28 GHz Kryo 470 Silver, 700 MHz Adreno 618 GPU, Hexagon 688 DSP, Spectra 350 ISP, X15 LTE-modeemi)
  • 6 tai 8 Gt LPDDR4X RAM-muistia
  • 128 tai 256 Gt UFS 2.1 -tallennustilaa (128 Gt mallissa vapaana 112,8 Gt)
  • LTE Cat.15 (800/150 Mbit/s), 3CA, Dual SIM
  • WiFi 802.11a/b/g/n/ac dual-band, Bluetooth 5.0, NFC
  • GPS (L1 & L5), GLONASS, Galileo (E1+E5a), BeiDou
  • 5260 mAh akku, USB 2.0 Type-C, USB PD 30 W pikalataus

RAM-muistin ja tallennustilan määrä on nykypäivän 500 euron hintaluokassa hyvää perustasoa. Pro-mallin määrät puolestaan alkavat riittää jo vaativammallekin käyttäjälle, mutta lisähinta niistä on etenkin suositushintojen puolesta kova. Lisätallennustilalle saattaa tosin tulla tarvetta jos ei tyhjennä puhelimensa sisältöä tasaisin väliajoin, sillä muistikorttipaikkaa ei ole tarjolla.

Mi Note 10:n alapäädyn sisältö olisi ollut hyvin tyypillinen vielä parin vuotta sitten. Tarjolla on monokaiutin, USB Type-C 2.0 –liitäntä sekä monille positiivisena yllätyksenä myös edelleen 3,5 mm:n ääniliitäntä. Kaiuttimen äänenlaatu ei valitettavasti ole erityisen kummoinen – maksimiäänenpaineeksi mittasimme 30 cm:n päästä 75 dBA, joka mittaamiemme puhelimien joukossa alempaa keskitasoa. Äänenlaadultaan kaiutin ei erotu niin positiivisesti kuin negatiivisestikaan.

Navigointipainikkeet löytyvät ohjelmistopohjaisina näytön alareunasta ja ne on mahdollista piilottaa sovelluskohtaisesti. Viime aikoina yleistyneet pyyhkäisyeleet eivät sen sijaan ole tarjolla. Näytön alareunus on varsin kapea, mutta silti aavistuksen leveämpi kuin muilla reunoilla.

Oikean kyljen alaosaan on sijoitettu laitteen SIM-korttikelkka, jossa on paikat kahdelle nano-SIM-kokoiselle kortille. Muistikorttipaikkaa ei laitteessa ole. Huomionarvoista on korttikelkan punainen tiiviste, joka viittaa puhelimen jonkinlaiseen vesisuojaukseen, vaikka varsinaista sertifiointia ei olekaan.

Mi Note 10:n näyttö on toteutettu 6,47-tuumaisella kaarevareunaisella AMOLED-paneelilla, jonka tarkkuus on 1080 x 2340 pikseliä ja kuvasuhde 19,5:9. Näyttö tukee DCI-P3-väriavaruutta sekä HDR10-kuvamateriaalia. Testasimme HDR-yhteensopivuuden tunnistuvan ainakin Netflixissä ja YouTubessa.

Näytön yläreunan kameraloven saa piilotettua, mutta toteutuksessa olisi vielä viilaamista. Loven saa piilotettua mustalla palkilla kahdella tavalla – rajaamalla ilmoitusrivin kuvakkeet mustan palkin sisä- tai ulkopuolelle. Jälkimmäinen toimii ongelmitta, mutta pienentää luonnollisesti näytön tehollista pinta-alaa. Jätettäessä ilmoitusrivi mustan rajauksen sisään on rajaus tehty jostain syystä väärin ja loven alareunasta jää rajauksen ulkopuolelle pieni nyppylä, joka näyttää todella hölmöltä.

Sormenjälkitunnistin on sijoitettu näyttöpaneelin alle ja se tunnistaa sormen optisesti. Toteutus on toimiva ja testijaksolla sen käyttö sujui nopeasti ja varmasti.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,47-tuumainen kaarevareunainen AMOLED –näyttöpaneeli
  • 1080 x 2340 pikseliä, 19,5:9-kuvasuhde, 398 PPI, 600 nitiä
  • HDR10, 100 % DCI-P3
  • reunoilta kaareva ja pyöristetty Gorilla Glass 5 -suojalasi
  • Lukutila, herätys nostamalla ja kaksoisnapauttamalla, tumma teema, DC-himmennys, Allways on display

Näytön kuvanlaatu on kokonaisuudessaan varsin hyvällä tolalla. Manuaaliasetuksella maksimikirkkaus on hyvää keskitasoa, mutta automaattiasetuksella kirkkauden saa sopivissa olosuhteissa nousemaan varsin korkeaksi. Kontrastisuhde on AMOLED-näytölle tyypillisesti ääretön ja musta toistuu oikeasti mustana.

Värintoistosta ei ole pahaa sanottavaa ja se näyttää luonnolliselta sekä Auto- että Standardi-tiloissa. Hieman sinertävän vaaleiden värien toiston saa eliminoitua vaihtamalla käyttöön lämpimän väritilan. Kyllästetty-väritila ylikorostaa nimensä mukaisesti värien toistoa.

Näyttö on pitkiltä sivuiltaan melko kevyesti kaareva, mutta sen seurauksena kaarevalla osalla voi havaita valkoista taustaa vasten pientä sinertymää, joka johtuu valon taittumisesta kaarevan lasipinnan läpi. Sama efekti on tuttu myös muista markkinoilla olevista kaarevareunaisista näytöistä.

Mi Note 10:n yläpäädyssä on ainoastaan mikrofonin aukko sekä infrapunalähettimen linssi. Infrapunaa on mahdollista hyödyntää puhelimeen asennetun kaukosäädinsovelluksen kanssa esimerkiksi television ohjaamiseen.

Näytön yläreunus on käytännössä yhtä kapea kuin pitkien sivujen reunukset, mikä on saatu toteutettu pienen pisaramallisen näyttöloven avulla. Kuulokeritilä on sijoitettu huomaamattomasti näyttölasin ja metallikehyksen saumaan. Ilmoitusvaloa ei ole valitettavasti sisällytetty varustukseen.

Loveen sijoitettu etukamera perustuu 32 megapikselin Quad Bayer –sensoriin, joka osaa hyödyntää neljää vierekkäistä diodia yhtenä 1,6 mikrometrin isona diodina, josta lopputuloksena on kahdeksan megapikselin otos. Kamerassa on kiinteätarkenteinen f2.0-aukkosuhteen objektiivi ja se tukee tekoälyefektejä sekä 1080p-videokuvausta.

Lasisen takakuoren alla majailee muhkean kokoinen 5260 mAh litium-polymeeriakku, joka on suurimpia mitä isojen valmistajien tuotteissa on tarjolla. Akku tukee USB Power Delivery –standardin mukaista 30 watin pikalatausta, jonka pitäisi täyttää tyhjä akku piripintaan vain 65 minuutissa. Langaton lataus ei puolestaan ole tuettuna.

 

Kamera

Mi Note 10:n ehkäpä mielenkiintoisin ominaisuus on takakuoren yläpuoliskon vasempaan reunaan sijoitettu viiden kameran järjestelmä. Kameroista kolme on sijoitettu selvästi takakuoren pinnasta kohollaan olevaan metallikehykseen, jonka myötä puhelin pääsee keikkumaan ikävästi esimerkiksi pöydällä käytettäessä.

Kameroista yksi sijaitsee omassa matalammassa kehyksessään, joka nousee juuri ja juuri takalasin pinnan yläpuolelle. Viides kamera sijaitsee puolestaan takalasin alle suojattuna. LED-salamoita on peräti neljä kappaletta ja niistä kaksi sijaitsee kirkkaan ja kaksi sumeamman linssin takana.

Kameran tekniset tiedot:

  • 108 megapikselin 1/1,33-tuumainen Samsung HMX -sensori 0,8 um pikselikoolla, f1.7, 4-akselinen OIS, Dual Pixel -tarkennus
  • 12 megapikselin muotokuvakamera, 1,4 um pikselikoko, Dual Pixel -tarkennus, f2.0, 50 mm kinovastaava polttoväli, lasertarkennus
  • 5 megapikselin telekamera, 1,0 um pikselikoko, f2.0, 5x zoom, 4-akselinen OIS
  • 20 megapikselin ultralaajakulmakamera, 1,0 um pikselikoko, f2.2 ultralaajakulmaobjektiivi, 117 asteen kuvakulma
  • 2 megapikselin makrokamera, 2-10 cm tarkennusetäisyys, f2.4
  • kaikissa kameroissa automaattitarkennus
  • Nelois-LED-salama, kaksi sävyä
  • 4K 30 FPS videokuvaus, 720p 960 FPS & 1080p 240 FPS hidastuskuvaus

Kamerakehyksessä alimpana sijaitseva pääkamera käyttää markkinoiden ensimmäisenä puhelimena Samsungin uutta 108 megapikselin (12032 x 9024) Isocell Bright HMX -sensoria, joka hyödyntää Quad Bayer -suodatinta, eli sillä otetut kuvat tallentuvat ensisijaisesti 27 megapikselin tarkkuudella. Objektiivin aukkosuhde on f1.7 ja se on varustettu neliakselisella optisella vakautuksella. Pro-versiossa pääkamera käyttää edistyneempää kahdeksasta linssistä rakentuvaa objektiivia.

Pääkameran yläpuolella sijaitsee pääkameraan nähden kaksinkertaisen polttovälin tarjoava 12 megapikselin normaali-/muotokuvakamera, joka on varustettu suurella 1,4 mikrometrin pikselikoolla, f2.0-aukkosuhteella, dual pixel –tarkennuksella sekä optisella vakautuksella.

Ylimpänä kamerakehyksessä sijaitsee puolestaan viisinkertaisen optisen zoomauksen tarjoava viiden megapikselin telekamera, joka on myöskin varustettu luokassaan erittäin valovoimaisella f2.0-aukkosuhteen objektiivilla sekä optisella kuvanvakaimella. On suorastaan mielenkiintoista miten Xiaomi on saanut toteutettua näinkin valovoimaisen zoom-objektiivin ja vieläpä ilman periskooppirakennetta. Asiaan löytyy kuin löytyykin selitys, sillä kyseessä ei ole aito viisinkertainen optinen zoom, vaan teknisesti telekamera on toteutettu kahdeksan megapikselin sensorilla ja pääkameraan nähden 3,7-kertaisella polttovälillä. Kahdeksan megapikselin sensorin keskeltä rajataan viiden megapikselin alue viisinkertaisen zoomin saavuttamiseksi.

Kamerakehyksen alapuolella omassa erillisessä pyöreässä kehyksessään sijaitsee 20 megapikselin ultralaajakulmakamera 117 asteen kuvakulmalla ja f2.2-aukkosuhteen objektiivilla. Alimpana takalasin alle suojattuna sijaitsee kahden megapikselin makrokamera.

Videokuvausta kamera tukee korkeimmillaan 4K 30 FPS –laadulla. Nykypäivänä 60 FPS:n kuvanpäivitysnopeus alkaa olla tämän hintaluokan puhelimissa vakiotaso.

Päivitys 10.3.2020: Puhelimeen helmikuussa tulleen päivityksen myötä kamerasovelluksen toiminta muuttui jouhevammaksi ja esimerkiksi kameroiden ja kuvaustilojen välillä siirtyminen ei enää aiheuta merkittävää hidastelua.

Mi Note 10:n kamerasovellus ei käynnisty aivan välittömästi, vaan ruutu on lyhyen hetken mustana ennen kuvausnäkymän aukeamista. Tarkennus tapahtuu pääkameralla melko nopeasti ja varsin luotettavasti. Muilla kameroilla saattaa ajoittain esiintyä pientä pumppaamista. Kuva tallentuu peruskuvaustilassa lähes välittömästi suljinpainiketta painettaessa.

Kokonaisuudessaan kamerasovelluksen toiminta ei kuitenkaan ole aivan niin jouhevaa, mitä tämän hintaluokan puhelimelta voi yleensä odottaa. Kameroiden välillä vaihdettaessa on pienoinen viive ja etenkin täyden tarkkuuden 108 megapikselin kuvaustilan käyttäminen saa puhelimen hetkeksi kyykkyyn. Etenkin kuvan ottamisen jälkeen käyttöliittymä ei reagoi 2-3 sekuntiin mihinkään komentoihin, eikä ruudulla ole edes minkäänlaista prosessoinnin edistymisestä kertovaa indikaattoria.

Käyttölogiikaltaan kamerasovellus on pitkälti tuttu Xiaomin muista viime vuoden malleista. Kuvaustilat sijaitsevat oikeassa reunassa suljinpainikkeen viereen sijoitetussa listassa. Yleisimmät pikatoiminnot sijaitsevat näkymän vasemmassa reunassa ja hampurilaisvalikon takaa löytyy kuvaustilakohtaisia lisätoimintoja sekä varsinainen asetusvalikko.

Proksi nimetty manuaalikuvaustila tarjoaa keskitasoiset säätömahdollisuudet. Käyttäjä voi valita käytettävän kameran, valotuksen mittaustavan, herkkyyden (ISO 100–3200), suljinajan (1/1000–32 s), tarkennusetäisyyden sekä valkotasapainon. Tarjolla on myös raakakuvausmahdollisuus.

Mi Note 10:n kameravalikoima on markkinoiden monipuolisin ja tarjoaa sopivan polttovälin moniin eri tilanteisiin. Polttovälialue on karkeasti ottaen 15–125 mm. Portaattomasti zoomatessa pääkamera on käytössä kaksinkertaiseen zoomiin asti, 12 megapikselin normaalikamera 3,7-kertaiseen zoomiin asti ja viiden megapikselin telekamera siitä ylöspäin. Makrokamera ei laajenna polttovälialuetta, mutta sen sijaan mahdollistaa tarkentamisen muita kameroita lähempää (2 cm).

Ylle on liitetty testipuhelimen pääkameralla otettuja muokkaamattomia 27 megapikselin kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa Mi Note 10:n pääkamera tekee hyvää jälkeä, joka on värimaailmaltaan luonnollista. Kuvat ovat jo 27 megapikselin ”perustarkkuudellaan” erittäin yksityiskohtaisia. Pikselitasolla prosessointijälki on erittäin luonnollista – hienojakoista kohinaa on havaittavissa, mutta epäluonnollisesta terävyyden tai kontrastin jälkiprosessoinnista ei ole jälkeäkään.

Laajempaa dynamiikkaa vaativissa tilanteissa kamera saattaa hieman ylikorostaa kontrastia automaattisen HDR-käsittelyn myötä. Dynamiikassa on joissain haastavimmissa olosuhteissa hieman parantamisen varaa, mutta useimmiten homma on hyvin hallussa. Joissain melko harvoissa tilanteissa (paahtimokuva) kontrastikkaiden kohtien rajalla havaitsimme purppuranväristä vääristymää (purple fringing).

Huomasimme kuvan muuttuvan havaittavasti epäterävämmäksi reunoja kohden, mikä saattaa johtua suurikokoisen sensorin objektiiville aiheuttamista fyysisistä haasteista. Epäterävyys näyttää lähempää tarkasteltuna siltä, kuin kuva olisi tärähtänyt hieman, vaikka keskiosa onkin aivan tarkka. Efekti korostuu etenkin lähikuvissa.

Valaistuksen heikentyessä kamera ei häpeile kohinaa, joka pysyy kuitenkin miellyttävän tasaisena ja hienojakoisena. Maltillisen kohinanvaimennuksen myötä myös kuvien terävyys ja yksityiskohdat säilyvät varsin hyvin – toki yksityiskohdat pehmenevät jonkin verran ja pisimmillä suljinajoilla niihin ilmestyy vesivärimäistä jälkeä.

Kamera pystyy myös taltioimaan varsin mukavasti värejä, jos valoa on käytettävissä edes kohtalaisesti. Valoisuustason kamera taltioi melko luonnollisena, eikä siis kirkasta näkymää lähellekään yhtä paljon kuin monet kilpailijat. Tämä voi olla käyttötarpeesta riippuen hyvä tai huono asia.

Heikossa valossa Mi Note 10:n kamera ei arastele käyttää korkeita herkkyysarvoja – jo tavallisessa sisävalaistuksessa ISO-arvo heilahtaa helposti yli tuhannen. Korkeimmillaan herkkyys nousi testijaksolla pimeimmissä olosuhteissa yli ISO 12000 –arvon. Kamera-automatiikka ei myöskään kursaile suljinajan kanssa, sillä se venyy tarvittaessa jopa 1/4 sekuntiin asti. Hieman paremmassa hämärävalaistuksessa tyypillinen valotusarvo on 1/13 sekuntia.

Hyvässä valaistuksessa täysi 108 megapikselin tarkkuus on havaittavissa kuvan yksityiskohdissa selvästi. Ero yksityiskohtien määrässä vähenee kuitenkin nopeasti, kun valaistusolosuhteet heikkenevät – 108 megapikselin kuvien yksityiskohtien määrän pieneneminen on selvästi havaittavissa jo aurinkoisesta säästä pilviseen säähän siirryttäessä.

108 megapikselin kuvien havaittiin olevan myös selvästi kontrastikkaampia, värimaailmaltaan saturoituneempia ja pikselitasolla terävöidympiä kuin 27 megapikselin otokset.

108 megapikselin tarkkuuden käyttämisellä ja suuremmalla yksityiskohtien määrällä on myös hintansa. Haastavammissa valaistusolosuhteissa 108 megapikselin tarkkuudella kuvattaessa dynamiikka kärsii selvästi – tummat pää jää tukkoiseksi ja vaalea pää palaa puhki. Kuvien valoisuuteen resoluutio ei näyttäisi vaikuttavan juurikaan.

Markkinoilta löytyviin Sonyn 48 megapikselin IMX 586 –sensorilla varustettuihin puhelimiin, kuten Asus ZenFone 6:een verrattuna 108 megapikselin sensori pystyy taltioimaan hieman enemmän yksityiskohtia, mutta ero ei ole erityisen merkittävä. Sen sijaan neljännestarkkuudella (12 vs 27 megapikseliä) ero yksityiskohtien määrässä on todella huomattava.

Heikommassa valaistuksessa täyden resoluution kuvien hyöty kuivuu hyvin pitkälti kokoon. Etu yksityiskohtien määrissä häviää ja 108 megapikselin otokset kärsivät edelleen hieman heikommasta dynamiikasta.

Mi Note 10:n ultralaajakulmakamera on resoluutioltaan markkinoiden parasta päätä ja lisäksi se on varustettu automaattitarkennuksella, joka on omiaan helpottamaan kameran käyttöä eri tilanteissa.

Hyvässä valaistuksessa kuvien yleisilme on hieman pehmeä, mutta värintoisto on luonnollisen eläväistä ja dynamiikka luokassaan kohtalaisen hyvää. Reunavääristymien poisto toimii hyvin, joten sitä ei kannata kytkeä asetuksista pois päältä.

Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera ei ole kovinkaan käyttökelpoinen. Kuvista tulee todella pehmeitä ja myös valovoima loppuu kesken, jonka myötä otokset jäävät tummiksi. Kuvissa on myös nähtävissä selkeää, joskin tasajakoista ja –väristä kohinaa.

Hyvässä valaistuksessa normaalikamera tekee kaikin puolin asiallista ja käyttökelpoista jälkeä. Värintoisto on luonnollista, joskin saattaa kirkkaassa valossa ylikorostua hieman. Pikselitasolla voi havaita, että kuvia on terävöity hieman pääkameraa enemmän. Kuvissa voi myös havaita keskimääräistä voimakkaampaa tasaista hienojakoista kohinaa, josta ei kuitenkaan ole mitään haittaa etenkään kokonaiskuvan kannalta.

Heikossa kameran automatiikka siirtyy tietyssä pisteessä käyttämään pääkamerasta otettua rajausta, jonka myötä kuvanlaatu muuttuu digitaalista zoomausta vastaavaksi. Aito optinen 2x zoom pysyy kuitenkin käytössä vielä hieman kirkkaammissa hämäräolosuhteissa, jolloin myös kuvanlaatu on aivan erilaista. Kohina voimistuu muuttuen pieniksi valkoisiksi pisteiksi, jotka alkavat näkyä jo kokonaiskuvassa. Myös valovoiman rajallisuus näkyy kuvien tummuutena. Positiivisena kääntöpuolena hämäräkuvat pysyvät kuitenkin yllättävän hyvin terävinä ja yksityiskohtaisina ja värintoisto kohtalaisena.

Joillekin saattaa myös herätä kysymys, voisiko pääkameran 108 megapikselin sensorilta rajaamalla saada paremman kuvan kuin erillistä kaksinkertaisella polttovälillä varustettua 12 megapikselin kameraa käyttämällä. Vastaus ei ole yksioikoinen ja lopputulos riippuu tilanteesta. Parhaimmillaan 108 megapikselin kamera pystyy taltioimaan suunnilleen yhtä paljon yksityiskohtia ja jopa hieman luonnollisemmat värit ja kontrastin. Keskimäärin normaalikamera vetää kuitenkin hieman pidemmän korren, joten sen asema on perusteltu.

Hyvässä valossa telekamera tekee varsin käyttökelpoista jälkeä, vaikka toteutuksessa Xiaomi onkin päätynyt erikoiseen kikkailuun. Kuten aiemmin jo mainittiin, kuvat muodostetaan ottamalla kahdeksan megapikselin sensorilta viiden megapikselin rajaus, mutta lopputuloksena on silti jostain syystä kahdeksan megapikselin kuva.

Hyvässä valaistuksessa Mi Note 10:n telekamera tekee normaalikameran tavoin varsin asiallista ja käyttökelpoista jälkeä. Kuvat näyttävät pääosin luonnollisilta, joskin sopivassa valaistuksessa värit saattavat hieman ylikorostua. Dynamiikka on riittävän hyvää, vaikkei pärjääkään pääkameralle. Kohinaa on normaalikameran tapaan jonkin verran, mutta se ei haittaa kokonaiskuvaa ja tekee lähinnä hyvää yksityiskohtien säilymiselle.

Valon määrän heikentyessä myös telekameran käytettävyys heikkenee samaa tahtia. Telekamera ei muutu heikossa valossa täysin käyttökelvottomaksi, mutta sen käyttöä kannattaa harkita tapauskohtaisesti. Kuva alkaa muuttua pehmeäksi ja yksityiskohdat suttaantuvat selvästi. Kuvassa alkaa myös näkyä pieniltä roskilta näyttävää kohinaa. Käyttökokemuksiemme perusteella automatiikka ei kuitenkaan siirry missään vaiheessa käyttämään pääkameran sensorilta tehtävää digitaalista rajausta.

Analyysi makrokameran kuvanlaadusta on vastaava kuin muissakin sellaisella varustetuissa puhelimissa. Sille on hankala keksiä perusteltua käyttöä, sillä pääkameran kuvasta saa rajattua vastaavan alueen, joka on vähintään yhtä yksityiskohtainen sekä värintoistoltaan parempi. Lisäksi makrokameran kuvissa kontrasti ja terävyys ylikostuvat aivan liikaa.

Useimpien nykypuhelinkameroiden tapaan myös Mi Note 10:stä löytyy erillinen Yö-kuvaustila, joka hyödyntää useiden peräkkäisten eri asetuksilla otettujen kuvien yhdistämistä lopulliseksi otokseksi. Yötila on käytettävissä pääkameralla sekä normaalikameralla (2x zoom). Yötilalla kuvattaessa kamera ottaa kuvaa parin sekunnin ajan ja prosessoi sitä sen jälkeen muutaman lisäsekunnin.

Mi Note 10:n yötila ei valota kuvaa yhtä aggressiivisesti kuin monet kilpailijat, vaan keskittyy enemmänkin houkuttelemaan esiin lisää yksityiskohtia ja värejä valoisuuden sijaan. Toisin sanoen Mi Note 10:n yötila ei pysty muuttamaan yötä päiväksi kuten esimerkiksi Huawei-konsernin toteutus tekee.

Yötila pyrkii melko luonnolliseen lopputulokseen ja se parantaa dynamiikkaa, vähentää kohinaa ja korostaa värejä. Miinuspuolena se ylikorostaa jonkin verran kontrastia ja pikselitason yksityiskohdat pehmenevät havaittavasti, mutta kokonaiskuvaa katseltaessa siitä ei ole mitään haittaa.

2x zoomia käyttäessä heikon valaistuksen kuvista on saatavissa jopa merkittävästi parempia peruskuvaustilan käyttöön verrattuna. Lopputulos on valoisampi, terävämpi ja dynamiikaltaan selvästi parempi. Yötilan käyttöä kannattaa siis ehdottomasti harkita normaalikameralla heikossa valaistuksessa kuvatessa.

Videokuvan tallentaminen onnistuu parhaimmillaan 4K 30 FPS tarkkuudella – myöskään korkeampi 60 FPS:n kuvanpäivitysnopeus ei olisi ollut tässä hintaluokassa liikaa pyydetty, mutta järjestelmäpiiri ei siihen valitettavasti kykene. Asetuksista voi valita joko H.264- tai H.265-pakkaustavan. Ääni tallentuu stereona melko alhaisella 96 kbit/s bittivirralla. 4K-video tallentuu H.264-pakkauksella (High@L5.1, CABAC/1 Ref frames) noin 42 Mbit/s laadulla ja H.265-pakkauksella (Main@L5.1@Main) noin 30–35 Mbit/s laadulla.

Vaikka kaikkien viiden kameran valintapainikkeet näkyvät videokuvausnäkymässä, ei tallennus tapahdu silti kaikissa tapauksissa kyseisellä kameralla. Käytännössä 5x-zoomilla kuvatessa puhelin käyttää 2x-kameraa ja makrolla kuvatessa ultralaajakulmakameraa. Lisäksi vain pääkamera ja ultralaajakulmakamera pystyvät taltioimaan 1080p 60 FPS -materiaalia. Kameran vaihtaminen ei myöskään onnistu kesken videokuvauksen ja ruutua nipistämällä tapahtuva zoomaus on havaintojemme perusteella digitaalinen. Jos videokuvauksen aloittaa zoom-kameroilla, ei zoomaustasoa voi vaihtaa pienemmäksi kesken kuvauksen. Toisin sanoen kameroiden käytössä videokuvatessa on paljon rajoituksia.

Kuvanlaadullisesti plussapuolelle menee pääkameralla tallennetun videon varsin luonnollinen värintoisto ja kohtalaisen hyvä dynamiikka. Muut kamerat eivät yllä dynamiikassa samaan, vaan esimerkiksi kirkas taivas palaa helpohkosti puhki. Kuva on myös kohtalaisen terävän näköistä, mutta yksityiskohdiltaan keskitasoa. Normaalikameralla (2x) kuvattu video on käyttökelpoista, mutta suttuisempaa ja kontrastiltaan ylikorostunutta. Telekameraa (5x) ei kannata käyttää lainkaan, sillä kyseessä on vain normaalikameran kuvasta tehty digitaalinen rajaus, joka näkyy suoraan kuvanlaadussa.

Kuvanvakautuksessa on käyttökokemustemme perusteella selvästi parantamisen varaa. Vaikka esimerkiksi pääkameralla on käytettävissä optisen- ja elektronisen vakautuksen yhdistelmä, näkyy kuvassa esimerkiksi kävellessä häiritsevää värinää jokaisen askeleen kohdalla. Suuremmat heilahdukset vakautus ottaa pois, mutta siitä ei ole iloa, koska jatkuva pieni tärinä häiritsee kokonaisuutta.

 

Käyttöjärjestelmä

Mi Note 10 käyttää Xiaomin MIUI-käyttöliittymän uusinta 11-versiota, mutta sen alla on valitettavasti edelleen syksyllä 2018 julkaistu Android 9 –käyttöjärjestelmä. Useampi kuukausi Android 10:n jälkeen julkaistulle yli 500 euron puhelimelle tätä ei voi enää pitää kovin hyväksyttävänä.

CC9 Pro on saanut Android 10 beetaversion Kiinassa ja virallinen Android 10 –päivitys on tulossa, mutta tarkemmasta aikataulusta ei ole vielä tietoa. Saapuessaan testiin Mi Note 10 oli varustettu MIUI Global 11.0.5 Stable –ohjelmistoversiolla ja Googlen syyskuun tietoturvakorjauksilla. Testijakson aikana puhelimeen tuli kolme 400-700 megatavun päivitystä, jotka päivittivät MIUI-version 11.0.13:een ja Googlen tietoturvakorjaukset tuoreimpaan tammikuun versioon.

Parin vuoden takaisista Xiaomin puhelimista tuttuna seikkana huomasimme Mi Note 10:n näyttävän mainoksia ainakin sovellusten asentamisen jälkeen tehtävän automaattisen tietoturvaskannauksen yhteydessä. Mainokset olisivat vielä jotenkuten ymmärrettävissä edullisimman hintaluokan puhelimissa, mutta ei 500 euron hintaluokassa. Mainokset saa onneksi kytkettyä pois päältä, jos käyttäjä vain hoksaa sukeltaa tietoturvaskannerin asetuksiin (vastaanota suosituksia -kohta).

Ulkoasultaan ja toiminnoiltaan MIUI 11 on tuttu io-techissä viime aikoina testatuista muista Xiaomin puhelimista. Tuttuun tapaan käyttöliittymä on melko kattavasti kustomoitu piilottaen vakio-Androidin ulkoasun käytännössä kokonaan alleen. Xiaomi käyttää lähes kaikissa vakiotoiminnoissa omia sovelluksiaan, joten niistä useampi (selain, galleria, musiikki, videot) menee päällekkäin puhelimeen asennettujen Googlen perussovellusten kanssa. Kolmansien osapuolien esiasennettuja sovelluksia on ainoastaan WPS Office –toimistosovellus ja sekin on poistettavissa puhelimesta.

Mm. Huawein ja Samsungin käyttöliittymien tapaan myös MIUI tarjoaa useita lisäominaisuuksia vakio-Androidiin verrattuna, kuten yhden käden tilan, Always on displayn, kaksi käyttötilaa, virustarkistussovelluksen, teemat ja puhelimen puhdistajan.

 

Suorituskyky

Mi Note 10 vietti io-techin ympärivuorokautisessa testikäytössä poikkeuksellisen pitkän ajan – peräti runsaan kuukauden verran. Syynä tähän oli kohdalle sattunut hiljaisempi hetki testattavien puhelimien määrässä, jolloin testilaitetta ei ollut tarvetta vaihtaa seuraavaan.

Testijakson aikana puhelimen toiminnassa törmättiin ongelmiin kertaalleen kameran toiminnassa. Ultralaajakulmakameraa käyttäessä kamerasovellus kaatui toistuvasti ja ongelmasta päästiin vasta käynnistämällä laite uudelleen. Lisäksi Bluetooth-kuulokkeita käyttäessä havaittiin, että yhteys ottaa helposti häiriötä jos käsi eksyy puhelimen päälle, joten antennisuunnittelussa voisi olla vielä hieman parantamisen varaa.

Peruskäytön osalta Mi Note 10:n suorituskyvyssä ei ole mitään valittamista, kuten ei tämän hintaluokan puhelimessa pitäisikään olla. Käyttöliittymä toimii sulavasti ja sovellusten avaaminen sekä niiden välillä liikkuminen on nopeaa. Kilpailevien puhelimien kanssa rinnatusten vertailtuna Honor 20 Pro ja Asus ZenFone 6 olivat aavistuksen nopeampia sovellusten avautumisessa ja niiden välillä siirtymisessä, mutta Galaxy A80 osoittautui taasen hieman verkkaisemmaksi.

Pelisuorituskyky on useimpiin tarpeisiin riittävä, eli lähestulkoon kaikki nykypäivän raskaammat mobiilipelit pyörivät puhelimella hyvillä kuvanlaatuasetuksilla sujuvasti. Suurta ”suorituskykyvaraa” asiassa ei kuitenkaan ole, eli lähitulevaisuudessa pelien kehittyessä rajat saattavat tulla vastaan parhaita kuvanlaatuasetuksia käytettäessä. Puhelin lämpenee pelatessa havaittavasti, muttei missään määrin häiritsevästi.

Vaikka Mi Note 10:ssä käytössä oleva Snapdragon 730G tarjoaa nykymittapuulla ihan hyvää suorituskykyä, jää se selvästi jälkeen Snapdragon 855 –piireistä, joita löytyy suorituskykyisimmistä 500 euron hintaluokan puhelimista. Otimme suorituskykytestien verrokeiksi saman hintaluokan puhelimia, eli Snapdragon 855 –piirillisen Xiaomi Mi 9T Pron, Kirin 980 –piirillisen Honor 20 Pron ja Snapdragon 730 –piirillisen Galaxy A80:n.

Käytännössä Mi Note 10:n suorituskyky osoittautui synteettisissä testisovelluksissa suunnilleen odotusten mukaiseksi. Saman hintaluokan suorituskykyisimmille puhelimille sillä ei ole jakoa ja kuten taulukosta huomataan, nokkaan tulee Honor 20 Prolta ja etenkin Mi 9T Prolta lähes kaikilla osa-alueilla. Qualcommin mukaan Snapdragon 730G:n pitäisi tarjota 15 % parempaa grafiikkasuorituskykyä piirin perusversioon nähden, mutta ainakaan testituloksissa ero ei näkynyt lainkaan. Päinvastoin, perusversiolla varustettu Galaxy A80 oli useimmissa testeissä aavistuksen Mi Note 10:tä parempi.

Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavaan Androbench 5 –testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten suhteessa alhaisempia kuin vakioasetuksilla ajetuissa testeissä.

 

Akunkesto

Odotukset Mi Note 10:n akunkeston suhteen olivat ennakkoon varsin korkealla, sillä laitteen akun kapasiteetti (5260 mAh) on poikkeuksellisen suuri. Kuukauden testijakson aikana akunkestosta saatiinkin muodostettua poikkeuksellisen kattava kuva ja vaikka sen todettiin olevan hyvää, ei se yltänyt aivan ennakko-odotusten tasolle.

Kuvaajassa yhden päivän käyttöajat on merkitty vihreällä, kahden päivän punaisella ja kolmen päivän sinisellä.

Käytännössä Mi Note 10:n akulla selvittiin yhdellä latauksella varsin helposti kahden päivän yli. Kolmannen päivän ylittämisessäkin onnistuttiin kertaalleen, mutta se vaati keskimääräistä vähäisempää puhelimen käyttöä. Odotimme ennakkoon kolmen päivän käyttöaikojen olevan hieman helpommin saavutettavissa.

Testijaksolle tyypillisessä käytössä yhden päivän aikana (noin 16 h) akun varaus laski täydestä keskimäärin noin 70–80 %:n tietämille, kun näytön päälläoloaika liikkui 1-2 tunnin haarukassa. Raskaammassa käytössä 3-4 tunnin näytön päälläoloajalla varaus hupeni päivän aikana 50–60 %:n tietämille, eikä akun loppuminen ollut kertaakaan lähellä päivän käytön puitteissa.

Kahdenkin päivän ylityksen jälkeen akkua oli monesti riittämiin jäljellä. Hieman kevyemmällä noin 1,5 tunnin päivittäisellä käytöllä akusta oli toisen päivän iltana tyypillisesti noin kolmannes jäljellä. Raskaammalla 2-2,5 tunnin päivittäisellä käytöllä varauksesta oli toisen päivän päätteeksi jäljellä neljännes tai viidennes.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Käyttöjärjestelmän teema oli asetettu mustaksi.

 

Mi Note 10:n mukana toimitetaan laitteen maksimilataustehoa tukeva 30 watin pikalaturi, jolla akun luvataan täyttyvän tyhjästä täyteen runsaassa tunnissa. Testiemme mukaan valmistajan lupaus pitää melko hyvin paikkaansa ja tyhjän akun saa täyteen runsaassa tunnissa, mikä on akun suuri kapasiteetti huomioiden erinomainen tulos. Latausnopeus on lisäksi varsin lineaarinen, sillä puolessa tunnissa akkuun saa ladattua vajaat 60 % kapasiteetista. Langatonta latausmahdollisuutta puhelimessa ei ole.

 

Yhteenveto

Mi Note 10 on kokonaisuutena varsin mielenkiintoinen puhelin, jonka asemointia Xiaomin mallistossa on kuitenkin hieman hankala ymmärtää, sillä se astuu osittain Mi 9 –huippumallien ja Mi 9T Pro –mallin varpaille. Käytännössä se ei kuitenkaan onnistunut vakuuttamaan kaikilla osa-alueilla olevansa high-end-luokan laite. Painotus on selvästi kamerapuolella, jonka myötä etenkin suorituskykypuolesta on karsittu.

Rakenteeltaan Mi Note 10 on asiallisen tuntuinen puhelin, mutta muotoilu ei ole erityisen persoonallista. IP-suojausta ei ole, mutta ainakin korttikelkasta löytyy tiivisterengas. Kooltaan puhelin on keskikokoista suurempi ja painavampi, mutta muodot istuvat miellyttävästi käteen. Lasinen takakuori on liukas ja pudotessaan rikkoutumisherkkä.

Tekniseltä toteutukseltaan kyseessä on selvästi ensisijaisesti kamerapuhelin ja äärimmäisestä suorituskyvystä on hieman karsittu, joten vaikka Snapdragon 730G –piiri tarjoaa kohtalaisen hyvää suorituskykyä, häviää se kirkkaasti suorituskykyisimmille kilpailijoille. AMOLED-näyttö on kuvanlaadultaan asiallinen – osaa käyttäjistä saattaa häiritä kaarevat reunat. Muistimäärät ovat hintaluokka huomioiden varsin tyypilliset ja suurempaa muistiversiota kannattaa harkita, sillä muistikorttipaikkaa ei ole. Osalle käyttäjistä edelleen tärkeänä ominaisuutena Mi Note 10:ssä on edelleen kuulokeliitäntä. Suurikokoisen akun tarjoama akunkesto on hyvällä tasolla, joskaan ei aivan niin hyvä mitä numeroiden perusteella saattaisi odottaa.

Mi Note 10:n vahvin osa-alue on eittämättä markkinoiden monipuolisin kameratoteutus, mutta sen toteutus ja viimeistely eivät ole kaikilta osin aivan tasapainossa. Takakameran ehdoton vahvuus on monipuolisuus – kyseessä on tämän hetken markkinoiden monipuolisin älypuhelinkamera, mikä on erinomainen suoritus 500–600 euron puhelimelta. Käytettävyyden kannalta on erittäin mieluisaa, että pääkameran ja viisinkertaisella polttovälillä varustetun telekameran välissä on maltillisempi 2x normaalikamera. Etenkin päivänvalossa kaikki kamerat ovat varsin käyttökelpoisia, joskin makrokamera lopulta varsin turha. 108 megapikselin pääkamera tekee erittäin yksityiskohtaista ja kokonaisuudessaan hyvää jälkeä, mutta täyden tarkkuuden käyttämistä on useimmissa tilanteissa hankala perustella, sillä jo neljäsosatarkkuuden (27 megapikselin) otokset ovat tarkkuudeltaan markkinoiden kärkipäätä.

Miinuspuolella kameran kaikki ominaisuudet eivät ole aivan niin viilattuja, mitä kamerapuhelimelta voisi lähtökohtaisesti odottaa. Pienet yksityiskohdat, kuten kamerasovelluksen toiminnan jouhevuus eivät yllä aivan muiden saman hintaluokan puhelimien tasolle. Ehkäpä suurimpana miinuksena videokuvausominaisuudet eivät yllä lähellekään valokuvausominaisuuksien tasoa, sillä niin kuvanlaatu, kuvanvakautuksen toiminta kuin eri kameroiden hyödynnettävyys videokuvauksessa kaipaisi selvästi parantamista.

Softapuolella on tarjolla viimeaikaisista Xiaomin puhelimista tuttu kattaus sillä huomiolla, että kaikki vaikutti pelaavan Mi Note 10:ssä varsin hyvin, eikä esimerkiksi ilmoitusten kanssa esiintynyt ongelmia. MIUI:n toteutus jakaa edelleen mielipiteitä – toiset arvostavat sen mukanaan tuomia lisäominaisuuksia ja toiset jäävät kaipaamaan enemmän vakio-Androidia muistuttavaa käyttökokemusta. Miinusta ropisee käyttöliittymän perussovellukseen ympätyistä mainoksista sekä käyttöjärjestelmäversiosta, joka on edelleen vanha Android 9. Android 10 –päivitys on tulossa, mutta aikataulusta ei ole toistaiseksi tarkempaa tietoa. Tietoturvakorjaukset ovat onneksi ajan tasalla, joskaan valmistaja ei ole antanut myöskään niiden suhteen tarkempia päivityslupauksia.

Yhteenvetona Xiaomi Mi Note 10 on erittäin harkinnan arvoinen vaihtoehto käyttäjälle, joka etsii mahdollisimman monipuolista kamerapuhelinta valokuvaamiseen. Siihen tarpeeseen laitteen viisi takakameraa tarjoavat erinomaiset eväät etenkin hyvässä valaistuksessa. 108 megapikselin pääkamera ei ole pelkkä markkinointikikka, vaikka nimellisresoluutiosta ei olekaan sellaisenaan suuresti iloa. Myös näytön ja akunkeston osalta Mi Note 10 on hyvä paketti, mutta suorituskykypuolella tarjolla selvästi lihaksikkaampia vaihtoehtoja samaan rahaan.

Plussaa

  • Kuvanlaadultaan hyvä AMOLED-näyttö
  • Tukevan tuntuinen rakenne
  • Erittäin monipuolinen kameratoteutus
  • Akunkesto
  • Nopea pikalataus
  • 3,5 mm ääniliitäntä
  • infrapunalähetin
  • Hinta ominaisuuksiin nähden

Miinusta

  • Snapdragon 730G –piirin suorituskyky tässä hintaluokassa varauksin
  • monokaiutin keskinkertaisella äänenlaadulla
  • Mainokset MIUI:n vakiosovelluksissa
  • Vanha Android 9 –versio ja epäselvä päivitysaikataulu

Huomionarvoista

  • Näytössä kaarevat reunat
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne on arka tiputuksille
  • MIUI-käyttöliittymä peittää vakio-Androidin varsin kattavasti alleen

 

This site uses XenWord.
;