Testasimme Xiaomin edulliset alle 70 euron hintaiset täyslangattomat Redmi Buds 3 Pro -nappikuulokkeet.

Artikkelin julkaisuhetkellä noin 60 euron hintaiset Xiaomi Buds 3 Prot ovat miinuksistaan huolimatta varsin vakuuttavat kuulokkeet ja mikäli hakusessa ovat edulliset täyslangattomat napit, ovat Xiaomin Redmi Buds 3 Prot siihen hyvä vaihtoehto, joka tarjoaa miellyttävän luonnollisen, joskin hieman heikkobassoisen äänimaailman. Edullisen hinnan mukana kuulokkeet tuovat kuitenkin oman kompromissinsa ja suurimpana miinuksena niiden kanssa oli testijaksolla jonkin verran kalliimpia kilpailijoita enemmän yhteysongelmia.

Plussaa

  • Edullinen hinta
  • Kohtalaisen neutraali taajuusvaste
  • Vastamelutoiminto luokassaan
  • Tukee yhdistämistä kahteen laitteeseen kerrallaan
  • Langattomasti latautuva kotelo

Miinusta

  • Satunnaiset yhteysongelmat
  • Heikohko istuvuus varauksin
  • Heikohko bassotoisto varauksin
  • Kuulokkeille ei ole tarjolla sovellusta Applen iOS-alustalle

io-techin testipenkissä on tähän mennessä käynyt täyslangattomia vastamelutoiminnolla varustettuja nappikuulokkeita jotakuinkin 150 euron suositushinnasta ylöspäin, mutta kuten kaikki muutkin teknologiat, on myös täyslangaton teknologia yhdessä vastamelun kanssa valunut yhä vain edullisempiin hintaluokkiin.

Kiinalainen Xiaomi julkaisi Redmi Buds 3 Pro -nappikuulokkeensa viime kesänä vain 69,90 euron suositushintaan ja nyt kyseiset kuulokkeet ovat saapuneet myös io-techin testipenkkiin.

Xiaomi Redmi Buds 3 Prot lupaavat aktiivisen äänenvaimennuksen vaimentavan ulkopuolisia ääniä jopa 35 desibeliä ja akun luvataan kestävän kuulokkeissa kuuden tunnin yhtäjaksoisen kuuntelun. Latauskotelosta lisävirtaa on saatavissa 22 tuntia.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan kuulokkeita on artikkelin kirjoitusaikaan joulukuun puolessa välissä saatavilla 55 euroon, eli 15 euroa suositushintaansa edukkaammin.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Xiaomi toimittaa kuulokkeensa kohtalaisen suurikokoisessa mustassa pahvipakkauksessa, jonka päällä komeilee latauskotelon muodon läpi kirjoitettu tuotteen mallinimi ja kuva itse kuulokkeista. Kuulokkeiden ja niiden latauskotelon lisäksi toimitussisältöön kuuluu:

  • USB-A -> USB-C -kaapeli
  • Takuu- ja pikaohjelappuset
  • Kolmet vaihtotulpat

Kaikki mukana toimitettavat tulpat ovat perinteisiä muovitulppia ja rakenteeltaan kohtalaisen ohkaisia. Erityisen jämäkäksi tulppia ei voi väittää, minkä myötä niiden istuvuus vaihteleekin todennäköisesti paljonkin käyttäjän mukaan.

 

Rakenne ja ominaisuudet

Redmi Buds 3 Pron tekniset tiedot:

  • Mitat: 25,4 x 20,3 x 21,3 mm
  • Paino: 4,9 grammaa
  • IPX4-luokitus
  • Akunkesto: Ilman ANC:tä 6 tuntia
  • Latausaika: noin 1 tunti

Ulkoiselta olemukseltaan Redmi Buds 3 Prot erottuvat hieman aiemmin testeissä käyneistä malleista puikulamaisen muotoilunsa myötä, mutta mitenkään poikkeuksellisesti muotoilluista kuulokkeista ei voi kuitenkaan puhua.

4,9 gramman painoiset kuulokkeet ovat varsin kevyet ja käsissä ne tuntuvatkin ehkä jopa hieman ontoilta, mutta siitä huolimatta niiden kestävyydestä ei ainakaan testijakson aikana vielä huolia noussut. Korvaan sopivuus on aina täysin henkilökohtaista, mutta Redmi Buds 3 Pron kuuloketulpat ovat kohtalaisen ohutta ja löysää materiaalia, joten istuvuus voi vaihdella todennäköisesti paljonkin.

Testaajan omissa korvissa kuulokkeet kyllä pysyivät hyvin, mutta erityisen jämäkästä istuvuudesta ei suoranaisesti voi puhua, vaan kuulokkeiden tuntuma jäi tulppavalinnasta riippumatta hieman löysäksi. Tuon löysän tuntuman myötä kuulokkeet myös päästävät helposti ympäristön ääniä lävitseen, joten vastamelutoiminnolle tulee kuulokkeiden kanssa todella käyttöä.

Mukavuuden osalta kuulokkeet eivät kuitenkaan jättäneet valitettavaa. Napit ovat kevyet ja pysyivät ainakin testaajan korvassa ilman epämukavuuden tunnetta.

Xiaomi tarjoaa kuulokkeilleen IPX4-vedenkestävyyden, eli käytännössä napit kestävät roiskevettä ja hikeä. Uimaan Buds 3 Prot korvilla ei siis kannata lähteä, mutta treenaamisen esimerkiksi vesisateessakin pitäisi olla mahdollista.

Akunkestoksi valmistaja lupaa kuulokkeille 6 tuntia ilman vastamelua, mutta valitettavasti vastamelun kanssa käyttöaikoja Xiaomi ei ole paljastanut. Kyseessä on kuitenkin varsin tavanomainen lukema, eli kuulokkeet eivät yllä markkinoiden parhaimmistoon, mutta eivät kuitenkaan ole heikointakaan joukkoa akunkestoltaan. Testijaksolla akku ei päässyt kertaakaan loppumaan kesken kuuntelun.

Äänentoistosta napeissa huolehtii 9 mm:n elementit. Yhteysominaisuuksien osalta tuettuna on Bluetooth 5.2 -standardi ja kuulokkeet tukevat myös kahden yhtäaikaisen yhteyden ylläpitämistä, mikä on aina hyvä juttu. Yhteysominaisuudet yhdistettynä ominaisuuskattauksesta löytyvään vastamelutoimintoon ovat varsin vakuuttava kattaus alle 70 euron kuulokkeille.

Valitettavasti paperilla laadukkaista yhteysominaisuuksista huolimatta edullisuus oli päivittäisessä käytössä toisinaan nähtävissä kuulokkeiden kantamassa. Valmistaja lupaa kuulokkeiden kantomatkaksi ilman esteitä 10 metriä, mutta talvisäillä paksummissa ulkovaatteissa ulkona liikkuessa kuulokkeet saattoivat satunnaisesti pätkiä yhteyttä yksi korva kerrallaan. Kuulokkeet onnistuivat aina palauttamaan yhteyden kyllä itsekseen, mutta satunnainen äänen katkeaminen korvasta toiseen onnistui olemaan varsin häiritsevää.

Äänen pakkausmenetelmien osalta kattaus on varsin yksinkertainen, mikä on toki tässä hintaluokassa ymmärrettävääkin, eli tuettuna ovat vain SBC- ja AAC-pakkaukset.

Latauskotelon tekniset tiedot:

  • Latauskotelon mitat: 27,8 x 50 x 50,2 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Latauskotelon paino: 38 grammaa
  • Akkua kuulokkeille: Ilman ANC:tä 22 tuntia
  • Latausaika: noin 2,5 tuntia
  • USB-C, langaton Qi-lataus

Latauskotelo Xiaomi Redmi Buds 3 Prossa ei ole kooltaan suoranaisen poikkeava, mutta kuitenkin aavistuksen paksuhko kilpailijoihin verrattuna. Muotoilu on myös sinänsä omalaatuinen, sillä vaikka kyseessä on perinteiset tulpalliset napit ilman varsia, on kotelo silti pitkän mallinen samaan tapaan kuin Applen alkuperäisillä AirPods-kuulokkeilla.

Alle 70 euron hintaluokka huomioiden latauskotelo ansaitsee erityisesti kehut langattoman latauksen tuesta, mikä on nappikuulokkeiden latauskoteloiden kanssa käytännössä todella mukava lisätoiminto. Langallisestikin kotelo on mahdollista ladata USB-C-kaapelilla.

Latauskotelo lataa kuulokkeet valmistajan lupausten mukaan noin tunnissa, mutta jo 10 minuutin latauksella valmistaja lupaa saavutettavan 3 tunnin kuunteluajat. Kaiken kaikkiaan kotelosta riittää latausta noin 22 tunnin lisäkuunteluun.

 

Ohjelmisto

Ohjelmiston osalta Xiaomi ei mainosta kuulokkeille itselleen minkäänlaista omaa sovellustaan, vaan kuulokkeiden asetusten luvataan olevan tarjolla kiinalaisvalmistajan omissa puhelimissa, mikä jättäisi muiden valmistajien laitteita käyttävät kuluttajat varsin epäotolliseen asemaan erilaisten vastamelutoimintojen ja kuulokkeiden firmware-päivitysten jäädessä saavuttamattomiin.

Positiivisena puolena Google Play -kaupasta löytyvä Mi Buds M8 -sovellus kuitenkin tunnistaa kuulokkeet ja tarjoaa niille nuo Xiaomin puhelimista vakiona löytyvät asetukset. Valitettavasti sovellusta ei löydy Applen App Storesta. Sovellus tarjoaa neljä erillistä voimakkuutta vastamelulle, kaksi eri tehoa ympäristöäänten vahvistukselle ja mahdollisuuden kytkeä vastamelutoiminnot kokonaan pois päältä.

Ilman sovellusta kuulokkeet tarjoavat vakiona vain mahdollisuuden kytkeä päälle joko vastamelun tai ympäristöäänten vahvistuksen, eikä edes täysin tilaa pois päältä asettavaa vaihtoehtoa suoraan kuulokkeista ole saatavilla ilman asetussovellusta.

Lisäksi sovellus tarjoaa myös muutamat vaihtoehdot vakioelekomentojen korvaamiseen ja nykyisin kohtalaisen yleistyneen kuulokkeiden istuvuuden testisovelluksen.

Elekomennot kuulokkeissa toimivat napauttamalla niiden ulkopintaa. Vakiokomennot kuulokkeissa ovat tuplanäpäytyksellä vastattavat puhelut tai pysäytettävä musiikki ja kolmella napautuksella sammutettavat puhelut tai seuraavaan kappaleeseen vaihtaminen musiikista. Pitkään pohjassa pitämällä puolestaan vaihdetaan vastamelun ja ympäristöäänten vahvistuksen välillä.

 

Äänenlaatu, vastamelu ja ympäristöäänten vahvistus

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

Äänenlaadultaan Xiaomin Redmi Buds 3 Prot ovat luonnolliset ja mittaustulokset miniDSP:n laitteistollamme ovat kohtalaisen tasapainoiset. Kuulokkeiden soundi voi jäädä kuitenkin vastapainona kenties jopa hieman tylsäksi ja erityisesti bassopäästä jää uupumaan voimaa. Taajuusvastetta lukiessa on myös otettava huomioon, ettei äänikuva myöskään meidän kokemuksiemme valossa miniDSP:n mittauslaitteistolla mitattuna onnistu nappikuulokkeilla koskaan vastaamaan lopullista kuultua äänimaisemaa aivan yhtä hyvin kuin tavanomaisilla kuulokkeilla, mutta se mahdollistaa kuitenkin nappikuulokkeiden vertailun keskenään.

Basso ei suoranaisesti ole täysin olematon ja toistoltaan se on kohtuullisen hyvä ja tarkka, mutta erityisesti nappikuulokkeeksi se jää hieman vaimeaksi ja siitä puuttuu terävin isku. Bassopäätä voi yrittää korjata jonkin verran jykevämmäksi haluamallaan kolmannen osapuolen taajuuskorjaimella, sillä Xiaomi ei itse sellaista sovelluksessaan tarjoa, mutta valitettavasti kovin suuria muutoksia kuulokkeet eivät kestäneet ennen kuin basso alkoi jo hieman rikkomaan ja menettämään tarkkuuttaan. Bassopään voimakkuus voi kuitenkin vaihdella myös käyttäjittäin ja toisto on todennäköisesti vahvempaa heille, keille kuulokkeet sopivat paremmin.

Bassojen ulkopuolelta kuulokkeiden äänimaailma on kuitenkin hintaluokassaan todella hyvä. Täysin tasainen vaste ei ole, vaan taajuusvastemittauksestakin näkyy kohoumaa keskiäänillä ja kuulokkeet toistavatkin puhetta ja laulua varsin erottelevasti. Toisaalta tuon erottelun vastapainona musiikissa huomio kiinnittyy helposti juuri lauluihin hieman muiden osa-alueiden kustannuksella, mikä toimii vaihtelevasti musiikkityylistä riippuen.

Yläpää kuulokkeissa kuulostaa hyvältä – erottelevuutta on riittävästi ja ääni on selkeä, mutta kuulokkeet eivät ole liiallisen kirkkaat. Kokonaisuus on helppo kuunnella, mukavan tarkka ja erityisesti alle 70 euron hintaluokkaan laadukas, mutta erityisen jännittävää äänikokemusta kuulokkeet eivät tarjoa.

Xiaomi Redmi Buds 3 Pron vastamelutoiminto on sinänsä toimiva, mutta mitään järin voimakasta vaimennusta siltä ei kannata odottaa. Tasaiset huminat se poistaa, mutta nopeammat äänet, kuten puhe, näppäimistön klikkaukset tai kellon sekuntiviisari tulevat läpi edelleen kohtalaisen selvästi, joskin kuitenkin vaimennettuina.

Ympäristöäänten vahvistuskaan ei ole vakiona järin voimakas, mutta toisaalta se on kohtalaisen luonnollisen kuuloinen. Äänet eivät kuitenkaan tule läpi erityisen kovaa ja esimerkiksi kuulokkeet korvilla keskusteleminen voi olla toisinaan hieman haastavaa. Hintaluokka huomioiden tila toimii kuitenkin kohtalaisen hyvin. Tehostetulla asetuksella äänet tulevat jo läpi selvästi kovempaa, mutta vastapainona läpi tulee myös selvää kohinaa.

Mikrofonin ääniesimerkki

 

Sisätiloissa Redmi Buds 3 Pron mikrofonin äänenlaatu on kohtalainen, joskin siinä on havaittavissa pientä onttoutta. Kuulokkeet myös muuttivat herkkyyttään kesken lauseen estääkseen äänen rikkoutumista, mikä kuuluu varsin selvästi äänitteeltä, eli täysin sulavaa äänimaisemaa kuulokkeet eivät tarjoa.

Ulkoilmassa kuulokkeet onnistuvat poistamaan ympäristön ääniä kohtalaisen hyvin pitäen puheen sinänsä selkeänä, mutta vastapainona puheen äänenvoimakkuus pienenee jo pienessä tuulenvireessä ja pyöräillessä kovassa tuulessa ääni muuttuu jo selvästi hiljaiseksi.

Kuulokkeista kumpaa vain voi käyttää myös yksittäin, joten niitä voi käyttää esimerkiksi puheluiden puhumiseen, niin että toinen kuuloke voi ladata edelleen kotelossaan.

 

Yhteenveto

Xiaomin Redmi Buds 3 Pro -nappikuulokkeet tarjoavat varsin edulliseen noin 60 euron hintaluokkaan monia kalliimmista malleista tuttuja ominaisuuksia kuten vastamelutoiminnon, langattomasti latautuvan kotelon sekä IPX4-sertifikaatin vettä vastaan.

Äänenlaadultaan kuulokkeet ovat varsin neutraalit, mutta vastapainona mahdollisesti myös hieman tylsät kuuntelijan tottumuksista riippuen. Suurin miinus äänimaisemassa on hieman ohueksi jäävä bassotoisto, jota ei valitettavasti juurikaan voi taajuuskorjaimellakaan korjata, ennen kuin kuulokkeiden toisto alkaa kärsimään. Kokonaisuudessaan äänimaailma on silti luokassaan hyvä.

Vastamelutoiminto on tähän hintaluokkaan mukava lisä, mutta sen suhteen ei kannata odottaa ihmeitä – se kykenee vaimentamaan tasaiset huminat ja yleisesti hieman hiljentämään ympäristöä, mutta kalliimmille kilpailijoilleen se ei ymmärrettävästi pärjää. Myös ympäristöäänten vahvistus toimi varsin hyvin.

Kuulokkeiden edullisuus näkyi testijaksolla kuitenkin niiden yhteyden vakaudessa. Yhteysominaisuudet itsessään ovat vakuuttavat ja kuulokkeet on yhdistettävissä myös kahteen laitteeseen kerrallaan, mutta valitettavasti kantama ei yltänyt kalliimpien kilpailijoiden tasolle ja toisinaan paksumpien ulkovaatteiden kanssa yhteys jompaankumpaan kuulokkeeseen saattoi katketa jo puhelimen ollessa housujen taskussa ja kuulokkeiden korvilla pipon alla. Sisä- tai kesävaatteissa yhteyden kanssa ei kuitenkaan havaittu minkäänlaisia ongelmia.

Myös istuvuus voi jättää hieman toivomisen varaa ja ainakin testaajan omassa korvassa kuulokkeet tuntuivat suurimman osan ajasta hieman löysältä, vaikka ne hyvin päässä pysyivätkin. Istuvuuden ongelmat voivat olla myös yksi osatekijä bassotoiston heikkouteen, joten sekin voi vaihdella hieman käyttäjittäin. Toisaalta positiivisena huomiona kuulokkeet olivat mukavat, eivätkä ne aiheuttaneet korville minkäänlaisia kipuja.

Alle 70 euron hintaan kuulokkeet ovat silti miinuksistaan huolimatta vakuuttava paketti ja mikäli hakusessa on edulliset täyslangattomat napit, ovat Xiaomin Redmi Buds 3 Prot siihen hyvä vaihtoehto. Huomion arvoisena seikkana muiden kuin Xiaomin puhelinten omistajien kannattaa ladata Play-kaupasta Mi Buds M8 -sovellus, joka tarjoaa kuulokkeille myös asetukset.

Plussaa

  • Edullinen hinta
  • Kohtalaisen neutraali ja laadukas äänentoisto
  • Vastamelutoiminto luokassaan
  • Tukee yhdistämistä kahteen laitteeseen kerrallaan
  • Langattomasti latautuva kotelo

Miinusta

  • Satunnaiset yhteysongelmat
  • Heikohko istuvuus varauksin
  • Heikohko bassotoisto varauksin
  • Kuulokkeille ei ole tarjolla sovellusta Applen iOS-alustalle
This site uses XenWord.
;