Testasimme Xiaomin 250 euron Watch S1 -älykellon, joka käyttää rakenteessaan ruostumatonta terästä ja safiirilasia.

Yhteenvetona Xiaomi Watch S1 on tyylikäs ja rakenteeltaan arvokkaan tuntuinen älykello, joka ei kuitenkaan 250 euron hintaansa onnistu nousemaan ylitse kilpailijoistaan.

Plussaa

  • Kaksi erilaista ranneketta suoraan pakkauksessa
  • Laadukas rakenne
  • Hyvin toimivat terveysominaisuudet
  • Laadukas ja tarkka näyttö
  • Kello tukee langatonta latausta Qi-standardilla.

Miinusta

  • Korkeahko hinta ominaisuuksiin nähden
  • Ei vastausmahdollisuutta ilmoituksiin
  • Kello saattaa hukata ajan, mikäli yhteys puhelimeen takkuilee

Huomioitavaa

  • Xiaomi Pay vaatii tuen maksukortin myöntäjältä toimiakseen

Xiaomi julkaisi Xiaomi 12 -älypuhelinmallistonsa yhteydessä ensimmäistä kertaa Suomen markkinoille myös oman älykellonsa. Watch S1 tarjoaa 250 euron suositushintaansa valmistajan oman käyttöliittymän, tuen 117 eri urheilutilalle ja safiirilasilla suojatun pyöreän 1,43-tuumaisen AMOLED-näytön. Kyseessä on Googlen WearOS:ää käyttäviä laitteita sekä Applen Watch-kelloja kevyemmillä älyominaisuuksilla varustettu kello, mutta muistakin niin sanotuista kevytälykelloista tuttuun tapaan Xiaomi lupaa laitteen akunkeston olevan selvästi pidempi.

Tässä artikkelissa tutustumme Xiaomi Watch S1:een reilun kuukauden ympärivuorokautisen käyttöjakson pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Xiaomi toimittaa Watch S1 -kellon harmaassa pahvipakkauksessa, johon kuuluu laitteen lisäksi:

  • Magneettinen latauslätkä USB-C-liitännällä
  • USB-A- -> USB-C-kaapeli
  • Vaihtoehtoinen fluorokuminen hihna
  • Pikaohje ja takuutietolappuset

Kellossa itsessään on suoraan paketista kiinni nahkahihna, jonka pariksi fluorokumisen urheiluun paremmin sopivan hihnan toimittaminen on varsin mukava lisä.

Kellon latauslätkä on varustettu USB-C-liitännällä, eli sen voi liittää suoraan haluamaansa latauskaapeliin, mikä helpottaa huomattavasti sen mukana kuljettamista ja käyttöä, mikäli puhelinta varten esimerkiksi kuljettaa jo ennestään USB-C-laturia. Lisäksi kello latautuu myös Qi-standardin langattomalla latauksella.

 

Kellon rakenne ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Xiaomi Watch S1 on tyylikäs. Kellon runko on ruostumatonta terästä ja näytön suojana on safiirilasia, eli materiaalit ovat laadukkaat. 11 mm:n paksuudellaan Xiaomin kello ei ole suoranaisen ohut, mutta siitä huolimatta se istuu käteen hyvin ja tavanomaisen kellon kaltaisesti.

Xiaomi Watch S1:

  • 1,43” AMOLED -näyttö, 466 x 466 -resoluutio, 326 PPI
  • Mitat: 46,5 x 46,5 x 11 mm (K x L x S)
  • Paino: 52 grammaa

1,43-tuumainen AMOLED-näyttö on laadukas, eikä kesäisessä auringonpaisteessakaan ollut haasteita saada sen kuvasta selvää. 466 x 466 -resoluutiollaan näyttö on myös tarkka.

Kellon vasen kylki on täysin sileä ja oikealle puolelle on sijoitettu kaksi painiketta. Harmillisesti kumpikaan painikkeista ei toimi rullauskomentona, vaikka painikkeet pyörivätkin, eli näytön sisällön selaamiseen on käytettävä perinteisesti kosketusnäyttöä. Ylempi kellon painikkeista käynnistää sovellusvalikon ja palauttaa takaisin kellotauluun ja alempi puolestaan on liikuntaseurannan pikapainike.

Xiaomi lupaa Watch S1:lle 5ATM-vedenkestävyyden.

Kellon taustapuoli on muovia, mutta kuitenkin laadukkaan tuntuista. Hihnaksi puolestaan paketissa toimitetaan niin nahkahihna kuin myös urheiluun paremmin sopiva fluorokuminen hihna. Hihnat kiinnittyvät 22 mm:n standardikiinnityksellä, eli kellohihnan vaihtaminen on helppoa tarvittaessa.

Muovisessa kellon taustassa on upotettuna terveyden- ja liikunnanseurantaan tarkoitetut sensorit. Tuettuna on perinteisen sykkeenmittauksen lisäksi nykyisin varsin tavanomainen veren happipitoisuuden mittaus. Kellosta löytyy myös sekä mikrofoni että kaiutin.

 

Kellon suorituskyky ja ohjelmisto

Xiaomi ei ole paljastanut tarkemmin Watch S1:n sisällä sykkivää rautaa, mutta käyttöjärjestelmänä toimii valmistajan oma tuotos ja yhteysominaisuuksien osalta tuettuna on puhelimeen yhteyden muodostavan Bluetoothin lisäksi myös paikannuspalvelut sekä Wi-Fi 2,4 GHz:n taajuudella.

Xiaomi Watch S1:n tekniset tiedot:

  • 470 mAh:n akku
  • GPS, Galileo, GLONASS, BeiDou, QZSS
  • Bluetooth 5.2, Wi-Fi IEEE 802.11 b/g/n 2,4 GHz

Bluetooth-yhteydestä huolimatta Watch S1:een ei voi liittää erillisiä Bluetooth-kuulokkeita, tosin olisi myöskään juurikaan tarvetta, sillä kelloon ei voi lainkaan säilöä musiikkia ja kevyemmille älykelloille tyypilliseen tapaan tuettuna ei myöskään ole musiikin suoratoistopalveluita. Sisään rakennetun mikrofonin ja kaiuttimen myötä Xiaomi Watch S1 kykenee kuitenkin vastamaan puhelimeen saapuviin puheluihin.

Watch S1:n käyttökokemus on käytännössä varsin tuttu. Aloitusnäytön laidoilta löytyy pienoissovelluksia, jotka näyttävät pikatietoja käyttäjän toimista ja terveydestä, joskin monista kilpailijoista poiketen pikkusovelluksia mahtuu yhteen näkymään useampia sen sijaan, että ne veisivät koko ruudun. Lisäksi sovellusvalikko rullautuu kolmessa sarakkeessa, mikä erottuu useimpien kilpailijoiden yhdestä sarakkeesta tai Huawein ja Applen laitteista tutusta suuremmasta sovellusseinästä.

Kellotauluvalikoima Xiaomilla on kohtalaisen pelkistetty ja ainakaan omaan makuuni sopivaa digitaalista kellotaulunäkymää tarjolla ei vakiona ollut, mutta puhelinsovelluksen kautta valikoimaa voi kasvattaa reilustikin uusilla ilmaisilla taustoilla.

Puhelimeen Watch S1 tarvitsee Xiaomin Mi Fitness -sovelluksen, joka vaatii Xiaomin oman käyttäjätunnuksen luomisen. Mi Fitnessin etusivu on tyypillinen yleiskatsaus käyttäjän terveyteen ja liikuntatietoihin. Toinen sivu puolestaan mahdollistaa ulkojuoksun, sisäjuoksun, kävelyn tai pyöräilyn seurannan aloittamisen suoraan puhelimesta, jolloin puhelin ja kello synkronoituvat keskenään reaaliajassa. Oikean laidan profiilivälilehdellä ovat oman käyttäjätunnuksen asetukset.

Kolmantena näkymänä on tarjolla kellon asetukset, joista löytyy myös lisäsovellusten latausmahdollisuus, mikä on yleistynyt viime aikoina myös Xiaomin edustamassa pykälän ominaisuuksiltaan kevyempien älykellojen luokassa. Xiaomin sovellustarjonta on kuitenkin huomattavan rajallinen, sillä tarjolla on vain 5 sovellusta.

Pidemmällä akunkestolla ja kevyemmillä älyominaisuuksilla varustettujen älykellojen ladattavat sovellukset ovat useimmiten selvästi WearOS-kellojen ja Apple Watchin sovellustarjontaa pelkistetympiä ja pienempiä. Mukana on useimmiten muun muassa laskimia ja erilaisia ohjaimia puhelimeen ladattaviin sovelluksiin.

 

Käyttökokemukset ja akunkesto

Käyttökokemuksena Xiaomi Watch S1 tuntuu varsin tavanomaiselta kevyemmän luokan älykellolta. Käyttöliittymä on sulava, terveysominaisuudet toimivat kohtalaisesti ja liikuntaseuranta on pääosin riittävän tarkkaa, mutta erityisen poikkeavia ominaisuuksia kello ei kuitenkaan tarjoa ja vastaavia ohjelmistokokonaisuuksia on saanut markkinoilta edullisemminkin. Suositushinnaltaan parisen kymppiä kalliimpi Huawei Watch GT 3 on myös samaa kategoriaa ominaisuuksiltaan, mutta tarjoaa kuitenkin monipuolisemmin lisäsovelluksia, jotka toki ovat luokassaan tyypilliseen tapaan hyvin karsittuja.

Viesti-ilmoitukset saapuivat luotettavasti, puheluihin vastaaminen kellolla on mahdollista ja unenmittauksen tulokset ovat vakuuttavan näköisiä. Unenmittaustuloksissa on myös eroteltuna kevyen ja syvän unen lisäksi REM-uni. Kello mittaa myös stressitasoja, mutta muistakin kelloista tuttuun tyyliin tulokset olivat hieman vaihtelevia.

Valitettavasti Xiaomilla on myös selvät miinuksensakin, sillä viesti-ilmoituksiin ei ole mahdollista vastata kellolla mitenkään – ei edes esiasetetuilla vastausvaihtoehdoilla, vaikka kyseinen ominaisuus onkin viime aikoina yleistynyt edullisemmissakin kelloissa.

Liikuntaseurannan osalta Xiaomi Watch S1 osoittautui kohtalaiseksi. Sykkeenmittaus toimi luotettavan oloisesti, joskin ranteesta mittaaville laitteille tyypillisen hitaasti sellaisissa liikuntamuodoissa, joissa käsi ei tehnyt erityisen nopeita liikkeitä. Kuitenkin esimerkiksi Squash-pelissä kellolla oli havaittavissa selvästi haasteita sykkeen tunnistamisessa käden liikkuessa jatkuvasti.

Ulkoliikunnan kannalta positiivisena huomiona Watch S1:n GPS vaikutti toimivan varmatoimisesti ja useimmiten yhteys löytyi jo muutamissa sekunneissa, joskin satunnaisesti yhteydenhaku saattoi ottaa puolisen minuuttiakin. Automaattista liikuntaseurantaa kello tukee juoksulle ja kävelylle.

Perusominaisuuksien lisäksi Xiaomi Watch S1 tukisi myös NFC-yhteyttä, jota voi käyttää lähimaksamiseen Xiaomi Pay -järjestelmän yli, mutta valitettavasti kyseisen maksupalvelun tuki on suomalaisilla pankeilla vielä todella huono, eikä valmistajan sovelluksen mukaan Suomessa maksutoimintoa tuekaan kuin Curve ja SEB. NFC:n lisäksi Suomessa vajaaksi jää kelloon julkaisun jälkeen lisätty tuki Amazon Alexalle, joka olisi käytettävissä sovellusvalikon pitkän painalluksen takaa. Testijaksolla kello vain ilmoitti ettei Alexa ole tuettuna käyttäjätilillesi valitulla alueella.

Huomion arvoisena seikkana Xiaomi Watch S1 oli ensimmäinen käsissäni käyneistä älykelloista, joka pariin otteeseen hukkasi kellonajan, mikäli yhteys puhelinsovellukseen katkesi. Käytännössä tämä on kellolle jopa huvittava bugi, joka onnistuu myös aiheuttamaan harmillisen paljon hämmennystä tapahtuessaan.

Akunkestoksi Xiaomi lupaa kellolleen 12 päivää tyypillisessä käytössä, mutta siihen ei testijaksolla ylletty. Jatkuvasti päällä pysyvän näytön kanssa akku kesti yhdellä latauksella viitisen päivää ja automaattisesti sammuvan näytön kanssa puolestaan noin 8 päivää.

 

Yhteenveto

Xiaomi Watch S1:n suurimmat vahvuudet ovat sen ulkoisessa rakenteessa, joka ruostumattomasta teräksestä valmistetun rungon ja näytön suojana toimivan safiirilasin kanssa on varsin arvokkaan tuntuinen, mutta ei kuitenkaan hintaluokassaan mitenkään poikkeuksellinen. Ominaisuuksiltaan Xiaomin älykello on puolestaan huomattavan pelkistetty.

Jo 200 euroon on saatavilla käytännössä vastaavilla ominaisuuksilla varustettuja älykelloja niin ikään varsin hyvällä rakenteella. Muun muassa viime vuonna julkaistu OnePlus Watch tarjoaa ruostumattomasta teräksestä valmistetun rungon, perustason älyominaisuudet ja jopa Xiaomi Watch S1:stä puuttuvan mahdollisuuden vastata ilmoituksiin nykyisin noin 160 euron hintaan.

Vastaavasti Xiaomin 250 euron hintaluokkaan on tarjolla myös Huawein Watch GT 3 -mallisto, joka tarjoaa niin ikään laadukkaan ulkoisen rakenteen, mutta pykälän pidemmälle kehittyneen ohjelmistokokemuksen ilmoitusten vastausmahdollisuudella. Toki Huawein miinukseksi täytyy mainita nykyisin valmistajan Health-sovelluksen tuoreimman version puuttuminen Google Play -sovelluskaupasta. Mikäli akunkestosta puolestaan on valmis karsimaan, tarjoavat Samsungin Galaxy Watch 4 -kellot nykyisin samaan tai jopa edullisempaan hintaan selvästi monipuolisempia älyominaisuuksia.

Yhteenvetona Xiaomi Watch S1 on tyylikäs ja rakenteeltaan arvokkaan tuntuinen älykello, joka ei kuitenkaan 250 euron hintaansa onnistu nousemaan ylitse kilpailijoistaan.

Plussaa

  • Kaksi erilaista ranneketta suoraan pakkauksessa
  • Laadukas rakenne
  • Hyvin toimivat terveysominaisuudet
  • Laadukas ja tarkka näyttö
  • Kello tukee langatonta latausta Qi-standardilla.

Miinusta

  • Korkeahko hinta
  • Ei vastausmahdollisuutta ilmoituksiin
  • Kello saattaa hukata ajan, mikäli yhteys puhelimeen takkuilee

Huomioitavaa

  • Xiaomi Pay vaatii tuen maksukortin myöntäjältä toimiakseen
This site uses XenWord.
;