Vertailemme uuden Huawei P20 Pro -kamerapuhelimen kuvanlaatua viisi vuotta vanhaan Nokia Lumia 1020 -kamerapuhelimeen.

Huawei julkisti uuden P20 Pro -huippumallinsa viime viikolla Pariisissa ja io-tech sai testikappaleen mukaansa heti julkaisun jälkeen. Laitteen testijakso alkoi pääsiäisen kynnyksellä ja testiartikkelia voi odottaa julkaistavaksi kuun puolivälissä laitteen myynnin alkamisen (16.4.) aikoihin.

Yksi P20 Pron ehdottomasti mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on kolmoiskameraratkaisu, jonka ensisijaisen kuvasensorin tarkkuus on huimat 40 megapikseliä. Vastaavan resoluution kamera on nähty aiemmin ainoastaan Nokian 808 Pureview- ja Lumia 1020 -puhelimissa, joten emme voineet vastustaa kiusausta pienen vertailun toteuttamiseen. Ennen varsinaista testiartikkelia päätimmekin siis puhtaasta mielenkiinnosta toteuttaa nopean kuvanlaatuvertailun P20 Pron 40 megapikselin kameran sekä viisi vuotta sitten julkaistun Nokia Lumia 1020:n 41 megapikselin kameran välillä. Vertailussa keskitytään kuvanlaadun vertailuun kameroiden suurimmalla kuvakoolla, eikä huomioida erikoisominaisuuksia tai käytettävyyttä (joiden osalta ero P20 Pron eduksi on suuri). Huomionarvoisena seikkana P20 Pro -testikappaleemme oli vielä varustettuna esisarjan ohjelmistolla, joka ei ole kaikilta osin lopullinen.

 

[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]

Lumia 1020:n 41 megapikselin PureView-kamera käyttää 1/1,5-tuumaista sensoria (8,8 x 6,6 mm), jonka pikselikoko on 1,12 mikrometriä. Sen parina on f2.2-aukkosuhteen Carl Zeiss Tessar -objektiivi 27 mm kinovastaavalla polttovälillä ja kolmisuuntaisella optisella vakautuksella varustettuna. Kamera osaa muodostaa myös ylinäytteistettyjä viiden megapikselin kuvia muodostamalla seitsemästä pikselistä yhden ”superpikselin”. Lisäksi suuri sensori mahdollistaa 3x häviöttömän zoomauksen viiden megapikselin koossa.

P20 Pron pääkamera perustuu puolestaan 40 megapikselin sensoriin, joka on kooltaan 1/1,78-tuumainen, jolloin pikselikooksi muodostuu hieman Lumia 1020:ä pienempi 1,0 mikrometriä. Sensori tukee myös neljän pikselin yhdistämistä (pixel-binning) yhdeksi pikseliksi ja 10 megapikselin kuvaksi kuvanlaadun parantamiseksi haastavissa olosuhteissa. 40 megapikselin kameran parina on Leican kanssa yhteistyössä suunniteltu f1.8-aukkosuhteen objektiivi 27 mm:n kinovastaavalla polttovälillä. Kolmoiskameran kokoonpanoon kuuluu lisäksi 3x optisen zoomauksen mahdollistava kahdeksan megapikselin telekamera sekä 20 megapikselin mustavalkosensori, jonka kuvadataa hyödynnetään mm. dynamiikan ja yksityiskohtien parantamiseen.

Ensimmäinen vertailukuvapari otettiin aurinkoisena kevätpäivänä kaupunkiympäristössä. Rinnakkaisvertailussa on pikselitason 415 x 600 pikselin rajaus molemmilla puhelimilla otetuista kuvasta. Molemmilla laitteilla suljinaika on samaa luokkaa, mutta P20 Pron herkkyys on puolta pienempi.

Lumia 1020:n kuvan valkotasapaino on hieman kellertävä ja osa väreistä P20 Prota ylikorostuneempia. P20 Pro toistaa varjojen sinertävyyden oikein, kuten myös silmä ne kuvaustilanteessa tulkitsi. P20 Pron kuva on hieman yksityiskohtaisempi ja terävöinniltään aggressiivisempi, mutta yksityiskohdissa näkyy myös selvästi kromaattista aberraatiota, joka Lumia 1020:n kuvasta puuttuu.

Toinen vertailukuva on sisätiloissa kohtalaisessa valaistuksessa otettu lähiotos. P20 Pro hyötyy selvästi suuremmasta aukostaan, joka näkyy huomattavasti matalampana herkkyytenä. Suljinaika on molemmilla samaa luokkaa.

P20 Pron kuva on otoksista kontrastikkaampi, terävämmän näköinen ja värimaailmaltaan luonnollisempi. Lumia 1020:n kuvassa on jälleen hieman lämpimään kallistunut valkotasapaino. Myös pikselitasolla tarkasteltuna P20 Pron otos näyttää selvästi paremmalta sisältäen enemmän yksityiskohtia ja vähemmän kohinaa.

Kolmannessa vertailukuvaparissa ympäristönä on öinen kerrostalon pihapiiri, jolloin valaistus on melko heikko. Molempien kameroiden automatiikka sääti herkkyyden samaan ISO 800 -arvoon, mutta suuremman aukon ansiosta P20 Pron suljinaika on yli kolme kertaa lyhyempi. P20 Pron kuva on otettu automaattikuvaustilalla, vaikka varustukseen kuuluu myös älykkäällä vakautuksella varustettu Yö-kuvaustila. Testaamme sen toimintaa tarkemmin varsinaisessa testiartikkelissa.

Lumia 1020:n kuva on yleisilmeeltään selvästi haaleampi ja vähemmän tumma. P20 Pron kuva vastaa kuitenkin paremmin todellisuutta ja se toistaa värit huomattavasti voimakkaampina ja todenmukaisempina. Lähempää tarkasteltuna P20 Pron kuva on selvästi terävämpi ja yksityiskohtaisempi sekä vähemmän tärähtänyt. P20 Pron kuvassa terävöitystä on havaittavissa jopa aavistuksen liikaa, kun taasen Lumia 1020:n kuva on aivan liian haalea.

Lähemmin Huawei P20 Pron kameraominaisuuksiin ja kuvanlaatuun tullaan tutustumaan parin viikon sisällä julkaistavassa testiartikkelissa.

[/read]

This site uses XenWord.
;