AMD uskoo 7 nanometrin valmistusprosessin ja sen paranneltujen versioiden olevan koko alan kannalta merkittävässä roolissa, mutta yhtiö on saanut jo ensimmäiset katsaukset niitä seuraavasta 5 nanometrin valmistusprosessistakin.

AMD piti tällä viikolla viimeisimmän osavuosikatsauksensa varsin positiivisissa merkeissä. Yhtiön liikevaihto kasvoi yli 50 % vuoden takaiseen nähden ja esimerkiksi kannettaviin suunnattujen Ryzen-prosessoreiden myynti yli kaksinkertaistui. Hyvin sujuvien myyntien myötä yhtiö myös kasvatti panostustaan tuotekehitykseen 25 prosentilla keskittyne etenkin ohjelmistopuolen kehitystyöhön.

Toimitusjohtaja Lisa Su kertoi osavuosikatsauksessa yhtiön aloittaneen 7 nanometrin Vega-grafiikkapiirien samplauksen asiakkaille vuoden toisen neljänneksen aikana ja yhtiön olevan aikataulussa myöhemmin tänä vuonna tapahtuvan julkaisun osalta. Ennen Vegoja markkinoille on kuitenkin luvassa vielä ainakin toisen sukupolven Threadripper-prosessorit, jotka julkaistaan maksimissaan 32-ytimisinä versioina elokuun aikana.

Konferenssipuhelun asiakaspäädystä kuultiin myös kuluttajia kutkuttava kysymys: Milloin on aika 7 nanometrin Ryzen-prosessoreille, johon valitettavasti ei saatu suoraa vastausta. Su kommentoi asiaan toteamalla vain, että 7 nanometrin Ryzenit saadaan markkinoille vasta Epyc-prosessoreiden jälkeen. Ottaen huomioon, että Rome-koodinimellisten Epyc-prosessoreiden julkaisu tai ainakin varsinainen myyntiin tulo tulee tapahtumaan 2019 puolella, lienee aikaisin realistinen julkaisuikkuna 7 nanometrin Ryzeneille ensi vuoden toisen vuosineljänneksen aikana.

Uutta tietoa 7 nanometrin osalta oli varmistus siitä, että myös Zen 2 -arkkitehtuuriin perustuvat Rome-prosessorit valmistetaan ainakin tällä hetkellä TSMC:n prosessilla. Aiemmin yhtiö oli varmistanut 7 nanometrin Vegan tulevan niin ikään TSMC:ltä. AMD:n mukaan se tulee päättämään tuotekohtaisesti valmistetaanko piirit TSMC:n vai GlobalFoundriesin 7 nanometrin prosessilla. Tämä avaa ikkunan mahdollisuudelle, että näennäisesti identtistä piiriä käyttävät tuotteet saattaisivat olla valmistettu eri prosesseilla.

Sun mukaan yhtiö uskoo 7 nanometrin olevan erittäin merkittävä valmistusprosessi markkinoiden kannalta ja sen kantavan pitkään paranneltujen valmistusprosessien (esimerkiksi ”7 nanometer plus” ja niin edelleen) myötä. Huolimatta 7 nanometrin odotetusta pitkäikäisyydestä, AMD on saanut puolijohdevalmistajilta jo ensimmäiset kuulumiset 5 nanometrin valmistusprosessistakin. Lisa Sun mukaan prosessi vaikuttaa 7 nanometrin tapaan erittäin kilpailukykyiseltä ja yhtiön tulevan käyttämään lähitulevaisuudessa kulloinkin parasta saatavilla olevaa valmistusprosessia mahdollisuuksiensa mukaan.

Lähde: Seeking Alpha

This site uses XenWord.
;