Uudet 400-sarjan emolevyt eivät tuo mukanaan suuria yllätyksiä, mutta yli gigabitin verkkoliitännät ovat yleistyneet hyvää vauhtia.

Intelin 10. sukupolven Core-työpöytäprosessoreiden julkaisu lähenee ja vuodot sitä myöten kiihtyvät. Tällä kertaa vuotovuoroon ovat päässeet pitkä lista Z490-emolevyjä.

Intelin Z490 -piirisarjaan perustuvien emolevyjen vuotoputken aloitti viikonloppuna Asus, joka lipsautti kahden Prime-sarjan emolevyn verkkosivut, TUF Z490:n kuvat ja B460:n myyntitekstit julki ennen aikojaan. Tuttuun tapaan kerran netissä on aina netissä ja eri tahot ehtivät nappaamaan talteen kuvia sivuista.

Asuksen vuodon jälkeen Twitter-vuotaja Komachi Ensaka taas julkaisti kuvia useista MSI:n emolevyistä. Kummankaan valmistajan emolevyissä ei ole mitään järisyttäviä yllätyksiä, mutta yli gigabitin verkkoyhteydet vaikuttaisivat yleistyvän entisestään. Toinen Twitteristä tuttu vuotaja momomo_us puolestaan paljasti MSI:n emolevyjen EU-hinnoittelun. Hinnaston mukaan MSI:n emolevyjen hinnat lähtevät Z490-A-mallin 200 eurosta ja nousevat ylös aina Godliken 960 euroon asti.

Se, mistä tällä hetkellä riittää spekulaatiota, on emolevyjen PCI Express -tuki. Uutisoimme aiemmin Tom’s Hardwaren julkaisemasta raportista, jonka mukaan Intelin oli tarkoitus tukea jo Comet Lake -prosessoreissa PCI Express 4.0 -standardia vanhan 3.0:n sijasta. Raportin mukaan kaikki ei kuitenkaan sujunut niin kuin piti ja tuki jouduttiin kytkemään pois käytöstä, vaikka emolevyt olikin jo suunniteltu tukemaan uutta standardia.

Sittemmin netissä on alkanut liikkua huhuja, joiden mukaan PCIe Gen4 tulisi Rocket Lake -prosessoreiden mukana ja ne sopisivat samaan LGA 1200 -kantaan ja 400-sarjan emolevyihin. Tom’s Hardwaren aiempi raportti tukee omalta osaltaan tätä teoriaa, mutta tuoreimmat vuodot eivät. Esimerkiksi Asuksen varsin kattavissa vuodoissa puhutaan vain PCI Express 3.0 -tuesta, mutta toisaalta 4.0-tukea olisi myös turha mainostaa, jos se ei olisi käytettävissä. MSI tulee toimittamaan ainakin Z490 Godlike -emolevynsä mukana PCIe Gen4 M.2 -laajennuskortin, mutta toisaalta se on yhtiön tuorein versio laajennuskortista PCIe-sukupolvesta riippumatta.

Lähteet: Komachi Ensaka @ Twitter, momomo_us @ Twitter (1), (2), VideoCardz

This site uses XenWord.
;