AMD:n Ryzen-prosessoreiden julkaisua on odotettu jo pitkään. Netin keskustelupalstoilla spekulointi ja hypetys käy vilkkaana ja ostohousuja vedetään kilpaa jalkaan.

Olen työskennellyt alalla 18 vuoden ajan, enkä ole koskaan aiemmin nähnyt ja kokenut vastaavaa innostusta niin kuluttajien, jälleenmyyjien, valmistajien kuin mediankin keskuudessa. Kaikki voittavat, jos AMD pystyy pitkän tauon jälkeen vakavasti haastamaan Intelin prosessorimarkkinoilla.

Intel teki näyttävän paluun suorituskykyisten x86-prosessoreiden markkinoille Pentium 4 -seikkailunsa jälkeen vuonna 2006, kun se julkaisi uuden Core-arkkitehtuurin kilpailemaan AMD:n K8- eli Athlon 64 -prosessoreiden kanssa. Viimeistään vuodesta 2011 ja Sandy Bridgestä lähtien Intel on suorastaan dominoinut prosessorimarkkinoita niin kuluttaja- kuin palvelinpuolella.

Samaan aikaan AMD epäonnistui Bulldozer-arkkitehtuurinsa kanssa täysin ja FX-8150-prosessorin suorituskyky varsinkin yhden ytimen kuormilla oli todella iso pettymys. Uutta prosessoriarkkitehtuuria ei suunnitella ja lanseerata hetkessä, joten Intel on onnistunut kasvattamaan etumatkaansa Tick-Tock-kehitysstrategiallaan uusien arkkitehtuurien ja entistä pienempien valmistusprosessiensa ansiosta.

Lopputuloksena kunnollisen kilpailun puuttuessa Intelin suorituskykyisimpien prosessoreiden hinnat ovat olleet kalliita ja yli neljällä ytimellä varustettujen mallien hinnat ovat suorastaan karanneet käsistä. Hyvänä esimerkkinä tästä on Intelin 8-ytiminen Core i7-6900K -prosessori, jonka hinta Suomessa on noin 1270 euroa. Lisäksi Intel on rajoittanut ylikellottamisen ainoastaan mallistojen suorituskykyisimpiin ja kalleimpiin K- ja X-malleihin, joten edullisemmista prosessoreista ei ole pystynyt enää vuosiin repimään irti lippulaivamallien tehoja ja säästämään kukkaroa.

Hinnat laskevat ainoastaan kunnon kilpailulla ja siitä syystä on kuluttajien etu, että markkinoilla on useampi kuin yksi vaihtoehto. AMD ilmoitti muutama vuosi sitten kehittävänsä legendaarisen tietokonearkkitehti Jim Kellerin johdolla uuden suorituskykyisen x86-prosessoriytimen. Kellerin käsialaa ovat olleet muun muassa K7- ja K8-koodinimelliset Athlon-prosessorit. Pari vuotta sitten AMD lupasi, että uuden Zen-arkkitehtuurin tavoitteena on parantaa IPC-suorituskykyä 40 % verrattuna edellisen Excavator-ytimeen, joten odotukset ovat olleet alusta alkaen korkealla.

Samaan aikaan Intelin uusin tammikuussa julkaistu Kaby Lake -sukupolvi ei tuonut mukanaan muutoksia arkkitehtuuriin tai IPC-suorituskykyyn, vaan keskittyi korkeampiin kellotaajuuksiin paremmin optimoidun 14 nanometrin valmistusprosessin myötä. Intelin suorituskykyparannukset ovat muutenkin viime vuosina olleet varsin maltillisia, joten monilla kuluttajilla on vielä käytössään Sandy Bridge- ja Ivy Bridge -sukupolven prosessoreita odottamassa todellista syytä PC-tietokoneen päivitykseen. Samaan aikaan PC-pelitietokoneiden markkinat ovat kasvamassa ja kuluttajat ovat valmiita investoimaan suorituskykyiseen PC-rautaan paremman pelikokemuksen ja suorituskyvyn saavuttamiseksi.

AMD:n hypejunan kliimaksi nähtiin 22. helmikuuta, kun yritys ilmoitti 8-ytimisten Ryzen 7 -sarjan prosessoreiden hinnat ja antoi esimakua suorituskyvystä. Ryzen 7 1800X -mallin 599 euron hinta Suomessa on alle puolet Intelin Core i7-6900K:n hinnasta ja suorituskyky on joissain testeissä parempi ja joissain testeissä huonompi kuin 6900K:lla, mutta joka tapauksessa voidaan puhua kilpailukykyisestä vaihtoehdosta. Kaiken lisäksi saataville tuli vielä edullisemmat Ryzen 7 1700X- ja 1700-mallit, joiden myötä 8-ytimisen prosessorin saa jatkossa ostettua edullisimmillaan noin 350 eurolla.

Jotta Ryzen 7 -sarjan prosessoreiden hinta-suorituskyky-suhde Intelin vastaavaan tuotteeseen verrattuna avautuisi käytännön läheisesti, lisäsin Jimm’s PC-Storesta ostoskoriin 8-ytimisen Ryzen 7 1700X -prosessorin. Samaan 1267 euron budjettiin, jonka verran Core i7-6900K maksaa, mukaan saatiin Asuksen X370-emolevy, 16 gigatavua DDR4-muistia, GeForce GTX 1060 6 GB -näytönohjain, Samsungin 250 gigatavun 850 EVO -SSD-asema, ATX-kotelo ikkunalla ja 550 watin virtalähde eli käytännössä kokonainen ja suorituskykyinen PC-pelitietokone.

Ryzen-hypejuna saapuu päätepysäkille 2. maaliskuuta Suomen aikaan klo 17, jolloin io-tech julkaisee oman Ryzen-artikkelinsa.

This site uses XenWord.
;