Radeon Vega Frontier Edition on ensimmäinen pitkään odotettuun Vega-arkkitehtuuriin perustuva näytönohjain. Se on suunnattu ensisijaisesti ammattilaisille kehitys- ja testialustaksi ennen siirtymistä Radeon Instinct -laskentakorttien maailmaan.

AMD esitteli Financial Analyst Day 2017 -tapahtumassaan tänään sekä uudet Epyc- että Ryzen Threadripper -prosessorit. Prosessoreiden jälkeen vuoron lavalla sai Radeon Technology Groupin johtaja Raja Koduri ja Vega-arkkitehtuuriin perustuvat näytönohjaimet.

Suurimman huomion esityksessä sai Radeon Vega Frontier Edition. Radeon Vega Frontier Edition kuuluu virallisesti Radeon Pro -sarjaan, mutta värityksen, Pro-lisänimen puutteen ja käyttökohteiden vuoksi se vaikuttaa enemmänkin Pro- ja Instinct-sarjojen väliin putoavalta mallilta. Raja Kodurin julkaisemassa blogipostauksesa outoa nimeämistä avataan lisää kertomalla, että Vega Frontier Edition on tarkoitettu nimenomaan testi- ja kehitysalustaksi ennen siirtymistä Radeon Instinct -sarjan laskentakorteihin.

Radeon Vega Frontier Edition -näytönohjaimessa on 16 gigatavua HBM2-muistia ja sen luvataan kykenevän noin 13 TFLOPSin FP32- ja noin 25 TFLOPSin FP16-suorituskykyyn. Vaikka grafiikkapiirin tarkkaa mallia ei mainittu, 4096 stream-prosessoria paljastaa sen Vega 10:n variantiksi pelimallia suuremmalla muistikapasiteetilla. 4096 stream-prosessorin myötä ilmoitetut suorituskykylukemat vaativat noin 1550 MHz:n kellotaajuutta. Raja Kodurin tuore blogipostaus paljastaa muistikaistaksi noin 480 Gt/s, mikä tarkoittaa noin 1,88 Gbps:n nopeudella toimivia HBM2-piirejä.

Vegan käytännön suorituskykyä esiteltiin DeepBench-testiohjelmalla. DeepBench mittaa laskentakorttien ja näytönohjainten suorituskykyä syvien neuroverkkojen saralla. AMD:n tapahtumassa livenä ajamien testien mukaan Vega suoriutuu testistä 88 millisekunnissa, kun NVIDIAn P100:lla aikaa kului 133 millisekuntia. Testin eri osissa Vega ja P100 olivat pääosin tasaväkisiä, mutta Vega repi eroa edukseen 3×3- ja 5×10-testeissä.

Radeon Pro -blogista puolestaan löytyy SpecViewPerf 12.1 -testejä, joissa Radeon Vega Frontier Editionia verrataan NVIDIAn Titan Xp -näytönohjaimeen. Testin Catia-osuudessa Vega peittoaa Titan Xp:n 26,5 prosentin erolla, PTC Creo -osuudessa 28,7 prosentin erolla ja Solidworksissa peräti 69,5 prosentin erolla.

Radeon Vega Frontier Edition tulee saataville sekä sinisenä kultaisin logoin että kultaisena sinisin logoin. Ensin mainittu on ilma- ja jälkimmäinen AiO-nestejäähdytetty. AMD:n mukaan jokaisen nestejäähdytetyn Radeon Vega Frontier Editionin jäähdyttimen kuoret tehdään käsityönä ja kyseessä on erittäin rajoitettu painos. Näytönohjain julkaistaan virallisesti kesäkuun lopulla.

Vega Frontier Editionin lisäksi AMD esitteli tilaisuudessa uuden Radeon Pro SSG -mallin. Radeon Pro Vega SSG on varustettu ilmeisesti samalla 16 Gt:n Vega 10 -variantilla kuin Radeon Vega Frontier Edition, jonka lisäksi samalta piirilevyltä löytyy kahden teratavun edestä NVMe-väyläistä SSD-tallennustilaa. Vega SSG:n suorituskykyä esiteltiin 8K-videon muokkauksella ja RayTracing-sovelluksella, joissa se selviytyi selvästi paremmin kuin ilman SSD-tallennustilaa varustettu vastaava näytönohjain. Valitettavasti raakoja suorituskykylukuja ei ollut tarjolla.

Pelipuolella Vega-uutiset jäivät vähiin. AMD esitteli lyhyesti Vegan suorituskykyä ja High Bandwidth Cache Controllerin (HBCC) tuomia hyötyjä uusissa demoissa. Vegan suorituskykyä esiteltiin Sniper Elite 4 -pelissä 4K UHD -resoluutiolla. Lyhyen demon aikana pelin suorituskyky Direct3D 12 -rajapinnalla ei laskenut kertaakaan alle 60 FPS:n.

HBCC:tä esiteltiin puolestaan Rise of the Tomb Raider -pelin demolla, jossa suorituskyky oli ilman HBCC:tä keskimäärin 55,8 ja minimissään 13,7 FPS ja HBCC:n kanssa keskimäärin 71,6 ja minimissään 46,5 FPS. Demo on toteutettu siten, että näytönohjaimen oma muisti loppuu kesken, mikä tuo HBCC:n edut esiin parhaassa mahdollisessa valossa.

Viimeinen Vegan ja pelaamiseen liittyvä uutinen on hyvä ottaa lainauksena suoraan Raja Kodurilta:

Can you game on a Radeon Vega Frontier Edition?  The answer is yes, absolutely.  But because this graphics card is optimized for professional use cases (and priced accordingly), if gaming is your primary reason for buying a GPU, I’d suggest waiting just a little while longer for the lower-priced, gaming-optimized Radeon RX Vega graphics card. You’ll be glad you did.

This site uses XenWord.
;