Varmasti tuettuja ovat AMD:n AM4-emolevyt, kunhan prosessori on vähintään Zen+-arkkitehtuuria, ja Intelin emolevyt 300-sarjasta lähtien, mutta tuki saattaa laajentua vielä vanhempiin malleihin.

Windows 11:n laitteistovaatimukset ovat herättäneet paljon keskustelua. Erityisesti tikun nokassa ovat olleet tiukat vaatimukset Trusted Platform Module 2.0:n ja SecureBoot-ominaisuuden suhteen.

Windows 11 vaatii Microsoftin mukaan TPM 2.0 -moduulin ja SecureBoot-ominaisuuden. Trokarit olivatkin hereillä ja erillisten TPM 2.0 -moduulien hinnat nousivat nopeasti moninkertaisiksi aiempaan nähden. Liike saattoi kuitenkin olla hätiköity, sillä useimmat modernit alustat tukevat TPM 2.0 -standardia ilman erillistä moduulia suoraan prosessorilta.

AMD:n kohdalla ominaisuus tottelee nimeä fTPM ja Intelillä nimeä Platform Trust Technology tai PTT. Ominaisuuden pitäisi löytyä UEFIn turvallisuusvalikosta Trusted Computing -sivulta, kunhan ottaa ensin käyttöön tuen turvallisuuslaitteille. Tarkat valikoiden ja sivujen nimet saattavat vaihdella eri valmistajien emolevyillä, mutta fTPM- ja PTT-nimien pitäisi olla universaaleja.

Asian herättämän keskustelun johdosta myös emolevyvalmistajat ovat nähneet tilaisuuden päästä valokeilaan. Asus, ASRock, Gigabyte ja MSI ovatkin kukin tahoillaan julkaisseet listan emolevyistä, joita tuetaan virallisesti Windows 11 -käyttöjärjestelmässä. AMD:n kohdalla tilanne on käyty nopeasti läpi: Valmistajasta riippumatta kaikilla AM4- ja TR4(X)/8X-emolevyillä.

Intelin tapauksessa tilanne vaihtelee hieman valmistajittain. Asus lupaa tuen X299- ja C246-emolevyille sekä kaikille emolevyille 300-sarjasta lähtien. ASRockilla ja MSI:llä lupaukset kattavat puolestaan kaikki emolevyt jo 100-sarjasta lähtien. Gigabyte on ottanut keskilinjan tukien uutta Windowsia X299:stä ja 200-sarjasta lähtien.

Vaikka listat ovat näennäisesti yksinkertaisia, niissä on vielä mukana muutama epävarmuustekijä. Intelin 100- ja 200-sarjojen tuki millään valmistajalla riippuu siitä, millaisia ratkaisuja Microsoft lopulta tekee. AMD:lla tilanne ei riipu niinkään emolevystä, vaan prosessorista, mutta on niin ikään toistaiseksi Microsoftin harkinnan varassa.

Virallisesti Windows 11 tukee AMD:n prosessoreita Zen+ -arkkitehtuurista eli Ryzen 2000 -sarjan prosessoreista ja Ryzen 3000 -sarjan integroidulla grafiikkaohjaimella varustetuista prosessoreista lähtien. Intelin puolella tuettuna ovat puolestaan prosessorit Coffee Lake -arkkitehtuurista eli 8. sukupolven Coreista lähtien.

Yhtiö on kuitenkin jo ilmoittanut, että se arvioi vielä, voitaisiinko ensimmäisenkin sukupolven Zen-arkkitehtuuria ja Intelin 7. sukupolven Kaby Lake -arkkitehtuuria lopulta kuitenkin tukea. Blogipostauksessaan yhtiö linjasi ensin tiukasti, ettei AMD:n arkkitehtuurit ennen Zeniä tai Intelin 6. sukupolvi eli Skylake tulisi saamaan tukea missään nimessä, mutta se linjaus poistettiin vähin äänin nopeasti.

Tilanne saattaa siis elää vielä huomattavasti ennen Windows 11:n lokakuulle odotettua julkaisua. Windows Insidereille jaossa olevissa esiversioissa on tälläkin hetkellä virallista linjaa löysemmät vaatimukset ja Microsoft on itsekin kertonut vielä puntaroivansa tilannetta. Windows 10 jatkaa lisäksi toimintaansa ja saa päivityksiä vielä vuosia Windows 11:n rinnalla. Tässä vaiheessa onkin vielä siis turha heittää pelikelpoista konetta SER-lavalle ja marssia ostamaan lähimarketista kalleinta ATK:ta tilalle.

Lähteet: Asus, ASRock, Gigabyte, MSI

This site uses XenWord.
;