Huawein uusi Honor 8 Lite -älypuhelin saapui kauppoihin tänään ja päätimme vertailla uutuutta pikaisesti Honor 7 Lite -edeltäjämalliin.

Tänään (17. helmikuuta) kauppoihin tuleva Honor 8 Lite on kovan haasteen edessä, sillä sen viime kesänä markkinoille saapunut edeltäjä Honor 7 Lite osoittautui Suomessa erittäin suosituksi puhelimeksi hintaluokassaan. Samaan yltämiseksi myös uuden mallin kokonaisuuden pitää olla kohdallaan. Päätimmekin asettaa Honor 8 Liten nopeaan rinnakkainvertailuun edeltäjämallin kanssa. Uutuuden suositushinta on 269 euroa, kun taasen Honor 7 Lite maksaa nykyään edullisimmillaan vajaa 150 euroa.

 


Fyysisesti Honor 8 Lite (kuvissa valkoinen puhelin) ja Honor 7 Lite (kuvissa kullanvärinen puhelin) ovat etupuolelta melko saman näköisiä, mutta kokonaisuutta tarkastellessa niitä ei heti arvaisi saman sukulinjan puhelimiksi. Syykin tähän on varsin selvä, sillä Honor 7 Lite oli todellisuudessa alkujaan Honor 5C, joka vain uudelleenbrändättiin Suomen markkinoille suositun Honor  7 -mallin mukaan.

Muotoilultaan Honor 8 Lite on kulmista selvästi pyöristetympi ja näyttölasia kiertävä kapea muovinen kehys on sekä ulkonäöltään että käsituntumaltaan huomattavasti huomaamattomampi. Ulkoisesti Honor 8 Lite muistuttaakin varsin paljon ”esikuvaansa”  Honor 8:aa. Valitettavasti laaduntuntu ei ole lähelläkään kalliimpaa Honor 8:aa, sillä laitteen runko on muovia. Tämä on ristiriidassa Huawein mainontaan, jossa mainostetaan premium-luokan designia ja viimeistelyä. Laatuvaikutelmassa ei laitteiden välillä ole siis merkittävää eroa.

5,2-tuumainen näyttö on molemmissa puhelimissa tarkkuudeltaan (Full HD) ja tekniikaltaan (IPS LCD) sama, mutta silmämääräisesti Honor 8 Liten näyttö vaikuttaisi hieman värikylläisemmältä ja kirkkaammalta maksimikirkkaudella.

Fyysinen koko on laitteiden välillä hyvin samankaltainen. Honor 8 Lite on 0,1 mm pidempi, 0,9 mm kapeampi sekä 0,7 mm ohuempi, joka tekee siitä aavistuksen edeltäjäänsä miellyttävämmän käsitellä. Myös paino on pudonnut yhdeksällä grammalla.

Suuri muotoilullinen muutos löytyy puhelimien taustapuolelta, sillä Honor 8 Liten takakuori on nyt lasia metallin sijaan. Honor 7 Litessä takakuoren keskiosa on harjattua alumiinia, joka antaa puhelimelle pienen premium-luokan säväyksen. Se, onko kyseinen muutos parempaan vai huonompaan suuntaan, on pitkälti makuasia. Pudotuskestävyyttä lasi ei ainakaan paranna.

Muodoiltaan Honor 8 Liten lasinen takakuori on tasainen, joka tekee käsituntumasta erilaisen, kuin kaarevammin muotoillussa Honor 7 Litessä. Pyöristettyjen kylkien ja takalasin reunojen ansiosta myös Honor 8 Lite istuu edeltäjänsä tavoin mukavasti käteen.

Rautatasolla puhelimien erot ovat pienemmät, kuin ehkä ennalta saattaisi olettaa. Honor 8 Liten Kirin 655 -järjestelmäpiiri on vain hieman korkeammalle kellotettu versio edeltäjämallin Kirin 650 -piiristä. RAM-muistin määrää on kasvatettu gigatavulla, joka on hyvä asia, mutta tallennustilaa on edelleen samat 16 gigatavua.

Nopealla vertailulla puhelimien suorituskyvyssä ei ole juuri minkäänlaista eroa. Ajoimme nopeasti läpi Antutu-, GFXBench- ja Geekbench 4 -testisovellukset ja kaikissa kolmessa puhelimien tulokset olivat muutaman prosentin sisällä toisistaan. Rinnakkain vertailtuna käyttöliittymässä liikkumisen sekä sovellusten avautumisen suhteen ei ole havaittavissa juurikaan eroja. Liekö eri Android-versiosta johtuvaa, että hiuksenhienosti nopeammin toiminut osapuoli tuntui vaihtelevan hieman tilanteen mukaan.

Yhteysominaisuudet ovat pysyneet samana niin LTE:n (Cat.4), Bluetoothin (4.1) kuin WiFinkin (802.11 b/g/n) osalta. Molempien puhelimien sormenjälkitunnistin sijaitsee samassa paikassa ja sen nopeus sekä toimintavarmuus on erinomainen. Myös liitäntöjen ja kaiuttimen sijainti on identtinen. Lataaminen tapahtuu myös Honor 8 Litessä vanhanaikaisesti micro-USB-liitännän välityksellä. Akun kapasiteetti on molemmissa sama (3000 mAh).

Kameraosastolla on tapahtunut muutoksia, sillä Honor 8 Liten takakamera on tarkkuudeltaan 12 megapikseliä, kun taasen edeltäjämallissa on 13 megapikselin kamera. Honor 7 Liten kamera perustuu tiettävästi Sonyn IMX 214 -sensoriin, jonka pikselikoko on 1,12 mikrometriä. Honor 8 Litessä kamerasensorina on puolestaan Honor 8:ssakin kaksin kappalein käytettävä Sony IMX286, jonka suurempi 1,25 mikrometrin pikselikoko pitäisi ainakin teoriassa mahdollistaa hieman paremmat hämäräkuvausominaisuudet. Objektiivin valovoiman (f2.0) sekä videokuvausominaisuuksien (1080p 30 FPS) molemmat puhelimet ovat samalla viivalla.

Kameran kuvanlaadussa ei havaittu päiväolosuhteissa suuria eroja, mutta hämärässä Honor 8 Liten kamera pärjää selvästi paremmin. Honor 7 Litellä hämäräkuvat puuroutuvat melko pahasti, mutta Honor 8 Liten kuvat piirtyvät selvästi terävämpinä ja vähemmän kohisevina.

Ohjelmistopuolella melko merkittävänä uudistuksena Honor 8 Lite on yksi markkinoiden ensimmäisistä Android 7.0 Nougat -käyttöjärjestelmällä varustetuista edullisemman hintaluokan puhelimista. Äkkiseltään Honor 8 Liten Nougat näyttää pääpiirteittäin yllättävän samalta Honor 7 Liten Android 6.0 Marshmallowin kanssa, mutta tarkemmalla tutkimisella pieniä eroavaisuuksia alkaa löytyä sieltä sun täältä. Keskeisimpiä Honor 8 Liten parannuksia ovat selkeämpi ilmoitusvalikko ja uudistettu moniajonäkymä sovellusten jaetun ruudun näkymän avausmahdollisuudella. Kuten jo edellä todettiin, havaittavaa suorituskykyetua Nougat ei vaikuttaisi tarjoavan.

Nopean parivertailun perusteella Honor 8 Liten mukanaan tuomat uudistukset ovat pienempiä, kuin mitä ennakkoon saattoi ehkä odottaa. Yli 100 euroa kalliimmalla hinnalla saa lähinnä gigatavun enemmän RAM-muistia, hämärässä paremmin suoriutuvan kameran, uuden Android 7.0 Nougat -käyttöjärjestelmän sekä aavistuksen sirommat fyysiset mitat. Honor 7 Lite onkin edelleen hintatietoisen kuluttajan valinta, joka tarjoaa lähes saman käyttökokemuksen kuin uusi Honor 8 Lite. Kannattaa myös muistaa Huawein mallistosta löytyvä noin 200 euron hintainen P9 Lite, josta löytyy metallirunko sekä tämän vertailukaksikon kanssa lähes identtistä rautaa.

Huawei Honor 8 Liten pikatesti julkaistaan io-techissä todennäköisesti ensi viikon lopulla.

This site uses XenWord.
;