Testissä neljä edullista prosessoricooleria AMD:n 6-ytimisellä Ryzen 5 5600X -prosessorilla.

Tällä hetkellä Suomen suosituin prosessori on reilun 250 euron hintainen AMD:n 6-ytiminen Ryzen 5 5600X, jonka mukana toimitetaan vakiocooleri. Tutustumme videolla neljään noin 30 euron hintaiseen 120 millimetrin tuulettimella varustettuun tornicooleriin ja vastaamme kolmeen kysymykseen:

  • Kannattaako AMD:n vakiocoolerin tilalle ostaa n. 30 euron hintainen erillinen cooleri?
  • Mikä neljästä testissä olevasta coolerista on paras?
  • Kannattaako Ryzen 5 5600X:n jäähdytykseen panostaa enemmän rahaa?

Testissä ovat mukana coolerit Alpenföhniltä, Arctic Coolingilta, Cooler Masterilta ja SilentiumPC:ltä sekä verrokkeina AMD:n oma vakiocooleri ja Noctuan vajaan 100 euron hintainen NH-D15. Testit ajettiin käytännönläheisesti asentamalla cooleri prosessorille ja kytkemällä tuuletin Asus ROG Strix B550-F Gaming -emolevyn tuuletinliittimeen. Kaikkia prosessoriytimiä rasitettiin 10 minuutin mittaisella Cinebench R23 -testillä ja pelirasituksesta vastasi Cyberpunk 2077. Tulokset on ajettu prosessori vakiona, PBO-ominaisuus käytössä sekä manuaalisesti 4,7 GHz:n kellotaajuudelle ylikellotettuna.

AMD:n vakiocooleriin verrattuna prosessorin lämpötila putosi Cinebench R23- ja pelirasituksessa parhaimmillaan 14-18 astetta. Koska Boost-algoritmin toiminta on riippuvainen muun muassa lämpötilasta niin SilentiumPC:n Fera 5:llä prosessorin keskimääräinen kellotaajuus oli Cinebench R23:ssa kaikkien ytimien rasituksessa korkeampi ja sen myötä myös suorituskyky parempi. Samoin Cyberpunk 2077 -pelissä kellotaajuus pysy tasasemmin 4650 MHz:n maksimissa.

Testitulosten perusteella Silentium PC:n Fera 5 suoriutui parhaiten. Cooler Masterilla ja Arctic Coolingilla lämpötilat olivat rasituksessa pari astetta lämpimämmät, kun taas Alpenföhn jäi selvästi joukon viimeiseksi, todennäköisesti helppo klipsukiinnitys heikensi kontaktia ja jäähdytystehoa.

Ennen testejä odotukset olivat, että Noctua tulee päihittämään 30 euron erilliscoolerit selvästi. Testien edetessä tulokset alkoivat olla sen verran hämmentäviä, että ajoimme Noctualla tulokset kahteen kertaan ja vielä kahdella eri coolerilla. Ryzen 5 5600X:n kohdalla lämmöntuotto jäi sen verran alhaiseksi ja todennäköisesti prosessorin rakenteesta johtuen siitä ei saada lämpöä ulos niin tehokkaasti, että järeämmästä Noctuasta olisi käytännössä enää mitään hyötyä hintaansa nähden.

Testien perusteella SilentiumPC:n Fera 5 kykenee jäähdyttämään Ryzen 5 5600X -prosessorin vakiona ja ylikellotettuna lähes niin tehokkaasti kuin mahdollista. Jos testiprosessori vaihdettaisiin tehokkaampaan, kuten 105 watin Ryzeneihin tai Intelin Alder Lake Core i9-12900K:hon, niin tilanne oli todennäköisesti täysin erilainen ja Fera 5:n jäähdytysteho loppuisi kesken.

Kerro kommenteissa, mitä pidit hieman erilaisista prosessoricoolereiden testeistä.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video YouTubessa

This site uses XenWord.
;