Koska lähdekoodi on helposti kopioitavissa loputtomasti uudelleen, oli kaupan todellinen kohde WWW:n lähdekoodin non-fungible token- eli NFT-aitoustodistus.

Digitaalista sisältöä suojataan useimmiten erilaisilla kopiosuojausteknologioilla. Ne ovat kuitenkin enemmän tai vähemmän helposti murrettavissa, mikä tekee esimerkiksi digitaalisten alkuperäisteosten myynnistä käytännössä mahdotonta.

Ongelman ratkaisuun kehitettiin non-fungible token eli NFT. NFT on lohkoketjuun perustuva todiste, jolla voidaan osoittaa myytävän digitaalisen tuotteen olevan uniikki alkuperäiskappale. Digitaalinen tuote voidaan kopioida, mutta ostajalla on hallussaan sen aitouden todistava NFT.

NFT:n myötä on myyty jo esimerkiksi digitaalista taidetta, mutta tuorein kauppakohde on monella tapaa kenties merkittävin tähän mennessä kaupattu todistus. Sothebyn huutokauppakamarilla myytiin nimittäin World Wide Webin alkuperäinen lähdekoodi.

WWW:n lähdekoodi on Sir Tim Berners-Leen käsialaa. Pakettiin kuuluu itse alkuperäiset tiedostot, jotka luotiin 3. lokakuuta 1990 – 24. elokuuta 1991, visualisointi samasta koodista, digitaalinen juliste aiheesta ja Berners-Leen kirjoittama kirje, jossa hän palaa koodin kirjoittamisen tunnelmiin. Lähdekoodia on yhteensä 9555 riviä.

WWW:n lähdekoodin lähtöhinta oli vaivaiset 1000 dollaria, mutta sen hinta nousi huutokaupassa lopulta jopa 5 434 500 Yhdysvaltain dollariin eli vajaaseen 4,6 miljoonaan euroon asti. WWW:n lähdekoodin NFT ei vaikuta koodin omistussuhteisiin, vaan ne ovat jatkossakin täysin vapaata koodia. Koodin ostaneen tahon henkilöllisyys ei ole tällä haavaa tiedossa.

Lähteet: Hexus, Sotheby

This site uses XenWord.
;