AMD:n ensimmäiset Ryzen-prosessorit Vega-grafiikkaohjaimella on suunnattu ultraohuisiin kannettaviin.

AMD on julkaissut odotetut Raven Ridge -arkkitehtuuriin perustuvat APU-piirit virallisesti. Odotetun Ryzen Mobile -nimen sijasta piirit tunnetaan virallisesti nimellä Ryzen Processor with Radeon Vega Graphics ja sen myötä APU-piiri jäänee terminä pikkuhiljaa historiaan. Nyt julkaistut mobiiliprosessorit sijoittuvat ultraohuisiin kannettaviin suunnattuun U-sarjaan.

Raven Ridge yhdistää yhteen prosessoriin AMD:n Zen-arkkitehtuuriin perustuvat prosessoriytimet ja Vega-arkkitehtuuriin perustuvan grafiikkaohjaimen. Prosessorissa yksi CCX-prosessorikompleksi eli neljä prosessoriydintä ja 11 NCU-yksikön (704 stream-prosessoria) grafiikkaohjain. Prosessorit on optimoitu myös fyysisesti ultraohuisiin kannettaviin madaltamalla niitä 24 % verrattuna viime sukupolven Bristol Ridge -APU-piireihin.

Ensimmäisenä julkaisuvuoron saivat Ryzen 5 2500U- ja Ryzen 7 2700U -nimillä markkinoitavat mobiiliprosessorit. Molemmissa malleissa on käytössä neljä prosessoriydintä ja SMT-teknologian avulla ne kykenevät suorittamaan samanaikaisesti kahdeksaa säiettä. Kullakin ytimellä on käytössään 512 kilotavun L2-välimuisti ja kaikkien ydinten kesken jaettu 4 megatavun L3-välimuisti. Ryzen 5 2500U:n prosessoriydinten peruskellotaajuus on 2,0 ja Boost-kellotaajuus 3,6 GHz, kun Ryzen 7 2700U:lla vastaavat kellotaajuudet ovat 2,2 ja 3,8 GHz. Prosessoreiden muistiohjain on kaksikanavainen ja se tukee maksimissaan DDR4-2400-nopeutta.

Ryzen 7 2700U:n grafiikkaohjaimessa on käytössä 10 NCU-yksikköä eli 640 stream-prosessoria. Grafiikkaohjaimen maksimikellotaajuus on 1,3 GHz eikä AMD paljastanut sen peruskellotaajuutta. Ryzen 5 2500U:ssa on puolestaan käytössä 8 NCU-yksikköä eli 512 stream-prosessoria. Grafiikkaohjaimen Boost-kellotaajuus on 1,1 GHz. Grafiikkaohjaimet tukevat luonnollisesti Vegasta tuttuja ominaisuuksia kuten FreeSync 2- ja HDR-näyttöteknologioita. Molempien prosessoreiden TDP-arvo on oletuksena 15 wattia mutta se voidaan konfiguroida tarpeen mukaan 9 ja 25 watin välillä.

Uusien Ryzen-piirien selkärankana toimii odotetusti Infinity Fabric -yhdysväylä. Prosessorin kuusi osa-aluetta, eli itse prosessoriytimet, grafiikkaohjain, multimedia-yksiköt, näyttöohjain, muistiohjain ja i/o-ohjain/piirisarja, kommunikoivat välimuistikoherentin väylän avulla keskenään. Infinity Fabricin telemetriatietoja hyödynnetään myös Precision Boost 2- ja Mobile XFR -teknologioiden kanssa.

AMD:n mukaan yhtiön uudet prosessorit tulevat saataville välittömästi, eli niillä varustetut kannettavat ehtivät joulumarkkinoille. Luvassa on ainakin HP:n Envy X360, Lenovon Ideapad 720S ja Acerin Swift 3. Kaksi jälkimmäistä tulevat saataville sekä Ryzen 5 2500U:lla että Ryzen 7 2700U:lla varustettuna, mutta HP:n Envy X360 tullaan julkaisemaan vain Ryzen 5 2500U:lla. Jostain käsittämättömästä syystä Lenovo on päättänyt tukea kannettavallaan vain yhtä muistikanavaa, mutta HP:n ja Acerin kannettavat tukevat molempia muistikanavia.

This site uses XenWord.
;