Puget Systems testasi Intelin rajoitetusti saataville tulevaa Core i9-9990XE -prosessoria Adoben Photoshop-, Lightroom-, Premiere Pro- ja After Effects -ohjelmilla. Uusi lippulaiva ylsi testien kärkipaikalle kaikissa paitsi Photoshopissa, jossa ero ykköseen jäi prosentin kymmenyksiin.

Intel valmistelee parhaillaan markkinoille uutta Core i9-9990XE -lippulaivaprosessoria. AnandTech kertoi tammikuussa nähneensä prosessoriin liittyviä dokumentteja ja sittemmin tietoa on tihkunut myös muita teitä, myös suoraan Inteliltä, vaikkei prosessoria sen virallisesta ARK-tietokannasta vielä löydykään.

Core i9-9990XE on 14-ytiminen Skylake-X Refresh -arkkitehtuuriin ja Basin Falls -alustaan kuuluva tehoprosessori. Prosessorin erikoisuus on sen korkeat kellotaajuudet: 4,0 GHz:n peruskellotaajuus, maksimissaan 5,1 GHz:n Boost-kellotaajuus ja 5,0 GHz:n Boost-kellotaajuus kaikkien ydinten rasituksessa. Prosessorin TDP-arvo on 255 wattia.

Intelin uusi lippulaivaprosessori tulee tämän hetkisten tietojen mukaan myyntiin virallisesti vain OEM-kanavia pitkin. Myös OEM-valmistajille prosessoreiden hankinta poikkeaa normaalista, sillä prosessoreilla ei ole lainkaan virallista hintaa, vaan hinta määräytyy useamman OEM-valmistajan kesken kerran vuosineljänneksessä käytävässä huutokaupassa. Myös takuuasioiden hoito on jäämässä OEM-valmistajien vastuulle, sillä Intel ei tiettävästi myönnä prosessorille mitään takuuta.

Puget Systems on yksi niistä OEM-tahoista, joka on saanut käsiinsä ainakin näytekappaleen Core i9-9990XE:stä. Työasemiin erikoistunut valmistaja on ehtinyt jo ajamaan ja julkaisemaan ensimmäiset omat testituloksensa Intelin uutuusprosessorilla. Testeissä on vertailukohtana X299-alustalla Core i7-9800X ja kaikki i9-mallit sekä Z390-alustalla Core i9-9900K.

Sivuston ajamissa Adobe Photoshop CC 2019 -testeissä käy nopeasti selväksi, että ohjelmassa jylläävät kellotaajuudet, ei ytimet. Listan kärjestä löytyy hieman odottamattomasti 8-ytiminen Core i9-9900K, mutta ero i9-9990XE:hen jää prosentin kymmenyksiin. Parivaljakko on 500 – 600 MHz korkeampien Boost-kellotaajuuksiensa myötä selvästi edellä kaikkia muita malleja.

Lightroom CC 2019 -testissä i9-9990XE pääsee omalle paikalleen listan kärjessä jättäen taakseen selvällä erolla muut testatuista prosessoreista. Kenties hieman yllättäen kakkospaikalta löytyy 10-ytiminen Core i9-9900X, jonka muita X-sarjan edustajia korkeampi peruskellotaajuus riittää puskemaan sen ohi 8-lisäydintä omaavan i9-9980XE:n. Muut X-sarjan prosessorit suoriutuvat testistä ydinmäärien mukaisessa järjestyksessä.

Premiere Pro CC 2019 -testeissä tilanne muuttuu selvästi ydinmääriä suosivaksi, vaikka kellotaajuudella on edelleen oma merkityksensä. Listan kärjessä paikkansa nappaa i9-9990XE, joka voittaa selvästi korkeamman kellotaajuutensa myötä myös parhaimmillaan 4 lisäydintä omaavat kilpakumppaninsa.

After Effects CC 2019:ssa kellotaajuus on jälleen valttia, mutta myös ytimiä hyödynnetään selvästi Photoshoppia paremmin. Core i9-9990XE on listan kärjessä ennen i9-9900K:ta ja i9-9980XE:tä.
Voit lukea tarkemmat testitulokset Puget Systemsin artikkeleista.

Lähteet: Puget Systems (1), (2), (3), (4)

This site uses XenWord.
;