Luksuspuhelimia valmistava Vertu on vaihtanut jälleen omistajaa. Omistajanvaihdos tapahtuu vain 18 kuukautta sen jälkeen, kun taustalla vaikuttanut sijoittajaryhmä vaihtui edellisen kerran.

Vertun uusin omistaja on Kyprokselle rekisteröity sijoitusyhtiö Baferton Ltd., jonka taustalla on kiistanalaisista yhteyksistään tunnettu turkkilainen liikemies Hakan Uzan.

Uzan veljineen tuli tunnetuksi turkkilaisen teleoperaattori Telsimin mahalaskusta, jonka myötä heidät tuomittiin maksamaan Nokialle ja Motorolalle miljoonakorvaukset, joista Uzanit kuitenkin kieltäytyivät. Turkin valtio jäädytti perheen varat petosepäilyjen vuoksi ja Hakan Uzan veljineen lähti maanpakoon ulkomaille. Uzanit ovat saaneet poliittisen turvapaikan Ranskasta, mutta heidän tarkka olinpaikkansa ei ole tiedossa.

Vertun kauppasummaksi kerrotaan noin 50 miljoonaa puntaa, eli runsaat 57 miljoonaa euroa. Yrityksen arvo on selvästi romahtanut, sillä EQT:n kerrotaan maksaneen osuudestaan 175 miljoonaa puntaa vajaa viisi vuotta sitten. ”Vertu on vahva ja tunnustettu brändi niche-markkinoilla. Odotan (Vertun) tiimin kanssa työskentelyä ja investoimista yritykseen sen täyden potentiaalin saavuttamiseksi”, Hakan Uzan kommentoi The Telegraphille edustajansa välityksellä.

Nokia perusti Vertun vuonna 1998 ja myi siitä syksyllä 2012 90 % osuuden ruotsalaiselle sijoitusyhtiö EQT Partnersille. Vuonna 2015 EQT myi osuutensa hong kongilaiselle holding-yhtiö Godin Holdingsille. Vertun tehtaat sijaitsevat Hampshiressä Englannissa ja yrityksen palveluksessa on noin 1000 henkilöä. Viime vuosina yrityksellä on ollut vaikeuksia tehdä voittoa haastavilla matkapuhelinmarkkinoilla. Vuonna 2014 se teki 53 miljoonan punnan tappiot 110 miljoonan punnan liikevaihdolla.

Lähteet: The Telegraph, The Verge

This site uses XenWord.
;