Valmistajat ovat todenneet näytönohjainten menekin nimenomaan louhintakäytössä olevan jo niin suurta, että on kannattavaa julkaista siihen erikoistuneita laskentakortteja.

Netissä on viime aikoina liikkunut huhuja erillisistä virtuaalivaluuttojen louhintaan tarkoitetuista, NVIDIAn grafiikkapiireihin perustuvista laskentakorteista. Nyt huhut ovat saaneet lihaa luidensa ympärille, sillä VideoCardz on saanut käsiinsä usean valmistajan laskentakorttisuunnitelmia.

Yhteistä kaikille paljastuneille laskentakorteille on NVIDIAn ennen näkemättömien grafiikkapiiriversioiden käyttö. Laskentakortit käyttävät teknisesti GP104- ja GP106-piirejä, mutta P100-laskentapiiristä tuttuun tapaan niiden nimestä on tiputettu G pois. GP106-grafiikkapiiristä on käytössä P106-100-versio ja GP104:stä P104-100-versio. Toinen yhteinen seikka on näyttöliitinten puuttuminen, eli louhintaan tarkoitettuja laskentakortteja ei ole mahdollista käyttää näytönohjaimina.

Asukselta on luvassa tässä vaiheessa yksi virtuaalivaluuttojen louhintaan erikoistunut laskentakortti. Mining-P106-6G-nimen saanut laskentakortin grafiikkapiiri on varustettu 1280 CUDA-ytimellä, jotka toimivat 1506 MHz:n perus- ja 1708 MHz:n Boost-kellotaajuudella. 192-bittisen muistiväylän jatkeena on 6 gigatavua 8 Gbps:n GDDR5-muistia ja virtaa kortille syötetään yhdellä 6-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä.

MSI avaa oman pelinsä kahdella louhijalla, P104-100 Minerillä ja P106-100 Minerillä. Laskentakorttien kellotaajuudet eivät ole vielä selvillä, mutta P106 on varustettu kuudella gigatavulla GDDR5- ja P104 kahdeksalla gigatavulla GDDR5X-muistia. P106-100 Miner käyttää MSI:n OC-malleista tuttua kahden tuulettimen jäähdytysratkaisua ja P104-100 Miner Aero-sarjasta tuttua radiaalipuhaltimeen perustuvaa jäähdytintä.

Colorful on keskittynyt lähinnä Aasian markkinoihin, mutta se ei ole este virtuaalivaluuttojen louhinnalle. Yhtiöltä on luvassa ainakin P106-100-grafiikkapiiriin perustuva laskentakortti, joskin VideoCardzin käsiinsä saama tietolomake vihjaa kahdesta eri mallista, WK1:stä ja WK2:sta. Laskentakortin muut tiedot eivät sisällä vastaavia vihjeitä, vaan lupaavat identtiset kellotaajuudet ja muistimäärät Asuksen Mining-P106-6G:n kanssa.

Malesialaisen Goldfries-sivuston mukaan myös EVGA olisi julkaisemassa oman louhintakorttinsa. Sen nimeksi kerrotaan laskentakortille vähintäänkin erikoinen GeForce GTX 1060 6G P106, mutta kyse voi olla kommunikaatiokatkoksesta sivuston ja sen lähteen välillä. EVGA:n mallin tekniset ominaisuudet ovat identtiset Asuksen ja Colorfulin P106-mallien kanssa. Myyntiin sen kerrotaan tulevan rajoitettuna eränä 10. heinäkuuta.

Goldfries esittää sivuillaan myös kaksi mielenkiintoista väitettä: suositushinnan EVGA:n mallille sekä takuutiedot. Suositushinnan kerrotaan olevan malesiassa 1220 ringittiä eli noin 256 euroa. Mikäli hinta pitää paikkaansa, se sijoittuisi Malesian hintatasossa GTX 1060 -näytönohjainten edullisempaan päähän, muttei missään nimessä halvimmaksi malliksi.

Sivuston tietojen mukaan NVIDIA rajoittaa kaikkien louhintakäyttöön tarkoitettujen laskentakorttien takuun vain kolmeen kuukauteen. Takuutietojen paikkansa pitävyyttä on luonnollisesti mahdotonta varmistaa vielä, mutta io-tech palaa astialle heti kun saamme käsiimme varmistettua tietoa.

This site uses XenWord.
;