AMD:n määrittelemien ominaisuuksien mukaan Radeon RX 460 -näytönohjainten Polaris 11 -grafiikkapiiristä pitäisi olla kytketty pois käytöstä kaksi Compute Unit -yksikköä.

Sapphire on julkaissut Kiinan markkinoille uuden Radeon RX 460 -näytönohjaimen. Julkaisusta tekee erikoisen se fakta, että näytönohjaimen Polaris 11 -grafiikkapiirissä on käytössä kaikki 16 Compute Unit -yksikköä, eli 1024 stream-prosessoria. Aiemmin täysiä Polaris 11 -grafiikkapiirejä on käytetty vain Applen MacBook Pro -kannettavien Radeon Pro 460 -näytönohjaimissa. Kiinan markkinoille on aiemminkin julkaistu muun maailman tuotevalikoimasta poikkeavia näytönohjaimia, kuten Radeon RX 470D, jossa on käytössä RX 470:tä karsitumpi Polaris 10.

Kun AMD julkaisi Polaris 11 -grafiikkapiirin ja Radeon RX 400 -sarjan näytönohjaimet, käytiin netin keskustelupalstoilla kiivasta spekulointia syistä osittain karsitun grafiikkapiirin käyttöön. Suurin osa spekulaatiosta keskittyi Applen rooliin mahdollisena piirirohmuna, olihan yhtiö aiemmin muun muassa varannut täyden konfiguraation Tonga-grafiikkapiirit aluksi vain itselleen, sekä 14 nanometrin FinFET -prosessin mahdollisiin ongelmiin.

Todellista syytä AMD:n ratkaisuun saadaan tuskin tietää ikinä, mutta se fakta, että Sapphire on saanut käyttöönsä täysiä Polaris 11 -grafiikkapiirejä, saattaa kieliä seuraavan sukupolven Radeon-tuoteperheestä. Vega-arkkitehtuurista ei ole täyttämään koko tuotekirjoa, ja OEM-valmistajien tiedetään jo nyt valmistelevan Polaris-arkkitehtuuriin perustuvia RX 500 -sarjan mobiilinäytönohjaimia. Esimerkiksi mahdollinen Radeon RX 560 saattaa hyvinkin perustua täyteen Polaris 11 -grafiikkapiiriin, kun RX 460:ssa oli käytössä kahden CU-yksikön verran karsittu malli.

Lähteet: Sapphire, Beyond3D

This site uses XenWord.
;