Kokeilussa Huawein noin 750 euron hintainen MateBook D14 -kannettava. Alumiinirunkoisen laitteen sisuksista löytyy AMD:n Ryzen 5 3500U -mobiiliprosessori, 8 gigatavua keskusmuistia ja 512 gigatavun SSD.

Saimme io-techin testiin Huawein helmikuussa julkaistun MateBook D 14 -kannettavan vuoden 2020 version. Se on varustettu nimensä mukaisesti 14-tuumaisella Full HD -resoluution näytöllä ja sisuksista löytyy AMD:n Ryzen 5 3500U -mobiiliprosessorilla. Alumiinirunkoinen Ultrabook painaa 1,4 kiloa ja se on suunnattu esimerkiksi opiskelijoille ja miksei kevyeen työkäyttöönkin.

Otamme tässä artikkelissa selvää minkälainen suorituskyky tämän ulkoisesti siron ja tyylikkään kannettavan sisältä löytyy sekä käymme läpi käyttökokemuksia parin viikon tekstijakson ajalta.

Testiin saapunut MateBook D 14 -malli on varustettu neliytimisellä AMD Ryzen 5 3500U -mobiiliprosessorilla sekä integroidulla Radeon Vega 8 -grafiikkaohjaimella. Kannettavan 14-tuumainen IPS-paneeli tukee Full HD- eli 1920×1080-resoluutiota 60 hertsin virkistystaajuudella, keskusmuistia löytyy 8 gigatavun verran ja tallennustilaa on 512 gigatavua. Kannettavan hinta on Suomessa noin 750 euroa.

 

AMD Ryzen 5 3500U -mobiiliprosessori tukee Hyper-Threading-ominaisuutta ja 8 säiettä. Sen peruskellotaajuus on 2,1 GHz ja yhdellä ytimellä Turbo-taajuus voi nousta maksimissaan 3,7 GHz:iin.  Testiin saapuneessa mallissa oli 8 gigatavua keskusmuistia, joka toimi DDR4-2400-nopeudella. Käytössä on kaksi 4 gigatavun muistikampaa eli kannettavassa on hyödynnetty kaksikanavaisen muistiohjaimen tarjoama suorituskyky.

Radeon Vega 8 -grafiikkaohjain on varustettu 512 stream-prosessorilla ja se toimii 1200 MHz:n kellotaajuudella. Vega 8 sijoittuu suorituskykynsä suhteen AMD:n integroitujen Vega-grafiikkaohjaimien keskitasolle.

Prosessorin lämpötila nousi 100 % käyttöasteella Handbrake-rasituksessa noin 75 asteeseen ja prosessorin kellotaajuus laski noin 3,2 GHz:stä alas noin 3,0 GHz:iin. Prosessorin kellotajuus throttlasi rasituksen aikana satunnaisesti yksittäisiä kertoja täydellä käyttöasteella

 

Ulkonäkö, rakenne ja ominaisuudet

Huawei MateBook D 14:n metallinen runko on paksuimmasta kohdastaan n. 16 millimetrin paksuinen ja sen kokonaispaino on noin 1,4 kiloa, joten se kulkee helposti mukana. Alumiinirunkonsa ansiosta siro ja ohut kannettava on tuntuu jämäkältä, eikä se pidemmässäkään käytössä juuri kerännyt pintaan esim. sormenjälkiä.

Kaiuttimet on sijoitettu laitteen pohjaan ja esimerkiksi sylissä käytettäessä kaiuttimet peittyvät helposti lähes täysin ja tästä äänenlaatu kärsii.

Liitinosasto on tämän kokoluokan kannettavalle tyypillisen suppea, mutta peruskäyttöön riittävä. Vasemmasta kyljestä löytyy Type-C-mallinen USB-liitin, joka toimii myös laturin liittimenä, joten se ei luonnollisesti ole käytettävissä, kun laitetta ladataan. Type-C-liittimessä ei ole mukana tukea DisplayPort Alternate Modelle eli näyttösignaalille, eikä Thunderboltille. Se toimii Vasemmasta kyljestä löytyy myös USB 3.0 -liitin sekä HDMI-näyttöliitin. Oikeasta kyljestä löytyy vielä yksi USB -liitin, tosin vain 2.0-versio sekä 3,5 mm:n yhdistetty kuuloke- ja mikrofoniliitin.

Taustavalaistu näppäimistö on kirjoittamiseen varsin hyvän kokoinen ja näppäimet antavat painettaessa mukavan palautteen sekä tuntumassa, että pehmeän äänen muodossa. Kosketuslevy on huomattavan suurikokoinen pieneen runkoon suhteutettna, muttei se suuresta koostaan huolimatta tuntunut juuri aiheuttavan virheklikkauksia kirjoittaessa. Funktionäppäinten keskellä on ylösaponnahtava webkamera, jonka kuvauskulma ei välttämättä ole paras mahdollinen.

Oikeassa yläreunassa sijaitseva pyöreä virtapainike toimii myös sormenjälkilukijana koneelle sisäänkirjauduttaessa. Se toimi koko testijakson ajan hyvin ja nopeasti.

Koneen alumiininen pohjalevy on kiinni kymmenellä T5-kantaisella torx-ruuvilla, joiden lisäksi kiinnityksessä on apuna reunoilla sijaitsevia pieniä muovikynsiä. Koneen sisuskalut ovat jaettu käytännössä kahteen osioon – etuosassa sijaitsevat kaiuttimet sekä 56 Wh akku, joka vaikuttaisi olevan tarvittaessa melko helposti vaihdettavissa. Takaosassa sijaitsee puolestaan suojateipein suurilta osin peitetty emolevy sekä apupiirilevy liitäntöineen. Kaksikanavainen DDR4-muisti on integroitu emolevylle, eli RAM-muistin määrää ei ole mahdollista laajentaa. Näytön saranat ovat metallia ja ne vaikuttavat olevan helposti irrotettavissa. USB Type-C -latausliitäntä vaikuttaisi olevan ruuveilla kiinni piirilevyllä, eli sen saa todennäköisesti vaihdettua tarvittaessa melko helposti.

Sisustaa tutkiessa käy nopeasti selville, että ainoat helposti vaihdettavissa olevat komponentit ovat M.2-liitäntäiset SSD- ja Realtekin RTL8822CE-verkkokortti. Tallennustila on toteutettu standardikokoisella (2280) Samsungin PM981 NVMe-asemalla, jonka käyttäjä voi tarvittaessa vaihtaa suurempaan. Jäähdytysratkaisu luottaa kuparilämpöputkeen, alumiinirivastoon sekä erittäin tiheälapaiseen radiaalituulettimeen, joka ottaa jäähdytysilmaa koneen pohjasta ja puhaltaa sen rivaston läpi ulos koneen rungon ja näytön saranoiden väliin sijoitetusta poistoaukosta.

 

Suorituskyky

Suorituskykytesteissä MateBook D 14 suoriutui kokoonsa ja käyttötarkoituksiinsa nähden mallikkaasti. Cinebench R15 -renderöintitestissä MateBook D 14 sai 560 pistettä. Etenkin tallennustilan lukunopeus oli erinoimaisella tasolla noin 3500 Mt/s nopeudella ja myös keskusmuistin luku-, kirjoitus- ja kopiointinopeudet olivat prosessorin kaksikanavaisen muistiohjaimen hyödyntämisen ansiosta hyvällä noin 30 000 Mt/s tasolla.

Pelikäyttöön MateBook ei juuri taivu, eikä sitä siihen ole suunniteltukaan. Joitain kevyempiä pelejä se saattaa jaksaa pyörittää, mutta esimerkiksi Counter Striken FPS benchmark antoi huonoimilla kuvanlaatuasetuksilla tulokseksi vain 45 FPS.

MateBook D 14:n akkukesto oli vakuuttava. Testasimme akkukestoa pyörittämällä 1080p-laatuista videota YouTubesta Wi-Fi-yhteydellä kokonäytöntilassa. Akku hyytyi vasta reilun kuuden ja puolen tunnin kohdalla eli kokonaiskestoksi mitattiin 387 minuuttia. Akku myös latautuu mukana toimitettavan 65 watin laturilla melko nopeasti  50 prosenttiin

Tehonkulutukseksi mitattiin alhaiset 59 wattia prosessorin täydessä kuormituksessa ja näytönkirkkaus säädettynä täysille. Myös melutaso pysyi hyvin maltillisena kautta linjan. Korkeimmillaan mittautimme 37,8 desibelin lukemat ja tämäkin tulos saatiin jälleen prosessorin täydessä pitkäaikaisessa kuormituksessa.

 

Näyttö

Testasimme myös MateBook D 14:n IPS-näyttöpaneelin pintapuolisesti ja testien perusteella paneeli jätti toivomisen varaa. Paneelin maksimikirkkaudeksi mitattiin 250 cd/m², kontrastisuhteeksi 1166:1 ja gammaksi 2,2, jotka ovat kaikki varsin kelpo tuloksia. Valitettavasti paneeli toisti vain 65 prosenttia sRGB-väriavaruudesta ja väritarkkuudessakin oli useampia yli 10 Delta-E poikkeamia. Näillä lukemilla esimerkiksi kuvienkäsittely tai vastaava väreihin perustuva työnteko ei ole MateBook D 14:n vahvuuksia. Peruskäytössä, kuten tekstinkäsittelyssä, netin selailussa tai videoiden katselussa paneelin puutteista ei ole käytännössä haittaa.

 

Loppuyhteenveto

Huawei MateBook D 14 kulkee helposti mukana esimerkiksi opiskelukäytössä tai kevyessä työnteossa. 750 euron hinnallaan kannettava ei ole aivan edullisimmasta päästä, mutta alumiinirunko, tyylikäs ulkonäkö ja tasapainoiset perusominaisuudet tekevät siitä houkuttelevan vaihtoehdon kevyttä ja helposti mukana kulkevaa Ultrabookia etsivälle.

Virtanäppäimeen integroitu sormenjälkitunnistin sekä nopea SSD-tallennustila takaavat vaivattoman ja sulavan käyttämisen. Täyteen ladattu akku kestää parhaillaan koko koulu- tai työpäivän ilman verkkovirtaa ja näppäimistössä on hyvä kirjoitustuntuma. Neliytimisessä AMD Ryzen 5 3500U -mobiiliprosessorista riittää suorituskykyä hieman raskaampiinkin tehtäviin, mutta mikään tehokäyttäjän voimapesä raskaaseen hyötykäyttöön se ei missään nimessä ole. Integroidun Radeon Vega 8 -grafiikkaohjaimen resurssit ovat varsin rajalliset, joten haaveet yhtään vakavammasta pelaamisesta on syytä unohtaa kokonaan. Näyttöpaneelin heikko väriavaruus ja väritarkkuus heikentävät osaltaan laitteen hyötyjä esimerkiksi kuvia tai videoita työstäville, mutta peruskäyttöön näyttö on täysin riittävä.

 

Hyvää

  • Akkukesto
  • Prosessori ei throttlaa merkittävästi pidemmässä rasituksessa (hyvä jäähdytys)
  • Nopea sormenjälkilukija
  • Jämäkkä alumiinirunko ja tyylikäs ulkonäkö

 

Huonoa

  • Näyttöpaneelin väritoisto
  • USB Type-C -liitin ei tue DisplayPort Alternate Modea eikä Thunderboltia
  • Kaiuttimien sijoittelu
  • Ei mahdollista lisätä RAM-muistia

 

This site uses XenWord.
;