Kokeilimme Xiaomin runsaan 200 euron hintaista Redmi 5 Plus -älypuhelinta.

Kiinalainen Xiaomi on taistellut viime aikoina tiukasti paikasta älypuhelinmarkkinoiden TOP 5:ssä ja teki viime vuonna virallisen debyyttinsä Euroopan markkinoille. Suomessa Xiaomin tuotteiden saatavuus on parantunut maahantuojan roolissa toimivan Xiaomi-mi Suomen sekä laitteita valikoimiinsa ottaneiden jälleenmyyjien, kuten Jimm’s PC-Storen ja Verkkokauppa.comin toimesta.

Viime joulukuussa Xiaomi esitteli Kiinassa uudet Redmi 5- ja Redmi 5 Plus –mallit, joista jälkimmäinen oli käytännössä uudelleennimetty seuraaja suositulle Redmi Note 4 –mallille. Kiinassa Redmi 5 Plussan hinnat alkavat 1000 yuanista eli noin 130 eurosta, mutta Suomesta ostettuna suositushinta on ymmärrettävästi korkeampi – 229,90 euroa. Ulkomailta tilattaessa laitteen voi saada hieman edullisemmin, mutta silloin maksettavaksi saattaa tulla veroja ja tullimaksuja ja ostajan on varmistuttava mm. tuesta Suomen LTE-taajuuksien suhteen. 4 & 64 Gt:n versio on saatavilla Suomessa 269,90 euron suositushintaan.

Otimme Redmi 5 Plussan nopeaan muutaman päivän pikaiseen kokeiluun ja tutustumme laitteeseen lyhyemmän kokeiltua-juttukonseptin muodossa. Testikappaleen toimitti Xiaomi-mi Suomi.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Redmi 5 Plus toimitetaan kirkkaanpunaisessa pakkauksessa, jonka kannessa on selkeästi tuotteen mallinimi. Sisälle on pakettu puhelimen ohella ohut läpinäkyvä suojakuori, 10 watin verkkovirtalaturi, micro-USB-kaapeli, korttikelkan irrotustyökalu sekä pikakäyttöohje.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkoinen ensivaikutelma Redmi 5 Plussasta on laitteen hintaluokka huomioiden varsin positiivinen. Laatuvaikutelmassa ei ole valittamista, vaikka aivan markkinoiden parhaimpien tasolle ei ylletäkään. Osien sovituksesta ei löydy valittamisen aihetta.

Puhelimen etupuoli on ohuella muovikaistaleella kehystettyä reunoilta pyöristettyä Gorilla Glass –suojalasia, jonka väri näytön reunoilla on valkoinen testaamassamme värivaihtoehdossa. Metallirakenne on erittäin tukevan tuntuinen, eikä pidä ääniä tai elä yhtään väänneltäessä.

Fyysiset mitat:

 • Ulkomitat: 158,5 x 75,5 x 8,1 mm
 • Paino: 180 grammaa
 • Näytön ja ulkomittojen suhde: 77,4 %

Ulkomitoiltaan Redmi 5 Plus ei ole erityisen pienikokoinen, sillä etenkin pituussuunnassa mittaa löytyy melko paljon. Edeltäjämalli Redmi Note 4:ään verrattuna uutuus on peräti 7,5 mm pidempi, 0,5 mm kapeampi ja 0,4 mm ohuempi. Paino on kasvanut 15 grammalla. Näytön ja ulkomittojen suhde on 77,4 %, joka on keskitason lukema nykypäivän 18:9-kuvasuhteen laitteelle.

Suurehkosta näytöstä johtuen Redmi 5 Plussan käsiteltävyys yhdellä kädellä ei ole erityisen näppärää, mutta onneksi käyttöliittymä tukee helpottavia aputoimintoja, kuten alanurkkaan painotettavaa ruutunäkymää sekä ilmoitusvalikon avaamista kotinäkymän keskeltä alaspäin pyyhkäisemällä.

Redmi 5 Plussan takakuori on suurimmilta osin mattapintaista anodisoitua alumiinia, mutta ylä- ja alapääty ovat joidenkin muiden edullisemman hintaluokan laitteiden tapaan muovia tuotantokustannusten alentamiseksi. Metallin ja muovin värisävy on hankala saada täysin identtiseksi ja sopivassa valossa myös Redmi 5 Plussan muovi- ja metalliosien välillä on nähtävissä selvä sävyero. Muovin ja metallin saumaan on toteutettu kiiltävä koristeraita. Positiivisena puolena muoviosat saattavat toimia törmäysvyöhykkeinä putoamistilanteissa.

Takakuori on muodoiltaan pääosin tasainen, mutta kaartuu kevyesti reunoilta. Kuori pyöristyy mukavasti kylkiin ja reunakohtaan on muotoiltu pieni koristeura. Puhelin istuu käteen miellyttävästi.

Mattapintaiseen metalliin ei jää juurikaan sormenjälkiä, mutta etenkin kuivissa käsissä metallipinta on liukas ja talvisäässä epämiellyttävän kylmä. Laitteen kaikki kolme fyysistä näppäintä sijaitsevat oikeassa kyljessä ja niiden tuntuma on pehmeän jämäkkä.

Puhelimen alapäädyssä sijaitsee micro-USB 2.0 –liitäntä sekä monokaiutin, jonka äänenlaatu on etenkin laitteen hintaluokka huomioiden kohtalaisen hyvä. Yläpäätyyn on sijoitettu 3,5 mm ääniliitäntä sekä monitoimikaukosäätimenä hyödynnettävä infrapunalähetin.

Redmi 5 Plussan sisällä on hintaluokka huomioiden varsin kelvollista rautaa, jota on nähty vielä viime vuonna keskihintaluokan puhelimissa. Virtapihiksi todettu kahdeksanytiminen Snapdragon 625 –järjestelmäpiiri on varmasti jo useimmille tuttu ja sen parina on kolme gigatavua RAM-muistia ja 32 Gt tallennustilaa. Jos testilaitteemme muistimäärät eivät meinaa riittää, on tarjolla myös 4 & 64 Gt:n muistiyhdistelmällä varustettu versio 40 euron lisähintaan.

Suomessa myytävässä versiossa LTE-yhteydet tukevat kaikkia kolmea Suomessa laajasti käytössä olevaa taajuusaluetta (800, 1800 ja 2600 MHz). SIM-korttipaikkoja on kaksi – ensisijainen nano-SIM-paikka ja muistikorttipaikan varaava micro-SIM-paikka.

Laitteen akku on kooltaan kohtalaisen mukava 4000 mAh, joka on kuitenkin pienentynyt 100 mAh:lla edeltäjämallista. Lataaminen onnistuu vain 10 watin perusteholla. Lyhyiden testikokemusten perusteella akunkesto on aivan markkinoiden parhaimmistoa ja tätä tukevat myös ulkomaisten testien tulokset. Jos käyttö ei ole raskaanpuoleista, pitäisi yhdellä latauksella selvitä varsin vaivatta 2-3 päivää.

Tekniset ominaisuudet:

 • Snapdragon 625 –järjestelmäpiiri (8 x 2,0 GHz Cortex-A53, Adreno 506 GPU, X9 LTE-modeemi)
 • 3 Gt LPDDR3 RAM (4 Gt versio saatavissa)
 • 32 Gt tallennustilaa (vapaana noin 23,4 Gt)(64 Gt versio saatavissa), muistikorttipaikka (max. 128 Gt)
 • LTE Cat.4 (150/50 Mbit/s), Dual SIM
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n 2,4 & 5 GHz, Bluetooth 4.2, GPS, Galileo, GLONASS, BDS
 • 4000 mAh akku, micro-USB 2.0, 10 watin lataus

Redmi 5 Plussan näyttö on kooltaan 5,99-tuumainen, eli puoli tuumaa suurempi kuin edeltäjämallissa. Samalla kuitenkin myös näytön kuvasuhde on muuttunut laajemmaksi (18:9), joten käytännössä näyttö on pysynyt saman levyisenä, mutta kasvanut korkeussuunnassa. Sovellusten skaalausta koko näytölle voi hallinnoida asetuksista. Näytön kulmissa on melko voimakkaat pyöristykset, jotka luovat omanlaista näköä laitteen etupuolelle. Sinisen väriversion valkoreunainen näyttölasi korostaa näytön reunojen leveyttä, vaikka reunat eivät olekaan käytännössä juuri keskitasoa suuremmat.

Näytön alareunassa sijaitsee kuvaruutunäppäimet, joiden järjestys on käyttäjän muokattavissa. Halutessaan painikkeet voi korvata pyyhkäisyeleillä (koti = pyyhkäisy ylös, moniajonäkymä = pyyhkäisy ylös ja pysähdys, paluu = pyyhkäisy sivulta), joiden totesimme toimivan hyvinkin näppärästi. Näytön yläpuolelta löytyy mm. ilmoitusvalo sekä viiden megapikselin etukamera, joka tekee kohtalaista jälkeä (MALLIKUVA).

Näytön tekniset ominaisuudet:

 • 5,99-tuumainen 18:9 IPS LCD –näyttöpaneeli
 • 1080 x 2160 pikseliä, 403 PPI
 • Gorilla Glass 4 –lasi, pyöristetyt reunat

Näytön kuvanlaadussa ei ole suuremmin valittamista ja kokonaisuus on itse asiassa varsin hyvä tämän hintaluokan puhelimeen. Kuva on terävä, kirkkautta on riittämiin, tummat sävyt toistuvat hyvin ja värintoisto on miellyttävää. Valkotasapaino on oletuksena hieman sinertävää, mutta sitä voi korjata vaihtamalla näytön asetuksista kontrastiasetuksen automaatista normaaliksi. Katselukulmat ovat melko laajat, vaikka kuva tummeneekin hieman äärirajoille mentäessä.

 

Kamera

Redmi 5 Plussan takakamera on sijoitettu takakuoren yläosaan pyöreään mustaan kehykseen, joka on aavistuksen pinnasta kohollaan.  Kameran alapuolella on kaksisävyinen LED-salama sekä sormenjälkitunnistin, joka toimii miellyttävän nopeasti ja luotettavasti.

Kameran tekniset tiedot:

 • 12 megapikselin OmniVision OV12A10 PureCel Plus –kuvasensori, 1/2,8-tuumainen, 1,25 um pikselikoko
 • 2-aukkosuhde, 26 mm kinovastaava polttoväli, viisi linssielementtiä
 • PDAF-automaattitarkennus
 • Kaksisävy-LED-salama
 • Videokuvaus: 4K 30 FPS

Omnivisionin 1/2,8 tuuman sensoriin perustuva kamera on tarkkuudeltaan 12 megapikseliä ja sen parina on 26 mm:n kinovastaavalla polttovälillä varustettu f2.2-aukkosuhteen objektiivi. Kamera hyödyntää PDAF-tarkennusta ja mahdollistaa videokuvauksen jopa 4K 30 FPS –laadulla, joka on hyvä suoritus runsaan 200 euron laitteelta.

Kameran toimintanopeudessa ei ole valittamista, etenkin kun huomioidaan laitteen hintaluokka. Kamerasovellus käynnistyy nopeasti ja kuva tallentuu perustilassa välittömästi. HDR-kuvauksessa kuvan tallentumisesta aiheutuu pieni viive seuraavan kuvan ottamiseen. Tarkennus ei ole nykymittapuulla aivan nopeimmasta päästä, mutta ei kuitenkaan häiritsevän hidas. Käyttöliittymä on tehty helppokäyttöiseksi ja selkeäksi ja on mukava, että HDR-tilan valitsin löytyy suoraan kuvaustilan reunasta. Manuaalikuvaustila on valitettavasti varsin suppea, eikä tarjoa kuin herkkyyden ja valkotasapainon säätömahdollisuuden.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Redmi 5 Plussan kamera tekee hintaluokassaan varsin mukavaa jälkeä. Kuvat ovat yksityiskohdiltaan, värimaailmaltaan ja valotukseltaan onnistuneita. Dynamiikassa olisi kirkkaissa olosuhteissa hieman parannettavaa, mutta ongelma on paikattavissa hyvää jälkeä tekevällä HDR-tilalla.

Heikossa valossa kuvanlaatu on keskinkertaista. Värit tallentuvat kohtalaisesti, mutta kuvissa on keskimääräistä enemmän kohinaa ja yksityiskohdat ovat voimakkaasti pehmentyneet. Kuvanvakaimen puute altistaa tärähdyksille pitkillä suljinajoilla. Erillinen yökuvaustila pidentää kuvan ottamiseen kuluvaa aikaa ja vähentää kuvissa näkyvää kohinaa, mutta ei paranna kuvanlaatua muilta osin merkittävästi.

Korkein videotallennuslaatu on 4K-tarkkuus 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella, joka on toistaiseksi varsin harvinainen alle 250 euron kamerapuhelimissa. Video tallentuu H.264-koodekilla (Baseline@L5.1, 1 Ref Frames) .MP4-kääreeseen noin 42 megabitin bittivirralla ja 96 kbit/s stereoäänellä.

Redmi 5 Plussan 4K-videon kuvanlaatu yllättää erittäin positiivisesti, sillä siinä ei ole juuri valittamista. Jälki on terävää, yksityiskohtaista ja miellyttävän näköistä. Kuvanvakautus ei ole eliminoimassa täräyksiä ja äänenlaatu on valitettavasti varsin heikkoa, erityisesti meluisissa ympäristöissä, ja siinä on on kuultavissa voimakkaita elektronisia häiriöitä. Tämän hintaluokan puhelimelle suoritus on kuitenkin suorastaan erinomainen.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Xiaomi käyttää puhelimissaan (Mi A1:tä lukuun ottamatta) omaa MIUI-käyttöliittymäänsä, joka on käytännössä Androidin päälle toteutettu raskas kustomointi. Redmi 5 Plussassa pohjana on vanhahko Android 7.1.2 Nougat ja sen päälle yritys julkaisi aivan hiljattain tuoreen MIUI 9.5 –päivityksen, joka sisältää ensimmäistä kertaa virallisesti myös suomenkielen. Vaikka Xiaomi roikkuu turhan pitkään vanhoissa Android-versioissa, on korjauksia ja MIUI-uudistuksia sisältäviä päivityksiä tarjolla varsin usein. Myös Android-tietoturvakorjaukset ovat varsin hyvin ajan tasalla ja uusin päivitys toi mukanaan maaliskuun korjausversion.

MIUI:n raskaasti kustomoitu toteutus ei ole varmasti useimpien vakio-Androidin ystävien mieleen, mutta siitä huolimatta se on allekirjoittaneen mielestä yksi tyylikkäimmän näköisistä valmistajien kustomoimista Android-käyttöliittymistä. Huawein ja Samsungin tapaan myös MIUI sisältää paljon valmistajan omia lisätoimintoja, joita vakio-Androidista ei löydy. Testilaitteessamme olleesta globaalista ohjelmistoversiosta löytyy esiasennettuna kaikki Googlen perussovellukset sekä joukko Xiaomin omia lisäsovelluksia. Pienenä harmillisena yksityiskohtana jotkut sovelluksista näyttävät sisällön seassa mainoksia.

 

Suorituskyky

Redmi 5 Plus oli kokeiltavamme vain muutaman päivän ajan, joten emme sen vuoksi ehtineet muodostaa laitteesta kattavaa kuvaa päivittäisen käytön puitteissa. Kaikkiaan laite vieraili toimistolla muutaman viikon ajan, jonka aikana siihen saapui kaksi ohjelmistopäivitystä. Toimintaongelmiin ei testiemme aikana törmätty.

Laitteen käytännön suorituskyvyssä emme havainneet mitään valittamista. MIUI-käyttöliittymä toimii sujuvasti ja toimintanopeus pärjää hyvin muita saman hintaluokan puhelimia (kuten Moto G5S ja Huawei P Smart) vastaan. Myös pelaaminen onnistuu kohtalaisesti, kunhan on valmis karsimaan tarvittaessa raskaampien pelien grafiikka-asetuksia.

Raa’alta suorituskyvyltään Redmi 5 Plus on samassa luokassa muiden Snapdragon 625 –piirillisten laitteiden kanssa. Alle 250 euron hintaluokassa sen nopeus riittää varsin mukavasti useimpia kilpailijoita vastaan. Esimerkiksi Kirin 659 –piiriä käyttävä Huawei P Smart häviää Redmi 5 Plussalle grafiikkasuorituskyvyn osalta ja Snapdragon 430 –piirilliset laitteet jäävät kokonaisvaltaisesti ”nielemään pölyä”.

Yhteenveto

Xiaomi Redmi 5 Plus vaikutti lyhyen kokeilujakson perusteella niin mielenkiintoiselta laitteelta, että jopa hieman harmitti, ettemme ehtineet testaamaan sitä tällä kertaa kattavammin. Vaikka uudistuksia edeltäjä Redmi Note 4:ään verrattuna ei ole paljon, laite tarjoaa tasaisen kokonaisuuden ilman vakavia heikkouksia ja tarjoaa siten pahan vastuksen muille saman hintapisteen puhelimille.

Fyysisesti Redmi 5 Plussassa ei ole juuri moittimista, vaikka päädyt ovatkin valmistettu muovista. Pääosin metallinen rakenne on nimittäin tukeva ja muoviset päädyt saattavat jopa parantaa laitteen pudostuskestävyyttä. Laajan kuvasuhteen näyttö ei ole reunuksiltaan erityisen kapea, mutta sen kuvanlaatu on tässä hintaluokassa varsin hyvä.

Tekninen toteutus on tässä hintaluokassa varsin onnistunut, sillä Snapdragon 625 –piiri on virtapihi ja tarjoaa edelleen asiallista suorituskykyä ja sen parina on kohtalainen määrä RAM-muistia ja tallennustilaa. Suurehko 4000 mAh akku vaikuttaisi tarjoavan suorastaan erinomaisen akunkeston, jota emme päässeet valitettavasti laajemmin käytännössä toteamaan. Takakamera tekee asiallista jälkeä hyvässä valossa ja tallentaa lisäksi hyvätasoista 4K-videokuvaa. Harmi vain, että videon äänenlaatu on varsin heikkotasoista.

Ohjelmistopuolella MIUI-käyttöliittymä jakaa varmasti mielipiteitä, mutta on ainakin allekirjoittaneen mielestä ulkoisesti tyylikkäämpi kokonaisuus kuin useimmat muut markkinoilta löytyvät valmistajien omat kustomoinnit. Käyttöliittymän lukuisat lisäominaisuudet sekä suurehko päivitystiheys ansaitsee plussaa, kun taasen vanha Android 7.1.2 –käyttöjärjestelmäversio sekä muutamassa valmistajan omissa sovelluksissa näkyvät mainokset saavat miinusta.

Yhteenvetona Xiaomi Redmi 5 Plus on kokeilumme perusteella erittäin mielenkiintoinen ja houkutteleva vaihtoehto 200–250 euron hintaluokassa. Sen vahvuuksia ovat suuri näyttö, kelpo järjestelmäpiiri, erinomainen akunkesto sekä 4K-kuvaukseen kykenevä kamera. Redmi Note 4:n omistajalle päivitys ei ehkäpä ole kannattava, jos uusi 18:9-kuvasuhteen näyttö ei tarjoa erityistä lisäarvoa. Muille uutta runsaan 200 euron älypuhelinta etsiville Redmi 5 Plus on erittäin harkinnan arvoinen vaihtoehto, etenkin nyt kun saatavuus Suomessa on hieman parantunut ja käyttöjärjestelmä tukee valmiiksi suomen kieltä.

Plussaa

 • Tarkka ja kuvanlaadultaan hyvä 18:9 näyttö
 • Tukeva metallirakenne
 • Snapdragon 625 –piirin suorituskyky tässä hintaluokassa
 • Kameran kuvanlaatu hyvässä valaistuksessa
 • Hyvälaatuinen 4K-videokuvaus
 • Erinomaiselta vaikuttava akunkesto
 • Dual SIM
 • Monipuoliset lisäominaisuudet tarjoava MIUI 9.5 -käyttöliittymä
 • MIUI 9.5 –käyttöliittymä tukee nyt myös suomenkieltä
 • Kilpailukykyinen hinta

Miinusta

 • Jotkut Xiaomin omat sovellukset näyttävät mainoksia
 • Vanha Android-versio
 • Tallennettujen videoiden äänenlaatu
 • MIUI-käyttöliittymän raskas kustomointi
 • Ei USB Type-C:tä
 • Ei NFC:tä

 

This site uses XenWord.
;