Tähän tietosivuun linkitetyssä prosessoricooleritestissä käytetty testikokoonpano perustuu Asus TUF Gaming X570-Plus-ATX-emolevyyn sekä AMD:n Ryzen 9 3900 XT -prosessoriin. Prosessorin lämmöntuotto on vakioitu testejä varten 140–150 watin välimaastoon ja käytännön testiajossa lukemat sijoittuivat useimmiten pienemmälle 147-150 watin välille lämpöjen noustessa lopullisiin lukemiinsa. Kulutuslukemat on vakioitu asettamalla kaikkien ydinten kellotaajuus 4 GHz:iin ja käyttöjännite 1,25 volttiin Ryzen Master -sovelluksella. Tavoitteena ei missään nimessä ole saada mahdollisimman hyvää suorituskykyä tai pelikäyttöön optimoitua prosessoria, vaan mahdollisimman hyvä ja tasapainoinen testialusta lämmönlähteeksi coolereille.

Kokoonpanossa käytetään Cooler Masterin V850 Gold V2 -virtalähdettä, joka tukee tuulettimensa pysäyttämistä pienessä rasituksessa ja Sapphiren Radeon RX 5500 XT -näytönohjainta, joka niin ikään tukee tuuletinten pysäyttämistä rasituksen ollessa vähäistä. Käytännössä näytönohjaimella tai virtalähteellä ei testien kannalta ole mitään merkitystä, sillä kokoonpanon tarkoituksena on vain rasittaa prosessoria, mutta tuuletinten pysäytysmahdollisuus mahdollistaa prosessoricoolereiden äänenpaineen mittaamisen ilman haittatekijöitä.

Itse testeissä prosessorin 12 ydintä rasitettiin Prime95-rasitusohjelmalla 24 säikeen avulla, kunnes coolerin lämpötilat tasoittuivat eivätkä enää jatkaneet nousuaan. Prime95-ohjelmassa käytettiin custom-asetusta, jossa FFT-kooksi pakotettiin 128k, minkä myötä prosessorin kuluttamat wattimäärät vakioituvat jatkuvasti samankaltaisiksi. Lämpötilat mitattiin ohjelmallisesti Ryzen Master -sovelluksella. Sama sovellus näyttää myös prosessorin virrankulutuksen, jotta pystyimme seuraamaan testitilanteen pysymistä pääpiirteittäin samanlaisena.

Emolevyyn liitettyjen tuuletinten hallintaan käytimme ilmaista FanControl-sovellusta, joka mahdollistaa tuuletinsäädön yhden prosenttiyksikön pykälillä.

 

  • Windows 10 64-bit
  • Prime95 30.3b6 (Custom 128k)
  • Ryzen Master
  • FanControl

Cooleritestikokoonpanon runkona käytämme Cooler Masterin MasterCase H500P Mesh –koteloa. Alkuvuodesta 2018 julkaistu MasterCase H500P Mesh on paranneltu versio H500P-mallista, joka sai kritiikkiä rakenteensa laadusta sekä umpinaisen etupaneelin heikosta ilmavirtauksesta. Uudessa H500P Mesh –mallissa on keskitytty parantamaan juurikin kyseisiä ongelmakohtia. Coolerien testaamisen kannalta H500P Mesh täyttää pitkälti kaikki keskeisimmät cooleritestauksen vaatimukset – se on varustettu hyvällä ja avoimella ilmankierrolla ja tarjoaa mukavasti tilaa coolereiden helppoon asentamiseen.

Olemme muokanneet H500P Meshiä kevyesti paremmin testikäyttöömme sopivaksi poistamalla etupaneelin sisäpinnassa olleen ilmavirtausta rajoittaneen pölysuodatinverkon, minkä lisäksi testikäytössä katon muovinen ikkuna on irrotettuna, jotta kattoon kiinnitetyt jäähdyttimet voisivat hengittää vapaasti ja niille löytyy riittävästi asennustilaa.

MasterCase H500P Mesh sijoittuu kooltaan (544 x 242 x 542 mm) miditornien ja täystornikoteloiden välimaastoon ja on yhteensopiva jopa E-ATX-kokoisten emolevyjen kanssa. Kotelon vakiojäähdytys perustuu kahteen etupaneeliin asennettuun 200 mm tuulettimeen (800 RPM) sekä yhteen takapaneelin 140 mm tuulettimeen (1200 RPM). Testeissämme kyseiset tuulettimet ovat emolevyn tarjoamalla maksimiteholla, jotteivat nekään rajoittaisi testattavien jäähdytinten suorituskykyä. Desibelimittausten yhteydessä tuulettimet on ymmärrettävästi käännetty pois päältä.

Cooleritestien referenssituulettimina toimivat Noctuan tuulettimet. 120 mm:n tuulettimia käyttävien coolereiden kanssa Noctuan valikoimasta käyttöön valikoitui valmistajan tuoreimmat NF-A12x25-tuulettimet. NF-A12x25:t on speksattu 450–2000 RPM:n kierrosnopeuksille ja ne pysähtyvät kokonaan PWM-ohjauksen nollalla prosentilla. Testikappaleemme kuitenkin rekisteröityivät pienimmillä kierrosnopeuksillaan luvattua speksiä hitaammiksi 230 RPM:n kierrosnopeudella. Maksimissaan Noctua lupaa tuuletintensa tarjoavan 60 CFM:n ilmavirran ja 2,34 mm H2O:n paineen 22,6 dBA:n äänenvoimakkuudella.

140 mm:n tuulettimia käyttävien coolereiden kanssa puolestaan ovat käytössä Noctuan NF-A14-tuulettimet, jotka on speksattu 300–1500 RPM:n kierrosnopeuksille ja tarjoavat maksimissaannoin 83 CFM:n ilmavirran ja 2,08 mm H2O:n paineen 24,6 dBA:n äänenvoimakkuudella.

 

Melumittaukset ja melun arviointi korvakuulolta

Melumittauksissa käytämme Trotec SL300 -desibelimittaria, joka sijoitetaan noin 30 cm päähän yläviistoon kotelon vasempaa kylkeä ja kattoa kohden. Cooler Master MasterCase H500P Meshin lasikylki pidetään paikallaan desibelimittausten aikana, jotta tilanne mukailisi mahdollisimman realistisesti käytännön tilannetta. Kattopaneeli on kuitenkin irti myös melumittausten aikana, kuten lämpötilamittauksissakin.

Mittaukset toteutetaan tavallisessa kerrostaloasunnossa, jonka taustamelu asettuu keskimäärin noin 35 dBA seutuville. Mittarin desibelin kymmenyksen tarkkuudella antamat tulokset pyöristettään lähimpään puoleen desibeliin. Tuloksia tulkittaessa kannattaa ottaa huomioon. että tulokset ovat suuntaa-antavia, eivätkä ne välttämättä ole verrattavissa edes tuolla puolen desibelin tarkkuudella, vaan vasta yhden desibelin eroja voidaan pitää jo todellisuudessa merkittävinä. Lisäksi huomioon kannattaa ottaa, että desibeli on logaritminen suure ja että mittaustulokset ovat vertailukelpoisia ainoastaan samoissa olosuhteissa mitattujen tulosten kanssa.