Tähän tietosivuun linkitetyssä prosessoricooleritestissä käytetty testikokoonpano perustuu Asus ROG Strix X570-F Gaming -emolevyyn sekä AMD Ryzen 9 3900X –prosessoriin. Prosessorin lämmöntuottoa on kasvatettu nostamalla kaikkien ytimien kellotaajuus kiinteästi 4,0 GHz:iin ja käyttöjännite 1,25 volttiin. Näillä säädöillä prosessorin lämmöntuotto Prime95-rasituksessa on melko tarkkaan 150 wattia. Kokoonpanon ensisijaisena ja ainoana tarkoituksena on toimia mahdollisimman hyvänä lämmönlähteenä coolereille.

Lisäksi kokoonpanossa käytetään Radeon RX570 –näytönohjainta, jonka merkitys prosessoricooleritestien osalta on kuitenkin varsin olematon, sillä näytönohjainta ei luonnollisestikaan rasiteta testeissä, joten sen lämmöntuotto pysyy hyvin pienenä ja tuulettimet poissa toiminnasta.

  • AMD Ryzen 9 3900X, kaikki ytimet 4,0 GHz (40 x 100 MHz) 1,25 V
  • Asus ROG Strix X570-F Gaming -emolevy
  • Kingston HyperX Fury DDR4 16 Gt kit
  • WD Blue SN500 250 Gt M.2 SSD
  • be quiet Straight Power 10 700W –virtalähde
  • Asus ROG Strix Radeon RX570 Gaming -näytönohjain
  • Cooler Master MasterCase H500P Mesh -kotelo
    • BeQuiet Silent Wings 3 PWM 140 mm takana (750 RPM)
    • 2 kpl BeQuiet Silent Wings 3 PWM 120 mm edessä (600 RPM)

 

  • Windows 10 64-bit
  • Prime95 30.9 build 3 (12 worker threads, custom, AVX on, Min & Max FFT 16 kt, Run FFTs in-place)
  • HWInfo
  • AMD Ryzen Master
  • Fan Control

Cooleritestikokoonpanon runkona käytämme Cooler Masterin MasterCase H500P Mesh –koteloa. Alkuvuodesta 2018 julkaistu MasterCase H500P Mesh on paranneltu versio H500P-mallista, joka sai kritiikkiä rakenteensa laadusta sekä umpinaisen etupaneelin heikosta ilmavirtauksesta. Uudessa H500P Mesh –mallissa on keskitytty parantamaan juurikin kyseisiä ongelmakohtia. Coolerien testaamisen kannalta H500P Mesh täyttää pitkälti kaikki keskeisimmät cooleritestauksen vaatimukset – se on varustettu hyvällä ja avoimella ilmankierrolla ja tarjoaa mukavasti tilaa coolereiden helppoon asentamiseen.

Olemme muokanneet H500P Meshiä kevyesti paremmin testikäyttöömme sopivaksi poistamalla etupaneelin sisäpinnassa olleen ilmavirtausta rajoittaneen pölysuodatinverkon sekä kattopaneelin umpinaisen muovipaneelin.

Testikokoonpanon päivityksen (10/2022) yhteydessä vaihdoimme kotelossa aiemmin käytetyt vakiotuulettimet vaihdettiin pois ja tilalle asennettiin vakiokokoiset BeQuietin Silent Wings 3 -tuulettimet. Etupaneelissa on kaksi 120 mm mallia hiljaiselle 600 RPM nopeudelle säädettynä ja takapaneelissa yksi 140 mm tuuletin 750 RPM nopeudella. Tuulettimet ovat näillä nopeuksilla lähes äänettömiä. Tuuletinmuutoksen taustalla on ajatus, että kotelossa on riittävä ilman vaihtuvuus, mutta kotelotuulettimien ilmavirta ei kuitenkaan avusta merkittävästi testattavan coolerin jäähdytystä.

Osassa prosessoricooleritesteissä käytämme referenssituulettimina Noctuan industrialPPC (Protected Performance Cooling) –mallistosta NF-A14-mallin sekä NF-F12-mallin 2000 PWM –versiota. Referenssituuletintestit eivät ole mukana jokaisessa testissä, vaan ainoastaan jos niistä todetaan olevan testattavan tuotteen yhteydessä hyötyä – esimerkiksi jos coolerin kierrosnopeusalue on tavanomaista kapeampi.

140 mm NF-A14 iPPC-2000 PWM –malli on speksattu 500-2000 RPM pyörimisnopeusalueelle, 107,4 CFM maksimi-ilmavirralle, 4,18 mm H2O maksimipaineentuotolle sekä 31,5 dBA maksimimelutasolle. Mallin lapamuotoilu sekä paineentuotto ja ilmavirta sopivat hyvin jäähdyttimien ja jäähdytysrivastojen kanssa käytettäväksi.

120 mm NF-F12 iPPC-2000 PWM -malli on suunniteltu sekä ilmavirtaa että paineentuottoa silmällä pitäen ja se tarjoaa 450-2000 RPM pyörimisnopeusalueen. Maksimi paineentuotoksi ilmoitetaan 3,94 mmH2O, maksimimelutasoksi 29,7 dBA sekä maksimi-ilmavirraksi 71,7 CFM.

 

Melumittaukset ja melun arviointi korvakuulolta

Melutaso mitataan coolerin tuulettimien koko kierrosalueella. Mitattaessa Velleman DVM805 –desibelimittari sijoitetaan osoittamaan hieman alaviistoon kohdistettuna noin 30 cm:n päähän pöydälle vaimennuslevyn päälle asetetun coolerin kylkeä.

Mittaukset toteutetaan hiljaisessa ilmanvaihdollisessa toimistotilassa. Taustamelun taso on noin 35 dBA. Mittarin kymmenyksen tarkkuudella antamat mittaustulokset pyöristetään kuvaajassa lähimpään puoleen desibeliin, mutta tuloksia tulkitessa kannattaa huomioida, että pienin luotettava mittaustarkkuus mittarimme ja mittausympäristömme olosuhteissa lienee todellisuudessa noin yhden desibelin luokkaa. Kuvaajaa tulkittaessa on myös tärkeää huomioida, että desibeli on logaritminen suure ja että mittaustulokset ovat vertailukelpoisia vain keskenään samoissa olosuhteissa mitattujen tulosten kanssa. Tulokset ovat suuntaa-antavia.

Coolerit eivät ole melumittausten aikana kiinnitettynä osaksi tietokonekokoonpanoa, koska mittauksen tarkoituksena on selvittää itse coolerin tuottama melutaso ja tietokonekokoonpanon muut komponentit ovat mittausten kannalta häiriöksi. Coolereille virtaa syöttämässä käytetään Silverstonen täyspassiivista NightJar 520W -virtalähdettä, joka toimii itsenäisesti ATX-liittimeen asennetun diagnostiikkayksikön avulla. Tuulettimien nopeutta säädetään Zalmanin ulkoisen PWM-tuuletinsäätimen avulla.

 

Lämpötilamittaukset

Rasitustesteissä prosessorin 12 ydintä kuormitetaan Prime 95 -rasitusohjelmalla custom-tilassa 24 työsäikeen avulla 30 minuutin ajan (tai kunnes lämpötilat lopettivat nousemisen) ja lämpötilat mitataan ohjelmallisesti suorittimen sisäisistä sensoreista HWinfo ja Ryzen Master -sovelluksilla. Tarvittaessa emolevyn virransyötön jäähdytysprofiilin lämpötilaa seurataan ulkoisen Meterman TMD90 -lämpömittarin ja K-tyypin termoelementtien avulla, mutta tuloksia ei ole mukana kaikissa artikkeleissa, jos vaihtelu coolerien välillä varsin pientä, eikä merkittäviä poikkeamia havaita. Lämpötilat on pyöristetty lähimpään asteeseen, sillä virhemarginaaliksi voidaan hyvinkin laskea ainakin yksi aste.

Ilmajäähdyttiset coolerit asennetaan puhaltamaan ilmaa kotelossa vaakasuuntaisesti, jolloin ne käyttävät pääosin etutuulettimilta tulevaa ”tuoretta ilmaa”. Nestejäähdytteisten coolereiden jäähdyttimet asennetaan kotelon kattoon puhaltamaan ilmaa ulos kotelosta. Lämpötahnana käytetään Noctuan NT-H2:ta.