Lenovon Legion 5- ja Legion 5 Pro -pelikannettavat ovat keränneet kehuja maailmalla eri medioiden testeissä, joten päätimme katsastaa myös itse, mistä on kyse. Testiimme saapui Suomessa 1750 euron hintainen 16ACH6H-malli, joka on varustettu AMD:n 8-ytimisellä Ryzen 7 5800H -mobiiliprosessorilla ja NVIDIAn GeForce RTX 3070 -mobiilinäytönohjaimella eli kyseessä on malliston tehokkain versio.
Erona Lenovon Legion 5:een, Legion 5 Prossa on muun muassa 16-tuumainen 16:10-kuvasuhteen QHD- eli 2560×1600-resoluution näyttö, isompi akku ja hieman suuremmalla tehorajoituksella varustettu näytönohjain. Lisäksi laitteesta löytyy 16 gigatavua keskusmuistia ja teratavun kokoinen NVMe M.2 SSD. 1750 euron hinta pitää sisällään kahden vuoden PremiumCare-takuun, johon lukeutuu esimerkiksi kannettavan korjauspalvelu paikan päällä.
Tutustumme tässä artikkelissa Lenovo Legion 5 Pro -pelikannettavan ominaisuuksiin, ajamme suorituskyky- ja akkutestit sekä suoritamme lämpötila- ja melumittaukset.
Lenovo Legion 5 Pron takalevy ja näytön kansi ovat alumiinia, kun taas näppäimistön kehys ja takaosan liittimien suoja ovat muovia. Vaikka kannettava ei ole kokonaisuudessaan alumiinia, rakenne tuntuu jykevältä ja laadukkaalta. Harmaassa kannessa on Legion-logo, joka on valaistu valkoisena, kun virtajohto on kytketty. Virtalähde on suhteellisen isokokoinen, mutta johto on riittävän pitkä pitämään se poissa tieltä ja virtalähteen liitinkin on kätevästi sijoitettu laitteen takaosaan. Näytön yläosassa on 720p-laatuinen webbikamera.
Fyysiset mitat:
- Ulkomitat: 35,6 x 26,4 x 2,7 cm
- Paino: 2,5 kg
- Laturin paino ja johdon pituus: 0,8 kg & 1,8 m
Prosessorina toimii AMD:n Zen 3 -arkkitehtuuriin perustuva Ryzen 7 5800H -mobiiliprosessori, jossa on 8 ydintä ja se tukee Hyper-Threading-ominaisuuden myötä 16 säiettä. Peruskellotaajuus on 3,2 GHz ja yhdellä ytimellä Boost-taajuus voi nousta maksimissaan 4,4 GHz:iin. Testiin saapunut kannettava oli varustettu kahdella 8 gigatavun DDR4-3200-nopeudella ja todella löysillä CAS 22 -latensseilla toimivilla muistikammoilla, eli hyödynnettynä oli kahden muistikanavan tarjoama suorituskykyetu. Lisää suorituskykyä on mahdollista saavuttaa päivittämällä kireämmillä muistilatensseilla varustetut DDR4-muistit.
Pelisuorituskyvystä vastaa NVIDIAn GeForce RTX 3070 -näytönohjaimen mobiiliversio, jonka tehonkulutus tässä kannettavassa on vakiona rajoitettu 115 wattiin. Käytössä on Ampere-arkkitehtuuriin pohjautuva GA104-grafiikkapiiri, jossa on käytössä 5120 CUDA-ydintä ja 256-bittisen muistiväylä jatkeena on 8 gigatavua näyttömuistia. Grafiikkapiiri toimii 1100 MHz:n perustaajuudella ja 1560 MHz:n Boost-taajuudella. Legion 5 Pron BIOSista löytyy myös automaattinen ylikellotusvaihtehto, joka nostaa muun muassa näytönohjaimen peruskellotaajuutta 160 MHz:llä ja tehonkulutuksen 130 wattiin. Lisää ylikellotusominaisuuksista artikkelin loppupuolella.
Prosessori toimi Handbrake-rasituksessa keskimäärin 3,0 GHz:n kellotaajuudella ja lämpötila tasaantui noin 70 asteeseen. Näytönohjaimen grafiikkapiirin lämpötila nousi Battlefield V -pelissä noin 73 asteeseen, todellisen kellotaajuuden pyöriessä maksimissaan noin 1600 MHz:ssä. Prosessorin ja näytönohjaimen yhteisrasituksen aikana prosessorin lämpötila nousi 20 asteella 90 asteen tuntumaan.
Legion 5 Pron näppäimistö on täysikokoinen ja tuntumaltaan perinteinen kannettavan näppäimistö. Kyseisen mallin näppäimistö on taustavalaistu RGB:n sijaan valkoisin ledein ja pyörä virtapainike sijaitsee näppäimistön yläpuolella. Kosketuslevy on tuntumaltaan hyvin perinteinen. Virtapainikkeen valo vaihtuu kätevästi valitun suorituskykyprofiilin mukaan (sininen-valkoinen-punainen). Profiilia vaihdeltaessa virtapainikkeen valon väri on ainoa indikaatio käytössä olevasta profiilista, jollei avaa Lenovon omaa hallintasovellusta.
Laitteen vasemmasta kyljestä löytyy yksi USB 3.2 Gen 2 Type-C -liitin DisplayPort 1.4 -tuella ja yhdistetty mikrofoni- ja kuulokeliitin. Oikeassa kyljessä on yksi USB 3.2 Type-A -liitin ja webkameran yksityisyyskatkaisin. Suurin osa liittimistä löytyy laitteen takaosasta eli RJ45-verkkoliitin, USB 3.2 Gen 2 Type-C -liitin DisplayPort 1.4-tuella ja virransyötöllä, kolme USB 3.2 Type-A -liitintä, HDMI 2.1 -näyttöliitin sekä virtaliitin.
Pohjalevy on kiinni 10 ruuvilla, jotka avaamalla pääsee käsiksi laitteen sisuskaluihin. Testiin saapuneessa mallissa on kaksi M.2 SSD -liitintä, joista toinen on vapaana. Molemmat 8 gigatavun muistikammat ovat käyttäjän vaihdettavissa. Komponenttien päällä on irrotettavat ohuet alumiinilevyt suojana.
Kuvasimme kannettavan lämpökameralla noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen Battlefield V -pelissä. Lämpimin kohta oli 54 astetta ja se sijaitsi näytön saranan kohdalla lämpimän ilman ulostuloaukon vieressä.
Suorituskykytestit
Testeissä suorituskykyä vertailtiin prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin ja tallennusratkaisun osalta. Suorituskykytestit on ajettu kannettavan Balanced -tilassa, joka on käytössä oletusprofiilina.
Taustatietoa testeistä
Huom! Kannettavien keskinäistä vertailua voidaan pitää ainoastaan suuntaa antavana, sillä aiemmin io-techissä testatut pelikannettavat on jo palautettu takaisin valmistajille. Näin ollen emme ole pystyneet ajamaan tuoreita vertailutuloksia esimerkiksi päivitetyillä Windows-, peli- ja ajuriversioilla.
Kuvien ja animaatioiden luontiin suunnatun Cinema 4D -ohjelman suorituskykyä simuloiva Cinebench R20 tukee AVX-käskyjä. Cinebench testattiin kaikilla prosessorisäikeillä ja vain yhdellä säikeellä.
Legion 5 Pron Ryzen 7 5800H -mobiiliprosessorin tulos kaikkien ytimien testissä oli 4575, joka oli 38 % parempi kuin MSI Katana GF66:n Core i7-11800H:lla. Yhden ytimen testissä Core i7-11800H:n 576 pisteen tulos oli 5 % parempi kuin Ryzen 7 5800H:lla.
Pidempikestoisessa Handbrake-testissä ja 4k-videon x264-enkoodauksessa Legion 5 Pron tulos oli 15 % parempi kuin MSI Katana GF66:n Core i7-11800H:lla.
AIDA64 v6.33
Kahta 8 gigatavun muistikampaa ja kaksikanavaista muistiohjainta hyödyntäen keskusmuistin luku- ja kopiointinopeudet olivat 40000 Mt/s tienoilla, kirjoituskopiointinopeuden jäädessä alle 30000 Mt/s lukemaan.
CrystalDiskMark 8.0.1
Teratavun kokoisen M.2 SSD:n peräkkäislukunopeudeksi mitattiin 3400 megatavua sekunnissa ja kirjoitusnopeudeksi hieman korkeampi 3100 megatavua sekunnissa.
Pelitestit
Battlefield V -pelissä Full HD -resoluutiolla ja parhailla Ultra-kuvanlaatuasetuksilla Legion 5 Pron keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli RTX 3070:llä 109 FPS.
Shadow of the Tomb Raider -pelissä Highest-kuvanlaatuasetuksilla keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli 125 FPS.
Cyberpunk 2077 -pelissä parhailla Ultra-kuvanlaatuasetuksilla ilman säteenseurantaa keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli 59 FPS.
3DMark Time Spy -testissä Legion 5 Pron RTX 3070 sai grafiikkatestissä hieman paremmat pisteet kuin Gigabyte Aorus 15G:n RTX 3080, mutta korkeammalla tehorajoituksella varustetulla MSI GE76 Raider RTX 3080:llä tulos oli 20 % parempi.
Tehonkulutus ja melumittaukset
Tehonkulutusta mitattiin seinästä Coltech EMT707CTL -mittarilla Battlefield V -pelissä, jossa rasitusta kohdistuu sekä prosessorille että näytönohjaimelle ja lisäksi Handbrake-testissä, joka kuormittaa vain prosessoria.
Prosessorirasituksessa kannettavan tehonkulutukseksi mitattiin 82 wattia ja Battlefield V:ssä näytönohjaimen sekä prosessorin yhteisrasituksessa tehonkulutus oli 190 wattia.
A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja Battlefield V -pelissä prosessorin ja näytönohjaimen yhteisrasituksessa. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.
Melutaso oli pelirasituksessa 44 desibeliä, joka meidän mittausmenetelmillä tarkoittaa äänekästä melutasoa. Myös pelkästään täydessä prosessorirasituksessa melutaso oli kohtalaisen äänekäs 39 desibelin tuloksella.
Akkukesto
Akunkestoa testattiin tällä sekä näytön täydellä kirkkaudella että mitatulla 120 cd/m² kirkkaudella, kun 1080p-laatuista videota toistettiin kokoruudun tilassa YouTubesta Wi-Fi-yhteydellä Google Chrome -selaimella. Huomioitava on, että tällä kertaa kannettavan suorituskykyprofiiliksi oli valittuna Silent, koska käyttötilannetta ajatellen on melko järjetöntä käyttää laitetta millään muulla profiililla, jos tarkoituksena on esimerkiksi katsella videoita. Monet kannettavat myös vaihtavat automaattisesti alhaisimman tehonkulutuksen profiiliin akkuvirtaa käytettäessä.
Legion 5 Pron 80 wattitunnin akussa riitti testissämme virtaa noin 3-4 tuntia näytön kirkkaudesta riippuen, joka on viime aikoina testaamistamme kannettavista heikomman pään tulos.
Lenovo Vantage -profiilien erot
Kannettavan eri toimintoja hallitaan Lenovo Vantage -ohjelmistolla, jolla voidaan säätää muun muassa laitteen suorituskyky-, tehonkulutus- ja melutasosuhteita. Ajoimme muutaman suorituskykytestin valittavissa olevilla Silent- ja Performance -profiileilla ja vertasimme niiden suorituskykyä Balanced (Tasapaino)-oletusprofiiliin.
Legion 5 Pron BIOSista löytyy mahdollisuus ylikellottaa kannettavaa. Tarkemmin ottaen GeForce RTX 3070 -näytönohjaimen tehonkulutus on mahdollista nostaa 115 watista 130 wattiin, grafiikkapiirin kellotaajuutta +150 MHz ja GDDR6-näyttömuistin kellotaajuutta +300 MHz. Ajoimme testit myös ylikellotettuna ja Performance-profiililla.
3DMark Time Spy -testin pisteiden perusteella Balanced- ja Performance- profiilien välillä ei ole suurta eroa suorituskyvyssä, mutta ylikellotettuna tulos parani noin 13 %. Ylikellotus nostaa näytönohjaimen kellotaajuutta noin 160 MHz ja tehonkulutusta 25 watilla. Prosessorin suorituskykyyn ylikellotuksella ei oikeastaan ole vaikutusta. Silent-profiililla prosessorin suorituskyky laskee 14 %, näytönohjaimen suorituskyvyn pysyessä samalla tasolla kuin Balanced-profiililla.
Cyberpunk 2077 -pelissä Silent- ja Balanced- profiilit tuottavat lähes identtisen suorituskyvyn, Performance-profiilin ollessa noin 7 prosenttia suorituskykyisempi. Ylikellotettuna tulos parani parilla prosentilla.
Silent-profiilin houkuttelevalta kuulostava suorituskyky heijastuu valitettavasti myös melutasoon, joka oli profiilin nimestä huolimatta 42 desibelillä äänekäs. Balanced- ja Performance-profiileilla melutaso olivat reilusti yli 40 desibelillä erittäin äänekkäitä ja ylikellottamalla melutaso nousi vielä yhdellä desibelillä 47 desibleiin.
Näyttötestit
Testasimme pintapuolisesti kannettavan näyttöä io-techin näyttöartikkeleista tutuilla metodeilla. Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro – näytönkalibrointilaitteiden avulla.
Korkeimmillaan 165 hertsin virkistystaajuudella toimivan IPS-näyttöpaneelin kontrastisuhteeksi mitattiin 1178:1, mustan tason ollessa 0,44 kandelaa per neliömetri (cd/m²) ja kirkkauden ollessa 524 cd/m², kun näytön kirkkaus oli säädetty täysille. Paneelin gamman arvoksi mitattiin 2,14 ja värilämpötilaksi 6058 Kelviniä.
Lenovo Legion 5 Pron näytön maksimikirkkaus on toistaiseksi io-techin testaamista pelikannettavista korkein.
Legion 5 Pron paneeli kattoi 99 % sRGB-väriavaruudesta, 78 % AdobeRGB-väriavaruudesta ja 78 % DCI-P3 -väriavaruudesta.
Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.
Paneelin väritarkkuus oli myös hyvällä mallilla 1,37 Delta-E:n keskiarvopoikkeamalla.
Loppuyhteenveto
Testiimme saapunut 16ACH6H-mallinen Lenovo Legion Pro 5 on varustettu AMD:n Ryzen 7 5800H -mobiiliprosessorilla, NVIDIAn GeForce RTX 3070 -näytönohjaimella ja 16 gigatavulla keskusmuistia. Kannettavan hinta on Suomessa tällä hetkellä noin 1750 euroa. Legion 5 Prosta löytyy myös versiot GeForce RTX 3060-, 3050 Ti- ja 3050 -näytönohjaimilla ja Ryzen 7 5600H -prosessorilla, joten testiin saapunut yksilö on malliston tehokkain.
Rakenteeltaan Legion 5 Pro on jämäkkä, sen näppäimistö on täysikokoinen ja tuntumaltaan melko perinteinen lyhyellä liikeradalla. Valtaosa kattavasta liittinosastosta sijaitsee kannettavan takaosassa ja pitää sisällään yhteensä 6 USB-liitintä, joista 3 kpl on Type-A- ja 2 kpl Type-C -mallisia. Legion 5 Pron näyttöpaneeli on väritoistoltaan laadukas ja näytön mitattu maksimikirkkaus oli toistaiseksi io-techin testaamista pelikannettavista korkein. 2560×1600-resoluutio tarjoaa enemmän näyttöalaa kuin pelikannettavien perinteiset Full HD -näytöt, mutta 165 hertsin näytöllä kannettavan akkukesto jäi melko vaisuksi.
Suorituskykyisen Ryzen 7 5800H -prosessorin lämmöt pysyivät hyvin kurissa täydessä rasituksessa alle 80 asteessa, kun kyse oli pelkästä prosessorirasituksesta. Pelikäytössä prosessorin lämmöt nousi noin 90 asteeseen ja näytönohjaimen reiluun 70 asteeseen. Lämpöjen pitäminen kurissa aiheutti valitettavasti äänekkään melutason, myös käytettäessa Silent-suorituskykyprofiilia. BIOSista löytyvä erillinen kannettavan ylikelloitusmahdollisuus oli mukava lisä, vaikkei se laitteen suorituskykyyn kovin dramaattista vaikusta meidän testeissämme tehnytkään.
Olivatko muistit 1Rx16? Äkkiseltään näyttävät olevan. 1Rx8 -muisteilla suorituskykyä saisi prosessorin osalta nostettua:
https://www.youtube.com/watch?v=R7CO9v9rpOk
Eli olisiko kone käyttänyt iGPU:ta ja mennyt pihimpänä? Biosista pitäisi redditin mukaan saada myös ultrasilent-mod päälle, en muista mitä se tekee.
Akunkeston kannalta kannattaa vissiin olla hybrid-mode päällä ja eikös tuossa ollut vielä joku pikanäppäinyhdistelmä (Fn+R tjsp), jolla sai vaihdettua virkistystaajuutta lennosta 165 Hz -> 60 Hz?
Tätä on turha testata näillä vakiomuisteilla. Pelkästään 80e muistipäivitys lisää tehoa huomattavasti.
Hyvä kyllä nähdä, että monikin valmistaja on alkanut tarjota näitä 2560*1440 resoluution ruutuja nyt kannettaviin. Monta vuotta olenkin niiden perään huudellut.
"Turha testata"? Tuotteet testataan lähtökohtaisesti siten kun ne kaupasta ostetaan.
Kaikki valveutuneet käyttäjät vaihtaa nuo huonot muistit pois.
Noita valveutuneita käyttäjiä on varmaan tän ostaneista jotain alle yhden prosentin luokkaa.
Olisihan se ollut hyvä lisä testiin, eli mitä kannattaa ottaa huomioon tämän koneen ostaessasi ja millä tavalla, halutessaan, siihen saa helposti lisätehoa.
Ymmärrän kyllä, että testi tehdään ilman mitään modifikaatioita. Luonnollisesti.
Tässä olisi kuitenkin mahdollinen jutun paikka toimitukselle, eli miksi numeroiden valossa nopea muisti saattaakin hidastaa konetta ja miten tämä korjataan.
Kuinka tuollainen pärjää pöytäkonetta vastaan, eli mikä kokoonpano vastaa suurinpiirtein samaa suorituskykyä?
RTX 3070M 140W vastaa aika lailla RTX 3060 Ti:tä.
Tuo hybrid mode säätelee sitä mihin sisäinen näyttö on liitetty (ja kumpaa gpu:ta pääasiassa käytetään), eli se päällä näyttö on kiinni ryzenissä ja vastaavasti pois päältä näyttö on kiinni nvidiassa. Ja tuosta seuraa myös että gsync toimii ainoastaan hybrid mode pois päältä. Displayportit on aina kiinni nvidiassa, hdmi en ole kokeillut.
Hybrid-tila on vakiona pois päältä eli oli pois käytöstä testeissä.
Jos 1750€ kannettavaan saa 80€:lla sellaisen päivityksen, että ilman on turha edes testata kun suorituskyky on niin paskaa, eikö tuo ole aika tavalla valmistajan häpeä?
Kyllä vaan. Noita 1Rx16 muisteja on laitettu ilmeisen moniin kannettaviin ilman, että valmistajat ilmoittavat muistityypin vaihtuneen. Numeroissa DDR4 3200mhz on DDR4 3200mhz, oli se sitten millä valmistustavalla tahansa tehty.
Kyllä vaan. Noita 1Rx16 muisteja on laitettu ilmeisen moniin kannettaviin ilman, että valmistajat ilmoittavat muistityypin vaihtuneen. Numeroissa DDR4 3200mhz on DDR4 3200mhz, oli se sitten millä valmistustavalla tahansa tehty.
Tämä kone muuten irtoaa Lenovon omasta verkkokaupasta milloin vain 1529e sis postit. AFNLENOVO koodilla tai sitten sillä uutiskirjekoodilla, jonka kaikki saa.
Saakos tuohon muuten opiskelija-alennuksen päälle?
Ostin tuosta fullHD version (kun en VR-käytössä tarvitse), eli pro tippuu nimestä pois ja näemmä jotain muutakin on erilaista. Ainakin pohjan ilmanottoaukot erilaisia.
Jos nyt haluan siirtyä 1%-kerhoon ja valveentuneeksi käyttäjäksi, niin saanko itse lisätä/vaihtaa muistia(/SSD:tä) takuun raukeamatta? Kuinka monta paikkaa edellisiä on ja jos on 2, niin voiko/hyödyttääkö
…käyttää ristiin erilaisia, jos lisää tyhjään paikkaan uutta, tai parempaa?
Ps. Ikävä kun ei voi muokata kommenttia täällä kun lipsahtaa.
Laittamalla 2 erikokoista (kapasiteetti, ei nopeus) kampaa on käytössä single channel mitä todennäköisimmin lopputulemana. Muutoinkin ihan syyttä asioita hankalasti tehden, kahden kamman kitti ostoon ja sillä hyvä.
Mistäs noista muisteista tietää mitä ostaa? Kun moni yritys ilmoittaa vaan nopeuden ja koon.
Ainakin pari kk sitten tämä taisi olla paras mitä noihin saa. Jos 2x8GB 1R menee niin saa tietysti vähän halvemmalla.