io-techin testissä HMD Globalin uusi lippulaivamalli Nokia 8.

Alkuperäisten Nokian matkapuhelintoimintojen viimeisimmäksi lippulaivapuhelimeksi jäi Lumia 930, joka julkistettiin keväällä 2014. Sitä seurasi vielä Lumia 950 –mallit, jotka olivat kuitenkin jo Microsoftin logoilla varustettuja. Lumia 950 oli kelvollinen puhelin, mutta se kärsi pahasti keskeneräisestä Windows 10 Mobile –käyttöjärjestelmästä.

HMD Global Oy:n toimesta alkuvuodesta paluun älypuhelinmarkkinoille tehnyt Nokia-brändi sai ensimmäisen uuden sukupolven lippulaivamallinsa elokuun 16. päivä Lontoossa järjestetyssä julkaisutilaisuudessa, jossa myös io-tech oli paikanpäällä ottamassa ensituntumat julkaistusta Nokia 8 –puhelimesta.

Uuden huippumallinsa osalta HMD Global korostaa pitkälti samoja ominaisuuksia kuin edullisemmissakin malleissaan. Laadukas rakenne, helppokäyttöisyys ja puhdas Android-käyttöjärjestelmä ovat konseptin keskiössä. Lisäksi yritys luottaa kilpailukykyiseen hinnoitteluun.

Nokia 8:n myynti alkoi Suomessa elokuun 28. päivä ja sen suositushinta on 579 euroa. Hieman myöhemmin saataville tulevat kiiltäväpintaiset versiot, joiden hintaa ei ole vielä ilmoitettu. Kilpaileviin lippulaivapuhelimiin nähden Nokia 8:n hinnoittelu on hyvin kilpailukykyinen. Suomen markkinoilla Snapdragon 835 –piirillisen älypuhelimen saa halvemmalla vain OnePlus 5:n muodossa ja muiden kilpailijoiden mallit maksavat 100-300 euroa enemmän.

Tutustumme tässä artikkelissa Nokia 8:n 4 & 64 Gt:n muistilla varustettuun versioon, joka on Suomessa myyntiin tulevista laitteista poiketen väriltään kiiltävän sininen ja varustettu vain yhdellä SIM-korttipaikalla. Testasimme laitetta kattavasti runsaan kahden viikon käyttötestijakson muodossa. Artikkelissa perehdytään puhelimen fyysiseen toteutukseen ja tuntumaan, teknisiin ominaisuuksiin, kameran toimintaan ja kuvanlaatuun, ohjelmistoon, akunkestoon ja suorituskykyyn.

Pakkaus ja sen sisältö

Nokia 8 toimitetaan melko litteässä pahvipakkauksessa, jonka ruskeansävyisessä kansikuvassa on käytetty menneiltä ajoilta tuttua käsisymboliikkaa.

Paketin sisällä on puhelimen ohella 18 watin pikalaturi, USB Type-C-kaapeli, SIM-korttikelkan irrotustyökalu, perustasoa laadukkaammat tulppamalliset nappikuulokkeet sekä pikaohjeet ja takuutiedot.

io-techin saama testikappale oli brittiläistä mallia, josta johtuen laturi ei vastaa Suomessa toimitettavaa mallia ja käyttöohjeet olivat vain englanniksi.

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Ulkoisesti Nokia 8:lla on selvästi havaittavaa sukunäköä edullisempien Nokia-älypuhelimien kanssa ja muotoilu onkin siis melko hillittyä ja jopa aavistuksen persoonatonta. Muodot ovat solakan pyöristettyjä ja ne tuntuvat kädessä pidemmälle hiotummilta kuin edullisemmissa sisarmalleissa. Muodoissa on myös havaittavissa viitteitä joihinkin menneiden vuosien Lumia-malleihin.

Fyysiset mitat:

 • Ulkomitat: 151,5 x 73,7 x 4,6-8,3 mm
 • Paino: 160 grammaa
 • Näytön ja ulkomittojen suhde: 69,4 %

5,3-tuumaisen näyttönsä puolesta Nokia 8 sijoittuu useimpien markkinoilla olevien kilpailijoidensa välimaastoon. Riippuu lähinnä käyttäjästä, onko kompromissi onnistunut vai ei. Toisin kuin edistyneimmät kilpailijansa, Nokia 8 ei käytä poikkeuksellisen kapeareunaista näyttöä, joten näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku on nykymittapuulla heikon puoleinen. Galaxy S8:aan verrattuna Nokia 8 on 2,6 mm pidempi sekä jopa 5,6 mm leveämpi. OnePlus 5:een nähden Nokia 8 on puolestaan 2,7 mm lyhyempi, 0,6 mm paksumpi ja vain 0,4 mm kapeampi.

Nokia 8 painaa 160 grammaa, joka on hyvin tasapainossa laitteen ulkomittojen ja käsituntuman kanssa. Laitteen 4 & 64 Gt:n muistilla varustettu perusversio tulee Suomessa saataville teräksen ja mattasinisen värisenä. Myöhemmin saataville tulevien kiiltävän sininen ja kiiltävän kuparin värivaihtoehdon muistimäärä on ennakkohuhujen mukaan 6 & 128 Gt. Testikappaleemme väri edustaa kiiltävän sinistä vaihtoehtoa, vaikka siitä löytyikin pienempi muistiyhdistelmä.

Kuten jo aiemmin hieman vihjasin, Nokia 8:n muotoilu tuntuu paremmalta kuin miltä se näyttää. Takakuoren sulavan pyöristetyt ja joka suuntaan kaarevat muodot istuvat käteen erittäin mukavasti ja saumatonta vaikutelmaa korostaa reunoiltaan pyöristetty Gorilla Glass 5 –näyttölasi, joka yhdistyy suoraan metallirungon kanssa. Lasin ja metallin välissä ei siis ole monissa puhelimissa käytettyä kapeaa muovilistaa, mikä saattaa vaikuttaa negatiivisesti näyttölasin pudotuskestävyyteen.

Nokia 8:n unibody-kuorirakenne on koneistettu 6000-sarjan alumiinista ja se tuntuu kädessä erittäin hyvin viimeistellyltä ja todella tukevalta. Puhelin ei elä tai nitise kovakouraisemminkaan väänneltäessä. Rakenteella on IP54-tason suojaus, eli sille luvataan pölyn- ja roiskevedenkestävyys. Nokia 8:n yhden käden käytettävyys on kohtalainen, joka on siltä osin hyvä asia, ettei puhelimen ohjelmistosta löydy sitä helpottavia ominaisuuksia.

Testikappaleemme alumiinikuori oli väriltään kiiltävän sininen, joka on viimeistelynä siltä osin vakuuttava, ettei pintaa pysty suoralta kädeltä tunnistamaan alumiiniksi, vaan sen saattaisi epäillä olevan esimerkiksi lasia. HMD Globalin mukaan kiiltäväpintaisten värivaihtoehtojen kuoren viimeistely käsittää 40-vaiheisen prosessin, jonka toteuttamiseen kuluu yhteensä 20 tuntia. Mattapintaisissa versioissa alumiini on hiekkapuhallettu ja anodisoitu.

Testikappaleemme kiiltäväpintainen takakuori osoittautui erittäin herkäksi sormenjäljille, eli se sopii ennemminkin katsottavaksi kuin koskettavaksi. Testijaksolla pintaan ilmestyi myös useita pieniä sopivassa valaistuskulmassa erottuvia hiusnaarmuja. Mattapintaisen alumiinin kanssa näitä ongelmia ei luonnollisestikaan pitäisi esiintyä. Pidoltaan kiiltävä pinta osoittautui varsin liukkaaksi ja siitä sai pitävän otteen lähinnä erittäin rasvaisilla tai nahkeilla sormilla.

Vaikka takakuori onkin koneistettu alumiinista, on puhelimen ylä- ja alapääty käytännössä lähes kokonaan rakenteeseen sulautettua muovia. Muoviosien taakse on sijoitettu laitteen antennit ja HMD Globalin mukaan sijoituksella on pyritty minimoimaan käsien vaikutus signaalien vastaanottoon. Vaaka-asennossa perustelu ei kuitenkaan toimi, sillä silloin antennit jäävät juurikin käsien alle peittoon. Muovipäätyjen sulautuminen alumiinikuoreen riippuu hieman puhelimen väristä ja vallitsevasta valaistuksesta. Kiiltävän sinisessä testikappaleessamme muovialueet eivät erottuneet erityisen näkyvästi, mutta esimerkiksi teräksenharmaassa mattavärissä ne ovat varsin selvästi havaittavissa.

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Teknisesti Nokia 8:n ei tarvitse juuri häpeillä pahimmille kilpailijoilleen. Järjestelmäpiirinä on markkinoiden ehdotonta huippua edustava Snapdragon 835, jota käytetään myös mm. Samsungin, Sonyn ja HTC:n lippulaivamalleissa. Nokia kertoo toteuttaneensa järjestelmäpiirin yhteyteen lämpöputkea ja grafiittikerrosta hyödyntävän jäähdytysratkaisun, joka levittää piirin tuottaman lämmön tasaisesti koko alumiinisen takakuoren alueelle.

Tekniset ominaisuudet:

 • Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri (8 x Kryo CPU, Andreno 540 GPU, X16-LTE-modeemi)
 • 4 Gt LPDDR4X RAM
 • 64 Gt UFS 2.1 –muistia, josta vapaana noin 50 Gt
 • micro-SD-muistikorttipaikka (max. 256 Gt)
 • LTE Cat.9 (450/50 Mbit/s), 3CA (carrier aggregation), Dual SIM
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, MIMO
 • Bluetooth 5.0, NFC, GPS, Galileo, GLONASS, BDS

Neljän gigatavun RAM-muisti on riittävä, joskin 2-4 Gt vähemmän kuin edullisemmassa OnePlus 5:ssä. Sen suhteen ei kuitenkaan pitäisi koitua kovinkaan näkyviä ongelmia. Tallennustilaa löytyy 64 gigatavua, josta vapaana on noin 50 Gt.

LTE-yhteyksien osalta HMD Global on tyytynyt 9. kategorian nopeuksiin, vaikka järjestelmäpiiriin integroitu X16-modeemi pystyisikin yli kaksinkertaisiin lukemiin. Suomessa myytävät Nokia 8 –mallit ovat varustettu aina kahdella SIM-korttipaikalla.

Nokia 8:n alapääty on oikeastaan kokonaan muovia ja sinne on koneistettu aukot mikrofonille, USB Type-C-liitännälle sekä monokaiuttimelle. USB-liitäntä tukee viiden gigabitin siirtonopeutta (USB 3.1).

Kuvassa USB-liitännän yläpuolella näkyvä pieni valkoinen viiru ja kolhu tulivat puhelimeen heti testijakson alussa, kun testikappale putosi istuessa taskusta ja osui valkoiseksi maalattuun puutarhatuolin jalkaan. Valkoinen maali ikään kuin kiilautui muovin ja alumiinin saumaan, eikä sitä saatu rapsutettua kaikilta osin pois.

Kaiuttimen äänenlaatu ei ansaitse suurempia kehuja, vaikka se tuottaakin tekemissämme mittauksissa aivan kärkipäähän sijoittuvan äänenpaineen (mitattu 30 cm päästä 79,5 dBA). Taajuudet toistuvat yläpainotteisesti ja ajoittain kaiutin saattaa hieman särkeä maksimivoimakkuudella.

Nokia 8:n navigointipainikkeet ovat sijoitettuna näytön alapuolelle jäävään nykymittapuulla varsin leveään kaistaleeseen. Painikkeiden toteutus on kapasitiivinen ja reunanäppäimissä on mukavan kirkas taustavalaistus. Fyysisten navigointinäppäinten etuna on, etteivät ne vie tilaa näytön puolelta, mutta HMD Globalin toteutuksen haittapuolena on, ettei näppäinten sijainti ole vaihdettavissa, eli paluupainike sijaitsee aina kotinäppäimen vasemmalla puolella.

Kotinäppäimeen sijoitettu sormenjälkitunnistin on tunnistustarkkuudeltaan varsin luotettava ja riittävän nopea, joskaan ei aivan markkinoiden nopeimpien toteutusten tasoa. Tunnistin on upotettu aavistuksen näyttölasin pinnan alapuolelle, joten se löytyy melko helposti myös näppituntumalla. Tunnistin havaitsee sormen myös näytön ollessa poissa päältä.

Nokia 8:n IPS LCD –näyttöpaneeli on siis läpimitaltaan hieman harvinaisemmat 5,3 tuumaa ja se on tarkkuudeltaan 1440 x 2560 pikseliä, joka tarkoittaa mukavaa 554 PPI:n pikselitiheyttä. Valmistaja lupaa näytölle erittäin korkean 700 nitin maksimikirkkauden, mutta kilpailijoiden puhelimissa tänä vuonna yleistyneitä HDR- tai muun laajemman väriavaruuden tukea siinä ei mainosteta olevan.

Näyttö tukee herättämistä kaksoisnapauttamalla, mutta ei useista vanhemmista Nokia-puhelimista tuttua korkean herkkyyden tilaa (ns. käsinetila). Aiemmista Nokia-älypuhelimista tuttu ominaisuus on sen sijaan ”Glance” (eli ns. vilkaisunäyttö), joka näyttää kellonajan, päivämäärän, akun varauksen, seuraavan herätyksen, kalenterimuistutukset, vastaamattomat puhelut sekä lukemattomat sähköpostit ja viestit sammutetun näytön yläosassa. Glance-näkymä sammuu itsekseen puhelimen oltua hetken paikallaan ja tulee taas näkyviin, kun puhelinta liikutetaan. Ominaisuuden saa haluttaessa kytkettyä pois päältä.

Näytön tekniset ominaisuudet:

 • 5,3-tuumainen IPS LCD –näyttöpaneeli
 • RGB-alipikseliasettelu
 • 1440 x 2560 pikseliä, 554 PPI
 • Gorilla Glass 5 –lasi, pyöristetyt reunat (2.5D)
 • Glance-vilkaisunäyttö, herätys kaksoisnapautuksella

Kuvanlaadultaan Nokia 8:n näytöstä ei ole juuri pahaa sanottavaa, kuten high-end-luokan puhelimelta voi nykypäivänä jo odottaa. Kuva on miellyttävän terävä ja tarvittaessa erittäin kirkas. Myös tummien sävyjen toisto on varsin hyvää. Valkotasapainon tai väriavaruuden säätöön näytön asetuksista ei valitettavasti löydy työkaluja – värintoisto on varsin hyvää, mutta valkotasapaino hieman sinertävään päin kallellaan. Katselukulmat ja näkyvyys auringonpaisteessa ovat hyvät.

Myös puhelimen yläpääty on muovia, mutta sinne on sijoitettu vain yksi toiminto – monien edelleen arvostama 3,5 mm ääniliitäntä. Vasemman kyljen yläosassa sijaitsee korttikelkka, joka pitää Suomessa myytävissä malleissa sisällään kaksi nano-SIM-korttipaikkaa, joista toiseen voi sijoittaa vaihtoehtoisesti micro-SD-muistikortin.

Näytön yläpuoleiseen kaistaleeseen sijoitettu kuulokeaukko on lasiin tehty lovi, jonka pohjalla on tiheä muoviverkko. Ainakaan testijaksolla kuulokkeeseen ei kerääntynyt mainittavasti likaa tai pölyä, vaikka toteutus saattaisi olla siihen taipuvainen. Ilmoitusvaloa Nokia 8:ssa ei valitettavasti ole, joka on harmillinen juttu. Ilmeisesti valmistaja on ajatellut Glance-vilkaisunäytön korvaavan sen, vaikka niin ei kuitenkaan täysin ole. Sitä ei nimittäin pysty tarkastelemaan hieman kauemmalta etäisyydeltä ja puhelimeen koskematta.

Kuulokeaukon vasemmalla puolella sijaitsevan etukameran toteutus on mielenkiintoinen, sillä valmistaja on päätynyt käyttämään siinä samaa 13 megapikselin kuvasensoria kuin takakamerassa. Kooltaan sensori on 1/3 tuumaa, eli pikselikoko on 1,12 mikrometriä. Sen parina on f2.0-aukkosuhteen objektiivi, jonka kuvakulma on 78,4 astetta. Etukamerasta löytyy myös vaiheentunnistukseen (PDAF) perustuva automaattitarkennus sekä näytön taustavaloa hyödyntävä salama. Etukameralla onnistuu myös 4K-videokuvaus.

Nokia 8:n alumiininen unobody-kuorirakenne on tehty umpinaiseksi, eli käyttäjällä ei ole nykypäivän puhelimille tyypilliseen tapaan pääsyä akkuun. Sisäisen akun kapasiteetiksi ilmoitetaan 3090 mah, joka on nykypäivänä tämän kokoluokan puhelimissa keskitasoa. Akku tukee Qualcommin Quick Charge 3.0 –pikalatausta maksimissaan 18 watin latausteholla.

Puhelimen kaikki fyysiset painikkeet löytyvät oikean kyljen yläpuoliskosta. Alimpana sijaitsee virta-/lukitusnäppäin ja sen yläpuolelta tapahtuu äänenvoimakkuuden säätäminen. Metallisten näppäinten tuntuma on metallisen naksahtava, mutta silti aavistuksen tahmaava.

Kamera

Nokia 8 on ensimmäinen uuden sukupolven Nokia-älypuhelin, jonka kamera on toteutettu yhteistyössä Nokian vanhan kumppanin ZEISS:in kanssa. HMD Globalin edustaja kertoo kameran olevan kehitetty yhteistyössä ZEISS:in kanssa jo ennen kuin yhteistyökuviosta tiedotettiin virallisesti, mutta ei paljastanut tarkemmin mitä kyseinen yhteistyö on pitänyt sisällään.

Takakuoren yläosan keskelle sijoitettu pitkulainen kromireunainen kamerakehys muistuttaa hieman ensimmäisten Lumia-puhelimien kamerasta ollen kuitenkin ulkoisesti varsin hillityn näköinen. Kaksoiskameran linssien alapuolelta löytyy ZEISS-logo, infrapunaa hyödyntävä etäisyyssensori sekä kaksisävyinen LED-salama. Kamerakehyksen yläpuolella sijaitsee puolestaan yksi puhelimen kolmesta mikrofonista.

Kameran tekniset tiedot:

 • 13 megapikselin värillinen kuvasensori (1,12 um pikselikoko, 1/3 tuumainen kenno), 76,9 asteen f2.0 –objektiivi, OIS
 • 13 megapikselin mustavalkoinen kuvasensori (1,12 um pikselikoko, 1/3 tuumainen kenno), 76,9 asteen f2.0 –objektiivi
 • Tarkennus: PDAF
 • Infrapuna-etäisyystunnistus
 • Kaksivärinen LED-salama
 • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 720p 120 FPS

Nokia 8 käyttää siis kaksoiskameraratkaisua, jossa toisen kameran ideana on tuoda kuviin lisää valoa sekä auttaa syvyysterävyysefektin luomisessa. Molemmat kamerat perustuvat samaan 13 megapikselin sensoriin, joista toinen on kuitenkin värillinen ja toinen mustavalkoinen. Mustavalkosensorin datalla kuviin pyritään tuomaan lisää yksityiskohtia, dynamiikkaa sekä etenkin hämäräolosuhteissa valoa.

Kuvasensorit ovat kooltaan 1/3 tuumaisia, eli ne ovat pienempiä kuin useimmissa kilpailijoissa. Pikselikooksi muodostuu 1,12 mikrometriä, joka edustaa melko lailla perustasoa. Kameroiden parina on f2.0-aukkosuhteen objektiivit 76,9 asteen laajakulmalla. Värisensorin objektiivissa on myös optinen kuvanvakain.

Videotallennus onnistuu parhaimmalla laadulla 4K-tarkkuudella ja 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Vaihtoehtoisesti tarjolla on myös hidastettu 720p 120 FPS –kuvaustila. OZO Audio –tekniikan avulla videoihin on mahdollista taltioida 360-asteisen tilaäänen.

Nokia 8:n kamerasovellus on pitkälti edullisemmista sisarmalleista tuttu niin hyvässä kuin pahassa. Hyvänä puolena käyttöliittymä on melko suoraviivainen ja yksinkertainen. Huonona puolena ominaisuudet ovat tietyiltä osin hieman karsittuja.

Nopeudeltaan Nokia 8:n kamera ei pärjää pahimmille kilpailijoilleen. Käynnistyminen tapahtuu vielä suht nopeasti ja se onnistuu tarvittaessa näppärästi virtapainiketta kahdesti painamalla. Tarkennus ja kuvan ottaminen sujuvat myös kohtalaisen ripeästi jos ympärillä vallitsevat valoisat optimiolosuhteet, mutta vähänkin haastavammissa valaistusolosuhteissa alkaa kumpaankin toimenpiteeseen ilmestyä viivettä. Sarjakuvaus onnistuu tarvittaessa erittäin nopealla tahdilla suljinpainiketta pohjassa pitämällä.

Valokuvaustilassa uutena valintana sivuvalikosta löytyy kaksoiskameran kuvaustilan valinta, eli käyttäjä voi valita otetaanko kuvat värillisellä, mustavalkoisella vaiko molempien kameroiden yhdistelmällä. Pelkän värikameran käytön etuna saattaa HMD:n edustajan mukaan olla joissain tilanteissa parempi kuvausnopeus, jonka voimme allekirjoittaa. Toisena uutuusominaisuutena etu- ja takakameran välillä valittaessa tarjolla on myös kolmas Dual-Sight-vaihtoehto, joka ottaa kuvaan sekä etu- että takakameran näkymän.

Videokuvaustilassa sivuvalikossa uusina ominaisuuksina ovat puolestaan äänitallennuksen mikrofonivalinta (etu-, taka- tai surround-äänet) sekä mahdollisuus YouTube- tai Facebook-livelähetykseen suoraan kamerasovelluksen välityksellä. Etu- ja takakameraa hyödyntävä Dual-Sight-ominaisuus on hyödynnettävissä myös videokuvauksessa, jolloin tallentuvan videon tarkkuus on 1080p.

Manuaalikuvaustila löytyy Nokia 8:ssa onneksi näppärästi suljinpainikkeen vierestä avautuvasta kuvaustilavalikosta, toisin kuin esimerkiksi Nokia 6:ssa, jossa se on haudattuna kameran asetusvalikkoon. Valitettavasti säädöt ovat yhtä suppeat, eli tarjolla on ainoastaan valotuksen mittaustavan valinta, tarkennustavan valinta (automaattinen, ääretön, makro), valkotasapainon säätö sekä valotuksen kompensointi. Kaikki tärkeimmät nykypäivän high-end-puhelimista löytyvät säädöt, kuten tarkennuksen manuaalivalinta, suljinaika sekä herkkyys ja mahdollisuus kuvata RAW-kuvia puuttuvat. Tähän HMD Global tarjoaa toivottavasti lähitulevaisuudessa parannuksen.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Nokia 8:n kamera piirtää hyvässä valaistuksessa mukavan terävää ja yksityiskohtaista jälkeä. Värintoisto on eläväisen näköistä, mutta ei kuitenkaan ylikorostunutta. Perusautomatiikka pyrkii olemaan polttamatta kuvaa puhki, ennemmin kuin valottamaan kuvien tummia kohtia.

Lähikuvauksessa kamera ei ole aivan parhaimmillaan, sillä lähin tarkennusetäisyys tuntuisi olevan suurempi kuin useimmissa kilpailijoissa, joka aiheutti testijaksolla useampana otteeseen tarkennusrumban lähikohteiden kohdalla.

HDR-tilassa kamera tuo hyvin esiin kuvan tummat osat, mutta lopputulos ei ole aivan luonnollisimman näköisestä päästä. HDR-tilan käyttöä kannattaa siis hieman harkita ja säästää lähinnä haastavimpiin olosuhteisiin. Vaihtoehtoisesti kamerassa on tarjolla myös automaatti-HDR, joka ei mielestäni aktivoitunut erityisen herkästi.

Valon määrän vähentyessä Nokia 8:n kameran reaktio on varsin tyypillinen. Kuvien yksityiskohdat alkavat hiljalleen pehmetä ja värit haalenevat pikkuhiljaa. Jos valoa on tarjolla edes kohtalaisesti, jälki on kuitenkin kuvia kokonaisuutena katsottaessa kohtalaisen hyvää. Kuvien tärähtämisen kanssa saa kuitenkin olla melko tarkkana optisesta vakaimesta huolimatta. Häiritsevä kohina pysyy kuvissa hyvin hallinnassa. Nokia 8:n kamera ei pysty taltioimaan kuviin yhtä paljon valoa, kuin markkinoiden pahimmat kilpailijat, vaan etenkin heikossa valossa kuvista tulee usein todellista hämärämpiä.

Kameran automatiikka alkaa nostaa kuvien herkkyyttä yhdessä suljinajan kanssa suljinajan venyessä yli 1/100 sekunnin. Testijaksollamme suljinaika venyi pisimmillään 1/11 sekuntiin ja herkkyys ISO 1600 –arvoon. Suljinaika on lyhyempi, kuin monissa muissa markkinoilta löytyvissä optisella kuvanvakaimella varustetuissa kamerapuhelimissa.

Nokia 8:n kaksoiskamera tarjoaa mahdollisuuden kuvien ottamiseen myös pelkällä mustavalkokameralla, jonka etuna on parempi dynamiikka sekä suurempi valoherkkyys ja sen myötä kamera-automatiikka voi käyttää lyhyempiä suljinaikoja sekä pienempiä ISO-arvoja. Samassa tilanteessa otettujen väri- ja mustavalkokuvan välillä havaitsimme 2,5-3-kertaisia eroja suljinajassa sekä ISO-arvossa mustavalkokuvan hyväksi. Mustavalkokuvaus ei sovi kaikkiin tilanteisiin, mutta mahdollistaa erittäin tunnelmallisten ja laadukkaiden kamerapuhelinkuvien ottamisen.

Nokia 8:n syväterävyystehoste löytyy kuvaustilavalikosta ”Live Bokeh –efekti” nimellä ja se tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden syvyysterävyysefektin voimakkuuden säätämiseen. Vain harva valmistaja on onnistunut efektin toteuttamisessa hyvin, eikä Nokia 8:kaan ansaitse tältä osin erityisemmin kehuja.

Parhaiten efekti toimii selkeästi taustasta erottuvien objektien, kuten ensimmäisen kuvan osterin tapauksessa. Kyseinen otos on onnistunein bokeh-efektillä otettu kuva, jonka Nokia 8:lla saimme aikaan. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kyseisessä tilanteessa kuvaan muodostui varsin voimakas syvyysterävyysefekti myös peruskuvaustilassa.

Melko usein korostettavien kuvauskohteiden reunojen rajaus ei osu aivan nappiin ja pehmennysefekti leviää osittain kohteen päälle. Vaihtoehtoisesti kohteen reunoilla on havaittavissa ”hohtoefekti”. Myös eri syvyysetäisyyksillä sijaitsevat objektit saattavat aiheuttaa hieman vaikeuksia, sillä esimerkiksi kahdesta eri aukosta läpi näkyvä kohde saattaa sumentua toisen aukon osalta mutta, pysyä terävänä toisen aukon kohdalla.

Otimme testijaksolla myös pari vertailukuvaa samasta tilanteesta Nokia 8:lla, OnePlus 5:llä sekä Samsung Galaxy S8:lla. Tilanteista toinen on otettu päivänvalossa pilvisellä säällä sekä toinen kesäyönä hyvin pimeissä olosuhteissa. Hyvässä valaistuksessa Nokia 8:n kuva on värimaailmaltaan luonnollisimmasta päästä ja yksityiskohdiltaan kärkeä. Nokia 8:n kuvassa suljinaika on joukon pisin, joskin erot eivät ole merkittävän suuria. Hämäräkuvaustilanteessa Nokia 8:n kuva on kolmikon tummin ja se käyttää lyhintä suljinaikaa. Sen otoksessa on vähiten kohinaa, mutta kuva on samalla maalausmaisen pehmeä. Värimaailma on kolmikosta lähimpänä todellisuutta.

Nokia 8:n 13 megapikselin etukamera käyttää samaa kuvasensoria kuin takakamerat, jonka myötä kuvanlaatu on selfieiden osalta markkinoiden terävintä kärkeä. Otokset ovat teräviä, yksityiskohtaisia ja värimaailmaltaan onnistuneita. Hämäräolosuhteissa (oikeanpuolimmainen kuva) näyttöä voi hyödyntää täytesalamana.

Nokia 8:n kamera tallentaa videota korkeimmillaan 4K-tarkkuudella. Ruudunpäivitysnopeusvaihtoehtona on ainoastaan 30 FPS, joskin erillisessä ”hidastusvideo”-kuvaustilassa video tallentuu 120 FPS ruudunpäivitysnopeudella ja 720p-tarkkuudella.

H.264-pakattuun .mp4-kääreeseen tallentuva 4K-video taltioituu melko alhaisella 42 Mbit/s bittivirralla ja vastaavasti hyvällä 256 kbit/s stereoäänellä. Vaihtoehtoisesti käyttöön voi ottaa myös OZO Audio –sorround-äänen, joka tallentaa kolmen mikrofonin avulla 360 asteen äänimaailman. Tilaäänet on havaittavissa videosta varsin hyvin etenkin kuulokkeilla kuunneltaessa. Emme päässeet testijaksolla testaamaan äänenlaatua erittäin meluisassa ympäristössä, mutta kaikissa testaamissamme tilanteissa äänenlaatu todettiin hyväksi.

Kuvanlaadultaan Nokia 8:n 4K-videossa ei ole valittamista ja se tarjoaa melko hyvän värintoisto ja dynamiikan sekä sujuvan ruudunpäivityksen (30 FPS videoksi). Jälki ei kuitenkaan ole huipputerävää tai yksityiskohtaista parhaimpiin kilpailijoihin nähden, joka on myös helppo ymmärtää alhaisemman bittivirran puolesta.

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Windows-aikakausi on takanapäin ja HMD Global vannoo Nokia-älypuhelimissaan puhtaan Androidin nimeen. Puhtaalla tarkoitetaan siis sitä, ettei valmistaja ole lisännyt käyttöjärjestelmään omia kustomointejaan, vaan se on sellainen kuin Google sen on tarkoittanut olevan.

Käyttöjärjestelmänä testaamassamme Nokia 8:ssa pyöri Androidin uusin laitevalmistajien saatavilla oleva versio, eli 7.1.1 Nougat elokuun tietoturvapäivityksillä. Myöhemmin loppuvuoden aikana luvassa on luonnollisestikin Android 8.0 Oreo –päivitys ja tietoturvapäivityksia HMD on luvannut tarjota kuukausittain.

Aivan pilkuntarkasti lupaus puhtaudesta ei kuitenkaan pidä paikkaansa, mutta valmistajan pienet viilaukset ovat laskettavissa yhden käden sormilla. Soppaan on heitetty mukaan omat pyöreät sovelluskuvakkeet, Nokian omat tuki- ja kamerasovellukset sekä muutamat asetusvalikon lisätoiminnot, kuten taustatoimintojen hallinta ja Glance-näytön asetukset. Perussovellusten (puhelin, viestit, yhteystiedot, kamera, asetukset, kello) kuvakkeiden värivalinta ei ole mennyt aivan nappiin, sillä yhtenäinen sininen väri ei ainakaan helpota niiden erottamista toisistaan.

Käytännön tasolla Nokia 8 tarjoaa kuitenkin sitä mitä luvataan (puhdas Android) ja ohjelmistovalikoima perustuu yksinomaan Googlen vakiotarjontaan, joka on pääosiltaan varsin toimivaa.

Suorituskyky

io-tech sai Nokia 8:n testikappaleen matkaansa suoraan julkaisutilaisuudesta ja pääsi aloittamaan runsaat pari viikkoa kestäneen käyttötestijakson lähes välittömästi sen jälkeen. Laitteessa ei havaittu ongelmia testijakson aikana. Puhelimeen saapui yksi ohjelmistopäivitys heti testijakson alussa (koontinumero 00WW_3_03A).

Jokapäiväisessä peruskäytössä Nokia 8:n käyttöliittymän sujuvuudesta ja nopeudesta on hankala keksiä poikittaista sanaa. Android pyörii ripeästi ja takkuilematta, kuten lippulaivapuhelimelta sopiikin odottaa. Vertailimme laitetta myös rinnatusten mm. OnePlus 5:n ja Samsung Galaxy S8:n kanssa ja erot laitteiden välillä olivat käyttöliittymän toiminnan, sovellusten avautumisnopeuden sekä sovellusten välillä siirtymisen osalta minimalistisen pieniä.

Pelisuorituskyvyn totesimme lippulaivapuhelimelle sopivaksi Asphalt Xtreme-, Need For Speed No Limits- ja Modern Combat 5 –peleillä sekä parhailla grafiikka-asetuksilla, emmekä havainneet hidastelua tai muutakaan valitettavaa. Pidemmän rasitusjakson jälkeen puhelimen takakuori lämpenee vain hyvin vähäisesti ja varsin tasaisesti.

Ajamissamme synteettisissä suorituskykytesteissä Nokia 8 sijoittui odotusten mukaisesti aivan markkinoiden kärjen joukkoon. Grafiikkasuorituskyvyssä laite taipuu ymmärrettävästi alhaisemman tarkkuuden näytöllä varustetuille puhelimille, kun suorituskykyä tarkastellaan näytön natiiviresoluutiolla. Snapdragon 835 –piiristä löytyy kuitenkin sen verran rajusti vääntöä, ettei käytännön hidastelua pitäisi juurikaan esiintyä.

Akunkesto

Ennakko-odotukset Nokia 8:n akunkeston suhteen olivat varovaisen positiiviset. Käytännössä akunkesto sijoittui testijaksolla hyvään keskiluokkaan.

Runsaan parin viikon testijaksolla sekaan mahtui myös kolmen päivän ulkomaanreissu, jonka aikana puhelin oli tavallista raskaammalla käytöllä. Tyypillisen päivän (noin klo 8-24) aikana akku tyhjeni täydestä noin 35-50 %:n varaustasoon näytön päälläoloajan ollessa 1,5-2,5 tunnin haarukassa. Parhaimmillaan saavutimme yhdellä latauksella yli neljän tunnin näytön päälläoloajan, jolloin akkua oli illalla jäljellä viitisentoista prosenttia.

Testijaksolla emme päässeet yrittämään yhdellä latauksella kertaakaan kahden päivän ylitystä. Sen sijaan tavanomaista raskaammassa reissukäytössä puhelin jouduttiin kytkemään laturiin pari kertaa kesken iltapäivän, jotta selviäminen päivän loppuun saatiin varmistettua. Kevyemmällä käytöllä noin tunnin näytön päälläoloajalla akun varaus kului 60-70 %:n tasoon.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Lisäksi ulkomailla puhelimella roamattiin paikallisessa verkossa.

Ajoimme Noki 8:lla myös io-techin testirutiiniin kuuluvat virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat testit, joista ensimmäinen sisälsi YouTube-videon pyörittämistä WiFi:n yli tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden kautta. Tässä testissä akun varausta hupeni 10 %, joka on tuloksena hyvää keskitasoa ja tarkoittaa sitä, että Nokia 8:lla YouTube-videota olisi ollut mahdollista pyörittää noin kymmenisen tuntia.

Toisena ja kolmantena testinä toimivat synteettiset pelikäyttöä simuloiva GFXBenchin akkutesti raskaampana Manhattan-versiona sekalaista yleiskäyttöä simuloiva PCMark Work 2.0 Battery test. GFXBenchissä Nokia 8 sai 205,4 minuutin tuloksen, joka on toiseksi paras mittaamamme tulos tänä vuonna. Myös PCMarkin runsaan kahdeksan tunnin tulos sijoittautuu testaamiemme puhelimien joukossa parempaan keskikastiin.

Nokia 8:n lataaminen tapahtuu nopeimmillaan Quick Charge 3.0 –tekniikalla 18 watin (9 V 2 A; 12 V 1,5 A) latausteholla. Kyseessä ei ole aivan markkinoiden tehokkain pikalaturi, eikä käytännön latausnopeuskaan yllä aivan markkinoiden nopeimpien tasolle. Testissämme akku latautui tyhjästä täyteen noin tunnissa ja 50 minuutissa. Ensimmäinen vartti sujui hyvällä vauhdilla ja varaus täyttyi noin kolmannekseen. Puolessa tunnissa akku oli vähän yli puolillaan ja tunnin kohdalla noin kolmessa neljänneksessä. 90 % varaustasosta alkanut todella hidas latausvaihe kesti yli puoli tuntia. Langatonta latausmahdollisuutta Nokia 8 ei valitettavasti tue.

Yhteenveto

Uutta Nokia-lippulaivapuhelinta odottaneet voivat nyt huokaista helpotuksesta, sillä odotus on päättynyt. Uusi Nokia 8 täyttää varmasti monien pitkään odottaneiden tarpeen, vaikka se ei toisaalta pystykään täyttämään joidenkin kuluttajien haaveita ja toiveita uudesta superkamerapuhelimesta.

Muotoilultaan ja rakenteeltaan Nokia 8 on varsin onnistunut kokonaisuus. Kyseessä ei ole ehkä markkinoiden näyttävimpiin kuuluva älypuhelin (varsinkaan mattapintaisissa väreissä), mutta muotoilultaan puhelin istuu erittäin miellyttävästi käteen ja on rakenteelliselta toteutukseltaan todella tukevan tuntuinen. Pieni plussa tulee myös roiskevedenkestävyydestä, joskin puhelimessa olisi mieluusti nähnyt myös vesiupotuksen kestävän suojauksen monien kilpailijoiden tapaan.

Teknisen toteutuksen osalta Nokia 8 tarjoilee high-end-puhelimelle sopivan perusvarman kattauksen loistamatta suoranaisesti millään osa-alueella, mutta ylittämällä vaadittavan riman ongelmitta oikeastaan kaikilta osin. Snapdragon 835 –piiri on nopeudeltaan markkinoiden huippua, 5,3-tuumainen näyttö hoitaa hommansa melkolailla moitteetta ja muistimäärätkin täyttävät vähimmäisvaatimukset. Akku on puolestaan niin kooltaan kuin kestoltaankin kelpo keskitasoa.

Yhdet suurimmista Nokia 8:aan kohdistuneista odotuksista liittyivät uuden ZEISS:in kanssa yhteistyössä kehitetyn kaksoiskameran kuvanlaatuun. Lopputulemaa ei voi sanoa pettymykseksi, mutta kokonaisuuteen jäi silti edelleen parantamisen varaa. Päivänvalossa Nokia 8:n kaksoiskamera tekee markkinoiden parhaimpaan päähän sijoittuvaa jälkeä, mutta hämärässä paukut tuntuvat loppuvan ajoittain kesken. Nokia 8 ei pysty tuottamaan aivan yhtä teräviä ja valoisia hämäräkuvia, kuin pahimmat kilpailijansa. Lisäksi kamerasovelluksessa olisi vielä parantamista niin manuaaliasetusten kuin toimintanopeudenkin suhteen. Etukamera Nokia 8:ssa on erittäin hyvä.

Käyttöjärjestelmä lukeutuu uusien Nokia-älypuhelimien ehdottomiin vahvuuksiin, sillä HMD Global on tehnyt onnistuneen päätöksen pitää Googlen luomus lähes muokkaamattomassa asussaan. Tämä pitää käyttöliittymän suorituskyvyn ripeänä, puhelimeen asennetun sovellusvalikoiman käyttäjän hyppysissä ja käyttöjärjestelmä- sekä tietoturvapäivitysten julkaisuaikataulun nopeampana.

Yhteenvetona HMD Global on onnistunut hiomaan ensimmäisestä lippulaivapuhelimestaan varsin houkuttelevan kokonaisuuden, vaikka kyseessä ei olekaan täysin virheetön tai yksittäisiltä ominaisuuksiltaan etevimpiin kilpailijoihin nähden ylivertainen laite. Nokia 8 on kuitenkin varsin tasavahva kokonaisuus, joka on hinnoiteltu siihen nähden suorastaan erittäin houkuttelevasti. Sen pahin kilpailija on satasen halvempi OnePlus 5, johon verrattaessa päätös riippuu lähinnä käyttäjän painotuksista eri ominaisuuksien suhteen. Toinen kilpailija on operaattorien pitkät osamaksusopimukset, joiden puitteissa Samsungin, Sonyn ja HTC:n huippumallien kalliimpi hinta ei tunnukaan enää niin pahalle. Niin tai näin, Nokia 8 tarjoaa 579 euron hinnalleen hyvän vastineen ja haluammekin palkita sen ”Toimituksen valinta” –kunniamaininnalla.

Plussaa

 • Hyvä ja tarkka näyttö
 • Erittäin tukevan ja laadukkaan tuntuinen metallirakenne
 • Miellyttävästi käteen sopiva sulavan pyöristetty muotoilu
 • Roiskevesisuojaus (IP54)
 • Suorituskykyinen Snapdragon 835 –järjestelmäpiiri
 • Hyvä kameran kuvanlaatu varauksin
 • Laadukas etukamera
 • OZO Audio -tallennus ja videon striimausmahdollisuus suoraan kamerasovelluksesta
 • Dual SIM
 • Quick Charge 3.0 –pikalataus
 • Kaiuttimen äänenvoimakkuus
 • Lähes muokkaamaton Android 7.1.1 -käyttöjärjestelmä
 • Kilpailukykyinen hinta

Miinusta

 • Kiiltäväpintaiset mallit keräävät sormenjälkiä ja tuntuvat liukkaalta kädessä
 • Ei stereokaiuttimia
 • High-end-puhelimelle heikohko näytön ja ulkomittojen välinen suhde
 • Paikoin hitaasti toimiva kamera/kamerasovellus
 • Kameran suppeat manuaalisäädöt ja RAW-kuvauksen puute
 • Ei 1080p 60 FPS -videokuvausta
 • Navigointipainikkeiden kiinteä asettelu
 • Ei IP-suojausta vesiupotukselle
 • Akku ei käyttäjän irrotettavissa

 

This site uses XenWord.
;