Naples-prosessoreiden luvataan nostavan palvelinten kehityksen pilviaikakauden datakeskusten vaatimusten tasolle.

AMD julkaisi tänään yksityiskohtia tulevasta Naples-koodinimellisestä palvelinprosessoristaan ja siihen perustuvista palvelimista. Naples perustuu samaan Zen-arkkitehtuuriin kuin yhtiön tuoreet Ryzen-työpöytäprosessorit. AMD ei ole vielä kertonut miten se tulee nimeämään Naples-prosessorit, kun ne julkaistaan markkinoille vuoden toisen neljänneksen eli huhti-kesäkuun aikana.

AMD:n yritystuotepuolen johtajiin kuuluvan Dan Boundsin esitelmässä saatiin paitsi aiempaa tarkempi silmäys Naples-prosessoreihin, myös ensimmäiset viitteet niiden suorituskyvystä. Naples-prosessoreiden sisältä löytyy yhteensä 32 Zen-ydintä, eli CCX-CPU-komplekseja on käytössä kahdeksan. Naples-prosessori tukee kahdeksaa DDR4-muistikanavavaa ja 128 PCI Express 3.0 -linjaa. Oletettavasti Naples-prosessori on neljän piisirun MCM-ratkaisu (Multi-Chip Module), mutta AMD ei ole toistaiseksi varmistanut asiaa.

Kahden Naples-prosessorin palvelimessa prosessorit keskustelevat keskenään välimuistikoherentin Infinity Fabric -väylän avulla. PCI Express -väylien määrää rajoitetaan kahden prosessorin järjestelmissä 64:ään per prosessori. Kuriositeettina AMD:n mukaan Naples-prosessori ja neljä Radeon Instinct -kiihdytintä vastaavat laskentateholtaan ihmisaivoja.

Suorituskykytesteissä AMD vertaili kahdella Naples-prosessorilla (yhteensä 64 ydintä, 128 säiettä, 16 muistikanavaa, 128 PCIe 3.0 -linjaa) ja 512 Gt:llä DDR4-2400-muistia varustettua palvelintaan suuren OEM-valmistajan nopeimpaan kahden prosessorin Intel-palvelimeen, josta löytyy kaksi Xeon E5-2699A V4 -prosessoria (yhteensä 44 ydintä, 88 säiettä, 8 muistikanavaa, 80 PCIe 3.0 -linjaa) ja 384 Gt DDR4-1866-muistia. Xeon E5-2699A V4 perustuu Broadwell-EP-arkkitehtuuriin.

Suorituskykymittauksissa käytettiin seismistä analyysiä eli iteroitiin kymmeneen kertaan kolmiulotteisten aaltojen etenemistä vähintään miljardin näytepisteen verkostossa. AMD:n mukaan tekniikkaa käytetään oikeassa elämässä luonnonrikkauksien etsinnässä.

Aluksi AMD:n palvelin rajoitettiin Intelin tavoin 44 ytimeen ja DDR4-1866-muisteihin, jolloin se suoriutui tehtävästä 18 sekunnissa, kun Intel-palvelimella aikaa vierähti 35 sekuntia. 64 ytimellä ja DDR4-2400-muisteilla AMD:n aika tippui 14 sekuntiin. Nostamalla laskettavan verkoston näytepisteiden määrä 4 miljardiin AMD:lla vierähti testissä 54 sekuntia ja Intelin palvelimesta loppui muisti kesken.

Lähde: AMD Naples Tech Day

This site uses XenWord.
;